2017-12-04 2892 views
自從Yoho 開左一田同同百老匯之後又多左個好地方去,開多左好多好食嘅餐廳。今次食嘅係主打江南菜式嘅翡翠江南。餐廳裝修新得黎帶點中國特色,座位亦都寬闊舒適,有四人卡位又有圓枱,無論三五知己定一大班朋友都可以暢快相聚。除左環境,食物方面都好出色。 前菜前菜係逐客上,每人一碟,精緻之餘又方便食用。先是酒糟蛋,酒味唔算太濃,但蛋黃保持溏心唔會過熟,如果入味d就仲好啦!前菜仲有千層青瓜卷同揚州香肴蹄。青瓜卷切成薄薄一層再將佢卷起切成竹形,卷起多層嘅青瓜食起黎更爽脆,加埋內裹包住嘅薑片,口感一流富層次。至於肴肉亦做得出色,水晶狀將肉嘅精華完全吸收,食落毫不油膩,口感鮮嫩。 黃金蝦球蝦肉大大隻,肉質爽口充滿鮮味,可見用料新鮮。外層沾上咸蛋黃去炸,食起上黎外脆內爽。咸蛋黃嘅咸香惹味同鮮蝦嘅鮮味配合一絕。玫瑰茶燻乳鴿見到有半價優惠,當然要點一客試試!估唔到成品非常有驚喜,完全冇將貨就價。肉質唔會太乾,食落仲帶有陣陣玫瑰花香,中和肉嘅油膩感,比起一般食開嘅乳鴿更見吸引。無錫肉骨頭無錫肉骨頭食落肉鬆骨酥,咸中帶甜,油而不膩,用黎配飯一流。不過配菜嘅西蘭花就調味偏鹹咗一點。葱油開洋拌麵亦係分開一客客上。簡簡

除左環境,食物方面都好出色。
前菜
前菜係逐客上,每人一碟,精緻之餘又方便食用。先是酒糟蛋,酒味唔算太濃,但蛋黃保持溏心唔會過熟,如果入味d就仲好啦!前菜仲有千層青瓜卷揚州香肴蹄。青瓜卷切成薄薄一層再將佢卷起切成竹形,卷起多層嘅青瓜食起黎更爽脆,加埋內裹包住嘅薑片,口感一流富層次。至於肴肉亦做得出色,水晶狀將肉嘅精華完全吸收,食落毫不油膩,口感鮮嫩。

黃金蝦球

玫瑰茶燻乳鴿

無錫肉骨頭

葱油開洋拌麵
亦係分開一客客上。簡簡單單一碗拌麵配上葱段和炒過嘅蝦米,加上有少許甜味嘅醬油,已經令人想一食再食。隨麵附上嘅高湯亦唔馬虎,有濃濃金華火腿味,減去左葱油麵嘅油膩。

黑豚小籠包
食江南菜又點少得小籠包。可能係用黑豚嘅關係,肉味比平日食到嘅濃郁芬芳。小籠包外皮厚薄適中,唔會一夾就穿,摺位亦冇太厚。小籠包湯汁係重點,湯汁鮮甜,肉汁豐盈,可惜已經太飽,否則一定會再加一籠。

