2020-06-25 1151 views
最近同事推介上環蘇杭街有間好食又抵食嘅素食店「松山素食」,中午12點左右已經排晒隊,好受中環附近的上班族歡迎呢👏🏻餐廳嘅外賣自取飯盒比堂食更優惠,三餸一飯都係$35,菜式日日都唔同,仲會免費奉送是日老火靚湯,好抵食呀叫咗兩盒不同菜式的飯盒~紫蘇肉鬆茄子味道濃淡適中,甜甜鹹鹹的,茄子好香軟又入味金不換宮保雞丁豆腐豆腐好滑溜,充滿豆香,唔會太油膩,好健康鮮茄炒蛋炒蛋好嫩滑,同爽甜蕃茄好夾🍅涼拌雲耳青瓜分量充足,口感爽脆,好清新開胃呢以上三餸飯揀左跟白飯🍚撈汁送飯食就啱晒三餸飯加$8可以轉白飯為蓮葉冬瓜五豆粥。五豆粥好足料,有粟米、薏米、綠豆等等,微微甜的,夏天清涼解暑首選荷葉飯豐富嘅餡料有蘿蔔、香菇、素肉粒等等,米飯軟硬適中,頗有嚼勁,吸收晒荷葉同食材嘅香氣,好好食呀!土茯苓牛大力粉葛赤小豆湯免費送嘅老火湯好足料,用多款素食食材熬製而成,火候十足,無添加味精,味道天然又鮮甜,家的感覺

叫咗兩盒不同菜式的飯盒~

紫蘇肉鬆茄子
味道濃淡適中,甜甜鹹鹹的,茄子好香軟又入味

金不換宮保雞丁豆腐
豆腐好滑溜,充滿豆香,唔會太油膩,好健康

鮮茄炒蛋
炒蛋好嫩滑,同爽甜蕃茄好夾🍅

涼拌雲耳青瓜
分量充足,口感爽脆,好清新開胃呢

以上三餸飯揀左跟白飯🍚撈汁送飯食就啱晒

荷葉飯

土茯苓牛大力粉葛赤小豆湯
TakeAway
$40 (Lunch)
2020-05-16 1104 views
在中上環返工嘅朋友都知,喺呢兩區中午食飯有幾貴,一個飯盒閒閒地收四、五十蚊係好平常嘅事,想食平一點,其實選擇不太多。不過最近就有朋友推介我去蘇杭街呢間「松山素食」買外賣,原來呢度嘅飯盒好抵食,外賣自取兩餸飯只是 $30,而三餸飯亦只須 $33,而且仲有健康老火素湯奉送,難怪朋友話呢間店舖好受附近的上班族歡迎。由於怕人多,所以特意揀了較早時段到訪,果然不用排隊。可能係星期六嘅關係,所以今日只有 5 款菜式可供選擇,不過就另外仲有 1 款米粉供應。選了一個三餸飯 ($33)  同一盒米粉,三餸揀咗花生炆豆腐、冬菇煮節瓜、粟米菜粒炒蛋。豆腐外層炸過,入面依然嫩滑,花生炆得很腍。節瓜味道很清甜,多汁又無渣,冬菇厚身大隻。粟米份量十足,而且個蛋炒得絕對有誠意,好滑。奉送的霸王花粟米湯味道亦唔錯,大大碗,非常足料,而且十分鮮美,潤肺清心、消暑解熱,最啱夏天飲用。另外呢個雪菜豆角肉絲炆米粉 ($38)  亦做得相當有水準,米粉不會太濕,炆得乾身好吃,食落有雪菜嘅香味,加上豆角夠爽脆,菜心亦翠綠清甜,搵唔到半滴油,非常健康。朋友果然無介紹錯,在物價高漲嘅香港,還可以用三十幾蚊食到大大個健康嘅飯盒,真的

