2018-10-24 142 views
如果我話荃灣無咩又抵又好食的糖水店,大家認同嗎?每次出街晚飯後都想食下甜品糖水之類,但每次到荃灣都好頭痛唔知邊度食糖水,因為試過幾間都係伏店!呢間松記算伏店中較抵食吧,所以長期都多人食!今次點左芒果白涼粉同什果馬蹄露!芒果白涼粉的賣相真係唔知點形容,有圖有真相,自己睇,好在芒果是時令水果,所以好香甜,但汁同忌廉奶太少,食到尾好乾!而什果馬蹄露不過不失,但如果水果切細少少會較易入口不過呢個價錢同附幾間店比較,算係平得黎唔太差嘅!
呢間松記算伏店中較抵食吧,所以長期都多人食!

不過呢個價錢同附幾間店比較,算係平得黎唔太差嘅!
芒果白涼粉
什果馬蹄露
什果馬蹄露
2018-10-22 144 views
假日食完晚飯,總覺得要有下半場,一係食甜品,一係飲野。今晚先食甜品後飲野😂。松記一直俾我既感覺就係抵食,之前都係食開啲普通穩陣既甜品,今次試下啲特別既甜品(新登場)。見佢話鮮芒脆脆金磚有極脆口感,所以就想試下佢有幾脆😂。底面既金磚又真係幾脆既👍🏻,但就好甜。中間既cream份量太多,所以撥開左冇食。芒果有少少芒香,但唔甜又唔酸,感覺冇咩味😅。雪糕可以揀唔同味,我揀左抹茶味😁,幾好味。鮮芒雪糕窩夫既窩夫唔似平時食開既窩夫,佢比較實,似餅底,又有啲似曲奇餅🤔。 可以說比較特別🤔。

鮮芒脆脆金磚

鮮芒雪糕窩夫

Type of Meal
Last Night Supper
2018-10-06 129 views
紫薯芋圓仙草凍($27)芋圓做得相當差 賣相差 顏色淺 入到口係好硬 完全唔煙韌 而且無味 紫薯偏乾同味道淡紅豆都係乾我諗唔係夜晚11點幾12點想同朋友傾多陣計都唔好揀呢間

紫薯芋圓仙草凍($27)

紫薯偏乾同味道淡
紅豆都係乾

我諗唔係夜晚11點幾12點想同朋友傾多陣計都唔好揀呢間
舊日讀書成日同同學仔去松記嘆返個summer消暑.. 現在松記開遍香港, 而荃灣依間入夜常有人龍, 座位非常逼人, 今晚一試已非當年事了 ..甜品選擇可以說是非常多, 點了薑湯六寶湯丸。可惜甜品選擇多而不精 , 簡簡單單的薑湯丸也做不好.. $23有六粒不同口味的湯丸, 個人覺得傳統花生芝麻最好食, 但湯怕是太辣應該是薑落得太多。沒有問老公那碗芒果紫米好不好吃, 只是看份量實是與從前落差太多了。除非很有甜品慾望且不用排隊, 否則再光顧機會不大。

甜品選擇可以說是非常多, 點了薑湯六寶湯丸。

想當年在深水埗讀書時期,松記超紅,無人不曉。有時幾個姊妹放學hea下就會去食甜品。轉眼闊別好多年。某日同阿妹行街,竟發現連荃灣都有松記了。心想開遍全港,質素應該還在,否則應該倒店了。就進去給妹妹介紹下當年產物兼懷勉過去。-肚仔餓兩個人點了三個甜品。先來的是木糠布甸(合理,冰箱拿出加雪糕就ok)店員有問喜歡軟的還是硬的,我們挑了硬的,結果是冰箱冷凍品硬度能媲美石頭,敲到湯匙彎掉也沒吃上一口。唯有剩食雪糕,再等布甸略為解凍,想當然味道不會太好,因為有雪味。-第二個上的是鮮果芋圓,喜歡地瓜跟芋頭,所以在台灣很喜歡吃芋圓,香港看到有就想試試鮮果花奶椰汁都好正常,不錯。但主角珍珠跟芋圓,應該是煮起放太久了,全部都沒有軟糯的感覺,本身沒味道,又硬,唉。-第三個甜品出場,窩夫一睇就知沒有最伏只有更伏窩夫很乾似餅乾條兼全部穿洞,很奇特。紅豆竟是顆粒分明,同窩夫完全不夾。最驚嚇是整碟隨意的淋上了草莓醬,人造草莓味連唯一可取的鮮果也污染了-妹妹說,姐你又話呢間好出名,大不如前,大失威信。唉。不要浪費食材,認真一點製作可以嗎
想當年在深水埗讀書時期,松記超紅,無人不曉。
有時幾個姊妹放學hea下就會去食甜品
轉眼闊別好多年。
某日同阿妹行街,竟發現連荃灣都有松記了。
心想開遍全港,質素應該還在,否則應該倒店了。
就進去給妹妹介紹下當年產物兼懷勉過去。
肚仔餓兩個人點了三個甜品
先來的是木糠布甸(合理,冰箱拿出加雪糕就ok)
木糠布甸配曲奇雪糕
店員有問喜歡軟的還是硬的,
我們挑了硬的,結果是冰箱冷凍品
硬度能媲美石頭,敲到湯匙彎掉也沒吃上一口。
唯有剩食雪糕,再等布甸略為解凍,
想當然味道不會太好,因為有雪味。
第二個上的是鮮果芋圓,
喜歡地瓜跟芋頭,所以在台灣很喜歡吃芋圓,
香港看到有就想試試
鮮果芋圓

