🔥终于吃到王嘉尔同款牛肉面啦,除了牛肉面还有好多好吃的🍜红烧牛肉面火出圈的面面真的可以🈶️牛肉卤的相当入味,肥瘦相间入口即化!面超有劲道的,越嚼越香,一大碗被我吃的精光🔥烧味拼盘招牌拼盘点了烧鹅叉烧烧肉经典三拼,烧肉烧鹅的皮又脆又香,叉烧配上梅子酱,酸甜开胃🦀️京式赛螃蟹蛋白混合着蟹白,生鸡蛋搅匀拌点生醋,鲜的掉眉毛,爱吃蟹的一定要试试🌟花胶浓鸡汤超大块花胶和鸡熬制数小时,汤底金黄浓郁,入口鲜香弹牙,女生都会爱的一碗靓汤🦢鲍汁花菇鹅掌煲炖的相当入味,这家能吃到各种菜式菜肴,简餐到宴请,拉面到小炒都有,选择太多啦!
🔥终于吃到王嘉尔同款牛肉面啦,除了牛肉面还有好多好吃的
🍜红烧牛肉面
🔥烧味拼盘
🦀️京式赛螃蟹
🌟花胶浓鸡汤
🦢鲍汁花菇鹅掌煲
2024-02-05 69 views
今次嚟到一家食堂,講真,係一間充滿人情味嘅好地方啊!一進門,就覺得好似返到屋企咁悠閒。落單時,見到佢哋有花膠松露超值精選套餐,我就點咗來試試。頭盤嘅蘿蔔絲海蜇,真係正爆!清爽得嚟,啖啖滿足。海蜇彈牙嘅口感,同蘿蔔絲嘅爽口對比,簡直係開胃好手法。而家講返個正角,花膠竹笙濃雞湯嘅湯底,幼滑得黎富含原材料嘅甘香,幾有養生感覺。再黎,撚手椒鹽海班脆骨腩,每一啖都嘆為觀止,脆皮下面嘅腩肉既香又唔膩。話說返,黑松露西芹炒蝦球,煮到蝦球嘅彈性啱啱好,加上西芹嘅清香與松露嘅高貴香氣,真係值得再嚟幾碗米飯!來到最尾嘅黑松露海鮮粒炒飯,飯粒分明,唔會太油,同時又保持到松露嘅微妙風味。海鮮配料既份量亦都好足。總括來講,呢次嘅食物體驗,真係令人充滿幸福感,之後響工作日又嚟添盤,食得開懷,開心過癮!🥳🍽👍

2024-01-14 117 views
唔打唔撞,路過此地即管上去幫襯吓, 旅遊勝地? 專做旅客生意? 但又好似好多明星嚟食飯? 蝦多士最主要尋覓嘅目標,有黑松露嘅蝦多士, 可能我對黑松露麻麻地(食火水) 但我另一半食得津津有味。 只有一個蒸籠燒賣好味好食。 其他都係一般般, 個拉麵可能係台灣風格, 所以同我響上海舖食嘅有點唔同。
2023-12-09 141 views
想不到在尖沙咀有這麼一家隱世牛肉面,感覺這家店開了非常久,原來有很多明星也去過耶,看的我的偶像和王嘉爾😝他們有非常多的菜品,從點心到中式小炒應有盡有,重點是每一道都超好吃的💓 一定一定要嘗試他們的招牌牛肉面,他們的湯頭都是獨門秘方❣牛肉入口即溶的感覺真的超好吃❗忍不住點了一隻燒鵝髀,也是超級肥美很滿足🫶🏻 【是日點餐】🤍蘿蔔絲海蜇:海蜇搭配爽脆的蘿蔔絲,咬下去口感超贊!🌈🦑🧡原只燒鵝髀:鵝肉外皮酥脆,內裡嫩滑多汁,真是美味無比🔥💛水晶蝦餃皇:晶瑩剔透的蝦餃皇,蝦肉鮮美,太驚艷啦🍤🖤黑松露蝦多士/酥脆多士包裹著鮮嫩多汁的蝦肉,再撒上黑松露,超豪華☺🍜台灣清燉牛肉面+台灣紅燒牛肉面/兩款牛肉面都是必點!濃郁的湯頭,軟嫩的牛肉非常正宗🐔花膠竹笙濃雞湯/營養豐富的濃郁雞湯,裡面還加了花膠和竹笙,真是好滋味😋🥬上湯菇菌油麥菜/清爽的油麥菜搭配上湯菇菌的鮮香,健康又美味!🥗🍄🥛加拿大豆香濃豆漿+港式絲襪奶茶/兩款飲品都超好喝!豆香濃豆漿和絲襪奶茶都是最佳解渴之選❣🥭芒果西米露/清爽的芒果搭配綿密的西米露,酸甜可口🍧🖤手磨芝麻糊/這家餐廳還有手磨芝麻糊!香濃綿密,絕對是完美的結束💕 ▪ 中國廚房/台

