2020-12-04 721 views
雖然家住港島,但就從未會想過去柴灣尋找美食。適逢今天來到附近,便在openrice訂座,有88折優惠。是日是萬聖節正日,餐廳特意在每枱放置巫師帽,又安排萬聖節化妝服務,令人感受氣氛,同時亦感受到餐廳的細心。服務上,全部侍應都很有禮貌,又會主動介紹餐點。我們有如素的朋友,雖然餐牌沒有素食,但餐廳仍然盡力安排菜式,務求大家食得盡興。是日小食是用上3款海鮮類,分別是蟹肉沙律,吞拿魚他他和蝦多士,全部都很鮮味,細細份,很精緻,作為前菜十分開胃。我覺得蟹肉沙律最為好吃,略嫌少了一點。前菜我們點了巴馬火腿配田園蜜瓜沙律,味道夠清新,火腿亦夠油香配香甜蜜瓜,是絕妙的配搭。朋友點了鴨肝,雖然我沒有享用,但擺盤很美觀,而且鴨肝亦煎封得很香脆,朋友都很滿意。餐湯可選擇應節的南瓜湯,還有中式干貝螺頭燉湯選擇。我選擇了西湯,由於加了松露油,味道更濃郁,十分香甜。主菜我們都點了牛排,因為餐廳標榜這是乾式熟成牛肉,感覺很特別,試完覺得加錢吃亦有道理。首先要講肉質非常嫩滑,燒到五成熟仍有肉汁,油脂分佈亦算均勻,惟仍然帶有少量的筋,不過已經算是近期吃過較高質的牛排。另外我們還單點一份海中蝦意粉配蒜香蕃茄油,味道較為清
精緻小點

巴馬火腿配田園蜜瓜

頭盤-香煎鴨肝

南瓜忌廉湯

乾式熟成肉眼扒

另外我們還單點一份海中蝦意粉配蒜香蕃茄油,味道較為清淡。意粉不算滑身但都算掛汁,都有3-4隻海中蝦,尚算滿意。
海中蝦意粉-香蒜蕃茄醬

甜品有辣椒黑朱古力蛋糕和紐約芝士餅。兩者都很精彩。芝士餅夠冰凍,芝士部分很香軟且濃味,餅底是牛油餅底,同樣滋味。朱古力蛋糕則更為香濃,朱古力味帶有回甘,辣椒的味道有輕微的後勁,有點刺激,第一次品嘗如此有趣的配搭,非常特別。
New York Cheesecake
辣椒朱古力蛋糕

餐茶可選擇冷熱飲品,屬正常水準。
餐廳的心思很夠,但我們的時間卻不夠,絕對建議預留時間慢慢品嘗美食和玩意,同時這裡亦是聚會的好地方,坐很好之餘,餐廳亦不會催促客人的,感覺非常良好,期待下次再光顧。
2020-10-31
乾式熟成肉眼扒
New York Cheesecake
辣椒朱古力蛋糕
2021-02-20 19 views
好味小店店內環境好好服務態度非常好食物質素好高 睇得出好用心製作呢間餐廳個set menu都幾多野食 性價比幾高我尤其鍾意佢個飽魚 好鮮好有飽魚味中式燉湯都幾好飲份量都幾足 好抵食💖
好味小店
我尤其鍾意佢個飽魚 好鮮好有飽魚味
中式燉湯都幾好飲
份量都幾足 好抵食💖
2021-01-16 148 views
之前屋企人帶我食間柴灣小店,今日同屋企人舊地重遊,餐牌改左,於是嗌左兩款午市套餐。同上次一樣,食物仍然高水準,無令我失望,甚至有驚喜,原來牛舌都可以腍、厚、嫩並存。職員仍然服務親切,而且餐廳好週到,上次去係常溫水,但可能考慮到呢排天氣凍,係斟熱水。除此之外,亦有進步之處,上次前菜個麵包好味還好味,唔係熱o既,,但今次係熱架,而且又軟熟。環境咁困難,問過佢地每日只有三個半鐘堂食 (1200-1530),地理位置唔係購物區,見佢咁苦苦經營卻仍然可以高質,希望佢可以支持倒落去。即使再一般的菜式或食材,用心做都可以令人驚艷。以呢個價錢,交足功課,甚至可以話超額完成。

