自從K11 Musea開幕後, 成為不少人打卡熱點, 早前我也去一趟, 那裡有不少的食店我也想試, 最後我就試了DAMA.這間純素軟雪糕, 係無牛奶的軟雪糕, 吸引咗我去試.每日提供四款口味俾客人選擇. 好好彩有我最愛的貓山王榴槤味道.除了雪糕, 仲有湯和輕食.我選了日式芥末豆腐卷和蟲草花合桃腰果粟米甘筍湯.蟲草花合桃腰果粟米甘筍湯. 我自己鍾意飲湯, 個源幾清甜, 可以滋潤一下喉嚨.唯獨湯料較少. 日式芥末豆腐卷.這個好味道, 入口有淡淡的芥末, 特別醒胃.到了甜品時間.貓山王榴槤純素軟雪糕. 賣相相當吸引.質感幾幼滑, 榴槤味道幾香濃, 但又唔會覺得大味.最後飲番一杯泡沬咖啡. 我選了燕麥奶, 估唔到幾易入口.平日我需要加糖混入咖啡中, 但這次就不同, 可以直接飲.

這間純素軟雪糕, 係無牛奶的軟雪糕, 吸引咗我去試.

每日提供四款口味俾客人選擇.

好好彩有我最愛的貓山王榴槤味道.

除了雪糕, 仲有湯和輕食.

我選了日式芥末豆腐卷和蟲草花合桃腰果粟米甘筍湯.

蟲草花合桃腰果粟米甘筍湯.

蟲草花合桃腰果粟米甘筍湯

我自己鍾意飲湯, 個源幾清甜, 可以滋潤一下喉嚨.

唯獨湯料較少.

日式芥末豆腐卷.

日式芥末豆腐卷

這個好味道, 入口有淡淡的芥末, 特別醒胃.

到了甜品時間.

貓山王榴槤純素軟雪糕.

貓山王榴槤純素軟雪糕

賣相相當吸引.

質感幾幼滑, 榴槤味道幾香濃, 但又唔會覺得大味.

最後飲番一杯泡沬咖啡.

我選了燕麥奶, 估唔到幾易入口.

平日我需要加糖混入咖啡中, 但這次就不同, 可以直接飲.
Dinner
蟲草花合桃腰果粟米甘筍湯
日式芥末豆腐卷
貓山王榴槤純素軟雪糕
2020-01-12 108 views
嘩嘩,近來朋友話題是香港大熱Vegan軟雪糕。每次聽到令我心動想試。早幾天我約好朋友來這裡喝個快閃下午茶。-環境:門外有一個超級可愛又搶眼的公仔,旁邊還有電子螢幕播放著店家產品。真是好吸引眼球。其中牆壁上是一個Dama公仔下面有兩行英文:we are dreama, not a salted fish.而餐廳環境每一個位置也是打卡位。🤩 HK$48火龍果配芒果~嬌艷的桃紅色、明亮的黃色配上神秘的黑色配搭,就像風頭躉一樣,十分搶眼。店內的火龍果內含80% 成份用咗菲律賓紅肉火龍果,芒果味清新怡人。-HK$72貓山王榴櫣配開心菓~嘩,店員一邊唧雪糕,我已經聞到好濃郁的榴櫣味道。第一次品嚐榴櫣配搭開心菓,味道出乎預料地絕配。-雪糕沒有加入任何奶製品,所以食材比其他店的雪糕更真材實料,菓味濃郁。我更加不用擔心吃過雪糕後,會出現輕微肚瀉症狀。-店內除了素食雪糕外,還有健康飲品及其他款式蛋糕。我又怎會放過呢?!-HK$62羽衣甘藍,雪梨及檸檬~店員即點即榨。用上大量超級食物羽衣甘藍、清甜降🔥的雪梨及含豐富維他命C的🍋,絕對適合需要加強身體抵抗力的我。-HK$40鹹蛋黃流心蛋糕~一刀切下去,鹹蛋黃像

