2024-04-06 101 views
一心打算假日搵一啲從未試過的餐廳試下,係網上搵搵下就見到呢間餐廳,見大家極力推介佢個椰子🥥燉湯,就即管去試試,點知一試就勁伏,極為失望去到餐廳,時間不早但完全沒有客人,但都照入去試試。餐廳燉湯盅/椰子燉湯各有十款左右,且可以加配餸,例如燒味。而飯可以跟配紫薯飯或者白飯。 每一個套餐會附有甜品(啫喱)同一杯茶。 每個套餐為返$75-80左右。落單後無耐,餐廳唯一一個員工就開始準備,佢先係樓面個銀色櫃度拎左兩個不銹鋼容器出黎,應該就係啲燉湯,客落咩order,翻熱後,就倒咩湯落去相對嘅器皿度。 今次我試左椰子燉湯+燒味白飯,正如其他食評所講,燉湯無味精,這點很ok,但亦無味,再加上個環保椰子殼,同鋪得好不美觀的叉燒,真係另人食慾大減。最後比錢嘅時候,望一望廚房,見到啲燒味係個大不銹鋼兜度,拼到好似盤菜咁,就知咩事絕不推薦大家去食呢間餐廳,翻叮燒味飯,無誠意,而且價錢不實惠,食完好絕望,請記得三思先好幫襯。

去到餐廳,時間不早但完全沒有客人,但都照入去試試。

$80 (Lunch)
2024-02-02 273 views
2023 最終一日,對自己好d,去飲燉湯作為完美嘅落幕。迎接美好嘅2024新開始🥰📌 花膠排骨土雞燉盅湯($66)+ 玫瑰露豉油大雞脾配紫薯飯跟特色茶同啫喱($25)大大舊花膠,足料排骨同土雞,一飲覺得好漿口,係骨膠原嘅感覺呀🤤,滋陰養顏,飲完皮膚即刻Q彈Q彈,女士最愛❤️店主好細心將大雞髀切開四件方便進食,女士就可以保持儀態優雅甘食📌 猴頭菇子排椰小盅($66)+3隻秘製椰小翅配紫薯飯跟特色茶同啫喱($25)猴頭菇同子排都索曬椰子嘅清甜,益氣健脾、滋補益腎,男士最愛❤️秘製雞翼夠曬入味,送飯一流- 粒粒紫薯飯,營養價值豐富。除左能夠帶能量比身體,卡路里並唔太高,做主食一絕- 食完頭先嘅野之後,飲啖特色茶,沖洗味蕾。- 就可以歎下充滿童年回憶嘅花奶啫喱食完全set 身心靈都當堂滿足曬🥰💸$182#椰小盅‧燉湯飯店 (深水埗)

- 食完頭先嘅野之後,飲啖特色茶,沖洗味蕾。

- 就可以歎下充滿童年回憶嘅花奶啫喱

食完全set 身心靈都當堂滿足曬🥰

💸$182

#椰小盅‧燉湯飯店 (深水埗)

2024-02-01 67 views
上次介紹過呢度嘅滋補湯水選擇好多,啱曬補下身。我覺得椰子燉湯同燉盅湯都都好好飲,想清D,就揀椰子燉湯!想濃D,就揀燉盅湯!果然係2020和2021兩度蟬聯米芝蓮推介街頭小吃,每日新鮮燉製,不加味精,真材實料,滋潤養顏。📌雞腿螺片燉盅湯($66)上次食過玫瑰露豉油大雞髀,就想試下用雞腿去熬製嘅湯。配上螺片入口清甜,而且雞腿啖啖肉味道濃郁。好好飲!📌雲海紅豆仙草+芋圓($35+$5)呢碗甜品除咗有口感煙韌嘅三色手工芋圓,仲有仙草、同紅豆,材料豐富,成個組合好夾好好味,甜度恰到好處,一個人食曬成碗都唔會滯。💸$106#椰小盅‧燉湯飯店 (深水埗)

📌雞腿螺片燉盅湯($66)

📌雲海紅豆仙草+芋圓($35+$5)

💸$106

#椰小盅‧燉湯飯店 (深水埗)

