2023-07-11 1142 views
\ 港女餐 /定時叫個港女餐,保持心情開朗🌸今次去咗文華東方Clipper Lounge,Tea set好多款,張枱都放唔晒,食到好飽😋 ▫️Taste of Legend必叫~茶香好特別▫️手指三文指 (4款)四款都好惹味,用料新鮮,其中煙三文魚玉米餅卷勁好食。中意食煙三文魚嘅朋友有福喇✨三文魚填滿夾心,配上tortilla薄皮,味道好誘人。▫️41%牛奶巧克力和黑莓,榛子甜餅口感滑順,濃厚朱古力味溢滿嘴🍫▫️椰子芒果菠蘿切餅酸酸甜甜,好開胃🥭▫️有機草莓餡餅,檸檬香桃木,雲呢拿奶凍草莓好新鮮,唔會太酸/太甜,同奶凍好夾🍓▫️柑橘泡芙糕點、馬鞭草、白巧克力比較酸,散發陣陣馬鞭草香,又有朱古力嘅甜,層次豐富。▫️百香果,雲呢拿蛋糕、忌廉酥餅、蜜餞百香果好少食到,所以呢個甜品好吸引。▫️傳統及提子鬆餅配玫瑰花果醬、牛油忌廉牛油味夠重,果醬帶漸漸花香,出色!
\ 港女餐 /

Taste of Legend

▫️Taste of Legend
必叫~茶香好特別
手指三文指

▫️手指三文指 (4款)
四款都好惹味,用料新鮮,其中煙三文魚玉米餅卷勁好食。

▫️41%牛奶巧克力和黑莓,榛子甜餅
口感滑順,濃厚朱古力味溢滿嘴🍫

▫️椰子芒果菠蘿切餅
酸酸甜甜,好開胃🥭
有機草莓餡餅,柑橘泡芙糕點

▫️有機草莓餡餅,檸檬香桃木,雲呢拿奶凍
草莓好新鮮,唔會太酸/太甜,同奶凍好夾🍓

▫️柑橘泡芙糕點、馬鞭草、白巧克力
比較酸,散發陣陣馬鞭草香,又有朱古力嘅甜,層次豐富。

▫️百香果,雲呢拿蛋糕、忌廉酥餅、蜜餞
百香果好少食到,所以呢個甜品好吸引。
傳統鬆餅

▫️傳統及提子鬆餅配玫瑰花果醬
、牛油忌廉
牛油味夠重,果醬帶漸漸花香,出色!
柑橘泡芙糕點、馬鞭草、白巧克力
抹茶mochi
Other Info. : 推薦程度:❤️❤️❤️❤️
2023-07-08
$500 (Tea)
Taste of Legend
手指三文指
有機草莓餡餅,柑橘泡芙糕點
傳統鬆餅
柑橘泡芙糕點、馬鞭草、白巧克力
2023-06-03 2606 views
食自助餐好多時係眼闊肚窄,如果囉左一啲唔中意食又唔想side哂啲嘢, 就會變成對自己荷包唔住。好彩呢度大部份嘅嘢食都好味,冷盤有龍蝦鮑魚仲有麵包蟹。平時我好少吃太多嘅熱盤,因此好有驚喜,尤其喺慢煮嘅羊肉,真係好冧身又唔會酥。雖然冇生蠔,但係芝士焗蠔,有芝士味又唔會蓋過蠔既鮮味,而且口感都好滑。最貼心喺佢換盤嘅時間好快,幾乎每次去攞嘢食,都冇只係攞淨少少,死唔換盤嘅情況甜品台放得好靚,選擇多,最推介喺雪糕,有人幫你畢,而且每球比較少可以試真咗想食嘅味,先至再叫。不過因為坐得好近熱盤,可能天氣熱,建議可以開大少少個冷氣。

