2023-10-16 956 views
因為經過見到有龍蝦優惠, $88半隻芝士焗龍蝦,所以訂座了試食!除了龍蝦,我們叫了避風塘炒大肉蟹、四川水煮龍躉、蝦片黃油雞和蒜蓉炒豆苗。芝士焗龍蝦味道很香,芝士味濃郁但不膩,蝦肉很鮮味彈牙。避風塘炒蟹味道香濃,完全是避風塘的味道。蟹大大隻,蟹肉亦非常鮮味!四川水煮龍躉非常香,花椒味很重,辣度足夠,很有四川風味。但是魚肉不夠嫩滑,份量亦不多。黃油雞皮脆肉嫩,很香!蒜蓉炒豆苗也很嫩很清甜!侍應很友善,很幫忙!

侍應很友善,很幫忙!
2023-10-16
2023-06-17 1309 views
17/6諗住提早一家人慶祝父親節,兩天前(15/6)已致電定位,另該店經WhatsApp通知如要訂購父親節套餐可先付訂金,到時現場有現金扣減優惠,我們因為人數少嘅關係,沒有訂購,而轉移詢問關於晚飯片皮鴨可否預留?當時回覆因屬特價菜不能預留,只可以先到先得,咁OK啦,對話結束當晚晚上我們一行七人7:00準時到達,我還未坐下,知客已告知片皮鴨售罄🥲雖然失望亦沒有辦法,唯有退而求其次點選價值1388的套餐。當我們進食期間,已不停見到有片皮鴨出現,直至我們享用完最後一道菜,仍然見到還有片皮鴨新鮮出爐🤔於是忍唔住詢問該餐廳部長,佢初時仲話客人一早到場,現在才叫起菜,玩嘢咩!我們用餐時間差不多兩個小時,望過去張枱面乜都冇,搵鬼信咩😡之後佢就狡辯話係客人一早預留,跟住我立即show同佢哋嘅WhatsApp對話,形式,佢睇住我個WhatsApp成分鐘,應該就諗緊點樣解釋😒冇得解釋㗎啦,間嘢之前個評語都係話留晒啲嘢比熟客,但係你都唔好咁過分吖😠我聽到隔籬枱6:30入席已經話售罄,但係我哋琴日食完飯已經係差唔多九點嘅時候仍然見到新鮮嘅片皮鴨!!呢間嘢back list,唔會再幫襯!!!

當我們進食期間,已不停見到有片皮鴨出現,直至我們享用完最後一道菜,仍然見到還有片皮鴨新鮮出爐🤔於是忍唔住詢問該餐廳部長,佢初時仲話客人一早到場,現在才叫起菜,玩嘢咩!我們用餐時間差不多兩個小時,望過去張枱面乜都冇,搵鬼信咩😡之後佢就狡辯話係客人一早預留,跟住我立即show同佢哋嘅WhatsApp對話,[先到先得]形式,佢睇住我個WhatsApp成分鐘,應該就諗緊點樣解釋😒冇得解釋㗎啦,間嘢之前個評語都係話留晒啲嘢比熟客,但係你都唔好咁過分吖😠我聽到隔籬枱6:30入席已經話售罄,但係我哋琴日食完飯已經係差唔多九點嘅時候仍然見到新鮮嘅片皮鴨!!

呢間嘢back list,唔會再幫襯!!!
2023-01-03 2330 views
一家五人去左位於馬鞍山海澄軒酒店嘅天澄閣中菜廳飲茶,可能因為紅日嘅關係,去到都唔係即刻有位,但好彩只係等左十分鐘就可排到張八人枱比我地,可以坐得鬆動啲!由於酒店位於海旁,所以可以望住個海進食,十分寫意,環境方面加曬分!🍃服務方面,雖然場地比較大,但職員數量都充足,總有個你係附近,舉手就會有職員行埋泥serve你,而且態度都幾好🙌🏻🙌🏻(今日本身坐個張八人枱,頭頂盞燈壞左閃下閃下,令到我地對眼好唔舒服,職員見到都即刻幫我地換位,加分加分👀)野食方面,質素都好好,我地一共叫左9樣野,埋單$462。茶芥$14/位,雖然比一般酒樓貴,但有咁好嘅服務態步同環境,認真抵比🫶🏼💡溫馨提示:11點前會有早晨優惠,但11點後就係午市收費嚕,都係一樣嘅份量,識飲一定係飲一早茶🤫😝🛎 仲享有酒店免費泊車優惠味道 🌟🌟🌟🌟服務 🌟🌟🌟🌟性價比 🌟🌟🌟( 五粒🌟為最高)

