2016-09-24 1270 views
屋企今日無煮飯,見屋企咁齊人就落街試下新野,咁就走去試下附近既混亂拉麵。平時見到好多人排隊,可能今日早D食飯,6點幾就去就唔使排隊就可以入去。咁我就叫左最普通既豚肉拉麵,要幼麵同埋3倍芽菜,碗拉麵一黎到真係好似成座山咁高,不過主要係芽菜多。麵量方面感覺上唔係好夠,但麵質都軟硬適中既。豚肉我就覺得份量都係少左D,本身已經唔係咁大塊,都係得2塊。個湯底都算幾油,都唔係好敢飲,呢餐俾我既感覺係有D失望,可能平時見到大排長龍,以為會好好味,但都係十分普通,同埋我覺得唔多值8,90蚊一碗,下次應該唔會再去食
2016-09-24 1106 views
好耐無去四圍食食食。今次試左個limited edition 拉麵,勁好彩地我個碗係當日嘅last one. 個拉麵有好多豬肉,大概有6-8塊,未見過拉麵係有咁多豬肉嫁!豬肉肥肥地有邊瘦瘦地,balance 返,瘦位都好lum~ 然後豬肉上面舖塊芝士同洋蔥粒,配埋個咸咸地嘅鼓油湯底,good ah! 食到好飽。我朋友就叫左73蚊個個,要3倍菜,大家再share 食。一開始不知道豬油係點,所以叫左適當份量,原來係好好食!下次又黎個 double 先。最後兩個個胃都好混亂,因為食到好飽呀。哈哈兩個人不用200,okay嘅一餐!仲有凍水任飲。

兩個人不用200,okay嘅一餐!仲有凍水任飲。
2016-09-24 681 views
拉麵配料可以自由選擇份量。我點咗最多芽菜,一上台,真係成坐山咁高,同圍D人都爭住影相。我想拉麵首先要食咗D芽菜先。當食到拉面時,發現已經飽飽地。食埋個拉面真係反哂肚。其實味道好普通,得個gimmick。相比隱工房沾面,沾面好食好多。
2016-09-08 1076 views
早幾日路過此拉麵館,見佢有張海報有碗滿有蔥既麵,由於想食蔥聰明d, 所以特意去食下。一睇餐牌,全日文,不過我應該估都估到係咩來既......但,說好的多蔥麵,點解唔見既?原來,呢度係sale 蒜及加3陪野菜。碗野來喇!係就係好香,不過超油,這些咁heavy 既口感,可能冬天先食會好d。跟住,碗裡面仲有精螢剔透既肥膏。Um... 唔怪得全店男人多過女人,因為「肥腩」應該是屬於男人既浪漫。講下d 蒜,本來都是我最愛,不過此蒜好明顯係罐頭野,食完個口係冇味......