金箔阿膠凍
一餐飯怎少得甜品?阿膠凍帶點微甘,與底層嘅紅棗甜味互相配合,放上金箔更見名貴。

另外值得一讚係餐廳嘅服務,用餐期間除左主動加茶水外,亦多次更換骨碟,服務態度良好。
2017-11-18 364 views
清燉雞湯麵,最重要係個湯,翡翠江南用心把湯燉出鷄味來,至於麵就色澤暗淡,食時發覺麵是不夠彈口,真是可惜,真可惜。但是,餐後喝一口菊花茶就不錯啦,或且這是少許安慰吧了。
2017-11-14 1690 views
連續兩篇銅鑼灣食記後,也是時間分享一下本區元朗的美食。YOHO Mall 一期新翼的開張對於為食的甜魔家實在是件太好的美事,上週藉口慶祝囝囝農曆生日,一家人就去了翡翠江南大快朵頤~ 新店裝修雅致,富有現代中國風色彩,位與位之間又夠闊落,坐等舒服,第一印象很好。當晚我們六時多抵達,人還不多,之後慢慢就爆場了!相信週末會更嚴重,訂位是有必要的~ 爸爸遲了一點來到,我們就先吃著前菜(特別推介秘製酒糟蛋,酒味不算太重但香氣很盛,囝囝也要爭著吃!)等;也要一讚這裡的 八寶茶 ($28),茶中集合了八種養生食材如胎菊﹑杞子﹑紅棗及桂圓等,味道香甜很耐泡,又有助滋陰潤肺及養身補胃~ 爸爸也來到,要開餐了!最近天氣乾燥、很缺湯水,這晚決定來份 杭州火朣神仙鴨 Double-boiled Duck Soup with Handmade Fish Balls ($380)。 添加了火朣及小棠菜的鴨湯,鮮美中同時見鹹香及清甜,十分美味,我們都一碗連一碗的喝,同時也沒放過小棠菜。軟滑的魚丸則成為小朋友的主食,最後鴨隻及火朣則打包回家翌日再吃,再煮仍然美味~ 現在店內 玫瑰茶燻乳鴿 Smoked Pige

現在店內 玫瑰茶燻乳鴿 Smoked Pigeon with Rose and Tea Leaves 有半價優惠,由$108減到$54,當然也點了一隻~菜式很美,而且一吃之下,皮脆肉香,味濃汁豐又不過鹹,水準很高,難怪原價要百多元隻!趁有半價,絕對是必點必試啊~

也點了一款非常有趣的新品---酒釀丸子燒桂魚 Braised Mandarin Fish with Rice Wine Sauce ($198),魚面層的無花無假是小丸子,微甜微辣、軟綿綿的滋味十分過癮,重點是主角的桂魚也鮮嫩不過老,香口入味啦~

囝囝是有飯氣才滿足的小孩,所以臨尾也點了 江南特色炒飯 Fried Rice with Abalone, Sea Cucumber, Ham and Chicken ($138),平凡賣相下暗藏大量鮑魚、海參、火腿及雞肉,味道非常豐富,加上飯炒得粒粒分明,不好吃才怪!

最後還有兩款點心:鹿兒島黑豚肉小籠包 Steamed Dumplings Stuffed with Kagoshima Kurobuta Pork ($45) 皮薄多摺、肉鮮汁香,是一貫的高水準沒投訴!

甘筍蘿蔔絲酥 Carrot Shaped Deep-fried Radish Pastry ($42) 胖乎乎的長得超可愛,外層酥脆不油,中間蘿蔔絲又清甜好吃,也值得一試啊。

這頓吃的太飽了,去到甜點的 金箔阿膠凍 Ejiao Jelly Topped with Gold Leaf ($39/3件) 及 慈禧豌豆黃 Imperial Pea Pudding ($36/4件),已經不太吃得下,不過還是為美麗的造型心動!

我們對環境及食物都感滿意,唯一可挑剔是上菜較慢一些,但為了美味的玫瑰煙熏乳鴿,一定還會再來!
2017-11-07
2017-11-12 1378 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。翡翠江南.垂涎江南美色!。✰•*˚ ✿✿舌尖上的元朗✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 元朗形點的「翡翠江南」新張數月 愛吃江南菜系的朋友,住得近,特意拉我到此一嘗美饌 雖然本小姐在港島工作,但聽到有美食,無法不飛撲過去! 「翡翠江南」的餐廳設計走現代中國風,時尚感十足 間隔寬敞,座位舒適 朋友是江浙人,由她發辦最為合意! 飲品︰八寶茶、蜂蜜洛神花茶 八寶茶採用了不同的滋味中藥,紅棗、杞子、圓肉等等,入口清甜,飲後暖身 蜂蜜洛神花茶可選冷熱,色調浪漫,味道酸甜,適合女生 看到上台的美食,就知道這裡的手工料理還是很到位 包含了江蘇、浙江、上海的精緻 前菜三拼:酒糟蛋、青瓜卷、揚州香肴蹄 陳年酒糟秘製的酒糟蛋入口即滲出陣陣酒香 青瓜卷內有酸薑開胃醒味蕾,晶瑩剔透的香肴蹄切成三角 小前菜的造型與擺盤見心思,味道亦很讚! 清炒河蝦仁 清清爽爽的蝦仁,粒粒晶瑩,粒粒入味 如再伴上少少香醋,就是以酸香成全了鮮味 無錫肉骨頭 醬汁酸甜,肉質香軟,很易去骨,吃肉

