Restaurant: Das Bier (Ocean PopWalk)
Offer: Cathay members can earn up to HKD4 = 2 miles with the Asia Miles by Cathay app. T&C apply.
Terms & Details:
  • Cathay members must present a membership QR code in the Asia Miles by Cathay app to earn Asia Miles.
✨️今次介紹和分享一間位於將軍澳海天晉匯一樓的Das Bier 德國餐廳,是吃德國菜為主😍餐廳有室內位置「有冷氣」和室外可以望到海景也可以坐,而且裝修氣氛都好有Feel👍餐廳沒有限用餐時間,可以慢慢食慢慢飲下啤酒,傾下計咁就一晚🥳✨️今次我地兩個人來吃,首先散叫了一份德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律。之後再叫一個晚餐就是大蝦牛油果忌廉意大利麵,再加$40元轉套餐,有頭盤是煙三文魚沙律,是日餐湯是南瓜湯,本來想跟餐升級指定啤酒加32元,比較優惠。但是,佢地冇我地想飲既黑啤選擇😅所以最後個餐叫左凍檸茶,再散叫一杯小麥黑啤啤酒 (Erdinger Dunkel)😍✨️我地最中意食當然是德國菜必食的鹹豬手,一份兩個人夠哂食差少少,豬手個皮勁香脆,咬落卜卜聲,豬手肉大大件,淡淡肉,配埋酸菜再加埋芥末醬一幫食,超好味🥳值得推介比大家網友們必食😍CP值真係好高🤭✨️大蝦牛油果忌廉意大利麵,雖然隻蝦得三隻和細個少少,但啲意大利麵好入味👍✨️就算大家食飽左也可以考慮一下來飲下酒傾下計。我見佢地有推廣優惠就是中午食午餐,可以無限添飲咖啡😆📍德國餐廳 (海天晉匯)📍將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓102號舖📍港鐵將軍澳站 A

📍德國餐廳 (海天晉匯)
📍將軍澳唐俊街28號海天晉滙1樓102號舖
2025-07-09
Type of Meal
Dinner
2025-05-15 622 views
今日同屋企人喺度食飯, 叫咗一隻豬手, 一碟德國腸及一隻燒雞. 豬手好好食, 皮非常脆, 伴碟的酸菜也很好食. 燒雞非常juicy, 德國腸都非常香口. 另外飲了幾杯Asahi啤酒, 非常滿足.
2025-02-05 1385 views
今日嚟到將軍澳 Das Bier,氣氛滿滿德國風,成間餐廳以 木系裝潢加上啤酒主題,坐落去就好似去咗德國酒館一樣!🍻✨ 今次試咗幾款主打菜式,首先係 Schweinshaxe (德國燒豬脾),上枱時 火焰燃燒🔥,視覺效果超震撼!🐷 皮炸到好香脆,每啖都帶住濃濃煙燻香味,內裡肉質軟嫩又juicy,配埋酸菜一齊食,酸酸地更加解膩!😍 跟住試咗 Käsebrot mit Dip (芝士麵包配醬汁),外皮酥脆,入面夾住半溶芝士,撕開仲會有拉絲效果,蘸埋濃郁芝士醬,一口接一口停唔到!🧀🥖 Caesar Salat (凱撒沙律) 就係清新之選,生菜爽脆,凱撒醬濃淡適中,加埋煙肉碎,口感豐富,啱晒平衡味覺!🥗 整體嚟講,Das Bier 係 高質德國餐廳,特別係 燒豬脾 值得一試,環境又舒適,絕對係 想chill住食飯飲酒 嘅好選擇!🍺✨
2024-11-17 2141 views
週末對住過海食餐晏,心情舒暢壓力全消,加上服務態度一流,食物質素也算不錯👍尤其香腸就必定要試。All Day breakfast 一般都應該要百多元左右,$110(連加一)就食到無敵海景,確實難得。 不過豬手拼盤一定要試,露天有音樂相伴氣氛不錯。上星期午膳套餐送了幾張coupon,所以今個週末再來。坐露天有點熱,侍應即刻開着吹風機。吃完brunch 換了上次的啤酒券,有兩款選擇,份量不少,為新一個星期拼搏再展開動力💪💪💪

