今日同朋友嚟K11行街 行到攰想搵嘢食 見到有間Cafe好似都幾靚 幾有藝術氣息 咁於是就入去啦 6:30嚟到都幾多人喎 差唔多滿晒咁滯 望吓Menu先 呢度嘅選擇唔係話好多 不過每樣都好似好精緻好好食咁 我哋先叫咗一個慢煮西班牙八爪魚八爪魚切到一片片咁 咬落去好有咬口 旁邊仲有兩舊仔法包 如果有olive oil點嚟食仲正 配埋啲沙律菜仲有啲暖暖地嘅蕃茄仔 開胃小食跟住仲有個羽衣甘藍沙律 一兜份量都幾多 表面仲有我最鍾意嘅麵包乾同埋一啲煙肉乾 鹹鹹地仲有啲芝士添 感覺好Fresh好清新 我哋仲叫咗carbonara意粉 入面真係有蛋汁 少少辣撈埋都幾惹味啊 不過配料就少啲食完野點少得叫番杯嘢飲呢 我哋試咗一個朱古力冰磚熱奶特飲 佢係個杯入面有一大舊好似Brownie咁嘅朱古力 上面仲有一啲混合嘅Jam喺度 摸落去個杯奶暖暖地嘅 成杯奶倒入去個朱古力 朱古力慢慢開始溶啦 等到啲朱古力溶晒之後飲 嘩 真係好濃郁嘅朱古力味呀 越遲飲溶得越多就越甜呀呢度環境坐得舒服 輕食之選

我哋先叫咗一個慢煮西班牙八爪魚

呢度環境坐得舒服 輕食之選
2020-05-13 668 views
提早慶祝母親節,同媽咪去咗行K11 Musea,見到一間有打印咖啡嘅Café,就試試吧,分別叫了兩個Set Lunch,一個係莎樂美火腿五穀法包($98),另一個係香煎慢煮三文魚扒 ($128),仲加咗$35要了打印咖啡,甜品又點小得,每人加了不起$35,一個要了雪糕, 一個要了Cheesecake先來前菜沙律,有兩歀,分別係經典凱撒沙律同火炙尼斯吞拿魚沙律莎樂美火腿五穀法包($98)外脆內軟嘅法包一向係我嘅至愛,簡簡單單配上莎樂美火腿同沙律菜,咸咸香香,仲有酸瓜同粟米片,食完都幾飽香煎慢煮三文魚扒 ($128)三文魚用鹽調過味,魚皮仲煎得好香脆,魚肉結實得來仲好juicy,配菜仲有黃瓜同菠菜。甜品到,先來雲尼拿雪糕,好香雲尼拿味,仲見到一點點嘅雲尼拿籽,仲有一件綠茶macaroon同好多士多啤梨,另一個甜品係藍莓Cheesecake,芝士味濃到咗今日嘅主打打印咖啡,原來呢度有全港獨家引入嘅澳洲品牌Aremde- NEXUS one咖啡打印機,仲可以提供圖片俾咖啡師去製造出獨一無二嘅凍咖啡或者凍朱古力,今日無預備,所以選擇了一杯印Happy Mother's Day,而另一杯就係村上隆

經典凱撒沙律
火炙尼斯吞拿魚沙律

莎樂美火腿五穀法包($98)
莎樂美火腿五穀法包

香煎慢煮三文魚扒 ($128)
香煎慢煮三文魚扒

雲尼拿雪糕

- NEXUS one咖啡打印機,仲可以提供圖片俾咖啡師去製造出獨一無二嘅凍咖啡或者凍朱古力,今日無預備,所以選擇了一杯印Happy Mother's Day,而另一杯就係村上隆嘅作品,真係好靚,仲飲到最尾都未溶

