2016-06-29 1703 views
果日mammy喺附近修甲 完咗之後見到呢間秋櫻屋有好吸引嘅pancake食 又有正餐食 所以就入咗去試下我哋3個人 嗌咗2個飯set 1個pancake一個套餐配沙律、湯、主菜同埋飲品沙律啲菜幾新鮮 湯就飲得出應該係沖粉嘅 不過都唔錯我呢個蛋包飯迷一見到有蛋包飯食就即刻嗌咗喇 蛋入面包住嘅係茄汁炒飯 配埋出面嘅番茄醬好入味 豚肉好鬆軟 不過個番茄醬略嫌有啲太水呢個芝士焗飯有好多芝士 每一啖都拉到絲 好正 飯係炒底嘅 粒粒分明因為唔食得果仁嘅關係 我哋走咗果仁~ 不過都冇咩大影響日式pancake嘅特別之處係會比較厚身 而且仲好鬆軟 同香蕉同埋焦糖醬嘅甜味 超夾!!Overall嚟講都幾抵食 大家可以去試下

我哋3個人 嗌咗2個飯set 1個pancake

一個套餐配沙律、湯、主菜同埋飲品
沙律啲菜幾新鮮 湯就飲得出應該係沖粉嘅 不過都唔錯
燒黑豚肉奄列飯(番茄醬)
我呢個蛋包飯迷一見到有蛋包飯食就即刻嗌咗喇
蛋入面包住嘅係茄汁炒飯 配埋出面嘅番茄醬好入味
豚肉好鬆軟
不過個番茄醬略嫌有啲太水
芝士焗雞扒飯(番茄醬)
呢個芝士焗飯有好多芝士 每一啖都拉到絲 好正
飯係炒底嘅 粒粒分明
香蕉果仁班戟(配忌廉、鹽味焦糖醬)
因為唔食得果仁嘅關係 我哋走咗果仁~ 不過都冇咩大影響

日式pancake嘅特別之處係會比較厚身 而且仲好鬆軟
同香蕉同埋焦糖醬嘅甜味 超夾!!

Overall嚟講都幾抵食 大家可以去試下
燒黑豚肉奄列飯(番茄醬)
芝士焗雞扒飯(番茄醬)
香蕉果仁班戟(配忌廉、鹽味焦糖醬)
2016-06-08 1331 views
近排個個都去K11食pancake, 我未去試勒, 唔敢點評住, 但其實香港唔止一間餐廳專門食日式pancake的, 半山都有間好好味的pancake餐廳, 隊長專程去食左2次!見到半山唔駛甘驚, 而家MTR通左去西謍盤都好方便, 又或者喺金鐘搭巴士上般咸道亦可.每客pancake都係即叫即做, 甜食pancake一客有3塊pancake, 份量大, 絕對可以當正餐食. 我第一次去食左個綠茶味pancake, 坦白講, 綠茶味唔濃, 有點失望, 所以第二次係叫番原味, 反而覺得更好食, 兩款都整得鬆鬆軟軟, 唔會好似美式果種厚到爆, 食完滯足一日.唔食甜食, 有咸pancake, 或 飯/意粉選擇, 男士唔駛怕無野岩食~ 第一次都有Order一個咸既試下, 其實都夾既, 因為佢塊pancake唔係好甜, 唔會話夾埋又咸又甜怪怪的; 第二次, 有朋友未食lunch, 所以叫左個set, 好大份, 仲要跟埋一塊pancake, 好抵食!食完如果兜番去嘉慧園後面, 仲有一間書卷味極重的書店, 不妨去碰碰運氣睇下有無開, 然後去扮下偽文青!
2015-06-13 2391 views
和風pancake聽來吸引,直覺值得專程試試,位於大學附近,店內懷書卷氣。招牌香腸pancake,賣相和風,食物排列整齊乾淨,份量平均,奶白色的芝士醬份量豐富至蓋過pancake,又無碰到伴菜,長條型的香腸烤至皺皮,入口香脆煙靱,pancake軟熟,芝士醬香,口感香軟,不往此行。

