2023-11-03 173 views
🧭獨特體驗:深水埗螺旋梯Cafe。老闆本身係西貢邊果開咖啡店專賣咖啡用具,後黎香港咖啡店興起,就開始擴大規模。深水埗呢間係同另一間公司有合作關係的。底層的咖啡店,行上標誌性的螺旋梯可以上二樓,假日會開,都係一個可以坐低飲咖啡的空間。果度會有一啲藝術畫作可以睇。因為老闆當時都係摸石頭過河,根本唔知cafe應該整乜野食出黎,所以佢推出左佢覺得自己整得最好食既野,出前一丁,再加上豬手......估唔到超級受歡迎。後黎係咖啡菜單入面加左薑汁蜜糖咖啡,話想潤喉,啊又真係好好飲。🍳食物質素:平民野食又有,獨特野食又有。無論係想影相、想飲啡、想食新奇野都可以黎。🍴推薦搭配:豬手出前一丁公仔麵,必食。薑汁蜜糖咖啡無飲過都要試下🪑環境座位:深水埗地標級的咖啡店,螺旋梯係一堆kol過黎打咭必去的場景🚗交通:太子站行去好似近啲,餐廳係太子同埋深水埗中間💰人頭費:140

🚗交通:太子站行去好似近啲,餐廳係太子同埋深水埗中間

💰人頭費:140
  • 豬手出前一丁公仔麵
2023-09-14 233 views
點咗兩杯自家拼配Espresso個味道係好重嘅深烘朱古力味 入口以酸為主調,慢慢偏苦,個Crema都好多飲得出係用靚豆整出嚟,價錢好公道$34一杯,環境非常好都可以食蛋糕同埋啲餐點就係個廁所俾我難搵
點咗兩杯自家拼配Espresso
就係個廁所俾我難搵
仲記得,一月一號早上,起床都要喝一口咖啡嗎?每一年的第一啡,都會源於前一年的最後一琲。honey ginger coffee溫和,nutty 的Latte,注入了蜂蜜以及姜汁新奇配搭,亦都好適合秋風起的時侯飲。蜜糖蛋糕東歐蘇聯風格的蛋糕,食落係天然的蜜糖味道,不太甜,而且微甘。岩岩同鮮奶咖啡相配
仲記得,一月一號早上,
起床都要喝一口咖啡嗎?
每一年的第一啡,
都會源於前一年的最後一琲。

honey ginger coffee
溫和,nutty 的Latte,
注入了蜂蜜以及姜汁
新奇配搭,亦都好適合秋風起的時侯飲。

蜜糖蛋糕
東歐蘇聯風格的蛋糕,
食落係天然的蜜糖味道,
不太甜,而且微甘。
岩岩同鮮奶咖啡相配

𝗦𝗶𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗮𝘄𝗮𝘆 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗱𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗴𝗿𝗶𝗻𝗱Colour Brown x Phvlo Hatch is a must-try for coffee addicts❕They had tons of freshly roasted coffee options, with few seasonal edition from time to time☕️ Had their espersso x store milk tea, which is one of their Colour Brown signature. Went there for brunch, of course we had to try their all-day breakfast, quite filling paired with sourdough🫶🏼 Always been a fan of spicy n savoury dish, shashuka was satisfying, crusty sourdough dipped in rich tomato paste n runny yol
𝗦𝗶𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗮𝘄𝗮𝘆 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗱𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗴𝗿𝗶𝗻𝗱

Colour Brown x Phvlo Hatch is a must-try for coffee addicts❕They had tons of freshly roasted coffee options, with few seasonal edition from time to time☕️ Had their espersso x store milk tea, which is one of their Colour Brown signature. Went there for brunch, of course we had to try their all-day breakfast, quite filling paired with sourdough🫶🏼 Always been a fan of spicy n savoury dish, shashuka was satisfying, crusty sourdough dipped in rich tomato paste n runny yolk.
咖啡愛好者可以嘗試一下Colour Brown x Phvlo Hatch。他們有大量的新鮮烘焙咖啡選擇,並且不定時有一些季節限定版。但我只是嘗了他們的意式咖啡焉鴦,這是他們啡式招牌之一。去吃早午餐,我們當然必須嘗試他們的早晨全餐,配搭酸種麵包相當飽足。我一直都很喜歡吃辣和咸咸的食物,shashuka搭配酥脆的酸麵包,辣蕃茄醬和流心蛋黃,很滿足。

