2021-11-15 1267 views
以前係九龍塘返工已經食過Dan Ryan幾次 絕對係質素保證☺️chill lunch 好選擇‼️依家又同同事黎太古城食🤣記得用OpenRice早啲book有折架每個lunch set都有包同湯 個人覺得佢個包真係好有誠意 每次上都係熱同有不同款既麵包🥯 超級鍾意食佢既chocolate muffin😻😻💥💥勁濃朱古力味又有好多核桃餡⚡️個cake又夠鬆軟 加埋佢個士多啤梨牛油真係超級正🤤次次我都refill食多舊🙈蝦 青口 三文魚 蜆 白魚蕃茄意大利飯($158)超級大份同多料既Risotto🥫飯既軟硬度岩岩好 唔會太爛或者太硬 加埋蕃茄汁同海鮮好開胃☺️三文魚白魚係入面就唔係好食得岀既卡邦尼亞意粉($118)好耐冇食卡邦尼✨雖然普通但唔係度度都整得好食 呢碟夠Juicy‼️麵條質地岩岩好又彈牙👍🏻芝士煙肉份量都好多😆細食既女仔2個share都夠食呀💕巴馬火腿芝士薄餅 ($108)呢個最無特別 個人不嬲唔太鍾意食Parma ham太鹹🙈 大量火箭菜😆Suggest下如果可以轉下menu就好😆為食指數: 3.5/5性價比指數: 3.5/5推介指數:3.5/5

蝦 青口 三文魚 蜆 白魚蕃茄意大利飯($158)

卡邦尼亞意粉($118)

巴馬火腿芝士薄餅 ($108)

Suggest下如果可以轉下menu就好😆

為食指數: 3.5/5
性價比指數: 3.5/5
推介指數:3.5/5

2021-11-05
$150 (Lunch)
2021-10-31 975 views
美國style大件夾抵食😆坐低就有麵包提供👍🏻不過麵包就硬身啲😂本身都唔太肚餓,又見到仲有麵包,加上我哋唔想做大嘥鬼,所以只敢叫一個通粉+一個沙律菜😄誰知上枱份量仍然比想像中多,最後都係食唔晒,救命🆘食物係好嘅,不過份量多啲,下次應該多幾個朋友至嚟呢度食😂甜、咸麵包齊全,特別係提供士多啤梨味牛油🧈波本龍蝦及火腿長通粉($228)呢個意粉好好食😋不過份量太多,而芝士味重變咗有啲「膩」😅鮮蝦牛油果沙律($158)
美國style大件夾抵食😆

坐低就有麵包提供👍🏻不過麵包就硬身啲😂

誰知上枱份量仍然比想像中多,最後都係食唔晒,救命🆘
食物係好嘅,不過份量多啲,下次應該多幾個朋友至嚟呢度食😂

甜、咸麵包齊全,特別係提供士多啤梨味牛油🧈

波本龍蝦及火腿長通粉($228)
呢個意粉好好食😋不過份量太多,而芝士味重變咗有啲「膩」😅

鮮蝦牛油果沙律($158)
2021-10-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
老實講,Dan Ryan’s 嘅食物/價錢/質素都唔係話特別標青,不過想講嘅係,佢係一間都幾「小朋友友善」嘅餐廳,所以都值得一讚!喺未有小朋友之前,都唔會知道原來香港好多餐廳都唔係太「小朋友友善」,唔計中式酒樓,好多餐廳原來都冇提供BB櫈俾小朋友,可能因為香港租金太貴,寸金尺土所以唔想浪費啲位置嚟放BB櫈掛有咗小朋友之後,每一次想帶佢出街食飯都有啲困難,因為要搵一間提供BB櫈嘅餐廳其實真係唔係咁多選擇!Dan Ryan’s 除咗有提供BB櫈,仲會每個小朋友一入座就送佢哋一個氣球,幾支蠟筆,一張紙比佢哋游顏色,用嚟打發時間,等大人可以食返餐安樂茶飯

2021-09-22 876 views
媽媽生日由佢決定食咩。佢選擇了這裡,點知最後失望而回。首先service一般。個別有幾個不太主動又木口木面咁。不過體諒服務業辛苦就算了。另外就係食物完全在應有水準之下。上菜前端上的麵包又乾又硬。個chowder soup 好少但包住佢舊麵包就好大舊。又係又乾又硬。雞肉也完全沒有juicy感覺,是牛肋骨及nanchos 稍為正常一些。總括而言這裏比較求其,性價比低。想食這類型餐廳,香港還有好多好選擇。唔使特登嚟呢度。
媽媽生日由佢決定食咩。佢選擇了這裡,點知最後失望而回。