藍莓Cheesecake
2020-05-05
$200 (Lunch)
Celebration
Mother's Day
經典凱撒沙律
莎樂美火腿五穀法包
香煎慢煮三文魚扒
雲尼拿雪糕
藍莓Cheesecake
2020-05-10 628 views
聽聞K11 Musea開咗間會印哆啦A夢落咖啡嘅藝術cafe,一早book定位母親節嚟食。12點嚟到已經坐滿晒人咁滯,食物未到前,梗係四圍行吓欣賞吓草間彌生、村上隆、KAWS等嘅展品啦!Bolognese ($108)長通粉唔會煮得太爛,而且非常掛汁,條條都沾滿肉醬及芝士Linguine ($108)好濃郁嘅黑松露醬味道,煮得夠乾身,而且極多菇粒Tiramisu手指餅有啲酒味不過唔會太濃,口感半脆半軟,夾住嘅cream好幼滑Cheesecake雖然唔係超級硬身嗰種cheesecake,,質感偏軟身,但芝士味好濃打印咖啡當然嚟呢度嘅目的就係飲打印咖啡啦!呢度用嘅係全港獨家引入嘅澳洲品牌Aremde - NEXUS one,最正嘅就係可以提供圖片俾咖啡師去製造出獨一無二嘅凍咖啡或者凍朱古力!啱晒男朋友氹女朋友啦~ 我嗰兩杯分別係哆啦A夢及Happy Mother's Day,效果非常清晰,而且色彩繽紛,就算影咗成30分鐘後咗都仲未化!最緊要媽咪食得開心又滿意!

Bolognese ($108)
長通粉唔會煮得太爛,而且非常掛汁,條條都沾滿肉醬及芝士
Bolognese

Linguine ($108)
好濃郁嘅黑松露醬味道,煮得夠乾身,而且極多菇粒
Linguine

Tiramisu

Cheesecake
Tiramisu & cheesecake

打印咖啡

最緊要媽咪食得開心又滿意!
$220 (Lunch)
Bolognese
Linguine
Tiramisu & cheesecake
2020-05-07 728 views
趁最近嘅疫情有好轉,出街都安心左好多,終於可以約下朋友出嚟聚下~今次同朋友慶祝生日,佢話想試呢間位於K11 Musea既Curator By Lex Art Cafe~呢間Cafe最大賣點就係放滿唔同藝術家既作品,食客可以品嚐美食之餘又可以欣賞藝術品,真係一舉兩得!依家一人set dinner$328,包前菜、主菜、甜品同餐飲,雖然價錢唔算特別平,但絕對物有所值😌「超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋」🍅賣相好靚,周圍放滿食用花,猶如藝術品一樣,用嚟打卡一流~味道方面,沙律菜新鮮,配埋超甜蕃茄同埋柚子醋,食開開胃又清新!「香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉」🐟三文魚肉質嫩滑,而鑽石米型粉細粒得來又有咬口,口感幾特別~但份量相對少,男士食嘅話可能未必夠飽~「自家製樹莓特濃朱古力慕絲蛋糕」🍰呢度甜品一向出名,呢款味道酸酸甜甜,慕絲口感軟滑,令人一試愛上😍😍「凍香蕉朱古力」☕餐飲方面,我就選擇香蕉朱古力,朱古力味濃郁但又唔會搶哂香蕉️既風頭,味道恰到好處😛

「超甜蕃茄沙律配堅果、清新柚子醋」🍅

「香煎慢煮三文魚扒配鑽石米型粉」🐟

「自家製樹莓特濃朱古力慕絲蛋糕」🍰

「凍香蕉朱古力」☕
2020-04-29
Dinner
2020-05-04 573 views
最近同朋友都好積極搵香港嘅cafe打卡影相,咁岩今日來到K11Musea,估唔到嚟到呢間想試好耐嘅餐廳,村上隆花嘅打印咖啡想試好耐,因為賣相實在太特別啦!當然要叫返一杯啦叫咗一杯熱朱古力,指定同職員講我想要呢一款打印圖案,真係好吸引,上面嘅都係食用色素,可以直接飲用,不過朱古力唔算好大驚喜,甜到剛好唔算太過過分,還不錯羽衣甘藍凱撒沙律,一大盤沙律,我同朋友就最開心,沙律菜都幾新鮮,味道都唔錯架!不過個人覺得羽衣甘藍份量偏小慢煮西班牙八爪魚,八爪魚分量比較偏小,只有數薄片,不過入邊配上啲好特別嘅椒類,食落去酸酸地幾開胃呀,用來做前菜一流!旁邊嗰兩塊麵包都幾有水準,食落有亞麻籽,味道都幾香香蒜橄欖油意粉,呢個意粉以雜菌,黑松露醬,同巴馬臣芝士做招徠,不過味道比我想像中淡身,雜菌炒得唔算香口,可能因為我係重口味人士,黑松露醬嘅味道亦都比較淡,幸好意粉嘅口感剛好,挽回返少量分數!如果擬呢個價錢的話,個人建議加多$20食大蝦意粉比較抵。新商場餐廳都係以打卡為主,呢度影相的確幾靚,而且有我最鍾意嘅公仔,所以對我來講今次嘢食係其次