2015-05-18 1810 views
數月前從雜誌得知,有家日本人開的東洋風班戟店,位於般咸道,近月久久未有brunch,正好今日去試試。似乎主力甜點,但亦有鹹點,午餐晚餐供應蛋包飯及意粉。餐單簡單明快,選擇不多,亦已足夠,店內環境配合,簡約舒適。專程跑來必試pancake,中午空肚未能嚐甜,選了香腸班戟(配蘋果意大利芝士醬)$85 (3.5/5)菜式名字跟賣相配合,見到已經垂涎欲滴。色香味俱全,白色的芝士汁滿蓋班㦸,令本來已經加了Ricotta Cheese的班㦸芝士香更濃,用小刀輕輕切斷班㦸小片,感覺鬆軟,入口軟棉對辦,但又沒怎樣,未有想像中的與別不同,據說用上日清麵粉及雞蛋製造,就是材料上乘而已;兩條長瘦形之香腸煎至香脆,味濃惹味肉質實在;伴菜有生菜、青瓜及番茄,用酸甜醬汁調味,合口味;沙律亦不過不失,想起蘋果,不見蹤影,可能是用以芝士醬之調味。總括來說,班戟鬆軟但未至印象難忘,蘋果芝士汁有些特色,清新不腻。食伴選擇了燒黑豚肉奄列飯(番茄醬)套餐 $95 (3/5)套餐包括沙侓,餐湯及咖啡或茶,價錢公道。坐在窗邊位,看著街外人來人往,閒聊地先喝一碗熱粟米湯,寫意人生。粟米湯熱騰濃郁,並無過度creamy,粒粒粟米口感

似乎主力甜點,但亦有鹹點,午餐晚餐供應蛋包飯及意粉。

餐單簡單明快,選擇不多,亦已足夠,店內環境配合,簡約舒適。

香腸班戟(配蘋果意大利芝士醬)

食伴選擇了燒黑豚肉奄列飯(番茄醬)套餐 $95 (3/5)
香腸班戟(配蘋果意大利芝士醬)

套餐包括沙侓,餐湯及咖啡或茶,價錢公道。
粟米湯

坐在窗邊位,看著街外人來人往,閒聊地先喝一碗熱粟米湯,寫意人生。粟米湯熱騰濃郁,並無過度creamy,粒粒粟米口感,甜甜適口,滿意。

鴨胸沙律,蔬菜新鮮爽口,鴨胸微鹹肉不嚡,薄薄兩片,出色在調味之沙律汁,酸甜合道,開胃。
燒黑豚肉奄列飯

蛋包飯份量足,脹卜卜,伴以大量番笳醬,醬汁鮮無過酸,蛋滑飯入味軟棉濕潤;黑豚肉香煎有肉香。

食品味道並非突出,但材料及賣相討好添分,價錢合理,服務可以,靠近大學,不難成為學生之選擇。也許我都會重臨嚐嚐甜味班㦸,嚐真一點。

2015-05-17
$100 (Lunch)
2015-03-30 1503 views
有好幾個月沒來了, 特然想食pancake, 專登搭車過來.  店的對面就是西營盤地鉄出口, 今天又是開通日, 人流特別多, 好彩不須等位.隨即叫了什莓忌廉Pancake+coffee.三大片班戟, 份量算多, 疍味夠.  最初以為有幾粒新鮮什莓食, 原來只是什莓醬, 有点失望.  什莓醬微酸可中和忌亷的膩感, 再加入朱古力醬是不錯的甜品.  咖啡是我喜用虹吸壺泡製的, 香醇又回甘, 一杯實在不夠喉!
隨即叫了什莓忌廉Pancake+coffee.
2015-03-29
$121 (Tea)
2015-02-05 1685 views
西營盤站雖然未開始啟用,但西區已有不少特色餐廳進駐。今次要推介既係位於般咸道出口對面既秋櫻屋尼間餐廳既佈置好精細用心,真係好有日本風格,感覺係一間悠閒小店,賣既係用心製作既食品最近餐牌轉咗,多左好多選擇,新加有意粉,焗飯及蛋包飯我比較喜歡香口既食物,所以點了鐵板雞扒餐中有沙律,粟米忌廉湯及餐飲沙律好新鮮,粟米味清甜而且好creamy 哇哇哇,終於都黎啦,塊雞扒好大好厚,底下還有少少意粉及薯角作伴菜。個份量係超大既,絕對足夠胃口好既女仕及一般男仕。配以黑椒汁進食,更惹味。如果不能吃辣既你,就選擇燒汁啦。可以跟飯或pancake ,但尼日我太肚餓,所以叫左飯不過尼間餐廳既pancake 係成名作,我又點可以唔食呢?一如叫個雜果pancake,4個人食就岩岩好!d cream好香好soft,但係感覺好輕盈,絕對唔會覺得飽肚。Pancake 夠熱夠香軟,即使放涼一陣都唔會變硬。配上caramel 汁、cream及生果 ,甜品既滿足度超大呀!!!!!餐飲既咖啡係用蒸氣滴漏方法煮既,1次過只可以沖出2杯份量,所以要時間,建議早一點點餐飲會好d因為餐廳以休閒主打,所以日本服務生都好有禮貌,但上菜速度

