2024-09-03 141 views
今日Gathering, 朋友帶我哋去食呢間, 位於油麻地嘅 "湘肴世家"🥔剁椒魚頭 $198剁椒魚頭係傳統湘菜中嘅招牌菜🤗, 湖南剁椒遇上鮮嫩魚頭, 辣味與鮮香融合👍🥔鐵板魷魚鬚 $128鐵板一上枱, 散發陣陣孜然香味, 令人食慾大增🤤🥔酸菜桂花魚 $388酸度啱啱好, 桂花魚片非常嫩滑, 一陣就消滅得乾乾淨淨😋🥔擂辣椒手抓骨 $168一字骨煮得唔夠入味, 而且肉質非常韌😑🌟湘肴世家油麻地彌敦道518-520號彌敦行M樓

🥔剁椒魚頭 $198

🥔鐵板魷魚鬚 $128
鐵板一上枱, 散發陣陣孜然香味, 令人食慾大增🤤

🥔酸菜桂花魚 $388
酸度啱啱好, 桂花魚片非常嫩滑, 一陣就消滅得乾乾淨淨😋

🥔擂辣椒手抓骨 $168
一字骨煮得唔夠入味, 而且肉質非常韌😑

🌟湘肴世家
油麻地彌敦道518-520號彌敦行M樓
  • 酸菜桂花魚
  • 鐵板魷魚鬚
2024-04-19 354 views
週末路過食過一次,一樓鋪,門口裝飾都幾好,店入面六七檯。點知一低頭就見到餐具有污點,喊佐服務員換套餐具。點了農家小炒肉,肉切得細細舊,綠色辣椒圈,油重。手撕包菜都算OK,醋味唔是好酸,沒有加花椒。炒米粉一陣魚腥味,懷疑是否上道菜煮佐魚。

呀呀呀!今日走咗入一間湘菜餐廳,真係慳唔住份好評嚟!🔥一落座就攞咗份元碲和炒豆角,仲有個鐵板水晶粉,每樣嘢食都嚟得好過癮!講真,元碲拎上枱嗰陣,啲先攞真係辣嘅食客會鬼笑花,不過隻肉煮得啱啱好,啖啖肉嫩滑得黎唔會膩,就算有啲辛辣,嗌多啲飯都值得!有臘味,有肥牛,仲有好濃嘅湖南鄉土味,想起嚟口水都流晒。😋跟住炒豆角,佢啲辛辣勁多啲,辣到我飲水飲到停唔到口,但煮得入味仲保持住清脆,嗰份「鮮」真係正!豆角配咗啲肉絲,啖啖香,實實在在味蕾大滿足。至於鐵板水晶粉就滑溜溜,軟綿綿夠味,熱辣辣喺鐵板上冒煙,感覺好有趣,雖然我預期佢會硬啲,但軟嘅口感都幾討好,雜菜同肉絲扮靚添味,係恰到好處嘅滋味。👍整體嚟講,餐廳都整齊淨靚,服務生態度嘅靚,感覺打得一份開心返工嘅回報。呢間湘菜新貴,原汁原味得嚟又有幾款模樣噴香嘅選擇,真係要推到你知!下次再嚟,肚仔準備好迎接呢場辣得其樂融融嘅挑戰啦!🤗

2023-06-29 1732 views
朋友推荐的餐廳,位置容易找到,港鐵油麻地站口出口,左手邊直行大約1分鐘左右就到。這店聽說味道算是正宗湘菜,大門掛著大大的木牌匾,彩色燈籠高高掛着,隨着樓梯拾級而上,感覺很有氣勢。雖然店面不大,但很整潔,而旦店内裝潢古色古香,一桌一椅都非常中國風呢!店內職員都是有禮的年青人,因為不能吃太辣,點菜時我們都是選擇了 BB辣的情度;上菜速度快,不會讓食客久等,我們點了「「鴛鴦魚頭王」」魚頭肉質細嫩、肉滑,「「鐵板水晶粉」 」用蛋皮墊上通透的粉絲,「「土匪炒豬肝」」沒有騷味微辣惹味,「「湘肴全家福」 」用清湯底加上各樣時蔬、木耳及肉丸,口感清爽清甜。最值得贊的是服務,年青人個個有禮貌、親切、好笑容。