鮮果花奶椰汁都好正常,不錯。
但主角珍珠跟芋圓,應該是煮起放太久了,
全部都沒有軟糯的感覺,本身沒味道,又硬,唉。
第三個甜品出場,窩夫一睇就知沒有最伏只有更伏
芒果窩夫

窩夫很乾似餅乾條兼全部穿洞,很奇特。
紅豆竟是顆粒分明,同窩夫完全不夾。
最驚嚇是整碟隨意的淋上了草莓醬,
人造草莓味連唯一可取的鮮果也污染了
妹妹說,姐你又話呢間好出名,
大不如前,大失威信。唉。
不要浪費食材,認真一點製作可以嗎
Type of Meal
Dinner
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!有追開食評就知我好鐘意去大鴻輝一鍋堂打邊爐,但你又知唔知我好少食個度嘅雪糕?無他,因為我要留肚去松記買外賣番屋企食!其實基本上我唔係好嗜甜,但我個好有性格又鐘意食甜品嘅女友就好鐘意食糖水,往往都會痴佢幾啖食,痴下痴下搞到我都幾鐘意!因為女友好鐘意食芒果,同時又好鐘意食西半個d一粒粒口感嘅野,所以每次都一定叫芒果大西米多奶!入面會有三塊芒果肉、大西米、花奶同芒果汁!四樣都係好簡單嘅野,但夾埋就好好食!識食嘅,拎到番屋企擺凍箱雪多幾個字先食,幫你個邊爐下一下火!

芒果大西米
2018-08-01
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$28 (Last Night Supper)
芒果大西米
2018-06-24 274 views
其他地方分店都食過,今次黎到荃灣分店試下,只可以講十分伏,本身我係大明珠fans,所以叫左個雜果明珠,嘩!真係未食過咁乾爭爭嘅明珠,芒果汁固然超少唔在講,d椰奶又少又杰,d奶仲"鯨"到一塊塊,明珠又痴埋一舊,唔講以為撈左蛋黃沙律落去,生果仲完全唔甜tim,冇乜味。另外叫左份三重朱古力心太軟配雪糕,一d都唔流心,自己係屋企叮都流心過佢,完全唔合格

鮮果明珠

三重朱古力心太軟

三重朱古力心太軟配雪糕
2018-06-24
2018-06-17 179 views
松記係我由細到大都最鍾意食嘅糖水,記得細個嘅時候只係可以去到深水埗先食到,但係而家松記分店越開越多,難得今日嚟到荃灣食完個晚飯,就梗係要去松記到食返個飯後甜品啦。黎到松記吾洗簡,我一定係會叫佢最出名嘅幻彩明珠,最緊要仲要加芒果汁同埋淡奶,裏面嘅水果好新鮮,有我最鍾意食嘅西瓜,蜜瓜,奇異果,仲有芒果,配上冰凍嘅涼粉同埋一啲嘅小丸子,十分之豐富,真係見到都已經好開心,果然係幻彩明珠至於朋友就叫咗個薑汁麻蓉湯圓,薑汁好濃嘅薑味,湯圓方便皮好煙銀,而且啲餡好細滑,搞到我忍唔住食咗朋友兩粒添