西營盤站雖然未開始啟用,但西區已有不少特色餐廳進駐。

今次要推介既係位於般咸道出口對面既秋櫻屋

最近餐牌轉咗,多左好多選擇,新加有意粉,焗飯及蛋包飯

我比較喜歡香口既食物,所以點了鐵板雞扒

餐中有沙律,粟米忌廉湯及餐飲

沙律好新鮮,粟米味清甜而且好creamy

雞扒鐵板

配以黑椒汁進食,更惹味。如果不能吃辣既你,就選擇燒汁啦。

可以跟飯或pancake ,但尼日我太肚餓,所以叫左飯

不過尼間餐廳既pancake 係成名作,我又點可以唔食呢?

因為餐廳以休閒主打,所以日本服務生都好有禮貌,但上菜速度比較慢,但日見有進步!因為我一個月都會去一次,最好12:45前到,會比較少人。

即使番工有幾大壓力,走進這間餐廳都會好舒服,就當自己去日本食個lunch 番黎啦,嘿嘿!

2015-02-03
Type of Meal
Lunch
2015-01-17 1789 views
港鐵西港島線通車了。當大家已經興緻勃勃地乘搭新港鐵線到香港大學站及堅尼地城站附近遊山玩水吃喝玩樂之時,英雄偏偏喜愛選擇逆其道而行。就趁西營盤站尚未開通之前,趕快挑選一些西營盤區的心水食店盡快一試,以免將來人多之後既難搵位,食店又應付不了龐大人潮而水準下降。就趁元旦日上午,大夥兒前晚玩到通宵達旦尚未睡醒之時,我與七號便來到西營盤區了。今次不用啓用超人雷達,因為一早已鎖定要探訪的食店 一 秋櫻屋。此食店的pancake深得我一位名叫萬金小姐的朋友喜愛,大力推薦給我們。食店地點也真隔涉,經營在山腰的一條馬路旁邊,附近也很幽靜。不過没多久這個情况將會改寫了。因為馬路的另一邊便是將來西營盤站的其中一個出入口。食店徹頭徹尾的就是開正在這個出入口的對面,簡直就是迎賓第一站,歡迎光臨西營盤。可能時候尚早,我們是第一個客人。食店面積不大,店員都很忙碌地為新一年第一天的營業作工作準備。服務員很給我遞上menu。Menu 是很用心的製作,主食都以圖畫作替相片刋登。QQ 的應該會深得女孩子喜愛。反而是pancake都用回照片。 Pancake 有鹹食及甜食的選擇。為了決定要揀選的食物,我跟七號都磨蹭了好一陣子
港鐵西港島線通車了。

食店地點也真隔涉,經營在山腰的一條馬路旁邊,附近也很幽靜。

為了決定要揀選的食物,我跟七號都磨蹭了好一陣子。

定食套餐份量似乎很大,比較適合在晚上點選,如果點了套餐恐怕不能點其他班戟, 但跟餐的蜜糖牛油班戟又好像很不錯...

最後決定放棄定食套餐。

那應該選鹹的還是甜的班戟呢?按常理出牌似乎是一鹹一甜最正路,但對鹹食班戟除了班戟以外的食物又沒有多大興趣....

最後選擇,索性來兩個甜班戟作午飯吧!!

