2024-06-04 963 views
成日約唔同人食飯,有時諗下去邊度食,諗到頭都大埋😂,加上今次啲朋友,一個怕羞、一個低調、一個毒毒地,話要搵私隱度極高嘅餐廳😌。好彩冇嘢係難到我嘅,幾經辛苦,終於搵到間,符合佢地要求嘅餐廳😍。南北匯 佔地5800呎劃分成6️⃣個獨立房間不設大堂房內提供獨立洗手間🚾及音響設備🎤而且隔音降噪功能極佳,私隱度極高😍。幸運宴 $800/位🌟品味前菜總廚發辦前菜一坐低店員就會奉上6️⃣款前菜,包括漬青瓜🥒、糖心蕃茄🍅、豬肚、素腐皮、萵苣及炸春卷,款款開胃,作為前菜最適合不過😋。🌟星級養生湯鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉養生湯鳳尾翅夠哂厚生,配上淮山、豚肉、杞子,令整個湯底滋潤保健又養生😍。🌟名廚精萃XO醬花枝蘭花蚌蘭花蚌和花枝同樣鮮嫩、彈牙,加埋XO醬一齊炒,更加惹味😋。百花鵝肝芝士盒外層炸至金黃酥脆,輕輕切開之後芝士🧀即時流出,加上鵝肝味道濃香,整體非常之好食😍。福祿鮮鮑魚豬手豬手🐖炆至軟糯,入口軟腍,簡單以蠔皇調味,已經非常好味😋。東江客家鹽水雞鹽水雞🐓味香濃郁,皮爽肉滑,記得一定要蘸埋沙畺汁,更能突出鮮味🥰。瑤柱扒田園時蔬瑤柱芡汁非常之多,朋友們都得略鹹😂,但我又覺得剛剛好。🌟主食富豪海皇燴絲苗飯🍚炒得十分

