山長水遠嚟到馬灣,唔知有咩做? 對我嚟講嚟馬灣嘅目的就係食食食同去吓個沙灘😂 我嚟之前已經一早bookmark定要嚟呢間熱沙咖啡!因爲之前未接觸過,想見識一吓👀當日去到係無book位,就咁walk-in,職員話要去到2:15pm先有位😳 於是我哋改變行程,去另一間cafe食lunch先,2:15pm再過嚟飲熱沙咖啡食下午茶😆一入去店內已經感受到濃濃嘅土耳其風情,隨處都見到土耳其裝飾,如玻璃馬賽克燈、銅製咖啡壺/水壺、圖騰枱布等,配埋搶眼黃色牆,甚有異國風情🧞呢度係有最低消費,我同條佬就每人叫$98 set,有一杯飲品及一個甜品💁🏻‍♀️ 如果想玩熱沙咖啡可以加錢試玩!❤️ 熱沙咖啡個銀杯個樣好精緻😍 咖啡即叫即整,製作需時。咖啡師話最好等咖啡渣沉澱後先飲,大概等兩分鐘!我呢杯咖啡係加咗糖,你可以要求唔落糖。😏 咖啡望落色澤好深,飲第一啖已經好濃郁香醇,無飲到苦澀味同酸味,帶少少甘香,仲有一絲絲甜味,飲到最底有少量咖啡渣。一杯雖然好細杯,但都已經好夠喉,咖啡餘韻一直留在口腔。好飲度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)❤️ (右) 土耳其紅石榴茶 (凍) 濃淡適中,飲落酸酸甜甜,幾清新🍃 加上冰粒消暑解渴

❤️ 熱沙咖啡
一杯雖然好細杯,但都已經好夠喉,咖啡餘韻一直留在口腔。
好飲度:⭐️⭐️⭐️✨ (3.5/5)

❤️ (右) 土耳其紅石榴茶 (凍)
濃淡適中,飲落酸酸甜甜,幾清新🍃 加上冰粒消暑解渴!但同熱沙咖啡比較,就相對無咩特色😗
好飲度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)

❤️ 心太軟
一刀切落去嗰陣,裏面嘅朱古力慢慢流動,未去到一瀉而出。朱古力味唔算苦,口感外脆內軟。隔離個呍呢嗱雪糕融得好快,味道中規中矩😌
好食度:⭐️⭐️✨ (2.5/5)

❤️ 土耳其開心果酥餅
土耳其開心果酥餅
酥皮又鬆又脆,中間夾著一層開心果碎,酥餅淋滿糖漿,品嚐到奶香及牛油香,但真係甜到懷疑人生!!🤪
鐘意食甜嘢嘅我都覺得有啲頂唔順,每咬一口都要飲啖水。土耳其甜品嘅甜度真係唔可以睇少,唔係咁容易接受到🥶
好食度:⭐️✨ (1.5/5)

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️ (3/5)
呢度嘅定價都略高,但有得欣賞熱沙咖啡都算係一個幾有趣嘅體驗👏🏻 下次有機會可能會試吓個土耳其烤雞🤭
$98 (Tea)
2020-12-10 2192 views
雖然疫情問題大家都不能外遊,其實留港消費也不錯,香港還有很多不同的地方大家還未發掘。就像我前天去了馬灣才發現,原來由葵芳或荃灣是有巴士直達,車程約15至18分鐘,交通方便。在網上看到一間「熱沙咖啡 coffee on the sand」,是香港馬灣土耳其菜的咖啡店,相當有特色,還有一種異國風情feel。暫時沒法外旅,唯有去找有特色的餐廳來彌補一下心靈。「廚師特色雞肉薄餅」賣相非常漂亮,配料豐富有沙律菜、 紅蘿蔔蓉 、粟米、 蕃茄、洋蔥、雞肉及芝士等。 餅底是薄身及酥脆, 配料惹味又健康, 簡直是女士們必吃恩物,一點負責也沒有。「園池特色素雞飯」以土耳其特色的鷹嘴豆蓉、紅蘿蔔蓉、粟米、酥雞、 沙律菜及羽衣甘藍組成,色彩繽紛,而白飯上放了紅糙米,這個飯是素食者一定會喜歡。味道方面好清爽,素雞豆味濃郁,鷹嘴蓉豆爽脆,飯甜中帶微椰香,非常美味,夠特色又Green。「土耳其黑茶」 用土耳其傳統茶壺煮的,茶壺開兩層,下層是熱水,上層是茶。水滾後便先倒茶, 如覺得太濃可再加熱水。 茶味甘香,一般土耳其人會加上砂糖, 加糖後味感清香,像在喝檸檬茶似的。「土耳其咖啡」傳統土耳其式飲法是需要加糖的,因個人