櫻花蝦蛋白砂鍋飯

🛎 仲享有酒店免費泊車優惠

味道 🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟
性價比 🌟🌟🌟
( 五粒🌟為最高)
2023-01-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
櫻花蝦蛋白砂鍋飯
山竹牛肉球
蜜汁叉燒
小心食流沙包
蜜汁叉燒腸
金醬蒸鳳爪
2022-09-10 1857 views
好耐冇飲茶,帶婆婆去飲茶,但係因為婆婆係素食者,所以發現原來呢一間餐廳其實冇乜素菜,只係叫倒羅漢齋炒麵,炸豆腐,涼拌蕃茄同埋奶皇包就冇啦,都係一啲正常大腦酒樓會有嘅嘢,但係就完全冇任何一樣款式係專為素食者而設。題外話最好笑問店員有乜嘢蔬菜,佢答我韭菜豬紅😅🪫🤐。天澄閣其實整體味道都唔錯,所有嘢食上到嚟都夠熱同好食,不過價錢真係比想像中貴,5個人6個點心加2碟飯面,賣單接近$900🤔。位置唔算好方便,但係有免費泊車。

位置唔算好方便,但係有免費泊車。
2021-12-21 2119 views
今天是冬至,決定在家附近找中式酒樓吃一吃個冬至飯,預約了天澄閣。龍躉兩食 $368一道是蒸龍躉球,另一道炒龍躉腩兩道菜份量不多,擺盤亦十分隨心,味道正常沒有特別之處,炒龍躉腩味道比較優勝。乳鴨 $68乳鴨味道不錯,肉嫩,可惜調味不均,有些許位置偏鹹,上枱時擺盤已經東歪西倒。海鮮雜菜煲 (忘記了價錢)口味清淡內有冬菇絲、蝦乾提鮮,整煲雜菜沒有賣相,味道亦不出眾。吃飯期間不斷上左錯菜,感覺非常一般,對比起價格感覺性價比十分低,

龍躉兩食 $368

一道是蒸龍躉球,另一道炒龍躉腩

乳鴨 $68

海鮮雜菜煲 (忘記了價錢)

2021-12-21
Type of Meal
Dinner
2021-09-24 1913 views
位於馬鞍山海濱長廊既天澄閣,周圍環境空曠晨早空氣好,喺馬鞍山海濱長廊散步,望住個海,心情都舒暢一點,散步完畢我哋去左海濱長廊既天澄閣中菜廳,飲早茶,平日嘅早上大約10點,唔需要等位,環境都算新淨,座位寬敞舒適與隔離枱之間有距離的,而且仲可以睇到海景,早上飲茶有特價點心,孖寶抵食,味道正常好食,店員服務非常好認真,因為我哋之後都有加其他外賣 ,店員都非常有交帶。如果飲茶可以值得再去的。揸車人士都好方便,隔離就係大型停車場,如果坐車嚟就係馬鞍山站步行大約12分鐘。
2021-09-23
2021-09-20 607 views
就快到中秋節,提早和父母做節食中菜,一行六個大人,埋單食咗$21xx, 位於馬鞍山海澄軒酒店樓下的天澄閣,平日晚上無需要預約,座位寬闊舒適,服務員態度好,如果坐最入嘅位置有幾張枱係可以望到海景,食物質素不過不失,唔會有太大驚喜,不過D海鮮全部都過熟了🤦🏻‍♀️。 食飽可一家人在海旁慢步和傾計,而且可欣賞月色。如果在馬鞍山站行過嚟約10分鐘,揸車的可泊係酒店停車場/隔離爛地停車場,埋單都有免費泊車。
2021-09-17
2021-07-25 2114 views
好耐冇一家人去飲茶了。原因,當然是因為疫情,就算是聚會,都會選擇在家中進行。然而,前一陣子 (仍是4人限聚時),因為拜完祖先後村長設宴而來到《天澄閣》。我們4人一檯,各自各食,造就了一個難得的家庭茶聚。分了三家人,各自各炒粉麵,食點心。那天我們帶埋小朋友出席,所以會點上一些香口的炸點。而炸雲吞就是兩個小朋友都開心吃的脆卜卜小點。當然,脆卜卜是吸引的重要元素,加上酸甜汁再吃亦令小朋友吃不停口。又香,又脆的炸雲吞,不會不好味。流沙奶王包,一籠三隻,大大隻。熱辣辣的吃入口,非常之香甜。流心帶沙的奶王,更加是又熱又香。熱食,雖然會 "辣" 嘴,但流沙包凍了就不會再流沙,所以大家都趁熱食晒佢。鴨腳扎是近來我最喜愛的點心之一。也可以說是之首。當鴨腳炆到腍,在口感上同味道上,是更勝鳳爪的。鴨腳扎的其他用料同雞扎雷同,但因為有豉汁鴨腳的味道帶入去,令味道變得更濃香可口。另一小朋友最愛是燒賣。也可以說這是大小朋友都喜歡的東西。這兒的燒賣味道鮮美,豬肉、蝦同蝦子的香味並重。再者,燒賣有足夠的份量,要至少兩口才食得晒。是水準之作。最後,我們見有是日推介及特價,就點了一大碟大蝦伊麵。味道上,因為有濃濃的汁,而
最後,我們見有是日推介及特價,就點了一大碟大蝦伊麵。味道上,因為有濃濃的汁,而令到整碟麵都充滿蝦味。唯一不開心的就是,要自己搣蝦殼。
好耐冇飲茶了,令這一次酒樓的家庭小聚,變得份外的開心。有好環境,有好的窗外風景。再者,是有好的食物。可以說是一個在疫情下的小滿足。
$120 (Lunch)
2021-05-08 1681 views
屬於馬鞍山區來坐得比較舒服嘅酒樓,這裏嘅點心價錢比較貴,但係今次食嘅腸粉質素唔錯,佢嘅皮好滑啊,而且非常新鮮好味。鹹水角嘅皮彈牙,裏面嘅餡都幾多,不過略嫌比較細粒,如果大嚿一啲就好啦。蕃茄湯嘅米線都唔錯,入邊嘅魚腐都幾好味,不過湯底比較行,勝在米線夠多,一台讓大家都夠分夠食。