不過因為坐得好近熱盤,可能天氣熱,建議可以開大少少個冷氣。
2023-05-19 1986 views
食物質素整體不錯 , 凍海鮮有蟹腳龍蝦同鮑魚 , 蟹腳幾鮮甜 ,龍蝦亦尚算不錯 ,  鮑魚比較淡 扒類有羊架及燒肉眼 , 冇過熟 , 肉質夠嫩 . 熟食有牛胸肉 , 豬鞍, 辣子蝦 , 椒鹽鮮魷 , 炸軟殼蟹 , 咖哩, 螺片時菜 , 炒飯同墨汁意粉等 , 雖然選擇唔算多 , 但亦唔係濫竽充數 . 燒味有叉燒 , 燒肉 , 尤其燒肉皮脆肉嫩 , 五層肥瘦相間 , 相當有質素亦有海南雞 , 但海南雞唔算突出 , 另外黑豉油略帶苦味 , 唔太建議甜品主打有文華1963芝士蛋糕 , 如果買既話一底就$978 , 呢度可以任食 但最差既就係水果類 , 得一款水果沙律 , 西瓜密瓜哈蜜瓜菠蘿四款撈埋一齊  味道混合埋一齊唔太好 , 而且又d蓉蓉爛爛  , 個人覺得如果可以分開俾人夾會好d環境比較暗同安靜 , 座位唔算多 , 所以人唔多 , 亦唔洗排隊拎食物 , 侍應服務有禮
扒類有羊架及燒肉眼 , 冇過熟 , 肉質夠嫩 .
  • 1963文華芝士蛋糕
2023-04-30 2886 views
勁抵呀,位於中環香港文華東方酒店快船廊自助晚餐推出限時 64 折優惠,好難得又有咁抵嘅折扣!我星期六生日,book 左自助餐兩位🥰每位都係 $728 ,都平過平時成2 百幾蚊架!凍海鮮方面,有龍蝦、長腳蟹、麵包蟹、翡翠螺、青口、凍蝦、鮑魚。翡翠螺好大隻,當晚既麵包蟹仲好好味。甜品方面,自然唔少得必食嘅 1963 文華芝士餅,另外酒店嘅雪糕係自家手工製,同樣值得一試!熱盤方面,自助晚餐有文華東方酒店酒店最人氣嘅海南雞飯、仲有燒牛肋骨、豬肋骨即製湯粉麵等等仲有湯、沙律、ham and cheese、各式麵包、多款雪糕🍦而家值得一讚,服務十分好,最後為我送上生日小蛋糕,仲幫我地影相留念!有興趣記得快啲去訂購喇!

我星期六生日,book 左自助餐兩位🥰
每位都係 $728 ,都平過平時成2 百幾蚊架!

有興趣記得快啲去訂購喇!

2023-04-22
Celebration
Birthday
  • 甜品
  • 凍海鮮
之前有去過文華食佢哋嘅甜品🍦🍦🍩🍩但係食佢哋嘅Tea set就真係第一次☕️☕️🫖🫖 今次有空檔就一於try try 佢 🤪🤪 tea set 一開始係包左一人一杯香檳🥂 牌子係Moet & Chandon 嘅經典香檳 🍾🍾飲起佢地嘅香檳就令我諗起之前去過佢地嘅酒莊 🍃🍃(諗到都想去多次🤣🤣🤣) 除左香檳 下午茶就緊係唔少得茶啦🍵🍵 試過佢哋嘅taste of legend tea 👍👍 今次一於試下其他茶 一款peppermint tea 一款係 ginger ☕️☕️ 非常細心嘅位係會提供容易傳熱嘅金屬茶壺時會配備一個隔熱套位 令你蔭茶嘅時候都唔會辣親👍👍👍👍下午茶上嘅第一款就係暖笠笠嘅scone🥧🥧 原味同提子味都係咁好食🍇🍇 重點係個面係真係脆嘅🙂🙂 一試便知高下呀今鋪😀😀 外脆內軟唔癡牙 😋😋😋🦷🦷 今鋪真係世一呀🤣🤣🤣 配上極香嘅玫瑰醬🍯🍯 同打得非常滑嘅clotted cream 仲邊有得輸呀今鋪🤣🤣🤣 不過相比起咁出色嘅scone 套餐配埋嘅瑞士芝士泡芙就輸蝕得多啦😰😰😰 餡料非常少令到成個泡芙食落去非常乾🫠🫠🫠🫠 到甜品同三文治方面 三文治嘅精緻度同味道上 🥪🥪都比rosew

