2022-04-09 17 views
嚟介紹下特色餐廳喇🥢!發現我真係好耐冇試過坐喺餐廳食嘢啦。而今次想同大家分享嘅係位於跑馬地嘅東南亞菜餐廳九雲居🤪。呢間餐廳我都係上網見到其他人嘅介紹而得知💻,加上本身都少食東南亞食物,所以就專程入跑馬地食下,睇下係咪真係咁特別😋。唔講咁多開場白喇✨,即刻入正題!環境方面☝🏻餐廳嘅location其實都算幾方便🤩。雖然google map睇落好似好遠咁,但其實搭電車搭到跑馬地總站,再行多幾分鐘都已經搵到。講下餐廳嘅環境☺️,我覺得餐廳嘅裝修好有誠意,睇得出係有為自己東南亞菜嘅賣點先度身訂造👾。餐廳嘅燈光比較柔和,坐住張藤椅打卡都幾有feel㗎🫢。食物方面✌🏻午市套餐 - 一主菜、一小食、一飲品($128)#青咖哩牛腩飯餐廳設有黃咖哩同青咖哩供食客選擇🍽。由於我覺得青咖哩喺香港比較稀有啲,所以就選擇咗呢個主食🤣。賣相嚟睇會覺得佢係比較柔和嘅咖哩,但係食落去發現同我諗嘅完全相反😎,青咖哩嘅辣度都算適中,直頭有地道青咖哩嘅感覺🥰。不過我幾欣賞咖哩入面食得出有明顯椰奶🥥,令咖哩嘅辣度都中和返🌶。講埋餐廳嘅牛腩先,牛腩嘅肉質唔算鬆散,且口感軟淰🐮。同埋牛腩真係煮到入晒味,用嚟送飯真係一流👍。#娘惹叻
嚟介紹下特色餐廳喇🥢!

環境方面☝🏻

食物方面✌🏻
午市套餐 - 一主菜、一小食、一飲品($128)

#青咖哩牛腩飯

#娘惹叻沙摻摻
就咁睇碗叻沙我都已經覺得好吸引😇,所以就真係忍唔住即刻飲返啖湯🤤。講下個湯嘅味道先,除咗咖哩味同各種嘅香料味之外,蝦嘅鮮味絕對都係叻沙湯底嘅主要元素🦐。而呢間餐廳嘅叻沙湯頭好明顯飲得到呢幾方面嘅味道✨。呢碗叻沙餸嘅份量都夠多,除咗有最經典嘅蝦之外,都仲有魚片頭同埋魚蛋🤪。跟住就要講下大家可以好奇嘅摻摻啦😚,摻摻其實就係麵食兩溝嘅意思,而碗入面嘅兩款麵就係米粉同油麵啦👻,兩款麵同時食令口感嘅層次提升,完全係一次過滿足到兩個願望😈!

#泰式紅咖哩魚餅
發現我已經食咗第三樣食物含有咖哩成份🤣,講返炸魚餅嘅味道先,魚餅入面一樣食得出有明顯嘅咖哩味🤪。同埋我好鍾意魚餅嘅口感,魚餅嘅口感好紮實,食落出入面唔會用粉嚟代替魚肉👍。食嘅時候點埋泰式辣醬,完全係一個最佳組合😝。

#班蘭香葉雞粒
賣相嚟睇佢真係一份好精緻嘅小食🥳,係用班蘭葉包住睇落好酥脆嘅雞粒。店員上菜嗰陣同我講,餐廳嘅小食係手工製架,所有小食都係即日做,絕對唔會留過夜😍。講返味道先,雞粒個口感好好,食得出係新鮮雞粒,而雞粒都充分吸收到班蘭葉嘅香味,係一款好講心機嘅小食🤩。