麵包 + 粟米蓉湯 + 沙律
燴巴西牛舌配忌廉薯蓉
香煎加拿大豬鞍扒配芥末籽醬
法式焦糖燉蛋
辣椒朱古力餅
Other Info. : openrice 訂座 88 折
2021-01-16
$168 (Lunch)
麵包 + 粟米蓉湯 + 沙律
燴巴西牛舌配忌廉薯蓉
香煎加拿大豬鞍扒配芥末籽醬
法式焦糖燉蛋
辣椒朱古力餅
  • 牛舌,豬鞍扒,粟米湯,焦糖燉蛋,伴菜忌廉薯蓉
2020-12-19 358 views
以為柴灣係美食沙漠,點知網上見到佢,又知道星期日休息,就趁星期六晏晝去試吓。嗌咗牛柳午餐,叫左七成熟。先上前菜,有三樣嘢:蘑菇湯(湯魷魚蘑菇味都好濃),一片麵包(酸酸o地好醒胃),仲有柴門特色沙律(有生果同埋蔬菜嘅沙律,味道好夾食材亦新鮮),已經喜出望外。主菜牛柳雖然七成熟,但係煎得好嫩,牛味都好出。同行者點左香煎珍寶大虎蝦拼帶子,蝦味香到呢⋯⋯帶子又滑又鮮甜。食完已經大滿足,又口痕點咗個辣椒朱古力餅,食完d辣有後勁由喉嚨湧返上嚟,幾特別。另外,店員親切有禮,環境舒服亦都適合傾偈。令人充滿驚喜的餐廳。💛

另外,店員親切有禮,環境舒服亦都適合傾偈。

令人充滿驚喜的餐廳。💛
柴門特色沙律,蘑菇湯和麵包
煎焗阿根廷醃製牛柳
香煎珍寶大虎蝦拼帶子
2020-12-19
$170 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
柴門特色沙律,蘑菇湯和麵包
煎焗阿根廷醃製牛柳
香煎珍寶大虎蝦拼帶子
辣椒朱古力餅
係柴灣,多數人都會以為無咩好食,但其實呢度有好多野食架!大力推介柴門,佢係東貿廣場6樓,其實係地鐵站過去都唔係好遠👍🏻平日黎既好處係唔駛等位,如果驚無位可以預早訂台,仲有88折👍🏻餐廳細細,但整齊,背景有jazz聽,柔和的旋律,岩哂慢活既我地黎傾下計。佢地既午餐都有幾多選擇(素人都有岩既餐架)前菜有沙律、湯、個湯都幾有料,唔係淨水,而沙律既的生果好甜!我地兩個今次叫左牛仔柳好好味! 出奇地好有肉汁、好嫩滑~有驚喜! 柴灣人又多個選擇啦~
係柴灣,多數人都會以為無咩好食,但其實呢度有好多野食架!

佢地既午餐都有幾多選擇(素人都有岩既餐架)

柴灣人又多個選擇啦~
2020-11-02 580 views
柴門是我很喜愛的西餐廳,常來,這次萬聖節比較特別,就多寫一個食評吧!來到餐廳門口,已經有萬聖節佈置,然後有化妝師幫客人劃手手,我要求劃一個南瓜,好精緻, 幾分鐘就劃好(忘記拍照),還送女士們一頂蜘蛛帽,很有氣氛 !一個萬聖節套餐和平時價格一樣 $328起,訂座有 88 折。坐下後,首先有一杯 welcome drink, 是青檸雪梨特飲,清新 !這餐廳一直用環保飲管,這次是黑不鏽鋼。前菜是 3 款精致小點:眼球、蝦多士、吞拿魚他他,萬聖節眼球👁️是蟹肉 (紅菜頭染色)+ 龍眼肉 + 藍莓,一點都不驚嚇,開胃又好味我改了花菇元貝螺肉燉湯,元貝大大粒,材料十足Hubby 的南瓜松露忌廉湯,我試了一湯羹,好香好滑我的主菜是法國油封鴨腿,以前沒有吃過,皮脆脆的,肉質鬆、化、嫩, 下次一定 encore。Hubby 的新西蘭羊架,肉色粉紅,我不吃羊,所以無試,他說好正摯愛甜品是 signature crème brûlée,好香 vanilla, 很嫩滑,食到底部不少 vanilla seed。今晚萬聖節送蜘蛛曲奇,超可愛 !多謝樓面經理多送我一塊,嘻嘻 !很滿意的一餐

我改了花菇元貝螺肉燉湯,元貝大大粒,材料十足

Hubby 的南瓜松露忌廉湯,我試了一湯羹,好香好滑

很滿意的一餐

2020-10-31
Dinner
2020-09-06 1034 views
我試過既餐廳之中,非常有心,有誠意既餐廳,食物質素比得上中環高級餐廳,服務亦常一流,服務員細心介紹每一道菜,而食物亦非常好味,我今次食左個羊鞍同帶子大蝦意大利飯,十分有水準,下一次一定要再試其他食品。👍🏻
2020-08-30 792 views
意粉味道比外面清淡一點,不太濃味但好食!Menu選擇不多,可能集中做好一些主打式。年輕waiter經驗不足,但小店經營不可能對服務丶禮議水平有高要求吧。老闆健談,環境有輕音樂,可以讓人慢慢傾談!
老闆健談,環境有輕音樂,可以讓人慢慢傾談!