【是日點餐】
🤍蘿蔔絲海蜇:海蜇搭配爽脆的蘿蔔絲,咬下去口感超贊!🌈🦑
🧡原只燒鵝髀:鵝肉外皮酥脆,內裡嫩滑多汁,真是美味無比🔥
💛水晶蝦餃皇:晶瑩剔透的蝦餃皇,蝦肉鮮美,太驚艷啦🍤
🖤黑松露蝦多士
/酥脆多士包裹著鮮嫩多汁的蝦肉,再撒上黑松露,超豪華☺
🍜台灣清燉牛肉面+台灣紅燒牛肉面
/兩款牛肉面都是必點!濃郁的湯頭,軟嫩的牛肉非常正宗
🐔花膠竹笙濃雞湯
/營養豐富的濃郁雞湯,裡面還加了花膠和竹笙,真是好滋味😋
🥬上湯菇菌油麥菜
/清爽的油麥菜搭配上湯菇菌的鮮香,健康又美味!🥗🍄
🥛加拿大豆香濃豆漿+港式絲襪奶茶
/兩款飲品都超好喝!豆香濃豆漿和絲襪奶茶都是最佳解渴之選❣
🥭芒果西米露
/清爽的芒果搭配綿密的西米露,酸甜可口🍧
🖤手磨芝麻糊
/這家餐廳還有手磨芝麻糊!香濃綿密,絕對是完美的結束💕

▪ 中國廚房/台灣牛肉面
📍廣東道122-126號中港中心5-6樓

偶然发现这家店,就在海港城附近的中港中心。去到发现原来王嘉尔、任达华、都认证好吃的一家牛肉面店!✅🍜点了两款招牌牛肉面,红烧牛肉面和清炖在于汤底比较浓郁程度,两款都好吃😋里面的牛肉应该焖很久了,一口咬下去真的像吃果冻,很软很烂。而面条则是比较有弹性的那种,大口嗦面大口吃肉不要太爽!🧋樽仔奶茶:很正宗的港式丝袜奶茶,茶味很香醇浓郁,入口非常丝滑。🍆台湾小食拼盘:摆盘好整齐精致呀,餐前吃点凉菜,真的好开胃啊。🥗干煸豆角:这是我最喜欢的菜之一,搭配里面的肉碎吃很绝,豆角炒得刚刚好,吃起来还有点脆

就隱藏喺中港中心裡面,如果唔系門口既靚女真係好容易忽略咗😝電梯上去5.6樓都系,就近原則,我就喺5樓用餐,門口貼滿超多明星合照,電梯口仲系王嘉爾嘅簽名合照,一睇招牌,1992年🤣合指一算,都31年老店咯😆哩度台灣牛肉面超出名!曾獲得「飲食天王」頒獎典禮「牛肉面天王」👍🏻咁樣必須要試下啦!🍜紅燒牛肉面/清燉牛肉面標配全蛋面,牛肉有2塊或者3塊揀,相差十幾蚊,梗往大嘅選,沒霖到碗里牛肉件件都超大舊!🤩勁爽嘅麵條搭配著濃香酥爛嘅牛腩,一啖落去就兩個字:好味😌(係啦,仲配有酸菜,搭配一齊仲好味哦!😝)清燉牛肉面湯清唔濁但係有濃郁牛香,淡淡嘅味道唔搶鏡;紅燒牛肉面湯色紅亮、味道醇厚,食完總令人久久難以忘懷!😋最重要嘅系唔頸渴!呢個真係很重要👻🧋樽仔港式奶茶/香濃豆漿十分特別,密封上嚟當住面開嘅,開瓶果個儀式感超正!👻奶茶奶香濃郁、口感順滑,豆漿則營養豐富、口感細膩,難得嚟一次,十分推薦試一下😏(咁如果唔飲呢些,入座都會跟壺茶嘅哦🥰)🍩炸饅頭有蒸和炸兩種做法,仲系炸嘅深得朕心😝出面色澤金黃脆皮,內里松軟,再搭配靈魂煉奶~☺就系呢個味~🦐蝦餃粒粒都超大,皮薄蝦肉多,懷疑都有乒乓球咁大😂🥟炸雲吞一碟6
就隱藏喺中港中心裡面,如果唔系門口既靚女真係好容易忽略咗😝