#冷萃水果茶
個人覺得水果茶做到好清新嘅感覺,而且唔會太甜,加上入面會有啲水果塊可以喺飲嘅途中食下🍑。成杯飲品都唔會太單調,無論係熱飲定凍飲都唔會失望❤️。

👉🏻整體嚟講我幾滿意餐廳嘅整體安排。無論係環境定係食物,都一樣畀到我一種東南亞嘅風味☺️。如果你係物色緊東南亞菜嘅,就記得要bookmark定呢間餐廳啦~

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌘
賣相:🌕🌕🌕🌕🌘
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
2022-04-08 44 views
專做跑馬地街坊生意為主的九雲居,午市推出套餐,剛巧經過,發現餐廳出品實而不華,尤其是叻沙和斑蘭葉煲龍眼水,真心跟我在新加坡吃的一樣正宗。午市套餐$128,有很多不同的主食、小食和飲品自由配搭,今天選了2⃣️個套餐「海南雞飯+泰式魚餅+青檸梳打」和「娘惹叻沙摻摻+香茅雞翼+涼茶(斑蘭葉煲龍眼干水)」冇骨海南切雞,雞肉嫩滑有雞味,油飯用了雞湯外,更有斑蘭的香味,份外好味。娘惹叻沙摻摻極力推薦,配料超多:大蝦、魚片頭、魚丸,雞絲和雞蛋,最驚喜的是那濃厚可口帶微辣的椰子叻沙湯底和湯面上香料,超正!
專做跑馬地街坊生意為主的九雲居,
斑斕葉龍眼水/青檸梳打

海南雞飯
泰式魚餅
「海南雞飯+泰式魚餅+青檸梳打」和

香茅雞翼
「娘惹叻沙摻摻+香茅雞翼+涼茶(斑蘭葉煲龍眼干水)」

冇骨海南切雞,雞肉嫩滑有雞味,
油飯用了雞湯外,更有斑蘭的香味,份外好味。

斑斕葉龍眼水/青檸梳打
海南雞飯
  • 娘惹叻沙摻摻
跑馬地已經唔再係以前去既咁, 多左好多野食😋 呢間東南亞風味係門面都好吸引我, 午市套餐可以揀主菜, 小食, 飲品各一位, 都好多選擇🤭🥢娘惹叻沙摻摻 $128 (套餐)碗麵好足料, 有蝦,魚片頭,魚蛋,滑嫩雞絲,半隻糖心蛋。個湯底夠濃郁而且夠椰香, 配搭幼細米粉同油麵混合好惹味。如果用呢個做火鍋湯底都真係超吸引😍😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢炸春卷塞滿左木耳絲既素食春卷, 熱辣辣又香脆, 搭個甜甜地既醬料。呢個令我諗起炸雲吞🤣😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥢福建肉骨茶 $128 (套餐)呢個肉骨茶混合中藥料, 胡椒味適中但唔會澀而且鹹味合宜好送飯😋 排骨肉質爽滑, 天氣涼涼地黎飲最岩。附有油炸鬼同飯, 整做湯飯都得啫!!!😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5🥢泰式紅咖喱魚餅魚肉混合啲檸檬葉, 煎起黎香脆而且有啲鹹香, 整體都唔錯。😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥤青檸梳打食完香口食物解膩一流,酸酸微微咁仲有氣🤭😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥤冷萃水果茶朋友飲個水果茶質素都唔錯, 有果肉飲落好清爽😋: 🌟🌟🌟🌟🌟/5

🥢娘惹叻沙摻摻 $128 (套餐)

🥢炸春卷
😋: 🌟🌟🌟🌟/5

🥢福建肉骨茶 $128 (套餐)

