2025-08-04
瓊華中心9樓新店 牛牛鮮 整體感覺乾淨舒服。店內環境簡潔,座位之間唔會逼,坐低就聞到陣陣牛骨湯嘅香氣。 招牌湯底係潮汕牛骨湯,飲落清清地好自然,同牛肉好夾。 新鮮手切牛肉選擇豐富,有吊龍、雪花、匙柄、五花趾。特別係吊龍,切得厚薄適中,淥幾秒就食得,肉質嫩滑得嚟帶少少咬口。海鮮拼盤嘅龍蝦係游水貨,不同市面急凍貨。蠔同蟶子都新鮮,蠔肉飽滿,蟶子爽口冇沙。 自助區嘅蔬菜選擇幾多,除咗常見嘅款式,仲有水蓮同冰菜呢啲特別少少嘅選擇。鴨血、黃喉、鵝腸,呢啲平時要單點嘅菜品都係任食。小食方面,推介招牌潮汕生炸南乳雞翼,即叫即炸係唔同啲,咬落好Juicy。手工鹹蛋黃魚皮係必食,非常惹味。反沙芋頭外脆內粉,甜度剛好。飲品有特色嘅係自家製奶茶,白桃烏龍同鐵觀音,冷泡茶茶味清香,飲落幾解膩。場內指定啤酒、紅白酒任飲,加錢有得任飲生啤。服務方面,店員換碟密密手,態度友善。兩個人食足兩個半鐘,食埋雪糕雪條,好滿足!
生炸潮汕南乳雞翼
手工鹹蛋黃炸魚皮