因為枱子空間其實不是很大,我們的策略是先點一個班戟吃完再點另一個....
夏威夷果仁醬班戟
第一個點的是夏威夷果仁醬班戟

上桌時,三層高的班戟滿滿被果仁醬掩蓋。
面對層層疊的班戟,用刀叉切來吃應該是最恰當的方法罷!
班戟質感鬆軟,只需輕輕用力已能把三層高的班戟分割出來。
切了一角出來的班戟賣相更美觀,班戟的厚度應是M記的兩倍。吃一口,暖暖的班戟不會太甜,純以蛋香味取勝。果然名不虛傳。

在地區小店吃著香軟的班戟,彷如置身日本京都某小甜食屋那樣,一解七號思鄉之苦。
問題來了,三層高的班戟,只有上層可以沾有夏威夷果仁醬,所以除非你真的純為淨吃班戟而來,否則還是應該把三層班戟分開來逐一沾果仁醬慢慢品嚐。
不過說回夏威夷果仁醬本身,質感沒想像中軟滑,果仁香味亦不算太出,感覺像不冷不熱又不甜的果仁糊,似乎未能提昇整道班戟的美味度。

吃完第一道班戟,肚子尚未填飽,第二道班戟便緊接出擊。
香蕉果仁班戟
第二個點的是香蕉果仁班戟

相較第一道班戟,這個香蕉果仁班戟賣相比較大路,用料亦比較豐富。
班戟伴有果仁粒,香蕉,奇異果及鹽味焦糖醬。都不是甚麼名貴的食材,不知道甚麼原因廚師如此手緊,伴料份量都像蜻蜓點水,少得可憐。果仁粒的份量甚至可以用可有可無去形容。
實物與餐牌的圖頗大落差。
幸好雪糕與忌廉球的份量沒有偷工減料。
班戟本身依然美味可口的。
班戟配雲呢拿雪糕,一冷一熱的組合,是最匹配的配搭。
吃罷兩個班戟,感覺有點若有所失。的確這兒的班戟是非常美味,但若然以吃甜品的角度去看,伴班戟的其他配料便很普通,未能為班戟甜食帶出更高的層次及享受。

這趟美食冒險之旅,算是無功而返。

地鐵開通,確可令西區變得更加興旺,但對應的舖租大幅攀升,地區小店是否承受得來?下次再臨西營盤,恐怕又是另一番新氣象....

題外話:
食店真的很小,連洗手間都不在食店之內。若果人有三急,需要稍移玉步拿鑰匙到食店外的洗手間解決。
男洗手間就在出食店轉左向前行一小段路的橫街旁,怪怪的有種上公厠的感覺。有潔癖人士還是忍忍好了。

2015-01-01
$90 (Lunch)
2014-10-22 1684 views
這店在人煙稀少的角落, 內裡乾淨俐落的裝修, 頗適合慢慢享受一歺豐富晚歺.門外的相片是介紹數款Pancake, 最初以為是甜品店, 完來還有西日式料理.order了一个set dinner, waitress 姐姐奉上了一大銀盤, 盛載了數小碟:-要講講我最喜歡的是羅餸湯 - 材料足, 番茄雜菜.....好濃好甜好好味!什菇奄列蛋包 - 疍是混合鮮奶做成, 好嫩滑. 甜品是牛油蜜糖Pancake, 好鬆軟.  這店主打日式pancake, 果然冇令人失望, 正!最後是虹吸壼做的咖啡, 香濃!  整体而言這店是用心的令客人滿意. 會再來的!
要講講我最喜歡的是
羅餸湯 - 材料足, 番茄雜菜.....好濃好甜好好味!
什菇奄列蛋包 - 疍是混合鮮奶做成, 好嫩滑.
最後是虹吸壼做的咖啡, 香濃!
整体而言這店是用心的令客人滿意. 會再來的!
2014-10-18
事先book左兩位,環境優雅,播放著輕微的音樂。menu有分正餐menu&pancake menu, 去的時候係lunch既時間,我們就叫了兩個set: 一個三文魚扒帶子; 一個奄列蛋包反wif tomato sauce. 服務員態度良好,覺得她是日本人,雖然有些情況下未能用英語表達,但很有禮貌。set的沙律, 湯:味道不錯,食材新鮮。其實兩者一樣,不過吃了青瓜才記得拍照。分別兩款主菜,兩款我都有試,味道不錯。奄列蛋包反裡面熱呼呼的。兩者亦有講求賣相。份量OK. 最後pancake&coffee. pancake中間那個是butter, 有些少提子,另外配糖漿; 咖啡味道亦不錯。總括來講,我對這間餐廳印象不錯,如和朋友行開依頭,亦可以介紹給朋友。
事先book左兩位,環境優雅,播放著輕微的音樂。