如果擬呢個價錢的話,個人建議加多$20食大蝦意粉比較抵。

2020-04-28
5 day(s) ago 0 views
今晚放工約咗媽咪去尖沙咀行街,帶佢去未行過既K11 Musea,黎到呢個咁有藝術氣息既地方,梗係要搵間有氣質既打卡餐廳啦!我地二人叫咗客小食、一個意粉、兩杯飲品同一個甜品!酥脆雞錘配水牛芝士醬:雞皮炸到香脆,水牛芝士醬唔漏,雞肉鮮嫩多汁,食完想再叫多碟香蒜橄欖油意粉:意粉上插有塊帕馬森芝士脆片,咸香味濃,襯上食用花好搶眼,配料有新鮮蘑菇加黑松露醬,味道平均Caffe latte:杯上拉花好靚,拿鐵香濃易入口,甜度適中海鹽朱古力香蕉冰雪世界:呢杯係熱飲,朱古力同香蕉真係好夾,朱古力香滑味濃Tiramisu:非一般既tiramisu,由四條手指餅浸咖啡酒,好香濃

6 day(s) ago 0 views
一直都未有機會逛新開的K11商場,裡裡外外的設計都充滿濃厚的藝術感,連入面的店舖及餐廳也很有格調。既然一場來到,那就找家cafe吃頓飯吧。這家餐廳是開放式廚房,中間門口位置有些藝術擺設、公仔等,旁邊售賣各款相關的周邊商品,這些都很吸睛。入面燈光光猛,掛上掛畫,雲石紋理的餐桌,有沙發位置。餐牌選擇不多,但食物的擺盤排場很精緻,尤其是他們很有名的打印咖啡,整幅油畫圖片打印在面層的咖啡泡沫上,見旁邊座位的客人都不斷拍照留念。我們點了一份沙律、主菜、甜品及一杯飲品分享。羽衣甘藍萵苣凱撒沙律(添加醃製雞胸)蔬菜份量多,不只是萵苣生菜,還有大熱的羽衣甘藍、煙肉碎、芝士片、乾麵包粒,再額外加醃製雞胸,更加豐富味道及口感;不過若然以黑醋代替凱撒沙律醬,會較清新。香蒜橄欖油意粉素食者可以一試這款意粉,簡單的食材,雜菌、黑松露、芝士、蒜片。最喜歡扁身意粉,硬身有嚼勁。黑松露味淡,吃出橄欖油跟蒜香,意粉及菇粒炒得乾身香口,唯獨份量不大,兩個人分的話未必夠吃。海鹽香蕉朱古力冰雪世界香蕉朱古力的配搭,香蕉️打成蓉,朱古力味濃郁;厚厚的泡沫綿密,上面放著小小的棉花糖,灑上海鹽,鹹味中和甜味。意式提拉米蘇 Tiram
羽衣甘藍萵苣凱撒沙律(添加醃製雞胸)
香蒜橄欖油意粉
海鹽香蕉朱古力冰雪世界
意式提拉米蘇 Tiramisu
甜品也擺得美美的。蛋糕是手指餅條狀,第一口是苦澀的咖啡味,餘韻帶微微酒香,蛋糕口感濕潤,分隔蛋糕的是芝士忌廉。芝士淡味但重奶香,忌廉幼滑,不過吃至後期有點甜膩。
之前行K11 Musea經過覺得餐廳外觀吸引,又係餐廳排行榜其中一間,再加上去過堅尼地城間Lex Coffee覺得唔差,所以都想試呢間。食物選擇唔多食物份量亦如預期中一樣的「細」...好!細!份!除左沙律偏向正常,但只係偏向,未到正常。大蝦意粉味啖,以為餐廳行健康主意;而卡邦尼意粉(其實係通心粉),或者我孤陋寡聞,咁既顏色都真係第一次見...同埋食落去,一度以為自己失去味蕾另外仲有叫Curator Style Pizza同香蒜橄欖油意粉,不過不失相都唔想影。飲品我哋冇叫佢好signature要食你錢既print coffee。凍朱古力:唔會差得去邊玫瑰樹莓卡布奇諾:有玫瑰味有咖啡味,可以試海鹽朱古力香蕉冰雪世界:唔係好飲到海鹽、香蕉等味,就..都係朱古力Espresso Martini:都飲到咖啡味同酒味,係ok好的總括,佢賺到錢唔係冇原因,食物level真係好低分,想問老闆呢個價錢對唔對得住d食材?細細碟加埋10%服務費,應該都係去咗d藝術品度。如果只係黎坐低飲杯野食件cake或者會好d,食正餐真心唔推,如果呢篇食評出到街,各位自己睇路

