Restaurant: Cuisine Cuisine
Info:

2021-06-21 2213 views
今日食評有✍🏻 國金軒@ifc試食指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐️⭐侍應態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐((每項5⭐️為滿分)) · 國金軒名乎其實的好午市有好幾個套餐選擇我哋最終都係叫點心加一個主食1️⃣帶子燒賣⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5好味😋賣相靚,帶子新鮮,無得彈2️⃣香茜牛肉球⭐️⭐️⭐️⭐️/5其中一粒星扣左係「太細粒」不過可以一啖一口方便進食😂👌🏻3️⃣蘿蔔絲酥⭐️⭐️⭐️/5冇乜驚喜,正常👌🏻4️⃣魚湯斑片浸魚麵⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5呢個直情想加多幾粒星👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食到未都唔腥,魚片煮得剛剛好,菜芯嫩,麵直頭好味都唔洗講嘢💬收呢個價錢係值嘅👍🏻·599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講
今日食評有✍🏻
國金軒@ifc
試食指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐️⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
((每項5⭐️為滿分))
國金軒名乎其實的好
午市有好幾個套餐選擇
我哋最終都係叫點心加一個主食
1️⃣帶子燒賣⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
好味😋賣相靚,帶子新鮮,無得彈
3️⃣蘿蔔絲酥⭐️⭐️⭐️/5冇乜驚喜,正常👌🏻
我哋599•Eat幫到你
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
2021-06-21
$321 (Lunch)
2021-03-10 6891 views
今年生日✨中午到國金軒飲茶🤩,位於中環港景街1號國際金融中心3樓3101-3107號舖,被譽為名人飯堂的國金軒☺️, 餐廳設計高雅而具空間感, 透過落地玻璃窗, 把美麗的維港 靚景盡收眼簾, 再加上店員們的貼心服務, 已經取得相當高分。 當天是星期日,茗茶(2位) $56, 點心~芥末子母蝦餃(2粒) $70, 西班牙黑豚肉叉燒腸粉$128、 帶子燒賣$72、 原隻鮑魚批(2件) $196、 雪山叉燒包$60、 黑糖蒸馬拉糕$60。✨✨✨📝原隻鮑魚批~矜貴原隻鮑魚批,批皮包裹著香菇及雞脾肉製作的餡料, 鮑魚味道濃香, 超級推介。👍🏻🉐📝芥末子母蝦餃~ 賣相好可愛😍, 上面有一隻細小釀滿芥末的蝦餃bb, 下面就是真正的蝦餃, 建議大小一起吃, 蝦肉爽口新鮮, 整體味道好夾, 加上芥末子母蝦餃是在美食大賽得獎的點心, 更加值得一試。👍🏻📝帶子燒賣~ 燒賣即叫即蒸,帶子味道鮮甜。📝雪山叉燒包~ 味道酥鬆香軟,配上爆槳內餡, 睇見都想食。📝西班牙黑豚肉叉燒腸粉~ 腸粉口感好滑, 叉燒是半肥瘦的, 入口即化🤤。📝黑糖蒸馬拉糕~味道香而口感鬆軟,熱度十足, 美味甜品。整體而言對國金軒的印像很好💕,
, 再加上店員們的貼心服務, 已經取得相當高分