朋友果然無介紹錯,在物價高漲嘅香港,還可以用三十幾蚊食到大大個健康嘅飯盒,真的十分抵食。
2020-05-09 2727 views
中環搵食一向都唔平,就算晌快餐店,除一啲特價飯之外,基本起錶價都喺四十以上。但最近先留意到食友嘅食評,原來上環有家素食店「松山素食」,外賣嘅飯盒都只喺三十零蚊,而且,食友仲話份量十足。青綠色門面好易認,雖然叫晌上環,但小店位處都算挨近中環尾,晌中環返工嘅我,都覺得值得走遠少少過嚟試吓。小店都有堂食架,不過,店員就話疫情關係,就不設堂食喇,況且,店內地方確實唔喺好大,如果枱與枱之間要保持1.5M距離,就真喺只擺到一枱咋,哈哈!不過,就算有堂食,都喺外賣為上策,因為,外賣比起堂食真喺平一大截。而外賣自取價,兩餸飯賣$30,三餸飯都只喺賣$33,仲送埋老火湯,咁平,去邊度搵,怪不得食友叫我早啲去,否則就大排長龍。至少選擇方面,會喺日日都唔同,但基本上都有6款素食餸菜供選擇。而所有餸菜都晌門口隔住玻璃一眼睇晒,仲留意到店家都好講求衛生,望落都乾淨企理。晏晝一餐,順便預埋今晚。健康素食三餸飯(一) $336款素餸中,小弟就揀咗豉汁欖菜炒涼瓜、粟米茸滑豆腐及清炒菜心,飯、餸分開裝,而且,埋得滿滿,份量十足。食素就唔一定好寡,就好似個豉汁欖菜炒涼瓜,非常惹味,當然,唔食涼瓜就當別論,啲豆腐又好滑溜;
,咁平,去邊度搵,怪不得食友叫我早啲去,否則就大排長龍。
豆瓣醬翠玉瓜炒素肉
豉汁欖菜炒涼瓜
鮮茄炒蛋
清煮南瓜、清炒菜心
粟米茸滑豆腐
健康素食三餸飯(一) $33

健康素食三餸飯
白飯又加入少少紅米,因為唔喺加好多,所以,唔食開糙米、紅米嘅人都應該唔會唔慣。不過,挑剔位就喺今次啲飯加多咗水,未至於爛,但就口感腍咗啲。
紅米白飯
紅米白飯
健康素食三餸飯(二) $33

另一兜就預俾老婆試嘅,素菜揀咗豆瓣醬翠玉瓜炒素肉、鮮茄炒蛋及清煮南瓜,三款餸菜都喺合佢口味。尤其個豆瓣醬翠玉瓜炒素肉,初頭唔講,真喺以為午餐肉,炒得仲有啲鑊氣感,而炒蛋亦啱啱好,唔會太過老,至於啲南瓜,雖然喺清煮,但正正食得出南瓜嗰份清甜原味。
沙參玉竹雪耳淮山湯

今日嘅「例湯」都唔喺「求求其其」,雖然喺素湯,出奇哋唔會淡茂茂無乜味,而且,喺真材實料嘅好湯水。
星洲炒米 $38

除咗三餸飯,據店員介紹每日仲有一款廚師推介,是日就喺素食版嘅星洲炒米,唔知用咗素肉做嘅星洲炒米喺點?咁就不如試埋啦。個「星米」都落咗好多料,食落素肉嘅感覺都唔錯喎,最緊要喺啲米粉唔會炒到碎濕濕,但就比一般慣常晌茱記食到嘅辣,此外,再少啲油就更健康喇!
星洲炒米
由於每日都有6款素菜可供選擇,有清淡嘅,有惹味嘅,難得晌中上環區都定價咁相宜,所以,食起嚟都可以從心所欲,唔使就住就住咁
5 Minutes (TakeAway)
$33 (Lunch)
豆瓣醬翠玉瓜炒素肉
2020-10-12 0 views
日日大魚大肉個胃真系唔多消化到,一日半日食下齋都系唔錯的選擇上環蘇杭街原來新開左新素食店,兩餸飯外賣自取,就可以享有$30優惠,真係抵到爛仲要日日都有唔同嘅餸菜揀,一個禮拜食足五日都唔會悶今日揀咗梅子醬青瓜野雞卷同鎮江素麵筋,份量都幾多下野雞卷食落有啲似潮式五香卷,陣味幾酥香,一定要同青瓜一齊食,五香卷嘅酥香再加青瓜嘅清甜,真係Perfect match另外麵筋有成五大舊,超級煙銀,真系要咬返咁上下先吞到,超級鍾意嗰陣酸甜醬,用嚟撈飯一流
仲要日日都有唔同嘅餸菜揀,一個禮拜食足五日都唔會悶