幸運宴 $800/位

🌟品味前菜
總廚發辦前菜

🌟星級養生湯
鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉養生湯

🌟名廚精萃

XO醬花枝蘭花蚌
蘭花蚌和花枝同樣鮮嫩、彈牙,加埋XO醬一齊炒,更加惹味😋。

百花鵝肝芝士盒

福祿鮮鮑魚豬手
豬手🐖炆至軟糯,入口軟腍,簡單以蠔皇調味,已經非常好味😋。

東江客家鹽水雞

瑤柱扒田園時蔬
瑤柱芡汁非常之多,朋友們都得略鹹😂,但我又覺得剛剛好。

🌟主食
富豪海皇燴絲苗
飯🍚炒得十分香口乾身粒粒分明,口感軟熟🥰,食完好滿足。

🌟時令甜品
合時甜品
環球時令水果
最後當然唔少得甜品和水果啦😋。

潮式凍蟹 (+$180)
由於我為食,加上店員推介,所以最好叫了隻凍蟹🦀嚟食,花蟹🦀肉多且肉質飽滿紮實、味道鮮甜、蟹黄脂凝透香,簡直令人回味無窮😋。

2024-05-23
2024-05-24 931 views
位於尖沙咀的中式私房菜餐廳。其實一向不太願意出席新朋友的多人飯局聚會,但誠意拳拳下總要比面?朋友介紹了這間高級的精緻中菜餐廳,餐廳位於天文台道,去到門口更要禁鐘仔(?才可以入座,私隱度十足。餐廳設有不少獨立包廂,除了設有獨立洗手間,更可以唱K,空間開揚又寬敞,很適合一群朋友或家人聚會呢~⋆_____幸運宴 $800/pp______⋆ ▫ 總廚發辧前菜▫ 鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉養生湯▫ XO醬花枝蘭花蚌▫ 百花鵝肝芝士盒▫ 福祿鮮鮑魚豬手▫ 東江客家鹽水雞▫ 瑤柱扒田園時蔬▫ 富豪海皇燴絲苗▫ 合時甜品及生果.▫ 潮洲凍蟹 + $180 ___⋆ ⋆ ___  ✿ 總廚發辧前菜一入座便已送上六個前菜,分別有漬青瓜、糖心蕃茄、豬肚、素腐皮、萵苣及春卷,非常豐富;光是前菜已令小鳥胃口的朋友喊飽了。.✿ 潮洲凍蟹 套餐沒有包含凍蟹,需另外加點的。凍蟹更能把蟹的肉汁及鮮味鎖住,入口鮮甜清爽,但蟹黃不算多。 .✿  鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉養生湯平日欠缺湯水的我眼見有養生湯已經兩眼發光了,超大超厚的鳳尾翅,加上清澈清甜的湯底,滋補又滋潤。.✿ XO醬花枝蘭花蚌蘭花蚌脆口鮮甜,加入XO醬炒香後更是惹味非
位於尖沙咀的中式私房菜餐廳。
⋆_____幸運宴 $800/pp______⋆
▫ 潮洲凍蟹 + $180
 ___⋆ ⋆ ___
✿ 總廚發辧前菜
✿ 潮洲凍蟹
套餐沒有包含凍蟹,需另外加點的。
凍蟹更能把蟹的肉汁及鮮味鎖住,入口鮮甜清爽,但蟹黃不算多。
✿  鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉養生湯
✿ XO醬花枝蘭花蚌
蘭花蚌脆口鮮甜,加入XO醬炒香後更是惹味非常;而且據聞蘭花蚌有清火解毒作用,剛好適合爆瘡的我呢。
✿ 百花鵝肝芝士盒
炸得金黃酥脆,切開後有芝士流心,光是賣相已經很吸引;入口香酥不油,鵝肝味道濃香,甚有驚喜。
✿ 福祿鮮鮑魚豬手
意頭菜似乎是粵菜的精綷,鮑魚及豬手在中菜廳老是常出現。
矜貴的食材,簡單的蠔皇調味已很足夠提鮮,入口軟腍又入味。
✿ 東江客家鹽水雞
附上一客沙薑醬汁,雖然鹽水雞已經很入味,但沙薑汁不能不點呀,更鹹香可口。
雞件嫩滑,肉味濃郁,比起鹽水雞,其實味道更像滷水雞呢。
✿ 瑤柱扒田園時蔬 / 富豪海皇燴絲苗
超爆量的瑤柱,光是用瑤柱送飯已經很滿足;可惜瑤柱份量過多?因此整體味道還是略鹹。
所謂富豪海皇燴絲苗,即是高級版的揚州炒飯。炒飯粒粒分別,乾爽不油,最後還是要吃飯才夠完滿呀~
✿ 合時甜品及生果
2024-05-18 644 views
尖沙咀有間高級食肆:南北匯,全部都係包房,私隱度高,而且每間房都有卡拉Ok,可以一邊食一邊唱,最夜可以唱到零晨兩點食物方面以套餐為主,價錢由$500幾至$2000,豐儉由人前菜麻油黑木耳話梅蕃茄,麻油特別香,應該係靚料。蕃茄酸咪咪,幾開胃鮑魚萵筍絲,鮑魚雖然細位,味道都濃,萵荀絲就夠爽口琥珀合桃,正常發揮棗皇竹笙燉鳳尾翅,超大粒紅棗,所以叫棗皇,非常清甜,成個燉湯好足料,好飲又潤喉鮑魚扣鵝掌北菇,全部料都好入味,鮑魚 Size唔細,鵝掌更炆到一入口就脫骨,食得好方便乾邑鵝肝煎帶子,新奇組合,帶子並非煎到全熟,個心仲帶少少生,食得出係刺身級。鵝肝就煎到表皮超脆,裡面半溶狀態,極邪惡XO碧綠醬炒雙蚌,雙蚌分別珊瑚蚌及象拔蚌,炒得夠獲氣,生熟程度剛好,唔會過韌,調味適中,好食瑤柱翡翠炒𢇁苗,應該係飯粒先浸蛋液,然後先攞去炒,咁就可以做到粒粒飯都有蛋黃包裹嘅效果,又靚又好食鮮奶燉燕窩,鮮奶甜味輕,入口滑嘟嘟,燕窩分糧都唔少,食完飽上加飽另外仲有鮮果同Haagen-Dazs,忍唔住又食哂,滿足
尖沙咀有間高級食肆:南北匯,全部都係包房,私隱度高,
食物方面以套餐為主,價錢由$500幾至$2000,豐儉由人

鮑魚萵筍絲,鮑魚雖然細位,味道都濃,萵荀絲就夠爽口
琥珀合桃,正常發揮

另外仲有鮮果同Haagen-Dazs,忍唔住又食哂,滿足
2024-05-11
2024-04-01 738 views
難得老闆請食飯,作為秘書當然要找一間招呼好及食物質數高的餐廳。朋友介紹「南北匯」私房菜,位於尖沙咀地點方便各同事,拿了菜單給老闆睇,老闆覺得價錢合理,即刻預訂了。一入門侍應即熱情招待,😱😱嘩……嘩…….嘩…….房間實在太理想了,獨立房間,長梳化,有大電視及卡拉OK,仲有獨立洗手間,私穩度十分高,環境一流。言歸正傳講回食物,先來總廚發辦三小碟: 《話梅蕃茄、凍滷水豬手、醬蘿蔔》我最欣賞是醬蘿蔔,淨看擺盤設計就知廚師花的心思,將醬蘿蔔擺成花朵,味道甜甜酸酸,還帶有一種特別醬汁的味道,平凡中帶著不平凡。冰凍話梅蕃茄,浸泡的鹹酸蕃茄,令我們胃口大開!凍滷水豬手,一細有六小件,滷水豬手很入味,有點咬口,肉是爽的,用來送酒一流。😋《棗皇竹笙鳳尾翅》很久也沒有食翅,這裡份量十足,翅有厚度,一梳梳的,真材實料,配上竹笙滿滿骨膠原!👍🏻《鮑魚扣鵝掌北菇》鮑魚扣鵝掌北菇的烹飪過程需要專業廚師的技巧和耐心,這道菜鮑汁味道濃郁,鮑魚很厚身,煮到軟嫩的口感和豐富的鮮味,鵝掌炆得好淋,北菇夠入味,滿滿骨膠原!😋《乾邑鵝肝煎帶子》很喜愛吃鵝肝但因為膽固醇高不敢多食,難得今日老闆請客,梗要試啦~鵝肝味濃,配上乾邑酒,