📝原隻鮑魚批~矜貴原隻鮑魚批
原隻鮑魚批(2件) $196

芥末子母蝦餃(2粒) $70

📝帶子燒賣~ 燒賣即叫即蒸
,帶子味道鮮甜。
帶子燒賣

📝雪山叉燒包~ 味道酥鬆香軟,配上爆槳內餡, 睇見都想食。

雪山叉燒包

西班牙黑豚肉叉燒腸粉

📝黑糖蒸馬拉糕~味道香而口感鬆軟
,熱度十足, 美味甜品
黑糖蒸馬拉糕

整體而言對國金軒的印像很好💕, 無論食物🍽️👨🏻‍🍳、環境🙋🏻‍♀️ 、服務💁🏻‍♀️質素都相當高質,令客人帶來極盡講究的美膳享受。🥰💯

2021-03-07
$350 (Lunch)
原隻鮑魚批(2件) $196
芥末子母蝦餃(2粒) $70
帶子燒賣
雪山叉燒包
西班牙黑豚肉叉燒腸粉
黑糖蒸馬拉糕
  • 芥末子母蝦餃(2粒)$70
  • 原隻鮑魚批(2件)$196
  • 芥末子母蝦餃(2粒)$70,西班牙黑豚肉叉燒腸粉$128、帶子燒賣$72、原隻鮑魚批(2件)$196、雪山叉燒包$60、黑糖蒸馬拉糕$60
2021-02-17 3233 views
去南丫島遊玩前,想先填飽肚子。其他餐廳都要等位,國金軒剩下走廊的兩張枱。對國金軒之前嘅印象,就係好耐之前喺尖沙咀食過嘅晚飯,食物質素唔錯。但係今次,食物同服務都非常令人失望。先講茶,$28/位,淡而無味。食物蝦餃,大失所望。蝦,無乜味道。XO醬炒蘿蔔,好惹味,但份量較少。帶子燒賣,算係比較出色。最令人失望嘅係頭抽乾炒牛河,完全無頭抽味道。炒牛河無應有嘅鑊氣。最重點嘅係,炒牛河分左一次三碗俾我哋之後,剩低嘅牛河就二話不說成碟放上枱。5星級價錢,不及格嘅服務。無下次。
去南丫島遊玩前,想先填飽肚子。
其他餐廳都要等位,國金軒剩下走廊的兩張枱。

先講茶,$28/位,淡而無味。

食物
蝦餃,大失所望。蝦,無乜味道。
XO醬炒蘿蔔,好惹味,但份量較少。

帶子燒賣,算係比較出色。

最令人失望嘅係頭抽乾炒牛河,完全無頭抽味道。

5星級價錢,不及格嘅服務。無下次。
2021-02-17
$250 (Lunch)
2021-01-28 2531 views
Weekend一定要放鬆下睇住維港景色同摩天輪🎡食中餐好多同事都鍾意呢間野食好味仲可以有令景睇下次試下夜晚黎食天氣晴朗☀️真係好relax心情都好好推介呢個乳豬同黑毛豬叉燒皮真係好脆食完都仲想食仲有個竹筍炒帶子(唔記得左影相)竹筍好新鮮好嫩又甜甜地一定要叫
Weekend一定要放鬆下
睇住維港景色同摩天輪🎡食中餐

好多同事都鍾意呢間
野食好味仲可以有令景睇下次試下夜晚黎食
天氣晴朗☀️真係好relax心情都好好
推介呢個乳豬同黑毛豬叉燒
皮真係好脆食完都仲想食
仲有個竹筍炒帶子(唔記得左影相)
竹筍好新鮮好嫩又甜甜地
一定要叫
終於可以四個人飲茶啦,今次我們這個兩母女組合x2來到IFC,事實這裡泊車好方便又好抵~~今天天陰陰嗎⁉️為什麼入到餐廳就覺得唔夠光,陰陰沉沉的.... 已經坐在窗邊,望出去個摩天輪變得一點都不吸引~~這裡的點心又是三件,全都要加多一件,都不知道怎樣算了‼️月宮寶盒是一整個大番茄🍅,入面有些菇類,圖片好靚好吸引,健康嘛⋯😬綠茶豆沙卷及金箔芝麻卷都是好味的,不甜又煙韌,好味的都是好細件~~🙄石榴果四件堆在一起~~唉‼️過去的經驗,石榴果是很矜貴的,每個獨立盛器~~~雪山义燒包是熱的,細細個好易吃,不會吃一個就飽蘿蔔絲酥很鬆脆,內心蘿蔔好甜百花盒的外型很怪,完全估不到的,但咬下去是菇類及蝦,好多汁,幾好味嘅餐廳內部環境真不及外面入口,入面好似好舊般
終於可以四個人飲茶啦

