踏入初春,天氣開始回暖,繁花盛放,綠草如茵,大自然展現出無限生機✨✨專注於當代粵式高級美饌既帝京酒店中菜廳 - 帝京軒💁🏻‍♀️由中式廚藝總監江肇祺師傅率領廚師團隊,嚴選當造且滋補養生之優質食材🌟推出養生盛宴「春曉宴」及單點菜單「養生嘗饌」,食客可於春日品嚐一系列養生美饌😋😋打頭陣有🔹滋潤.三弄,以豌豆、春筍及龍爪菌等組合成前菜。🥢豌豆伴春筍將蜜豆仁、春筍、腐乳醬一同燜煮,爽脆豌豆及春筍配鹹鮮醬汁特別惹味開胃~🥢海參龍爪菌紅燒北海道海參,軟腍入味,滋陰補血一流~配輕炸過、狀如珊瑚嘅龍爪菌,入口細嫩鮮味。🥢葱蒜蘿蔔餅蘿蔔餅外酥內軟,口感蓬鬆軟Q,由蘿蔔絲、蝦米、粉漿拌勻製成,蒜香滿滿~🔹鮮淮山銀鈎炒澳洲鮑片選用之鮮淮山爽脆甜糯,配鹹香味十足嘅蝦乾及香濃蒜心,與澳洲翡翠鮑魚片同炒,惹味至極!🔹白松露汁香焗虎蝦皇特選肉厚紮實又飽滿嘅越南大虎蝦,醬汁以白松露醬、白特松露油及青紅波椒粒等烹調而成。一上枱松露香氣四溢,大虎蝦口感厚實富彈性,而且蝦味濃郁,再加入雞髀菇及意大利青瓜粒,增添口感層次!🔹橄欖油胡椒無骨馬友魚精選新鮮馬友,去骨後裹上薄薄脆漿以橄欖油慢油煎熟,逼出豐厚魚油~將馬友魚炸至金黃色,

打頭陣有🔹滋潤.三弄,以豌豆、春筍及龍爪菌等組合成前菜。
🥢豌豆伴春筍
🥢海參龍爪菌
🥢葱蒜蘿蔔餅
🔹鮮淮山銀鈎炒澳洲鮑片
🔹白松露汁香焗虎蝦皇
🔹橄欖油胡椒無骨馬友魚
精選新鮮馬友,去骨後裹上薄薄脆漿以橄欖油慢油煎熟,逼出豐厚魚油~將馬友魚炸至金黃色,外皮酥脆且香而不膩,沾以鮮香味濃嘅秘製黃豆醬,更能凸顯馬友之濃厚魚味。
🔹貴州竹笙繡球菌菠菜苗(素)
竹笙來自貴州,特別鮮香脆嫩,配菌香濃郁、肉質脆嫩之繡球菌及翠嫩菠菜苗,整道菜式清新,入口齒頰留香。
🔹薏仁小米泥鯭粥
春季濕重令人易攰有春困,身體又易水腫,大廚貼心用祛濕消腫之薏米及滋陰除熱之小米與新鮮泥鯭拆出魚肉生滾成粥,鮮味舒心,粥底夠棉滑!
🔹桑寄生首烏蓮子蛋茶
具補健美顏、養肝功效嘅糖水特別適合女士們~入口清香甘甜,滋潤又安神~
🔹燕窩蘭香草莓糕
第一次試蘭香子配燕窩,養顏之餘又健康~加入香甜草莓,開胃又解膩。
除套餐外,帝京軒同時推出一系列時令單點菜單「養生嘗饌」,今晚就試咗🥢堂弄- 炙煎三杯M5和牛柳

🔹特選M5和牛牛柳,肉質鮮嫩多汁,煎香後再爆炒京葱、燈籠椒、金不換及倒入秘製醬汁,和牛柳帶油脂甘香,肉汁充足,入口即化!
春曉宴於於2024年3月1日至6月30日期間 供應,期間限定8折春日優惠,快啲預約啦💖💖

