在門口之前4月11日開始全日免收服務費,4月都未過就把此告示刪掉。本人約早上10點到該店飲茶,當時店內僅有10位茶客不夠,大把吉位,也不是繁忙時間,服務員見我一人光顧,竟將我搬動座位三次,最後安排一個最後排及較暗嘅地方,令我感到受不尊重的無禮歧視,今時今日咁嘅服務態度,祝他好運!
服務態度極差,事原只係簡單要求,老人家因冷氣太凍要求轉位,但該店女經理好大聲話唔得,但因太凍所以我照樣轉位,之後該女經理叫其女服務員將食物照放回完本的位置!還連番辱罵老人家,老人家說不吃了,(女經理還大聲說埋完單先好走)(連老人家都欺負!)這是什麼服務態度,從來未見過一間餐廳有如此服務態度。所以唔會再光臨該店舖![重申我只係坐在旁邊直擊全段過程的食客]只是極之看不過眼。
2024-01-16
Type of Meal
Lunch
2024-01-16 422 views
今晚心思思想食啲辣,就揀左間餐廳試下招牌烤魚。餐廳幾乾淨,擺設得企理,一坐低感覺舒服。一試招牌麻辣烤魚,入口即刻覺得香料味夠晒鼻,魚肉烤得啱啱好,外皮香脆,肉質嫩滑,連啖都咀念住,麻辣味做得掂,令人停唔到口!🔥而家講吓潮洲手打牛筋丸同蝦餅。呢啲自家手打嘅真係好過癮,牛筋丸內藏肉汁,一咬滋味四溢;蝦餅又脆又彈牙,味道鮮美透心涼。仲有啲響鈴,真係酥脆得黎,烤魚旁邊嚟一份,真係夾得好!感受到今晚呢頓飯烤魚主打,丸類正選,諗起下次仲想再黎試其他菜式。對呢間埋位唔錯、服務又親切嘅餐廳,讚賞得五體投地!👍✨