已經坐在窗邊,望出去個摩天輪變得一點都不吸引~~

這裡的點心又是三件,全都要加多一件,都不知道怎樣算了‼️

雪山义燒包是熱的,細細個好易吃,不會吃一個就飽

蘿蔔絲酥很鬆脆,內心蘿蔔好甜

餐廳內部環境真不及外面入口,入面好似好舊般

2020-10-04
$200 (Lunch)
2020-11-01 3330 views
平時去IFC都好少食中菜今次趁有時間又有位一於試一試💃🏼.✨香脆龍蝦球配芥末籽沙律($438)龍蝦球炸得啱啱好 上枱嗰陣仲熱辣辣龍蝦好新鮮好爽口 加埋芥末籽沙律醬好夾!!.✨乳豬鵝肝醬窩巴($480)呢個價錢得四件其實真係有啲貴不過佢哋所用嘅鵝肝又真係幾好味所指嘅窩巴其實係米通米通好脆口 應該都係即叫即炸乳豬唔會太肥 乳豬皮好脆所有配料都好夾!!.✨西班牙黑豚叉燒王($390)呢度嘅叉燒係我食過最淋最好味嘅❤️半肥瘦啱啱好 蜜汁都煮得好好味唔使5分鐘已經成疊清晒🤣.芥末蒜片安格斯牛柳粒($180)和牛同芥末醬好夾中菜嘅做法同日本餐廳有啲唔同中菜偏向將和牛煮熟少少出嚟嘅效果都唔錯如果可以多啲蒜片就好😆.順帶一提 佢呢度嘅茗茶真係好好飲飲落一啲都唔鞋口 茶味非常濃下次應該要問佢哋係用邊度嘅茶葉❤️
平時去IFC都好少食中菜
今次趁有時間又有位
一於試一試💃🏼
✨香脆龍蝦球配芥末籽沙律($438)
香脆龍蝦球配芥末籽沙律

龍蝦球炸得啱啱好 上枱嗰陣仲熱辣辣
龍蝦好新鮮好爽口
加埋芥末籽沙律醬好夾!!
✨乳豬鵝肝醬窩巴($480)
乳豬鵝肝醬窩巴

呢個價錢得四件其實真係有啲貴
不過佢哋所用嘅鵝肝又真係幾好味
所指嘅窩巴其實係米通
米通好脆口 應該都係即叫即炸
乳豬唔會太肥 乳豬皮好脆
所有配料都好夾!!
✨西班牙黑豚叉燒王($390)
西班牙黑豚叉燒王

呢度嘅叉燒係我食過最淋最好味嘅❤️
半肥瘦啱啱好
蜜汁都煮得好好味
唔使5分鐘已經成疊清晒🤣
芥末蒜片安格斯牛柳粒($180)
芥末蒜片安格斯牛柳粒

西班牙黑豚叉燒王
芥末蒜片安格斯牛柳粒
  • 叉燒
2020-10-18 2593 views
上次到訪有著不錯的體驗,今日再次到訪。午餐時間,坐無虛席,幸好有人剛剛取消booking才有位吃午飯。餐廳環境高貴又幽雅,摩登的水晶燈既有貴氣,又有格調。加上枱與枱的空間十足,用的地羶也是重磅地羶,令室內回彈的聲音沒那樣多,相對的環境也沒有過於嘈雜。黑糖馬拉糕這馬拉糕口感極為鬆軟香滑,空氣感十足,馬拉糕輕盈得輕輕的回彈,而且帶有黑糖的甜香,不錯。菠菜豆苗餃這菠菜豆苗餃晶瑩通透,味道十分鮮美,既有鮮蝦的鮮味,又有菠菜的清新氣息,是清爽的味道。黑松露蘿白絲酥這黑松露蘿白絲酥超可口!必點!蘿白絲酥口感鬆化又脆香,而且炸得夠乾身又不油膩,加上濃濃的黑松露,超正!好味道!帶子鮮蝦燒賣這燒賣口感十足,應該是手切肉。豬肉的肉香,配上鮮蝦的鮮味,再加埋嫩滑的帶子,用料十足。雖然帶子沒有令燒賣,特別的鮮,但令口感更加爽嫩,我們ok.芥末子母蝦餃這子母蝦餃真考功夫!小小的蝦餃是芥未,配上蝦餃啖啖爽嫩蝦肉,有汁又鮮美,芥末的香吊起蝦的海鮮風味,是幾創新又可愛的功夫點心。簡單的點心午餐加上晴朗的維港景色真叫人舒暢。