潤著聲喊出來的好滋味📣!今日去試咗一家以椰子燉湯見稱嘅店,佢哋嘅燉湯真係令人雞冻🐔呀!首先嘅是「織金竹笙燉子排椰小盅」,一口湯落肚,暖笠笠有滿滿嘅雞香同紅棗甜—厚道得嚟又唔膩。喝完之後覺得身體都好似靈活咗啲,頓時暖笠笠嘅🔥!然後係「焦糖醋香排骨」,呢個就可以話係有驚喜亦有小小失望。驚喜係排骨調味做得好恰到好處,醋香不會太重撲鼻,焦糖嘅甜味拖住個尾,簡直係味蕾嘅舞蹈💃!但係失望嘅係排骨肉質稍微柴咗少少,咬落去冇預期中噴汁。最後值得一讚嘅係店家服務態度真心不錯,係咁嘅天氣入去,能夠飲到一碗溫暖嘅燉湯,加埋友善嘅服務,真係心情都好晒!下次肯定要純享椰小盅,補返遺憾!總括來講,食物質素不錯,值得一試,尤其係天氣轉涼嗰陣,一碗熱氣騰騰嘅燉湯真係暖到心坎入!🍵🧡

今日同媽子兩個撐枱腳😚我地去呢間太子分店有d難搵,因為佢其實喺橫街度。鋪位好細,只有6張細枱。但原來是2020及2021年既米芝蓮指南推介餐廳!我地叫左猴頭菇子排椰小盅$66+$25轉日式咖喱牛腩紫薯飯餐椰小盅真材實料,冇落味精,啖湯飲落好鮮甜😍入面真係有細細粒猴頭菇同大大舊好淋既豬肉😍雖然粒椰子🥥就唔多新鮮,但碗湯好有椰香味😍大推!!主菜就一般般,肉質不夠淋,咖喱唔夠辣🙈但紫薯飯甜甜地味都唔錯😋仲有杯啫喱送(係羅拔臣啫喱,入面有大大舊椰果,仲落埋花奶添)😍仲叫左特色飯餐:焦糖醋香排骨紫薯飯$50+紅棗牛乳燉花膠(熱)$49燉奶甜品相當出色,入面有細紅棗(有核),椰子同花膠,勁岩女人食夠滋陰養顏😍但主食就都是肉質唔夠淋。估計呢度主打都是燉品,黎呢度淨係食燉品都抵啦😍佢地仲有出湯劵$680有11碗湯呢~地址:椰小盅燉湯專門店 (白楊街) (太子)太子荔枝角道130號白楊街地下2A號舖(太子站C2出口步行約4分鐘)
今日同媽子兩個撐枱腳😚

地址:椰小盅燉湯專門店 (白楊街) (太子)
2023-11-11
  • 猴頭菇子排椰小盅
  • 紅棗牛乳燉花膠
話說最近GG body check🏥,醫生話我缺鐵性貧血❤️‍🩹💀🩸,加上到左秋冬季節天氣乾燥🥶,皮膚變差🤕,於是就上網睇下有咩食療岩我。原來有間打正旗號嘅椰子燉湯♨️<<椰小盅‧燉湯飯店 (深水埗)>>連續蟬聯兩年(2020 & 2021)米芝蓮推介街頭小食👑,被評為「新鮮食材,細心準備:美味佳餚」,講到甘犀利😎,一於試試佢咩料先🤪。📌織金竹笙烏雞椰小盅($66)🫕話有益氣養血,美容養顏,岩曬女士👩🏻‍🦰👱🏻‍♀️👩🏻‍🦱。一送上枱都覺得好吸精😍,勁可愛😚,好似椰小盅係一位小朋友🧒🏻👧🏻👦🏻👶🏻,坐係櫈仔上面甘。店主見我輪輪盡盡🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♀️,仲會自動請纓用鐵砂掌🫷🏻幫我徒手拎起個熱辣辣❤️‍🔥嘅椰子倒落個碗仔度,又細心💞又一眼關七👀,感覺窩心💘。 講返個椰小盅先,我尋寶甘發現裡面收埋入烏雞、杞子淮山、紅棗同一大條竹笙,真材實料,燉出泥個味鮮甜之餘,有椰子嘅清香,我可以好肯定呢個湯百分百原味,冇鹽冇糖冇味精,因為我唔受得味精,一食就會敏感,而飲完之後不但止冇口渴感,而且係感覺由五臟六腑🧠🫀🫁🩸潤到出我皮膚,好滋補🤤,原汁原味之選🤩。📌手工芋圓($40)仲試埋