🍜紅燒牛肉面/清燉牛肉面

🧋樽仔港式奶茶/香濃豆漿

🍩炸饅頭

🦐蝦餃
粒粒都超大,皮薄蝦肉多,懷疑都有乒乓球咁大😂

🥟炸雲吞
一碟6粒,啱啱炸起新鮮熱辣~一啖下去口感豐富,不過油有d多🤣我拎過去饅頭碟子吸咗一下,哈哈哈~

入座後會有3碟小菜跟住,哩度小菜竟然唔收錢!🤩桌面上配有乾、濕紙巾、搓手液、垃圾桶、牙簽,位置都十分乾淨,店內播嘅系懷舊風歌曲,整體風格舒適👍🏻

埋單走嘅時候仲發現有d手信、醬料可以買,果斷買一盒推薦嘅一口酥返去試試😋

樓下大堂真係好有feel,好鬼好影,如果唔系因為打風趕住去買幾個杯面返屋企,一定影多幾張相先走🤣🤣
  • 台灣紅燒牛肉麵
墙裂安利这家的台湾牛肉面呀,每次来尖沙咀逛街都必吃的一家,除了台湾牛肉面,其他菜品也是hin好吃😋 他们家一般都要排队的呢!亚洲人聚集地的这家小店,环境很温馨,服务员的服务态度也不错,让人感觉很舒适,有认真解答菜单和提供优质服务的感觉。 这家餐厅的燒味拼盤燒鵝叉燒燒肉简直太好吃了,口感鲜嫩多汁,烤得恰到好处,简直是烧烤爱好者的不二选择。 红烧牛肉刀削面汤汁浓郁,牛肉片肥瘦相间,入口即化。 涼菜三小伴蠔汁烤夫涼、拌茄子香菜鮮腐竹清爽可口,口味独特,非常适合夏天的消暑。 清炖牛肉面面条劲道有嚼劲,汤清淡鲜美,配上鲜嫩牛肉,绝对是面条控必备。牛肉香嫩多汁,有嚼劲,不油腻,很Q弹。 最后再来一碗芒果西米露,清爽不腻,绝对是甜点控的最爱! 店名:台湾牛肉面 (尖沙咀)地址:尖沙咀广东道122-126号中港中心5-6楼 #红烧牛肉面#香港台湾美食#台湾牛肉面##牛肉面#樽仔奶茶#丝袜奶茶#锡兰红茶#港式丝袜奶茶#尖沙咀美食#尖沙咀探店#香港美食推荐#尖沙咀#吃遍香港#台湾菜

红烧牛肉刀削面汤汁浓郁,牛肉片肥瘦相间,入口即化。

最后再来一碗芒果西米露,清爽不腻,绝对是甜点控的最爱!

店名:台湾牛肉面 (尖沙咀)
地址:尖沙咀广东道122-126号中港中心5-6楼

海港城打工人日常寻觅附近美食,海港城太多人了,然后我就发现了对面中港中心这家台湾牛肉面!!!有两层都是他们餐厅的,环境不错,有台湾牛肉面也有中式炒菜,经典港式丝袜奶茶我好爱❤️-🥢红烧牛肉面 & 清炖牛肉面牛肉面爽弹,是比较粗的面,牛肉卤得很香很入味,红烧味道更浓郁,清炖的味道非常清淡,大家根据自己口味选择,我口味重,比较喜欢红烧牛肉面,牛肉很大一块,吃起来太爽了👍🏻汤底鲜香好喝🥢古法豉油鸡第一次吃豉油鸡,满满的酱香味,鸡肉巨嫩无比,意外之喜,推荐!🥢清炒菜心菜心永远都不会出错,清脆爽口,解腻一流🧋丝袜奶茶瓶装奶茶,经典传统特色味道,香浓丝滑我好喜欢
有台湾牛肉面也有中式炒菜,经典港式丝袜奶茶我好爱❤️