廚師特色雞肉薄餅」

「園池特色素雞飯」

「土耳其咖啡」傳統土耳其式飲法是需要加糖的,因個人喜好不加糖也可。 咖啡味濃郁,甘香不苦澀,我超愛這粒開心果椰絲棉花糖好好味,真令人回味無窮。不只喝咖啡那麼簡單,還可以用剩餘的咖啡渣來占卜, 真是多麼的有趣。

2020-12-09 989 views
#馬灣 🚍搭車經葵芳入, 喺基慧小學站落, 住宅區地舖! 店內裝潢充滿異國風情色彩🧞, 很多手工燈飾, 土耳其杯及水壼等, 咁啱坐隔離枱係外國人…成件事像置身外國一樣 (當飛咗系列😂🤣)! 🌮土耳其雞肉芝士脆餅 ~ 堅好味! 雞肉嫩滑多汁🤤, 份量多! 薄餅軟熟, 🥗沙律蔬菜新鮮, 醬汁輕盈, 口感滿足! 🥟冬菇雲耳素餃 (紅菜頭皮) ~ 自家製新出品, 我食當日先推出…嚐鮮啊! 皮薄, 餡料足, 粒粒飽滿有🍄冬菇、🥕甘荀、🌽粟米、沙葛…等, 雖然全素菜, 但味道非常濃郁! 老闆細心的先煮後煎, 所以皮底十分香脆🤤, 唔需要沾豉油、醋已經好夠味, 新鮮好味道! 🍕土耳其浪馬軍披薩Lahmacun pizza ~ 意猶未盡, 再來一客 Pizza🍕! 又脆又薄的餅底, 舖滿濃濃味道的肉碎, 味雖濃但又不會太過嗆味, 夾上新鮮蔬菜同食, 口感非常豐富! 最後來一客土耳其傳統甜點🫓 ~ 果仁蜜餅Baklava Cake配雪糕! 老闆叮囑一定要趁新鮮食, 除咗雪糕會溶之外, 最主要係蜜餅本身係暖暖的, 因為蜜餅有著大量蜂蜜🍯, 所以擺放太耐會令到酥皮變軟! 最好玩係有得親自煮咖啡☕及茶🍵, 店

最好玩係有得親自煮咖啡☕及茶🍵, 店主會不定期舉辦土耳其咖啡 workshop, 用傳統熱沙煮🥳, 好玩之餘可了解更多關於咖啡資料, 及土耳其人飲咖啡習慣及文化, 最後仲可以用咖啡占卜呢…😎

😌疫情後, 我好想去一次 #土耳其

Dinner
  • 熱沙咖啡
2021-05-04 0 views
🐓土耳其招牌烤雞半隻 店員推介既美食烤雞好香 好大份 有少少飯跟埋不過雞比較多油 而且雞冇切件 食上嚟少少麻煩有蔬菜伴碟 清返啲 唔洗得啲雞咁膩🐓特色園池素雞飯 滿滿的菜🥬素雞意外地香口 有啲烤雞感覺少少汁啲飯食唔會太乾簡簡單單又唔會太素太dry 可以try try🍹鮮榨石榴汁店員推介鮮甜 不過既然鮮榨可以唔加冰 就咁雪凍如果唔係冰融左 果汁就力淡味 安排差左啲-💭睇左加多馬灣介紹都提到呢間餐廳不過我地唔飲咖啡 冇試岀名既熱沙咖啡 唔少人order左 不過又見唔到佢整既過程全部係佢已經整好翻熱 我冇飲就唔評論啦單次睇質素可以既但又唔算好驚喜
🐓土耳其招牌烤雞半隻