全素軟雪糕

羽衣甘藍雪梨檸檬汁

HK$40鹹蛋黃流心蛋糕~一刀切下去,鹹蛋黃像火山爆發一樣,不斷湧出鹹蛋黃。鹹香濃郁的鹹蛋黃配上微甜的蛋糕,鹹甜鹹甜的感覺,令我欲罷不能吃光全個蛋糕🤪。
鹹蛋黃流心蛋糕

HK$42茉莉花朱古力慕絲蛋糕~濃厚的朱古力融入了清香的茉莉花,在口內香氣滿溢,甜而不膩。質地順滑的慕絲令人一口接一口。
茉莉花朱古力慕絲蛋糕

2020-01-09
$135 (Tea)
全素軟雪糕
羽衣甘藍雪梨檸檬汁
鹹蛋黃流心蛋糕
茉莉花朱古力慕絲蛋糕
2020-01-06 306 views
DAMA係尖沙咀K11 Musea好出名,老闆希望透過甜品發揚素食的好處,亦讓素食主義者可以品嚐到非一黎的素食雪糕及甜品。🔅貓山王榴連雪糕(純素)貓山王再加D24雪糕🍦係門口就隱約聞到濃烈嘅榴槤香,識落更加覺得不得了,有時食完其他榴槤副產品,寧願食返真正嘅榴槤,因為味道吾夠真實,但呢個雪糕最真實。🔅開心果雪糕採用頂級西西里島開心果所製成,開心果濃度比市面所售賣的開心果雪糕更高,所以會隱若有陣開心果嘅苦味,但更顯店主材料比例。🔅栗子燕麥幼蛋糕栗子🌰蓉吾太甜好細綿,配上燕麥蛋糕🍰,不會太膩,好適合On Diet嘅朋友仔試。🔅Dama烈焰紅唇蛋糕由士蛋啤梨及蜜桃製成,以士多啤梨慕絲配合蜜桃啫喱,味道頗酸,但卻很真實。🔅蟲草花合桃腰果粟米甘筍湯清清的素湯,材料十足,味道香濃,老闆話素湯要好飲一定要加大量堅果🌰。的而且講係好好飲,而且價錢麵係$28一杯,比某些連鎖店更物超所值。🔅粟米芋粒湯香濃的粟米忌廉配上粒粒芋頭,口感同味道更勝一般的罐頭湯。😋味道:8/10🙃回頭:8/10💰消費:$150(每人)

🔅貓山王榴連雪糕(純素)

🔅開心果雪糕

🔅栗子燕麥幼蛋糕

🔅Dama烈焰紅唇蛋糕

🔅蟲草花合桃腰果粟米甘筍湯

🔅粟米芋粒湯
香濃的粟米忌廉配上粒粒芋頭,口感同味道更勝一般的罐頭湯。

😋味道:8/10
🙃回頭:8/10
💰消費:$150(每人)

