由快船廊變咗去Chater Room ,職員話係一樣先講自助晚餐凍海鮮有我鐘意食-龍蝦🦞、面包蟹、飽魚、凍蝦 ,呢幾款都有refill , 但我想講食物係無味,幾款都係無味…..所以無特別,唔係難食其實佢每人限俾4隻生蠔….但係限量以為係好野😂😂😂,你念多左,細隻、無鮮味唔creamy,啲蠔仲要開得唔太好全部都有殼碎…食果陣要特別小心……哎….想點嗎?以為好野先限….差、差、差…5星級酒店熱葷勁少選擇(印象中有炒蝦,乾燒伊麵、兩款魚、兩款羊、仲有1款係蜆,我要放大張相先見到肉😅,唔得😂😂😂勁無誠意..失望😮‍💨),重點係攞左幾款-發覺係唔熱/暖,偏向凍…..無特別。 出咗去一轉,第二轉已經唔係好知想食乜😅Cold cut 味道又係一般,如果同Jw 比的話咁佢差好多。有比較大家容易想像。刺身都係啲例牌三文魚蝦北寄貝之類,但重點係佢一大盤碟上,唔係響雪櫃仔攞出嚟嗰啲,五星級酒店呢個presentation 真係唔得(同基本上佢啲芝士甜品同刺身都係冇蓋罩住)😵甜品冇咩特別野想提…普通嘢服務全場大部份人都似機器人,收碟唔會問你,而係直接收走😂😂,我仲俾一位人嚇親😨,無端端走過黎講-你係唔係要J
由快船廊變咗去Chater Room ,職員話係一樣

先講自助晚餐
凍海鮮

熱葷

Cold cut

刺身
都係啲例牌三文魚蝦北寄貝之類,但重點係佢一大盤碟上,唔係響雪櫃仔攞出嚟嗰啲,五星級酒店呢個presentation 真係唔得(同基本上佢啲芝士甜品刺身都係冇蓋罩住)😵

甜品
冇咩特別野想提…普通嘢

全場大部份人都似機器人,收碟唔會問你,而係直接收走😂😂,我仲俾一位人嚇親😨,無端端走過黎講-你係唔係要Jam ….我話唔係,佢轉身走,咩都無講…..呢啲係3星酒店我就可以接受完全冇投訴。