雜感女生 好味日記
˚*•。翡翠江南.垂涎江南美色!。•*˚
✿✿舌尖上的元朗✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

元朗形點的「翡翠江南」新張數月
愛吃江南菜系的朋友,住得近,特意拉我到此一嘗美饌
雖然本小姐在港島工作,但聽到有美食,無法不飛撲過去!
「翡翠江南」的餐廳設計走現代中國風,時尚感十足
間隔寬敞,座位舒適

朋友是江浙人,由她發辦最為合意!

飲品︰八寶茶、蜂蜜洛神花茶
蜂蜜洛神花茶可選冷熱,色調浪漫,味道酸甜,適合女生

看到上台的美食,就知道這裡的手工料理還是很到位
包含了江蘇、浙江、上海的精緻

前菜三拼:酒糟蛋、青瓜卷、揚州香肴蹄
陳年酒糟秘製的酒糟蛋入口即滲出陣陣酒香
青瓜卷內有酸薑開胃醒味蕾,晶瑩剔透的香肴蹄切成三角
小前菜的造型與擺盤見心思,味道亦很讚!

清炒河蝦仁
清清爽爽的蝦仁,粒粒晶瑩,粒粒入味
如再伴上少少香醋,就是以酸香成全了鮮味

無錫肉骨頭
醬汁酸甜,肉質香軟,很易去骨,吃肉卻自有一番骨香
最好是伴以鬆軟不黏牙的荷葉包來吃,把濃醬精華都一併入口

火朣片津白
層層雪白的津白異常鮮甜,火朣片甘香鮮美有嚼勁
是一道水準甚高的江浙名菜!

蔥油開洋拌麵
精煉的焦蔥以及蝦米熬出了誘人的基礎,濃郁油香又令作品上了一個層次

口感煙韌的麵質,成就了天人合一的美味智慧

黑豚小籠包
皮薄出色,咬開是鮮肉的香氣,每口是汁香肉味濃,令人愛不釋「口」

甜品︰金箔阿膠凍
滋補養血的阿膠最適合女生,造型精緻的阿膠凍
以金箔作裝飾,既吸引養生之士,也帶來矜貴視覺

小評:
抵食:★★★★☆
Type of Meal
Dinner
2017-11-06 391 views
夜了回家,索性系Mall 找吃。本想去北京樓,但仍有超多人等位,我諗都系AE card 的威力!路經翡翠江南,不用等位亦大把位。環境舒服,都可一試!可能客少,招呼不錯哩!印象已加分!酸味海鮮羹,真的很酸很鹹,味道十分麻麻!海蜇花,這個很爽口,小小陳醋味道,又香又好吃。很久冇吃過擔擔麵,這晩來一客。麵條很彈牙,湯頭帶小辣,很吸引食慾。湘式酸菜魚片魚片滑溜,味道鮮甜之餘帶酸辣,不錯哩!鍋貼都不錯。總括份量偏少,但水準不錯,可以在平日去食!
夜了回家,索性系Mall 找吃。
路經翡翠江南,不用等位亦大把位。
環境舒服,都可一試!

可能客少,招呼不錯哩!印象已加分!
酸味海鮮羹,真的很酸很鹹,味道十分麻麻!

海蜇花,這個很爽口,小小陳醋味道,又香又好吃。

很久冇吃過擔擔麵,這晩來一客。

麵條很彈牙,湯頭帶小辣,很吸引食慾。
湘式酸菜魚片

魚片滑溜,味道鮮甜之餘帶酸辣,不錯哩!