2019-12-30
$150 (Tea)
  • 榴連雪糕
2020-01-04 255 views
多位友人在來過這間位於尖沙咀最新大型購物商場 K11 Musea內的素食餐廳全素雪糕之後,都讚不絕口,大力推薦,引得我心思思想與它會上一會,終於,這天我試到了。其實,這間 DAMA並不是一間雪糕店,而是一間素食餐廳,不過它最受歡迎,最廣為人知的卻是它每天供應的不同口味無蛋無奶成份的全素軟雪糕。就像這一天,我來到人頭湧湧的店舖內,看到的雪糕口味就是(A)「紅肉火龍果」($42)與(B)「竹炭可可椰子」($42)和(C)「榴槤」($68)與(D)「燕麥奶」($42),當中(A)與(B)可做扭紋雙拼,價錢就貴一點($48),而(C)與(D)同樣可做扭紋雙拼,不過因為我這天吃的是「紅肉火龍果」+「竹炭可可椰子」的扭紋組合,「榴槤」+「燕麥奶」雙拼的價錢,我就不得而知了。其實,這兒的雪糕筒也有原味和綠茶味可揀,我不太習慣吃綠茶味的雪糕筒,就吃原味的好了。這價錢不便宜,不過紅黑相映的雙色軟雪糕,以紅肉火龍果與竹炭作材料,味道的確與別不同,冰感雖不強,黑色的竹炭可可椰子,椰子味突出,能吃出沙沙的口感,蠻特別的,紅紅的紅肉火龍果,味道相對地沒有那麼突出,吃到後段,當黑色的部份被我吃得七七八八之後,火龍
其實,這兒的雪糕筒也有原味和綠茶味可揀,我不太習慣吃綠茶味的雪糕筒,就吃原味的好了。這價錢不便宜,不過紅黑相映的雙色軟雪糕,以紅肉火龍果與竹炭作材料,味道的確與別不同,冰感雖不強,黑色的竹炭可可椰子,椰子味突出,能吃出沙沙的口感,蠻特別的,紅紅的紅肉火龍果,味道相對地沒有那麼突出,吃到後段,當黑色的部份被我吃得七七八八之後,火龍果微酸的味道才突顯出來。總的來說,這口味特別,全以新鮮水果打成的全素軟雪糕雖然價錢比普通的軟雪糕貴上一點,還是不妨一試的。
Other
2020-01-02 302 views
近年本港都興起素食熱潮,而小妹一直對呢間既純素軟雪糕深感興趣!!所以呢日放假就專程同好姊妹黎打卡兼潮聖除左有純素既軟雪糕之外,呢度仲有飲品、乳酪同蛋糕,最近仲加推左素湯添每一日都會有四款唔同口味既軟雪糕,呢日分別有紅火龍果、芒果、榴槤同開心果呢四個味落order既時候仲發現呢度有售純素曲奇同蝴蝶酥添係等梗飲品同野食既期間就先試試佢地既曲奇先啦厚身既曲奇咬落鬆化香脆,一口吃下也不覺油膩,作為配茶既小點一流!!!之後我地既飲品都拎得啦不論係我既冷壓果汁定係朋友嘅乳酪沙冰都好有水準,前者清甜解渴,後者香甜順滑跟住我地既蛋糕同雪糕都準備就緒~~咸蛋黃心太軟經過加熱後,流心效果爆燈配上軟滑濃郁嘅開心果軟雪糕,100分最後黎到既雙色軟雪糕(紅火龍果及芒果)來得及時,天然既果香果甜正好平衡返心太軟既膩感-呢度既純素軟雪糕真係好驚喜,估唔到無蛋無奶既軟雪糕都可以咁香滑,相信只有真材實料先可以做到如此令人叫絕既果效

所以呢日放假就專程同好姊妹黎打卡兼潮聖

落order既時候仲發現呢度有售純素曲奇同蝴蝶酥添

係等梗飲品同野食既期間就先試試佢地既曲奇先啦

之後我地既飲品都拎得啦

跟住我地既蛋糕同雪糕都準備就緒~~

咸蛋黃心太軟經過加熱後,流心效果爆燈

配上軟滑濃郁嘅開心果軟雪糕,100分

Tea
  • 純素軟雪糕
2020-01-20 0 views
小妹同大部分女仔一樣都鍾意食雪糕,但又怕食得多會肥,於是朋友今次就介紹我試下DAMA的純素雪糕。這裡的純素雪糕不含蛋奶成份,適合對牛奶敏感的朋友仔,雪糕取材自新鮮水果也相對健康,最後我地揀左火龍果同埋榴槤味。紅肉火龍果雪糕味道好fresh,口感比一般雪糕較為實淨而且無咁易溶,食到雪糕入面有一粒粒火龍果核,真喺落足生果落去整。朋友鍾意食榴槤,食完覺得榴槤味好濃郁而且雪糕無添加奶類,所以食落相對清新唔會咁膩。雖然價錢比火龍果味貴少少,但都值得一試!除左人氣大熱嘅雪糕外,呢到嘅小蛋糕賣相都好精緻,所以一口氣試了三款口味。📌DAMA烈焰紅唇蛋糕外形是鮮紅色的紅唇,中間有士多啤梨同蜜桃啫喱,味道酸酸甜甜幾得意。📌茉莉花朱古力慕絲朱古力慕絲口感軟綿滑溜,食落帶清香的茉莉花味,整體味道平衝唔會話太甜。📌栗子燕麥蛋糕面層是奶滑的栗子蓉,入面是鬆軟的燕麥蛋糕,兩者嘅味道都幾夾,比頭先食嘅朱古力蛋糕偏甜少少。朋友因為未食午餐,所以額外叫左個日式芥末豆腐卷食。薄身的餅皮包住新鮮生菜同紅蘿蔔絲等,入面仲有濕潤的豆腐餡,所以食落唔會太乾爭爭。不過芥末嘅味道就唔太特出,比較清淡一啲。