2023-12-28 341 views
如果晚市唔開。一係就唔好俾人book位。一係就通知聲。食冬至飯,去到先發現冇開,臨急臨忙點訂倒枱。搞到我四圍行搵餐廳,仲要個老人家同我一齊。你唔做生意,唔開門好閒,都要顧下d客人架。自私的餐廳,永遠唔會光顧😡
2023-12-20
2023-11-20 517 views
尋日朝早9點幾,諗住搵間餐廳坐到11點接放學,就去咗長沙灣御匯嘅「點小館」飲茶。兩個人叫咗3份點心孖寶,然後開住個平板睇吓戲(冇播音,用藍芽)。可能我哋兩個食得太快,食完就齋嘆茶睇戲,唔知係咪因為咁樣就引起餐廳呀姐不滿,到坐咗1個鐘左右,突然有位呀姐通知我哋「呢度限時90分鐘,夠鐘就要走架啦」咁話。佢當時說話非常直接,係無端端路過話你兩句就走開嗰隻,感覺係唔友善嘅。我哋當時才知道呢間餐廳有限時(但當時都未夠90分鐘),加上原先打算10:55都走,就繼續坐啦。過咗一陣,另一位呀姐二話不說埋嚟收走我哋嘅碗,剩低兩杯茶喺枱。10:51分,第3位呀姐直接行埋嚟收埋我哋嘅茶杯,佢話已經夠鐘,叫我哋走,我哋問邊度寫住90分鐘,佢話門口寫住架,仲話門口好多人等。呀姐已行開咗,仲離遠大叫告知我哋:「你哋9點21分入座架,睇清楚吖!」我當時感覺係被人趕走,唔好講顧唔顧客,直頭覺得點解可以咁樣同人講嘢,我哋得罪咗你?一夠鐘就好似終於可以過嚟撩交嗌咁。於是我哋埋單同收銀講呢個情況,呢個時候,剛才收杯嘅呀姐就話「我哋已經提過你架啦,夠鐘我哋就會收嘢架喇!」我哋話都唔駛態度咁差,個收銀就9唔搭8咁話:「我哋啲客
於是我哋埋單同收銀講呢個情況,呢個時候,剛才收杯嘅呀姐就話「我哋已經提過你架啦,夠鐘我哋就會收嘢架喇!」我哋話都唔駛態度咁差,個收銀就9唔搭8咁話:「我哋啲客唔會咁!」
當然其實講多無謂,直接問呀姐點稱呼,我會向公司反映意見,呀姐就就話:「我姓x,你投訴啦,知我邊個架啦!」我亦回應:「好,我一定會。」然後出門一刻,店裏面嘅另一位員工仲講:「快啲走𠻹呀!」此刻我感覺成間店嘅師奶員工好團結,亦好小家。
而我哋出到門口,其實門口係冇人排緊隊。講真,一般餐廳冇人客等緊都唔會咁計較比人坐多陣,但呢間餐廳嘅呀姐似係撩交嗌多啲。
當我哋湊完放學,再經過餐廳門口,想搵吓佢所講嘅限時90分到底寫喺邊,入座又唔講!哦,原來寫住繁忙時間入座時間為90分鐘,至於咩係繁忙時間就冇寫,只寫住早茶、午巿及晚巿時段。喺我哋睇緊門口期間,入面嘅呀姐又向門口大串:「慢慢欣賞啦!」
呢種人真係同佢講都浪費時間,一把年紀仲講嘢鬥氣咁幼稚,身為餐廳員工都唔收吓把口。
2023-11-19
$80 (Breakfast)
  • 有都冇用,背脊骨落
尋日朝早九點幾兩個人去飲早茶,諗住悠閒啲食個早餐,原本感覺尚算良好,食物同環境都唔錯,諗住飲下茶食下嘢坐到11點去接放學就啱啱好。點知坐到10:45左右,就有個阿姐埋嚟同我講只可以坐90分鐘,我睇下張單,原來我9:21入座,但係諗真下,我入座前從來冇人同我講90分鐘要離開,而且我係嚟飲茶,唔係去茶餐廳喎,如果星期日想飲個早茶都要限時限刻,仲算唔算係飲茶呢!不過我都諗住坐到10:55就離開去接放學,於是就費時出聲。點知到10:51,另一位阿姐就過嚟「趕」我哋走,語氣同態度都好唔客氣。其實當時我都執好晒袋,差唔多要走,但係估唔到呢4分鐘對佢哋係咁緊要,又話咩繁忙時間90分鐘(其實從來冇同我哋講過有呢條規矩,淨係話門口有寫),又話出面排隊。我雖然覺得好受氣,但係唔想同佢嘈,淨係諗住一陣埋單同收銀反映下就算,希望佢哋注意下對客人嘅態度。點知原來佢哋非常團結,又話唔知邊個,又話聽唔到,連講聲唔好意思都冇,仲話好少客人好似我哋咁,嗰種不屑同唔尊重,相信周圍嘅客人都聽得出。既然人哋成間舖咁團結,我都唔講咁多,決定直接問佢職員姓名向公司投訴就算,嗰位聲稱自己係全店唯一姓麥嘅員工仲好豪氣咁話隨便投訴,冇

不過我都諗住坐到10:55就離開去接放學,於是就費時出聲。

點知原來佢哋非常團結,又話唔知邊個,又話聽唔到,連講聲唔好意思都冇,仲話好少客人好似我哋咁,嗰種不屑同唔尊重,相信周圍嘅客人都聽得出。既然人哋成間舖咁團結,我都唔講咁多,決定直接問佢職員姓名向公司投訴就算,嗰位聲稱自己係全店唯一姓麥嘅員工仲好豪氣咁話隨便投訴,冇諗過息事寧人。

過程中,我當然唔係完全冇話返佢,但係絕冇人身攻擊或者講粗口,都係講道理啫。同埋,叫人走可以客氣啲嘅,唔使做到拍戲啲保安咁,用好唔客氣嘅態度講一啲扮晒客氣嘅說話,有用咩?仲衰過唔講!