2018-06-13 145 views
記得以前中學時期都已經成日食松記,不過大左之後通常有得揀都食d坐得耐少少嘅😖😖今日諗住近近地就同朋友去食下啦,點知食完真係。。。幾後悔☹️😟呢兩碗係楊枝甘露加涼粉/西米雪糕。。唔係掛🤯🤯🤯真係未見過楊枝甘露係咁嘅樣,冇料嘅!朋友都話唔好食😩紫薯芋圓仙草都好少少,不過太少水😕好似就咁食仙草同芋圓,好乾🤦🏻‍♀️雖然三碗加埋先100蚊,但真係冇下次🤦🏻‍♀️唔好食,座位又迫🤯我直頭個身係要貼住人地個身喺度食糖水😖😖😖只想拿拿聲快d走

2018-04-05 364 views
昨晚與小朋友行經此店,小朋友想吃甜品,但係小朋友又感冒,不能吃凍嘢,經此店阿姐介绍她說有熱的榴槤西米露.于是叫了外賣熱榴槤西米露,还有熱炖蛋和凍杨枝甘露.(我有同阿姐和落单的阿叔讲係熱榴槤西米露)等拿外賣时最衰我冇打開來睇一睇.等我哋離開此店來到後面停车场,揾位坐下打开来想开吃.一睇熱榴槤西米露是凍的,我又不可以俾我小朋友吃,小朋友就开始当街哭和吵,我都不知如何是好.我認为此店推銷手法好有問題明明冇熱榴槤西米露,咩讲囉.我咩唔叫依样囉.阿姐又話有,但又俾唔到熱的我.那同掛羊頭卖狗肉有咩分别.我劝告买外賣的朋友一定在此店攞外賣时打開睇睇才走.不然會後悔.
2018-03-20 259 views
食完晚餐,朋友說不夠飽要吃甜品,隨意挑了這家,坐的又是不太舒服,很擠迫....我已飽,無想吃什麼的意慾,朋友點了芒果雪花冰,我食了一小碗,是太甜了,芒果過熟,無意思想再吃....爆珠乳酸好味
2018-03-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$44 (Last Night Supper)
2018-01-30 305 views
食糖水一向係荃灣路德圍都係夜。宵磨既習慣 今日放工收好夜 就試一試松記既dessert啦叫左個榴連布丁😻😻😻 100分阿😻 面上面既榴連蓉都幾多 好香好足料阿😽😽😽食落又滑 無呃人溝左其他野打成蓉既!Very Good! 個布丁都好滑 奶味都幾重 配上榴連好match 滑嘟嘟咁既texture😽下次一定再encore!!不過留意番夜晚都幾多人 有時要等下位架 所以佢夜晚租埋隔離舖 兩間都是一樣的😹😹跟姐姐帶位就岩架啦
榴連布丁
$30 (Last Night Supper)
榴連布丁
2017-12-16 443 views
一早食完飯就係為左黎松記度食糖水,間唔中都會幫襯呢間架~雖然價錢一直升,但質素就keep住冇跌過~今次叫左兩個甜品-- 薑汁撞奶 (好似$20左右:0)本身有少少感冒,食完呢個暖左好多因為佢真心落左好多薑落去,第一啖食落去真係有點辣喉,但繼續食落去就好多了證明佢真係好足料xdd但等候時間有d耐,可能因為個晚都多客吧,落完單等左成15-20分鐘先上到,我朋友食完佢個個先上到黎:“(至於我朋友就叫左個椰王飄香($48)呢個反而好快上到,等左差不多5分鐘就有啦熱辣辣好暖胃好鍾意佢椰奶味好夠濃然後入面d丸子又好QQ,好彈牙啊 :)呢間餐廳甜品有好多好多款,仲有好多期間限定既,唔洗驚揀唔落手成日都有好多人幫親,唔想等太耐就要早少少黎啦:)
-- 薑汁撞奶 (好似$20左右:0)
本身有少少感冒,食完呢個暖左好多
證明佢真係好足料xdd

至於我朋友就叫左個椰王飄香($48)
呢個反而好快上到,等左差不多5分鐘就有啦
熱辣辣好暖胃
好鍾意佢椰奶味好夠濃
然後入面d丸子又好QQ,好彈牙啊 :)

成日都有好多人幫親,唔想等太耐就要早少少黎啦:)

