2017-04-02 2672 views
在老友家裡晚飯後,覺得飯菜好多油有點膩好想吃甜品!老友家裡樓下附近就有間口碑唔錯的,還有兩三間分店的沛公甜品!聽說人氣好旺,去到果然人多!老友介紹了試榴蓮千層班戟,但我覺得吃完飯都膩口吃唔落咁奶油的東西,她點了我試了一口因为榴莲肉多,口感柔软绵密,既能尝到榴莲的浓郁,还能兼顾到奶油的香甜~ 班戟皮火候控制得刚刚好,色泽金黄,咬下一口有满满的榴莲肉,满足得不要不要的~我點了個椰奶芒果黑糯米,雖然買相普通但都唔錯,唔會太甜,芒果都多椰奶香濃加上黑糯米軟軟粘黏黏幾好
2017-04-02 1233 views
係銅鑼灣吃完飯回到來尖沙咀都消化得七七八八,回到尖沙咀見到有甜品店正在朋友家裏附近,經過沛公甜品店門口深深吸引我,晚飯後來個甜品好享受店里的店里的餐牌好有故事好有趣,我以朋友各點一個作為一個芒果迷我就點了個芒果千層蛋糕芒果肉頗多,每層cream太厚太多忌廉所以會有點膩。但甜度又還好。芒果都超足朋友的芒果椰汁黑糯米椰汁好濃黑糯米黏黏乎乎加上芒果的果肉好味更喜歡這個
2017-02-19 1240 views
週末同媽咪行下街,外賣一D甜品回家品嚐。芒果布甸$24-質地軟滑,雖然芒果肉唔多,但芒果味十足,酸甜滑啫啫,份量少少地,正合下午茶的胃口,正呀!桂花糕$24:質地似膏糕,有好多杞子同桂花,味道淡雅而清新,正合不好甜的母親;相對芒果布甸,這個口感比較結實,晶瑩透明,也是十分不錯。估唔到外賣甜點也有小驚喜。
週末同媽咪行下街,外賣一D甜品回家品嚐。

估唔到外賣甜點也有小驚喜。
2017-02-19
$24 (Tea)
2017-02-06 877 views
香蕉變岀香蕉船。我還記得,我小時侯最愛吃香蕉船😝以芒果,雲尼拿,草莓雪糕😚,伴以一條香蕉和脆餠,我的童年甜品回憶阿😍脆餠非常脆身,雪糕為舊時原有的味道,水狀滑溜😝,再沾上少少朱古力醬,很喜歡哦
香蕉變岀香蕉船。我還記得,我小時侯最愛吃香蕉船😝

2017-02-02
2017-01-20 967 views
成班人食完咖哩,下場梗係食甜品啦 一行人衝衝衝衝過去拎位,都要等一陣先入得去,係未入既時候,屈小姐就當然睇定Menu想食咩啦 佢仲同賴生講左個故仔添!原來《沛公》係全港第一間出千層蛋糕既甜品舖黎嫁!難得一場黎到梗係要試下啦!(謎:你問屈小姐點解會知?佢係甜品同Openrice達人黎嫁麻同埋佢好耐之前食過啦)雖然食完咖哩,好好好好飽,但係我地都要一人食一個既!你估我地甜品黑洞流嫁?最高峰你估我地2個人食幾多個甜品?(唔話你知XDDD)我地叫左 ⋯1) 芒果千層 (2.5星)- 其實全港第一間推出既芒果千層蛋糕,整體上係正常啦,但有好大改善空間!- 第一,欠缺蛋香,雖然蛋餅皮夠薄,但真係冇乜蛋味同蛋香!- 第二,中間夾D cream太厚啦,食落口感係一pat pat咁,唔夠滑!- 唯一一樣可以讚既,芒果肉多 - 不過一分錢一分貨 明既2)雪耳紫米露 (3.5星)- 紫米露不過不失啦! 加左雪耳多份口感,而且又減輕飽肚感,ok!好就好在而家做緊promotion,只要係Fb like同share《沛公甜品》會全單8折⋯多個理由一大班人黎食#久違既甜品日#甜品黑洞#今日負債纍纍,之後有排還😭#
成班人食完咖哩,下場梗係食甜品
 佢仲同賴生講左個故仔添

同埋佢好耐之前食過啦

我地叫左 ⋯

1) 芒果千層 (2.5星)

- 第一,欠缺蛋香,雖然蛋餅皮夠薄,但真係冇乜蛋味同蛋香!