人哋地頭,講都冇用,於是埋單走人,點知臨行出到門口,仲要俾人醒多句「快啲走添呀」,睇得出佢哋係幾唔甘心,連尾彩都要攞埋。出到門口,我先發現其實門口係冇人排隊。佢哋咁緊張要趕客走,連幾分鐘都容不下,到底為咗啲乜?

之後走咗幾分鐘,我又路過舖頭門口,就專登望吓係咪有告示寫明90分鐘呢個限制。發現有張紙寫住繁忙時段用膳時間為90分鐘,但係又冇寫清楚幾時係繁忙時間,即係任由員工隨意解釋?

點知睇睇下,入面又有另一位阿姐認得我,仲好熱情咁嗌出嚟「慢慢欣賞啦」,我真真正正感受到呢間舖確實係上下一心,老闆有呢班咁齊心嘅員工真係好難得,將來一定越做越出名。

最後,要真心稱讚一下店內嘅年青戴眼鏡男員工,有禮周到,好難得冇同流合烏,希望佢繼續保持咁好嘅工作態度,將來一定會有更好嘅發展空間。
2023-11-19
Waiting Time
90 Minutes (Dine In)
$80 (Breakfast)
2023-05-08 1026 views
朋友一齊去深水埗食飯揀咗依間食烤魚依個「超值海鮮優惠套餐」睇真啲,真係好抵,除咗安格斯肥牛,仲有個海鮮大拼盤!田園蔬菜拼盤乾淨整潔,份量比想像中多有蓮藕、冬瓜、白蘿蔔、油麥菜幾有誠意👍🏼👍🏼涼拌青瓜大大碗,涼浸浸,唔辣嘅,不過略嫌醬汁多咗少少。因為食烤魚嘅時候,味道比較濃郁,可以食到淡味清新既青瓜,咁就更爽啦😎😎手切安格斯肥牛肉色幾靚,而且都幾厚脂肪均勻,肉味香濃,好軟熟主角!招牌烤鉗魚賣相好吸引,揀咗BB辣,見到咁多花椒,辣椒,大蔥,令人食指大動!🔥🔥麻辣效果做得幾好👍🏼👍🏼烤魚煮耐左,都冇散晒,唔錯。有唔少大豆芽同埋金菇,非常豐富呢個套餐性價比最高嘅,可以話係依個海鮮拼盤!生蠔超級肥美,而且蝦亦都好大隻!最開心係有台灣白鱔片,啲肉爽爽地,又甜甜地,好味呀😍😍仲有珊瑚蚌!大件,爽甜!整體嚟講,依個烤魚晚餐都幾好,有靚牛,又有靚海鮮🫶🏻卡位寬闊,坐得幾舒服如果可以包一個飲品,就更加完美啦😎😎

朋友一齊去深水埗食飯
揀咗依間食烤魚
依個「超值海鮮優惠套餐」
睇真啲,真係好抵,除咗安格斯肥牛,仲有個海鮮大拼盤!

田園蔬菜拼盤
乾淨整潔,份量比想像中多
有蓮藕、冬瓜、白蘿蔔、油麥菜
幾有誠意👍🏼👍🏼

涼拌青瓜

手切安格斯肥牛
肉色幾靚,而且都幾厚
脂肪均勻,肉味香濃,好軟熟

主角!招牌烤鉗魚

最開心係有台灣白鱔片,啲肉爽爽地,又甜甜地,好味呀😍😍

仲有珊瑚蚌!大件,爽甜!