最值得贊的是服務,年青人個個有禮貌、親切、好笑容。
鴛鴦魚頭王
土匪炒豬肝
鐵板水晶粉
湘肴全家福
鴛鴦魚頭王
土匪炒豬肝
湘肴全家福
2022-09-02 2852 views
朋友推荐的餐厅,位置容易揾,到左要等位,不过都好快等到位。两个人点左3送一汤一面,落单姐姐话够食食住先,每样食物都唔错,食得开心,不过有D太过饱了,值得再来的餐厅
2022-08-18 2015 views
味道都算喺正宗湘菜,雖然店面不大但很整潔,亦不會強行要求客搭枱。最值得贊嘅喺服務,迎客和帶客買單嘅靚仔很有禮貌、很親切、好好笑容;执枱嘅大叔很周到,會主動幫客催上菜。喺一次愉快嘅用餐體驗。
2022-07-25 1680 views
為慶祝朋友畢業,我地來到油麻地食湘菜,呢度,來到要等位,睇來真係幾好食。聽講呢度的剁椒魚頭好正宗,來2味試下。確實好夠味,同夠辣啊,加滴麵落去撈來食真心五錯。茶油蝦都係我鐘意食既,食多都五膩
2022-07-19 1687 views
夏日小馆 啤酒小菜话人生,和湖南人吃湖南菜 啤酒只有小枝 两点Last order, 中午3点结业 客人要离开。上菜快 午间人不多 大姐很勤快 酒未尽兴 随性散步 步行半山公园小坐 顺便送蚊子一顿饱餐 还会再顾
2022-07-18
$266 (Lunch)
2022-07-12 1010 views
後生眼鏡男經理服務態度真係好好👍🏻由我哋等位到落單到入座,成個過程極之細心。我哋四個人落10道菜,佢會主動驚我哋食唔晒,叫我哋食住先再叫。當我哋後尾同佢講好似太辣,佢又會主動幫我哋拎入廚房,試吓整淡少少。最尾我哋真係食唔晒,叫佢幫我哋逐樣打包,完全冇怨言,包裝得好細心。如果我係開餐廳一定會叫佢過嚟返工至於嘢食,我哋真係原來係食唔慣湖南菜,主觀地覺得太辣,唔係我哋嘅口味。但食得辣嘅人應該食得好開心只係佢哋堂食嘅時間都真係幾刁鑽,我哋夜晚七點去到,竟然8:00係last order,9:00要交場。仲要冇得book位要Walk in,等到7:45先有得入座。趕急咁食咗一個鐘就要走。大部份嘢食要打包拎走
如果我係開餐廳一定會叫佢過嚟返工

但食得辣嘅人應該食得好開心

大部份嘢食要打包拎走
2022-07-12
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
2022-05-24 1193 views
朋友約咗嚟呢間食飯,我哋午市時間嚟食,呢度冇午市套餐的,全部單點,而且3點落場,時間好趕急好倉猝,呢一點真係比較差!不過,食物質素我覺得相當唔錯,幾好幾好!鍾意佢哋嘅蓮藕尖,係迷你蓮藕,幾得意, $68左右,唔係好記得價錢!豬腿都OK, $118有五隻,超級濃郁,好食好食,自己做唔到的口味!我的瘦瘦朋友食好少,我一個人食咗三隻!有個又有糯米飯又有排骨的,都唔錯,唔食辣嘅朋友可以點呢個,!如果有辣味版本就更加好!點咗一個涼粉$48 ,酸酸辣辣,超級超級好食,不過真係偏辣的!最後仲有辣子雞,呢味餸我覺得唔需要嗌,因為完全冇肉的,全部都係雞骨同雞皮,九唔搭八,啲咁嘅嘢俾人食😵‍💫整體來講唔錯,不過真係唔好叫辣子雞,一定後悔!呀,仲有,天地1號有啲貴, $68 +1,叫咗椰子汁,嚟到竟然係椰子奶,唔知點講好,我唔係好飲奶的,希望佢哋餐牌寫清楚少少🤏🏻整體來講我覺得好開心,又可以見到朋友,又可以食到好嘢,唯一短處係好早收好早落場,三點就要講拜拜

我的瘦瘦朋友食好少,我一個人食咗三隻!

整體來講唔錯,不過真係唔好叫辣子雞,一定後悔!