2020-08-27 843 views
慶生快閃lunch店員推介 G餐乾式熟成肉眼,我都知男友鐘意食肉,但真係好貴,佢一定堅持請客,所以我就叫番個 A餐牛乾菌意粉平衡番啦~前菜, 上次黎食係炸春卷,今日係parma ham, 優質貨,層次鹹香沒有筋,配埋柚子沙律菜,非常開胃!水果片好似有襯色咁,非常賞心悅目!餐湯係非常香濃既粟米湯,淡淡濃厚粟米香!主菜A, 雖然係餐牌最平既餐,但無令人失望,一樣好味!意粉質地岩岩好,牛乾菌汁非常香濃,無紅肉都做到呢個汁覺得好神奇!呢塊牛,第一啖,可謂將好多牛既肉汁濃縮左係個口到,果種牛肉既香濃,係可以係個口腔內唔散,我真係未食過咁濃肉味既牛!職員仲好細心問我地覺得點。我自己其實覺得肉質唔夠林,因為望落個部份有脂肪,所以期望像牛展一類質地,同埋食落有筋啊。男友話ok的,亦讚賞肉味香濃。口味好個人,總體係讚既!另外配菜既薯蓉口感好 creamy, 亦有調味!多謝男友預先order焦糖燉蛋底下有雲呢拿籽,燉蛋口感creamy, 甜度剛好,無懈可擊!不約而同,我地覺得個紅茶膽都好香,非常好飲!檸茶都做到呢個竟界,好野好野!無論服務,食物,環境,價錢都好滿意!順帶一提,柴門對於每個食評都有心去睇,
慶生快閃lunch

多謝男友預先order焦糖燉蛋

無論服務,食物,環境,價錢都好滿意!

順帶一提,柴門對於每個食評都有心去睇,仲會積極回應評語,我覺得真係好難得!間中出錯做人都會啦,但事後肯承擔並虛心既態度實屬難得,更加欣賞呢間餐廳!

加油

2020-08-17 563 views
外賣自取 明明寫左走結果冇走餐具😭1. 三文魚扒意粉+西湯 ($108)-比錯白飯-三文魚okay, 煎得可以但係都係堂食好d -記得汁醬另上2. 油鴨脾薯菜+$8 凍檸檬茶+中湯 ($116)-比錯意粉-油鴨脾nice! -記得汁醬另上-冇比嘢飲 餐湯一個西湯 一個中湯, 西湯好飲d 整體錯單問題嚴重, d 澱粉(意粉,白飯,薯菜)比到亂曬!疫情過左都係轉番堂食算啦😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
外賣自取
明明寫左走結果冇走餐具😭

1. 三文魚扒意粉+西湯 ($108)
-比錯白飯
-三文魚okay, 煎得可以但係都係堂食好d
-記得汁醬另上

2. 油鴨脾薯菜+$8 凍檸檬茶+中湯 ($116)
-比錯意粉
-油鴨脾nice!
-記得汁醬另上
-冇比嘢飲

餐湯一個西湯 一個中湯, 西湯好飲d

整體錯單問題嚴重, d 澱粉(意粉,白飯,薯菜)比到亂曬!
疫情過左都係轉番堂食算啦😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
2020-08-17
TakeAway
2020-07-17 757 views
柴灣附近有一戲棚。觀賞前想先作進食,偶然下發現此西餐廳-柴門西餐廳。位置理想,就近柴灣地鐵站,幾分鐘內可到。位於商廈內,大廈環境光亮企理。店鋪面積不大,但空間充足,坐得舒適。店鋪裝修精緻,環境氣氛優雅。最欣賞店內之空氣清新流通,細看之下發現店內放有空氣清新機。現場有音樂表演,可惜疫症期間暫停。雖然此處是西餐廳,但我必須推薦佢嘅中湯。湯味濃郁,連湯渣也很好吃。店鋪位置鄰近戲棚,作為pre-theatre dinner相當適合,但請預留較多時間。今次實在有點不好意思,叫左個大餐,又冇足夠時間食,但老闆仍盡力配合,成功開戲前食完。建議各位預更多時間,此店值得好好細味感受。