黑糖馬拉糕

菠菜豆苗餃

黑松露蘿白絲酥

帶子鮮蝦燒賣

芥末子母蝦餃

簡單的點心午餐加上晴朗的維港景色真叫人舒暢。

Type of Meal
Lunch
2020-09-18 2826 views
朋友發現咗國金軒有七折,所以就約去食好嘢。國金軒自然環境一流,每張枱都有足夠寬敞程度,裝修佈置亦夠氣派。我哋叫咗一份香酥鴨,味道一般,我真係唔係好食得出同其他地方嘅有咩咁大分別。鼎湖上素,味道唔錯,雖然清淡一啲,但係佢嘅竹笙、冬菇、雪耳等等全部用了都唔錯,個菜心都好甜。最好食嘅就係呢個國金軒推介菜,香梨牛肉。上菜時香氣四溢,牛肉煮得入味,唔會太靭,香梨亦都好甜,係坊間比較少食到嘅菜式。整體嚟講,七折咗之後同質素相比,價錢可以接受。但係如果原價我就會覺得性價比太低了。

2020-07-30 2393 views
全天禁堂食,IFC非常靜,好彩搵到高質素外賣中餐,既然係米芝蓮推介嘅中餐館,一於試吓羅漢齋廚麵套餐,真係要讚下雞蓉粟米更真係好好飲,真材實料👍🏼脆麵拎到返屋企仲係脆卜卜,亮點梗係羅漢齋啦😍應該係靚花菇所以個汁香噴噴,竹笙吸左啲汁好好食😋如果加多少少滾水可以變成一個素湯😂都幾好飲㗎👍🏼
羅漢齋脆麵➕雞蓉粟米湯
羅漢齋脆麵➕雞蓉粟米湯
2020-07-01 2687 views
國金軒位於中環的IFC裏面,一進去就被它窗外的美景所吸引,因為能夠看到的摩天輪,晚上八時還可以看到部份幻彩耀香江的燈光表演。這晚是吃我的生日飯,所以叫了很多美食,以下幾款是特別有印象的。乳豬鵝肝醬鍋巴乳豬皮香脆,像吃台灣的只牛肉乾一樣,下面有香濃的鵝肝醬及脆脆的鍋巴,再加上現在底下的芝麻也伴着一起吃, 10分美味。話梅仙雕醉鴿在花雕酒中有一種香甜的味道,那必然是話梅的味道了,鴿子被浸得10分入味,不想錯過每一塊。踏雪尋紅蟹肉鮮甜,下面伴着爽滑的雪耳,增加了口感。芝香焗原隻龍蝦芝士當中加了香脆的煙肉細粒,除更香濃外,更增加了口感。龍蝦也10分新鮮,肉質彈牙,配上伊面底一起吃,是我很喜歡的菜式。
乳豬鵝肝醬鍋巴
話梅仙雕醉鴿
踏雪尋紅
蟹肉鮮甜,下面伴着爽滑的雪耳,增加了口感。
芝香焗原隻龍蝦
今日端午節來到中國國金軒飲茶,因為上星期同媽咪嚟過,媽咪好鍾意呢度嘅環境,即刻訂埋今日。可能今日假期,Full House, 好彩有訂枱。環境高級,境觀開揚,枱與枱之間有足夠距離,食物與一般五星級酒店差唔多,好好味。招呼也很好,職員有禮。唯一美中不足就係啲茶唔夠熱,唔明點解,就算剛剛加茶都只係暖水,希望可以留意和改善。
2020-06-25
  • 芥末子母蝦餃
2020-06-25 1193 views
原本打算假期食得豐富一點,環境好一點。無奈選錯了IFC國金軒,每一道菜相隔半小時之久,環境嘈雜、食物一般、3小時的飲食體驗,令從不寫評論的我,下決心要分享一下,以免大家同樣被破壞心情、浪費假期時間。
2020-05-23 2303 views
五月做七五折優惠,所以,我立即訂位同屋企人食一去到個侍應帶我地去一間細房,入面一大檯4細檯,wow 對住個大玻璃望住個海及摩天輪食野食物方面,真係睇下彩數,點正個小龍包,正價$60,冇湯汁,quality 同富臨相若不過,其他點心就唔錯了個避風塘炒飯,飯夠乾硬,而入面有d脆脆,好味吖(正價$320)另外,燒腩仔($2xx) 皮香脆。雖好味但是出面有d 中低價酒樓也有d 有哩個質素再叫咗個春卷(正價$60 ),春卷比出面食嗰啲細條,不過可以諗嘅係貴精不貴多然後,食咗個叉燒腸粉,皮薄而叉燒有啲肥,我哋覺得非常之好食(因為一碟叉燒要成三百幾所以我先至諗住食佢個叉燒腸)雪山叉燒包就冇咩特別,個包嘅size都係同其他點心一樣,比出面d洒家細。而個羅白絲蘇就真係試唔試都擺啦,因為比較普通
五月做七五折優惠,所以,我立即訂位同屋企人食