帝京軒✨
📍九龍太子道西一九三號帝京酒店三樓
2024-04-03
2024-03-17 315 views
近嚟濕立立真係冇乜胃口!不過諗起之前喺帝京軒食嘅春日菜式,啲餸好清爽仲好滋補添即刻覺得有返啲餓意,我哋食呢個叫做春曉宴總共有七個菜咁多,第一個叫做滋潤、三弄入面有三款唔同嘅前菜擺碟好靚仔。第一樣係超可以代表春天嘅豌豆伴春筍!以為佢好清點知原來用腐乳嚟煮,所以呢個味道係清中帶濃幾得意喎。中間嗰件係海參龍爪菌,炸香咗之後嘅龍爪菌食落有啲脆脆口感菇味都好香我就幾鍾意,件海參整得好煙靭咬落去口感好好,同埋煮得好濃郁入味好好食呀。最後呢個係蔥蒜蘿蔔餅!蘿蔔絲加蝦米同埋蔥蒜喺入面炸成一個小餅,炸到脆卜卜口感好香脆食落去清甜又惹味。跟住嚟呢道菜係鮮淮山銀鈎炒澳洲鮑片!睇落去好似碟小炒王咁不過入面加咗鮮甜嘅澳洲鮑魚,加埋清甜嘅蒜心、淮山同埋鹹香蝦乾香口到不得了。鍾意食蝦嘅朋友千祈唔好錯過呢隻白松露汁香焗虎蝦皇!大大隻嘅越南虎蝦新鮮爽口又彈牙,師傅用咗白松露嚟煮個汁香到一個點呀。跟住呢一道菜係橄欖油胡椒無骨馬友魚!師傅將馬友魚起成魚柳跟住攞去炸到香噴噴,外面乾身唔油膩入面嘅魚肉好紮實,點埋秘製嘅黃豆醬一齊食仲正斗。食到呢度我哋散叫嘅砂鍋蝦頭油乾煸花膠嚟到我哋面前即刻煮,師傅全副武裝將材料逐樣逐樣炒香,然

食到呢度我哋散叫嘅砂鍋蝦頭油乾煸花膠嚟到我哋面前即刻煮,師傅全副武裝將材料逐樣逐樣炒香,然後加入鮮甜蟹肉同埋養顏花膠,呢個時候啲女士們梗係睇到嘩嘩聲啦!

呢個花膠加咗蝦頭油同埋蝦籽嚟煮,同平時炆嘅花膠完全唔同食法!花膠食落去好煙韌蟹肉又鮮甜,唔好話女士們連我哋呢啲麻甩佬都覺得充滿骨膠原好正斗。
食完花膠就要跳返去春曉宴嘅第五道菜!呢個時候上個貴州竹笙繡球菌菠菜苗超正,竹笙口感爽脆繡球菌菇味香濃,加埋啲滑捋捋嘅上湯菠菜味道好清新,解膩之後又可以繼續擦大餐。

呢碗係生拆嘅薏仁小米泥鯭粥,不嬲都鍾意食粥嘅我覺得呢碗用薏米同小米嚟煲嘅泥鯭粥都好唔錯,加埋入面有好多鮮甜嘅拆肉泥鯭呢碗粥真心吸引。

呢個餐嘅甜品有兩款咁多!一個係燕窩蘭香草莓糕另外一個係桑寄生首烏蓮子蛋茶,講個樣梗係個草莓糕吸引啲啦。
呢個草莓糕上面擺咗養顏嘅燕窩,中間透明嗰層係用蘭香籽造成嘅啫喱層,下層就係用草莓做嘅糕底層次感好豐富,最緊要係味道好真同埋唔會好甜。
呢碗桑寄生首烏蓮子蛋茶個味道其實都好香,入面仲加咗首為啱晒我呢啲麻甩佬食,不過我就唔係好鍾意食熟雞蛋,但係成碗糖水我係覺得好味嘅,
呢個餐喺3-6月食得到,喺酒店訂位仲有8折優惠抵食好多㗎。
2024-03-05
2024-03-13 214 views
春回大地萬物更新!我們經歷寒冬的嘴巴是時候要養生一番,帝京酒店帝京軒剛推出了養生「春曉宴」,以春季當造食材來炮製出養生盛宴,這夜就跟一眾好友齊齊去品嚐這春滋味。七道菜的春曉宴打頭陣有滋潤.三弄!內藏了豌豆伴春筍、海參龍爪菌及葱蒜蘿蔔餅三款美饌。豌豆伴春筍以濃郁的腐乳醬來炮製,吃下口感爽脆之餘惹味不已很開胃的前菜。海參龍爪菌選用了北海道海參來烹調,以傳統的紅燒方式來炮製海參入口軟腍入味,而墊底的京蔥也非池中物超好吃。龍爪菌又名老鼠爪賣相極似珊瑚!裹上薄薄炸漿脆度吸引而且味道鮮味。最後這件是葱蒜蘿蔔餅!蘿蔔絲加上蝦米炸成的香脆小點,令我想起小時候經常吃到的蘿蔔糍很有回憶的味道。第二道菜是鮮淮山銀鈎炒澳洲鮑片!這道菜炒得非常香口內裏有我喜歡的爽口鮮淮山,以鹹鮮蝦乾及清甜蒜心襯托澳洲翡翠鮑魚片,成件事就是高級版的小炒王超級惹味絕對是啤酒的良伴。繼續有賣相吸引的白松露汁香焗虎蝦皇,超健碩的越南大虎蝦口感爽彈,用了白松露來調味香氣滿盈吃罷齒頰留香叫人回味。美味海鮮絕對不能停下來!緊接著上檯的是橄欖油胡椒無骨馬友魚,馬友魚扒裹上薄脆漿以橄欖油炸至金黃,吃下口感香脆不油膩魚肉紮實味鮮,沾上秘製黃豆醬一
美味海鮮絕對不能停下來!緊接著上檯的是橄欖油胡椒無骨馬友魚,馬友魚扒裹上薄脆漿以橄欖油炸至金黃,吃下口感香脆不油膩魚肉紮實味鮮,沾上秘製黃豆醬一起品嚐口味更有特色。
此刻暫時將春曉宴放在一旁!皆因我們散點的砂鍋蝦頭油乾煸花膠$568要隆重登場,這道菜會由大廚在客人面前堂弄,絕對是色香味俱全的菜式。