🥢红烧牛肉面 & 清炖牛肉面

🥢古法豉油鸡

🥢清炒菜心
菜心永远都不会出错,清脆爽口,解腻一流

🧋丝袜奶茶
瓶装奶茶,经典传统特色味道,香浓丝滑我好喜欢
2023-01-06 690 views
好多時同朋友去海港城行完街之後,想喺海港城搵野食都唔容易,因為海港城嘅餐廳真係好多人,所以就發掘咗海港城附近有啲乜嘢好嘢食,呢一間係心水之選,佢係一間上樓嘅中菜館嚟嘅,價錢唔貴但係就幾好食,而且老闆都幾好好客,會走出嚟同客人傾吓偈,最鍾意嘅係呢個黑松露套餐喇,乜嘢都加咗啲黑松露落去,例如有黑松露嘅蒜片爆牛柳粒啦,牛肉都幾嫩口,有黑松露筍炒帶子啦,呢個最鍾意,有黑松露野菌肉絲伊麵啦,又有黑松露手撕雞啦,松露味都幾濃,另外仲有咕嚕肉、海蜇、乳鴿等等,一個四人套餐,連埋茶芥加一,埋單都唔使一千蚊,即係平均每人大概二百零蚊,都幾抵食呀。
2022-11-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2022-06-22 1177 views
同朋友仔一齊品嚐尖沙咀海港城附近30年老字號嘅餐廳😇首先叫咗絲襪奶茶~🥛#絲襪奶茶 樽仔奶茶!! 傳統特色味道! 唔錯唔錯!!黑松露四人套餐 $760🍲#花膠竹笙濃雞湯 個湯好足料有花膠同竹笙,清得嚟又夠味!🌊#蘿蔔絲海蜇 蘿蔔絲同海蜇絲長條形混合一齊,有時分唔出喺蘿蔔絲定海蜇😂🍗#黑松露手撕雞 青瓜絲手撕雞比例幾特別,冰涼手撕雞味道帶微微黑松露味🍲#蟹籽粉絲煲 估唔到呢個裡面有蟹籽、粉絲、椰菜,椰菜帶出爽口感覺,粉絲吸收哂啲味幾好~🥒#黑松露露荀炒帶子 爽口露荀同黑松露帶子,估唔到兩者都幾夾🍍 #鮮雜果咕嚕肉 三色椒加上菠蘿酸酸甜甜咁好開胃🍝 #黑松露野菌肉絲燴伊麵 夠哂軟腍🟢#海帶綠豆沙糖水 夏天有碗綠豆沙真喺好冰涼😇
同朋友仔一齊品嚐尖沙咀海港城附近30年老字號嘅餐廳😇
首先叫咗絲襪奶茶~
🥛#絲襪奶茶 樽仔奶茶!! 傳統特色味道! 唔錯唔錯!!
黑松露四人套餐 $760
🍲#花膠竹笙濃雞湯 個湯好足料有花膠同竹笙,清得嚟又夠味!
🍍 #鮮雜果咕嚕肉 三色椒加上菠蘿酸酸甜甜咁好開胃

• 黑松露套餐
  • 絲襪奶茶
  • 花膠竹笙濃雞湯
2022-06-19 703 views
傳統店鋪食出佢哋嘅創意及心思唔單止提供得獎嘅台灣牛肉麵🏆,同時亦推出創新又養生嘅花膠黑松露系列套餐有2人,4人, 6人~供超過20種餸菜選擇,都要花時間揀下😆湯品:花膠竹笙濃雞湯小菜:黑松露手撕雞蘿蔔絲海蜇主菜:蟹籽粉絲煲黑松露露筍炒帶子鮮什果咕嚕肉黑松露野菌肉絲燴伊麵甜品:綠豆沙湯品香濃好足料,花膠滑身竹笙爽口。我鍾意海蜇加蘿蔔絲,特別爽脆清新。炒帶子煮得剛剛好,唔會太腍,鮮甜仲帶有陣陣松露香😌 粉絲煲色彩豐富,除咗蟹籽同粉絲,仲加左椰菜絲香菇,更能增加口感。整體來講,餸菜同甜品都以養生為主,味道香得嚟又唔太重。
傳統店鋪食出佢哋嘅創意及心思