整體嚟講,依個烤魚晚餐都幾好,
有靚牛,又有靚海鮮🫶🏻
卡位寬闊,坐得幾舒服
如果可以包一個飲品,就更加完美啦😎😎
2023-05-06 666 views
久違地去食烤魚,食左好抵食嘅二人套餐只需$368,就有齊肉 粉同菜。有幾款湯可以揀,我就試左招牌酸菜,配上黑豚肉,仲有田園拼盤。額外仲點左份鴨血。一上枱就見到烤魚嘅份量好大,烤魚上面鋪滿左酸菜,一邊慢慢咁樣滾,一邊傳出陣陣嘅香味。魚好大條,而且基本上啖啖肉,完全唔洗驚唔識lur 骨。除左魚之後,本身入面仲有菜金菇同豆卜,我就最鍾意食豆卜,索哂啲湯汁,酸酸地好開胃。當啲魚食得七七八八,就可以開始放入其他配料,黑豚肉肉質都唔錯,食落肥瘦均勻。最後再加入田園拼盤嘅蔬菜,夠哂健康。 同朋友一齊食飯,除左邊爐雞煲外,烤魚都真係一個唔錯嘅選擇。

2023-04-22 496 views
近排想食烤魚所以就捉咗屋企人陪我去食 😝 嚟咗點小館 x 旺旺烤活餐廳開餐,之前都幫襯過屋企人話唔錯,所以特登老遠都再嚟食。餐廳環境幾寬敞,而且仲有樽裝汽水正。套餐選擇比以前多咗幾款,不過我哋都係叫返之前食開嗰個歡聚二人烤魚套餐,因為鍾意裏面啲配搭。另外我哋仲叫咗羊肉片、鵝腸、鴨血、珊瑚蚌、黑毛肚、豬黃喉等等。😋鮮羊片超級正,而且重要係厚切。😍烤魚上面鋪滿芫荽,見到都流晒口水 🤤 魚肉細嫩不腥,配埋個火辣辣嘅湯底,食到停唔到口。
餐廳環境幾寬敞,而且仲有樽裝汽水正。
鮮羊片超級正,而且重要係厚切。😍
2023-04-21 443 views
今日去咗長沙灣政府合署整文件,之後就順便係西九龍中心行吓,行到咁上下差唔多到晚飯時間,所以就搵埋朋友仔一齊食晚餐。朋友好鍾意食烤魚,所以我哋就嚟咗呢間係政府合署對面嘅點小館餐廳開餐。揀咗烤魚套餐,落完單冇耐就叫咗魚皮同小食過過口癮。魚皮非常爽口,而且份量又多,第一次食紅糖糍粑,口感煙煙韌韌,味道唔錯。鉗魚肉質幾嫩滑,而且勁大條啖啖肉。套餐湯底五選一,肉類就肥牛或者豚肉,麵食就紅薯粉或者烏冬再跟蔬菜拼盤,另外我哋仲叫咗其他火鍋食品,價錢唔貴之餘,份量又多而且相當新鮮。
鉗魚肉質幾嫩滑,而且勁大條啖啖肉。
2023-04-12 316 views
誤打誤撞食到懷舊點心加飲茶🍵🥢蝦多士啖啖蝦膠加塊小多士炸得勁香脆🥢乾蒸牛肉燒賣再點埋喼汁才是精粹🥢啤梨鹹水角🍐造型好逼真,好好味Btw,原來呢度晚市嘅烤魚好出色有機會夜晚嚟試下~
誤打誤撞食到懷舊點心加飲茶🍵

🥢蝦多士啖啖蝦膠加塊小多士炸得勁香脆
懷舊蝦多士

🥢乾蒸牛肉燒賣再點埋喼汁才是精粹
乾蒸牛肉燒賣

🥢啤梨鹹水角🍐造型好逼真,好好味
啤梨鹹水角

Btw,原來呢度晚市嘅烤魚好出色
有機會夜晚嚟試下~
2023-04-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
懷舊蝦多士
乾蒸牛肉燒賣
啤梨鹹水角
2023-04-10 212 views
假日兩口子決定到「點小館」享受早茶。這家餐廳的環境宜人,我們很幸運地坐在一個舒適的卡位座,店內裝飾得剛好,讓人感覺舒適。雖然服務員的態度尚好,但是店內的工作人員明顯不足,所以周圍的客人必須不停地喊才能引起他們的注意。所以我建議大家要放慢節奏,以假日輕鬆的心情來享受這裡用餐,好好品味飲中茶時光。這裡的點心都是即點即蒸,下單後大約需要等待15分鐘才能品嚐到。熱騰騰的點心讓人感到非常滿足。早餐市場提供了性價比高的「孖寶」選擇,價格大約在34至37港元一組。我們一共點了三組,品嚐了六款點心:叉燒包、燒賣、炸兩腸粉、山竹牛肉、潮州粉果和臘汁肉餅酥。首先上桌的是炸兩腸粉,熱度和口感都很好,但有點油膩。接著是臘汁肉餅酥牛肉餅,首次品嚐,是炸物,表現一般,油膩感較重。所有蒸點都一次上桌,熱騰騰的美食讓人滿意,味道普普通通。相比之下,燒賣的味道最出色。總的來說,「點小館」是一家值得一試的餐廳。在這裡,你可以放鬆心情,與友人、摯愛共度一段輕鬆的點心時光。