大廚先用蝦油爆香料頭繼而加入其他食材當中包括有蝦米、蟹肉及主角花膠,最後加上秘製醬汁灑上蝦籽,烹出這道熱騰騰的砂鍋美食。

煮起的時候全場也散發迷人香氣,這味道足以令人垂涎三尺極為期待。

每囗花膠也吃到濃香的汁醬當中還夾雜著鮮甜蟹肉,海味香加上海鮮的甜味道非常豐富。
吃了濃郁菜式後回來春曉宴的懷抱!第五道菜是非常清新的貴州竹笙繡球菌菠菜苗,菌香濃郁肉質脆嫩的繡球菌口感一流,以清甜湯頭來烹煮非常匹配,加上翠嫩的菠菜苗及爽口竹笙感覺非常清爽。
單尾來一碗舒心的薏仁小米泥鯭粥!近來濕氣超重大家應該也非常水腫,這碗內有去濕消腫的薏米及除熱的小米來得正合時宜,加上鮮甜的泥鯭肉這碗粥鮮味得可以。

當然也少不了甜品那份兒!我們得到桑寄生首烏蓮子蛋茶和燕窩蘭香草莓糕。
燕窩蘭香草莓糕用上有淨化腸道、控制血脂的蘭香子加草莓炮製成糕點!綴以養顏燕窩香甜又美味。
然後有我極喜歡的桑寄生首烏蓮子蛋茶!這個糖水對女士極為有益這個還加入了固腎護髮的首烏男士也非常適合呢。
春曉宴於3月至6月供應收費為$738/位,期間更有限定8折優惠抵吃多了。
2024-03-05
Dinner
身邊有唔少茹素既朋友仔💁🏻‍♀️賀年送咩糕點好⁉️首推Royal Delights(R+)創意🎁雙星報喜素年糕禮盒🎁精選五色雲豆發財菌皇糕🥠➕陳皮桃膠吉士玫瑰糕🌹特別選用優質五色雲豆、桃膠、陳皮及玫瑰醬等入饌,意頭好🧧更是健怡又滋味,老少咸宜都岩食💗絕對係送禮首選👍🏻順道祝大家🐉龍年大發,好運不斷🎊心想事成,生活如意🥳
身邊有唔少茹素既朋友仔💁🏻‍♀️賀年送咩糕點好⁉️

順道祝大家🐉龍年大發,好運不斷🎊心想事成,生活如意🥳
2024-02-08
TakeAway
很快就到大氣節-冬至, 服飾上可以以頸巾、外套等做好保暖;而內在則可從飲食著手,帝京酒店帝京軒的秋冬美饌及煲仔飯,令我們的腸胃非常和暖.先來湯品,霸王花雪梨乾螺片煲豬腱夠滋陰,清潤清甜,湯頭清澈而味道濃郁. 燒味三重奏- 金牌黑豚叉燒、冰燒五層腩、明爐潮蓮燒鵝. 叉燒果然非同凡響,外層焦香脆,肉質鬆化;吃五層腩就是要皮夠脆,這件滿分;燒鵝,我吃了鵝脾部份,肉嫩滑,肥膏部分適中,不算太油膩.秋冬菜一定會見到羊腩煲的蹤影,吃後真的很暖身,砂鍋古法雙冬扣羊腩,每件羊腩肉肥瘦均稱,羊羶味適中,煲內有支竹、冬菇、生菜及馬蹄,醬汁好滋味!金鈎醬瑤柱珍寳蝦球銀絲煲, 認真不得了!!! 蝦球大得好緊要而且十分彈牙! 吃蝦就是要吃這種啦~ 好喜歡粉絲處理得乾身, 軟稔到剛好又不糊口.一餐飯當中絕不少得一碟上湯浸菜心, 清甜爽口.很搶眼的是拔絲菠蘿咕嚕黒豚,甫上台縷縷輕煙,咬下外脆內鬆化的咕嚕黑豚,配以酸甜醬汁,好開胃!雞煲,一年四季都受歡迎!陳年花雕藥膳走地雞煲,雞肉彈牙嫩滑,花雕與藥膳味互相輝映,好夠味,煲內有紅棗、龍眼肉、松虫花等養生滋補食材,不要浪費,記得要吃~秋冬菜, 當然會有糯米飯, 帝京軒的

一餐飯當中絕不少得一碟上湯浸菜心, 清甜爽口.