2021-09-14 790 views
Lunch hour嚟搵朋友食飯,12:30嚟到呢間唔洗排隊直入😆午餐附有餐包、餐湯/沙律、啡茶·一檯嘅包都有幾款,包括有個muffin😂個醬好似係士多啤梨醬?·是日餐湯係蕃茄湯🍅,飲落偏酸咗啲啲🤏🏻·✨波本虎蝦及火腿長通粉 $138蝦🦐就得兩粒,火腿就有幾多嘅,味道食落係好食,但食多啲就覺得鹹,同埋個底又好油🙈長通粉份量係好大,女仔未必食得哂😅·滴漏咖啡係一大壺咁上,夠堅!另外就係熱檸茶/熱奶茶😌·🌟網上評價好壞參半,我就覺得唔差嘅,但都未必再食嘅😚
是日餐湯係蕃茄湯🍅,飲落偏酸咗啲啲🤏🏻
✨波本虎蝦及火腿長通粉 $138
滴漏咖啡係一大壺咁上,夠堅!另外就係熱檸茶/熱奶茶😌
🌟網上評價好壞參半,我就覺得唔差嘅,但都未必再食嘅😚
2021-09-10 531 views
美式餐 提供牛扒套餐 燒排骨 炸洋蔥圈 沙律 漢堡為主今晚食美式餐 試下佢個招牌巨型漢堡包個餐包括 洋蔥湯一碗 薯仔沙律一份 餐飲一杯漢堡包超級美式,就係巨大!!!!!!有6層2層麵包 芝士,漢堡扒肉 洋蔥 番茄 生菜用安格斯牛肉打成既手工漢堡扒 煎成7成熟 肉汁豐富鬆軟加上生菜洋蔥既脆口感 麵包鬆軟,成個漢堡真係非常美味 伴碟仲有一份薯條!洋蔥湯飲到微微既焦糖香氣,係炒到洋蔥變焦糖化出黎既甜味 上面放左片法包已經吸曬湯汁薯仔沙律,好重沙律醬,粒粒口感好豐富餐飲係凍檸茶 走糖茶香夠濃就好飲Dan Ryan's Chicago Grill 太古太古城道18號太古城中心3樓311號舖消費$300評分7/10
美式餐 提供牛扒套餐 燒排骨 炸洋蔥圈 沙律 漢堡為主
今晚食美式餐 試下佢個招牌巨型漢堡包
個餐包括 洋蔥湯一碗 薯仔沙律一份 餐飲一杯
漢堡包超級美式,就係巨大!!!!!!有6層
2層麵包 芝士,漢堡扒肉 洋蔥 番茄 生菜
麵包鬆軟,成個漢堡真係非常美味 伴碟仲有一份薯條!
薯仔沙律,好重沙律醬,粒粒口感好豐富
餐飲係凍檸茶 走糖茶香夠濃就好飲

Dan Ryan's Chicago Grill
太古太古城道18號太古城中心3樓311號舖
消費$300
評分7/10
2021-08-22 675 views
小朋友生日,特登去Dan Ryan 慶祝,加上佢生日送Carrot cake! 之前去開其他分店,都好鍾意食,呢一間難食到不得了! 最重要係,每一樣野都難食! 又冇味得來,好似微波爐叮翻熱俾你咁! 漢堡包硬骨骨! 麥當勞好味過佢! 就算送嘅carrot cake,都係好似隔夜咁!總之一個字,伏

之前去開其他分店,都好鍾意食,呢一間難食到不得了!

最重要係,每一樣野都難食!

又冇味得來,好似微波爐叮翻熱俾你咁!
漢堡包硬骨骨!

麥當勞好味過佢!

就算送嘅carrot cake,都係好似隔夜咁!
總之一個字,伏
2021-08-15 694 views
呢排日日都出街食farewell lunch, 今日黎到太古城既Dan Ryan's Chicago Grill. 本身期待滿滿,不過食完後就有些少失望上菜前有4個麵包同一個朱古力muffle, 同有一兜士多啤梨醬味道一般普通巴馬火腿pizza, 配上火箭菜 .. 餅底偏厚,又實 ... 火箭菜我個人唔鐘意周野蜆湯,不錯既燒春雞焗薯,雞肉十分淋,同鞋口 ..... 唔好味。。。。 焗薯就還好既牛油果雞肉沙律,沙律菜係用火箭菜 .... 雞肉又係鞋口 火腿大蝦長通粉,幾好味,有芝士絲,火腿幾厚肉,大蝦都幾彈牙總結,個燒雞真係好唔掂 .. 長通粉好味, 太多火箭菜我都唔鐘意 ...

