2022-06-15 670 views
DAMA#甜品合集⚠️之後想食到佢哋嘅純素雪糕,就淨係得7-11同某啲店舖買到佢哋嘅杯裝啦😭1️⃣紅肉火龍果x楊枝甘露紐紋雪糕 $52完全唔係artificial嘅味道,係落足料嘅水果味呀😚2️⃣竹炭可可椰子雪糕 $48呢款冇得做紐紋,但係味道好特別,淡淡椰子味,唔會太甜。🥥📍 Unit #411, Floor 4F, K11 MUSEA, 18 Salisbury Rd, Tsim Sha Tsui
DAMA
#甜品合集

1️⃣紅肉火龍果x楊枝甘露紐紋雪糕 $52
完全唔係artificial嘅味道,係落足料嘅水果味呀😚

2️⃣竹炭可可椰子雪糕 $48
呢款冇得做紐紋,但係味道好特別,淡淡椰子味,唔會太甜。🥥

2022-06-07
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
  • 雙味軟雪糕筒
  • 火龍果軟雪糕筒
2022-06-08 370 views
夏天熱辣辣又點可以唔嘆返杯雪糕🍦,想食得健康有營原來都唔係咁易,亞馬遜純素雪糕x輕食店【DAMA】即將迎來最後倒數,香港專門店後日就會同我哋講byebye啦👋🏻 結業前梗係要叫返杯雪糕坐下打下卡影相留念啦📸琴日好好彩,最後一杯紅肉火龍果軟雪糕🍦竟然俾我哋買到,遲多1分鐘都無啦,聽日最後一日,大家要把握機會啊!📍DAMA (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖

結業前梗係要叫返杯雪糕坐下打下卡影相留念啦📸

📍DAMA (尖沙咀)
2022-06-05 246 views
每次到K11 Musea都會去DAMA 吃個純素雪糕,得知K11店將於6月7日結業真有點不捨。今天去看下本周雪糕口味,今天是火龍果+楊枝甘露,另一款是黑檀島,我哋都叫齊來品嚐。我由第一次吃已經愛上了,黑檀島Black Hawaii 是竹炭椰子雪糕,椰子味濃又軟滑,非常好味。楊枝甘露Coconut Manago 酸酸甜甜好清爽。紅肉火龍果+楊枝甘露 顏色鮮艷,非常吸引,這個比較清甜,好像一邊吃水果一邊吃雪糕雙重享受。

2022-06-05 178 views
DAMA嘅純素雪糕一直都好受歡迎,我去到嘅時候剛好賣哂雪糕,我見店員係到整緊,佢將紅肉火龍果粒倒入大嘅容器內,再用攪拌棒將佢打爛,等咗冇幾耐就有得食。軟雪糕筒-紅肉火龍果味 ($48)雪糕嘅口感同普通有奶嘅雪糕差不多,都係咁滑身,唔講都唔知原來係純素雪糕。雪糕甜甜哋,幾好食,只係冇咗平時雪糕嘅奶味,食落仲見到紅肉火龍果嘅籽。

軟雪糕筒-紅肉火龍果味 ($48)

2022-06-04
Type of Meal
Tea
因為得知呢間舖頭好多人打卡,所以轉成試吓呢個雪糕。好彩去到冇人排隊🙂本身想睇吓klook discount用唔用到, 點知個package係貴過買一個雪糕嘅價錢, 所以就放棄咗冇買佢個discount package . 價錢已經被一般雪糕貴,食咗一啖之後發覺。。。其實自己同食一嚿火龍果冇分別,佢個質感係好似sorbet咁,點解我要食佢個雪糕姐?😂 (真係有時搞唔清人哋點諗) 我知你可能會話: 咁佢好凍㗎嘛! 咁其實我雪凍一個火龍果再食,咪一樣?😂(其實賣相都幾吸引🤣, 個雪糕筒都好脆嘅,食落幾好食)
因為得知呢間舖頭好多人打卡,所以轉成試吓呢個雪糕。
好彩去到冇人排隊🙂

(真係有時搞唔清人哋點諗)

我知你可能會話: 咁佢好凍㗎嘛!
咁其實我雪凍一個火龍果再食,咪一樣?😂

(其實賣相都幾吸引🤣, 個雪糕筒都好脆嘅,食落幾好食)