秋冬菜, 當然會有糯米飯, 帝京軒的銀鈎臘味五榖糯米飯幾惹味~ 尤其膶腸, 肝臟味不會太濃, 就是剛剛好.  又有蝦米、冬菇粒等, 認真香口.

超級足料! 舞茸鮮排骨煲仔飯, 舞茸大大件, 飯粒粒粒分明, 繞一圈豉油入煲內, 香味四溢, 喜歡吃飯焦的朋友, 這不會令你失望.

中式甜品甜入心, 紅棗椰汁糕軟糯香甜又煙韌, 金萡的點綴好有節慶感.

謝謝朋友安排的射手座蛋糕,  出自Royal Delights 的脆脆榛子杏仁朱古力蛋糕, 超級美味! ¾磅 HK$330, 神秘型格的外表, 內裏是70%軟朱古力及榛子脆脆, 夾層是榛子呍尼拿忌廉, 味道好夾.
再次謝謝各位朋友窩心安排~
  • 霸王花雪梨乾螺片煲豬腱
  • 銀鈎臘味五榖糯米飯
  • 舞茸鮮排骨煲仔飯
  • 紅棗椰汁糕
2024-01-24 619 views
有朋自遠方來,大家相敍食個午餐。之前係呢度食過晚飯,質素👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今次午餐一行八人、經open rice 訂位:單點85折。黑豚叉燒,簡直係signature ..冇得賭。肉質鬆軟,味道好正。一人一件,意猶未盡。腸粉皮薄,光瑩通透:鮮蝦大隻有蝦味😋叫左半隻豉油雞,瓦煲上:好味5太鹹☺️蝦餃燒賣:水準上佳👍🏻👍🏻雞扎鳳爪:my favorite 🤩 叫咗個煎藕餅:切絲煎嘅,新鮮出爐,脆卜卜🥰糖醋兩面黃係方條的,好似手指餅:味道5錯😉至於山竹牛肉及义燒飽較普通🤜🏻🤛🏻侍應及職員服務態度非常好、只係比較忙碌⋯⋯總體來說: 值得推介🫶🏻

今次午餐一行八人、經open rice 訂位:單點85折。

黑豚叉燒,簡直係signature ..冇得賭。
肉質鬆軟,味道好正。
一人一件,意猶未盡。

腸粉皮薄,光瑩通透:鮮蝦大隻有蝦味😋
叫左半隻豉油雞,瓦煲上:好味5太鹹☺️
蝦餃燒賣:水準上佳👍🏻👍🏻
雞扎鳳爪:my favorite 🤩
叫咗個煎藕餅:切絲煎嘅,新鮮出爐,脆卜卜🥰
糖醋兩面黃係方條的,好似手指餅:味道5錯😉
至於山竹牛肉及义燒飽較普通🤜🏻🤛🏻

侍應及職員服務態度非常好、只係比較忙碌⋯⋯

總體來說: 值得推介🫶🏻
2024-01-23
$350 (Lunch)
  • 金牌黑豚叉燒
  • 珍寶水晶鮮蝦餃
2023-12-08 797 views
這兩天終於感受到冬季的來臨!此時此刻暖笠笠的煲仔菜是時時候要上場了。要品嚐品高質素中菜去帝京酒內的帝京軒就一定不會令您失望。先來一碗舒舒服服的霸王花螺片老火湯$88/位,沒有矯情做作的味道就像家中老火湯一樣滋潤溫暖。吃中菜點燒味其實是我們一眾好友的常識吧!貪嘴的我們決定點上燒味三重奏$338,貪其可以一次過嚐盡三款精心炮製的燒味,三重奏包括有咬口十足的金牌黑豚叉燒、肉質嫩滑的明爐潮蓮燒鵝,及我最喜歡皮脆肉香的冰燒五層腩。緊接著我們點的煲仔菜式亦已經上檯了!這個金鈎醬瑤柱珍寶蝦球銀絲煲$468香氣泛濫,大蝦鮮甜爽彈不在話下蝦乾亦非常甘香可口,寶物沉歸底那乾爽入味的粉絲絕對是這個菜式的焦點。從小到大也喜歡吃咕嚕肉所以毫無懸念地點上了它!這一客拔絲菠蘿咕嚕黑豚$258/例牌用上口感爽彈肉味非常香濃的黑豚肉來炮製,加上大廚精彩的手勢弄得炸漿外皮非常香脆,最重要是包裹得恰到好處沒有多餘的粉感,加上新鮮的菠蘿完美地演繹什麼叫做咕嚕肉。天氣冷了四處也洋溢著羊腩煲的氛圍!愛吃羊肉的大家也點上砂鍋古法雙冬扣羊腩$568來溫暖內心。吃不了羊肉的我則選了這個陳年花雕藥膳走地雞煲$288/半隻,有彈性的新鮮雞
要品嚐品高質素中菜去帝京酒內的帝京軒就一定不會令您失望。

