2024-02-01 3045 views
想入去食飯都有著西裝!痴線咩,中國餐廳食飯著咩西裝,又唔係西餐!真以為自己好巴閉!唔會再入內,除非接受我著波鞋啊!中國餐廳點解唔要求著唐裝!扮野啊好高級咩!定係扮高級
好高級咩!定係扮高級
2024-01-30 2063 views
由於公司有會籍,我哋久唔久都會去中國會飲茶。入邊環境古色古香,十分有中國特色,亦都係非常好嘅宴客地方。今日就帶同兩位外國同事嚟呢度品嚐點心。我哋例牌點了蝦餃,燒賣,蘿蔔糕,XO醬腸粉,蘿蔔絲酥餅。以下係一啲推介菜式燒鱔呢個係必點嘅菜式,魚皮燒得香脆,魚肉嫩滑,周圍包滿咗蜜汁,非常好食。懷舊蝦多士香脆多士上面鋪滿彈牙嘅蝦肉,厲害之處係炸得一啲都不油膩,配上酸甜醬汁,十分開胃。帶子大蝦粥粥底軟綿綿,帶子鮮甜,大蝦爽口,每次嚟到都必點。我哋另外都點咗鮑魚雞粥,一比之下個人比較喜歡帶子蝦粥,因為較鮮甜。最後不得不提喺中國會嘅甜品,杏仁茶同埋楊枝甘露都係招牌甜點。芒果大大嚿,非常足料。杏仁茶香濃,喝一口全身暖笠笠。

我哋例牌點了蝦餃,燒賣,蘿蔔糕,XO醬腸粉,蘿蔔絲酥餅。

以下係一啲推介菜式

燒鱔

懷舊蝦多士

帶子大蝦粥

2023-12-23 2742 views
冬大過年,一年一度來到China Club做節! 平日一班同事多是叫外賣,今天可以輕鬆一下。我們坐在 main dinning room 氣氛更見熱鬧。點心小菜炒飯維持一貫水準:熱烘烘上枱! 飯後仍有時間便上去balcony拍照打卡,似乎成了我們指定動作!
冬大過年,一年一度來到China Club做節!

2023-05-27 10426 views
在China Club品嚐了十幾款點心,可以說樣樣都很有水準。但如果要我推薦一款特別好吃的點心,我卻覺得有點難以挑選。同樣地,如果問我有哪一款點心不值得點,我也無法想到任何一款。其實,一家餐廳能夠做到這樣已經非常不錯了,至少我可以毫不猶豫地帶我的朋友們來這裡用餐,不必擔心出現差錯。如果有外國朋友來香港,我也會毫不猶豫地帶他們來這裡,因為這裡的環境非常特別,融合了中國的傳統風格和現代感。總之,這裡的食物和環境都絕對不會讓你失望。無論是品嚐美食或享受環境,China Club都是一個非常值得一試的地方。如果你想要找一個特別的地方和朋友共度美好時光,這裡都是一個不錯的選擇。

2023-05-25
2023-05-21 6135 views
因朋友是會員,所以便安排了在這裡為我爸慶祝生日。我選擇擇了星期六的中餐brunch buffet,老人家比較喜歡。buffet 12點開始至2點半,我們11大2小,坐在埋邊卡位旁的大枱,不算太嘈。一般去都是12點左右就有原條蒸魚,不知是改變了做法,還是他們當日比較忙,魚都要等到差不多一點才有。而且12點開始的頭30分鐘,不是所有菜都準備好,約只有6成熱盤上放有食物,等到差不多12點半打後才陸續放滿。他們熱盤種類很多,而且不斷有新款推出。如要吃點心,枱面有點心紙tick。因每碟餸約10人份量,所以每次出都非常受歡迎,尤其是海鮮,所以我只顧攞野食,就無暇兼顧影相,影倒就食唔倒😅😅😅。但第一次在這裡食倒盤龍鱔,非常好味,蒸扇貝亦很鮮味,略帶點辣。反而片皮鴨,我就覺得比較普通。大部分食物也很好味,我比較喜歡他們有兩個booth, 一個整粥,一個整麵,餸可自己揀,很多選擇,例如生猛游水蝦,正!今次13人,共$9xxx埋單,整體來說不錯,藉得推介!