📌DAMA烈焰紅唇蛋糕

📌茉莉花朱古力慕絲

📌栗子燕麥蛋糕

朋友因為未食午餐,所以額外叫左個日式芥末豆腐卷食。

2020-01-20 1 views
《驚喜全素軟雪糕》Dama我諗好多人都食過,我都終於的起心肝寫佢嘅食評😛呢間位於k11 musea嘅雪糕店我都食過幾次,原因真係幾好食而且比佢唔同嘅味道吸引咗。整體唔錯但我覺得貴咗少少😹.🔻火龍果x竹炭可可評分:6/10價錢:$48呢款真係唔推薦,可能個人口味問題,個竹炭可可認真麻麻地😹.🔻火龍果x芒果評分:7.5/10價錢:$48好食而且好fresh,真係好似食緊d凍嘅新鮮果肉,沙沙地嘅口感,芒果控必食😋缺點喺芒果味蓋過咗火龍果味,唔係好食得出火龍果,下次我會揀淨火龍果味.🔻楊枝甘露評分:7.5/10價錢:$52味道偏甜,而且做得好似楊枝甘露味,不妨試下.🔻開心果x燕麥奶評分:7/10價錢:$72根據友人嘅描述係好食,只係燕麥奶味道比較突出,少少蓋過咗開心果味,同埋CP值真係低咗d.👉🏻總結如果大家係為咗食個味而唔係為打卡,可以揀單味,而且估唔到嘅喺香港本土出品,做到好似外國雪糕店咁,呢點真係好高質❤️.📍DAMA (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖
《驚喜全素軟雪糕》

🔻火龍果x竹炭可可

評分:6/10
價錢:$48
呢款真係唔推薦,可能個人口味問題,個竹炭可可認真麻麻地😹
🔻火龍果x芒果

評分:7.5/10
價錢:$48
🔻楊枝甘露

評分:7.5/10
價錢:$52
味道偏甜,而且做得好似楊枝甘露味,不妨試下
🔻開心果x燕麥奶

評分:7/10
價錢:$72
📍DAMA (尖沙咀)
2020-01-19 2 views
最近認識了一位吃全素的朋友,因為連雞蛋、牛奶都不吃,所以外岀用膳的選擇少之又少。之後留意到DAMA竟然有推岀全素、不含雞蛋、牛奶的雪糕,所以特意來嚐嚐。▪️紅火龍果雪糕原以為沒了雞蛋和牛奶,雪糕的質感會像沙冰般,但吃完非常有驚喜竟如一般雪糕般滑,而且不會融化得很快雪糕有很多紅火龍果籽,真材實料顏色也和紅火龍果的果肉一樣!除了紅火龍果外,還有不同口味選擇,改天再來試試其他口味全素朋友多了一個好選擇

▪️紅火龍果雪糕

竟如一般雪糕般滑,而且不會融化得很快
雪糕有很多紅火龍果籽,真材實料
顏色也和紅火龍果的果肉一樣!