📌織金竹笙烏雞椰小盅($66)🫕

📌手工芋圓($40)
仲試埋呢度嘅手工芋圓添呀,每一粒煙煙韌韌🤏🏻,好軟糯,好好噍,味道天然。好滋潤~🤭

係依度食完之後一d都唔dry lu!🤗🤗🤗

💸💸💸$106

@siuchung_coconut

2023-11-23 211 views
姊妹們👯‍♀️有福啦,想飲靚湯又同時養顏,這間的確是不錯的選擇🥰。連續兩年蟬聯米芝蓮推介街頭小吃,足見品質卓越。他們主打原個🥥椰子足料燉湯,新鮮無添加,不落鹽,不落糖,不落味精。織金竹笙烏雞椰小盅 $66燉湯伴隨椰子清香,用料十足,小小一盎有紅棗,竹笙,及烏雞,湯味清甜。熱辣辣上枱,不但飲完整個人暖笠笠,還益氣養血,美容養顏❤️❤️叉燒拼燒腩仔、紫薯飯,啫喱 +$25小菜其實好多選擇,但係我忽然好想食燒味,就選擇了叉燒拼燒腩仔。叉燒較乾身有點柴,很一般。但燒腩仔脆皮肉厚,非常不錯。最驚喜的是紫薯飯,用了十足,粒粒紫薯同白飯紫白相間,美感十足而又有豐富嘅纖維,食完都覺得自己健康咗😂。飲品轉鮮榨椰汁 +$12很難得有這樣健康的飲品,果然貫徹這間店的健康有益的作風。新鮮椰汁分量不少,值得一試。整體來說,的確一次過滿足你三個願望,想健康,又想靚,又性價比高,最重要食完冇負擔感 ,姊妹們確實可以book mark一下🤭。@Big_Big_Foodie

織金竹笙烏雞椰小盅 $66

織金竹笙烏雞夜小盅
紫薯飯
  • 鮮榨椰汁
2023-11-16 99 views
掛住阿媽靚湯嘅時候就去椰小盅飲個靚湯,原個椰子燉當歸乳鴿湯超足料,有好香藥材味超正!果然係米芝蓮星級程度嘅燉湯,而且啖啖回甘又香!名不虛傳,果然有媽媽住家湯嘅味道!不過個湯超級熱辣辣,如果大家要飲要小心啲要攤凍咗先飲好D!跟餐加$25就有飯有甜品花奶啫哩,又有玫瑰露豉油王雞脾食好抵!店員好細心遞上豉油雞髀時(已經切好碎上,唔使食得好狼狽),我已經聞到雞脾好香玫瑰露酒香味,雞髀肉滑溜唔會好柴,加埋個紫薯飯真係一流!

2023-11-14
2023-10-22 125 views
無論幾忙,都要記得飲湯⬆️這是餐廳的餐盤墊紙上的一句話,聽說這間燉湯店是由三名90後大學生創辦,我一定要支持,不過這次沒有喝湯👉手工芋圓(熱食)我覺得熱食的芋圓比凍食的更Q彈,duangduang的,如果多些芋圓就好了👉煎餃🥟很香,整顆脹卜卜的,皮薄餡大,皮煎得香香脆脆的🥹星期日太子附近好安靜啊,好多店舖都關門了,餐廳的人流稀稀落落的💡沒有加一服務費💡所有照片均為live原相無濾鏡保持食物原樣
無論幾忙,都要記得飲湯
👉煎餃🥟很香,整顆脹卜卜的,皮薄餡大,皮煎得香香脆脆的
💡沒有加一服務費
💡所有照片均為live原相無濾鏡保持食物原樣
2023-10-18 93 views
上次食雞髀其實都已經麻麻地,不過都係好想飲個湯,所以就再次光顧啦!今次叫咗叉燒拼脆皮燒腩仔,係我嘅錯,咁多款選擇唔叫,叫咗樣唔係餐廳自制既,無論係叉燒定燒腩仔,都勁有隔夜feel😑
2023-10-16 110 views
喺白楊街一個唔起眼嘅角落,有一間曾經連續取得2年米芝蓮推介嘅燉湯店。燉湯都拎到米芝蓮?試下有咩咁特別先店內位置不多, 約有4-5張枱,食飯時間好容易滿座。叫咗織金竹笙子排椰小盅燉湯+自滷牛腿肉紫薯飯+鮮榨椰汁。燉湯材料豐富, 除咗湯料外不加一滴水,以椰子水原盅燉煮而成。每一啖都有陣陣嘅椰子清香,十分滋潤,但又不會搶到肉料的鮮甜。牛腿肉(牛腱) 好入味,肉質嫩滑,係下飯嘅好選擇。紫薯飯除咗紫薯外仲有紫米,粗纖維為平常嘅白飯增添口感。鮮榨椰汁應該有加奶,有椰香之餘不會太甜也許,煩忙的香港人係需要一碗可以慰藉心靈的燉湯,從煩囂的都市得到片刻嘅寧謐。另外值得一提係可以whatsapp 預先落定單,以確保去到餐廳時飲到想要嘅燉湯