🥢泰式紅咖喱魚餅
魚肉混合啲檸檬葉, 煎起黎香脆而且有啲鹹香, 整體都唔錯。

🥤青檸梳打
食完香口食物解膩一流,酸酸微微咁仲有氣🤭

🥤冷萃水果茶
朋友飲個水果茶質素都唔錯, 有果肉飲落好清爽
2022-03-31
$128 (Lunch)
  • 娘惹叻沙摻摻
  • 福建肉骨茶
1K
2022-04-03 32 views
聽講九雲居既火鍋有特色又幾正,疫情下未有機會試到,睇睇下原來佢地都有午市套餐,而且一樣高質!餐廳裝修雅致,唔係放左好多枱,而枱與枱間有一定距離,一d都唔迫,坐得舒服。lunch set一個主食加小食連飲品,我地就揀左兩個都係$128既set。炸春卷春卷皮薄入口鬆脆,餡料飽滿,香口👍🏻泰式魚餅魚餅略帶彈牙,最中意佢加入左香茅,食既時間帶淡淡清香,好有泰國味。香茅豬扒飯豬扒已經切好一件件,方便進食。豬扒煎得非常香口,口感軟腍又帶肉感咬口,餸飯一流。冬陰功湯河大推! 自己好愛食泰菜,但係香港真係難搵到當地味道,依個冬陰功係少有地味道相似,酸味辣味香味有層次,夠哽,食到我lamlam脷🤤仲有佢除左大蝦之外,仲有粒大大粒厚身帶子,勁正♥️泰式奶茶茶香奶滑,最緊要唔甜! 朋友既滴漏咖啡,估唔到個咖啡又好濃香喎,底部既煉奶溝勻左之後,比例剛好唔會過甜,好香👍🏻期待疫後黎食火鍋!

炸春卷
春卷皮薄入口鬆脆,餡料飽滿,香口👍🏻

泰式魚餅

香茅豬扒飯

冬陰功湯河
仲有佢除左大蝦之外,仲有粒大大粒厚身帶子,勁正♥️

期待疫後黎食火鍋!
一般人都以為跑馬地都是食西餐或cafe ,估唔到都有一間以東南亞菜為主餐廳,一於試下。海南雞飯🍱無骨的雞,肉質鮮嫩配埋酸辣醬汁,十分惹味,碟旁有青瓜同蕃茄,食落不覺油膩。青咖喱牛腩飯🍛青咖喱辣度適中,牛腩肉質煙韌,青咖喱汁煮得香濃同creamy , 送飯一流香茅雞翼雞翼新鲜即炸,入口甘香脆口,帶點香茅風味泰式紅咖喱魚餅魚餅新鮮熱辣辣煎起,魚肉混合檸檬葉及豆角,配埋酸甜醬好滋味越南滴漏咖啡☕️傳統越南滴漏咖啡,練奶在咖啡底部,待咖啡滴漏完畢,就可以將咖啡同煉奶攪拌,咖啡味濃,加入練奶甜甜地易入口,充滿南洋風情

海南雞飯🍱

青咖喱牛腩飯🍛

香茅雞翼
雞翼新鲜即炸,入口甘香脆口,帶點香茅風味

泰式紅咖喱魚餅
魚餅新鮮熱辣辣煎起,魚肉混合檸檬葉及豆角,配埋酸甜醬好滋味

越南滴漏咖啡☕️

1K
九雲居黃咖哩牛腩飯冬陰功海鮮湯河炸春捲香茅雞翼價錢💲: $128/ $128 (1 set)好味程度😋: 3.5/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.8/5性價比🥢: 3.5/5回頭率😚: 3.3/5-甚少踏足跑馬地呢個小區,由銅鑼灣行多20分鐘左右,感覺截然不同。環境清幽,有小小cafe/餐廳,今次就揀左呢間試下佢個泰式lunch set🥳 不過今次上菜速度就略嫌慢左D。-✅黃咖哩牛腩飯。咖哩味道比較單一,食到花椒八角的味道🤨 食落只有微微香料的辛香,完全唔辣。如果多D層次惹味D會更出色🧐 牛腩份量好多舊,起碼7-8舊大大舊🤪 肉質整體都淋,但有啲就比較鞋,食到一絲絲肉的感覺。當然仲有最重要的薯仔🥔,好彩都好軟淋。-✅冬蔭公海鮮湯河。呢個冬蔭公偏酸,係我鐘意的一款😍飲落除左香料味,仲帶啲蕃茄的香甜!河粉好滑,超索湯,一定要快啲食!😎 海鮮有2隻大蝦、一隻帶子同一條蟹柳。大蝦肉質ok,唔算霉,但如果融雪步驟做好D,相信更彈牙😌 元貝都好大粒!呢個係正常水準的~-🆗炸春捲。呢個味道比較淡,入面的餡料都係蘿蔔木耳個D🤔 口感一般。-✅香茅雞翼。雞翼大隻!炸得唔油膩,肉質嫩😆 如果可以重D香
九雲居
黃咖哩牛腩飯
冬陰功海鮮湯河
炸春捲
香茅雞翼
價錢💲: $128/ $128 (1 set)
好味程度😋: 3.5/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.8/5
性價比🥢: 3.5/5
回頭率😚: 3.3/5

✅香茅雞翼。雞翼大隻!炸得唔油膩,肉質嫩😆 如果可以重D香茅味仲正!