一去到個侍應帶我地去一間細房,入面一大檯4細檯,wow
對住個大玻璃望住個海及摩天輪食野

不過,其他點心就唔錯了

然後,食咗個叉燒腸粉,皮薄

而個羅白絲蘇就真係試唔試都擺啦,因為比較普通

2020-04-12 2875 views
連放四日假,都要飲吓茶。坐低睇餐牌,價錢酒店級,點心選擇唔多,所以都係叫番食開嘅。雪山叉燒包有水準,蝦腸皮唔夠滑,蝦餃燒賣每樣得三粒,味道可以。牛肉球味道唔錯但祗有有四小粒,春卷正常。食完後加黑糖馬拉糕,唔太甜但得三小粒。結脹時發現有85折,但仍然覺得CP值低。
2020-04-11
$240 (Lunch)
位置有少少難搵,但係一嚟呢度就俾佢既氣派震懾。入內被安排坐喺對住摩天倫同半海景位置,舒服得很。今日食既係點心,都有頗多的選擇。必點燒腩仔,外皮夠晒香,脆卜卜,好惹味!配上高級黃芥末,將整份味道徹底昇華。而且入口即化,一試難忘,完全返唔到轉頭!原來響鈴都可以整成腸粉!好出色!一般響鈴放一陣就會謝晒皮,但呢份腸粉放好耐都仲係好味道!實在難得!海皇西施泡飯又係另一必點菜單,配上脆米食又係另一種體驗同口感!超乎想像中的好味!脆米份量都好足夠,夠晒食成窩飯。最後呢份子母蝦餃又係一流,好感動的一餐!高質服務,優質食材,幽美環境,寧靜氛圍。

位置有少少難搵,但係一嚟呢度就俾佢既氣派震懾。

入內被安排坐喺對住摩天倫同半海景位置,舒服得很。

今日食既係點心,都有頗多的選擇。

脆米份量都好足夠,夠晒食成窩飯。

最後呢份子母蝦餃又係一流,好感動的一餐!
高質服務,優質食材,幽美環境,寧靜氛圍。