不過我地唔飲咖啡 冇試岀名既熱沙咖啡
唔少人order左 不過又見唔到佢整既過程
全部係佢已經整好翻熱 我冇飲就唔評論啦
單次睇質素可以既但又唔算好驚喜
老公一向喜歡四出尋找異國美食,早前,他帶了我到位於馬灣的土耳其餐廳。本身一聽馬灣,感覺很遙遠。不過原來青衣站附近有巴士去,只需15分鐘左右車程,比想像中快! 15分鐘就可遠離繁囂,其實相當划算🥰!從遠處見到熱沙咖啡 Coffee on the sand的彩籃色門口,已覺得很有度假的感覺⛱️。一進內便見到很精緻的裝潢及擺設,馬賽克燈充滿土耳其風情! 我引不住拍過不停! 由於我們早去,其他食客未到,所以可以趁機不停打卡,亦可和店長聊聊天! 店長指她曾在土耳其工作,而她的拍檔更是土耳其人,店內不少裝飾及餐具都來自土耳其,非常有特色。餐具放在一旁讓食客自取使用。我很喜歡土耳其茶壺,非常精美🏺! 拍夠就要開餐了,真心非常推薦它的招牌土耳其烤雞🍗。我一向喜歡在餐廳點烤雞,喜歡它烤到香噴噴的雞皮。不過,一般餐廳的烤雞會偏乾。熱沙咖啡 Coffee on the sand的招牌土耳其烤雞則完成沒有這個問題,烤雞非常多汁嫩滑,亦相當入味,我和老公都很喜歡,下次來也會點這道菜🍽️!老公亦點了雞肉烤餅🌮。我偷吃了一些。烤餅很脆口,雞肉很好吃,伴碟的沙律蔬菜亦引起了我的注意。沙律蔬菜有一種很特別的汁,酸酸甜甜的,
老公一向喜歡四出尋找異國美食,早前,他帶了我到位於馬灣的土耳其餐廳[熱沙咖啡 Coffee on the sand]。本身一聽馬灣,感覺很遙遠。不過原來青衣站附近有巴士去,只需15分鐘左右車程,比想像中快! 15分鐘就可遠離繁囂,其實相當划算🥰!

老公亦點了雞肉烤餅🌮。我偷吃了一些。烤餅很脆口,雞肉很好吃,伴碟的沙律蔬菜亦引起了我的注意。沙律蔬菜有一種很特別的汁,酸酸甜甜的,跟平常吃的不一樣。趁店長有少少時間時,我問了她那是什麼汁。她告訴我那是紅石榴汁! 我覺得紅石榴汁跟沙律蔬菜搭配得很好。原來土耳其盛產紅石榴及無花果,所以也不時用來入菜。

我以前很少飲咖啡,因為怕苦。但隨住年齡增長,慢慢就愛上了咖啡,喜歡它的香醇。來到這家餐廳當然要試試它的熱沙咖啡☕。原來熱沙咖啡除了可以熱飲外,也可泡一晚,再製成凍飲! 老公喜歡凍飲,所以他飲的是冷的熱沙咖啡。冷的熱沙咖啡非常易入口,也一樣的香濃,很適合夏天飲用。我很喜歡它的甘香,恰到好處。店長指將會推出便攜裝,到時出外也可飲到冷的熱沙咖啡了,很方便!