味道一般普通

周野蜆湯,不錯既

牛油果雞肉沙律,沙律菜係用火箭菜 .... 雞肉又係鞋口

火腿大蝦長通粉,幾好味,有芝士絲,火腿幾厚肉,大蝦都幾彈牙

2021-08-06 1081 views
因為肚餓,呢間又未食過,所以就兩個人入咗去食。我做錯啲咩入左去。未點餐已放低三個麵包給我們,發現兩個麵包加一個朱古力碎cupcake,我冇預計過麵包時間有cupcake,附上紅莓味嘅牛油,有點夢幻的感覺。飲品:1)Chocolate milkshake,味道正常,特別在有一粒藥水味嘅車厘子做裝飾。2)Coffee milkshake,甜味正常,有ChocolateBrownie做裝飾,外面比較淋,入面想佢再煙韌d。食物:1)Lobster crab and shrimp salad, 用雪水醃製的龍蝦,蟹殼碎比較多的蟹肉加上剛好把蟹肉黏在一起的清淡水味醬汁,海鮮下面鋪上2cm厚沒有調味, 切成¼圓形的新鮮生菜,再圍上3種不同的新鮮無添加調味蕃茄。男朋友想加鹽在番茄上,但鹽樽冇鹽出,為咗展示我賢淑嘅一面,我幫手扭開咗個蓋,oh! 兩隻手加一枱都係鹽,但我驚訝嘅係,d鹽係高出左個鹽樽頂一個銀蓋咁高,係點入落去㗎,高手嚟。天氣潮濕姐,做咩大驚小怪。2)Wild mushroom and truffle risotto, 睇落正常野呀,俾咗原隻蘑菇佢食,佢西咗我面,話隻菇做咩咁多水,叫我快d試

飲品:

食物:
2)Wild mushroom and truffle risotto, 睇落正常野呀,俾咗原隻蘑菇佢食,佢西咗我面,話隻菇做咩咁多水,叫我快d試。哦,水煮完咪放入去d飯兜兩下咪上得碟囉。講明係wild 又唔係dry,嗰頭比較潮濕嘛,但點解d水得水味冇菇味?
再試埋個飯,好有親切嘅感覺,諗起我第一次煮risotto 嘅時候,憑着感覺及幻想煮出的米,外表圓潤可愛,內裏堅硬不屈。

3)Buffalo chicken wings,呢個ok 喎,對比起上嚟簡直好食,係個芝士汁稀左d。

甜品
1)Chocolate brownie,個焦糖醬太多,令每一啖嘅brownie 都食唔到朱古力味,太甜啦,不過佢好大件,兩個人分享都足夠。
2)甘荀蛋糕,好巨型,我被嚇到了。試了一些上面黃色的部份,甜,好甜,不得了,係甜味劑嗎?好,我食下面果d,充滿合桃碎加上濕潤的蛋糕,我想講好好食,但我實在唔想再擺入口啦,完全冇甘筍味,全部都係甜到不得了。有福同享,所以我分享左一舊俾我男朋友,佢同我講唔好再食啦,唔係我哋浪費食物,係個廚師浪費食材。共$200嘅甜品呀,我從來未試過唔想食甜品
呢餐共$958,待應係好好嘅,不過廚房換人啦,我唔比tips係因為太難食啦。你地隔離嗰三間餐廳好食好多囉,係得個裝修見得人。
本來係男朋友請食飯,不過今次我出一半,因為有難同當,唔好佢一個人受曬。

Buffalo chicken wings
甘筍蛋糕
2021-07-18
Buffalo chicken wings
2021-06-22 1311 views
今日父親節,一家大細去完太古城行街,就順便慶祝埋父親節。 因為父親節關係,6點去到餐廳都要等15分鐘。 入座後,侍應比左d小朋友畫紙比佢地畫畫, 服務不錯。今晚點左Carbonara, SpagMeatball, Chili Burger, 重有細細個面包做前菜。Carbonara, 忌簾味濃, 煙肉炒得好香, 岩哂小朋友食,意粉略為林d.SpagMeatball, 肉丸同平時食開我的唔一樣, 茄汁味香濃, 開胃之選。Chili Burger, 超級大個, 塊肉煎得好香, 但又有勁多肉汁,大大啖咬落去先夠爽.反而薯條略為失色。但整體來講, 好味。 自己掛住食, 唔記得影2個意大利粉d相。