不過相比起咁出色嘅scone 套餐配埋嘅瑞士芝士泡芙就輸蝕得多啦😰😰😰 餡料非常少令到成個泡芙食落去非常乾🫠🫠🫠🫠 到甜品同三文治方面 三文治嘅精緻度同味道上 🥪🥪都比rosewood 嘅 butterfly room 輸蝕左 🦦🦦 甜品方面 🥐🥐🧇🧇 一般嘅tea set 甜品都會非常膩口🫠🫠廚師今次非常巧妙地利用咗好多酸味味嘅材料🕺🕺 例如係黑加倫子慕絲配雲呢拿脆餅🍇🍇🍇 同埋佛手柑朱古力撻🍊🍊 呢兩款甜品 就係最好嘅例子 甜品材料既夾得來又相當開胃👍👍👍👍😋😋😋

而令一款相當深得我心嘅甜品就係焦糖杏仁醬馬卡龍🌰🌰 繼係巴黎食過 pierre hermes 同laduree 嘅馬卡龍之後 呢款令我好怕怕嘅橙色馬卡龍外殼 竟然個醬係超好食👍 超有驚喜 🤣🤣🤣 (實在好大落差) 😂😂😂 超香杏仁醬食落相關惹味😋😋😋😋
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🫖🫖🫖🫖🫖🍴🍽🍴🍽🍴🍽-文華東方酒店都有啲歷史,所以裝修比起其他新嘅酒店係冇咁靚嘅,但環境其實都唔錯,坐得舒服而且枱與枱之間隔得幾遠,就算公眾假期坐滿咗成條走廊都唔會好嘈,每張枱嘅私隱度都幾高👍,啱哂慢慢嘆茶吹水😊。五星級酒店嘅服務真係好好,tea set 到咗之後會主動問洗唔洗幫手影相,多角度幫我地打卡實有一張滿意🥰。🥢 Autumn Afternoon Tea ($828 for 2 persons/ $428 for 1 person) 🧈 Scones: plain & raisin flavour 每人各一個with rose petal jam and butter cream 🆙Best scones in town 果然名不虛傳🤩!影完相後都仲係暖嘅,建議大家趁熱食,佢出色嘅地方係好香牛油味,唔會太甜,而且做到外面鬆脆入面鬆軟,係天堂般嘅享受😍。Rose jam 亦都好令人驚艷,玫瑰味香而士多啤梨味可以balance返scone牛油嘅膩🥹。🍰 Dessert : 黑加侖子雲呢拿mousse cake 🆗 -唔會有藥水味,味道偏酸唔怕濟👍。黑芝麻綠茶牛油曲奇
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🫖🫖🫖🫖🫖🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🍰 Dessert [由相中左邊講起]:
黑芝麻綠茶牛油曲奇 🆗
1963文華芝士餅 🆗 -口感好滑,味道比想像中甜。
粟子焦糖朱古力牛油蛋糕 🆗
白朱古力蜜糖柚子撻 🆙 - 撻皮厚度啱啱好,而且甜同酸味嘅層次做得好好😋。