餐廳內有個沙盤,原來客人可付費參加熱沙咖啡工作坊,親自嘗試用土耳其手法自煮熱沙咖啡☕! 一場來到,當然要試試! 我跟住店長指示,加入適當的材料。最好玩當然是把咖啡放在熱沙上打圈旋轉,讓咖啡沸騰,沸騰到剛滿了,就要馬上把咖啡拿出來,慢一秒就會溢出了呢! 幸好剛趕及拿出來,細滑的咖啡油亦出現了☕! 可以品嚐自己煮的熱沙咖啡,是個很特別的體驗! 完成體驗後,店長更送了一粒土耳其玫瑰糖及名信片給我呢!

我們亦品嚐了新出的無花果甜品。我從未吃過無花果甜品,感覺相當新鮮! 無花果甜品的擺盤亦相當精美。新鮮的無花果被切成小塊,放在甜甜的朱古力片上,再加上玫瑰花瓣、海鹽及人手切碎的果仁,感覺就像一幅畫🌹🖼️! 碟上亦伴上蛋或乳酪芝士,口感相當有層次,令人一試難忘! 原來除了在店食用無花果甜品外,也可買來送禮呢! 店長指他們會推出母親節限定無花果甜品

招牌土耳其烤雞
雞肉烤餅
熱沙咖啡(冷飲)
無花果甜品
2021-04-27
Dinner
招牌土耳其烤雞
雞肉烤餅
熱沙咖啡(冷飲)
無花果甜品
2021-04-26 33 views
睇到好多好評,所以想試下,點知中伏熱沙咖啡,首先啲咖啡已經整定晒,放咗雪櫃。其次啲咖啡唔熱嘅,佢哋只係張啲咖啡㷫熱。啲食物等勁耐,但係出到嚟都係凍。個pizza 唔熱又淋,而且無味,上面啲沙律醬嘅味仲濃過pizza 本身。嗰餃子食落粉到呢... ... 而且又係無味。比較好味啲係個素雞飯。無服務都要收你服務費,所有餐具都要自己攞,同埋餐具都要自己收總括依然,食物質素係樓上café嘅水準,soho嘅價錢。中伏指數甚高!
睇到好多好評,所以想試下,點知中伏
2021-04-18
$170 (Lunch)
2021-04-25 21 views
因為早前有教友提及環境寧靜嘅馬灣,適逢今天有半日假期邀約好友一齊到馬灣行行及睇日落🌄另外,更預約好「Coffee on the Sand」土耳其特色餐廳🍴晚飯🥣,雖然現在未能出外旅遊,但都好想感受一下異國情懷👍👍,店內掛上馬賽克燈飾,周圍擺放各式各類土耳其茶壺🫖,好似置身土耳其一樣🥰🥰體驗土耳其文化,就從品茶開始,鬱金香形狀的玻璃茶杯,裝盛如紅寶石般色澤的土耳其紅茶,佛手柑香氣,口感醇香,這樣的初體驗,讓我深深著迷😍😍冷壓紅石榴汁土耳其特產紅石榴,酸酸甜甜,有極高抗氧化功效😍😍土耳其招牌烤雞半只土耳其料理的特色在於,它以地中海飲食的烹調方式為主,盡量忠實呈現食物的原味,烤雞外皮香脆,肉嫩多汁,放在雞下面紅糙米吸收晒烤雞嘅肉汁,新鮮沙律菜🥗、優格增添食物嘅風味😋😋土耳其羊肉餃子Manti (音似:忙特)算是家庭料理,也是必嚐的土國美食之一。餃子包得越小越好吃,水煮後伴優格+蕃茄奶油醬,超級美味 👍👍熱沙咖啡☕️「濃烈、苦澀、分離不了的咖啡渣」是土耳其咖啡的一大特色。土耳其人會將咖啡豆研磨成細粉,放入長柄咖啡壺,直接倒入冷水或溫水在炭火上加熱,煮好後不隔渣連同泡沫一同在客人面前直接倒進咖啡杯