言歸正傳講回食物,先來總廚發辦三小碟:
三小碟

《棗皇竹笙鳳尾翅》
紅棗皇竹笙鳳尾翅

《鮑魚扣鵝掌北菇》

《乾邑鵝肝煎帶子》
很喜愛吃鵝肝但因為膽固醇高不敢多食,難得今日老闆請客,梗要試啦~鵝肝味濃,配上乾邑酒,帶出了其香氣及味道。帶子鮮味十足,輕點醬汁已經很足夠。😍
乾邑鵝掌煎帶子

《XO碧綠醬炒雙蚌》
貴妃蚌、珊瑚蚌配上蜜糖豆,蚌肉鮮嫩滑脆,並帶有海鮮的鮮味。XO醬的香辣味為整道菜增添了一層風味。🤗

《瑤柱翡翠炒絲苗》
廚師將飯炒得很乾身,粒粒分明,加上瑤柱絲,蛋絲,蔥花,鮮蝦、帶子材料,以名貴別緻的碟子盛載,果然稱之為富豪炒飯。🤭

甜品- 《冰花鮮奶燉燕窩》
燉奶香滑奶濃,燕窩量多,水潤幼滑,每一口都吃到不少燕窩,甜度恰當,滿足感十足。🥰
冰花鮮奶燉燕窩

時令水果盤作完美的句號。😋

今晚各同事都玩得很盡興,差不多12點才離開,老闆仲讚賞我今次的安排~🥰
三小碟
紅棗皇竹笙鳳尾翅
乾邑鵝掌煎帶子
2024-03-26 481 views
朋友回港找來「南北匯」這家舒適私房菜餐廳聚聚。從進門那刻起,雅致寬敞的空間、大型電視、卡拉OK設備和獨立洗手間的配置,無不顯示出這家餐廳對顧客體驗的重視。 六小蝶,是總廚一個精心挑選的前菜組合,每一款都有其獨特之處。涼拌萵筍,清爽可口漕浸雲耳,口感脆脆滷水豬手,肉質鮮美,豬皮彈性十足醬蘿蔔,帶有淡淡的爽甜味話梅小紅茄,則是酸甜交織的滋味香炸咖哩角,外酥內軟,咖哩香氣撲鼻 棗皇竹笙鳳尾翅滿滿的食材餚出鮮味醇厚湯底,鳳尾翅大大片吸了紅棗皇雞湯的甜味,感覺相當滋補。鮑魚扣鵝掌冬菇味道豐富,鮑魚彈牙,鵝掌炆至腍滑,冬菇又爽口,多種層次分明,還有精心的小鳥蔬菜伴碟,真是雙重享受。干邑鵝肝煎帶子這道菜式感覺高貴,鵝肝煎到外層香脆焦香,切開呈現粉紅色,嚐一口嫩滑油潤,配搭碟旁的干邑黑椒醬非常惹味。碟上另一主角帶子煎得微焦,味道鮮味,一疏疏的肉質十分鮮嫩,真是令人回味。XO醬碧綠炒雙蚌雙蚌分別是爽脆口感的珊瑚蚌和彈牙鮮甜的貴妃蚌,兩者需要恰到好處的火喉,才能炒出鮮味,再配上惹味XO醬炒,真是絕配。瑤柱翡翠炒絲苗米飯粒粒分明,蛋漿將各粒飯粒完全包住,金光閃閃,瑤柱咸香鮮味滲入飯粒中,再加入翠綠蔬菜粒,味

涼拌萵筍,清爽可口
漕浸雲耳,口感脆脆
滷水豬手,肉質鮮美,豬皮彈性十足
醬蘿蔔,帶有淡淡的爽甜味
話梅小紅茄,則是酸甜交織的滋味
香炸咖哩角,外酥內軟,咖哩香氣撲鼻