2017-11-30
2017-11-08 411 views
尋晚係荃灣食完晚餐就去左呢間松記食糖水,記得10多年前成日專登記揸車去深水埗松記買糖水。好彩尋日食到好飽,純粹為滿足食糖水嘅慾望,所以兩個人叫左1個芒果水晶涼粉,就咁只係俾呢間野呃左$27啫😅。我地order左個芒果水晶涼粉之後,幫忙落單嘅男仔問我地洗唔洗走芒果汁,心唸食芒果汁底嘅甜品走芒果汁🤔❓但不以為意,以為佢地貼心啲問多句啫,結果。。。。。。餐牌上嘅芒果水晶涼粉有滿滿嘅芒果汁,而上面嘅芒果亦切成一片片擺上,但放到我地枱上嘅芒果水晶涼粉係隱約見到幾滴芒果汁,三件樣貌同味道都似腰芒(下價芒果)嘅芒果簡直好似用匙羹整左出黎就原件上,要分開咬3-5啖先食完一件😲,所謂嘅水晶涼粉就係超大小不一嘅形狀,最離譜嘅就係所謂嘅芒果汁同忌廉汁底,少得可憐之餘,果幾滴白色加黃色,好似食淨係碗底嘅汁,令到我地好似乾哽兩種完全唔連接嘅食材😖😖。食左大約半碗後,真係有啲吃不消,同一直企係收銀台嘅女士講個甜品好似冇汁咁,佢理直氣壯話不嬲都係咁,我望住個餐牌上奉上滿滿芒果汁嘅水晶涼粉,雖然明白圖片只供參考,如有類同實屬好彩😑,但我千萬都唸唔到又會咁唔好彩架😫😫。唯有好聲好氣問個女職員(我估佢係話事果個),好乾我
食左大約半碗後,真係有啲吃不消,同一直企係收銀台嘅女士講個甜品好似冇汁咁,佢理直氣壯話不嬲都係咁,我望住個餐牌上奉上滿滿芒果汁嘅水晶涼粉,雖然明白圖片只供參考,如有類同實屬好彩😑,但我千萬都唸唔到又會咁唔好彩架😫😫。唯有好聲好氣問個女職員(我估佢係話事果個),好乾我地食唔到可唔可以加啲汁俾我❓🙇,佢就好似發脾氣咁話加啲水啦!結果佢就真係入去加左啲水俾我😳😳。算啦!咁差食物質素同態勢,心唸俾佢呃呢次,以後以後都唔再幫襯就👌🏻。點知我地起身埋單果下,個職員收碗時急得濟將個底碟嘅水倒左落我條褲度,我出聲兩次話條褲都係水,佢先同我講唔好意思。我知佢冇心嘅,但竟然弄濕客人係拎抹枱條布俾我抹❓❓❓整到人連張紙巾都孤寒到唔拎出黎❓❓❓我真係第一次見識到拎抹枱布客人抹俾店鋪員工整濕嘅野😂😂😂。大家想想佢嘅食物衛生度會如何❓❓❓
P.S. 我order果碗所謂嘅淨芒果加大小不一冇味透明涼粉走汁(被強行)走甜(都係強行被)係溫吞水嘅溫度😑😑😑。最後一句,除非有第三次世界大戰,香港淪陷、缺水缺糧,如果唔係我以後,係以後都唔會再幫襯😡。
2017-11-07
$27 (Last Night Supper)
2017-10-28 398 views
松記糖水我幫襯左十幾年,由初初只有長沙灣同佐敦有分店,幫襯到現在開左咁多間分店就證明係水準有返咁上下同款式嶄新今日同男友在荃灣吃完lunch就黎到呢度食糖水基本上黎松記我一定食幻彩明珠,因為真係平靚正,同埋好多水果又唔會好甜,對甜品一般嘅我就最適合幻彩明珠走涼粉少奶,由十幾年前$14食到而家$23一碗,水準依然keep到,但係硬係覺得份量少過以前,以前真係好大碗架!好似食極都仲有,食完勁飽男友就食呢款,有西米水果同曲奇雪糕佢表示美味總結: 因為價錢公道,甜品款式多所以會再幫襯,下次會試吓其他甜品
今日同男友在荃灣吃完lunch就黎到呢度食糖水
幻彩明珠
男友就食呢款,有西米水果同曲奇雪糕
佢表示美味

總結: 因為價錢公道,甜品款式多
所以會再幫襯,下次會試吓其他甜品
2017-10-28
幻彩明珠