冷壓紅石榴汁
土耳其特產紅石榴,酸酸甜甜,有極高抗氧化功效😍😍

土耳其招牌烤雞半只

熱沙咖啡☕️
「濃烈、苦澀、分離不了的咖啡渣」是土耳其咖啡的一大特色。土耳其人會將咖啡豆研磨成細粉,放入長柄咖啡壺,直接倒入冷水或溫水在炭火上加熱,煮好後不隔渣連同泡沫一同在客人面前直接倒進咖啡杯中,一口土耳其糖果🍬,一啖咖啡☕️,其味無窮😘😘,餘下咖啡渣更可作占卜🔮真有趣😁😁
2021-04-24
  • 熱沙咖啡
依間係土耳其菜咖啡店🇹🇷,之前係係油麻地,之後先搬左入去馬灣🤓雖然係馬灣,但仍然有好多客人幫襯,而且果度地方都唔係好大,大約坐到7-8枱,所以記得預先打去或網上預約😉由於我地預先訂左枱,所以去到就唔需要等位👍🏻一入門口就會見到有D土耳其特色既糖同產品賣既貨架,而店鋪入面既裝修同佈置係充滿土耳風味😃店名都叫《Coffee on the Sand 》啦,所以佢地最出名既當然係熱沙咖啡☕️ 客人仲可以額外付費參加佢地個熱沙咖啡工作坊,會有咖啡師即席教您點用傳統土耳其手法煮熱沙咖啡🧑🏻‍🍳📋首次食土耳其菜,咩都想試🤣最後我地叫左以下食物:🌀土耳其招牌烤雞(半隻) $178個烤雞係好香,肉質係嫩滑,雞下面配左少少雞油飯配埋雞肉同醬汁,係幾好食🤤仲有新鮮沙律做配菜,粟米並唔係罐頭粟米粒而係用新鮮粟米🌽,好甜,其實咁細微既事就足以見到佢地係唔會因為貪快而馬虎👍🏻🌀秘製雞肉烤餅🌮 $178依個烤餅好好味😍烤餅唔會好乾,而餡料係用秘製醬汁雞肉、蕃茄、洋蔥再配埋芝士汁同少少類似千島既醬汁整既,少少酸酸甜甜,好開胃又Juicy😋仲要超足料,超推介🤩🌀士耳道地小麥蛋糕 $88我同老公都好中意依個小麥蛋糕,口感好

由於我地預先訂左枱,所以去到就唔需要等位👍🏻

📋首次食土耳其菜,咩都想試🤣
最後我地叫左以下食物:

🌀土耳其招牌烤雞(半隻) $178

🌀秘製雞肉烤餅🌮 $178

🌀士耳道地小麥蛋糕 $88
我同老公都好中意依個小麥蛋糕,口感好特別,係一絲一絲咁整成,入面仲有芝士拉絲,但唔會好甜好漏,配埋雲呢拿雪糕同少少朱古力醬食係真係好好味🍰都有啲口感衝擊😂因為無諗過蛋糕既口感係可以咁樣嘅👍🏻

🌀開心果酥餅 (跟Set +$25)
依個開心果酥係好濃開心果味,但我地覺得就咁食係偏甜,但配雲呢拿雪糕就可以中和番😂如果好甜同中意開心果嘅朋友應該都會中意🥰

🌀土耳其青瓜湯 (跟Set +$25)
個湯都有啲衝擊,因為我未飲過土耳其既湯,原來依款土耳其青瓜湯係涷飲,上面有幾滴類似油咁,店員話要拌勻飲😯係好香嘅青瓜味,無味精,好fresh,但可能我一向好中意飲熱湯,所以唔慣飲涷湯😂