跟餐的泰式奶茶叫左少甜之後,味道都好淡😥 整體不過不失,去開個邊唔知食乜就可以一食既,但佢地晚市做的邊爐就吸引好多啦!

2022-03-21 28 views
跑馬地高質東南亞菜🤓好食又有異國風情,假日過嚟打完卡行下大潭水塘一流🤩如果有晚市應該仲有打邊爐食添🥰 午市套餐$128 包主菜、小食同飲品各一💁‍♀️以為東南亞食物一定重口味?呢間啲野食味道好食但一啲都唔會太你食完頂唔順自己🤣味道啱啱好,用料靚,調味有層次。坐喺日光滲透兼有異國風情佈置嘅店舖入面,都幾chill架😊 海南雞飯 雞髀+$10雞係無骨,份量唔少🤩雞髀好嫩滑,加$10都值得🤓飯有淡淡薑味,食完都仲想食多幾啖😍 泰式紅咖哩魚餅呢個好出色💁‍♀️魚餅本身就香口彈牙,食落仲帶有恰到好處嘅香料味道,好有層次,好似去咗泰國嘅河邊一樣💃。 泰式奶茶 +$18呢個泰茶唔甜,幼滑而且有好香淳嘅茶味😍 娘惹喇沙摻摻辣味剛好,湯好香口而且帶有淡淡嘅椰香。麵好入味掛汁,影相影咗好耐都仲熱。魚角、蝦肉等等都好彈牙💁‍♀️ 是日九雲沙律清涼多汁,有青瓜、車厘茄、生菜等,加泰式酸辣醬,好開胃🤓 青檸梳打 +$18夠酸夠清新,係夏天嘅感覺💃 等開翻晚市,希望試到火鍋😍

午市套餐$128 包主菜、小食同飲品各一💁‍♀️

海南雞飯 雞髀+$10

泰式紅咖哩魚餅

泰式奶茶 +$18
呢個泰茶唔甜,幼滑而且有好香淳嘅茶味😍

是日九雲沙律
清涼多汁,有青瓜、車厘茄、生菜等,加泰式酸辣醬,好開胃🤓

青檸梳打 +$18
夠酸夠清新,係夏天嘅感覺💃

等開翻晚市,希望試到火鍋😍
位於跑馬地的九雲居是一間火鍋店,主打港式、泰國及馬來西亞料理😋 餐廳提供8種火鍋湯底,其中娘惹喇沙、越式牛骨湯、泰式椰子雞湯及福建肉骨茶更是特別 ,非常吸引💕 泰式冬陰功湯底辣度拿捏得剛剛好,香濃美味,鮮度十足,配任何火煱配料都一流,非常出色😋 其中印象最深刻的配料有🥩 美國頂級牛小排靚入口肉味一湧而上,雖然未能吸盡冬陰功湯底精華,但肉質軟嫩,有入口即溶的感覺🙊🥟 九雲餃餃子豐富飽滿,大大粒份量十足,入口餃皮夠薄、肉香帶甜、湯汁豐盈,不愧是自家製的餃子😋☄️ 九雲丸肉丸的鮮甜味與冬陰功味平衡得剛剛好,味道微辣帶辛,並不會蓋過自身天然的味道,非常開胃✨