2022-01-29 1198 views
吃的我人麻了 東西不錯 可能本來就多的是人去 所以就隨意對待客人吧 我自己本身算是個很有禮貌的人最基本人家放下東西幫我點菜我都會說句謝謝 不是什麼難纏討厭的類型 去吃個飯 那個大媽 說下單 還沒點完框框框就要走 然後叫她拿水什麼的也是很不耐煩真的沒太搞懂 本來第一次吃印象很不錯服務人員很忙也起碼熱情盡職,這次的不知道是不是吃炸藥了 放東西也是喯一下丟你桌子上 超大聲 我跟朋友一臉奇怪 我惹你了嗎 這次是第二次了以後也不會再去了 全程黑臉的那些大媽 戴著口罩你都能感覺到她的不耐煩
$250 (Tea)
好正宗的湖南菜,好🌶,好重味,因為我吾係湖南菜愛好者,不懂欣賞,但係湖南親人超愛,出品份最ok Ka, 送飯一流,但係太旺,大家只是不停食,冇時間傾計,好趕,個魚頭好味,小抄也好味,其他小食也要試吓。但係要有心理準備,好燶味,食咗都幾口渴😂😂
油麻地彌敦道518-520號彌敦行M樓湘肴世家今日3人行去左油麻地既湘肴世家,呢間鋪頭我地其實已經係第3次去了,算係香港比較好食既湘菜,美中不足既地方,每次去,基本上坐底排20分鐘隊,另外服務員態度都比較有性格,撇除以上嘅我哋介紹翻美食先,今日叫左4個餸1.鴛鴦魚頭王可以一次食哂辣椒同泡椒口味,外觀吸引,而且辣度適中(辣度可以自己選擇),最緊要係味道正宗,值得推薦2.大盆有機花菜用鐵碟裝,感覺好特別,但花菜砌太大舊,男士既口都一淡食唔哂,味道唔算特出3.湘味辣子雞酥脆可口,連骨頭都可以食埋,但朋友食唔到太辣,所以今次叫左小辣,令味道有所打拆4.蓮藕排骨湯每次去必點之選,連湖北既朋友都話味道十分正宗,湯底十足,每個蓮藕都入哂味,肥而不膩,鮮味十足,值得推介
油麻地彌敦道518-520號彌敦行M樓湘肴世家

1.鴛鴦魚頭王

2.大盆有機花菜

3.湘味辣子雞

4.蓮藕排骨湯
2021-09-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 蓮藕排骨湯
  • 招牌鴛鴦魚頭王
2021-08-11 1198 views
🏠湘肴世家(油麻地)午餐揀咗麻辣開胃嘅中菜,平日午市都大排長龍,今日門口無乜人排隊,所以就即刻揀咗呢間,最後只是等了兩分鐘,就到我哋。真好運!🥘老壇剁椒蒸魚頭 $68(堂食)蒸魚頭需要等23分鐘,所以大家要預足夠時間午膳,不過很多食客都會叫魚頭。魚頭很新鮮,魚肉鮮嫩,配合指天椒的麻辣,恰到好處。可以選擇辣度,如果無指明辣度,會直接落單係中辣。今次試中辣,對喜歡辣的我,是非常過癮的。🍹罐裝可樂熱辣辣配可樂,爽!
🏠湘肴世家(油麻地)

🥘老壇剁椒蒸魚頭 $68(堂食)

🍹罐裝可樂
熱辣辣配可樂,爽!

2021-08-01 1414 views
這是我們念念不忘的湘菜館!每次到油尖旺區時,也會想想吃不吃它🤤🤤每次必吃:拍黃瓜、乾鍋田雞👍🏻👍🏻🤤🤤拍黃瓜 $38(可走辣)很開胃的一道前菜,調味出色,酸味與鹹味都恰到好處!也很合我們香港人口味!乾鍋田雞 $118畢竟自己不會煮田雞,所以這道菜特別吸引,田雞每次都鮮嫩,配菜蒜心吸收了田雞的油份,香甜惹味,配飯一流!孜然寸骨(5條)$118第一次食這道菜,外層孜然粉適當,加上香辣味道,正!肉質也很鮮嫩,肉骨輕易分離,可以再食🤤清炒萵芛絲 $68吃飯總要有點菜,但這萵筍太油了,蓋過了萵筍的清甜,大大減分。由於有親戚是湖南人,經常吃她煮的家鄉湘菜,所以外出吃湘菜時都特別想吃回那種地道的感覺,而湘肴世家就是在香港少數提供正宗湘菜的餐館,值得推薦。😋👍🏽

每次必吃:拍黃瓜、乾鍋田雞👍🏻👍🏻🤤🤤

拍黃瓜 $38(可走辣)

乾鍋田雞 $118

孜然寸骨(5條)$118