set的沙律, 湯:
味道不錯,食材新鮮。其實兩者一樣,不過吃了青瓜才記得拍照。

2014-09-29
$100 (Lunch)
2014-09-23 1981 views
前幾日黎左呢度同朋友食lunch前後食過呢間兩次覺得好好味嗌左個set lunch有兩個飯有湯有salad有雞排有野飲兩個人share都已經食得好飽跟住再share左個綠茶紅豆pancake綠茶同紅豆同d cream超級match唔會太甜食完一舊仲想再食雖然間餐廳個位有d偏交通唔係咁方便不過以後應該都會再去
前幾日黎左呢度同朋友食lunch

食完一舊仲想再食

雖然間餐廳個位有d偏交通唔係咁方便
不過以後應該都會再去
2014-09-15 1712 views
下午茶時段去沒太多人,叫了Blueberry Pancake,估不到這麼大份,但吃後卻又不覺得漲膩,是不是日本菜的特點呢😝?又是開始吃了才想起來拍照,所以食物好像不是太整齊😌。要推薦的是這裡的Seafood chowder,裏面的海鮮有青口、帶子和魷魚,都新鮮,唯一的問題是酥皮好像烤得時間不夠,裏面那層還有點不夠熟。洋蔥湯則沒甚麼特別。
Blueberry pancake
Onion soup
Seafood chowder
2014-09-15
Type of Meal
Tea
2014-08-12 2036 views
友人係雜誌度見到推介,即刻相約去食。 本身諗全食pancake breakfast,點知佢地都開得幾晏下(11:00am),所以就當食Brunch。 餐廳比較細,不過環境都好舒服好安靜。 我地三個人叫左三款pancake。 茄醬奄列香脆煙肉班戟(我):份量好足,Pancake x3,omelet x1,bacon x2,少量沙津同醬。Omelet 好滑,沙津好好味,如果俾多啲仲好哈哈!賣相顏色都好靚。 秋櫻屋原味班戟(友人):有乾果牛油、忌廉同糖漿,係一個好traditional嘅pancake。 香蕉果仁班戟(友人):原味班戟升級版,多左雪糕同多啲香蕉。我試左啖,加左雪糕係正啲,因為凍同熱一齊食好驚喜! Overall,餐廳比較遠,但係pancake好好味,係brunch嘅好去處。
2014-05-28 2191 views
上完lecture放break一定會揾下HKU附近有咩好野食!由香港大學東閘經般咸道一直行約15分鐘就會見到秋櫻屋,唔算好近menu design 簡約,人手畫嘅食物非常吸引!茄醬奄列香脆煙肉班戟$80(另加一)鹹食pancake做lunch份量剛剛好!是爲女生度身訂造的舖面嘅奄列僅熟,有淡淡的奶香味,非常滑溜~ 但pancake偏薄,乾了一點,蛋香亦不夠濃煙肉香脆,旁邊嘅薯仔沙律舀成球狀,賣相吸引奄列嘅蛋汁流到pancake上,芝士片溶掉會更好吃軟滑奄列配香濃番茄醬,非常搭配餐廳座位不多,環境舒適,就這樣一個人享受寧靜的下午
menu design 簡約,人手畫嘅食物非常吸引!
茄醬奄列香脆煙肉班戟
茄醬奄列香脆煙肉班戟$80(另加一)
舖面嘅奄列僅熟,有淡淡的奶香味,非常滑溜~
但pancake偏薄,乾了一點,蛋香亦不夠濃
煙肉香脆,旁邊嘅薯仔沙律舀成球狀,賣相吸引
奄列嘅蛋汁流到pancake上,芝士片溶掉會更好吃
軟滑奄列配香濃番茄醬,非常搭配
餐廳座位不多,環境舒適,就這樣一個人享受寧靜的下午
2014-03-18
$88 (Lunch)
茄醬奄列香脆煙肉班戟
2014-05-27 1775 views
竟然有間日式班戟店開喺般咸道東邊街口呢個死位,須知呢個位人流偏少,食肆幾乎開一間執一間…舖頭細得廿個位左右,但星期六晚飯時間都坐唔滿。環境尚算光猛舒適,侍應殷勤但偶然論盡或畀漏嘢。食物用料應不差,見有保利牛奶同亨氏茄汁罐,唔係呃人啩?主打班戟又香又鬆軟,應屬足料炮製,加埋牛油更能帶出班戟香味,質素甚佳,物有所值。其他食物一般貨色,三文魚總算保留魚油香亦唔腥,其他只屬叮叮食物質素,炸物嘅炸粉更甩皮甩骨。套餐勝在多嘢食一大盤樣樣有,唔食得都睇得。呢類舖頭應該主力賣班戟開喺消閒區,開喺住宅區貪競爭少舖租可能稍平但焗住賣非擅長填肚餐,何必?如果捱得到地鐵通車人流或有改善,但好似又延遲喎…
2014-04-25 2335 views
其實一向對香港的日式西餐沒有期望。就算香港的poker cafe我都覺得不夠日本食到的水準一成。至於Pancake都ok有興趣嘅。起初見佢開的時侯被佢的日式奘修吸引,但見人流不多便沒有什麼信心試。但最近見多了食客幫襯,加上上來openrice見正評多過負評,所以心思思想試試。今日放工經過此店,適逢結婚週年紀念正日,就入去試一次。一推門入去女店員黑口黑面咁款 ,我和老公站在門口等指示入坐。個女店員面黑黑咁話見位就自己坐啦。哦!正常manner不是等服務員安排入坐的嗎?心裏面已經覺得有些不妙。平常心,我地就下佢盡量多講唔該同thank you去令佢好過啲啦。餐牌幾特別幾靚,其實睇完都不知道想食乜,隨意叫了兩個SET dinner.同圖片的食物一様美麗,但好失望一點不好吃。先講主菜,所有肉類都是雪藏貨、肉梅不鮮、炸得不香口、好大層粉、醬汁不知所謂。 漢堡扒冇牛肉味、一切散曬、最底死熱氣得來不香口,和附上的醬汁完全不夾。老實講美心快餐啲漢堡扒好食過佢多多聲。有冇攪錯!炸蝦差到冇朋友,一陣雪藏死肉味,榖就大肉少,食到想吐。炸蟹餅:食左以為係薯餅,睇返先知叫忌廉蟹餅。心諗:「下?乜有蟹嘅咩?如
至於Pancake都ok有興趣嘅。