2021-03-16
Type of Meal
Lunch
2021-04-15 1433 views
依家酒樓有啲位係可以見到個海,好正!可惜今次飲茶唔係近窗嗰邊。一嚟到,樓面姐姐就會問飲咩茶,一場嚟到,當然要飲唔係間間茶樓都有嘅人參烏龍啦,十分推薦😆!-🍴鳳爪排骨飯($19.8) - 只係早巿先有,原本係想叫北菰滑雞飯,可惜冇晒。鳳爪雖然得半邊,不過幾淋、幾入味,排骨有少少肥,不過係可以接受嘅範圍。-🍴蟹籽燒賣皇($30.8) - 入邊好Juicy,而且會真係見到有蝦肉喺入邊,真材實料!不過唔算好大粒,如果可以大粒少少就好!-🍴米網太子腸($33) - 係上枱嘅時候,叫咗豉油另外上,以免腸粉吸太多豉油,太鹹。裏面包住左一啲蝦同埋細帶子,幾鮮味!依個一上枱就要即刻食,就會識到米網脆卜卜。一放耐咗,就會開始慢慢變硬。-🍴生煎菜肉包(中點) - 煎到好金黃,以為會脆卜卜卜,但一夾落去,個包好軟熟!雖然唔脆嘅口感,但係都食到陣煎香味!略嫌有少少油,不過可能因為係煎包,所以無可避免。
鳳爪排骨飯
蟹籽燒賣皇
米網太子腸
生煎菜肉包
2021-04-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
米網太子腸
2020-10-06 1995 views
友人話有抵食海鮮套餐,$888-四位,約好星期日來試。這個套餐有蝦丶 蚌片丶花枝丸丶魚翅丶魚…等。天澄閣在海澄軒海景酒店地下,從地鐵站行去,要十多分鐘,揸車卻很方便,旁邊有大型停車場。套餐有六道菜,第一道菜是上湯鮮蝦伊麵,蝦雖然不太大隻,不過有10多隻。而蝦尚算新鮮,肉質少少彈牙。伊麵質地炒得唔錯,不太腍,汁亦香濃。👍🏻👍🏻👍🏻第二個菜是甜豆蚌片,甜豆新鮮翠綠,咬落爽口。蚌片爽口,加埋醬汁,味道唔錯。😋第三道菜是芝士花枝丸,樣子望落ok。食落味道十分普通,芝士味淡,花枝味不濃。它令我即時諗起台灣的花枝丸,很懷念。翅味道不過不失,有少少翅針及豬肉絲。不過今時今日,因部分人不食翅,它可以俾客人一個選擇,如海鮮豆腐羨,相信亦吸引。這個烤雞最有水準,皮炸得香,雞肉滑溜,加埋乾蒜蓉,十分之惹味。👍🏻👍🏻👍🏻魚亦新鮮及大條,時間控制得好好,肉質滑溜,有鮮味。鮮魚豉油甜甜地,加埋薑蔥伴魚一齊食,味道更佳。😋😋😋六道菜後,還有甜品椰汁糕,味道唔錯,不過甜,有椰香。整體而言,這個套餐味道唔錯,有魚有雞,抵食!