鮑魚扣鵝掌冬菇

干邑鵝肝煎帶子

XO醬碧綠炒雙蚌

瑤柱翡翠炒絲苗
米飯粒粒分明,蛋漿將各粒飯粒完全包住,金光閃閃,瑤柱咸香鮮味滲入飯粒中,再加入翠綠蔬菜粒,味道恰到好處。

冰花鮮奶燉燕窩
這道矜貴的甜品,甜度適中,大堆的燕窩鋪在嫩滑的燉鲜奶上,真係女性的恩物。

時令水果
清甜的水果粒,新鮮又解膩,則是完美的句號。

整體而言,這家餐廳提供的不僅僅是一頓飯,更是一次難忘的味覺之旅。每一道菜都展現了廚師的匠心獨運,而舒適的環境和周到的服務,更是讓人感到賓至如歸。這是一家值得推薦的餐廳,無論是家庭聚會、朋友聚餐還是商務宴請,都能提供一個溫馨而高品質的用餐環境。
2024-06-03 210 views
經朋友介紹下,早前到訪了這間位於尖沙咀的高級精緻中式私房菜餐廳🤩,去到門前需按下門鐘才可入座,私隱度很高,感覺神秘🤣餐廳佔地5,800呎,劃分六間獨立房間,同時設有獨立洗手間及音響設備,空間寬敞,很適合與一班朋友或家人聚會😆✨幸運宴 $800 - 總廚發辦前菜一入座店員便送上六個前菜,包括漬青瓜🥒、糖心蕃茄🍅、豬肚、素腐皮、萵苣及炸春卷,配料很豐富,作為前菜,清新開胃😋- 潮洲凍蟹 (另+$180)另外加點凍蟹🦀,凍蟹方法更能有效鎖緊蟹肉鮮甜味道,肉汁豐盈,口感清爽👍🏻 - 鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉養生湯鳳尾翅份量十足,厚肉鮮甜🥰,配上大量淮山及豚肉配料煲成的湯底,色澤清澈,味道清甜,滋補又養生😝- XO醬花枝蘭花蚌蘭花蚌爽脆鮮甜,加入濃郁XO醬炒香,味道惹味香口😉- 百花鵝肝芝士盒外層炸至金黃酥脆,輕輕切開後即時流出芝士🧀,鵝肝味道濃香,做到香酥以不油膩,相當有驚喜😛- 福祿鮮鮑魚豬手鮑魚厚實軟腍,豬手炆至軟糯🐷,入口即化,簡單以蠔皇調味,提鮮得來又入味🤩- 東江客家鹽水雞雞皮爽脆,雞件嫩滑🐔,肉味香濃,配上沙薑醬汁,更能突出雞肉鮮味😚- 瑤柱扒田園時蔬時菜以鮮甜瑤柱醬汁調味😙,可惜味道

✨幸運宴 $800

- 總廚發辦前菜

- 潮洲凍蟹 (另+$180)

- 鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉養生湯

- XO醬花枝蘭花蚌
蘭花蚌爽脆鮮甜,加入濃郁XO醬炒香,味道惹味香口😉

- 百花鵝肝芝士盒

- 福祿鮮鮑魚豬手

- 東江客家鹽水雞

- 瑤柱扒田園時蔬
時菜以鮮甜瑤柱醬汁調味😙,可惜味道過於濃郁,整體味道略鹹😗

- 富豪海皇燴絲苗
炒飯粒粒分明🍚,炒至乾爽,配上大量蝦仁🍤及火腿片配料,鹹香味足夠,口感豐富,香口而不油膩😎

- 紅棗圓肉杞子糖水
以大量紅棗、圓肉及杞子煮成的糖水🥣,味道清甜,配料豐富,滋潤又滿足❤️

- 時令水果

平時甚少機會到訪中式私房菜餐廳,今次終於有機會嘗試,果然食物質素很高👍🏻,加上服務態度很好,很期待下次與朋友再訪‼️

多得朋友推介先認識到如此神秘又高級中菜館.餐廳不設大堂,先按門鈴才懂中門大開,並以包廂形式服務,有種私人俱樂部感覺,私隱度極高,更設卡拉Ok及獨立洗手間.當晚大家都用盡時間享受美食,可惜未能高歌一曲,聽聽朋友們天賴之音~🔸幸運宴($800/位)▪️總廚發辦前菜一開始就上枱六個豐富前菜,分別有糖心蕃茄、豬肚、素腐皮、漬青瓜、萵苣及春卷.道道開胃,個人特別喜愛豬肚爽彈,好咬口▪️鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉用料極度十足!碗內滿滿鳳尾翅,毫不吝嗇,含有大量骨膠原.入口暖笠笠笠,既滋補又養顏▪️XO 醬花枝蘭花蚌▪️百花鵝肝芝士盒蘭花蚌與北極貝是一種貝類,只是部位不同,同樣爽口.加入XO醬更加惹味.芝士盒炸得金黃,入口彈牙.切開芝士滲出,若然鵝肝味更突出就更完美▪️福祿鮮鮑魚豬手豬手膠質豐富,入口軟腍.加入白菜及鮑魚,拼合起來極具霸氣!鮑魚亦有八隻,啖啖滋味.▪️東江客家鹽水雞鹽水雞煮得入味,咸度適中.雞隻脂肪雖然不多,但入口肉質出奇地嫩滑▪️瑤柱扒田園時蔬▪️富豪海皇燴絲苗菜苗加上大量瑤柱,滿滿醬汁.而海皇炒絲苗,飯粒分明乾身,帶有鑊氣▪️合時甜品▪️環球時令水果豐富菜餚後續,必備糖水及甜品作結尾.完全滿足到貪吃嘅嘴巴

🔸幸運宴($800/位)

▪️總廚發辦前菜

▪️鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉

▪️XO 醬花枝蘭花蚌▪️百花鵝肝芝士盒

▪️福祿鮮鮑魚豬手

▪️東江客家鹽水雞

▪️瑤柱扒田園時蔬▪️富豪海皇燴絲苗

▪️合時甜品▪️環球時令水果

豐富菜餚後續,必備糖水甜品作結尾.
完全滿足到貪吃嘅嘴巴們!