黑松露露筍炒帶子
鮮什果咕嚕肉
黑松露野菌肉絲燴伊麵

甜品:綠豆沙

整體來講,餸菜同甜品都以養生為主,味道香得嚟又唔太重。

• 蘿蔔絲海蜇
  • 蟹籽粉絲煲
  • 花膠竹笙濃雞湯
  • 黑松露露筍炒帶子
2022-06-16 548 views
📍中國廚房 @hk.taiwan.beef.noodle因為我是宅宅平時試吃大多帶上母親大,這好像是我第一次跟幾個foodie美女一起去吃吃吃,感謝美女們帶我飛~…不對,是帶我吃😂😂😂 👭🏻👭🏻松露四人套餐 這個套餐有2 /4 /6人選擇,由前菜到主菜跟主食都可以自選,還有湯跟甜品~🥣花膠竹笙濃雞湯很足料,湯底奶白色,是帶有胡椒味的濃雞湯,滿滿的膠原~🥓蘿蔔絲海蜇少見地加了蘿蔔絲令口感變得豐富🐥黑松露手絲雞 微微松露味,雞絲的份量如果可以再多些就好了QQ🍍鮮雜果咕嚕肉 不知是不是因為我們都在合照沒有即時吃,咕嚕肉外皮輕微地不夠脆,但調味是不錯的酸酸甜甜🦪松露露荀炒帶子很清爽可口,還有三色椒,露荀很嫩不會一堆渣渣🥘蟹籽粉絲煲 入味不油膩也不乾,蟹籽椰菜令到口感沒那麼單一🍜松露野菌肉絲燴伊麵 肉絲不柴,味道偏清淡普普通通中國廚房@hk.taiwan.beef.noodle💲約Hkd 800 @4人(包含+10%服務費)🏡尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓☎️ 31019855✨再過一陣子會有新一輪的 #giveaway 哦,記得留意著~#文末抽獎 #抽獎文 #hkgiveawa
📍中國廚房 @hk.taiwan.beef.noodle

👭🏻👭🏻松露四人套餐
🥣花膠竹笙濃雞湯
很足料,湯底奶白色,是帶有胡椒味的濃雞湯,滿滿的膠原~
🥓蘿蔔絲海蜇
少見地加了蘿蔔絲令口感變得豐富
🐥黑松露手絲雞
微微松露味,雞絲的份量如果可以再多些就好了QQ
🍍鮮雜果咕嚕肉
🦪松露露荀炒帶子
很清爽可口,還有三色椒,露荀很嫩不會一堆渣渣
🥘蟹籽粉絲煲
入味不油膩也不乾,蟹籽椰菜令到口感沒那麼單一
🍜松露野菌肉絲燴伊麵
肉絲不柴,味道偏清淡普普通通

中國廚房
@hk.taiwan.beef.noodle
💲約Hkd 800 @4人(包含+10%服務費)
🏡尖沙咀廣東道122-126號中港中心5-6樓
☎️ 31019855

#文末抽獎 #抽獎文 #hkgiveaway #giveawayhk #discoverhongkong
#852gir #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkpr #prhk #hkblogger #bloggerhk #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #飲食日記 #好物開箱 #好物推薦 #好物分享#尖沙咀餐廳#中國廚房 #尖沙咀美食 #poyeelife
2022-06-11 427 views
今次Caca同大家黎到#美女廚房 🙈係黎到尖沙咀廣東道嘅「中國廚房」先啱🤣,金碧輝煌嘅色調,夠晒中式氣氛,爛然就係食中菜啦!👧🏻Caca今次食乜嘢?松露四人套餐 $760#蘿蔔絲海蜇 前菜酸酸地幾醒胃。#黑松露手絲雞 帶有微微松露味。#蟹籽粉絲煲 有蟹籽粉絲亦有椰菜,食吃來帶清爽。#松露露荀炒帶子 露荀、帶子清新令松露味突出,配合得好好👍🏻#鮮雜果咕嚕肉 酸酸甜甜以肉片為材料,不愛咬骨的我表示喜歡。#松露野菌肉絲燴伊麵 第一次食松露伊麵,中西fusion,味道都好match!