🌱👁招牌火龍果雪糕 💋Ⓓⓐⓜⓐ 📍尖沙咀______________________________夏天最想食雪糕🌞🍦店舖外面有好大隻眼嘅公仔👁👁又有紅唇做主題💋店內裝修好夏日,有啲花花草草,原來店舖係食素為主🥦🥗🍅🦁🍵𝕄𝕚𝕤𝕤 𝕃𝕚𝕠𝕟𝕟 評分🍃:6.8/10火龍果軟雪糕🍨比較近沙冰類嘅雪糕,因為純素關係,不含牛奶,入口即溶,清甜火龍果味,好健康,碗埋脆脆啲竹炭脆筒😋😋竹炭椰子可可雪糕🥥竹炭黑色好特別,食到口都黑哂😂好過癮,食落好有椰子味😋又有濃濃朱古力味回頭率:60% 店內雪糕每日有不同款式,可做扭紋,試哂兩隻味都得,另有杯杯雪糕同主菜熱食
🌱👁招牌火龍果雪糕 💋Ⓓⓐⓜⓐ 📍尖沙咀

🦁🍵𝕄𝕚𝕤𝕤 𝕃𝕚𝕠𝕟𝕟 評分🍃:6.8/10

火龍果軟雪糕🍨

竹炭椰子可可雪糕🥥

• 火龍果軟雪糕筒
2022-05-10 57 views
Vegan ice cream 🍦 🌱Dama 軟雪糕主打天然食材製成,無人造色素,不含牛奶,乳糖不耐症人士都食得每日都會提供唔同口味嘅雪糕,啲口味仲好特別添開心果雪糕 $68開心果超級無敵濃郁,真係好似食緊原粒開心果咁雪糕口感有啲似雪芭,但係又會比說芭多一份順滑嘅感覺純素雪糕做到呢個口感同味道真係叫好出色👍🏻👍🏻我諗唯一唔好就係有點小貴🤣🤣DAMA (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖

Vegan ice cream 🍦 🌱

每日都會提供唔同口味嘅雪糕,啲口味仲好特別添
開心果雪糕 $68
開心果超級無敵濃郁,真係好似食緊原粒開心果咁
雪糕口感有啲似雪芭,但係又會比說芭多一份順滑嘅感覺
純素雪糕做到呢個口感同味道真係叫好出色👍🏻👍🏻
我諗唯一唔好就係有點小貴🤣🤣

DAMA (尖沙咀)
2022-04-27 56 views
之前係其他平台買左coupon,可以送一個迷你筒,好可愛,咁就可以試2隻味本身想試榴槤味,但當日只係得紅肉火龍果同唔知咩薑味,聽落都好怪,但店員話個味幾Balance甚少黎呢邊就唔等下次了,照揀左紅肉火龍果,迷你筒就揀左個薑味火龍果係好Fresh嘅感覺, 清甜都幾好食我自己本身係幾鐘意薑味嘅野,但係佢呢個薑味真係好怪,迷你筒試下無防
火龍果係好Fresh嘅感覺, 清甜都幾好食
2022-02-21 84 views
今日去咗K11 muses行街,行吓行吓比我見到呢間主打食素雪糕嘅餐廳,於是就走咗入去試吓!叫咗一個紅肉火龍果嘅雪糕,呢度嘅味道口感好友說吧嘅感覺,非常之清新!另外仲叫咗一份軟雪糕係薄荷朱古力口味,呢度嘅薄荷朱古力好香濃,而且仲有好Fresh嘅薄荷味道!