2024-11-17
$110 (Lunch)
  • 德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律
食物質素其實OK,叫咗一隻德國炸豬手,皮脆肉亦都嫩,另外白酒煮青口,仲做得比專門食青口嗰間餐廳好味,再配番德國啤酒,食得都好開心吓,但當最後叫咗兩杯Guinness…因為好似比之前上嘅啤酒時間耐左啲,我就望去水吧,睇吓斟緊未,但當時見到侍應生行入去水吧打開雪櫃,開咗兩罐喺大新賣$40/4 罐裝Guinness ,一罐一杯,最後喺酒吧個tap加啲泡喺面…當期望係飲tap嘅Guinness, 變咗係$10罐嘅罐裝啤酒,應該都再唔會黎…☹️

2024-11-03
2024-09-27 1925 views
早幾日同事行過見倒呢間德國餐廳做優惠。午餐有買第二個餐半價優惠。即刻今日約齊四個人去試下👍🏻👍🏻叫左四個餐,牛扒配薯角,雞扒配飯,德國腸配薯角同埋蕃茄扁意粉。四個餐都幾好食,分量都多,薯角好好食脆卜卜,都辣辣👍🏻👍🏻應該黎緊再去食😋
早幾日同事行過見倒呢間德國餐廳做優惠。
午餐有買第二個餐半價優惠。
即刻今日約齊四個人去試下👍🏻👍🏻
四個餐都幾好食,分量都多,薯角好好食脆卜卜,都辣辣👍🏻👍🏻
應該黎緊再去食😋
2024-09-27
$80 (Lunch)
  • 德國香腸拼盤
2024-07-10 2171 views
趁仲有現金券,今日我同朋友嚟到海天晉匯德國餐廳,一齊食豬手飲啤酒,真係豐盛嘅一餐,非常滿足😋。呢度嘅豬手皮夠脆,好似薯片咁,咬落去好有口感,配埋冰凍啤酒真係一流,令人食完一啖又一啖。香腸拼盤入面,我最鐘意佢個辣腸,夠香夠濃,味道層次豐富,每一口都係滋味無窮。餐廳仲有戶外位置,可以一邊享受美食,一邊吹水,完全冇壓力,感覺好放鬆。環境舒適,非常適合同朋友聚餐,大家可以輕鬆自在咁分享美食。整體嚟講,今次嘅用餐體驗真係令我回味無窮,海天晉匯德國餐廳真係一個值得再嚟嘅地方,下次一定會再嚟,推介俾鍾意德國美食嘅朋友們!

環境舒適,非常適合同朋友聚餐,大家可以輕鬆自在咁分享美食。

2024-02-12 2813 views
餐廳氣氛不錯,分indoor/outdoor ,但outdoor境觀對住地盤,大煞風景。staff服務勤快,起菜也快,每道菜份量也多無肉不歡的朋友們,最啱揀德國菜,主打就是"肉"---德國香腸併盤---$172有4款腸選擇,再加上酸菜,薯條,大大份,非常飽肚--- 美式燒排骨 ---$228Ribs整體味道不錯,外皮醃製有些似廣式叉燒醬的味道,入口時骨肉分離,配上沙律菜,薯條,中和了只食肉的飽滯感--- 特式烤乳豬(1/4 ) ---$198外皮薄而脆,內層油脂非常多,一定要多人share才能食完,但值得一試--- 德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 --- $95(原價$238,星期一及三優惠$95)只購$95,非常抵食,外皮香脆,再有些肉膠附著,加上啖啖肉,大滿足。配上酸菜,特製薯仔沙律
起菜也快,每道菜份量也多

無肉不歡的朋友們,最啱揀德國菜,主打就是"肉"

---德國香腸併盤---$172
有4款腸選擇,再加上酸菜,薯條,大大份,
非常飽肚

--- 美式燒排骨 ---$228

--- 特式烤乳豬(1/4 ) ---$198

--- 德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 --- $95
(原價$238,星期一及三優惠$95)