入座後,侍應比左d小朋友畫紙比佢地畫畫, 服務不錯。

反而薯條略為失色。但整體來講, 好味
。 自己掛住食, 唔記得影2個意大利粉d相。
2021-06-21 895 views
📍難得Happy Friday,想簡一間比較有feel又可以一班人一齊坐嘅西餐,呢度係一個唔錯既選擇,重點係訂座有八折! 🧡芝加哥進口豬排骨雖然只係叫咗半份,但份量一啲都唔小,肉質好腍又juice,個燒烤醬亦都非常惹味,唔使點佢哋個醬,都已經好入味,好中意佢哋個甜番薯條,推薦 💛卡邦尼亞意粉見到個樣都知道出出地事,唔知點解好似湯煮意粉咁,而且明顯食到個蛋黃同忌廉汁分開咗,意粉嘅質地亦一啲唔彈牙 🤎海鮮濃湯燴意大利飯非常不錯的一個意大利飯,有好多配料:大蝦、蜆、青口 🖤紐約人氣水牛城雞翼又係一上枱就出事系列,先唔講佢個有個性擺盤,好難得見到咁瘦削嘅雞翼,配上非常酸嘅醬汁,同我想像中嘅水牛城雞翼完全唔同,就算點埋中間個沙律醬都補救唔到 💜另外,當日仲叫咗幾杯嘅手工啤酒同Cocktail,不過唔記得影相,比較推薦手工啤酒 整體來講,係一間食氣氛嘅餐廳,食物質素唔算特別好,性價比較低總結:4/10

🧡芝加哥進口豬排骨

💛卡邦尼亞意粉

🤎海鮮濃湯燴意大利飯
非常不錯的一個意大利飯,有好多配料:大蝦、蜆、青口
海鮮濃湯燴意大利飯

🖤紐約人氣水牛城雞翼

總結:4/10
2021-06-11
海鮮濃湯燴意大利飯
2021-05-25 1314 views
西餐,從來不是我第一選擇,但這家美國風味的餐廳,是我每天上下班都經過的,自然就有機會嘗試了。兒子生日聚餐,就選這裡喇,提前訂位(openrice上訂位有75折!)準時到達,不用等位👌,疫情原因,我們7人要分兩檯,研究完menu,開始order如下:1)免費的餐飽籃(每檯各一份),普普通通,沒有我想像的好食2)燻鹹牛肉三明治 HKD188.- (我這晚的最愛)牛肉份量充足,味道濃厚,切薄片令人容易咀嚼;兩層麵包也烤的十分香脆;配了一條酸黃瓜和爽口的提味沙律,和這個三明治很搭👍,薯條是例牌存在的,整份餐,我給5粒⭐️3)14Oz 美國肉眼牛扒 HKD508.- 個人認為:不值得!不解釋!4)燒豬肋骨拼燒雞 HKD398.- 絕對抵食過上面的牛扒,甜蕃薯條也算特別,可以推薦!5)大拼盤(焗薯皮,洋蔥圈,魷魚圈,雞翼) HKD298.- 目標是焗薯皮,但也許是期望過高,今天的感覺並唔特別,試一次就夠了😅6)黑松露菌燴飯 HKD185.- 味道👌,可以推薦!7)Lobster Salad HKD238.- 👍龍蝦,蟹肉,鮮蝦和牛油果組和沙律當然好味,只是用厚厚的卷心菜鋪墊,就像在麻袋上繡花,唔

1)免費的餐飽籃(每檯各一份),普普通通,沒有我想像的好食

2)燻鹹牛肉三明治 HKD188.- (我這晚的最愛)

Reuben(燻鹹牛肉三明治)

3)14Oz 美國肉眼牛扒 HKD508.-
個人認為:不值得!不解釋!
Ribeye (美國肉眼扒14Oz)

Rib  &  Chk  (燒豬排骨與燒雞)

拼盤

6)黑松露菌燴飯 HKD185.- 味道👌,可以推薦!
Mushroom  Risotto(黑松茸燴飯)

7)Lobster Salad HKD238.- 👍
龍蝦,蟹肉,鮮蝦和牛油果組和沙律當然好味,只是用厚厚的卷心菜鋪墊,就像在麻袋上繡花,唔搭😆
Lobster  Salad(龍蝦,蟹肉海鮮沙律)

8)Carbonara HKD142.- 就是一種帶cheese及醃肉的意粉,沒什麼印象,應該一般般吧!
Carbonara(卡邦拉意粉)