吃不了羊肉的我則選了這個陳年花雕藥膳走地雞煲$288/半隻,有彈性的新鮮雞肉配襯充滿花雕和藥材香氣的味道,吃罷感覺即時暖入心扉好而且還滋補呢。
暖笠笠的感覺必定要延續下去!所以主食我們選了兩個非常有溫度的澱粉質,第一個是舞茸鮮排骨煲仔飯$238/位,那菌香十足的舞茸令這個煲仔飯添上一分清新貴氣。

另外一客銀鈎臘味五穀糯米飯$268/例牌就比較特別,除了糯米之外更加入了五穀在內令這個糯米飯口感更加清爽,配合蝦乾和油潤的臘味吃下好香口滋味。
甜品私心選了我喜歡的金箔新疆棗皇糕$68/3件,紅棗味香濃而且不會過甜加上煙韌不黏牙的口感非常好吃。
當天我們還跟孖妹好友慶祝生日!於酒店Royal Delights (R+)訂來射手座脆脆榛子杏仁朱古力蛋糕$330大家高興下,這個非常型格的是杏仁朱古力海綿蛋糕,配襯榛子雲呢拿忌廉、70% 軟朱古力餡及榛子脆脆,吃下帶上充滿濃郁甘醇的朱古力香味,加上口感滿滿的榛子脆脆非常好味道。
大家也都趁著短暫的冷冷冬天吃一場暖暖煲仔菜感受有溫暖美味吧。
2023-12-03 511 views
好友生日,當然要好好慶祝一下,帝京軒就在旺角火車站附近,位置方便,環境舒適,食物又有水準,自然成為我們首選的食店啦!人未到齊,這些香脆的腰果及合桃,正好可邊吃邊等。秋燥天氣,飲返碗清甜滋潤的老火湯(霸王花雪梨乾螺片煲豬腱),真是至好不過;這湯水不但清熱生津,更有止咳等功效,而且非常美味!😋第一味菜是「燒味三重奏」,碟中放有肥瘦均勻的金牌黑豚叉燒、皮脆肉嫩的冰燒五層腩 及 油脂豐盛的明爐潮蓮燒鵝,如加碗白飯更好。天氣寒冷,和親朋好友一起吃返個暖笠笠的「砂鍋古法雙冬扣羊腩煲」,滋陰又補身;羊腩煮得軟腍,帶有少許羶味,配料十足,加上濃郁的湯底,好吃。金鈎醬瑤柱珍寶蝦球銀絲煲~爽口彈牙的珍寶蝦球,沾上香濃美味的金鈎醬,已覺出色;而墊底嘅銀絲粉,口感煙韌爽口,在吸盡兩大的精華後,更直逼主角的光環,忍不住吃了一大碗。大廚把經典的家常菜,搖身一變升級為肉質軟腍又鬆化的「拔絲菠蘿咕嚕黑豚」;拔絲外層香脆,酸甜味道恰到好處,不錯吃。😍陳年花雕藥膳走地雞煲~氣溫驟降,一煲熱辣辣的雞煲食落更覺惹味,加上選用新鮮走地雞、藥膳及陳年花雕酒,食完感覺全身暖笠笠,滋味又好吃。銀鈎臘味五穀糯米飯~廚師先用水把糯米浸上

人未到齊,這些香脆的腰果及合桃,正好可邊吃邊等。

金鈎醬瑤柱珍寶蝦球銀絲煲~

陳年花雕藥膳走地雞煲

銀鈎臘味五穀糯米飯~
廚師先用水把糯米浸上一個晚上,之後把水分瀝乾,以蒸炒煮法,不停加水慢慢炒熟,配上臘味配料,上枱更是香氣撲鼻,真是色香味俱全,冬季必食!