🔸潮州凍蟹($180)
蟹肉新鮮而肉質結實,入口有鮮甜味道

2024-05-22 183 views
今日朋友book咗飯焗仲有得唱K,超爽呀。🎉🎉🎉。廚師發辧前菜 : 麻油黑木耳話梅蕃茄 ,鮑魚萵筍絲,琥珀合桃 :話梅蕃茄果然有話梅味,好有趣。鮑魚細粒但仍然濃厚。😋😋棗皇竹笙燉鳳尾翅:嘩,大大片翅。清湯令翅帶着燉湯的味道。仲有竹笙。真係好滋補。鮑魚扣鵝掌北菇:鵝掌炆得好入味又好淋,輕輕一切就可骨肉分離。好開心又可以再食鮑魚,今次係大隻的,yeah😍😍😍乾邑鵝肝煎帶子:鵝肝香煎,入口即溶。帶子大大隻,煎香,軟滑,味美。XO醬碧綠醬炒双蚌:廚師煮双蚌的時間剛剛好,蚌好彈牙。用XO醬完全帶出蚌的鮮甜味而又惹味。瑤柱翡翠炒𢇁苗:一碟有一碗份量的。每粒飯都有蛋黃。飯粒粒分明。鮮奶燉燕窩:燉鮮奶只係小小甜,好滑。同燕窩一齊食真係好滋補。仲有任食 Haagen Daze 雪糕,真係鬧心。一邊食一邊唱,工作的壓力都消失於美食同歌聲中。
今日朋友book咗飯焗仲有得唱K,超爽呀。🎉🎉🎉。

仲有任食 Haagen Daze 雪糕,真係鬧心。
一邊食一邊唱,工作的壓力都消失於美食同歌聲中。
  • 冰花鮮奶燉燕窩
  • 鮑魚扣鵝掌北菇
  • XO碧綠醬炒雙蚌
  • 棗皇竹笙鳳尾翅
2024-05-19 166 views
今晚有個uncle 帶路,去咗尖沙咀嘅上樓食私房菜!餐廳基本上全部都係包房,裝修幾新淨,房間有大有細,入到去先知原來可以唱卡拉OK,仲有獨立嘅廁所,有啲似高級會所。當然私房菜食物都有返咁上下水準,前菜麻油黑木耳,爽口清甜充滿麻油香,話梅蕃茄,清爽開胃。鮑魚萵筍絲及琥珀合桃,色彩高級,上碟夠精彩。棗皇竹笙燉鳳尾翅,湯底充滿菜嘅清甜,翅的部份處理得不錯,份量夠足。鮑魚扣鵝掌北菇,鮑魚主得好入味,個鵝掌入口即化。乾邑鵝肝煎帶子,帶子火路啱啱好,外皮焦香。鵝肝油份飽滿,充滿油脂香氣。XO醬炒双蚌,沒有過分嘅調味,食得出象拔蚌仔的鮮味,唔夠味再可以加少少枱頭嘅XO醬,個醬幾辣幾惹味。最後瑤柱翡翠炒𢇁苗,全部飯粒都包裹住蛋汁,炒得好香口。甜品係鮮奶燉燕窩,又滑又香,食完好滋潤。呢度食飯嘅前後,仲可以打吓麻雀唱吓歌,食完唔使趕住還枱,可以慢慢傾吓偈,聯誼一下!

鮑魚扣鵝掌北菇,鮑魚主得好入味,個鵝掌入口即化。

最後瑤柱翡翠炒𢇁苗,全部飯粒都包裹住蛋汁,炒得好香口。

甜品係鮮奶燉燕窩,又滑又香,食完好滋潤。

2024-05-12 192 views
同屋企人去卡拉OK,唔係😂應該去食粵菜,不過係包廂🎤房,人均消費600😍抵!前菜(麻油黑木耳話梅蕃茄、鮑魚萵筍絲、琥珀合桃)蕃茄令人回味,其餘嘅都係熟悉嘅好味道。棗皇竹笙燉鳳尾翅好有驚喜,因為成個湯鮮甜,味濃郁,翅爽滑,竹笙有咬口。鮑魚扣鵝掌北菇鮑魚好濃郁,北菇烤肉入味,鵝掌同樣入味。乾邑鵝肝煎帶子鵝肝煎得好香,滿滿嘅滿足感。XO醬碧綠醬炒雙蚌符合蚌嘅爽滑, XO醬嘅味略為淡,所以我哋都再加XO醬。瑤柱翡翠炒𢇁苗炒飯都係好味,同樣略為淡,可能廚師好想我哋食出食物嘅真味道。鮮奶燉燕窩好大碗,好好味,不過差啲食唔晒😅老闆送無限任食Häagen-Dazs雪糕,仲好心咁接受自由捐獻比關愛基金。食物水平係中上水準,最正係有間房可以唱K唱到兩點😍😍😍