- 唯一一樣可以讚既,芒果肉多

- 不過一分錢一分貨
 明既

2)雪耳紫米露 (3.5星)

#久違既甜品

#甜品黑洞

#今日負債纍纍,之後有排還😭

#Crepe Cake始終係M小姐完勝

#寵壞了的舌頭
芒果千層蛋糕
雪耳紫米露
2017-01-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
雪耳紫米露
2017-01-06 423 views
平安夜的晚上,同老公吃完飯四圍走走,路過甜品店就想也不想入咗去食少少甜品。老公知道我比較喜歡食中式甜品,而且紅豆沙是我的至愛,所以他便陪我一人一碗 熱蓮子百合紅豆沙。唔駛等好耐,暖暖的紅豆沙便放到桌上。雖然呢碗紅豆沙唔算好大碗,但是當中的材料都算足夠的。d 蓮子同百合大大粒,而且煲到有少少爛身,另外 d 紅豆都係煲得好軟身,食落都有 d 沙沙地的口感。最重要的是食落有好香好濃的陳皮味,不消一會便食完了一整碗了~

2016-12-24
Celebration
Christmas
2017-01-03 455 views
這裡較好味合胃口的是榴連鮮果也許鮮焙製焙物當然芒果千層樣極吸引布丁無驚喜雖減到15$但不夠引誘最後還是決定買34減至25$一件的芒果口味千層他們較專的一瓣結果很滿意多芒入口融化用料新鮮多數行到沛公甜品看到芒果千層各款心水餅食做特價會仔細一看減得到自己想要的水位會選擇性吸納有些像買股票總是信自己對眼
這裡較好味合胃口的

2017-01-02
  • 榴槤千層班戟
  • 心花怒放
2016-12-14 423 views
尖沙咀越難越尋找好的又便宜的甜品店。但想談天說地的時候總會想起一點甜。嘻嘻哈哈放鬆一下。你們喜歡嗎?這間甜品店吃了很多次,記得以前總會有一兩款做減價吸引學生時期的我和朋友。但現在事實事實是一次比一次貴一點。但味道仍然保持良好。柔軟的千層及柔軟滑滑的忌廉。滿足得很。😀(o^^o(o^^o(o^^o(o^^o(o^^o)🌺

你們喜歡嗎?

但現在事實事實是一次比一次貴一點。但味道仍然保持良好。
柔軟的千層及柔軟滑滑的忌廉。
滿足得很。😀

(o^^o(o^^o(o^^o(o^^o(o^^o)🌺
2016-12-14
$35 (Last Night Supper)
2016-12-05 359 views
我和契女一家吃完麻辣鍋,就在附近找糖水吃,結果揀了這裡,這裡很多榴連甜品,而當晚就沒有吃榴連,只揀了芝麻糊,我就揀了榛子千層蛋糕,蛋糕味道一般,而芝麻糊都不算什麼,總括是普通啦。
2016-10-31 531 views
剛遇上屋企樓下展銷會在賣沛公甜品既D24 榴槤千層班戟蛋糕,正好今晚娘家搞family gathering!買一個8寸大的試試, 屋企好多人都鐘意食榴槤!食得出都新鮮,班戟皮好薄好滑!新鮮先有這個效果!Cream 都好滑, 唔會太膩!如果再多點榴槤肉就更好了!屋企人個個都好鐘意!
食得出都新鮮,班戟皮好薄好滑!新鮮先有這個效果!
Cream 都好滑, 唔會太膩!如果再多點榴槤肉就更好了!

屋企人個個都好鐘意!