除了紅火龍果外,還有不同口味選擇,改天再來試試其他口味

全素朋友多了一個好選擇
2020-01-19 2 views
其實呢間雪糕店已經好多人介紹過😂,而我九月中既時候已經食過,今日行開K11 Musea又食左次,咁我又簡單介紹下!對比起初初開張果陣,依家多左好多種味道,今日就有招牌火龍果、貓山王榴槤、楊枝甘露同金玉滿桃。我就揀左火龍果加金玉滿桃。火龍果同之前既一樣,食落好天然,先有點甜味再帶一點火龍味獨有既酸味,同真既火龍果無咩分別😋!金玉滿桃就係白桃加橘子🍊,食落比火龍果更甜,但橘子🍊帶有少少酸同埋有少少橙皮既香味,比起火龍果,金玉滿桃既對比好似更加強烈咁😋😋!個雪糕筒係竹碳味,食落好脆口!仲有一樣野非常吸引我,就係呢度賣既係純素雪糕🍦,唔怕因爲食左牛奶而令到皮膚差左🥰!我就覺得佢D雪糕好似係用新鮮果汁整成咁,食落好新鮮好正咁,未嚟打個卡就快D嚟試試!

火龍果軟雪糕筒
火龍果軟雪糕筒
2020-01-19 1 views
K11 Musea 開幕以來,一路有新食店加入,好多時都會選擇去搵嘢食!今天收早,到Musea 行行,行到樓上經過間DAMA雪糕店,眼睛被吸引着,目測有大約10個在排隊,心想是間受歡迎嘅雪糕店。因為咁自己亦加入排隊行列,一路排,一路看看選擇食什麼味道,在榴槤火龍果之中選了火龍果,因為顏色漂亮,榴槤可以留下次再試。火龍果雪糕味淡,紫色雪糕襯黑色雪糕筒,非常美麗吸睛,雖然味道一般,但美麗的賣相取回分數!😆個人評分食物C服務B環境B衛生B抵食C

個人評分

食物C
服務B
環境B
衛生B
抵食C
2020-01-16
$68 (Tea)
2020-01-15 12 views
話說我冇深究過呢間鋪頭個名嘅由來,但對醫生黎講,DAMA係指discharge against medical advice😂 所以一直都想黎試下佢😂黎到發現佢除左主打vegan軟雪糕外,仲有兩款好吸引嘅心太軟,所以我地試哂佢😂 另外仲叫左開心果vegan 雪糕、💋蛋糕同兩杯飲品,食完已經唔再食得落晚餐😂首先我要大大大力推介呢個斑斕心太軟。一切開係會見到綠色嘅斑斕醬慢慢咁流出黎,陣斑斕味極香濃,而且個心太軟有啲外脆肉軟嘅口感,好食到不得了🤤開心果雪糕都好refreshing,而且係vegan,連lactose intolerant嘅人都食得😍 配埋蛋黄心太軟一冷一熱仲正👍🏻

• 斑斕心太軟
2020-01-15 9 views
今日專程來到了位於尖東的新地標musea內的DAMA,一嘗這間人氣的健康素食飲品店。我們當然要試店家最有名無牛奶成份的純素雪糕。我和友人分別點了紅肉火龍果拼芒果味軟雪糕筒和鮮果港式雞蛋仔拼開心果味軟雪糕。軟雪糕雖然沒有牛奶,但一樣軟滑creamy,火龍果和芒果味非常refreshing,開心果味則細緻濃郁。火龍果味雪糕仲係有80%成份用左菲律賓紅肉火龍果。我們另外點了兩款蛋糕,分別是士多啤梨蜜桃口味的DAMA烈焰紅唇蛋糕和栗子燕麥蛋糕。紅唇蛋糕帶清新的水果香,不會太甜。至於栗子蛋糕則非常綿密幼滑。除了甜點,店家亦提供輕食,我們就點了一份日式芥末豆腐卷開心share,各種蔬菜配上wasabi醬汁,非常有新意。至於飲品方面,我們就嘗試了鮮果烏龍茶,烏龍茶底非常香,又不會蓋過水果的味道。
我們當然要試店家最有名無牛奶成份的純素雪糕。