鍋貼都不錯。

總括份量偏少,但水準不錯,可以在平日去食!

2017-11-02
2017-10-20 394 views
兩個人去行新開嘅一田,順便去食個午餐 ! 間野位置的確唔多好,要經過好幾間食店先行到入去,應該有唔小客會簡左之前幾間。。。🙄1200 入去,無咩人,唔洗等。叫左個 set lunch 先叫左壺菊花茶,因為年紀大,咖啡因唔再啱飲 ! 等左一陣。。。。前菜兩味,我地叫左黑醋雲耳 + 醉豬手雲耳 ok ,豬手剛巧有一件好多毛,同侍應講,都馬上換過舊比我地,所以 ok 啦 !點心三味,我地簡左素包,黑松露海鮮餃子,小籠包 三味各兩件,剛好一人一件,可以比客人試多款唔同點心,好貼心 ! 點心好美味, 包子入面嘅 菜+菇 都很新鮮,唔似好多茶樓嘅廚餘包 - 菜黃 + 菇臭。餃子只有小量黑松露,份量剛剛好,唔會 cover 左餃子嘅味。主菜一味,我地簡左 雞火炒飯啲飯炒到一粒粒,好夠火喉 ! 而且有金華火腿,咸咸香香咁,好好味 !甜品兩碗,一樣有得簡,我地叫左合桃露,酒釀小丸子 🤔 一般啦,唔特別好味,但又唔係難食 !最後坐左好耐,嘆下茶,傾下計,過左個開心嘅中午 !
兩個人去行新開嘅一田,順便去食個午餐 !

1200 入去,無咩人,唔洗等。
叫左個 set lunch

前菜兩味,我地叫左黑醋雲耳 + 醉豬手

點心三味,我地簡左素包,黑松露海鮮餃子,小籠包

主菜一味,我地簡左 雞火炒飯

甜品兩碗,一樣有得簡,我地叫左合桃露,酒釀小丸子
🤔 一般啦,唔特別好味,但又唔係難食 !

最後坐左好耐,嘆下茶,傾下計,過左個開心嘅中午 !
2017-10-15
$125 (Lunch)
2017-09-27 464 views
在這裡晚餐,感覺不錯。先來南瓜汁炸饅頭,口感鬆軟。豬筋小棠菜,市面少見,炆得入味且夠焾。最後素菜炒飯亦ok。中堂樓低高,多點空間,感覺舒適。值得再來試試其他菜式!
在這裡晚餐,感覺不錯。

先來南瓜汁炸饅頭,口感鬆軟。

豬筋小棠菜,市面少見,炆得入味且夠焾。

最後素菜炒飯亦ok。

中堂樓低高,多點空間,感覺舒適。

值得再來試試其他菜式!
2017-09-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2017-09-08 566 views
帶兩老試新野YOHO MALL新開多間食肆老豆鍾意食上海菜選擇左呢間翡翠江南始終新開張,2:30黎到都要等45mins以上😴室內天花採用玻璃,透射自然光感覺舒服坐位寬敞侍應都快手有禮貌叫左6樣野食食物份量當然唔算大但都算合格既食物質素普通🍝鱔糊炒面幾好食,味道咸淡適中炒幼面亦夠爽唔黏🐮牛肉餅大失所望肉汁唔夠皮又厚-小籠湯包夠熱夠湯汁-炸銀絲卷正常質素-黑松露海鮮餃皮夠薄,味清淡整體算合格,冇咩驚喜
帶兩老試新野
YOHO MALL新開多間食肆
老豆鍾意食上海菜
選擇左呢間翡翠江南
始終新開張,2:30黎到都要等45mins以上😴