𝙈𝙮 𝙋𝙞𝙘𝙠𝙨 推薦 ♡ :
⌕ 𝗦𝗵𝗮𝘀𝗵𝘂𝗸𝗮 辣番茄燉菜配水波蛋
⌕ 𝗙𝘂𝗹𝗹𝘆 𝗕𝗿𝗼𝘄𝗻 𝗕𝗿𝗲𝗮𝘀𝘁𝗳𝗮𝘀𝘁 啡色早晨全餐

𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 7.5/10
𝗜𝗴-𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵𝘆: 8/10
𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗔𝗺𝗯𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲: 7.5/10
𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲: $160/ 𝗽𝗽

⍟ 𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 ? yes!
⍟ 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗛𝗼𝘂𝗿𝘀: Mon - Sun 10:00 - 19:00

📍Colour brown x Phvlo Hatch
(深水埗黃竹街13號地舖)
環境可以,但夏天會唔夠冷氣比較熱座位正常冇特別最近2次去服務員態度有兩個可能性a. 怕醜到唔識回應客人,講野細聲到回左客人都聽唔到b. 唔識禮貌,面容不自覺地沒有表情。(表達沙律菜鹹到極點加上菜本身苦到極點)我表達完,個staff沒表示/ 唔知點表示左就行開左😅。 我以為佢去了解再返後講有冇得換,點知唔係,隔左5分鐘我出去問佢,佢先快回一句會換俾我。完香印抹茶tart配搭清新,香印份量對比其他店有驚喜,抹茶味不錯,甜度適中,個人喜好略嫌餅皮有啲厚。香蕉朱古力脆脆tart同樣蕉肉好fresh,朱古力味微濃,個人喜好略嫌餅皮有啲厚。冰滴coffee感覺似冰滴espresso, 係飲個咁多20間以上嘅冰滴,之中濃到有接受唔到,似3杯滴埋一杯咁濃,飲到胃都𠸑埋。Hand drip 相比下正常好多。豈碼入口舒服蜂蜜金柚子&西柚茶個片西柚係deco黎,完全冇西柚味。 其他正常發揮Fully brown breakfast炒蛋正常牛油果正常煙肉乾、硬、超鹹腸 少乾、超鹹沙律菜,全火箭菜應該係我估,超鹹,超苦,入唔到口,換個份沙律菜,一樣調味,超鹹,超苦,我知火箭菜係苦,但無諗過,全部沙津菜只有最苦個
環境可以,但夏天會唔夠冷氣比較熱
座位正常冇特別

最近2次去
服務員態度有兩個可能性
a. 怕醜到唔識回應客人,講野細聲到回左客人都聽唔到

b. 唔識禮貌,面容不自覺地沒有表情。
(表達沙律菜鹹到極點加上菜本身苦到極點)

香印抹茶tart

香蕉朱古力脆脆tart

冰滴coffee

Hand drip 相比下正常好多。豈碼入口舒服

蜂蜜金柚子&西柚茶
個片西柚係deco黎,完全冇西柚味。 其他正常發揮

Fully brown breakfast
炒蛋正常
牛油果正常
煙肉乾、硬、超鹹
腸 少乾、超鹹
沙律菜,全火箭菜應該係我估,超鹹,超苦,入唔到口,換個份沙律菜,一樣調味,超鹹,超苦,我知火箭菜係苦,但無諗過,全部沙津菜只有最苦個種,苦過羽衣。

成個breakfast 又鹹又苦cover左8成。
多士超脆到有少少介口。
可以推測廚師極度馬虎

2023-07-20 307 views
這店是我不想用腦飲咖啡之選,有時唔想嘗試新店就會來呢度。這裝修走工業風,裏面有第一條打卡📸樓梯,樓上不是經常開放,半戶外可以同狗仔一齊過來。咖啡House blend係比較balance nutty,如果你愛果香就要飲手沖。飲品方面,大路款式都齊全,手沖方面就視乎有當日有咩豆,豆方面,其實我好多隻都喜歡。如果果香會揀返非洲豆如果要平衡,有酒香會飲音樂家系列。食物方面好喜歡這裏的豬手公仔麵,每個人都識煮公仔麵,但係要掌握火候,麵底唔會過淋或者太硬,先會好食。豬手醃到好入味,單食會太鹹,但係配麵就剛好。另外,egg Benedict 都唔錯。俾呢個價錢食公仔麵,值唔值得就見仁見智。
這店是我不想用腦飲咖啡之選,有時唔想嘗試新店就會來呢度。