🍄 Hot savoury: 法式蘑菇松露酥皮盒 🆖

酥皮底太厚同埋硬,用刀切唔到底😂。松露味都唔太突出。

🥪 Sandwiches [由味道最淡排起]: 火雞椰菜沙律車打芝士; 雞蛋松露蛋黃醬西洋菜; 三文魚檸檬sour cream ; 泡菜牛肉火箭菜 🆗

本身都對tea set 嘅三文治冇乜期望,三文魚略嫌有啲腥,面包係軟熟嘅,不過不失啦。

🫖 Selection of teas: 文華東方傳奇茶 & 大吉嶺茶 🆗

茶葉嘅選擇都多,傳奇茶嘅薰衣草味好重,有少少似sleeping tea 😂。茶壺係興熱咗先上枱,確保keep到茶嘅溫度。加咗三次水都仲飲到茶香算係咁😆。

📌 星期六/ 公眾假期afternoon tea 有分兩個時段(2:00-3:45/ 4:00-5:45),可以直接喺MO個網book位,好方便。

📌 如果比較細食其實兩個人都可以叫一人份量嘅afternoon tea set,落單時講清楚就可以了。

📌 用匯豐信用卡埋單有九折,變相好似唔洗加一咁🤩。

🌟評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🌟
食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7.5/10
環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 8/10
服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 9/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7.875/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🫖🫖🫖🫖🫖🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 快船廊 (中環)
中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓
#bakdiu西式 #bakdiucafe #bakdiuhightea #bakdiu中環
2023-03-24 2059 views
職員服務質素沒有變😊環境氣氛沒有變😊 有人覺得太暗,但我覺得係情調😍喜歡😆✡️Cold Seafood:(整體嚟講:新鮮,但鮮味不太濃)👉🏻Abalone、Blue Mussel、New Zealand Green Mussel、Brown Crab🦀、Seasonal Shrimp🦐、Sea Whelk👉🏻Snow Crab Claw(新鮮,但鮮味不太濃)👉🏻Boston Lobster🦞(朋友話有d鞋,唔食冇損失🙈)✡️Sushi and Sashimi 🍣(整體嚟講:新鮮、肉貨質軟熟,但鮮味不太濃)👉🏻Norwegian Salmon、Ebi🦐、Hamachi、Maguro✡️Home Cold Smoked Salmon(口感十分油潤💯)✡️Carvery🥩:👉🏻Roasted Prime Rib of Beef🐮(肉質軟腍、有牛味✅)👉🏻Roasted Lamb Rack🐑(肉質軟腍、有羊味、好味💯)✡️Hot Dishes:👉🏻Grilled Lamb Rump🐑(口感軟腍、有羊味✅)👉🏻Grilled Beef Flank Steak🐮(口感軟腍、有牛味✅)👉🏻Baked Oyst
職員服務質素沒有變😊
環境氣氛沒有變😊
有人覺得太暗,但我覺得係情調😍
喜歡😆

✡️Cold Seafood:
(整體嚟講:新鮮,但鮮味不太濃)
👉🏻Snow Crab Claw(新鮮,但鮮味不太濃)

✡️Sushi and Sashimi 🍣
(整體嚟講:新鮮、肉貨質軟熟,但鮮味不太濃)

✡️Carvery🥩:

✡️Hot Dishes:
👉🏻Baked Oyster🦪(新鮮但唔肥美、唔鞋口、正常味道)
👉🏻Steamed Scallop(朋友話新鮮但唔太大隻、正常味道)
👉🏻Poached Hainan Chicken🐔(肉質軟滑)
👉🏻Singapore Laksa Noodles(朋友話好味)

✡️Cold Cut Platter:
👉🏻Parma Ham🥓(唔夠鹹香)
👉🏻Honeydew Melon🍈(正常味道)
👉🏻Hami Melon(正常味道)

✡️Cheeses🧀:
👉🏻Brie de Meaux(口感再軟熟d 會更好)
👉🏻St. Albray(口感再軟熟d會更好)
👉🏻Edam(朋友話正常味道)
👉🏻English Cheddar(朋友話正常味道)
👉🏻Crackers(正常口感同味道)
👉🏻Figs(正常口感同味道)

✡️Salad🥗:
(整體嚟講:新鮮、咬落索索聲)
👉🏻Cucumber🥒、Lettuce、Mesclun Leaves
👉🏻Rocket Leaves(好有火箭菜味💯)
👉🏻Thai Beef Salad(正常味道)
👉🏻Dressings:Olive oil(冇乜味,失望🫣)

✡️Soup🥣
👉🏻Western Mushroom Soup(味道濃郁,好味)
👉🏻Chinese Pork xx Soup(味道正常,冇特別)

✡️Desserts:
(整體甜品好味😋,無退步💯,太多不能盡寫🤣)
👉🏻Hazelnut Praline Crème Brûlée(好有榛子味✅、冇全統款式咁甜)
👉🏻1963 Mandarin Cheesecake🍰(口感超軟熟,味道正呀💯)
👉🏻Double Chocolate Mousse Cake(好濃朱古力味)
👉🏻Baked Chocolate Brownies(口感軟熟)

✡️Homemade Chocolates🍫:
(款款都好味。好有朱古力味、酒味、果仁味💯)

✡️Ice Cream🍦:
(各款味道唔錯,份量細細,可以試多幾隻味😜)
👉🏻焙茶(幾濃焙茶味💯)
👉🏻檸檬🍋(微微酸酸地幾好味✅)
👉🏻士多啤梨🍓(正常味道✅)
👉🏻黑加侖子(朋友話幾酸)