食物選擇唔多

烤蝦牛油果沙律
大蝦意粉
卡邦尼培根意粉

凍朱古力:唔會差得去邊
玫瑰樹莓卡布奇諾:有玫瑰味有咖啡味,可以試

2020-05-27
2020-05-27 0 views
//同閨蜜影相打卡當然要選擇一間藝術氣氛好嘅餐廳呢間CURATOR By Lex Art Café岩哂要求😚餐廳入面擺咗好多村上隆、Kaws兩位大師嘅作品&設計公仔既有潮流氣派且有藝術品味-講明係打卡 當然要有一杯「藝術打印飲品」$88可以選擇咖啡底或朱古力底因為係晚餐嘅關係 我選擇朱古力底一上枱真係無令我失望 好靚呀!好似一幅畫咁🖼飲落口先係厚厚嘅奶蓋 好綿滑再來是濃濃的凍朱古力 太好味❤️如果可以大杯少少就更好~-「酥脆雞錘配水牛芝士醬」$58小食就被雞錘上面的水牛芝士吸引了 好特別雞錘炸得酥香 入面肉嫩水牛芝士醬奶香綿綿 同雞錘都好夾-「招牌墨西哥煎蛋早餐」$98雖然依家係晚餐時間 但朋友嚷著要揀呢個食不過佢都無選擇錯😆 多士上塗了一層牛油果醬 加咗少少莎莎醬 墨西哥風味up! 好香呀 上面有一隻太陽蛋 蕃茄仔 同 粟米片 整體嚟講 香脆可口~-「香蒜橄欖油意粉」$158上枱時聞到微微松露香 原來意粉入面加咗松露醬 唔怪得有淡淡松露味散發出嚟意粉入口彈牙 磨菇嘅份量好多 用橄欖油炒過更香更好味~

同閨蜜影相打卡當然要選擇一間藝術氣氛好嘅餐廳
餐廳入面擺咗好多村上隆、Kaws兩位大師嘅作品&設計公仔
既有潮流氣派且有藝術品味

講明係打卡 當然要有一杯「藝術打印飲品」$88
可以選擇咖啡底或朱古力底
因為係晚餐嘅關係 我選擇朱古力底
一上枱真係無令我失望 好靚呀!
好似一幅畫咁🖼
飲落口先係厚厚嘅奶蓋 好綿滑
再來是濃濃的凍朱古力 太好味❤️
如果可以大杯少少就更好~