今日揀咗梅子醬青瓜野雞卷同鎮江素麵筋,份量都幾多下
2020-07-28 80 views
想起中上環想食一個低過50蚊嘅飯真係好難。 今日見到呢度開咗一間新嘅店舖,外賣一盒飯只是30蚊左右真是吸引。 細心一望,原來係一間齋菜鋪,平時食飯食肉多,一個禮拜食一兩日齋菜,仲可以慳錢,真係一個唔錯嘅選擇。試過之後,我決定每個星期都嚟呢度食一,兩次。我同同事叫咗一個三餸飯同一盒炒麵。雖然炒麵嘅樣子唔太似炒麵,但係呢個羅漢齋炒麵濕濕地,又唔淡口都唔錯,比外表望落高分。另外三餸飯我哋選擇咗炒蛋,一個鎮江醬麵筋,同一個普通炒菜。 成日以為齋菜好淡口好dry,但係原來就咁食都唔錯,唔會覺得太淡口,清一清腸胃真係唔錯。 33蚊一個飯去邊度搵, 而且份量十足,食完之後一啲都唔口渴,應該冇味精吧。 飲埋個唔算淡口嘅齋湯,完成咗一個豐富又健康嘅午餐。
想起中上環想食一個低過50蚊嘅飯真係好難。

應該冇味精吧。 飲埋個唔算淡口嘅齋湯,
完成咗一個豐富又健康嘅午餐。
2020-07-14 59 views
上環想食健康野即刻諗起呢間,兩/三餸素食飯店。每日menu都唔同,兩餸$30 三餸$33, 加$5轉再健康d嘅南瓜粥。我揀左Robert 炆枝竹同西芹炒淮山,轉埋南瓜粥,跟餐送涼瓜Robert 湯。南瓜粥好甜好足料,比起白飯更容易入口同消化~Robert 炆枝竹建議可以加麵根扮牛腩增加口感。淮山只有兩舊,呀姐筆多幾舊會更好。整體黎講好抵食嘅,推薦。

南瓜粥好甜好足料,比起白飯更容易入口同消化~
整體黎講好抵食嘅,推薦。
2020-07-14
10 Minutes (TakeAway)
$35 (Lunch)
2020-07-13 46 views
係上環番工,日日lunchtime經過都見到人頭湧湧,今日終於有時間試下佢睇佢門面好多人等緊,但原來運作得好有系統。首先排隊落單,跟住佢會比個牌仔你,代表你個編號,之後就行埋一邊等,估唔到咁快,雖然好多人,幾分鐘就拎到個飯喇!每日都會有六個餸比你揀,我叫一個叫左三餸飯,同事就叫左個星洲炒米齋都可以好好食!我叫左咕嚕素肉、麻婆豆腐和雜豆腸仔炒蛋,完全唔係傳統觀念既素食果種單調同清淡,而係好有驚喜,甚至好食過好多食肉既鋪頭,而且仲送左花生眉豆木瓜湯,清甜滋潤以後希望自己都可以做到響應Green Monday,一星期食一次素食,又健康又好味😋

2020-07-10
Lunch
2020-07-04 44 views
天時暑熱,想食得清淡一點,素食當然是個不錯的選擇。中環蘇杭街有間松山素食,想幫襯好耐,但係次次中午食晏時間行過,排隊外賣都人山人海。因為怕排隊,始終未曾相識松山素食。今天剛巧星期六,人不多,就嚟個外賣素食。松山素食每天有多個素菜選擇,分為兩餸或三餸飯,包例湯,可外賣自取,亦可堂食,客人可自選素菜配搭。外賣兩餸飯都係30蚊,三餸飯都係33蚊,以今時今日既物價,加埋喺商業中心既中環,呢個飯盒價錢認真超值。但堂食價錢就比外賣貴一截,經濟的我,當然選擇超值的外賣。這個素食飯盒配搭很豐富,有咕嚕麵筋、雜豆腸仔炒蛋、粉絲節瓜,還搭兩條青菜。咕嚕麵筋炆得煙煙韌韌,口感不錯。雜豆腸仔炒蛋,素腸仔味道像真度高,雞蛋炒得夠香滑。節瓜粉絲煮得夠住家風味,節瓜爽口,粉絲冧甜。今日奉送鮮蓮葉冬瓜薏米湯,湯底十分清甜,有陣陣蓮葉香味,冬瓜薏米消暑。另外再加8蚊來個南瓜粟米小米粥,南瓜成粒狀,份量十足,加埋粟米小米粥底,清腸胃一流呢。