原來,呢度係sale 蒜及加3陪野菜。

拉麵,有肉,有玉子,後加筍
2016-09-07 827 views
年前第一次食這間店覺得質素是香港數一數二。但這星期去,香味大不如前,味道也一般,退步了很多。下次也不會再光顧了,可能過左一段長時間會比多一次機會試多一次,但這區不少美食選擇,不用勉強。
2016-09-05
2016-09-06 628 views
1. 服務不周,碗麵要自己起身拎,員工唔理人,無歡迎光臨,無介紹食物,亦無指示座位。完全無日式食店的感覺。2. 食物質素差,湯只覺膩而不濃,麵不掛湯,配料亦不新鮮也跟主身的湯和麵配合。3. 價錢方面,跟一般拉麵店差不多,但質素卻有所不及,雖然深水埗拉麵店不多,但真的不值得去光顧。
尋日食呢度, 95元一碗, (乜都齊果碗), 整得好食既, 都值, (當你香港租金貴), 但同日本本土果d一比較...唔掂!湯唔夠濃, 豬肉冇味, 麵都係冇味, 死死實實咁, 唯一係芽菜夠多(叫左 3倍), 食得你飽囉.在日本食1000¥一碗(已算貴價了)都係等同70幾元咋, 收得95元但做唔到70幾元既水準, 冇下次.
2016-08-11
2016-07-31 1471 views
傳聞呢間拉麵可以無限添加野菜(即芽菜) 咁我落單時只選了普通份量的野菜!拉麵來時先試一啖湯,普通、麵質尚可,連湯食麵幾入味、有最愛的糖心蛋,流山蛋黃好正!而野菜,其實本身已經好多芽菜,差唔多1/3都係芽菜,略生,搞到啖啖食到索索聲好似山羊咁。而我當然冇追加野菜,因為本身果啲都食唔哂
2016-07-17 2430 views
附近有間舖做身份證號碼promo,但係冇得book位,到現場拎完飛都唔知等到幾時,突然細佬講起呢間舖,於是轉移目標過黎個門面我冇影,不過成間舖都好日式feel入到黎要稍為等下位,不過同時都可以剔定野食先第一次黎就試下全部入,每樣都有啲,我就揀左幼麵,另外野菜果啲就正常之後坐埋位落單,等左一陣就食野啦!混亂全部入拉麵 ($95)除左拉麵之外,配料都幾豐富,有粟米粒、芝士粉、紫菜、雞蛋等,個人覺得幼啲果隻麵比較易入口,可以大啖大啖咁食先過癮,特別隻雞蛋係好好味,半熟蛋食落真係有小小似溫泉蛋,個蛋黃係漏出黎架!細佬唔食比埋佢果隻我食 不過呢,因為呢碗冇加倍配料,所以賣相唔係太差,雖然我覺得太亂嘅話一開始係好難食到啲麵,不過今次似乎唔夠切合主題——亂 唯一一樣野係食完我個口乾左成晚...如果下次再食,我會要多啲野菜,另外半熟蛋都推薦加錢要多隻(因為實在太好味啦,平時要加錢嘅我都唔捨得剔)順帶一提,凍水係免費提供,食完有啲口乾都可以飲啖水,同埋要早小小食,因為呢度都幾早收工
個門面我冇影,不過成間舖都好日式feel
入到黎要稍為等下位,不過同時都可以剔定野食先
之後坐埋位落單,等左一陣就食野啦!

混亂全部入拉麵 ($95)
混亂全部入拉麵

唯一一樣野係食完我個口乾左成晚...

2016-06-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
混亂全部入拉麵
2016-07-06 1453 views
今日去咗食混亂拉麵 因為想挑戰一下 所以要咗野菜2倍 大蒜 背脂正常 較幼麵 加量100g 我地一行2人 去到1800度 平日無乜人真入 野食都好快黎到 我地要咗混亂全入拉麵 入面有紫菜 雞蛋 芝士粉 少少粟米同2塊叉燒 其實料都幾多 所以黎到 你真係無從入手😂大蒜唔係炸嗰種 好香蒜味 鐘意食嘅可以叫1-2倍 但係背脂其實係肥豬油 所以就自己決定啦🙈🙈個拉麵本身好有彈性 唔係腍身嗰啲 幾啱我口味 只係個人認為個湯底有啲咸 可以話係過於濃烈 最後我努力了✌🏼️