今日放工經過此店,適逢結婚週年紀念正日,就入去試一次。

一推門入去女店員黑口黑面咁款
,我和老公站在門口等指示入坐。
心裏面已經覺得有些不妙。

牛肉漢堡扒餐
同圖片的食物一様美麗,但好失望一點不好吃。
肉類

炸蝦差到冇朋友,一陣雪藏死肉味,榖就大肉少,食到想吐。
炸蟹餅:食左以為係薯餅,睇返先知叫忌廉蟹餅。心諗:「下?乜有蟹嘅咩?如果當薯餅食其實ok.」
腸仔整到八爪魚咁款,幾得意,不過可惜不好吃,好乾。
Salad
salad正常。菜新鮮醬汁好食,不過片豚肉有些多餘。冇片肉清清地加多啲青瓜更好。
奄列
菜奄列其實不錯,蛋滑、同入面既菜都夾,但冇啦啦一大pat茄汁,如果唔整開過多的茄汁食,會完全蓋過奄列本身的味道。
薯蓉蔬菜
薯仔沙律,極度難食。衰過KFC的沙律。又酸又怪的味道。
意粉
意粉同7仔丁丁意粉比,我㨂七仔。
雞肉牛漢堡扒餐
成餐飯最大問題是每道菜都好濃味,太多不同的醬汁轟炸在一起但不夾,不是互相襯托,食到好濟又唔好味。feel到廚師加好多嘢做呢個餐,但too much,太多太用力,但根本連基本要食物新鮮都做不到,一味加汁去遮醜。
Pancake
pancake是唯一的亮點。
好食、好香、好新鮮。
可惜補償不到已經失望的心

總結
食物👎
環境👌其實不錯,可惜木椅不好坐,椅背不support下背,坐得不舒服
服務👎全店只得一個服務員,怪不得做到黑口黑面
價錢👎不好吃,免費都不值得
Other Info. : 不可以食其他食物,只可以食pancake。
2014-04-24
Celebration