臘汁肉餅酥
2023-04-10
$75 (Breakfast)
2023-04-09 156 views
深水埗美食多籮籮,Cafe嘅選擇實在好多。今日晚上嚟到西九龍中心附近,見到點小館喺大馬路,有個歡聚二人烤魚套餐。鉗魚火鍋有五款湯底可以揀,我用刪除法,決定酸菜或者酸辣泡椒湯底二揀一,似乎酸菜冇咁油膩同埋配紅薯粉都正,所以決定左湯底。二人餐仲有肥牛,菜拼盤包括冬瓜,蘿蔔,唐生菜,薯仔片,粟米,份量都多。另外炸物係墨魚滑油炸鬼,好脆口,墨魚滑大大件。鉗魚好滑身,魚肉夠晒兩至三人食。只係有魚最主要條大骨,好方便食。海鮮拼盤有蝦,蠔,珊瑚蚌,蚌灼10秒就爽口彈牙,吸哂酸菜湯底。
2023-04-07 87 views
近期最最好食嘅烤魚~!平時經過呢一間餐廳都見到有好多人幫襯,唔係打緊邊爐就食緊烤魚🥸趁着長假期就喺琴日試一試,原來佢平日時間有做優惠。有雞煲烤魚套餐只係需要$368兩位。個套餐勁抵食,我今日就揀咗烤魚酸辣湯底。意想不到嘅湯底超級惹味,感覺有少少似泰國冬陰功嘅味道,超級開胃。而烤魚店員話已經係煮咗九成熟,所以慢慢細火開住就已經可以食得☺️條魚我哋仲專登加咗$100叫龍躉,份量非常之大,肉質好好,魚皮炸得好香脆😇 呢個套餐仲包咗蔬菜盤紅薯粉同埋牛肉或者豬肉一碟。全部質素都好唔錯,整體嚟講呢間真係好抵食又好味,識落又唔算好油,都幾舒服嘅烤魚🤪😍
近期最最好食嘅烤魚~!

2023-04-05 95 views
今晚收工同老婆二人晚餐試下新野,平時雞煲就食得多,烤活魚火鍋就真係第一次。入到店裝修簡約,卡位坐得幾舒服。見到有個2位用超值海鮮優惠套餐,幾乎包含晒想食的食品👍🏻👍🏻。二話不說就落單啦🤣,點了招牌酸菜魚(BB辣)。先來個前菜涼伴青瓜,量份唔惹少,夠惹味,好開胃。主角到啦!這個烤活火鍋好足料,魚都好大條,魚好滑,又厚肉,口感豐富😋。之後來個海鮮拼盤(白鱔片、帶子、蠔、珊瑚蚌、蝦)食落都幾鮮,白鱔片最正,又滑又彈👏🏻。再來是安格斯肥牛,切得幾厚身,而且牛味濃,最緊要食落口夠滑又有質感😋😋。另外點了鬼馬墨魚膠,油炸鬼+墨魚滑真係好夾,脆口+彈牙的口感真係無得輸👏🏻👏🏻,還有試左避風塘雞翼,惹味小食😋,最緊要在家是不會做避風塘的煮法,又多油煙😅。整體都好好食,下次再encore👍🏻👍🏻。
  • 鬼馬墨魚膠
  • 酸菜魚