TakeAway
2022-02-20 1613 views
/#尖沙咀 【🌱純素輕食🍨】🥶凍到咁 等你哋再睇下啲凍嘢啦😆😆😆呢間舖已經見過唔少人打卡 今次終於親身黎到!注重健康的你可以嚟😬★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*🌯牛油果燒烤醬素菜卷 + Latte $88#牛油果控 揀呢款wrap一定冇錯🥑雖然冇肉喺入面 但有塞到滿哂嘅牛油果🥑雜菇同菜🥬所以都好豐富 而且燒烤醬同呢啲配料都幾夾 甜甜地 食完飽哂😋杯Latte用植物奶沖嘅🍼其實用植物奶沖嘅咖啡我反而覺得更香滑 所以有時自己買咖啡都會轉奶😌🍝植物肉醬長通粉 + 蜜桃熱情果茶 $98雖然係用植物肉造嘅肉醬,但係食落去真係分唔出同真肉醬嘅分別😨外觀口感都同真肉一樣 可以放心食🍝呢日得10°C☃️🥶呢碟熱食係恩物!蜜桃熱情果茶偏甜🍑但想refresh一下是不錯的選擇!🍨竹炭椰子可可雪糕 $38再講多次 呢日10°C☃️🥶但食雪糕🍦😂特別嘅雪糕就揀個特別味吧😆純素雪糕🍦即係無蛋無奶🥚🥛佢嘅texture有啲似gelato🍨望落黑色 係因為竹炭 味道食出有可可及濃郁的椰子味🥥是不錯的
#尖沙咀 【🌱純素輕食🍨】

🥶凍到咁 等你哋再睇下啲凍嘢啦😆😆😆

🌯牛油果燒烤醬素菜卷 + Latte $88

牛油果燒烤醬素菜卷

🍝植物肉醬長通粉 + 蜜桃熱情果茶 $98

植物肉醬長通粉

蜜桃熱情果茶偏甜🍑但想refresh一下是不錯的選擇!

🍨竹炭椰子可可雪糕 $38

牛油果燒烤醬素菜卷
2022-02-18 98 views
呢間係一間素食雪樣店~全部都係素食黎平日成日食魚食肉間唔時食下素食 清淡一下口味~日式麻醬豆腐卷卷入面包住好豐富嘅食材,有牛油果、百頁豆腐、蕃茄仔、青菜、青豆~滿口清新~跟餐可配野飲或者湯~揀左粉葛赤小豆扁豆素湯呢間餐廳其實主打素食雪糕,之前試下佢地軟雪糕唔錯,今次試下雪糕杯~雪糕有好多種口味,火龍果、抹茶等,榴槤雪糕杯~味道幾特別朱古力雞蛋仔下面散左好多堅果類、上面鋪左生果,打卡唔錯,雞蛋仔朱古力味濃,口感略為乾硬~Orasi 素米漿第一次飲,米味稀糊既口感~
呢間係一間素食雪樣店~
全部都係素食黎
平日成日食魚食肉
間唔時食下素食
清淡一下口味~

日式麻醬豆腐卷

跟餐可配野飲或者湯~
揀左粉葛赤小豆扁豆素湯

雪糕有好多種口味,火龍果、抹茶等,榴槤雪糕杯~味道幾特別

朱古力雞蛋仔

Orasi 素米漿
第一次飲,米味稀糊既口感~
2022-02-11
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
2022-02-18 149 views
唔知道大家有冇茹素🌱既習慣🙂?今年我都訂左個新目標比自己。每個月抽幾日食素,試下食少D肉。嚟緊都想介紹D純素餐廳。今日就先分享下呢間甜品店。依家舖頭出左好多新口味。不過最經典當然係火龍果味雪糕🍦。味道食落好天然先有點甜味再帶一點火龍味獨有既酸味,同真既火龍果無分別😊!因為無用牛奶🥛同蛋,所以質感有點似雪葩!個雪糕筒係竹碳味,食落好脆口!夠哂吸引😋!原來Dama 仲推出左純素雪糕杯,仲可以拎埋返屋企😊。6️⃣款口味有齊火龍果、竹炭椰子可可、京都抹茶、楊枝甘露、燕麥奶&貓山王榴槤味😯,味道食落都唔錯👏🏻,京都抹茶🍵味都好濃,絕不馬虎。喺享受甜品既同時,都可以為環保出一分力~