2023-10-10 84 views
最近屋企少煲湯,對湯水好渴望,search左下香港燉湯,見到尼款原個椰子燉湯都幾吸引。而且有我最鍾意嘅烏雞。一於外賣試試。外賣來到仲熱辣辣,湯好清甜,冇味精,有三四塊雞肉,紅棗桂圓枸杞。包裝袋好密實一定唔會漏。
2023-10-10 68 views
原個椰子🥥當燉盅吃完飯本來想飲糖水,找糖水鋪看到一間小小不起眼的店面,原來還是米芝連指南推介的店,又有燉湯又有糖水🌟織金竹笙烏雞椰小盅,益氣養血、美容養顏,很清甜的椰香味,無鹽無糖無味精,沒添加任何調味,新鮮食材的真味。廣東人離不開湯,飲個燉湯好補身。再加個小菜和紫薯飯就是健康的一餐🌟手工芋圓,里面有仙草紅豆抹茶芋圓地瓜芋圓紫薯芋圓,不會很甜膩,可惜芋圓偏硬,不夠軟糯,份量算足💡沒有加一服務費
原個椰子🥥當燉盅
💡沒有加一服務費
小時候 不懂得欣賞娘親煲的湯😂湯料就更加看不起長大後學懂珍惜家裡還會⋯煲湯的人背著2020年及2021年米芝蓮名銜的椰小盅號稱「全港唯一專注於養生原味椰盅燉湯專門店」😳對小店也充滿期待!不過事隔三年湯品類還好 而小菜類真的需要進步空間我還是⋯⋯⋯⋯⋯還是回家飲湯吃飯好了🥲😂⍥ 織金竹笙烏雞椰小盅 ❙ $66原個椰子燉湯是店家招牌烏雞滋陰益氣 非常適合我😌椰子香氣十足 料也蠻多雞件輕易骨肉分離 湯頭雖然有點油🥰但清甜味美美中不足是吃不到椰肉+$25醬香柴火雞小腿·紫薯飯·特色茶·啫喱雞小腿肉質不錯 有彈性😙醬汁鹹香微辣 挺好餸飯紫薯健脾熱量低比白飯更有飽肚感啫喱就正常發揮 入口是順滑的花奶份量不少 邪惡度增加⍥ 牛大力排骨燉盅湯 ❙ $60牛大力健脾益胃補腎補腰😏湯料也足 排骨也不柴濃而不濁偏鹹香+$25 日式咖喱牛腩·白飯·特色茶·啫喱😅咖哩有日式的甜亦有點港式style 牛腩有六七小件 多筋膜位 大多也非常有嚼勁 🥲絕對是考我們牙力 令人失望🙄⍥ 焦糖醋香排骨 ❙ $50半肥瘦排骨軟稔可惜焦糖又做不到😕醋又做得不好🙁跟合格還有點距離☹️
小時候
不懂得欣賞娘親煲的湯
😂湯料就更加看不起
長大後
學懂珍惜家裡還會⋯煲湯的人

背著2020年及2021年米芝蓮名銜的椰小盅
號稱「全港唯一專注於養生原味椰盅燉湯專門店」😳
對小店也充滿期待!

不過事隔三年

醋又做得不好🙁
跟合格還有點距離☹️

• 織金竹笙烏雞椰小盅
2023-06-17 744 views
位置不多,入咗嚟之後聞到有浸怪味。叫咗個當歸乳鴿四物椰小盅,功效係補中益氣調理止痛。+焦糖醋香排骨配白飯,包特式茶同啫喱。個湯既當歸味好香,但係味道唔重。整體個湯好清甜,好有椰香味,重口味人士唔會中意。焦糖醋香排骨唔好食,又乾又硬。另外一個係織金竹笙烏雞椰小盅,功效係益氣養血,美容養顏。+自滷牛腿肉配紫薯飯。整體來講個湯係極甜,好似阿媽落咗好多料,但只加少少水煲湯咁。牛腿肉即係牛展都係好乾又薄,紫薯似白飯易入口。加左杯椰汁,叫左野飲就唔會有特色茶,椰汁唔太甜,但都唔夠濃。杯啫喱係羅拔臣啫喱粉整既,係兒時既味道。

位置不多,入咗嚟之後聞到有浸怪味。

叫咗個當歸乳鴿四物椰小盅,功效係補中益氣調理止痛。

另外一個係織金竹笙烏雞椰小盅,功效係益氣養血,美容養顏。
杯啫喱係羅拔臣啫喱粉整既,係兒時既味道。