2024-01-10 92 views
近年來,糖水成為了許多人的最愛點心。在繁忙的職場生活中,我們常常需要一些甜品來放鬆自己。然而,尋找一家合乎口味的糖水店卻變成了一個挑戰,特別是當我們只能外賣自取。在這裡,我要向大家推薦一家優質的糖水店——仙草芋仙。這家店的招牌產品是蕃薯糖水,每一碗都讓人欲罷不能。首先,仙草芋仙只提供外賣自取服務,這對於職場人來說非常方便。我們可以事先在網上訂購,然後只需到店內取貨,節省了排隊等待的時間。而且,店家也提供了多種尺寸選擇,無論是小碗或大碗,都能滿足不同食客的需求。仙草芋仙的蕃薯糖水絕對是店內的經典之作。每一碗糖水都用上新鮮的蕃薯,烹煮出濃郁的湯底,加上適量的糖漿和仙草,給人帶來了甜甜的口感和清新的香氣。蕃薯的自然甜味和軟糯的質感,讓這碗糖水成為了一頓美味的享受。另外,仙草芋仙的服務也是相當貼心的。無論選擇什麼尺寸,每一碗糖水都會被妥善地包裝,確保不會漏掉一滴。此外,他們還為每一杯糖水配上一個吸管,方便食客外帶時享用。總結來說,仙草芋仙的蕃薯糖水是一款獨特而美味的甜品選擇。無論是外賣自取的安排還是品質的保證,都值得我們向這家店致以讚揚。對於糖水愛好者來說,仙草芋仙絕對是一個值得一試的品味旅程

總結來說,仙草芋仙的蕃薯糖水是一款獨特而美味的甜品選擇。無論是外賣自取的安排還是品質的保證,都值得我們向這家店致以讚揚。對於糖水愛好者來說,仙草芋仙絕對是一個值得一試的品味旅程!
  • 仙草芋仙
2022-11-17 597 views
以前細個住青衣,最鍾意去長發篤嘢食。而家過去久唔久都會掛住呢個地方,見到有松記即刻忍唔住買小丸子食,買咗佢個西米露2號加小丸子,份量真係好足料,佢依個價錢性價比真係好高,不過就偏甜。
2022-01-27 490 views
松記糖水店有中學嘅時候已經係我嘅最愛,但之後就好耐冇食過,今次經過心思思想買返嚟食下,懷緬下以前嘅感覺同埋味道😆今日就經過青衣依間嘅分店,估唔到香港仲有好多嘅分店,平時食糖水都好方便🙏🏻叫咗一個補腦合桃糊食落去都幾足料,發揮正常,都幾香合桃味👍🏻但係比起其他傳統嘅甜品店,依度嘅合桃糊質感比較稀,依一點就可以再改進吓😆但整體來講都唔錯,平時食開西式糖水,今次突破啲食下依度嘅中式糖水,唔錯嘅!
叫咗一個補腦合桃糊

食落去都幾足料,發揮正常,都幾香合桃味👍🏻
食完飯成日都口痕想食番個甜品,又或者同朋友一面吹水一面食下糖水今次口乾乾咁就外賣左個芋圓豆腐花同芝麻糊,兩樣丟可以揀凍熱,之前食過另外一間青衣外賣店就覺得好正啦,岩岩好甜度,濃郁芝麻糊,芋圓超QQ,豆腐花滑溜,唔知今次西環店表現如何呢?🍮芋圓豆腐花 凍 $27尼間分店本身係無芋圓豆腐花尼個組合既,係要單點豆腐花再+$6芋圓,但青衣外賣店就有,大概都係$20~先講芋圓,西環店芋圓中間仲未夠軟唸,唔夠QQ,相比起青衣店既表現就差左少少啦。口味方面,西環店就只有地瓜圓同芋圓,而青衣店仲會有賣紫薯圓。比較落黎,西環店芋圓偏淡味,無乜本身芋頭同地瓜既味道,甜味可以再加強~青衣店表現比較好,回味無窮~豆腐花正常發揮,都滑溜,但無乜豆味,甜味可以再多d, 無加配黃糖。😋😋UMAI:5/10 西環店,7.5/10 青衣店🍚芝麻糊 凍 $22芝麻糊有蛋白質,係好既脂肪來源,所以我地都好鍾意食。甜度正常,濃度都ok,香味無乜,可能係因為係凍🤣但其實比較起青衣店,都係青衣店各方面都優勝,仲要只係$18😋😋UMAI:5/10 西環店,7.5/10 青衣店🍚比利時三重心太軟配雪糕 $38流心效果做得好好,配埋雪