咖啡
如果果香會揀返非洲豆
如果要平衡,有酒香會飲音樂家系列。

食物方面

另外,egg Benedict 都唔錯。

俾呢個價錢食公仔麵,值唔值得就見仁見智。
2023-07-04 230 views
.在深水埗有幾間隱世咖啡廳,colour brown x PHVLO HATCH是其中一間網紅店,不少人前來打卡、喝喝咖啡~價錢也不會太貴.這家咖啡廳打卡地方說在這個綠色的旋轉樓梯,女生們都在用餐後過來拍拍照,打打卡~記得,不要忘記要好好享用這裡的食物,也不錯得😋.🍷冰滴咖啡 Ice Drop Coffee $58🧃百香果柚子梳打 Passion Fruite Pomelo Soda $45🍽 All Day Breakfast $88🍰 日式芝麻芝士蛋糕(是日蛋糕)Japanese Black Sesame Cheesecake $45
🍷冰滴咖啡 Ice Drop Coffee $58
🍽 All Day Breakfast $88
2023-06-19 202 views
呢間café 裝修幾靚,幾別緻,好適合打卡同朋友聚下。雖然啲櫈係石屎造,但店家有提供坐墊,所以坐得唔算辛苦。🥴食物方面都唔錯,咖啡幾好飲。叫咗佢個Full Brown Breakfast,個餐落油有少少重手🤌🏻,食完即刻起咗少少啖。但整體嚟講算係ok嘅,最鍾意係個蛋同包,個蛋好滑,麵包就外脆內軟,美中不足嘅係個包邊韌咗少少🤏🏻。😬鍾意打卡,對食又無太大嘅要求嘅話,不防可以試下嚟呢間舖飲返杯啡,影下相,享受下Me time。
2023-06-18
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$160 (Lunch)
  • Full  Brown  Breakfast
📍深水埗黃竹街一帶 咖啡廳的蹤影算是無處不在 雖然都走工業風輔以水泥牆身 但各有特色~ 綠白相間嘅牆色配上金屬鐵閘 整體感覺簡潔得嚟又好有復古嘅味道 鐵閘設計好有線條 體現方陣美學😻🌀Fully Brown Breakfast 賣相色彩繽紛 配料都好豐富 蕃茄仔份量好多 成個感覺即刻健康哂🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ 茄汁豆有微微煮過 味道偏甜 食得出唔係罐頭貨~ 不過煙肉煎得太乾身 而且調味太鹹 少扣分🤐🤐🌀 Classic Carbonara 意粉用上扁意粉 口感厚實彈牙 醬汁用上蛋黃醬較為稀身 意粉唔掛汁 食落味道較為單調淡口幸好鹹香的煙肉粒為意粉增加少許味層次 但味道平平 不性價比不高🙈🙊🌀 Flat White & 熱蒸氣凍咖啡入口順滑 咖啡味頗特出 拉花小心心飲到後段 依然維持住❤️ 餐廳分為室外室內位置 室外位置可帶同寵物一同用膳室內設有設有旋轉樓梯打卡位 整個環境好加分! 坐得好舒服 但食物質素平平 性價比不高🙊🙈🚗 深水埗黃竹街13號地下
📍

🌀Fully Brown Breakfast

🌀 Classic Carbonara

🌀 Flat White & 熱蒸氣凍咖啡
入口順滑 咖啡味頗特出 拉花小心心飲到後段 依然維持住❤️

🚗 深水埗黃竹街13號地下
  • Flat  white
2023-03-01 499 views
因為我同女朋友小絲係cafe相識,所以小絲耐不時就會send一些她想去的cafe資料給我。去cafe用餐,價錢普遍都比一般茶餐廳高,但都不能夠用常理去分析。去得cafe都是感性出發。我們點了2杯咖啡,2個主食。埋單$302。店內的枱櫈比較細少,坐得不太舒服,幸好有很多打卡位。小絲選了一個對街外的落地玻璃位坐,有自然光幫助,拍照更加靚,要知道拍照打卡才是重點。這店另一個特色是樓底很高,還有一條旋轉樓梯可打卡用。不得不承認這裡打卡一流,氣氛很好,食物飲品是入場費。

我們點了2杯咖啡,2個主食。埋單$302。

這店另一個特色是樓底很高,還有一條旋轉樓梯可打卡用。

不得不承認這裡打卡一流,氣氛很好,食物飲品是入場費。

2023-01-15
$150 (Tea)
雖然睇評價好多人都話Cafe坐得唔係咁舒服但係冇諗過真係咁惡劣🥲見到Cafe 用綠色為主色所以就吸引咗我去💚💚但係去到坐低嗰下就後悔了,坐得好唔舒服🌚等到食物黎到,見到意粉嘅份量好少。食幾啖已經幾乎食完,雖然好多Cafe嘅份量都唔係好多但係收得呢個價錢又比咁少真係搞唔掂😕味道就不過不失😤