❤️職員十分留意顧客嘅需要、殷勤、主動幫忙、細心、有耐性、有禮💯
  • Roasted Lamb Rack🐑
  • 甜品
  • 燒牛肉
2023-03-20 6946 views
之前喺信用卡獎賞錢換咗clipper lounge嘅afternoon tea set慶祝一下💞半價換嘅,真係抵🤭🔸Art Inspired Afternoon Tea(💰828 for two persons)🔸🔹Sandwiches🔹▫️大蝦雞尾酒芒果生菜三文治👍🏻▫️雞蛋沙律香草黄瓜三文治▫️水煮三文魚酸忌康檸檬菠蘿三文治▫️上等肉眼捲心菜沙拉辣根全麥麵包三文治🔹Savory🔹▫️加冕雞酥盒🔹Desserts🔹▫️烤蘋果和木炭餡餅▫️1963文華芝士餅👍🏻▫️黑白朱古力藜斯▫️大溪地雲尼拿杏脯紙杯蛋糕👍🏻▫️開心果金磗蛋糕👍🏻文華芝士餅的確好味,芝士,忌廉同麵粉比例剛好!係我喜歡嘅質感!雲尼拿蛋糕又靚又好味!上面有支用朱古力做嘅毛筆🤭係好滑嘅朱古力。🔹Scones🔹▫️傳統鬆餅👍🏻▫️提子鬆餅▫️玫瑰花果醬👍🏻▫️牛油忌廉Scone同玫瑰花果醬果然係文華東方下午茶嘅必食推介!個Scone唔黐牙,外脆內軟,幾香甜甜地。玫瑰花果醬好重玫瑰味👍🏻另外仲有一架甜品車,有小蛋糕、餅乾、朱古力、蝴蝶酥等等。不過味道就普通,純粹用黎點綴下啦。🔹Taste of lcgend文華東方傳奇茶🔹多種口味混合一齊嘅茶,烏龍、茉莉

🔹Sandwiches🔹

▫️提子鬆餅
▫️玫瑰花果醬👍🏻
▫️牛油忌廉

🔹Taste of lcgend文華東方傳奇茶🔹
多種口味混合一齊嘅茶,烏龍、茉莉、橙皮、雲尼拿、薰衣草。好香,幾好飲🫖

食物質素還好,喺傳統五星級酒店品嚐傳統英式下午茶。不過張枱就比較細,同隔離枱嘅距離較少。服務可以,但今天比較多人,服務員都急急忙忙咁。我地都好開心咁enjoy咗一個下午💞

Overall評分:7.5/10
  • Scones
2023-03-12 1729 views
位於五星級酒店內的快船廊餐廳,裝修優美,簡潔 高貴。餐廳會提供早午晚餐,另外有三層架的雙人下午茶,有三文治做鹹點,我喜歡的口味有煙三文魚,好咸香,有小蟹蝦雞蛋,啖啖肉,甜品有馬卡龍,好鬆化,入口即碎,梨形的小蛋糕,內有酸甜的果醬,十分解膩。重頭戲係鬆餅,暖暖的十分好吃,配上出名的玫瑰醬,啖啖花香在口中,仲有奶油,可以試到唔同的口感。茶飲選擇左東方傳奇茶,是文華獨有的茶飲,滿口薰衣草香氣,十分特別。飲完心情都變得輕鬆愉快。
2023-01-21
$350 (Tea)
Celebration
Birthday
  • scone
2023-03-08 1566 views
Staycation 連早餐,琴晚dinner buffet 好失望,所以對早餐都不抱期望。整體黎講,平時酒店早餐嘅菜式都有,配合返東方復古風格嘅文華,提供一籠籠點心,遊客可以感受下本地特色。breakfast buffet正正常常,不過不失啦~ 飲品值得欣賞嘅,果汁fresh,仲有!!!綠茶令我好surprised ,好香醇~成壺上,好嘆!

飲品值得欣賞嘅,果汁fresh,仲有!!!
綠茶令我好surprised ,好香醇~成壺上,好嘆!