🌀熱沙咖啡 (跟Set +$30)
熱沙咖啡係好細杯而且煮既工序都複雜😂但都真係幾好飲,超香濃咖啡味,平時只係會飲齋啡既我都覺得值得去試下☕️

🌀土耳其鮮紅石榴汁 (跟Set +$25)
紅石榴汁唔多餐廳有得飲,但其實酸酸甜甜係幾好飲🥤開胃又健康既飲品👍🏻

總括一下,我覺佢地既菜式選擇唔算多,價錢唔算話平,但都係合理價錢🤓食物質素都高質既👍🏻
店舖雖然係細,但都坐得舒服,服務態度好,願意同顧客溝通同推介食物比客人💁🏻‍♀️

而且不論係餐桌,杯同店鋪裝修都充滿土耳其特色,仲可以join熱沙咖啡workshop,有得玩,又好食,都幾岩中意打卡既朋友仔📸

同老公都一致覺得係幾特別既餐廳,如果有時間或得閒我地都會願意搭車再去食😍
每次諗起疫情前,每個月都會一大班人都會專登夾一日出去食飯,專登搵d好嘢食。而家又話限聚令,又限晚市服務時間,我哋都年幾冇好好咁聚過啦!😱😱😱難得今次約咗其中一個好姊妹一齊入馬灣行吓,順便搵吓好嘢食。😘😘😘今次我哋就決定食土耳其菜,呢間餐廳以土耳其民族色彩為主提,所有裝修,擺設,以及大部份餐具都各具特色。🤗🤗🤗熱沙咖啡地址:馬灣珀林路大街村東11號地舖土耳其雞肉烤餅超好味呀!勁多雞肉,烤餅軟熟,沙律菜夠新鮮,沙津汁唔係一般黑醋或芝麻醬,佢係酸酸甜甜之外,仲帶有果香味,配合埋大大件又多雞肉嘅烤餅,啱啱好中和返同解膩,配搭真係好好,顏色又靚,真係令人食指大動。👍👍👍土耳其特色餃子(羊肉)自家制土耳其餃子,細細粒,相當精緻,食落,有咬口,有嚼勁,再配乳酪同青瓜,真係非常解膩,啱晒我哋邊傾計,邊慢慢食。🤣🤣🤣土耳其熱沙咖啡即叫即係枱上即整,細細杯,上枱時,店員姐姐已幫忙沖了一杯,另外再比多一個小鐵壺咖啡我哋,她介紹必須要等兩分鐘先飲,因為熱沙咖啡係會有少少咖啡渣,所以要等一等佢沉澱,另外,土耳其人飲咖啡係會加少少糖,如果唔加糖嘅朋友,記得一早出聲呀!呢杯咖啡好純,好滑,完全唔會有酸味,我勁鐘意。

地址:馬灣珀林路大街村東11號地舖

土耳其雞肉烤餅

土耳其特色餃子(羊肉)

土耳其熱沙咖啡
即叫即係枱上即整,細細杯,上枱時,店員姐姐已幫忙沖了一杯,另外再比多一個小鐵壺咖啡我哋,她介紹必須要等兩分鐘先飲,因為熱沙咖啡係會有少少咖啡渣,所以要等一等佢沉澱,另外,土耳其人飲咖啡係會加少少糖,如果唔加糖嘅朋友,記得一早出聲呀!呢杯咖啡好純,好滑,完全唔會有酸味,我勁鐘意。😋😋😋

• 土耳其雞肉烤餅
2021-03-27 67 views
和朋友一同前往了馬灣,這間餐廳過去在旺角,早已知道這個名稱,餐廳主打的當然就是咖啡,由土耳其擁有了數百年歷史的,但我真的要說,不是最好的,他賣的絕對是這個手法和一種傳統和歷史,單純以吃東西的感覺來說,絕對不是太好,加上價錢性價比亦不高,這些錢還是留在去旅行吧,另外,食物方面,我覺得還算合理,因為份量十足,味道也不錯,只可以說這是普普通通的一餐, 另外,更可以自己調製咖啡,雖然還需要 付款,但明白這是合理的, 單純出於好奇前往光顧。