其實仲有好多位都唔應該係一間5星級酒店發生,如果佢唔係呢個級數我當然無期望啦,由上到下完全覺得好奇怪。

仲有一樣我唔太明白就係係Klook 入面全部都係好評….完全見唔到有差評論…..哈哈😆商業社會…..正常如果有住過5星級酒店同有比較之下,高下立見。

呢度完全係本人親身體驗同感受,不過我相信間酒店都唔太理客人comment ,所以想係度分享我住宿同自助餐體驗。

2022-09-11
2022-09-13 1023 views
龍蝦都算正常,麵包蟹還好,啲翡翠螺同啲鮑魚仔唔掂啦,又無味,連最普通既蝦仔都係無咩味,唔覺得鮮甜,肉又唔彈,食一隻都厭多,啲蠔又唔係肥美過人,得個4隻,假期晚市連蟹腳啲咁基本既野都無,熱食得2個人企下檔,想食肉眼,如果咁岩有人食麵你就預咗企係到等,已經完全無需要去,同以前比簡直係2回事,今次好後悔揀呢間,好彩今次係租酒店住宿優惠去食,不過都係覺得揼心口,可能因為咁而將貨就價減哂啲野食,既然係咁孤寒,你就咪鬼做優惠啦
今時今日,用$800+去食buffet,可以食得好好,今次非常失望,生蠔每人只得四隻,又瘦又冇味,熱盤冇特別,甜品隻隻味都差不多,喇沙唔似喇沙,以後唔會再去,大家小心中伏!
2022-09-09 760 views
原本好鍾意文華的自助晚餐,因為有生蠔食,而且一直出品都有質量保證。下午見到晚上竟然有空位,馬上訂位和老公去食,唸住順便慶中秋,去到竟然發現冇左生蠔,服務員話每人只有4隻,而且其他食物質量也下降不少,這種情況下仲加左價,很失望,唔會再去了。
2022-08-23 1382 views
八月份開始自助餐改咗主題,變咗日韓式自助餐,都唔知邊個廚師諗出嚟,熟食居然比啲飽肚年糕,餃子,炸雞,米粉,食物質素完全縮皮,生蠔每人得四隻!係四隻!book 咗2個月,冇咗之前嘅任食生蠔,原本諗住去文華都係因為佢哋有生蠔任食,無啦啦居然變咗每人四隻,其它海鮮不嬲都冇乜特別,但係居然離譜到連長腳蟹都冇,得返啲最基本嘅鮑魚,凍蝦,冇味凍龍蝦,麵包蟹,原本諗住生蠔得四隻都算啦,點知居然可以連長腳蟹都冇咗!海鮮真係冇乜嘢可以食,壽司刺身都完全唔掂,得啲最平嘅三文魚同八爪魚。我見八月份所有食評都係鬧爆晚上自助餐,唔該酒店快啲改善
2022-08-17 1516 views
慕名而來食scone 果然名不虛傳啲scone外脆內軟 我鍾意香口d所以更鍾意有提子個款但係去到發現原來要2:30先有下午茶☕️所以我叫左個泰式河粉點知好食到痴左線😭😭😭超級有鑊氣 好香好香 係我人生食過最好食既泰式河粉酸酸地 好開胃 好大份 完全對得住呢個價錢下午茶個tea set 啲三文治不過不失甜品個芒果慕斯蛋糕 入口即溶 流連忘返同埋有個藍莓撻 酸酸地 但食落口個藍莓會係口入面爆漿 都好得意個菠蘿瑪德蓮蛋糕我都好鍾意我覺得距成個set加分位就係d甜品都唔會好甜剛剛好果然做到咁多年係真係有距個水準係度好食過好多網紅餐廳唯一就係影相無咁靓 但係我會揀好食一定會介紹朋友 或者自己都一定會再食
慕名而來食scone 果然名不虛傳

唯一就係影相無咁靓 但係我會揀好食

一定會介紹朋友 或者自己都一定會再食
Anniversary
2022-08-17 9560 views
第二次文華東方staycation既第二日文華東方個早餐選擇應該係全港最多有曾經聽過會開埋扒房今次雖然無左房內可以揀但因為住套房又多左文華閣呢個選擇咁我一向都唔鍾意去lounge食早餐cafe causette又去過一次理所當然今次會想試下快船廊早餐三個選擇文華閣0700-11:00cafe causette 0800-1130快船廊0700-1030咁我地十點落去都應該差唔多係尾聲但估唔到星期六都排晒隊後面cafe causette就少好多人排隊唔想食set結果都等到十點半先有位第一次見餐廳有floor plan擺出黎好似以前玩夢幻西餐廳咁我地就坐左去1號檯畫得好似好大張咁同埋呢個位格離就係自助區真係多人行既而快船廊個設計就好怪既因為係閣樓中間中通既係大堂所以就係U型圍住大堂既座位平時呢間餐廳只做自助晚餐只有星期日有自助午餐星期一至五既午餐時間都係做單點仲有八婆下午茶個餐牌同格離cafe causette係完全一樣既應該都係出自同一個廚房呢張四人檯真係特別大張既放到好多野同埋佢呢個本身都係窗口位不過太陽太猛所以都落晒簾乜都睇唔到睇過快船廊夜晚收費都唔平但自助餐食物區就係擺係座位格離係
第二次文華東方staycation既第二日

最角落頭擺左麵包
餐廳官方時間寫係十點半完
而我地十點半先入黎
見佢地仲有refill
可能因為無lunch buffet既壓力所以一路做到十一點掛
咁應該都係拎得一輪
好似格硬搵個位黎做自助餐
講真黎文華東方既話
都係揀番中菜或者扒房好過
始終兩間都係頂級享受
更何況staycation package就自助晚餐只有兩個鐘限時
我就應該唔會揀呢度自助餐
2022-04-09
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Breakfast
EGG BENEDICT
EGG BENEDICT smoked salmon
2022-08-15 8045 views
訂左一晚住宿套票連晚餐buffet,多年前食過快船廊嘅晚餐buffet,環境舒服食物選擇不算特別多但勝在精緻,每一樣都十分好食。重有我很喜歡嘅生蠔任食❤️❤️❤️因為之前嘅經驗,所以今次我對晚餐buffet 有廷高的期望😀當天供應嘅海鮮有六樣:鮮蝦/青口/龍蝦/鮑魚/翡翠螺/麵包蟹🥺竟然無左我最鍾意嘅生蠔😭😭😭😭😭龍蝦肉質正常,鮑魚無味,青口同翡翠螺正常發揮,麵包蟹我不太喜歡沒有食。見到無生蠔已經有啲唔開心😞😞😞壽司刺身區冷清,連師傅都無,因為刺身唔係即叫即切,全部切好一盤盤放喺度俾大家夾,感覺唔係好新鮮壽司飯太淋,醋味唔夠,同埋感覺壽司已紅放了一段長時間(因為buffet 分兩個時段進入6:30 & 8:30,當天我是8:30進場)白酒煮青口,有碎殼及味道有點腥甜品係當晚最好食嘅東西,特別係文華最出名嘅芝士蛋糕,但係好可惜芝士蛋糕只出左一次,之後就無refill 了😢熱食我無影相,因為真係太失望了,只有大概12款左右嘅熱食,連最基本嘅碳水化合物都只有泰式炒米粉&鰻魚炒飯☹️米粉—— 同粥粉麵檔無太大分別,只係多左少少肉類炒飯—— 鰻魚極少,而且鰻魚味道並不突出,與茶記楊洲炒飯無異結論:短時間