2020-07-01 31 views
中環出咗名食嘢費,但係發現附近有一間素食店除咗味道好食而且價錢好合理,簡直係大埔底嘅天堂~ 見到好多人排隊,都知道唔會差,但係當然要親身試過先知道,入面有好多唔同嘅餸菜選擇,主打三送飯我就揀咗雲耳,秋葵,番茄素蛋同埋椒醬素肉,酸酸地好香,而且口感爽口,再加上上面有好多汁,送飯一啲都唔會悶!調味真係好正,都真係好似真嘅肉,雖然我唔係素食者,都覺得好好食,而且個味道適中。如果唔係知道佢係素食,真係以為自己食緊肉都唔知添!而且仲有個湯,味道唔錯,令成個套餐豐富得多。臘八粥+$8 就可以食啦,原來係裏面有唔同嘅豆,仲有好多不同的配料包括紅豆、黃豆、綠豆、芋頭、三日等等,非常豐富,抵食到啊,而且仲要未到5差,幾香!

而且仲有個湯,味道唔錯,令成個套餐豐富得多。

中上環素食打工仔的福音。作為中上環返工既打工仔,成日坐都已經好慘,加上成日大魚大肥,有時候想減下肥,食下啲健康野,其實真係無乜幾多選擇,曾經我最鍾意係PURE隔離既NOODFOOD,老實講PURE真係一個HIGHEND沙律路線一個好好既選擇,但今日介紹既松山素食係平價路線既最好選擇,沒有之一。是日諗唔到食乜好,黎到行過上環漫無目的咁行,見到一間超級多人排隊既餐廳,個名叫做松山素食,個人覺得店名改得好好,一睇就知道係素食店,平時有食開沙律懶健康既我一睇到就俾佢吸引住左,素食都可以排隊排到過隔離餐廳,好明顯就係好店。作為foodie既我當然唔可以放過一間好店,立即加入一齊排隊。人龍雖然好長,但係餐廳手腳一啲都唔慢,大概10分鐘左右已經排到我了,餐廳有堂食位,但係人太多啦,餐廳位置又唔係特別多,係粥多僧少既情況下,我決定要外賣了。餐廳主打三送飯,係排隊既時間就要睇開決定要食啲乜野,同埋一定要記清楚個號碼,唔好好似我咁,我排隊果時隨便睇左一睇,結果,就真係叫錯野,但神奇地係,叫錯既野好好食,我極懷疑餐廳既野應該係樣樣都好高質,連我唔想食既野都可以食到津津有味,可想而知,其他野都唔會差得去邊。首