🍮芋圓豆腐花 凍 $27
😋😋UMAI:5/10 西環店,7.5/10 青衣店

🍚芝麻糊 凍 $22
😋😋UMAI:5/10 西環店,7.5/10 青衣店

🍚比利時三重心太軟配雪糕 $38
流心效果做得好好,配埋雪糕一齊食,冷熱交融,一個字正!仲要好平!~

🌟整體CP值:5/10 西環店,7.5/10 青衣外賣店

整體黎講,如果想坐低慢慢食可以揀其他糖水舖,但外賣返屋企就可以揀青衣外賣店,又平又好食,佢既心太軟都好值得一試,同屋企人shre🥰
2021-04-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-08-30 673 views
收銀問芋圓使唔使分開裝,諗住慳返個膠兜,叫佢加埋入去,同之前的食評一樣:漏咗。請店家正視這問題,外賣無可能打開檢查吧。味道是正常的,備餐速度也快,屋邨舖做街坊生意,價錢不進取

味道是正常的,備餐速度也快,屋邨舖做街坊生意,價錢不進取
2020-08-11 395 views
食糖水依家野真係唔係人人懂,但疫情下想搵碗糖水食下確實唔易松記糖水一向深受歡迎,但外賣攞到反去,個味道總係覺得有DD 唔同,不過松記外賣店就唔同勒,用杯俾你takeaways,杯既design 有蓋比較衛生,而且好方便,即時就可以enjoy ,正之前喺第二個品牌都試過杯裝既楊枝甘露,但始終松記既比例係最適中, 奶既份量唔會太多, 唔會冇哂芒果味, 西米反而就好多再配埋柚子肉,食極仲有既感覺,唔係間間有,如果其他糖水都可以用杯裝就正勒
糖水依家野真係唔係人人懂,但疫情下想搵碗糖水食下確實唔易
楊枝甘露

2020-04-19 432 views
榴槤Pancake榴槤肉夠濃味 仲食到少少"衣"同cream 既比例係 1:1正正常常既pancake如果少d cream仲好仙草芋圓紅豆加紫薯 (凍)仙草正常 芋圓偏實 始終唔係熱食 食唔到真正口感忌廉奶做底 唔會太甜 唔錯紫薯球要讚下 紫薯味好濃雖然係食甜品 但唔會過甜 值得試下附近居民去買 記得帶自己既食物盒減一蚊之餘 仲可以減塑 支持環保如果即刻食既 落單既時候可以叫走蓋架
榴槤Pancake
榴槤肉夠濃味 仲食到少少"衣"
同cream 既比例係 1:1
正正常常既pancake
如果少d cream仲好

仙草芋圓紅豆加紫薯 (凍)
仙草正常
雖然係食甜品 但唔會過甜
值得試下

如果即刻食既 落單既時候可以叫走蓋架

2019-12-21 539 views
本來今晚諗住買佢新推出嘅宵夜—————芒果糯米飯🍚 正常佢啲甜品好快出到架囉😒點知等左成20分鐘佢地先話有問題 🤨重要態度勁差叫我地order過第二款!!但好怕再等咁耐囉!!痴線!!但真係唔想再等過囉!!嘥咗我哋勁耐時間!下次唔會再幫襯!😡😡
本來今晚諗住買佢新推出嘅宵夜—————芒果糯米飯🍚
正常佢啲甜品好快出到架囉😒
點知等左成20分鐘佢地先話有問題 🤨
重要態度勁差叫我地order過第二款!!
但好怕再等咁耐囉!!痴線!!
但真係唔想再等過囉!!
嘥咗我哋勁耐時間!
下次唔會再幫襯!😡😡

2019-12-21
Type of Meal
Last Night Supper
2019-11-03 442 views
呢間係一間主要做外賣的松記甜品,雖然賣既款式無門店咁多,但選擇都唔少。🔸芋圓仙草1號 $20 每次都會叫呢個,覺得好味又抵食! 一碗只係$20,但已經有三色芋圓,每款都有3粒左右,加上仙草,紅豆等,一個人食絕對係足夠的。芋圓算煙韌有咬口,加上花奶,成碗既調味都好出色。個人真心推介😍 當然$20既價錢不能要求遼多,呢個味道對得住佢既價錢有突。非常適合晚上想食甜品或宵夜,幸福!

