2023-05-27 526 views
原隻椰子燉湯 鮮甜美味😋😋仲有加配特色紫薯飯😝😜新鮮美味 湯好甜😉😉有雞翼3隻😉😉😉仲有鮮草甜品😝😝😝好有台灣特式😝😝😝非常推介😜😜😜
原隻椰子燉湯 鮮甜美味😋😋
仲有加配特色紫薯飯😝😜新鮮美味
湯好甜😉😉
有雞翼3隻😉😉😉
仲有鮮草甜品😝😝😝
好有台灣特式😝😝😝
非常推介😜😜😜
2023-05-25 422 views
在鬧市中有一處綠洲,百忙中享受家庭風味焦糖排骨好好食,果醋有濃厚的果香,排骨甜而不膩,叉燒及燒腩仔皮脆肉滑,燉湯夠火喉,紫薯飯香甜,完全是與三五知己談心的好地方
在鬧市中有一處綠洲,
百忙中享受家庭風味
焦糖排骨好好食,
果醋有濃厚的果香,排骨甜而不膩,
叉燒及燒腩仔皮脆肉滑,
燉湯夠火喉,紫薯飯香甜,完全是與三五知己談心的好地方
  • 紫薯飯
  • 糖醋排骨
2023-03-24 745 views
椰小盅,顧名思義,以椰子🥥為賣點。店家是以椰子為基礎,再加入不同材料,製成不同湯品。店家選用越南椰子,會首先倒出椰水,再挖出椰肉,之後按不同款式放入烏雞、竹苼、鮑魚等等,最後倒入椰汁水,不會添加任何,甚至連水也不會。椰汁水是整個湯的靈魂,每啖湯都充滿椰香,清甜滋潤🥰。📚雞是椰小盅常用的材料,有烏雞/土雞/鮮雞等等。其實烏雞是比一般雞肉營養物質高,而且膽固醇極低,是很好的滋補品。💁🏻‍♀️織金竹苼烏雞椰小盅,經過長時間燉煮,烏雞已經變到十分軟淋,也有淡淡的椰香。可能因為用上了整個椰子的汁水,這個湯的味道會是很濃烈的椰子味,不算十分喜歡椰子的可能會抗拒。所以蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅的味道感覺差不多😂,都是比較偏向椰子香。香港人生活繁忙,要有湯水滋潤不容易,莫講話是要勞師動眾開椰子🥥,更加是難上加難。所以,椰小盅真材實料的美味湯水,的確是物有所值,也方便了一眾繁忙的上班族。顧客可以加$25左右,會有一個小菜和紫薯飯,相信令你有足夠飽肚感。阿薯嘗了叉燒拼燒腩仔和玫瑰露豉油大雞髀,不過味道十分一般,只可以當作填飽肚。🌝雖然椰小盅的湯品不重口味,感覺不高脂,但燉湯經過長時間燉煮,而且通常有雞(連雞

蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅

玫瑰露豉油大雞髀(跟紫薯飯、特色茶、啫喱)

🌝雖然椰小盅的湯品不重口味,感覺不高脂,但燉湯經過長時間燉煮,而且通常有雞(連雞皮)/肉類,脂肪會溶解於湯水中。所以,不應以為是很低卡路里的一餐🤓🤓🤓

📜
🥢織金竹苼烏雞椰小盅$66 + 叉燒拼燒腩仔$25 (跟紫薯飯、特色茶、啫喱)
🥢蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅$80 + 玫瑰露豉油大雞髀$25 (跟紫薯飯、特色茶、啫喱)
蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅
2023-03-12 490 views
呢排腸胃唔係咁好想食啲有湯嘅嘢暖暖胃☺️☺️所以就去咗太子大角咀交界嘅呢間椰小盅試下織金竹笙子排椰小盅呢度嘅其中一個賣點係用原個椰子做嘅燉湯亦都係較多人會試嘅🤤上枱嘅時候椰殼蓋上面仲有張錫紙封住保證夠熱同埋衛生👍🏻👍🏻入口第一啖就係椰子嘅鮮甜用料有原條竹笙同埋排骨個人好滿意呢個湯😍花膠排骨土雞燉盅湯 就咁睇就係一盅普通嘅燉湯飲第一啖同平時嘅雞湯唔同因為佢係完全冇落味精同調味料但係因為足料所以都飲得出鮮甜味不過鍾意重口味嘅朋友就可能唔係太啱秘製椰小翅係秘製嘅滷水雞中翼帶啲茶香 送飯不錯🤣蜜汁叉燒叉燒偏瘦有𡁻頭個人反而幾鍾意☺️ 紫薯飯跟餐配嘅紫薯飯同糙米食一樣份量唔使太多但係飽肚感都有👍🏻跟餐仲有一杯茶同啫喱包你一定飽🫠
呢排腸胃唔係咁好