2021-03-27 82 views
快閃土耳其🇹🇷 Coffee on the Sand$80 可以親手沖調熱沙咖啡 又幾好玩啊!原來土耳其男人相睇,會叫個女仔沖杯咖啡,個女仔落糖就=㗳糖🤣相親成功✌🏻呢間店舖嘅賣點一定係老闆娘一邊食,一邊聽佢分享土耳其嘅見聞👍🏻越聽就令我越想去除左老闆娘,呢度嘅食物都好有質素,燒雞半隻真係好好食,雞肉juicy 😋 個園池素雞飯都唔錯紅石榴茶超好飲😋第一次覺得土耳其軟糖咁好食總而言之,極度推介👍🏻
快閃土耳其🇹🇷 Coffee on the Sand

$80 可以親手沖調熱沙咖啡 又幾好玩啊!

呢間店舖嘅賣點一定係老闆娘
一邊食,一邊聽佢分享土耳其嘅見聞👍🏻越聽就令我越想去

紅石榴茶超好飲😋
第一次覺得土耳其軟糖咁好食

總而言之,極度推介👍🏻
烤雞半隻
園池素雞飯
紅石榴茶
2021-03-13
$200 (Lunch)
烤雞半隻
紅石榴茶
一間店有沒有用心去做,只要看看接待你的那位便知道。與一位因疫情很久沒見的朋友入馬灣聊天消閒。亂打亂撞看到林蔭路旁有一間土耳其菜,價錢也商宜,於是便入去坐坐。一開始店員介紹了一些食品。喝了清新解喝的「乳酪青瓜湯」後,在等下一道菜期間,我和朋友實在忍不住四處舉機拍照。每一個小部份的裝飾都見到老闆對土耳其的熱愛,也見其用心。上至小擺設,下至用具,都很具地方色彩。那天天氣很好,店內的裝飾加上窗外的陽光,讓我們猶如置身土耳其的小店一樣。今天我們品嚐了兩道菜,一道是「土耳其招牌烤雞」,另一道是「特色園池素肉飯 (Bahçe Veggie with Rice)」。先說「土耳其招牌烤雞」,醃雞的醬汁好吃得我差點忍不住要問老闆娘買點回家醃雞用。不重香料,入味,很對我的口味。而「特色園池素肉飯」聽說在土耳其語是「後花園」的意思,即很多菜蔬。喜歡這款素肉的口感,不太像平時吃的素肉那樣一團豆腐皮,很有質感。而蔬菜也很新鮮。品嚐了一款土耳其紅茶。原來當地人下糖後會用小匙輕拌,順便敲響杯邊,弄出清脆的聲音作為一個morning call,叮叮叮,非常特別!然後我們玩了煮土耳其咖啡。土耳其是沙漠地方,當地人煮咖啡會
一間店有沒有用心去做,只要看看接待你的那位便知道。

然後我們玩了煮土耳其咖啡。土耳其是沙漠地方,當地人煮咖啡會在戶外熱沙上。老闆娘親自教了我和另一位食客,然後再由我們教我的同行朋友。最後她煮出來的是最好。呵呵!證明我們這些小老師教得非常好呢!老闆還給了一顆土耳其糖果做咖啡伴的糖果,原來這款糖果好甜,但配上苦的咖啡就變得非常味美。與日本抹茶配上好甜好甜的和菓子一樣,有異曲同工的效果。