最後我努力了✌🏼️
2016-07-05
2016-07-05 1178 views
與友人行完電腦中心,到吃飯的時間,朋友想試下這店子,看看是否店如其名。才一進入,簡單的裝修,簡單至有簡陋的感覺。入門的左邊有四人枱,卻在樓梯底下,有點縮在一角之感,而大枱就是一排圍著廚師而坐,與日本拉麵小店之感。二人點了普通的混亂拉麵,只是友人配上雞蛋的一個,卻可免費增加野菜,豬油粒等,而其粗麵說是有5厘米的,很好奇的想試下如此粗的拉麵口感如何。看著廚師煮麵的方法,分工卻很仔細的,一個負責煮麵,一個負責湯,一個負責配菜等等,可是一碗麵卻多人輸流處理,配合著裝修,總有混亂的感覺。黃色的麵碗,大大的,湯也滿滿的,看上去也頗為吸引。中央是日式叉燒,上面橙色的是蒜泥,右邊就是豬油粒,而叉燒下就是野菜及麵,再配上很大塊的紫菜。把碗下的野菜夾起,原來是芽菜,而麵條真的很粗,湯的香味隨之送入鼻腔,很是吸引。個人習慣是先試湯如何,湯的味道很濃厚,很入味的湯,卻從沒過鹹的感覺,入口膠質很重,卻很香很濃的味道,叉燒咬感豐富,麵粗卻仍有彈牙之感,麵己吸收了湯的味道,配合麵粉的香味,很是不錯。蒜泥及豬油粒,配合著麵或湯的話,各有不同口感及香味,可是是碗不錯的拉麵。店舖小小,日本人的店主,不停的招呼來客,很是買

黃色的麵碗,大大的,湯也滿滿的,看上去也頗為吸引。

店舖小小,日本人的店主,不停的招呼來客,很是買力,或許就是吸引之處。
2016-06-23
2016-07-04 673 views
琴晚同兩個fd行完高登諗住近近地係深水埗食d野跟住番屋企,之後有個fd介紹食這間混亂拉面。入到去間鋪到吾算太多人排隊不過都要係個鋪門口到等5mins左右。跟住店員有禮貌咁俾左個menu紙我,俾我填定個拉面要咩,我填左三倍蒜,兩倍野菜同一倍背脂。出到黎係好似下面幅圖咁。其實我開頭係諗住d蒜會係個湯既蒜,估吾到佢整pac就咁放係上面。。。。另外野菜=芽菜,這個位係無問題既,不過個芽菜係好無味。。。仲要勁多,我個fd叫左三倍都係同我一樣多,個叉燒勁plain, 好似食緊水煮肉咁,寧願佢吾落。個湯夠濃背脂都好好味可以俾佢地既suggestion有:舊叉燒可以整番好食d同埋d芽菜諗個方法整好食d這餐飯合理既地方只有間鋪既銷售方式同店址,因為佢地係賣大份面食同埋要俾d客feel到夠飽同賺左,所以係深水埗開就岩哂。 最尾一句係可以一試但係吾會再番去
背脂都好好味

最尾一句係可以一試但係吾會再番去
2016-06-27 768 views
入到去等咗20分鐘,用接近一佰蚊價錢食碗得個咸字喉乾既拉麵,芽菜又腥、面就食實實兼無味、义燒無味得黎一咬散開,就算免費都唔會再去……總之懲罰自己就去試下。好想知道讚佢好味d人係用乜嘢準則。
好想知道讚佢好味d人係用乜嘢準則。
2016-06-27
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2016-06-27 685 views
等了十五分鐘,其待的一碗拉麵終於到了,豬肉「鞋」無味,麵身硬、鞋,湯很濃多油但無味。現在很口渴😣價錢貴,物非所值!吃一碗出前一丁比他更好!吃後令人難忘😩不防一試
2016-06-27
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2016-06-23 595 views
幾好食嘅一間日式拉麵!!今日一開門就來食唔洗排隊,環境都同日本嘅普通拉麵店相似,夠簡約叫左個最平嘅豚肉拉麵個湯好似牛奶咁夠曬濃滑,好有膠質嘅感覺,拉麵揀左中粗,因為易入口,每夾起一啖都沾到好多湯汁一齊送入口,咬落煙煙韌韌豚肉亦唔肥,薄切,肉味濃厚整體來講係滿意嘅中規中矩嘅日式拉麵
幾好食嘅一間日式拉麵!!
今日一開門就來食唔洗排隊,
環境都同日本嘅普通拉麵店相似,夠簡約
叫左個最平嘅豚肉拉麵
個湯好似牛奶咁夠曬濃滑,好有膠質嘅感覺,

豚肉亦唔肥,薄切,肉味濃厚
整體來講係滿意嘅
中規中矩嘅日式拉麵