2023-03-08 1251 views
老牌buffet之一,其實之前都有睇YouTuber介紹,質素日況愈下。不過同男朋友黎staycation ,唔想諗食咩,黎試下伏,始終個個口味唔同。以前有生蠔嘅,打電話去book職員都有特意提醒返宜家無生蠔提供冷盤選擇唔多龍蝦、蟹、鮑魚、蝦… 食左一輪就無再夾,龍蝦煮到太老,搞唔掂。正如個YouTuber咁講,呢到係食環境、食甜品… 加埋一八百蚊左右,唔抵~

2023-03-06 1373 views
文華東方酒店下午茶🎂食物唔錯,服務加分❗️.之前聽人講文華東方配scone嘅玫瑰花果醬好出色、好特別、好好食,所以今次家姐生日就訂咗呢間酒店下午茶💗.👷🏻‍♀️戴番個頭盔,我哋唔係專業foodie,純粹個人主觀分享🙏🏻👩🏻‍🍳我哋IG絕大部份內容都係會繼續分享homemade food💗.—————————————————————————🍴文華東方酒店快船廊📍中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓—————————————————————————💁🏻‍♀️主觀記錄1️⃣ Scone-外脆內暖,唔痴牙,食到少少麵粉味-raisin🍇比plain好食-clotted cream嘅奶油味比坊間買到嘅更香更重-玫瑰花果醬🌹嘅玫瑰味強左少少、甜左少少,同clotted cream一齊食會蓋過clotted cream嘅味道,有啲唔平衡2️⃣鹹甜點-正常-招牌芝士餅🧀最好食3️⃣Taste of legend文華東方茶-第一泡聞到雲呢拿味,飲落同其他紅茶差唔多-茶葉浸耐左,越嚟越濃,後勁有可可苦味-只可以話好特別 ,but not my cup of tea 4️⃣服務好好,加分😚喺歐洲啲侍應一定會主動問你好唔好食,喺香
文華東方酒店下午茶
🎂食物唔錯,服務加分❗️