離開餐廳,我和朋友都對這裏讚口不絕。不因為小小光顧而戲場,也不因旁邊其他客人而忽略我們。店員和老闆娘友善親切的笑容成為我們今次的回憶!
土耳其招牌烤雞
自煮的土耳其咖啡
  • 特色園池素肉飯
  • 土耳其咖啡
2021-03-20 71 views
呢間野令我特登開acc 嚟提醒大家唔好中伏。下晝兩個人去叫左一個kabab,半隻燒雞,配兩杯土耳其咖啡同埋是日蛋糕。店面十分擠逼,亦都冇樓面, 客人要自己攞餐具,食完要自己收拾。 除左咖啡係即煮之外,其他食物都等好耐先上, 唔催單跟本唔記得你有order咁。原來好期待土耳其咖啡有咩特別, 原來都係用磨好啲咖啡粉沖,苦味好重,口感好鞋,飲到後段根本唔可以再飲 因為太多粉沉底。咖啡師都冇介紹咖啡粉同沖嘅步驟,就算join course都係比個盤係自己煲。呢間餐聽最大問題係海鮮價,最低消費都成90 蚊,亦冇預先講明。 食左5樣野,kabab同雞menu話178, set加左蛋糕25蚊,兩杯咖啡total加多30, 都應該只係441, 但店員攞左張手寫單嚟話540蚊, 加一都唔應該咁多,完全係佢話咩就咩,呢間舖頭真係去一次都嫌多
呢間野令我特登開acc 嚟提醒大家唔好中伏。

2021-03-20
$300 (Lunch)
2021-03-19 62 views
土耳其餃子其實係由餃子皮整成的細細粒餃子,有咬口,煙煙韌韌咁,上面係青瓜乳酪醬,同餃子一齊感覺幾清爽😉但我就感覺冇咩特別土耳其其烤半隻雞真係好大份!烤雞下面仲有少量飯😂,而且沙律菜的份量都頗多下,仲落埋酸酸甜甜的石榴汁,所以沙律菜幾開胃😚。烤雞烤得好脆好口味,又唔肥,雞肉都幾嫩👍🏻配埋乳酪醬一洗~兩個女仔夾份食呢半隻雞都夠飽😂土耳其小麥蛋糕外表好似蘿蔔酥😂😂切開入面係芝士,仲有拉絲效果!🥰
土耳其餃子
土耳其餃子

兩個女仔夾份食呢半隻雞都夠飽😂

土耳其小麥蛋糕

土耳其小麥蛋糕
外表好似蘿蔔酥😂😂切開入面係芝士,仲有拉絲效果!🥰
  • 土耳其小麥蛋糕
2021-02-26 100 views
#馬灣 近來愛上行山,戴住😷口罩跑步太辛苦,行山舒服點! BB班行山人仕, 一般選擇超易行的, 睇埋日落就再順便食個晚飯才回家! 💁‍♀️🌽🥚🥔先來一客粟米雞蛋焗薯 $68 ~ 個薯超級超級大隻😱, 薯味濃而滑! 蓋面🧀芝士非常重手, 焗得金黃! 🌽粟米🥚雞蛋份量十分充足, 🌽粟米🥚雞蛋上蓋上一層類似千島醬的醬汁, 但唔會似一般千島醬般酸, 反而係酸酸甜甜的🤤, 好醒胃! 完全中和飽滯感! 🐥土耳其招牌烤雞半隻 $178 ~ 雞肉超嫩滑, 連雞胸都好嫩滑! 皮烤得異常香脆, 完全唔肥! 🥗伴碟沙律十分新鮮, 特別欣賞用上新鮮粟米粒🌽, 好鮮甜! 伴以香米飯🍚, 香飯本身香軟, 再吸收烤雞肉汁, 連少有食飯的我都吃了不少呢…🤭🍵烤雞送土耳其茶一杯, 紅石榴土耳其茶, 超好味🤤! 好香甜好清新, 飲落好順喉, 好舒服! 慶幸可以試到老闆娘準備推出的原凍咖啡☕! 用上獨特製法的土耳其咖啡, 超。驚。艷!😱😱😱 堅好飲, 醇香濃厚, 入口順喉, 稱得上為我喺香港飲過最好味的凍咖啡☕! 包裝類似樽仔奶茶, 期待老闆娘盡快推出市面發售。🏝愉景灣係一個唔錯的選擇, 慢活人生! 行完山走去嘆杯咖啡☕,

🏝愉景灣係一個唔錯的選擇, 慢活人生! 行完山走去嘆杯咖啡☕, 完美的一天!