2023-02-24 222 views
第一次去一間Cafe竟然係坐得超級唔舒服😅張凳又硬又細而且枱同燈嘅高度係不符合的張枱超級超級矮,搞到要彎低身先食到嘢🥲真係坐咗一陣已經想離開😥食物方面意粉都係平時的質素,咖啡都係正正常常。完全冇必要去呢一間Cafe,冇一個吸引點!
2023-02-19 212 views
Colour Brown(Sham Shui Po)趁住有dayoff 同朋友去左深水埗cafe shop一帶吹下水💦💦 點知間間都好full🥹 好彩哩間工業風打卡cafe☕️等一陣就有位啦 即刻try try🤙🏻🤙🏻⌖ 鹹味焦糖芝士蛋糕 🍰💰$45好有驚喜嘅甜點🤩 小編都係第一次試 原本都想像唔到係咩味 誰知鹹味同焦糖match得啱啱好 鹹鹹甜甜咁好特別😚😚 推薦!👍🏻⌖ 蒲公英香草綠茶 🌿🍵💰$45低咖啡因茶品🫖 主要係因為見到抗氧化、排毒🤣🤣 養生健康之選🫁 朋友即刻話要揀~ 入面有多種天然成份 包括蒲公英根、西洋蓍草、生薑、蕁麻葉 以為薑味會好重 點知啱好 仲幾fresh🍃🍃 ⌖ 檸檬芝士蛋糕 🍋🍰💰$45經典cheesecake款😋 唔會好膩 正常發揮喇😌😌 ⌖ 仲夏夜之夢 ☕️💰$45同樣係低咖啡因茶飲 加入檸檬香桃木🪵、檸檬草🍋、蘋果🍎、玫瑰果🌹 果味好出 鍾意飲果茶嘅朋友應該幾鍾意😗😗☻ 回頭指數:7.5/ 10 ❝ #Amiの九龍覓食記#Fatshit_ami #Teatime #深水埗美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #打卡餐廳推介 #深水埗cafe #香港caf
Colour Brown(Sham Shui Po)

⌖ 鹹味焦糖芝士蛋糕 🍰

⌖ 蒲公英香草綠茶 🌿🍵

⌖ 檸檬芝士蛋糕 🍋🍰
經典cheesecake款😋 唔會好膩 正常發揮喇😌😌

⌖ 仲夏夜之夢 ☕️

☻ 回頭指數:7.5/ 10

❝ #Amiの九龍覓食記
#Fatshit_ami #Teatime #深水埗美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #打卡餐廳推介 #深水埗cafe #香港cafe #西式 #咖啡店 #深水埗咖啡店 #工業風cafe
2023-01-07 213 views
早排呢間擁有綠色旋轉樓梯既打卡cafe好紅😍 裝修行工業風, 有兩層食區, 可以俾食客係樓梯打卡🧚🏻‍♀️ 而家店內面積大, 又放左好多植物等等, 好適合影相🫶🏻見到網上有食評話食物質素一般, 但我反而覺得都唔錯🧐 不過選擇的確唔算多, 都係以輕食/公仔麵餐/意粉為主🤍蕃茄辣醬 水波蛋 酸種麵包 $~85酸種麵包好有驚喜! 麵包本身有濃厚既麥香, 而且烘得啱啱好, 有外脆內軟既口感🤩 水波蛋熟度亦剛剛好, 麵包配水波蛋同微酸微辣既蕃茄醬非常襯🥰 🤍 ALL DAY BREAKFAST $108全日早餐既味道同款式就比較正常, 炒蛋都夠滑, 牛油果既生熟度都適中👍🏻 但就略嫌上菜温度偏涼, 腸仔同煙肉唔似係啱啱煮好既温度😿🤍 Flat white & Iced americano $38 & $32咖啡既性價比幾高😆 單價唔貴, 但味道就比較普通~

🤍蕃茄辣醬 水波蛋 酸種麵包 $~85

🤍 ALL DAY BREAKFAST $108

咖啡既性價比幾高😆 單價唔貴, 但味道就比較普通~
蕃茄辣醬 水波蛋 酸種麵包
ALL  DAY  BREAKFAST
2022-02-12
$100 (Lunch)
蕃茄辣醬 水波蛋 酸種麵包
ALL  DAY  BREAKFAST
2023-01-02 136 views
We ordered 2 regular latte and it took over 30 minutes to get it.Note there were barely anyone in the coffee shop and no one ordering takeaway. Absolutely no clue why it took so long.As for the latte, the presentation was alright but seems a little bit too hot, which caused the coffee beans to lose its flavors. There are lots of other higher rating coffee shops around, so I won't recommend this place unless you want to take some pics of the green staircase, which is very instagram-able. If you h

There are lots of other higher rating coffee shops around, so I won't recommend this place unless you want to take some pics of the green staircase, which is very instagram-able. If you haven't been here before and like to take pics, I think it's still giving it a try, especially if other places have a longer queue.