🥩 美國頂級牛小排

🥟 九雲餃

☄️ 九雲丸
2022-03-12 22 views
今日同朋友入咗跑馬地運動場跑步,跑完步之後就喺附近搵嘢食見到有一間食東南亞菜嘅餐廳,餐廳入面嘅座位裝修都非常雅致,而且佢哋嘅午餐套餐都非常抵食,我哋就入咗去試一下🤤🤤午市套餐包一個主菜小食和一個嘢飲,我哋叫咗呢個海南雞飯和泰國船麵,小食方面就叫咗一個泰式咖喱魚餅和炸春卷!嘢食都好快嚟到,海南雞飯都配有四個唔同嘅醬料俾我哋飲,泰國船麵亦都好大碗好多配料好豐富!兩款小食都好好食,炸春卷皮非常香脆,而且好香春卷餡料亦非常豐富。泰式咖喱魚餅有淡淡的咖喱味,再點佢哋嘅甜酸醬,好有泰國特色❤️海南雞肉質嫩滑,再配埋薑蔥、甜辣醬和豉油,依然都食到雞嘅鮮甜味,而且配白飯非常惹味!海南雞嘅份量都多食完之後都飽😼泰國船麵嘅配料亦都非常豐富,船麵湯底非常香濃,非常濃郁嘅牛肉味,船麵都有牛丸同埋好多嘅牛肉片!

• 炸春卷
2022-03-11 18 views
平時同阿妹係銅鑼灣食完嘢會去跑馬地散步,好鍾意嗰度嘅環境,今次我哋調轉,直接去跑馬地搵食嘢。今次試咗一間叫九雲居嘅餐廳,主打食東南亞菜。餐廳環境好舒服好乾淨,有馬拉感覺,好放鬆。我哋叫咗2個lunch set,有主食、小食同嘢飲,都幾豐富。黃咖哩雞飯黃咖哩煮得好濃郁,啲汁撈飯食真係好正,雞肉大大塊,都夠入味,不過最正係入面嘅薯仔,勁𣺉勁入味,真係少啲心機都好難煮到咁好味。娘惹叻沙掺掺叻沙湯底好香,用料都好足,掺掺係米粉加油麵嘅混合體,一碗麵就可以食到兩種口感,米粉幼滑,油麵香口,好唔錯。小食: 春卷 、魚餅春卷大大件好足料,外層炸到好香脆,魚餅都好香,兩者都配上酸甜汁,好味。

黃咖哩雞飯

娘惹叻沙掺掺

小食: 春卷 、魚餅

是日行完銅鑼灣入埋去跑馬地搵食😋😋行左入去好多跑馬地名物嘅奕蔭街💕今次去呢間九雲居本來係做精品火鍋,但午市竟然有東南亞菜食😋😋—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :▐ 午市套餐 $128(主菜+小食+飲品)▐▐ 泰國船麵 (主菜)▐一上枱有震撼到,好多料👍牛丸3大粒,好多牛肉,肉冇用鬆肉粉,有牛味又大塊唔靭👍湯底好濃,香葉味好出,加左炸蒜令湯底更惹味👍▐ 青咖喱雞飯 (主菜)▐青咖喱同雞肉最常配搭~青咖喱比想像中辣,好開胃,剩撈飯都可以食到一碗👍雞肉用左雞髀肉好滑同好多👍配菜茄子仔同青豆好足料亦好入味👍▐ 香茅雞翼 (小食)▐雞翼大大隻,外皮微焦脆,好香香茅味,帶少少微辣,點泰式雞醬甜味更能帶出味道😋▐ 泰式魚餅(小食)▐炸魚餅塊塊唔同樣,唔似係攞貨,冇咁辣嘅紅咖哩好適合加入海鮮提鮮,拌入魚餅亦好適合👍魚餅口感彈牙,加入豆角食落更有質感👍▐ 越南滴漏咖啡+$18▐我未飲過越南咖啡,呢杯唔苦,比一般黑咖啡冇咁濃烈而且帶微微炭燒香味,易入口兼順滑。▐ 泰式奶茶+$18▐口味正宗帶甜,茶底香濃。🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 裝修雅緻,地板、裝飾和籐椅充滿熱帶風情
—————————