首先,想介紹左我叫錯既雲耳秋葵先,雲耳好入味,微辣酸酸地,味道同花盛既前菜有得揮,真心推薦。秋葵方面,其實我好怕秋葵,一黎依種食材少見,兩黎秋葵味個人有少少怕,但出奇地,餐廳將秋葵處理得好好,淡淡既秋葵味唔會太出,但食落有少少秋葵香,成件事好好味,超夾!送飯一流再加上啲送都係偏多汁,真係好正!
之後我仲叫左蕃茄素蛋同椒醬素肉,蕃茄蛋我相信唔洗太多筆墨先介紹啦,依個食材本身好易處理個組合又好味,餐廳調味又一流,真係唔知有乜可以挑剔啦。椒醬素肉既調味都係非常出色,其實餐廳其中一樣做得好好既地方就係調味,好味得黎唔會太濃,難怪咁多人排隊,但不得不提既係,素午餐肉,素午餐肉無論係口感同味道都同真既午餐肉一模一樣,老實講,唔係餐廳講明,我真係會以為佢係真肉,如果有機會,我真係覺得依個係必試推薦。
除左主食之外,我仲叫左一個臘八粥,8蚊,無睇錯,真係8蚊,中上環依個價我真係第一次見!臘八粥其實就係用唔同既豆煮成既粥,講真,香港地你買個白粥都唔止8蚊啦,仲要超足料既豆,真係超抵,信我既8蚊加一個啦,超正!保証唔會後悔。我食到既有山藥,紅豆,黃豆,綠豆,芋頭,仲有更多更多,不能儘錄。真心好正又好抵食!
隨餐仲有一個湯送返,好味又大份,重點係咁多野食,又健康又足料又好味,加埋先42蚊,唔止係素食者恩物,更加係窮人恩物,哈哈你知道啦月尾。
2020-06-13 70 views
呢間素食套飯真係上環區上班一族既首選🥇!不論食物質素😋或是價錢💰,都非常吸引!雖然佢招牌係素食,但其實唔係素食者既我都成日幫襯😆。.兩餸客飯💲30三餸客飯💲332個都會奉上是日例湯🥣白飯轉做健康素粥可以+💲5.餸菜既款式每日轉款,食極都唔厭🤩,平日有6-7個餸選擇,星期六日有5款,可能因為少人番工😆。1號 鎮江素麵筋,幾有咬口,酸酸地幾開胃,仲有啲汁可以送飯。2號 涼瓜菜脯炒蛋,涼瓜好易入口,唔會好苦澀😊,炒蛋嫩滑,火喉控制得好好。3號 紅燒花生枝竹,花生同枝竹都煮得好林好好味。4號 青瓜雞卷拼鹽酥雞,雞卷好香好惹味,咬落有啲似魚蛋,幾有彈性,鹽酥雞像真度極高,咬落去口感似肉絲既感覺,味道都好到位😋,同食肉既感覺差唔多。5號 菜心好甜,選材好。蟲草花桂圓淮山杞子粥好好味😍,材料份量十足,每一啖入口都好清甜滋味。
兩餸客飯💲30
三餸客飯💲33
2個都會奉上是日例湯🥣
白飯轉做健康素粥可以+💲5
3號 紅燒花生枝竹,花生同枝竹都煮得好林好好味。
5號 菜心好甜,選材好。
2020-06-13
TakeAway
$33 (Lunch)
2020-06-10 98 views
最近轉咗新工喺上環返工, 啲同事介紹蘇杭街松山素食, 話又抵食又好味又健康 咁我今日就決定同個同事一齊買外賣。 我哋十二點半鐘嚟到已經人頭湧湧好多人排隊喎。 幾好喎啲餸又多款式又有粥食又有炒米粉。 橫掂我都係第一次食又想試曬咁多款於是我哋就叫咗一個1至3號另外一盒就4至6號。 另外加五蚊就有菜乾眉豆髮菜粥, 賣相相當吸引。 食落仲好健康又唔會好多味精而且份量都唔細喎👍🏻 雪菜青豆滑豆腐~ 個人覺得 好清淡, 啱曬鍾意食得健康嘅朋友。 翠玉瓜炒腸仔係重點推介, 話就話係腸仔但其實係素肉, 食落個感覺真係好似腸仔, 幾特別。 番茄炒蛋就不過不失啦。 腩片炆白豆角~ 非常美味而且好有口感, 咬樂是爽脆的。 秋葵咁健康一定會點的, 幾有新意佢用秋葵同雲耳做係拌, 味道調教得啱啱好 酸酸地好開胃。 食完呢個飯盒就明白到點解咁多人幫襯。 因為真係價廉物美 中上環區嚟講真係cp值極高。 又平又好味又健康款式又多❤️ 我同個同事食完之後都覺得呢間可以再幫襯, 喺附近返工嘅朋友仔未食過嘅都應該試下啦。
Lunch
2020-06-09 52 views
今日我係上環練完瑜伽,同男朋友去搵好嘢食,行過見到間素食,我哋都好有興趣個門面都幾乾淨,隔住塊玻璃見到好吸引嘅餸菜我哋就打算買外賣返屋企食!見到佢個價錢都幾抵,$33就有個三餸飯,個菜單仲係日日更新。我哋叫左兩個三餸飯試晒是日菜單,仲送埋湯我男朋友好大食,叫埋個乾燒伊麵返到屋企準備開餐我哋飲咗啖湯,就知佢係真材實料冇味精,份量黎講就唔算好多,女仔就會啱啱好,所以我男朋友話早知叫多碗😂再試埋個飯,個豆角炒蛋好出色,好滑身我本身唔係好食酸齋同咕嚕齋,但係食佢呢款黎送飯又幾好食!!個素肉有咬口得黎味道好好,食食下我都食晒成盒飯(明明想減食都忍唔住)男朋友個碗麵都好足料佢都幾照顧到食全素同埋蛋奶素嘅朋友我同男朋友都話想下次再去食埋其他餸,再嘗開心素菜日。
個門面都幾乾淨,隔住塊玻璃見到好吸引嘅餸菜
我哋就打算買外賣返屋企食!

我男朋友好大食,叫埋個乾燒伊麵

再試埋個飯,個豆角炒蛋好出色,好滑身

男朋友個碗麵都好足料

佢都幾照顧到食全素同埋蛋奶素嘅朋友

我同男朋友都話想下次再去食埋其他餸,再嘗開心素菜日。
2020-06-07
$35 (Lunch)
2020-06-07 36 views