六道菜後,還有甜品椰汁糕,味道唔錯,不過甜,有椰香。

整體而言,這個套餐味道唔錯,有魚有雞,抵食!
2020-09-27
2020-07-06 1411 views
人越老,追求越得越少同簡單~老人家生日,一家人聚埋一齊食飯已經好奢侈因為過左8個人真係好難坐埋一齊,好在有獨立房,都叫做係一齊坐😇.▪️12位宴席 $5288向美食沙黎講,食物整體黎講都算係咁,服務ok~ 肥師奶唯一想分享就係壽包平時真係好少會有機會見,就算見到都唔會叫。蓮容蛋黃餡,新鮮出爐~雖然去到最後都食唔落咁滯,諗住打包拎走算。但掰開個下,陣陣白煙同蓮容香傳出黎,都係忍唔住咬多兩啖😋
▪️12位宴席 $5288

向美食沙黎講,食物整體黎講都算係咁,服務ok~
肥師奶唯一想分享就係壽包

2020-07-05 1190 views
同區嚟講,呢一間酒樓係保持到食物質素嘅,無論係飲茶定係晚飯時間如果耐唔耐都會食嘅話,我會建議做佢嘅會員,一年HK$200,每一次都會有九折,然後每次消費就會儲分可以換食物😉 之前疫情比較嚴重嗰陣,佢直情做八折優惠添!晚市嚟講多數時間都唔使等位嘅, 都係叫餸食飯,冇做打邊爐。 除咗大時大節之外,佢定期都會有啲特價菜式, 我哋今次就試咗 燒雞半隻配蝦片 ( 未影得切相就開咗筷😆) , 蒜蓉開邊蒸 海蝦 都幾好食呀 蝦就比較細隻, 所以開邊都好靠師傅嘅刀工🤣 燒雞就冇減價嗰陣都有食㗎喇, 不過而家再多理蝦片,小朋友搶住食服務都好好,可能始終係開喺酒店嗰度啦,所以 碗筷杯 都比較乾淨

都幾好食呀

八味豆腐
蒜片牛柳粒
水煮魚片
2020-05-29 1180 views
之前Home office時來這裡飲茶,獲派一張贈券,見一個是燒賣,另一個是豆沙餅;燒賣很吸引,不過寫了「2款選1款,售完即止」,而且只限星期一至五才能使用,心諗返工後都未必享用到,所以便拋諸腦後。跟著碰巧今天補假,無意中看見這張coupon,便心想來一碰運氣也無妨,跟著一坐低,向四眼女侍應遞出coupon,佢笑笑口話:「好早換晒喇!畀錢都無呀!」乜燒賣咁受歡迎,連想畀錢叫都無?不過算了,既然坐低,就繼續飲茶,享用那個本來就不太想吃的豆沙餅。跟著另外叫了三個點心,然後當點心陸續上檯時,發現同我差唔多同時入座的隔離檯,竟然有燒賣?!仲聽到係送既添?!乜唔係連想畀錢叫都無咩?向四眼女侍應查詢,佢話「人地好早入單」,明明我見佢同我同步坐低入點心紙,根本一句講完:熟客就留比你,三唔識七?就食豆沙餅啦!本來如真係免費點心換罄,都無所謂,但如存在不公平現象,就實在令人很不滿!不知是酒家還只是這位四眼女侍應的個人操守問題,若是前者,手法很差,為何不乾脆不送點心?或講明只送個平既點心,咁我來不來光顧,都是自己選擇。現在用個燒賣引我黎,但最後原來根本就無,簡單而言,是取巧,也很搵笨!至於後者,就更差勁,

仲聽到係送既添?!
乜唔係連想畀錢叫都無咩?

至於後者,就更差勁,因為涉及不公平,存在一個由來已久的中國人陋習,一切是講關係的,唔識人就講多都無謂!

結果整餐茶都飲得甚不愉快,至於食物平心而論,味道一般,叫3個點心下午茶要過一百元埋單,很清楚了,我以後不會再來幫襯!
就係咁!

跟住埋單,佢又「醒」張「換蝦餃」的coupon給我,影完張相放上來後,我就扔了!

2020-05-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$51.5 (Tea)
2020-05-11 849 views
疫情下特別的母親節,每年我們都會一班朋友過母親節,今年也不例外,我們一班人有十個人,係限聚令下,我們今年只可以選擇外賣盤菜。本人之前都食過多間(例如:太興,美心,鴻星,圍村嗰啲)盤菜,基本上都係好行貨,啲嘢唔係靚嘢,但今次好唔同,全部係靚嘢,仲係好好食,佢哋唔係用豬皮,佢哋係用厚厚架魚肚,啲蝦好大隻,各樣用料都係好好食呀!另外我哋仲加左炸蟹拑,真材實料,唔會食到一口粉,如果下次佢哋再出盤葉我哋一定會再訂。
TakeAway