紅肉火龍果味軟雪糕
純素雪糕杯
紅肉火龍果味軟雪糕
純素雪糕杯
DAMA都唔係第一次食,他們主打健康飲食,每一次來到K11 Musea 都總會來到,食佢地嘅榴槤雪糕,今次來到當然都唔可以例外!有時食野都要講緣份,今日正好有我最愛食嘅榴槤雪糕🍦😋。一段時間無嚟,餐廳更推出了多款不同口味素食雪糕杯,細細杯仲有多種口味,正!還有輕食套餐「植物肉醬長通粉」,真係要一試!榴槤雪糕榴槤雪糕真係每次都要食,榴槤味道濃郁,入口軟滑,令人食到停唔到口。竹炭椰子可可雪糕一打開見到烏黑黑雪糕,食落有一種椰子嘅味道,細味一番,漸漸散發出可可嘅甜美,而雪糕更是純素雪糕,不含牛奶成分,免卻乳糖不耐症人士的煩惱,真係要買多幾款番去慢慢歎。植物肉醬長通粉配粉葛赤小豆扁豆素湯植物肉醬長通粉雖然是以植物肉醬製作成的肉醬,但口感、味道都極似坊間的肉醬,香味及質感均與真牛肉無異,美味濃厚,香味無窮,絕對是素食者嘅一大喜訊!粉葛赤小豆扁豆素湯輕輕一拌,已見到他們真料實料,勁多湯料細煲而成,湯水鮮甜,味道濃郁。

有時食野都要講緣份,今日正好有我最愛食嘅榴槤雪糕🍦😋。

還有輕食套餐「植物肉醬長通粉」,真係要一試!

榴槤雪糕

植物肉醬長通粉配粉葛赤小豆扁豆素湯

粉葛赤小豆扁豆素湯
2022-02-13 94 views
.📍DAMA 📍香港尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 4樓411號舖燕麥奶雪糕杯(38hkd)我本來就很喜歡燕麥的香氣,燕麥奶的味道很突出,味道不會太甜,比較健康,吃完也不會有負罪感👍🏻紅肉火龍果軟雪糕筒(48hkd)軟雪糕的質地很軟滑,紅火龍果的話道也很鮮甜,竹炭雪糕筒很脆,打卡超好看🥰火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶(48hkd)烏龍茶和火龍果很配合,整體喝下來完全沒有甜膩的感覺,反而有點清爽,上層的奶蓋可以吃到杏仁的顆粒感,口感很豐富,也增加了飽足感🥰雜莓沙冰(48hkd)整體味道不會過酸,奶香比較明顯,有飽足感,沙冰口感也很綿密,是我下次的encore之選👍🏻烤百頁豆腐(38hkd)份量真的多,外面灑滿了淮鹽,裏面軟嫩🙈好吃😋#foodiblum甜點
📍DAMA

燕麥奶雪糕杯(38hkd)

紅肉火龍果軟雪糕筒(48hkd)
火龍果軟雪糕

火龍果海鹽杏仁奶蓋烏龍茶(48hkd)

雜莓沙冰(48hkd)

烤百頁豆腐(38hkd)
份量真的多,外面灑滿了淮鹽,裏面軟嫩🙈好吃😋
烤百頁豆腐

#foodiblum甜點
2022-02-13
Waiting Time
100 Minutes (Dine In)
火龍果軟雪糕
烤百頁豆腐
  • 純素雪糕
2022-02-12 83 views
每次去尖沙咀Musea, 都俾依間餐廳吸引住。 一向喜歡素食,這裡的食物多款又新穎,味道及賣相很吸引。-🍵招牌水果烏龍茶烏龍茶的清香,配上各種新鮮生果:橙的甘甜🍊、檸檬的果酸🍋、士多啤梨的果香🍓加上營養豐富的奇異果🥝和藍莓🫐粒粒果肉遇上少量冰粒🧊,令味蕾有煥然一新嘅感覺,竟滿足又透心涼🤤-🥑牛油果香蕉沙冰健康之選還有近年大熱的牛油果🥑,加上香蕉🍌,口感軟滑,值得一試😃---🍦榴槤雪糕筒 餐廳店外有宣傳版寫住「全港首創100%無添加色素貓山王榴槤軟雪糕🍦」,一試果然味道超濃口感細膩,榴槤fans必定心滿意足大飽口福😋-🥛燕麥奶雪糕杯食素的朋友,呢款雪糕就啱哂你,堂食或帶返屋企都得,我就試左燕麥奶🍨🌾 味道清淡不會太甜,另有紅肉火龍果、楊枝甘露、貓山王榴槤等6款可供選擇,買8個重送埋冰袋,可同屋企人分享🥰

🍵招牌水果烏龍茶
🥑牛油果香蕉沙冰