👧🏻Caca今次食乜嘢?
松露四人套餐 $760
#蘿蔔絲海蜇 前菜酸酸地幾醒胃。
#黑松露手絲雞 帶有微微松露味。
#蟹籽粉絲煲 有蟹籽粉絲亦有椰菜,食吃來帶清爽。
黑松露手絲雞
黑松露露荀炒帶子
2022-06-09
黑松露手絲雞
黑松露露荀炒帶子
2022-05-17 343 views
係尖沙咀Apple隔離有間有30年老字號餐廳 推出左花膠 黑松露系列Menu🤩 2位只係$380 好豐富好多食物😍 仲有4/6人套餐 餐廳一共有兩層 所以位置非常寬敞 絕對適合一大班朋友去食👍🏻如果睇完下面介紹想去食 記得Cap底我呢個post啦‼️ 去餐廳消費時show番cap圖會有甜品同小禮物送返㗎😍🎁湯品每位有一盅花膠竹笙濃雞湯🥣 非常足料 每一盅都會有花膠 竹笙同雞 湯底奶白色 非常鮮甜 仲有豐富骨膠原🥰前菜揀咗黑松露蝦多士🍤 松露味道超香 蝦肉彈牙 多士香脆唔油膩 一定要試下🤤主菜一共有14款小菜可供選擇 其中一半係有黑松露嘅菜式🤭 2人餐可以揀2款 係店員推薦下我哋揀左麻辣至尊雞煲同黑松露蒜片爆和牛粒🤤 麻辣至尊雞煲揀左少辣 醬汁調配到非常適合香港人 辣度岩岩好 但麻味亦好出眾 超級惹味😋 雞件好滑唔會老👍🏻 黑松露蒜片爆和牛粒和牛好腍有黑松露 連蒜片食一流🤩 就連西蘭花因為帶有松露油嘅味道都變得好食😆主食 可以揀炒飯或者伊麵 我哋揀咗黑松露海鮮粒炒飯 賣相吸引 有非常多蟹籽👅 飯粒炒到超乾身 加上魷魚 青口仔同蟹柳等等炒 好有鑊氣👍🏻甜品傳統中式綠豆沙 唔會好甜真係啱晒我🤤

湯品

前菜

主菜

主食

甜品
傳統中式綠豆沙 唔會好甜真係啱晒我🤤 加左海帶食落更加清熱氣 好滿足👅

佢哋仲有啲自製嘅調味料同醬料架 有興趣可以買d返屋企試吓🌟
2022-05-13 155 views
又到happy Friday 的時間,久違了的四人聚會,應該是今年的第一次,生活重回軌道,今晚風雨無阻我們的約會。選吃中菜,最適合四人聚會,可以試多點菜式,我們叫了兩個二人餐,大約每人二百元,可以每人選個主菜。花膠竹笙濃雞湯先來最期待的湯品,花膠是女士至愛,補充骨膠原,湯夠濃味又不油膩,大大碗很滿足。黑松露蝦多士朋友選的小食,本想它沒什麼特別,卻在水準之上,做得很香口惹味,新鮮炸起,黑松露也記一功。蝦乾魚肚勝瓜浸斑片 清淡健康之選,蝦乾帶出了鹹香味道,斑片夠滑,勝瓜全去皮嫩滑。黑松露蒜片爆和牛粒走過油的西蘭花翠綠又爽脆,和牛粒伴隨炸蒜,肉軟嫩帶脂香,夠鑊氣。黑松露野菌肉絲燴伊麵酒樓水準的菜式,不油膩,下了大量菇和肉絲,加上黑松露味道又幾夾。最後還有海帶綠豆沙糖水,煲到起沙又足料,甜度適中,十分滿足。

花膠竹笙濃雞湯

黑松露蝦多士