2020-01-14 12 views
今晚專登同朋友黎K11 Musea既DAMA試下一直想試既全素雪糕🍦呢間店特別之處係全素雪糕!無牛奶雪糕!80%用咗菲律賓紅肉火龍果,適合啲對牛奶敏感同素食者👍紅肉火龍果+菠蘿🍍+薑顏色好靚,淨係睇住個雪糕心情都好靚☺️食落去啲生果味勁出,紅肉火龍果味道香甜,菠蘿+薑,食落去第一啖會係勁重菠蘿味,但慢慢口腔會滲出淡淡薑汁味,好特別👍DAMA心太軟(蛋黃味)外皮好香牛油味,內裏有蛋黃漿流出嚟🤤不過略嫌唔夠流沙,但味道唔錯港式雞蛋仔呢度雞蛋仔同出邊唔同,係用燕麥奶做既,所以相對健康☺️而且料好足,可以見到粒粒都係實心既😆似食緊粒粒蛋糕仔🤣🤣羽衣金藍/雪梨/檸檬好fresh,一啲草青味都無!可能加左雪梨令味道甜咗,再有檸檬🍋既酸味,甜甜酸酸,幾唔錯

紅肉火龍果+菠蘿🍍+薑

DAMA心太軟(蛋黃味)

港式雞蛋仔

羽衣金藍/雪梨/檸檬
2020-01-13 10 views
DAMA 大媽📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖...近年最top 的話題除左香港抗爭之外,就是澳洲山火。全球暖化,極端天氣,令澳洲迎來極乾燥的夏天導致這次的山火一發不可拾。〝金球獎影帝華堅馮力士在一個關注氣候危機集會上說:「有時我們都想我們可以在氣候危機之中可以做些甚麼,事實上有些事你的確可以由今天開始做起,例如你可以選擇消費甚麼,雖然有些事無可避免,我今天和昨日都要坐飛機,但有一件我可以改變的是我的飲食習慣。」〞和抗爭運動一樣,我們都不應該只是IG抗爭,嘴巴說好慘好慘,然後繼續破壞環境。一個人的影響力很少,但如果一群人的影響力可大了。為了地球,我們可以由小事做起,減少碳排放,比較容易做到的就是素食習慣和少用即棄用具。要完全做到是很難,但是為了下一代下下一代的未來,我們就盡量做能做的事。❥ ❥ ❥素食和全素的餐廳越來越多,這間DAMA 我個人超推薦,我應該會經常去食。位於一個高檔商場,但價錢很親民,用料很講究,見得最多人分享打卡就是他們的火龍果#Vegan軟雪糕,80% 成份用咗菲律賓紅肉火龍果,完全沒加牛奶和雞蛋,適合有乳
DAMA 大媽
...

一個人的影響力很少,但如果一群人的影響力可大了。

❥ ❥ ❥
素食和全素的餐廳越來越多,這間DAMA 我個人超推薦,我應該會經常去食。位於一個高檔商場,但價錢很親民,用料很講究,見得最多人分享打卡就是他們的火龍果#Vegan軟雪糕,80% 成份用咗菲律賓紅肉火龍果,完全沒加牛奶和雞蛋,適合有乳糖不耐症的人(對牛奶敏感嘅人)和雞蛋過敏的人。

xxx食左咩xxx
#港式雞蛋仔配#榴槤軟雪糕
~召喚榴槤控!!!有沒有人和我一樣超喜歡吃榴槤??但我家不方便吃榴槤,怎麼辦,就去吃榴槤甜品嘛,現在很多榴槤甜品都做得很不錯,但這家的榴槤軟雪糕真的超級好吃,雪糕是用貓山王榴槤做的,可能因為沒加牛奶,保留了全部榴槤的香味,而且吃完這麼大杯也不會有很膩很渴的感覺。雞蛋仔是一個配菜吧,感覺像吃雪糕窩夫,一顆一顆雞蛋仔伴著榴槤雪糕吃,冰火交融的感覺,而且這個雞蛋仔是用燕麥奶做的,口感是外脆內軟,有空氣感的雞蛋糕。👍👍👍

#招牌鮮果烏龍茶
~大大杯,足料,好飲,唔貴。
2020-01-12 4 views
連飲杯水果茶都要有藝術感店舖視覺上已經超越味道的享受飲一杯清新fruity 嘅飲品行這個藝術商場,perfect .不過更多人買的是軟雪糕一杯雪糕要$42其實感覺上有少少貴,但仍然有如此多人排隊不禁驚嘆香港人是如何捨得去食