🍴文華東方酒店快船廊
📍中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓
💁🏻‍♀️主觀記錄

1️⃣ Scone
-外脆內暖,唔痴牙,食到少少麵粉味
-raisin🍇比plain好食
-clotted cream嘅奶油味比坊間買到嘅更香更重

2️⃣鹹甜點
-正常
-招牌芝士餅🧀最好食

3️⃣Taste of legend文華東方茶
-第一泡聞到雲呢拿味,飲落同其他紅茶差唔多
-茶葉浸耐左,越嚟越濃,後勁有可可苦味

4️⃣服務好好,加分😚
喺歐洲啲侍應一定會主動問你好唔好食,喺香港啲餐廳就好少見啦

—————————————————————————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodieblogger #hkfoodporn #hkfoodies #hkfoodshare #hkfoodig #中環 #中環美食 #香港美食 #香港美食指南 #中環好去處 #中環食乜好 #下午茶 #afternoontea #afternoonteatime
2023-02-28 1839 views
好幾年冇食自助晚餐,咁啱呢排比較得閒,就同屋企人食餐勁既😛文華最出名嘅就係芝士蛋糕,聽講去到最後有機會比人攞曬 (嗰日得50% full,完全冇refill嘅問題),但都決定試咗甜品先😎基於衛生同成本效益(?)嘅考慮,好多自助餐而家都唔會提供原個蛋糕,而快船廊就有好幾款,賣相唔錯、吸引力好高🤩芝士蛋糕嘅質感係比較厚實嗰種,唔算超級軟滑,但勝在芝士味香濃唔低B,好彩廚師切得夠細件,如果唔係都好快濟🤣另外個烏龍芝麻慕絲蛋糕入口即融,芝麻味好突出,之後都忍唔住食多件🙈杯子tiramisu出乎意料地好味,咖啡味比起平時食過嘅濃郁,3層融為一體,連我呢個飲無糖凍檸茶嘅都唔會覺得太甜,係翻兜之選😎香橙朱古力慕絲就略為遜色,口感冇tiramisu咁軟滑,而且甜到我哋都食唔落🥲本來見到有吞拿魚真係好開心,點知超級伏,咬落去好似水咁,完全冇魚生嘅質感或者味道😭三文魚同油甘魚係比較好嘅選擇,希望只係當日來貨嘅問題🙏🏻要回本當然唔少得龍蝦同長腳蟹,鮑魚亦都係較為少見嘅凍海鮮,呢3樣嘢正常水平,唔會好濃海鮮味或者咬落好彈牙,以呢個價位嚟講可以接受👌🏻不過青口同開咗殼嘅蟹鉗真係超級超級乾,海螺亦都要咬好耐先吞到
要回本當然唔少得龍蝦同長腳蟹,鮑魚亦都係較為少見嘅凍海鮮,呢3樣嘢正常水平,唔會好濃海鮮味或者咬落好彈牙,以呢個價位嚟講可以接受👌🏻不過青口同開咗殼嘅蟹鉗真係超級超級乾,海螺亦都要咬好耐先吞到,水準有待改善🥺
第三碟攞咗燒牛肉、羊架同海南雞,師傅都好好、問我鍾意生啲定熟啲,因為我想食生啲所以佢就切走表面嗰塊、再切入面嘅肉比我🤩肉質軟淋、一切就斷,唔會”照”到乾曬硬曬,係我食過嘅燒牛肉入面頭幾位🥰羊架嘅水準更高!羊味濃得嚟帶少少騷,係我prefer嘅”配搭”,肉質比起牛肉更加嫩滑😋海南雞雖然係文華代表作,但食落又唔覺得好驚艷,雞髀位都冇話好嫩好juicy,不過隔離蒸籠嘅油飯都幾好味🤣
快船廊主打中菜,有一半熱葷都係酒樓食物,包括龍蝦伊麵、蒸魚、紅燒海螺、蒜蓉粉絲扇貝、瑤柱蛋白炒飯、炒鮮魷等🍲除咗炒飯同魷魚,其他中菜都略為遜色,或者可以話係保暖問題,因為酒店用電爐keep warm,水份不斷蒸發、食物愈煮愈老,尤其是蒸魚對於火喉好敏感,所以乾到無法形容,龍蝦、扇貝、焗蠔都係😔相對炒飯就可以保持粒粒分明又唔會太乾,而且有好多帶子仔,足料得嚟又滿足到我呢個碳水狂人😆
最正嘅熱食就係炸軟殼蟹,就算擺耐咗都好脆,尤其是腳仔嗰啲位🤪
雪糕有6款口味,分別係黑加倫子雪芭、紅莓雪芭、檸檬酒雪芭、綠茶雪糕、曲奇雪糕、香橙雪糕,頭兩個口味就見人見智啦~本身對莓製品都有啲恐懼🤣不過檸檬酒雪芭超!級!正!好清爽好解膩,絕對係完美嘅句號🥰值得一提嘅係餐廳會預備6個勺去挖唔同雪糕,咁就唔會撈埋曬啲味道,賣相亦都靚仔啲👍🏻
臨尾再攞咗3件蛋糕仔,水準唔錯,保持到濕潤感,因為第一次食歌劇院蛋糕仲幾有驚喜添🤩
2023-02-23 6372 views