▐ 香茅雞翼 (小食)▐

▐ 泰式魚餅(小食)▐

▐ 越南滴漏咖啡+$18▐

▐ 泰式奶茶+$18▐

口味正宗帶甜,茶底香濃。

🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 裝修雅緻,地板、裝飾和籐椅充滿熱帶風情👍

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 上菜快,只有兩位店員亦能應付繁忙午市

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 食物口味正宗,份量都幾大,我地去嘅時候因為有成十幾張外賣訂單所以喺附近行左陣(失守買左隔離嘅叉燒墨西哥包😂)先再返黎食。下次會試下佢地嘅火鍋😋
$160 (Lunch)
  • 泰式魚餅
  • 越南滴漏咖啡
  • 泰國船麵
2022-03-03 23 views
街坊系列 – 九雲居 💚香港人早排都捱完一輪超強冷鋒既突襲🥶小編第一下諗起19年之前會去泰國避寒☺️厚厚既衫上飛機😂一落飛機就除都除唔切唔知大家諗起咩呢🤗下面留言同小編分享下------------------------------環境: 位於較為環境寧靜既小區 ☺️座位雖然唔算多🥰但都好闊落好舒適食火鍋既客人可以隨情叫都唔覺得會逼🤗馬拉式裝修設計☀️俾人一種和暖休閒既感覺 ------------------------------食物: 海南雞飯 ($128) 🐥雞肉夠哂嫰滑😋而且雞皮都好爽彈唔肥配埋秘製醬汁既甜酸帶微辣😍非常惹味雞同油飯既份量都好多👏🏻男士們都一定夠飽油飯就正正常常🍚仲有碗清甜既雞湯跟埋泰式香葉肉碎煎蛋飯 ($128) 🍛香料落得好充足😍一上枱就已經香氣四溢火喉掌握得好好🔥乾身得黎帶少少肉汁撈飯荷包蛋煎到岩岩好燶邊🍳吉穿仲有蛋汁流出份量都係好大🤗食完係元氣滿滿繼續下午行程香茅雞翼 (跟餐) 🍗即叫即炸💥新鮮熱辣,需要點時間等待但雞翼肉質鮮嫰多肉汁😍值得一等泰式紅咖哩魚餅 (跟餐) 🐟魚餅入口味鹹鹹香香😝紅咖哩味唔算好重配甜酸醬唔錯🍋小編覺得加青檸汁效果應該唔錯越式滴漏
街坊系列 – 九雲居 💚

火喉掌握得好好🔥乾身得黎帶少少肉汁撈飯
荷包蛋煎到岩岩好燶邊🍳吉穿仲有蛋汁流出
份量都係好大🤗食完係元氣滿滿繼續下午行程

香茅雞翼 (跟餐) 🍗

即叫即炸💥新鮮熱辣,需要點時間等待
但雞翼肉質鮮嫰多肉汁😍值得一等

泰式紅咖哩魚餅 (跟餐) 🐟

魚餅入口味鹹鹹香香😝紅咖哩味唔算好重
配甜酸醬唔錯🍋小編覺得加青檸汁效果應該唔錯

越式滴漏咖啡 (跟餐+$18) ☕

鐘意飲咖啡既朋友可以一試🥳越式同平時意式好不同
有點像港式啡走,會加入煉奶😋味道香濃又棉滑

香檸梳打 (跟餐) 🍹

食物: 8 /10
服務: 7.5 /10
地址: 跑馬地奕蔭街13-15號景怡大廈地舖
人均消費: $ 150 - $ 200
這家位於跑馬地的餐廳🍴主打東南亞火鍋套餐,裝潢擺設用心,營造渡假感覺⛱️地面選用波西米亞風的階磚、採用滕椅等等,有品味呢~🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸☘️福建肉骨茶$128原來肉骨茶都有分不同派別,而在馬來西亞福建派較為盛行,此派肉骨茶顏色較深,使用黑醬油調味,所以有較重的藥材味,胡椒味濃郁,在冷冷的天氣喝一口最適合不過。誠意十足!☘️泰國船麵$128果然正宗。船麵湯底濃而不鹹,用香料和血熬製的,肥牛、牛丸牛味香濃。面條選用地道船面,著重細節。☘️泰式紅咖喱魚餅(跟餐)味道香辣,帶有泰國料理招牌的檸檬葉香氣,我想若是佐啤酒都很惹味。泰式風情滿溢 。☘️青檸蘇打酸甜恰好!若然夏天喝超級透心涼。☘️ 越式滴漏咖啡☕️打卡必選,咖啡味香濃,咖啡迷必選。