位置理想,就近柴灣地鐵站,幾分鐘內可到。

。最欣賞店內之空氣清新流通,細看之下發現店內放有空氣清新機
。現場有音樂表演,可惜疫症期間暫停。

建議各位預更多時間,此店值得好好細味感受

2020-07-05 476 views
如果要在港島, 九龍和新界各選擇一個美食沙漠, 港島的代表應該昰柴灣吧! 連連鎖食肆選擇也不多, 更不用說是小店了. 柴門這家定價中等, 主打西餐而又有舞台給人Jam歌的餐廳, 在柴灣是一個異數. 吃午飯的時間沒有Live Music, 就是單純吃她的西餐. 二百元的3 Courses Set Lunch, 頭盤的粟米忌廉湯有粒粒粟米, 味道清甜, 配上有火龍果及蘋果的自家沙津, 甚為開胃. 麵包帶有淡淡的甘筍甜味, 也算有誠意. 主菜點了安格斯後的Rib Eye, 煎完再焗的傳統做法, 熟度剛好, 只是這塊Rib Eye脂度較正常少了一點, 油香差少少, 而Side Dishes吃下去頗凍, 這點店家要多加注意了. 甜品Cream Brulee的雲妮拿味甚突出, 口感也夠綿滑, 正常水準之作, 當然在這沙漠也許已是個小綠州.
2020-06-18 496 views
Been to this place cos i was finding restaurant in Chai Wan area. Service and food quality is exceptional! We ordered risotto, steak and chocolate cake as dessert. all tasted good

2020-05-10 1229 views
weekend想食好d, 想試下間餐廳質素但又驚伏,最好試下個lunch先喇。男友帶我黎,我一出電梯,以為呢到係賣酒或者賣藝術品,佢話呢到就係啦。裝修格局都好優雅牆上有好多油畫,晚上仲有live band, 呢到樓底好高,坐得非常舒服。我覺得自己置身於藝術館到食緊野咁。坐低一陣,店員斟水比我地,又為我地介紹食物,feeling so good! 前菜好有驚喜!素菜卷酥脆唔油,裡面有蘿蔔絲同芋頭,沙律菜正常,配有一口提子,火龍果同哈蜜瓜,每樣一啖岩岩好,個醬汁係柚子汁,好 fresh好待別! 個南瓜湯好 creamy, 細緻在上面有幾粒脆米,增加了口感。而自家製麵包充滿鬆軟得黎亦香草味!主菜黎啦,我選個最平嫁啦,始終lunch都係唔捨得食太貴。我要左 A餐,煙小茴香三文魚闊條意粉配意大利帕達諾忌廉芝士。我好少打晒個標準菜名,但我感受到廚師既用心細緻,所以尊重番佢。呢個主菜,就似細緻板卡邦尼,個汁唔會槳住個口,亦唔洗靠拉絲,而係實而不華香濃既芝士味!而三文魚似係自己醃?小茴香既味好霸道,佢醃既份量同時間都岩岩好,少少香料味加少許香草味,加埋 d 椰菜絲,平衡番忌廉芝士!男友食 E, 香煎

男友食 E, 香煎加拿大豬鞍排配砵酒濃汁,濃郁肉味,有肉汁,肉質剛好,食到中間都唔un, 可謂達到豬鞍恰如其分既竟介!配菜有個薯絲餅仔,都好特別!

見水準咁高,加 $20 要個辣椒朱古力蛋糕啦!主體係好濃既可可味加上質感幼滑慕絲,尾尾有少少辣,就算你唔食佢面條椒絲,成個蛋糕本身已經有辣味,個餅底係朱古力蛋糕,好鞋好乾身既地步,放左好多日?

廚師比心機煮,客人比心機食!我地早到,食到咁上下已經 full house, 大家記得 book位!很推薦的!
2020-05-03
$170 (Lunch)
  • 香煎加拿大豬鞍排配砵酒濃汁
2020-05-05 700 views
羊架厚切,肉質嫩滑,一流。虎蝦帶子配意大利食,食材新鮮。中式燉湯真材實料,每樣菜式足份量,甜品是香濃辣味朱古力,食後喉嚨有回辣感,不過完全無刺激辛辣感覺,怕食辣的都無問題。價錢物超所值。加上柔和燈光,地方乾淨衛生,服務員耐心解釋每樣菜的特色,好開心無揀錯。一定會再嚟。
2020-04-30
Celebration