話說上回幫襯「文華廳」時成為咗「CENTRAL+」會員,會籍所包咗嘅其中一張現金券只適用於「快船廊」,新年就相約嗜甜嘅後生一族品嚐遠近馳名嘅文華下午茶。週六下午兩點,咖啡廳都幾靜吓,接待處旁嘅二人散座全為吉空。五人小派對被安排入座最入嘅位置,空間感足,只係樓底偏矮,四周啡啡橙橙嘅色調較為俗套,設計欠缺特色,估計已多年冇翻新。桌上嘅餐墊及銀具望落都好似酒店咁有成六十年歷史。崩角巢皮嘅餐牌首頁先道出傳統下午茶嘅起源。內頁只印有一款下午茶套餐「Winter Afternoon Tea」($828/兩位;$428/一位)及可選配嘅咖啡同茶品。忠實爵屎契妹日前於網上留意到偶像嘅代言品牌與酒店正攜手推出以茶香作主題嘅「Sabon Afternoon Tea」($888/兩位),細問下得悉期間限定套餐因必先預訂,故未有印在餐牌內。真係好好彩,廚房當日竟然備多咗,契妹可有緣一試!套餐嘅錦盒造型神秘得黎好有戶外露營氣息。三層糕點色彩繽紛,十分精美。贈送嘅肥皂產品及禮券啱哂最愛扮靚靚嘅契妹享用,看似貴$60但其實更為超值。所有下午茶都包咗兩款傳統鬆餅及提子鬆餅。無奈大家都有感鬆餅又凍又實,盡管招牌玫瑰花果
週六下午兩點,咖啡廳都幾靜吓,接待處旁嘅二人散座全為吉空
桌上嘅餐墊及銀具望落都好似酒店咁有成六十年歷史
崩角巢皮嘅餐牌首頁先道出傳統下午茶嘅起源。
,細問下得悉期間限定套餐因必先預訂,故未有印在餐牌內。
真係好好彩,廚房當日竟然備多咗,契妹可有緣一試
Sabon Afternoon Tea
套餐嘅錦盒造型神秘得黎好有戶外露營氣息。
Sabon Afternoon Tea
三層糕點色彩繽紛,十分精美。
贈送嘅肥皂產品及禮券啱哂最愛扮靚靚嘅契妹享用
,看似貴$60但其實更為超值。
Sabon Afternoon Tea
所有下午茶都包咗兩款傳統鬆餅及提子鬆餅。
傳統鬆餅及提子鬆餅
無奈大家都有感鬆餅又凍又實
,盡管招牌玫瑰花果醬芳香甜美都未能作出補救。
傳統鬆餅及提子鬆餅配玫瑰花果醬及牛油忌廉
XO仔早於訂座時告知接線生自己對果仁敏感,用餐前一日收到妹妹來電確認時佢都提到冬季下午茶內並冇用上過敏食材,可安心食用。幸好遇上經理Victor哥哥態度認真及細心
,落餐飲時與細佬對話中發現同事誤將「果仁敏感」記錄成「花生敏感」,佢立即入廚房跟進,核實下午茶原來只有三款「茉莉花茶葉煙三魚忌廉芝士火箭菜三文治」、「雞蛋沙律香草西洋菜三文治」及「黑加侖子慕絲配雲呢拿脆餅」冇果仁成份。
Winter Afternoon Tea
Winter Afternoon Tea
Victor哥哥再三道歉後仲親自安排將含果仁嘅糕點換上水果及芝士蛋糕。
水果
芝士蛋糕
平心而論,名氣咁響嘅文華下午茶無論係外觀定美味指數都比較普通,當真難敵市內其他咖啡廳及酒店
。架上嘅三文治都還好唔會乾或硬,但係個「黑加侖子慕絲配雲呢拿脆餅」甜酸度唔得均勻,墊底件餅餅偏腍唔夠脆,有少少漿住個口嘅甜品唔好睇兼唔好食囉
冇果仁版Winter Afternoon Tea
小肥杯特濃咖啡還好正常隱陣。
特濃咖啡
不過契妹最不能接受六星級酒店標榜「傳統」嘅熱茶竟然冇茶包或茶隔,事後更提供相關嘅照片俾契哥於食評內刊登添,明顯極不滿
英國早餐茶
英國早餐茶
文華東方酒店咖啡廳「快船廊」環境、傢俬、餐具都相當陳舊,服務最專業就係Victor哥哥一人,但也難以獨力撐起樓面各大小事務。名牌下午茶套餐論賣相及質素都唔似係酒店級數,難怪週六下午毫不旺場,講真有禮券同九折優惠都唔需要嘥彈藥去試囉
2023-01-07
$389 (Tea)
Dining Offer
Voucher
水果
開工大吉🍊返工第一日需要睇返放假啲相調劑下🥹個package本身包早餐,不過通常老闆仔同我99%都會放棄😴嗰晚心血來潮叫老闆仔打落去問下可唔可以轉in-room breakfast,點知staff回應ok🤩喺床頭櫃有menu,揀好野食掛房門口,凌晨2點會有職員黎收。我地選擇8:40-9:00送餐,好準時8:40就叮噹🔔我地選擇咗兩個西式早餐果汁:橙汁&蘋果西芹麵包籃:白多士&半麥多士 配3舊牛油🧈主菜1 :pancake+煎太陽蛋+炒蛋+薯餅主菜2 : 奄列+炒蛋+英國腸+bacon飲品: cappuccino&熱茶仲有每人一碟生果盤同yogurt整體質素一般☺️整好送上黎,等到我地食得都唔係好熱,不過幫你送埋上房慢慢歎仲想點🤣生日正日由豐盛嘅早餐開始😙食完要揸緊時間消化,因為好快又食第二餐😂

我地選擇咗兩個西式早餐
果汁:橙汁&蘋果西芹