前菜(麻油黑木耳話梅蕃茄、
鮑魚萵筍絲、琥珀合桃)
蕃茄令人回味,其餘嘅都係熟悉嘅好味道。

棗皇竹笙燉鳳尾翅
好有驚喜,因為成個湯鮮甜,味濃郁,翅爽滑,竹笙有咬口。

鮑魚扣鵝掌北菇
鮑魚好濃郁,北菇烤肉入味,鵝掌同樣入味。

乾邑鵝肝煎帶子
鵝肝煎得好香,滿滿嘅滿足感。

XO醬碧綠醬炒雙蚌
符合蚌嘅爽滑, XO醬嘅味略為淡,所以我哋都再加XO醬。

瑤柱翡翠炒𢇁苗

鮮奶燉燕窩
好大碗,好好味,不過差啲食唔晒😅

食物水平係中上水準,最正係有間房可以唱K唱到兩點😍😍😍
  • 乾邑鵝肝煎帶子
2024-03-26 228 views
和朋友間中會去食私房菜,多數情況下是幾檯互不相識的客人同時在同一空間用餐,基本上環境和酒樓包廂房差不多。不過今次朋友發掘到一間幾特別的私房菜,大門有些神秘,沒有通透玻璃門亦不設門柄,正要尋找門鐘之濟,深啡色大門左右兩邊徐徐打開,原來職員正在門內等候,眼前只見一條連接6個房間的通道,房間以北京、廣東、廣西、福建、四川、湖南命名,最大的北京房可以容納大約四十人,每間房均設卡拉 OK 及隔音設備,寬敞的梳化、獨立洗手間,私隱度想當高三小蝶🥗去皮車厘茄有話梅汁最喜歡這款前菜,小蕃茄多汁無渣,吸滿酸酸甜甜的話梅汁,十分醒胃🥗咖哩角外皮炸得十分薄脆,乾爽不油膩,厚薄適中,不會太臃腫,易入口, 咖哩很香,夾雜少少肉碎,熱辣辣十分好食🥗涼拌萵筍萵筍絲爽脆清甜, 充滿麻油香味🥗棗皇竹笙鳳尾翅材料相當豐富, 鳳尾翅的份量也十分多,清燉後,所有精華傾注湯液中,熱辣辣,湯底清鮮,味道濃郁🥗鮑魚扣鵝掌北菇鮑魚肉厚有彈性,很輕易切開, 嫩滑,咬起來有豐富鮑汁溢出;鵝掌亦炆得非常軟腍入口,肉爽,含豐富膠質; 厚身北菇咬起來非常有質感, 濃鬱菇菌香加上鮑汁味,可謂桌上佳品🥗乾邑鵝肝煎帶子鵝肝外層煎得好靚,金黃香脆,內
三小蝶
🥗去皮車厘茄有話梅汁
去皮車厘茄有話梅汁
🥗咖哩角
咖哩角
🥗涼拌萵筍
萵筍絲爽脆清甜, 充滿麻油香味
涼拌萵筍
🥗棗皇竹笙鳳尾翅
🥗鮑魚扣鵝掌北菇
🥗乾邑鵝肝煎帶子
鵝肝外層煎得好靚,金黃香脆,內裏甘香軟熟 ; 略為煎過的刺身級帶子大大粒,肉嫩鮮甜 ,配當中含蒜粒的黑椒汁,香味馥鬱,去膩提鮮
🥗XO碧綠醬炒雙蚌
火喉十足,保留了蜜豆翠綠色澤, 脆口清鮮的味道、桂花蚌和珊瑚蚌鮮甜爽脆的口感;矜貴的xo醬另外用碟上,鮮香辛辣的味道, 配海鮮簡直一流
🥗瑤柱翡翠炒絲苗
絲苗米炒得乾身,粒粒分明,略帶少許油光,口感柔軟有嚼勁,配適量的瑤柱絲、菜粒、蛋絲、蔥花一同炒,甘香美味。
🥗冰花鮮奶燉燕窩