份量唔使太多
但係飽肚感都有👍🏻
跟餐仲有一杯茶同啫喱
包你一定飽🫠
Y4 蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅功效平肝固腎、提升免疫力 價錢只係$80 湯底非常足料 無用味精嚟調味真材實料 有真蟲草花同雞肉等⋯特別推薦椰小盅 重椰子味之餘𣎴失主角嘅風頭😌😌😌ZA 花膠排骨土雞燉盅湯 $66呢款比起椰小盅較為失色個人推上面個款多啲但都係零味精 健康嘅燉湯打工仔/無飯家庭可以嚟呢到飲番碗靚湯🥰🥰+$25 B2 焦糖醋香排骨紫薯飯/白飯 跟特式茶 啫喱+$25 B5 玫瑰露豉油大雞髀紫薯飯/白飯 跟特式茶 啫喱茶飲類似枇杷葉嘅味道有啲涼口嘅感覺 但唔苦主推椰小盅嘅燉湯☺️☺️
Y4 蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅
功效平肝固腎、提升免疫力
價錢只係$80

茶飲類似枇杷葉嘅味道
有啲涼口嘅感覺 但唔苦

主推椰小盅嘅燉湯☺️☺️
2023-02-08 454 views
依兩日又凍番少少去到太子 試試依間bookmark左好耐嘅燉湯專門店位置上有啲偏僻(可能夜晚, 附近好多店舖都收左)店舖細細,只有10個座位左右主打原個椰子燉湯但我最後比花膠盅湯吸引左,冇叫到椰小盅(後悔,因為試左朋友果個, 好正 好重椰子味, 十分甜😋)我個set: 花膠排骨土雞燉盅湯+焦糖醋香排骨&紫薯飯(另有杯茶同啫喱)好足料,但排骨有少少老同鞋口朋友的蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅配玫瑰露雞髀如果大家黎食,一定要叫椰小盅非常入味
依兩日又凍番少少
去到太子 試試依間bookmark左好耐嘅燉湯專門店
位置上有啲偏僻(可能夜晚, 附近好多店舖都收左)

店舖細細,只有10個座位左右
主打原個椰子燉湯

但我最後比花膠盅湯吸引左,冇叫到椰小盅
(後悔,因為試左朋友果個, 好正 好重椰子味, 十分甜😋)

好足料,但排骨有少少老同鞋口

朋友的蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑椰小盅配玫瑰露雞髀

如果大家黎食,一定要叫椰小盅
非常入味
2023-01-08 645 views
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 椰小盅燉湯專門店 💥 大隻仔今日終於有機會試食呢間連續兩年蟬聯米芝蓮推介街頭小吃店舖,入到店内得一個客人,心知不妙,燉湯係好飲的,但其他食物,連服務都覺得失望。大隻仔2個人點了3份套餐,應該跟3杯特式茶,追問之下,店舖居然話大隻仔得2個人,所以只俾2杯,特式茶雖然唔係名貴食物,但要加錢跟餐先奉送,邏輯上店舖冇理由俾少一杯吧!至於餐廳環境,可能冇客人關係,店舖冇開冷氣,空氣好混濁唔流通,餐飲體驗、環境唔太舒服。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 織金竹笙子排椰小盅 $66+ 焦糖醋香排骨 配紫薯飯、特式茶、啫喱 $25「織金竹笙子排椰小盅」湯有椰香味,真材實料,冇落味精,味道偏淡,可惜嘅係椰子肉唔夠淋,冇辦法食到。「焦糖醋香排骨」好難食,排骨好重雪味,而且好乾好硬,完全唔入味,比叮叮盒裝肉仲要差。「紫薯飯」飯好淡,同食白飯差唔多。「特式茶」甜菊草味,味道不錯。「啫喱」啫喱正常,不會太甜。🔥 蟲草花幹
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

抵食 ⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
織金竹笙子排椰小盅 + 焦糖醋香排骨 配紫薯飯、特式茶、啫喱

🔥 織金竹笙子排椰小盅 $66
+ 焦糖醋香排骨 配紫薯飯、特式茶、啫喱 $25

織金竹笙子排椰小盅

「織金竹笙子排椰小盅」

焦糖醋香排骨

「焦糖醋香排骨」

紫薯飯

「紫薯飯」飯好淡,同食白飯差唔多。

特式茶

「特式茶」甜菊草味,味道不錯。

啫喱

「啫喱」啫喱正常,不會太甜。

🔥 蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑魚椰小盅 $80
+ 玫瑰露豉油大雞髀 配紫薯飯、特式茶、啫喱 $25

蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑魚椰小盅

「蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑魚椰小盅」
真材實料,鮑魚夠淋,味道鮮甜,可惜嘅係椰子肉唔夠淋,冇辦法食到。

玫瑰露豉油大雞髀

「玫瑰露豉油大雞髀」
睇相片都應該見到,雞脾肉肉質好乾,反而甜豉油味道可以。

下午茶 - 月牙煎餃 + 凍豆漿

🔥 下午茶 - 月牙煎餃 + 凍豆漿 $28
餃子皮太乾,餃子餡既肉好糊,一pat pat唔知食緊乜,而且肉冇味道。
凍豆漿不會太甜。

2023-01-08
$112 (Lunch)
蟲草花幹貝土雞燉鮮鮑魚椰小盅
  • 織金竹笙燉子排椰小盅
2022-12-30 260 views
湯品多選擇。男朋友揀咗螺頭雞湯,超甜推薦,就算食完飯再飲湯都係熱辣辣。自己揀左猴頭菇小排椰小盅,椰子味好出,而且湯盅下有座熱上。正餐方面,而自家製牛腿肉有驚喜,香料味好重。椰汁都好飲。
正餐方面,而自家製牛腿肉有驚喜,香料味好重。椰汁都好飲。
2022-12-30
  • 紫薯飯
2022-12-19 259 views
冬天最適合黎到依間小店飲個熱湯叫左個椰小盅,椰小盅底有個小爐持續加熱,唔洗驚湯好快凍平時我本人好怕飯味精湯,每次飲完好頸渴,依個湯無頸渴既感覺🥰配清清地紫薯飯一流
冬天最適合黎到依間小店飲個熱湯

叫左個椰小盅,椰小盅底有個小爐持續加熱,唔洗驚湯好快凍

配清清地紫薯飯一流
2022-12-19 164 views
凍冰冰嘅天氣,嚟一碗暖笠笠嘅湯,正呀!湯好香椰子味,燒腩仔燒得入味,而且份量好夠,包你食到飽。半年前嚟食過一次,水準冇跌到,仲係好好味!之後會繼續叫朋友嚟食👍🏻👍🏻
凍冰冰嘅天氣,嚟一碗暖笠笠嘅湯,正呀!
湯好香椰子味,燒腩仔燒得入味,而且份量好夠,包你食到飽。
2022-12-14 160 views
好食性價比高,主打焞湯嘅小店,仲冇素湯選擇,連續兩日都食咗呢個日式咖喱牛腩,超好味,唔肥唔瘦啱啱好又唔油膩。至於店方面,即使今日咁寒冷天氣坐喺份面亦唔會覺得凍。舒適度不錯。

2022-12-14
2022-12-08 145 views
跟朋友来太子办事,他说三年前来过这里,对这里的椰盅印象很深,强力推荐我过来。点了一个竹笙仔排椰小盅,配一份日式咖喱牛腩紫薯饭。椰小盅是用一整个椰子烤好装来的,开盖满满椰香,食欲大增。汤里的肉咸淡适中,柔软香滑,一点都不柴。朋友的牛大力排骨汤也很带味。吃得很开心,价格也很实惠
2022-12-04 141 views
我本身都係愛湯之人, 煲湯唔落調味乜濟, 所以出街飲湯會覺得咸. 今日行過又試下, 叫左個竹笙小排湯配雞腿飯, 同花膠土雞湯配叉燒飯。湯係幾好飲, 味道天然. 叉燒差少少火喉, 冇焦香, 但都還可以. 整體嚟講唔錯。
2022-11-07 280 views
放工成日食呢間燉盅湯,健康又好味,最鍾意熱辣辣嘅靚湯,完全冇味精,湯渣都食得,好足料!個人喜歡長白山鮮人蔘烏雞蛋燉盅湯,花膠排骨土雞燉盅湯,螺片湯都唔錯!佢嘅甜品就一般,主打都係靚湯!加$25可以包埋一杯茶,啫喱,紫薯飯,同埋一個餸!

2022-09-21 412 views
晚上來太子飲燉湯,支持小店,一人一盎,叫一個織金烏雞椰小盎,足料,加$25加埋個日式咖哩牛腩飯及香排骨,仲有個甜品仔,性價比很高,平時外賣食,自己工作忙平時係屋企好少煲湯,所以喜歡來。
2022-09-21
  • 織金竹笙烏雞椰小盅