🔸芋圓仙草1號 $20

非常適合晚上想食甜品或宵夜,幸福!
2019-10-27 230 views
通常叫得外賣都係拎返到屋企先食,正常都唔會即場開左碗糖水搞下睇下齊唔齊料,今次叫左個紫米露1號滿心歡喜拎返屋企食,一開盒唔見個面有芋圓,諗住落左落個底到,點知搞完個底都係無,說好既芋圓不見了!完全都無諗過會係咁,咁你不如叫返普通紫米露算啦,個紫米露1號仲要貴過普通紫米露,無理由我又用多15分鐘行返去同佢講,就算行到返去,都唔知佢會唔會比返果幾粒芋圓我,完全覺得比人呃左,真係試過一次就算,唔會再有下次!
2019-10-07 200 views
平時食開紫米露一號,個Menu明明有寫碗糖水裏面係附有三色芋圓各4種,但連續買兩次都冇比芋圓,失望,感覺係因為外賣店啲人唔會打開來睇或當場食,所以就唔比落去😣🤔
2019-06-17 335 views
松記外賣店既芋圓系我覺得最抵食既甜品店之一😋佢地啲甜品平址都系廿幾蚊,料多之餘味道都十分好吃,完全吾會失望🤓🤓 今次點左份仙草底,仙草裝到好滿。-總括黎講味道、價錢同份量都好滿意。😋
總括黎講味道、價錢同份量都好滿意。😋

2019-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2019-05-22 316 views
呢間松記外賣店,糖水款式唔多而且亦都因為係外賣店,所以只有幾個坐位食過芒果紫米露芋圓芒果無乜芒果味,而且得薄薄幾片紫米露相對太甜而所謂嘅芋圓就真係好伏勁大粒,口感亦都好差總括黎講,應該都唔會再幫趁去返其他分店食好過
呢間松記外賣店,糖水款式唔多
而且亦都因為係外賣店,所以只有幾個坐位
食過芒果紫米露芋圓
芒果無乜芒果味,而且得薄薄幾片
紫米露相對太甜
而所謂嘅芋圓就真係好伏
勁大粒,口感亦都好差
總括黎講,應該都唔會再幫趁
去返其他分店食好過
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2019-05-19 285 views
前排睇Facebook 知道長發開左新美食廣場,今晚搭車經過長發,就一於睇下有咩好食。見到有松記,本身仲好驚喜,因為佢啲糖水一向ok。點野食個時唔多人,都係2-3個人等緊,我叫左渣咋+手工豆花,諗住佢都係「不」出黎,唔使整實好快啦。點知等左20分鐘都未到我號碼,之後個啲已經出哂,咪去問下,原來一早ready 好但冇叫我號碼。仲要態度麻麻地。就算好食都唔會再幫襯。完。

就算好食都唔會再幫襯。完。
2019-05-05 257 views
今天打算到青衣戲棚掃街頭小吃,但原來明天才開始,轉戰去長發掃街爭鮮旁有間松記甜品店,來吃一口甜甜點了仙芋圓一號還有一杯木瓜鮮奶芋圓很有囗感很好吃,加了一點花奶甜甜的,與仙草這個配搭很夾!木瓜奶是用冰了的木瓜和鮮奶攪拌,沒有加冰,木瓜味香濃!讚😋

爭鮮旁有間松記甜品店,來吃一口甜甜

點了仙芋圓一號還有一杯木瓜鮮奶
仙草芋圓

木瓜奶

木瓜奶是用冰了的木瓜和鮮奶攪拌,沒有加冰,木瓜味香濃!讚😋
仙草芋圓
木瓜奶