舞茸鮮排骨煲仔飯~
舞茸菇口感軟腍,味道獨特,更帶有濃郁的香氣;排骨肉質鮮嫩,肥瘦均勻,食落有咬口;飯粒分明入味,煲邊還有少許飯焦,食落更覺香脆。

之前食咗咁多美食,一碟翠綠鮮嫩的「上湯浸菜心」,正合心意。

棗皇糕~
口感煙韌、彈牙、有咬口、不黏牙,食落不但有棗香,更帶有陣陣椰汁香味,而且甜度啱啱好,不錯吃。

生日當然要吃蛋糕,朋友預訂的這個星座蛋糕(脆脆榛果杏仁朱古力蛋糕),內餡是杏仁朱古力海綿蛋糕,加入適量榛果脆脆,外層以榛果雲呢拿忌廉 及 70% 軟朱古力製作而成,甜度適中,鬆脆又好吃。😋

#老火湯(霸王花雪梨乾螺片煲豬腱) $88/位
#燒味三重奏(金牌黑豚叉燒+冰燒五層腩+明爐潮蓮燒鵝) $338
#砂鍋古法雙冬扣羊腩 $568

• 銀鈎臘味五穀糯米飯
  • 舞茸鮮排骨煲仔飯
  • 棗皇糕
2023-12-03 330 views
終於名正言順可以去食暖笠笠嘅煲仔菜!趁住朋友生日乘機去帝京軒食超正嘅暖身煲仔菜。唔好講咁多先整返碗老火靚湯飲吓先!呢碗係霸王花螺片湯飲落去熱辣辣味道好清甜正呀。食中菜斬大嚿叉燒咪就係爽呀!我哋仲叫咗個燒味三重奏除咗金牌黑豚叉燒仲有燒鵝同埋燒腩仔,樣樣都咁好食好難揀啫一於食晒佢。不過我始終都鍾意有骨落地!所以呢一個明爐潮蓮燒鵝我一定俾多啲分。跟住呢一個香噴噴嘅係金鈎醬瑤柱珍寶蝦球銀絲煲!個名真係好巴閉但係味道都一樣咁有霸氣,大蝦爽口鮮味就一定㗎啦啲蝦油滲晒落乾爽嘅粉絲度好食到呢。老婆大人好鍾意食咕嚕肉所以就叫咗呢個拔絲菠蘿咕嚕黑豚過佢嘆,咕嚕肉做到皮脆肉香個汁包得啱啱好味道唔會太酸又唔會太甜,仲有好多新鮮嘅菠蘿喺入面老婆大人食到舔舔脷呀。天氣凍整返個羊腩煲嘆吓先!經典嘅砂鍋古法雙冬羊腩入面有肥瘦均勻嘅羊腩,炆得好入味但係又唔會過火唔錯,加埋冬菇同冬筍直頭想叫碗飯嚟食。不過仲有好多嘢未食白飯就放棄啦!跟住呢個為咗唔食羊嘅老婆大人叫嘅陳年花雕藥膳走地雞煲,送嚟時聞到陣陣嘅藥材同埋花雕味好香,用嘅係新鮮雞食落去特別有咬口當然雞味都濃啦!果啖湯汁先至係精華千祈唔好嘥嘢記得飲埋佢呀。冇叫白飯原因係
冇叫白飯原因係我哋嗌咗兩個正飯嚟嘆!呢個舞茸鮮排骨煲仔飯大大煲夠晒我哋七個人分嚟食,舞茸嘅香味滲晒落啲飯度加埋排骨嘅肉香點會唔好食吖!老婆大人鬼咁識食仲指定要香脆嘅飯焦添。

呢個時候整碟上湯菜心食特別舒服!北風起有葉嘅菜就特別淋甜趁住呢啲好日子要食多啲菜先得。
唔好以為食完呀我哋仲嗌咗個銀鈎臘味五穀糯米飯嚟食!呢個糯米飯除咗有糯米仲加咗五穀米喺入面,食落唔會好似淨糯米咁黏口但一樣咁好食,師傅炒得好乾爽而且臘味嘅油香入晒啲飯度真係好鬼邪惡。
甜品我哋揀咗金箔新疆棗皇糕個樣金光閃閃意頭好好,食落去口感好煙韌又唔會好甜仲有陣陣嘅紅棗香味真係唔錯喎。