2016-10-30
TakeAway
$268 (Other)
  • D24榴槤千層班戟
2016-10-21 436 views
話說三五知己食完dinner, 襯個肚仲有位就食下甜品風花雪月下,見佢人少少就入去試下~點知又中伏~叫左4樣些牙下~大家都不吃榴槤的~楊枝甘露:溜單~冇料~絲菇尿。班戟千層:細、貴、好似放左成個禮拜(自己幻想下)紫米露:算是正常。價錢貴,物冇所值~陰公
2016-10-14
$48 (Last Night Supper)
特色的甜品店,今次同好姊妹出來食甜品,地點位於尖沙咀區的「沛公甜品」,食甜品會令人開心,我希望把開心愉快帶給好姊妹,在此同我一起分享快樂美好的回億。 門口張貼了很多甜品介紹,在門外窺視環境不俗,有一份雅緻休閒,令人印象十分難忘。 店內的樓底很高,用餐的空間感更舒適,品舖裝修簡約,環境整齊優美,燈光柔和,氣氛輕鬆。 Menu好多甜品款式,全部甜品都圖文並茂,甜品的相片好吸引,吸睛的十大必吃的食物,令我食指大動。 藍莓千層班戟 $36 好友叫了藍莓千層班戟,有很多層的班戟,每層厚度適中,班戟皮做得的確好薄,唔會一切就爛,一啖食落去很有口感。 勁量版芒果千層班戟 $40 而我叫了勁量版芒果千層班戟,千層班戟把十數層煎得金黃的班戟皮,在每層塗上幼滑的忌廉及果味香軟的芒果果蓉,口感層次豐富,充滿優雅不膩的滋味。 芒果椰汁黑糯米 $38 芒果很幼滑芳香,完全滿足芒果控的我,配上香濃美味的椰汁黑糯米,黑糯米不會太硬,幾美味,芒果中和黑糯米的飽膩,多食都不會膩,口感豐富。 沛公點將 $68 沛公點將是自選布甸或果凍配鮮什果,我選了北海道360鮮奶布甸配鮮什果,最滿足的味覺及視覺享

藍莓千層班戟 $36

勁量版芒果千層班戟 $40

芒果椰汁黑糯米 $38

沛公點將 $68

沛公點將是自選布甸或果凍配鮮什果,我選了北海道360鮮奶布甸配鮮什果,最滿足的味覺及視覺享受,很多新鮮的什果,食下來有清涼快感,加埋底部的北海道360鮮奶布甸,裡面好軟滑,入口好輕盈,錦上添花之效。

蜜瓜涼粉冰 $28

飲品入面有細粒的蜜瓜,食下來感覺芳香鮮甜,涼粉冰的比例恰度好處,同蜜瓜好夾,炎炎夏日感到透心涼,夏天好適合的飲品。

沛公甜品

分店地址:尖沙咀寶勒巷1號玫瑰大廈地下E舖 (赫德道入口)
2016-08-24
$110 (Tea)
2016-08-03 663 views
出名好耐,終於第一次去食,千層蛋糕係可以,飲品,其他千祈唔好試,職員態度奇差,嚇人的一間所謂甜品鋪,不知所謂,差差差! 同朋友有一次極不愉快的體驗.........

2016-07-30
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2016-07-19 624 views
一行四人在尖沙咀食完生日飯,想找地方繼續傾計,走過厚福街沛公甜品,可能時間尚早(大概八點) ,不用等位便走進去。來這裏當然要試他們著名的千層班戟!我們選了芋頭紅豆味。"千層"果然名不虛傳,蛋糕分開很多層,層與層之間有很豐富的忌廉,芋頭味十分濃,亦夾有很多紅豆,口感十分豐富。千層蛋糕以外的另一推介是新出的紅豆沙雪條。$15一支的雪條並不算小,一口咬下去發現超多紅豆,而且很香,又不太甜,真的很像小時候家人用自家製紅豆沙雪給我們吃的那種啊!我們也有試燉雪梨,燉雪耳和紫霞仙子,全部都很好味。臨走時看見他們新出的芝麻糊雪條,太飽了沒有叫,下次再來一定要試試!
我們也有試燉雪梨,燉雪耳和紫霞仙子,全部都很好味。
2016-07-16
  • 紅豆沙雪條
2016-07-09 342 views
路經沛公甜品見他們榴槤千層班戟做promote厚厚一件30多元減到28!非常吸引好好吃多榴槤忌廉亦煞食滑 香 少甜 百分之百榴槤飄飄加上入口即融忌廉和班戟軟蛋捲味精銷魂比美元朗B仔大坑渠涼粉的榴槤米糍不過B仔 仲大件仲多榴槤
路經沛公甜品
見他們榴槤千層班戟做promote
厚厚一件
30多元減到28!
非常吸引
好好吃