今次13人,共$9xxx埋單,整體來說不錯,藉得推介!
2023-05-20
$700 (Lunch)
2023-03-18 5900 views
典型的西方中國風,與時俱進又不失優雅和內涵的中國美。梅菜扣肉好味,入口即溶,撈飯一流,推介!其中一樣推介菜式是蔥油雞,雞肉嫩滑蔥油惹味。甜品蛋散和蛋撻好味,推薦一試,其他不過不失。 最驚喜係最後送上Fortune Cookie
2022-09-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-03-04 4517 views
星期五去中國會吃飯,地方不錯,很有年代感,但係比較吵,外國人也是可以很吵鬧,不要以為只有中國人才吵,但係外國人多在在吵的地方才吵吧!食物方面,我不喜歡蝦多士,太油太厚太飽,也不喜歡蟹蓋,太creamy 了,片皮鴨很好,炒飯也好,义燒不是我喜歡的做法,但係朋友很喜歡。

Type of Meal
Dinner
2022-11-28 8377 views
由於公私兩忙,再加上疫情,出外食飯時間相對減少,所以,同得朋友出嚟食飯都會嚴選餐廳。最近,朋友老公成為中國會會員,知我鍾意美食,特別約我喺度食飯。其實,之前都去個中國會數次,都係私人聚會飲嘢,覺得佢哋嘅食物同服務唔錯,環境好特別,似一間小型博物館,四處擺放了藝術品作佈置。今次卻是第一次正正式式嚟依度食飯。😻😋我覺得要試一間中餐廳嘅水準,一籠蝦餃必不可少,蝦餃大小適中,餃皮薄薄,蝦肉鮮甜,爽口彈牙😋我和朋友均喜歡蟹粉釀蟹蓋這道菜,每人點了一個試試,真的不錯,蟹肉釀得飽滿,蟹肉鮮嫩甜美,惟一不足,是蟹蓋小了一點,還有,蟹粉份量不足。天氣小涼,我們點了臘味糯米飯,非常美味。應該是我在香港吃過最好吃的糯米飯。

今次卻是第一次正正式式嚟依度食飯。😻😋

蝦餃

蟹粉焗釀蟹蓋

臘味糯米飯

2022-11-07
蝦餃
蟹粉焗釀蟹蓋
臘味糯米飯
2022-11-25 4002 views
之前黎食過buffet,今次試dinner🥹成日聽朋友講佢呢度嘅小菜好好食,今次就黎試下啦同朋友2個人叫左3個餸,包括半隻片皮鴨、蓮藕餅同唐生菜煲我估吾到佢半隻鴨都吾少,到最後食吾哂打包🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️片皮鴨,薄切好好食👍🏻😍蓮藕餅,無乜粉感,同出面唔同😋❤️唐生菜煲,好香口好好味,有dd汁系底,味道好濃🥰🥰不過有少少鹹😂食到中間碌咗出去睇拉麵表演🤣🤣整體來講都好滿足,不過真係太飽,下次三個人先好食半隻鴨🥹
之前黎食過buffet,今次試dinner🥹

成日聽朋友講佢呢度嘅小菜好好食,今次就黎試下啦

同朋友2個人叫左3個餸,包括
半隻片皮鴨、蓮藕餅同唐生菜煲

片皮鴨,薄切好好食👍🏻😍
蓮藕餅,無乜粉感,同出面唔同😋❤️

食到中間碌咗出去睇拉麵表演🤣🤣

整體來講都好滿足,不過真係太飽,下次三個人先好食半隻鴨🥹
2022-10-15 2892 views
屋企人生日食過一次buffet,選擇真係超多,有海鮮、點心、粥檔等等…D海鮮全部都好新鮮好好味,粥檔仲可以叫蟹粥任食😧😂😂😂點心吾會成團粉咁,春卷同手撕乳豬真系勁勁勁好食😋好脆皮,d甜品選擇真係多到。。。。環境又系我中意嘅復古風呀🤣🤣🤣🥰😘😍屋企人都食得好開心😃😚😚