室內天花採用玻璃,透射自然光感覺舒服
坐位寬敞
侍應都快手有禮貌

叫左6樣野食
食物份量當然唔算大
但都算合格既

食物質素普通
🍝鱔糊炒面幾好食,味道咸淡適中
炒幼面亦夠爽唔黏

🐮牛肉餅大失所望
肉汁唔夠皮又厚

-小籠湯包夠熱夠湯汁

-炸銀絲卷正常質素

-黑松露海鮮餃皮夠薄,味清淡

整體算合格,冇咩驚喜
2017-08-06
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2017-09-06 208 views
香肴蹄-膏唔香,肉質散拌麵好鹹海鮮羹-又酸又辣又鹹賽螃蟹連蛋黃都無烤麩酸魚丸無魚味唔知以為食緊豆腐淨係銀絲卷同粗炒得嚟咗杯碟唔嚟茶水唯得壺茶包還可以相信下次無回頭😥
香肴蹄-膏唔香,肉質散
拌麵好鹹
淨係銀絲卷同粗炒得
嚟咗杯碟唔嚟茶水
唯得壺茶包還可以
相信下次無回頭😥
等候時間約一小時,今次係慶祝媽媽生日。問員工可否雪住個蛋糕先,第一時間說切餅費。要收切餅費都無問題但個經理好似好唔願意,原本一餐好好既生日飯就搞到大家唔開心!我地七大一小叫左約十個菜。但上菜次序錯哂!全部主菜上完之後先上前菜,最嬲係d職員見枱面已經放滿竟然叫我地食快d因為d餸冇位擺!真係超級嬲!態度好差!講返食物:炸鱔炸得好脆但剩係食到咕嚕肉味;醉乳鴿對我黎講題材幾新鮮,醉雞就食得多,但真係幾好味幾滑;媽咪鍾意食個羹,但其他餸菜一般。唔係好食但又唔算難食,總括因為出菜問題及員工服務態度差所以以後不會再來!
等候時間約一小時,今次係慶祝媽媽生日。
問員工可否雪住個蛋糕先,第一時間說切餅費。
要收切餅費都無問題但個經理好似好唔願意,
原本一餐好好既生日飯就搞到大家唔開心!

我地七大一小叫左約十個菜。
但上菜次序錯哂!全部主菜上完之後先上前菜,
最嬲係d職員見枱面已經放滿竟然叫我地食快d因為d餸冇位擺!
真係超級嬲!態度好差!

講返食物:
炸鱔炸得好脆但剩係食到咕嚕肉味;
醉乳鴿對我黎講題材幾新鮮,醉雞就食得多,但真係幾好味幾滑;
媽咪鍾意食個羹,但其他餸菜一般。
唔係好食但又唔算難食,
總括因為出菜問題及員工服務態度差所以以後不會再來!
2017-08-30 489 views
又到YOHO MALL搵食了! 今次是上海菜。星期日預左多人,但冇諗過會好似成個元朗既人都去哂YOHO咁,6點幾去到已經每間餐廳都有一堆人在等候,至於翡翠江南一開始直頭冇點叫過細檯。第一道上的菜是黑豚肉小籠包,印象中小籠包只有這款,雖然豬肉跟普通的好像沒大分別,但肉質細嫩,湯非常清甜!接著是蔥油開洋拌麵(碗),好吃但比較像豉油麵,沒太大驚喜,湯的味道像上湯,但比較推薦不加湯吃。乾煸四季豆- 非-常-惹-味!炒得好香,咸咸甜甜,美中不足係比較多油。四川口水雞- 冷盤反而較遲上,這裡的口水雞偏辣,我們已點了少辣,不能吃辣的要注意了。雞絲拌粉皮 - 醬汁十分濃味,幾好味,但未能COVER所有粉皮,而雞絲份量亦較少。
又到YOHO MALL搵食了! 今次是上海菜。