「酥脆雞錘配水牛芝士醬」$58
小食就被雞錘上面的水牛芝士吸引了 好特別
雞錘炸得酥香 入面肉嫩
水牛芝士醬奶香綿綿 同雞錘都好夾

「招牌墨西哥煎蛋早餐」$98
雖然依家係晚餐時間 但朋友嚷著要揀呢個食

「香蒜橄欖油意粉」$158
意粉入口彈牙 磨菇嘅份量好多 用橄欖油炒過更香更好味~
2020-05-26 0 views
位於K11既一間小型cafe,係d咁高級既商場,呢間野感覺都高級啲,裝修格調都好精緻小品既感覺,雖然舖頭就唔算好大,但勝在氣氛唔錯,三五知已係度飲到cafe,傾下計都幾chill,幾relax。咖啡好得意,有好多唔同既手工圖案,正所謂唔飲得都睇得下喇,飲落都唔太差,唔算好苦,有咖啡既甘香味。三文魚肺腩煎得好脆好入味,外皮夠曬脆,肉質又唔會好老,正呀。沙律方面,d菜好新鮮,色水上面就睇得出,因為佢d菜好有光澤,食落甜甜酸酸咁,好開胃,而且款色都唔少,夠曬多樣化,真係幾唔錯。意大利飯方面,生熟程度就岩岩好,d飯唔會話太生,同埋我覺得最緊要係佢個汁夠味,飯吸曬三文魚d精華,食落好夠魚香味。

2020-05-26 0 views
如果要黎呢餐廳嘅話,最好就預先預約,因為好快就已經full~ 我同朋友淨係叫左少少輕食同埋大熱既打印咖啡~.羽衣甘藍凱撒沙律,我地加左醃制雞胸$108,但對雞胸肉有啲失望,味道偏淡之餘,而且肉質比較鞋同靭,不太討好,凱撒沙律較為正常,有芝士片同麵包粒,用左沙律醬關係,所以都比較開胃~.慢煮西班牙八爪魚$68,慢煮八爪魚肉質口感比較有𡁻口,仲夾雜啲開胃嘅沙律菜,酸酸甜甜~.Bella Nutella with strawberries $98,擺盤精美,打卡一流,但價錢略為有少少貴,麵包上搽滿榛子朱古力醬,加上士多啤梨同棉花糖,再用火槍燒焦少少,不過多士上有燒焦嘅昆蟲😅.藝術打印咖啡$88,賣相真係好靚,有少少唔捨得飲,最啱用嚟影相,味道就正常既~朋友既piccolo唔錯,有靚拉花,咖啡杯都好有藝術感,咖啡奶含量比較少,所以味道會比較濃郁☺️☺️

我同朋友淨係叫左少少輕食同埋大熱既打印咖啡~

朋友生日,佢好鐘意村上隆嘅作品,所以我就帶左佢黎Curator食野。Curator 係一間潮流藝術咖啡館。餐廳將藝術融入生活之中,餐廳放滿草間彌生丶村上隆丶KAWS丶Jeff Koons Balloon Rabbit丶KAWS 等等人氣展品,讓客人可以係餐廳內一邊欣賞藝術品,一邊嘆下午茶,感受一下現代嘅藝術情懷餐廳裝潢色彩繽紛,讓人感到充滿活力。雖然環境不算好大,但都算係坐得舒適自在。餐廳最大特色嘅係藝術打印咖啡!客人可以自行選擇圖案或自已提供圖片比咖啡師,製作出獨一無二的凍咖啡或凍朱古力,杯朱古力又靚又好飲,用嚟呃like就岩晒喇至於食物方面,我最鐘意佢碟大蝦意粉,意粉有六隻牛油焗蝦,d蝦肉飽滿彈牙,味道唔錯!意粉用蕃茄醬丶九層塔和帕馬臣芝士調味,蕃茄味濃,又惹味又好食!而佢個炸雞都唔錯,佢嘅外皮好脆,加埋溶左嘅芝士,好好食