奶味香甜,質感軟滑,加上名貴燕窩 滋保養顏
🥗環球時令水果
冰涼清甜,生果切成一口一粒,吃起來方便也顯飯店細心之處
寬敞的活動空間,居水準的美食,加上私隱度高,個人覺得頗適合商務聚餐,朋友或家人聚會
去皮車厘茄有話梅汁
咖哩角
涼拌萵筍
2024-03-25 139 views
推荐幸运宴!特色中菜有包间私房菜可以唱歌🎤放松一下心情凤尾翅淮红杞炖黑豚肉精选的黑豚肉为主要配料,搭配凤尾翅、淮红杞和多种中药材进行炖煮。黑豚肉肥瘦相间,口感鲜嫩多汁,与凤尾翅的弹牙口感一齐蜜饯金蚝煎带子是一道精致的海鲜料理,带子鲜嫩的肉质经过煎烤后更加弹牙,搭配上蜜饯金蚝的甜味,带来了丰富的口感和层次,海鲜的鲜美和蜜饯的甜香椒盐鲍鱼脆皮海参鲍鱼脆皮外脆内嫩,搭配上椒盐的香气,海参则带有弹牙的口感,与鲍鱼相辅相成。这道菜的外酥内嫩,风味独特凤城酸菜煮鱼以酸菜为主要调料,搭配鲜嫩的鱼肉进行煮炖。酸菜酸爽开胃,与鱼肉的鲜美相得益彰,使菜品味道鲜美而清爽东江客家盐水鸡鸡肉经过盐水浸泡后,肉质鲜嫩多汁吃起来鲜美可口鸡肉的原汁原味,鲜嫩美味瑶柱扒田园时蔬有瑶柱鲜香和田园蔬菜的清爽完美结合,味道鲜美而健康呀黑松露菠萝海皇烩丝苗黑松露散发出浓郁的香气,与菠萝的酸甜味相互衬托。这道菜的口感丰富,风味独特莲子红枣茶是一道清香甜美的甜品莲子和红枣都是传统的中药材,具有滋补养颜的功效。这道茶将莲子和红枣煮成茶饮,散发出浓郁的香气和甜味~
推荐幸运宴!特色中菜有包间
私房菜可以唱歌🎤放松一下心情

凤尾翅淮红杞炖黑豚肉

蜜饯金蚝煎带子

椒盐鲍鱼脆皮海参

凤城酸菜煮鱼

东江客家盐水鸡
鸡肉经过盐水浸泡后,肉质鲜嫩多汁
吃起来鲜美可口
鸡肉的原汁原味,鲜嫩美味

瑶柱扒田园时蔬
有瑶柱鲜香和田园蔬菜的清爽完美结合,味道鲜美而健康呀

黑松露菠萝海皇烩丝苗

莲子红枣茶是一道清香甜美的甜品
2024-03-15 280 views
很久和幾位朋友沒有見面,偶然見到這裡有一間吃私房菜,今日一於去吃私房菜啦!這裡環境是分開一間間房的,每個booking都係會有獨立的房間,裡頭有一張用餐的枱,另一邊就有一張大梳化和一部大電視,客人可以在這裡唱卡拉OK, 環境很舒適寛敞, 如果一大班人聚會,這裡一定是很好的選擇!總廚發辦三小碟-話梅車厘茄,車厘茄用上話梅汁和話梅粉醃製而成,車厘茄酸酸甜甜,啖啖都有話梅的味道,酸度剛剛好,醒胃可口,用成前菜簡直一絕!總廚發辦三小碟-醬蘿蔔,淨看擺盤設計就知他們花的心思,將醬蘿蔔做成花朵,味道也是甜甜酸酸,還帶有一種醬汁的味道,很特別。總廚發辦三小碟-滷水豬手,不要見它細細蝶,都有六小件,滷水豬手很入味,有點咬口,但不會覺得很硬,用來佐酒就一流。棗皇竹笙鳳尾翅,每人一盅大大盅,湯料很足,鳳尾翅都很大梳,大大粒紅棗令湯加了幾分甜味,味道很清甜,一人一盅感覺很滿足。鮑魚扣鵝掌北菇,鮑魚很軟腍,很易切和很易咬,加上鮑魚汁,令鮑魚味份外濃郁,鵝掌炆得很入味,很腍,一咬已經可以輕易食到,非常好吃,北菇很厚身,吃上來啖啖肉似的,很有菇味,總括來說是很高質的菜餚。乾邑鵝肝煎帶子,用乾邑烹調黑椒醬汁雖然吃不

總廚發辧三小碟(話梅車厘茄)

鮑魚扣鵝掌北菇

乾邑鵝肝煎帶子,用乾邑烹調黑椒醬汁雖然吃不到乾邑味道,但就用乾邑已經很有綽頭吧!他們煎到鵝肝面頭很脆,但內裡卻很嫰滑,再沾上他們的乾邑黑椒醬汁,多添一些黑椒辛辣香味,可以減少鵝肝的油脂感,廚師非常高明!帶子很厚身大粒,煎得很香,內裡還很嫰,所以吃上去不會覺得粗鞋,因帶子很厚身,所以吃著一絲絲的又啖啖肉,很滿足!

乾邑鵝肝煎帶子

XO碧綠醬炒雙蚌,首先講的是墊著雙蚌的甜豆,非常非常的爽脆,又清甜,加上貴妃蚌和珊瑚蚌都是我最喜愛的,再沾上XO醬來吃,非常惹味可口。

XO碧綠醬炒雙蚌

瑤柱翡翠炒絲苗,廚師將飯烾得很乾身,粒粒分明,加上瑤柱絲,蛋絲,蔥花,少許肉粒,炒得很香口美味。

瑤柱翡翠炒絲苗

冰花鮮奶燉燕窩-每人一盅,燉鮮奶面頭放了很多燕窩,燉鮮奶也很香滑,吃著一啖燕窩一啖燉鮮奶,非常滋味!