只購$95,非常抵食,外皮香脆,再有些肉膠附著,
加上啖啖肉,大滿足。配上酸菜,特製薯仔沙律

2023-08-28 2525 views
德國鹹豬手🐷配酸菜及薯仔沙律🥗🐷手上碟分切好 陪上蜜糖🍯醬和黃芥末醬 可因個人口味點上醬汁 當然少不了德國酸菜德式肉丸燴松露義大利飯淡淡的松露味 味道不算太濃墨西哥香蔥芝士薄餅🧀️🫓我們另加巴馬風乾火腿 薄餅裏面包著香蔥、火腿 配上芝士醬 Peach green tea🍹帶點清新的蜜糖香 飲品上有一層芝士 飲落去唔錯Sangria Glass 🍷紅酒加水果特調的Sangria 一邊飲酒 一邊食🐷手紅酒味道幾好飲
德國鹹豬手🐷配酸菜及薯仔沙律🥗
🐷手上碟分切好 陪上蜜糖🍯醬和黃芥末醬
可因個人口味點上醬汁 當然少不了德國酸菜

德式肉丸燴松露義大利飯
淡淡的松露味 味道不算太濃

墨西哥香蔥芝士薄餅🧀️🫓
我們另加巴馬風乾火腿 薄餅裏面包著香蔥、火腿 配上芝士醬

Peach green tea🍹
帶點清新的蜜糖香 飲品上有一層芝士 飲落去唔錯

Sangria Glass 🍷
紅酒加水果特調的Sangria 一邊飲酒 一邊食🐷手
紅酒味道幾好飲
2023-08-01 1793 views
將軍澳德國鹹豬手,今日放假行過過嚟食午餐,佢都算抵唔算好貴都係$100左右,食咗個全日午餐都幾好食,份量都算多食得飽,同埋佢嘅環境哽窗望出去係過海同埋跨灣大橋即係幾靚算係唔錯經濟嘅食西餐廳
2023-07-23 1538 views
將軍澳鹹豬手出沒?!!大家不用擔心,唔係「咸」豬手,係食得嘅鹹豬手!今日介紹嘅來自將軍澳嘅「德國餐廳」大家又唔好誤會呀,間餐廳名真係叫「德國餐廳」!德國餐廳位於將軍澳海天晉匯商場,海天晉匯出名臨近海邊,餐廳裝修都很有格調,室內有一般四人枱,及幾張長枱,剛剛可以6人一齊食飯一齊坐,好又有德國feel !設有露台位,大家可以一邊吹下海風,一邊享受美食!German Pork Knuckle w/ Sauerkraut & Potato Salad $238德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律隻鹹豬手份量非常龐大,不過上菜時,已經骨肉分離,對於喜歡手機食先的朋友,可能會覺得想成隻上枱,視覺上可能會震撼一點!不過,其實啖啖肉,不用自己慢慢切,都好方便食!而調味上不會太鹹,肉身夠滑有口感,配埋芥末醬絕配!Super Sausage Platter $172德國超級香腸拼盆有「鹹豬手」又怎可以沒有「大肉腸」呢?整個拼盆,有幾款香腸,有芝士腸、香草雞肉腸、辣肉腸三款,每一款都各具特色!但同樣出色!Chef's Special Pasta $138香草醬煙肉三文魚意粉口感相當不錯,煙肉三文魚也好好味道整體來說:
將軍澳鹹豬手出沒?!!

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律

Super Sausage Platter $172
德國超級香腸拼盆

Chef's Special Pasta $138
香草醬煙肉三文魚意粉
口感相當不錯,煙肉三文魚也好好味道

整體來說:餐廳以德國菜最出色,其他多國菜再自行考慮!而環境裝修也很格調!感覺好像去了德國酒館一樣!美中不足,露台對出,有一片好稀疏的草地,有少少大煞風景!
不應該在德國餐廳尋找牛排的ε-(´∀`; ) 那天路過的時候被店裡的啤酒車吸引 好奇就吃了🫣。完全沒有點signature的豬手 現在有點後悔🫠番茄湯配意大利麵包 9/10番茄湯的是十分濃稠的,能吃到有薯仔溶在裡面,所以有會有少量的顆粒口感但質感仍然是細膩順滑。蒜蓉包我要滿分好評💯,外脆內軟,再加上濃郁的蒜及香草味,口感香氣十足😋,濃郁的蒜味和牛油風味相互融合,可惜不能單點!湯跟包配在一起就是完美❗️青蘋果風乾火腿混合生菜芥茉油醋8/10青蘋果的酸甜和風乾火腿的鹹香相互平衡,給菜餚帶來豐富的層次感,味道清爽,十分開胃☺️。最後是芥茉油醋,芥茉的辛辣和醋的酸味可能會為這道菜增添一些酸甜的滋味,使整個組合更加完整。作為前菜挺不錯的👍🏻。羅馬生菜包牛小扒 6/10生菜包牛小扒是一道經典的菜餚。首先,生菜包肉的方式理論上很難難吃的,但是他的生菜太老了,有苦味,所以我們都只是試了一口就直接吃肉,放棄了生菜😔。牛小扒就煮的不錯,經過烹調後保持了肉質的嫩滑和鮮嫩的口感😋。美國頂級安格斯肉眼扒 10 Oz 2/10牛肉的肉質是較為鮮嫩,但是扒上有筋很影響食用體驗🫠,並且筋的數量很多,導致每一口都有筋😫。差