2020-05-23 0 views
村上隆花花餐廳依蹶名已經成為CURATOR BY LEX ART CAFÉ既代號, 身邊唔小朋友都咁樣稱呼佢, 亦都好受歡迎LA!! 今日係為左佢最打卡ABLE既3D打印咖啡而黎~之前見到佢門口大大朵既村上隆吹氣花花冇左! 唔知係比左人買左定餐廳自己冇放出黎~? 不過個人覺得佢係餐廳既SIGNATURE位黎架~~ 不過除左門口位之外餐廳入面都有大量潮流藝術品, 畫等等, 中意都可能隨時買走!酥脆雞鎚配水牛芝士醬 $ 58雞鎚確係炸得酥脆, 肉都唔會太乾, 水牛芝士醬好香不過略嫌少左D, 只得少少係雞鎚上, 唔係好夠變左食落有D DRY。Breakfast essentials $98由煙肉, 腸, 炒蛋同埋蕃茄仔組成, 腸帶芝士味, 蛋炒得幾滑而且係7成左右熟, 配煙肉同腸係不敗既組合。RIGATONI BOLOGNESE $158依款PASTA用左長通粉, 令通粉中心可以收埋D肉醬同CHEESE, 肉醬香濃, 通粉彈牙, 加埋芝士香氣VERY GOOD!3D打印朱古力 $88最後叫左朱古力 , 色彩繽紛真係好靚, 第一時間梗係影多D相, 影夠先好飲呀~ 味道都唔錯, 面頭層奶泡會比較

酥脆雞鎚配水牛芝士醬 $ 58

Breakfast essentials $98

RIGATONI BOLOGNESE $158

3D打印朱古力 $88
最後叫左朱古力 , 色彩繽紛真係好靚, 第一時間梗係影多D相, 影夠先好飲呀~ 味道都唔錯, 面頭層奶泡會比較厚身, 朱古力都唔會太甜, 睇得又飲得!

2020-05-23 0 views
人氣好高既藝術cafe😍同男朋友安排左520 去食飯🤪一坐低 就見到有好多植村秀紀念品買/睇🤩🌟重點推介:藝術打印咖啡/朱古力 $88一睇 就靚到哇一聲!😍 影相打卡一流啊🥰個底係凍朱古力 唔會太甜主菜 卡邦尼培根意粉 $158正宗意大利煮法 冇加入奶油第一次食呢個煮法 感覺幾新鮮唔會太濟 個意粉有埋培根、芝士、蛋黃、西班牙香腸 建議黎試下😋小食 酥炸雞鎚配水牛芝士醬 $58有少少辣 仲好酥脆 作為小食 簡直一流啊😊甜品 斯人若彩虹 遇見方知有 $98(士多啤梨+榛子醬既吐司)士多啤梨🍓好甜👍🏻配搭埋個脆卜卜既吐司 好食😋
人氣好高既藝術cafe😍

小食 酥炸雞鎚配水牛芝士醬 $58
有少少辣 仲好酥脆
作為小食 簡直一流啊😊

甜品 斯人若彩虹 遇見方知有 $98
(士多啤梨+榛子醬既吐司)
士多啤梨🍓好甜👍🏻
配搭埋個脆卜卜既吐司 好食😋

• 藝術打印咖啡
  • 酥脆雞錘配水牛芝士醬
  • 斯人若彩虹,遇見方知有
2020-05-22 21 views
想平平地朝聖打卡,黎左新商場呢間Art Cafe。邊食邊睇,一次過睇哂草間彌生、村上隆、KAWS等展品。🍗酥脆雞錘配水牛芝士醬外皮Crunchy,肉質幾滑,醬料恰到好處唔會搶走脆雞本身味道,幾唔錯。🍕呢款莎樂美腸Pizza唔怪得係招牌,真係好食嘅。睇到莎樂美腸一粒粒白色脂肪,挺身有咬口,配pizza芝士夠哂咸香,餅底脆脆咁,正嘅。🍵抹茶Latte同☕️Mocha,重點係滑,濃奶味而又不失抹茶香、朱古力咖啡味道。望下隻杯,配襯得好有心思好靚。🍝好似好深嘅菜名波隆那肉醬通心粉,即係蕃茄肉醬通心粉,視覺上靚就一定,蕃茄味整重L size有紋通心粉輕易沾上肉醬蕃茄醬,味道夠均勻。2主食1小食2飲品+睇展品+打卡吹水盛惠$4百幾,位置class食物總分黎講算ok。

酥脆雞錘配水牛芝士醬
招牌樂美腸Pizza