孖女朋友過幾日牛一梗係要送個蛋糕俾佢哋開心吓啦!唔使煩直接喺酒店Royal Delights (R+)訂咗呢個射手座脆脆榛子杏仁朱古力蛋糕送俾佢哋,呢個蛋糕用咗70%嘅朱古力嚟整食落去有啲甘味唔會太甜,仲有啲榛子脆脆就算唔太喜歡朱古力嘅我都覺得好食。
2023-12-02 183 views
帝賞金卡會員生日送蛋糕 所以今晚2個人去帝京軒吃晚飯 服務員仍然是非常有禮貌 乳豬件皮薄又脆 好味焗蟹蓋 真是非吃不可 紅燒龍躉頭腩 鹹了少少蟹粉帶子豆苗 有點失望 帶子冇味 豆苗老 反而送的生日蛋糕 超好味 又滑又香呢會員有8折 用了送的500現金券 今餐很抵呀
乳豬件皮薄又脆 好味
焗蟹蓋 真是非吃不可
紅燒龍躉頭腩 鹹了少少
蟹粉帶子豆苗 有點失望 帶子冇味 豆苗老
反而送的生日蛋糕 超好味 又滑又香呢
會員有8折 用了送的500現金券 今餐很抵呀
2023-11-04
2023-11-28 226 views
挨近十二月,終於有少許涼意,立馬拉埋幾件為食朋友,吔羊腩煲同埋煲仔飯,順道慶祝朋友生日。當然,煲仔飯羊腩煲呢啲,你可以去茶記或者快餐店食,但要慶祝埋生日,上酒店似乎比較恰當。帝京始終最受大家歡迎,畢竟地理位置佔極大優勢。沒有預先寫好菜單,到時喜歡吃什麼就點什麼,來得輕鬆自在。有人想飲湯,就來盅霸王花雪梨乾螺片煲豬腱。酒店既湯水或多或少都是信心保証,湯頭熱,清甜,螺片唔韌,喝得舒暢。燒味也是必然而選,呢個想食腩仔,嗰個愛吃燒鵝,我就從來是叉燒的粉絲,那就來份三拼。叉燒不像之前預先寫好菜單、位上般的厚切,但肉質依舊鬆化;燒腩仔皮脆肉咸香,層次分明;燒鵝亦做到甘香鬆化。再來的,也不是粉絲蝦煲咁簡單。因為除了珍寶蝦,還加入了幾大隻的蝦乾,同時亦有瑤柱混入粉絲之中,帶出不出層次口感。食材質素不用懷疑,大蝦彈牙,蝦乾咸香,粉絲香口乾身,成件事好惹味。主角之一的古法雙冬羊腩煲,羊腩皮厚肉不韌,羶香味於我而言是恰當,沾些腐乳來吃倍添滋味。生菜索盡煲內的汁醬,是精華所在,你我他都知道不能錯過。去茶記等麻甩地方就話食麻辣雞煲,來到酒店就要轉吃藥膳雞煲,雞肉嫩滑不在話下,那湯底更是靈魂所在。咕嚕肉加上乾冰營

帝京始終最受大家歡迎,畢竟地理位置佔極大優勢。

沒有預先寫好菜單,到時喜歡吃什麼就點什麼,來得輕鬆自在。
咕嚕肉加上乾冰營造出騰雲駕霧的氣勢,酸甜汁醬剛好包裹著鬆化的黑豚肉,不過多,最怕吃到成碟都係汁醬的咕嚕肉。
食個菜心平衡下之後,就輪到單尾既糯米飯和煲仔飯出場。
糯米飯口感唔錯,軟熟不硬,一匙飯,一口甘香之腊腸,呢個時候食岩晒合尺。
酒店出的排骨煲仔飯,還會加入舞茸菇,寧舍不同,但排骨質感可以做得更好。
怎樣也要叫些甜點吧!椰汁棗皇糕,賣相矜貴,吃起來軟熟不黏牙,既有紅棗味道,亦滲出陣陣椰汁香氣,頗有水準的。

食埋酒店餅房出品既生日蛋糕,滿足到一個點。
2023-11-24 210 views
在openrice訂左位中午12點,由於媽媽鍾意飲茶,所以訂間酒店中菜同佢飲茶。訂12點早左到都即刻有位,起初只有幾台客人的關係招呼是十分好,但到中午十二點幾開始人多的時候,因人手不足的關係,叫咗幾次都冇人加水,而且唔明點解要三個人執一張枱。我們叫了黑豚叉燒👍雞蛋叉燒腸就一般,蝦餃的皮未夾起已經爛,沒有酒店應有的水準,鮑魚珍珠雞,媽媽話這個很好味,還有一個蒸餃,啲皮都太淋好容易爛,懷舊芝麻糕,芝麻味如果重啲就perfect。我們還後加了龍躉頭腩煲,這個味道不錯,還有點心沙嗲金錢肚👍潮州粉果一般,臘味蘿蔔糕很精緻。由於人多的關係,酒店中菜部的冷氣都不夠,坐到出曬汗。可能我是第一次來的關係不是熟客,招呼就沒有那麼殷勤了。
由於人多的關係,酒店中菜部的冷氣都不夠,坐到出曬汗。
可能我是第一次來的關係不是熟客,招呼就沒有那麼殷勤了。
2023-11-21
$300 (Lunch)
  • 龍躉頭腩煲
  • 金牌黑豚叉燒
2023-10-05 660 views
今日慶祝屋企人生日,由於一家都鐘意食中餐嘅關係,去左都頗出名,係帝京酒店入面嘅中菜廳,帝京軒都食生日飯🎂🐥帝京軒招牌炸子雞($288)呢味菜係鼓油雞上面用炸牛蒡做點綴,果然menu名起得無錯,係好出色嘅招牌菜😋 鼓油雞唔係太油,而每件嘅肉質都好嫩滑,而且舊舊都好多肉😍而炸牛蒡都好驚喜!佢有啲似炸蛋散嘅味道,配埋鼓油雞或者碟上嘅醬料一齊食好正💯🐖金牌黑豚叉燒($298)叉燒整得好淋,整體肥瘦都好均衡☺️佢嘅蜜香味加上煮得微焦嘅邊邊位,好快我地一家就食晒成碟喇😋🍚龍蝦湯蝦球帶子泡脆米飯($328)呢味飯都係帝京軒嘅招牌菜🦞湯底有好濃郁嘅龍蝦味,湯入面嘅帶子都好大粒,而且仲有蝦球,肉粒同米飯,索晒啲龍蝦味,味道一流🥰另外,仲有加左啲炸米粒,吸收晒湯底嘅道道,口感係半脆咁,好好食👍🏻🐠崧子菊花醋香鱸魚球($298)鱸魚炸得好香脆,而且亦唔會太多嘅炸份☺️佢嘅酸酸甜甜嘅醬汁撈埋啲炸魚到非常開胃😋評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均:~$300-$350