黑豚肉小籠包

蔥油開洋拌麵(碗)
蔥油開洋拌麵(碗) - 配湯
乾煸四季豆
乾煸四季豆- 非-常-惹-味!
炒得好香,咸咸甜甜,美中不足係比較多油。
雞絲拌粉皮
Other Info. : 另收茶芥每位12元。
2017-08-26
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
黑豚肉小籠包
蔥油開洋拌麵(碗)
蔥油開洋拌麵(碗) - 配湯
乾煸四季豆
雞絲拌粉皮
2017-08-28 2379 views
【Yoho Mall 商場延伸部分食記之 - 翡翠江南】中菜於元朗社區內果然是最受街坊歡迎的類別,所以就算商場原本已有家吃上海菜的'家上海',延伸部分都不乏中菜的進駐: 翡翠江南、莆田、王子飯店、北京樓等,開幕以來經常都群情洶湧,開飯時間家家門外都聚集等位的食客,好不熱鬧。 近在咫尺的方便,當然不放過嚐新的機會,就由適合二人開飯的'翡翠江南'開始。食店早上11點開門,門外等侯的第一輪食客基本上安排了一會就可以入座,我們11:15到達,也慶倖是第一批,不用排隊。 因為餐廳位處商場上層,加上商場的建築結構,頂部採用了透明玻璃,在沒有任何阻隔下,陽光直接照射到店內,尤其中午時份,部份座位更是被陽光直接曬著,尤其這幾星期的酷熱天氣,陽光經玻璃折射後令皮膚更是痛楚,有些食客乾脆戴上太陽眼鏡用餐。我們幸好是早一步到達,安排於靠牆那邊坐,不用享受日光浴,可是陽光令冷氣的效能不能發揮,室內的氣溫熱得人人都邊吃邊要撥涼降溫,期間我更是吃到滿身大汗呢!看來食店於午市期間需要做點功夫解決問題呢。 點菜紙內的選擇未算有很多,一張紙前後兩版,種類細分為: 點心、前菜、湯羹、海鮮、小菜、麵食等,價錢於單項上
【Yoho Mall 商場延伸部分食記之 - 翡翠江南】

點菜紙內的選擇未算有很多,一張紙前後兩版,種類細分為: 點心、前菜、湯羹、海鮮、小菜、麵食等,價錢於單項上未算是離地,中位的設定。
茶介每位$8,只有香片、普洱和龍井三款選擇,就算不喝茶,要求給一壺開水都要收這個價錢,並按人頭計算收費。
香片
黑豚肉小籠包 $48
食上海菜總會點上一籠小籠包,這次也不例外,不過餐牌上只有一款口味小籠包選擇。
黑豚肉小籠包
小籠包一籠有四隻,即叫即蒸的熱度需要攤涼一會才進食。摺疊的紋理還算是工整,餃皮也算是薄,不過夾起時仍要小心翼翼,以免湯汁破皮而出。
黑豚肉小籠包
咬開小孔降溫之餘,先嚐一口湯汁,湯汁清澈鮮甜也不油膩,豬肉餡料也挺豐富,沒有太多肥膏滲入,整體不錯的小籠包,只是黑豚肉跟平常的豬肉餡吃下分別不是太大。