見到無生蠔已經有啲唔開心😞😞😞

白酒煮青口,有碎殼及味道有點腥

米粉—— 同粥粉麵檔無太大分別,只係多左少少肉類

結論:短時間不會再光顧,因為食物質素與價格不成正比
2022-07-24
Dinner
Anniversary
  • 甜品
2022-08-11 1577 views
對上一次嚟已經六七年前仍記得食品種類唔多但貴精類別重要有吸睛嘅甜品。8月份加價到758一位未計加一,電話中得知由任食生蠔改為每人4隻,但增加每人一客韓牛,心諗唔緊要反正近年食自助餐任食生蠔已經係無間得,反而限定份量嘅生蠔會出色點,文華東方品牌從來無質疑過,但原來我錯了,錯得很徹底。。。安排好坐位後出去例行巡視,第一盤韓式炒粉絲😨,無嘢呀,快船廊喎,758蚊食韓式粉絲,再行見到炸雞,餃子,一堆疑似天婦羅,炒年糕。。。吓!炒粉絲炒年糕😵‍💫剩返個無變嘅凍海鮮區,說實話食開自助餐都知哩堆凍海鮮從來唔會有驚喜,由其是波龍及鮑魚,全部都係無味,但感覺上會有貴嘢食吓睇埋個甜品區,咦~啲甜品係屋企樓下轉角間餅鋪拎貨㗎,咁多一杯杯一粒粒嘅,啲切餅糖水去晒邊🥴日式牛肉炒飯,日式炒雜菜,麵豉湯,人參雞湯,一塊比信用咭大小小5mm厚嘅煎韓牛,鞋過煲完湯湯渣嘅即切燒肉眼。。。餐茶叫咗香片,但從個茶壺倒出嚟嘅時候見到有樹枝,竟然用有樹枝級數嘅茶葉😩今餐用咗758蚊嘅價值同快船廊買伏送食物,多謝。另服務方面,睇會到快船廊仍想保持一種同客人互動知客人下一步想要乜嘅主動式服務,但同六七年前比已一去不返了。當晚入坐率達
今餐用咗758蚊嘅價值同快船廊買伏送食物,多謝。
當晚入坐率達80%,但原來當中占90%以上都係宅度假嘅客人,剩下嘅都係得三四枱屬於訂坐用餐
總結:雖然hsbc咭有15%折扣但都要720蚊一位, 快船廊我怕怕了,我不想再買伏免費送食物😔
2022-08-10
2022-08-09 1055 views
首先tea set最下層就係一堆凍三文治,我本身唔中意三文治,同埋比人好慳皮既感覺,另外再用細碟上份熱既芝士火腿三文治(set上有同口味但凍既,多此一舉不如一齊上)其他甜品食落不過不失,主要想講2樣Scones 味道只係一般,係靠玫瑰果醬撘救,但jam冇我想像中好食,只可以話特別Signature cheesecake,近日式既味道,唔係唔好食,但比佢更出色有好多打卡角度出發,餐具好簡約😅普通cafe都精緻過佢。樓底超矮有壓迫感,嘈。服務以五星黎講算差,去到留低no.叫佢有位就通知,點知係冇左件事,特登行番去先知未full。lead坐位又係好差,第一個位係正中央,比其他食客圍住,轉第二個位係餐具櫃,全程聽住餐具碰撞聲
其他甜品食落不過不失,主要想講2樣
2022-08-07 1300 views
同朋友訂左住一晚,套票包在這餐廳早及晚餐自動餐!😎充滿期望,加錢再訂下午茶。好可借期望越大失望越大我好懷疑自己去左間九流餐廳早,晚都要排隊入埸唔緊要,入埸食野選擇少,當日最受歡迎既魚都不外如是難食,其他食物比街外餐廳差,無咪既乾淨淨既蕉濃既更有員工上菜擺盤擺到成堆垃圾咁。。。。最好食既係哈密瓜👍早餐。煎蛋最出色,蛋白脆皮同理咖啡加西柚汁。。。其他既又係乾同乾爭爭無分別。。。。貴為一間5星酒店我要求啦算高,好食,食得入口就夠。。。但唔見有。最後我唔再比機會取消左個下午茶
好可借期望越大失望越大
我好懷疑自己去左間九流餐廳
最後我唔再比機會取消左個下午茶
2022-08-02 1608 views
8月1號自助餐加入韓國菜主題,伏伏伏!韓國年糕一大盤,餃子一大盤,所謂雜菜一大盤,沙白蜆一大盤,再來都是炸一堆天婦羅一大盤加多一大盤一舊舊嘅炸雞!再加一盤大粉絲,一些又係雜菜盤,見到呢啲真影相為証就算,不食也吧!行了兩個圈食了些海鮮,凍海鮮就是一堆堆的算是新鮮但全無味道的凍肉!就想想飲個熱湯,心想應該有個南瓜湯或忌廉湯又或者係老火湯!但想也沒過會是麵豉湯和韓式人參雞湯,請問點算?點陪襯文華東方嘅面包芝士?!人參雞湯都算,但那賣相味道真不能形容的差,伏!其餘甜品雪糕朱古力蛋糕朱古力餅黑松露朱古力就是唯一安慰!
2022-08-01
Birthday
  • 甜品
2022-08-01 1188 views
文華東方酒店Clipper Lounge afternoontea set $788/2位,本身麻麻地食甜嘢,不過有人請🤭,同埋志在同朋友見面傾計,就一齊high個 tea☕️今次個set同護膚品品牌XOVE crossover,所以其中一款甜品有feature呢個brand,食完仲有sample同coupon送添🥰食物方面都係酒店級甜品嘅賣相同味道,其中較為特別嘅係一款波蘿椰子甜點,入口清新,另外就係個scone夠鬆軟,凍泡沫咖啡亦好香滑❤️