番茄湯配意大利麵包
9/10
Daily Soup w/ Ciabatta 是日餐湯配意大利麵包

青蘋果風乾火腿混合生菜芥茉油醋
8/10

Green Apple, Air Dried Ham & Mix Lettuce w/ Mustard Vinegar 青蘋果風乾火腿 混合生菜芥茉油醋

羅馬生菜包牛小扒
6/10
Romaine Vegetable Wrapped beef stick羅馬生菜包牛小扒

美國頂級安格斯肉眼扒 10 Oz
2/10
牛肉的肉質是較為鮮嫩,但是扒上有筋很影響食用體驗🫠,並且筋的數量很多,導致每一口都有筋😫。差評❗️
Black Angus Rib- weEye Steak (U.S.A) 10 OZ 美國頂級 黑安格妍肉眼扒 10 Oz

藍妹啤酒及洛神花茶
藍妹啤酒及洛神花茶
  • Caesar Salad w/ Smoked Salmon/ Serrano Ham 凱撇沙徘配 煙三文魚/風乾火腿
2023-05-30 1233 views
食德國菜,著名菜式當然是🇩🇪德國豬手、🇩🇪德國白腸這兩款菜色。這店位置在將軍澳休閑區,距離將軍澳地鐵站步行15分鐘,接近海灣地方,有平台戶外區,可以看到海景。很適合下班就過來happy hour 喝點啤酒,放鬆一下。我和朋友兩個人就約了星期五晚來餐廳,7點多晚飯時間,座位都滿了(建議提前訂座)。傳統德國白豬手 $238原隻豬手挺大份量,炆煮的,需要20分鐘才出菜,比起炸豬手,肉質會軟點。德國香腸拼盤 $172有幾款香腸,有的內有芝士腸、香草雞肉腸、辣肉腸幾款。凱撒沙律配風乾火腿 $138沙律調味很好,不會太清淡、又健康,火腿味很重,不會太硬。

很適合下班就過來happy hour 喝點啤酒,放鬆一下。

傳統德國白豬手 $238

德國香腸拼盤 $172
有幾款香腸,有的內有芝士腸、香草雞肉腸、辣肉腸幾款。
凱撒沙律配風乾火腿

凱撒沙律配風乾火腿 $138
沙律調味很好,不會太清淡、又健康,火腿味很重,不會太硬。
2023-05-19
$350 (Dinner)
凱撒沙律配風乾火腿
  • 傳統德國白豬手
2023-05-05 863 views
想食好耐,終於去試食,平日夜晚較小人,好似包場咁,正呀😂😂 坐得好舒服,夜晚影比較靚,凱撒salad 配風乾火腿都唔錯呀👍,豬手都幾大碟,不過啲皮就硬啲,唔夠脆lu。
2K
2023-05-04 914 views
將軍澳是香港發展得最快的地方,建設美輪美奐,今晚便來到海旁附近的一間德國餐廳。德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律$238,廚師已經將炸過鹹豬手起皮起肉,豬手皮脆肉嫩,加上甜芥末醬,更可以清除油膩感之餘,增加味道層次。伴碟有兩種一鹹一甜的芥末醬,個人覺得蜜糖芥末醬的味道最為惹味。德國香腸拼盆$172,有幾款不同味道的德國腸,有牛肉和雞肉,其中以芝士牛肉腸的味道最為美味,另外半碟的芥末籽芥末醬,甜甜酸酸,可以增加德國腸的味道層次。Erdinger Weissbier (ALC 5.3%)$72,Blue Girl (ALC 5%)$72。Erdinger Weissbier 帶點酸味的啤酒,非常配合吃德國美食。藍妹啤酒麥味比較濃郁,鹹豬手更加適合。