嫩雞煨麵 $68

菜蔬比主角雞肉更要豐盛,碗面幾乎是一片青綠,切成小粒狀的小棠菜入口是爽脆,沒有炒過的痕跡,看來只是用上烚的方法,喜歡吃腍菜的恐怕要多浸一會。
嫩雞煨麵
連雞皮的雞肉切成方丁,不是手撕,師傅的刀法也太過精湛了吧,小小的方丁豪不留神就會錯過了,而且帶有雪藏味,肉質挺嚡口,主角淪為配角,失色了。
奶白的湯底,味道清淡沒有預期的鮮味或用雞湯淆製的味道,只有鹹味,令這碗嫩雞煨麵大打折扣。
嫩雞煨麵
上海麵條雖然用筷子可夾起,但口感卻是浸得太久湯汁的糊爛,而非煮至糊爛,腍得呈糊狀,有說這種糊狀度的麵條是正宗煨麵的做法,可惜這碗卻是有點給人兩頭不到岸的效果呢。
弄堂牛肉湯麵 $75
十三款麵食裡頭,最為吸引的是弄堂牛肉麵,一來較少遇上,好奇心驅使下就點來嚐嚐。到湯麵呈上時,麵跟湯是分開呈上,與平常慣吃的牛肉麵模樣有所分別,還以為店員給錯了呢!
弄堂牛肉湯麵
深黑色的湯頭濃郁味道似藥材熬制而成的湯,內有元肉、杞子等,有點重口味,把其他味道也搶去了,就連主角牛肉的肉膻都掩蓋了。
弄堂牛肉湯麵
牛肉既不是用上牛腩,也不是牛𦟌部位,雖燉煮得入味,充滿藥材湯的味道,但肉不太肥,沒有筋肉相連,入口不嫩滑之餘,又沒有帶點膠質,十分柴口,就如老火湯煲過後那片食之無味、棄之可惜的瘦肉,令我們一度質疑這塊究竟是否牛肉呢!
弄堂牛肉湯麵
麵條到來時雖然跟湯分開,但質感跟嫩雞煨麵的一樣,依然是糊爛狀態,把湯頭加進後腍軟的口感更甚,看來煮麵條的時間需要再拿捏一番啊。
弄堂牛肉湯麵
這樣的汗流浹背環境下吃什麼都會大打折扣,除了冰凍的飲品和雪糕,可惜今趟全是熱食。這次的光顧經驗雖然也挺失望,但考慮到食店位置給商場局限了,下回還是選擇於晚上才光顧,持平一點,再多給一次的機會吧!
$110 (Lunch)
2017-08-27 344 views
等位都等左一個鐘。環境幾舒適,服務態度良好,衛生好。小籠包唔得,由於佢用左黑豚肉,所以肉較瘦,好「孩」,就算有湯係入邊都唔好食。湯好清好飲,不過肉有啲穌,可能有人唔鐘意。食魚腥,份量少,唔太得。擔擔面估唔到係黑色嘅,雖然佢寫辣,但其實係可接受到。不過佢酸味仲重過辣,唔明解。最滿意係甜品同菜...甜品係綠豆蓉,好食。總括,價錢一般,如以呢個味道同份量去睇,如無意外我唔會再去。很重要所以重複,食物份量太少啦!!!
等位都等左一個鐘。環境幾舒適,服務態度良好,衛生好。
最滿意係甜品同菜...甜品係綠豆蓉,好食。
2017-08-27
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
果日……我同媽咪去形點 1 新開冇幾耐嘅食肆試吓。一入到去,就已經覺得枱同枱之間太接近, 簡直係完全「零距離」。 再加上成間舖好似完全冇冷氣、好焗,熱到全間舖嘅人都出曬汗。上海炒粗麵 ………… 味道一般,配料太小菜肉雲吞 ………… 味道 ,雲吞入面嘅材料新鮮。甘筍蘿蔔絲酥 ………… 味道, 算係咁多樣嘢最好!黑松露元貝燒賣 ………… 材料新鮮,有好濃嘅黑松露味道
果日……我同媽咪去形點 1 新開冇幾耐嘅食肆試吓。

上海炒粗麵 ………… 味道一般,配料太小

上海炒粗麵

菜肉雲吞 ………… 味道
,雲吞入面嘅材料新鮮。

菜肉雲吞(6 隻)

甘筍蘿蔔絲酥 ………… 味道
, 算係咁多樣嘢最好!

甘筍蘿蔔絲酥

黑松露元貝燒賣 ………… 材料新鮮,有好濃嘅黑松露味道

黑松露元貝燒賣
2017-08-01
$150 (Lunch)
2017-07-30 986 views
食評時間~餐廳名:翡翠江南地址:YOHO MALL1期2樓評價:(五個👍🏻為之最好)食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻衛生:👍🏻👍🏻👍🏻份量:👍🏻👍🏻賣相:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻價錢:👍🏻👍🏻總體評分:6.5評語:地方位置挺好,食物份量少,賣相唔錯.
食評時間~
餐廳名:翡翠江南
地址:YOHO MALL1期2樓
評價:(五個👍🏻為之最好)

食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
衛生:👍🏻👍🏻👍🏻
份量:👍🏻👍🏻
賣相:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
價錢:👍🏻👍🏻
總體評分:6.5
評語:地方位置挺好,食物份量少,賣相唔錯.
2017-07-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)