🐥帝京軒招牌炸子雞($288)

🐖金牌黑豚叉燒($298)

🍚龍蝦湯蝦球帶子泡脆米飯($328)

🐠崧子菊花醋香鱸魚球($298)
鱸魚炸得好香脆,而且亦唔會太多嘅炸份☺️
佢嘅酸酸甜甜嘅醬汁撈埋啲炸魚到非常開胃😋

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均:~$300-$350
2023-08-06 2959 views
應該有一段時間無黎帝京軒食飯,今次呢個menu我都幾鐘意,「悅夏宴」,顧名思義全部嘢都好啱夏天食。套餐於2023年7月1日至9月27日期間供應,凡於7月至9月惠顧「悅夏宴」,可享85折優惠,每位$788,兩位起,成日有人問我有咩中菜好,呢啲唔使煩又喺酒店又有質素保證就最啱。香麻蟲草花魚皮,鳳梨桂花燒脆鱔,話梅鴛鴦脆涼瓜松露南瓜炒穀飼和牛粒花雕話梅紅麴京烤骨蔥爆智利響螺片伴琥珀生汁高湯松茸燉玉環瑤枉甫崧子菊花醋香鱸魚球油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆燒汁野菜龍蝦炒絲苗十勝紅豆綠茶奶凍成個menu最特別係鳳梨桂花加落燒脆鱔,甜甜到完全唔覺熱氣,香麻蟲草嘅魚皮都真係第一次見,話梅鴛鴦脆涼瓜一睇就知係夏日之物。脆蝦球嘅沙律汁,好清爽,蝦球都好大件,蔥爆智利響螺片 ,我唔明點解啱夏天,原來大廚話螺片係可以滋陰補腎夏天食最好,又學到野。南瓜加和牛,再加黑松露醬,呢個組合係真係少見,估唔到和牛原來都可以咁清新。油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆嘅蜆好肥美,個湯係甜到入心。花雕話梅紅麴京烤骨個種又酸又有酒的開胃感,如果你冇胃口食就啱,絕對打開你嘅味蕾,啖啖肉都唔覺大問題。崧子魚食得多,用鱸魚真係幾好,至少魚質同肉味嘅感覺同平時

香麻蟲草花魚皮,鳳梨桂花燒脆鱔,話梅鴛鴦脆涼瓜
松露南瓜炒穀飼和牛粒
花雕話梅紅麴京烤骨
蔥爆智利響螺片伴琥珀生汁
高湯松茸燉玉環瑤枉甫
崧子菊花醋香鱸魚球
油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆
燒汁野菜龍蝦炒絲苗
十勝紅豆綠茶奶凍

油鹽水金菇水瓜浸鮮蜆嘅蜆好肥美,個湯係甜到入心。

崧子魚食得多,用鱸魚真係幾好,至少魚質同肉味嘅感覺同平時好唔同。

剛好今日朋友K生日,同佢講聲生日快樂,祝身體健康。

2023-07-25 440 views
以$788/位,如果85折之後比較合宜,但不只作為女性的吃不完全個餐,連男仕也吃到炒飯前已經吃不下,其實可以考慮減些份量,順便減低售價,那麽會更親民,夏天的份量也不用太大,魚皮冷盤很清爽,菊花松子魚應該外國人會比較喜歡,牛柳粒和蝦球都做得味道剛剛好,如果炒飯改成脆米鍋巴或西施泡飯,或會更香口。
2023-07-24
Dining Offer