2022-07-14
Tea
2022-07-31 1047 views
這次文華東方酒店staycation可選快船廊自助早餐自助早餐款式頗多香港點心亦是一大賣點這些迷你蒸籠小巧精緻肉類方面有不同的煙肉即製奄列、蕃茄、菇、豬肉腸、煙肉自製all day breakfast無難度麵包款式亦非常多,牛角包、西多士、軟包、冬甩、鬆餅等還可以自製格仔餅和班戟
這次文華東方酒店staycation
可選快船廊自助早餐

自助早餐款式頗多

香港點心亦是一大賣點
這些迷你蒸籠小巧精緻

肉類方面有不同的煙肉

即製奄列、蕃茄、菇、豬肉腸、煙肉
自製all day breakfast無難度

麵包款式亦非常多,牛角包、西多士、軟包、冬甩、鬆餅等

還可以自製格仔餅和班戟
2022-07-24 1298 views
今次嚟到文華酒店staycation, package包左一個下午茶tea set 本身都有幾大期望 話哂都係老牌大酒店 質素應該唔會差得去邊 而且佢地既scone好似都算係幾出名點知嚟到之後發現完全唔係果回事…Scone確實係唔錯 有烘熱到外脆內軟 入邊keep到鬆軟濕潤既口感 但係其他咸點甜點完全唔得🙁咸點一式一樣全部都係三文治 完全冇啲食high tea期望會有啲精緻啲既咸點甜點:個檸檬撻撻皮唔脆之餘 超級勁酸中間個朱古力蛋糕冇特別左邊個招牌芝士蛋糕都唔覺有特別出色完全唔明點解佢會咁出名囉😅完全唔值
點知嚟到之後發現完全唔係果回事…

甜點:個檸檬撻撻皮唔脆之餘 超級勁酸
中間個朱古力蛋糕冇特別