冰花鮮奶燉燕窩

環球時令水果盤,每人一杯,裡頭有火龍果,西瓜和蜜瓜,西瓜和蜜瓜都很香甜,火龍果都很清甜,水果都夠凍 所以吃上去都很舒服。

環球時令水果盤

今日大家可以聚舊外,還吃得很開心,大家都渡過一個開心又滿足的時光。
2024-03-12
總廚發辧三小碟(話梅車厘茄)
環球時令水果盤
2024-03-12 91 views
1邊食私房菜1邊唱K🎤就係位於尖沙咀既「南北匯」🩷,私隱度高,獨立房間裡面享受精緻中菜同時同班朋友盡情唱K,房間夠大坐得舒服,隔音設施仲好好👍🏻套餐係以每位計算,上餐既時候都係獨立上餐,Menu都非常豐富✨頭盤 - 一共有5款,包括蕃茄仔、木耳、萵筍一口鮑、蓮藕、鳳爪同春卷,甜、酸、辣味都有,好開胃✨鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉 - 個鳳尾翅真係不得了,大大舊好夠排場!湯頭夠清甜💓✨蜜餞金蠔煎帶子 - 金蠔味道濃郁,帶子鮮甜!✨椒鹽鮑魚脆皮海參 - 椒鹽好惹味、海參好爽脆✨鳳城酸菜煮魚 - 酸酸辣辣,魚肉吸收酸辣湯味道更佳✨東江客家鹽水雞 - 雞件嫩滑,加上咸香醬汁味道更豐富✨瑤柱扒田園時蔬 - 矜貴瑤柱醬汁加上新鮮嘅時蔬,更添滋味✨黑松露菠蘿海皇燴絲苗 - 炒飯夠乾身,加上黑松露既香氣及菠蘿酸甜味,味道夾得好好✨時令甜品及水果 - 蓮子紅棗茶夠滋補,加上新鮮水果為晚餐劃上完美句號!成班朋友唱得盡興又食得開心
1邊食私房菜1邊唱K🎤

✨蜜餞金蠔煎帶子 - 金蠔味道濃郁,帶子鮮甜!

✨椒鹽鮑魚脆皮海參 - 椒鹽好惹味、海參好爽脆

✨鳳城酸菜煮魚 - 酸酸辣辣,魚肉吸收酸辣湯味道更佳

✨東江客家鹽水雞 - 雞件嫩滑,加上咸香醬汁味道更豐富

✨瑤柱扒田園時蔬 - 矜貴瑤柱醬汁加上新鮮嘅時蔬,更添滋味

成班朋友唱得盡興又食得開心
2024-03-04 130 views
可以唱歌享受仲有美食幸運宴,真系包羅萬有好享受鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉:🌸鳳尾翅同淮紅杞燉煮得好入味,鮮甜滋補。黑豚肉軟嫩多汁,配合啲湯汁食真系絕配!一碗飯都唔夠食啦!蜜餞金蠔煎帶子:🌸帶子煎得金黃酥脆,入口即化,加埋蜜餞金蠔,帶出咗啲海鮮嘅鮮甜味道,令人回味無窮。椒鹽鮑魚脆皮海參:🌸鮑魚脆皮煎得酥脆,內裡肉質鮮嫩,配埋椒鹽調味,味道更加香辣開胃。海參則滋補又有嚼勁鳳城酸菜煮魚:🌸呢道酸菜煮魚真系道地嘅廣東菜!鮮嫩嘅魚肉同酸菜湯底完美結合,酸菜嘅酸味同魚嘅鮮味互相融合,令味道更加豐富。加埋啲新鮮蔬菜,食落健康又開胃!東江客家鹽水雞:🌸呢款鹽水雞贊到冇話講!鹽水雞皮脆肉嫩,入口即化。肉質鮮美,滋味濃郁,一啖啖食都唔會膩口。加埋啲特製醬汁,更加提升咗味道,一定要試試!瑤柱扒田園時蔬:🌸呢個菜色清淡又健康,好適合追求健康飲食嘅人。瑤柱嘅鮮味同時蔬嘅新鮮口感完美結合,令味道更加豐富。食落爽口又有營養,真系一道平衡嘅菜式。黑松露菠蘿海皇燴絲苗🌸呢款菜絕對系高級菜色!黑松露帶出咗菜式嘅獨特香氣,同埋菠蘿同海鮮嘅結合更加豪華!絲苗爽脆,配合啲濃郁嘅醬汁,食落真系豪邁有味。蓮子紅棗茶夠滋補蓮子同紅棗煮成嘅
可以唱歌享受仲有美食
幸運宴,真系包羅萬有好享受
鳳尾翅淮紅杞燉黑豚肉:

鳳城酸菜煮魚:

東江客家鹽水雞:

瑤柱扒田園時蔬:

黑松露菠蘿海皇燴絲苗

蓮子紅棗茶夠滋補
蓮子同紅棗煮成嘅茶,香甜濃郁,一啖啖飲都令人心滿意。蓮子同紅棗嘅組合令茶湯更加滋補,滋味溫暖身心