9)Salmon Caeser HKD238.-👇
必須要解釋:是我們理解錯了,以為是三文魚刺身或煙三文魚的沙律!到最後,這碟的廚餘最多,因為我們沒人喜歡這種燒三文魚🤣,不怪廚師,我也就不comment了.
Salmon  Caeser  (三文魚沙律$

10)一些飲品(普普通通,冇驚喜)
Galaxy Five @HKD68.-;
Colada Shaka;@HKD65.-
Crm Brulee Deluxe @HKD95.-

空中不停運轉的小火車,給餐廳增加了活力👇
2021-05-24
Celebration
Birthday
Reuben(燻鹹牛肉三明治)
Rib  &  Chk  (燒豬排骨與燒雞)
拼盤
Mushroom  Risotto(黑松茸燴飯)
Lobster  Salad(龍蝦,蟹肉海鮮沙律)
2021-05-11 1018 views
同朋友嚟到太古城中心食飯朋友一早已經book左檯麵包鬆餅真係好食加埋嗰醬真係冇得頂呀烤焗美國BB豬排骨好Juice淡淡肉汁海鮮意大利飯飯比較濕潤唔會好乾海鮮🦞配料超多甜品方面自家製紐約芝士餅配芒果醬芝士餅配上芒果醬好夾酸甜酸甜
同朋友嚟到太古城中心食飯

甜品方面自家製紐約芝士餅配芒果醬
芝士餅配上芒果醬好夾
酸甜酸甜

2021-05-04 881 views
昨天星期五跟友人外出晚饍,由於沒有訂位,所以去不到心水餐廳.唯有到此餐廳用饍(原因是不用等位)。我們order了周打魚湯及是日餐湯,AAA Sterling 8oz Tri Tip Sirloin steak. 本應想order pizza, 但因為晚上沒有供應,所以只order牛扒,打算食完扒之後再叫。當塊扒端上枱的時候,目測已覺得乾柴,毫無光澤,食了之後更感不悦。牛扒是凍的!我真是第一次食到咁難食嘅扒,仲要係碎上,實在未試過😓。所以,最後冇再order嘢就走了。以後都唔會幫襯。
2021-04-30
又到左覓食時間今次黎到太古中心搵食美式餐廳。睇返紀錄,原來之前有次都想去但有事取消左booking😞唔打緊,補返數🤪話說未入門口已經餓到爆炸。好彩一坐低就有包送睇睇menu先花多又眼亂,乜都想食😚好啦,先黎個頭盤!Chicago classic combination !!!!Um.....焗薯皮最好食😋而且好欣賞佢有三種醬,包括sour cream😍正其他就一般啦,正正常常咁囉。雞翼太咸!飲品到肥過肥仔水既milkshake呀係士多啤梨milk shake,口感滑溜又豐厚重點唔會太甜另一杯菠蘿我就無試過啦,聽聞唔錯咁🤪再黎莎朗牛牛🐮其實,我更鐘意佢個size dish囉😂燒粟米好甜,蕃薯條又係一個令人唔停口既邪惡軸心牛都好食既其實😂5成熟口感良好最後黎個德洲漢堡🤪唔駛我講啦。自己用眼仔睇下幾厚本來好想叫甜品架但已經食唔晒有d後悔無聽侍應哥哥仔話換一換個size dish唔駛咁多薯條類無咁飽😂😂食得好滿足既一餐唯一有樣野要提,字要寫靚d呀侍應姐姐話字醜樣睇唔到電話號碼唔得架🙂
又到左覓食時間

今次黎到太古中心搵食
唔打緊,補返數🤪

話說未入門口已經餓到爆炸。好彩一坐低就有包送

睇睇menu先

花多又眼亂,乜都想食😚

好啦,先黎個頭盤!
Um.....
焗薯皮最好食😋
而且好欣賞佢有三種醬,包括sour cream😍正

其他就一般啦,正正常常咁囉。
雞翼太咸!

飲品到

肥過肥仔水既milkshake呀係

士多啤梨milk shake,口感滑溜又豐厚
重點唔會太甜

另一杯菠蘿我就無試過啦,聽聞唔錯咁🤪

再黎莎朗牛牛🐮
其實,我更鐘意佢個size dish囉😂
燒粟米好甜,蕃薯條又係一個令人唔停口既邪惡軸心

牛都好食既其實😂5成熟口感良好

最後黎個德洲漢堡🤪

唔駛我講啦。自己用眼仔睇下幾厚

本來好想叫甜品
但已經食唔晒

食得好滿足既一餐

唯一有樣野要提,字要寫靚d呀
侍應姐姐話字醜樣睇唔到電話號碼唔得架🙂