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
☘️福建肉骨茶$128

☘️泰國船麵$128

☘️泰式紅咖喱魚餅(跟餐)

☘️青檸蘇打
酸甜恰好!若然夏天喝超級透心涼。
☘️ 越式滴漏咖啡☕️
打卡必選,咖啡味香濃,咖啡迷必選。
2022-03-01 384 views
《隱世南洋風情😚》———————————————#九雲居 ☁️-之前成日去銅鑼灣都去到悶,而且疫情嚴重,唔想去人流咁多嘅地方聚集,就行咗入跑馬地🏇-呢度環境悠靜,有種好似去咗外國嘅感覺,經過比呢間東南亞菜吸引咗,裝修簡約,知道原來佢本身主打晚市火鍋,但而家轉型做午市套餐,水準都唔錯🥰-🐣海南雞飯無骨海南雞口感完全不韌,肉質嫩滑,鮮味十足,油飯夠熱同埋好香,尤其覺得味道鮮甜清香嘅熱湯相當驚喜,解膩一流~-🍜 娘惹喇沙摻摻呢度嘅喇沙湯底非常濃郁,如果真係可以食到佢哋用呢個湯頭來做嘅得火鍋就好啦😍 濃厚嘅蝦香配搭超惹味香料,滲出陣陣椰醬香甜同微辣🌶 重點係份量十足,夠哂大碗,非常足料,大大隻蝦非常彈牙,仲有魚蛋、豆卜同蛋😍-每款套餐可以揀一樣小食,香茅雞翼煎得焦香,香茅味突出🤤 春卷炸到金黃色,外皮脆卜卜,入面有少少豬肉碎、西芹、健康嘅木耳絲等,而特調醬汁亦都好夾😚-套餐仲包杯嘢飲,我哋叫咗泰式奶茶同越南滴漏咖啡,尤其鍾意杯咖啡,夠晒正宗,望住咖啡一滴滴咁樣流出嚟,非常自癒,本身嘅煉奶底非常濃郁,口感順滑☕️-⭐價錢參考:海南雞飯午市套餐: $128娘惹喇沙摻摻午市套餐: $128🍌抵deal
《隱世南洋風情😚》
娘惹喇沙摻摻午市套餐: $128
🍌抵deal 指數:8/10
💰人均消費:$140
2022-02-27
$140 (Lunch)
2022-02-25 24 views
今日探完朋友留喺跑馬地發掘下有乜野食見到呢間餐廳午市餐廳價錢都合理就同男朋友去試下午市餐牌有主食加小食同飲品我地揀左一個飯一個麵試下泰式慢煮豬手飯同越南扎肉生牛肉湯河九雲沙律雜菜絲配上扎肉絲有酸辣醬侍應喺落單前都有提醒有少少辣味道簡單開胃泰式慢煮豬手飯煮得軟淋入味豬手已經皮肉分離怕肥嘅朋友都可以放心但其實連皮食都唔會油膩反而有種膠原滿滿嘅感覺香茅雞翼新鮮即炸皮脆肉嫩扎肉生牛肉湯河湯頭清甜先試蘿蔔入味無渣👍牛丸彈牙等生牛肉浸多陣熱湯剛剛好又嫩又香冬天食熱湯熱麵真係最高享受!仲有是日涼茶香茅龍眼水温暖又健康!而家外賣做緊8折用外送平台都有仲要餐廳即使係港島竟然都送到新界九龍!!大家都可以試下😄
今日探完朋友

先試蘿蔔入味無渣👍
牛丸彈牙
等生牛肉浸多陣熱湯
剛剛好又嫩又香
冬天食熱湯熱麵真係最高享受!

仲有是日涼茶
香茅龍眼水
温暖又健康!

而家外賣做緊8折
用外送平台都有
仲要餐廳即使係港島
竟然都送到新界九龍!!
大家都可以試下😄
2022-02-20