環境又系我中意嘅復古風呀🤣🤣🤣🥰😘😍
屋企人都食得好開心😃😚😚
  • 乳豬、蟹粥、點心、龍蝦
可惜食品都係偏鹹。週六中午有自助餐,大部份都係中式。唯一我食到西式係件西冷扒、三成熟,自己點汁落醬決定鹹味,控制到。其實佢食材好,清清地都好好味。比較特別嘅佢有生滾粥同埋即刻淥粉麵,有一個新鮮中蝦游緊水俾你揀,扎扎跳。我叫咗碗豬潤粥,加兩粒鮮蝦仁,兩樣都好鮮味,反而足底比較薄削,偏鹹。中式冷盤、熱盤、海鮮、燒味、點心、小食、糕點、糖水、湯、沙律,我只係食咗四份一菜式,都已經太飽了⋯ 過了戰鬥的年紀,能吃多少,隨緣吧。最後叫咗杯紅豆涼粉大菜糕冰收杆,大菜糕粒落咗花旗參粉,味道特別⋯ 感覺自己已經成功抵抗炎熱夏日。食完上一層14樓天台打卡,要行上三層迴旋樓梯,沿途掛滿近代各種圖畫,像個藝術館。我這個沒文化的,也感覺到都是大師作品。最後坐電梯走,掛滿老夫子漫畫,問是否真跡,會員說:是。
可惜食品都係偏鹹。

週六中午有自助餐,大部份都係中式。

最後坐電梯走,掛滿老夫子漫畫,問是否真跡,會員說:是。
2021-10-15 15827 views
今日條team有function成個活動有20幾人喺China Club book左間房但係因為係私人會所嘅關係所以要有membership 先可以喺呢度食飯😌一行入𨋢已經好有懷舊嘅感覺搭到頂樓再行多兩層樓梯先去到食飯嘅房一路行上去樓梯兩邊好多好有特色嘅掛畫現場所見啲客好似鬼佬偏多喎🥸介紹吓啲嘢食先:👌🏻酸薑皮蛋($120)本身唔係太好皮蛋因為聽講會致癌🤭但係見到個皮蛋流晒心咁又幾吸引連埋啲薑一齊食又幾好食喎👍🏻蜜汁叉燒($240)作為一個叉燒發燒友呢舊叉燒都算係不得了肥瘦適中、肉質Juicy嚟到一定要叫呢個呀👍🏻👍🏻蝦多士($300)呢個蝦多士都超好食個多士炸得好鬆化又唔會有油益味😋👌🏻薑蔥紅燒石斑($350)食呢個餸嘅時候掛住傾偈都唔記得自己食咗啲咩😂印象中係OK嘅🤣👍🏻當紅炸子雞($300)皮勁脆、肉嫩滑我食咗勁多舊🙈隔離啲蝦片又脆又香口👌🏻瑤柱蛋白蘭度炒飯($240)個飯就真係冇乜特別白飯炒白飯咁冇乜味😂食完飯行咗出個露台影吓相有個無敵大夜景打卡一流📸如果有朋友有membership 真係可以一試無論氛圍同食物質素都好好🤗
今日條team有function
成個活動有20幾人
喺China Club book左間房

一行入𨋢已經好有懷舊嘅感覺
搭到頂樓再行多兩層樓梯先去到食飯嘅房
一路行上去樓梯兩邊好多好有特色嘅掛畫
現場所見啲客好似鬼佬偏多喎🥸
介紹吓啲嘢食先:

👌🏻酸薑皮蛋($120)
本身唔係太好皮蛋
因為聽講會致癌🤭
但係見到個皮蛋流晒心咁又幾吸引
連埋啲薑一齊食又幾好食喎

👍🏻蜜汁叉燒($240)
作為一個叉燒發燒友
呢舊叉燒都算係不得了
肥瘦適中、肉質Juicy
嚟到一定要叫呢個呀👍🏻

👍🏻蝦多士($300)
呢個蝦多士都超好食
個多士炸得好鬆化又唔會有油益味😋

👌🏻薑蔥紅燒石斑($350)
食呢個餸嘅時候掛住傾偈都唔記得自己食咗啲咩😂
印象中係OK嘅🤣

👍🏻當紅炸子雞($300)
皮勁脆、肉嫩滑
我食咗勁多舊🙈
隔離啲蝦片又脆又香口

👌🏻瑤柱蛋白蘭度炒飯($240)
個飯就真係冇乜特別

• 蜜汁叉燒
  • 當紅炸子雞
  • 蝦多士
2021-08-27 10978 views
中國會只有會員才可以去的私人會所,和其他private club一樣,只要入會便可進入,會費相比其他club house便宜因為設施有限,主要提供會員聚會的好地方。進入中國銀行後,有專用電梯去他們的樓層 ,lift內可以欣賞老夫子繪本, 他們一共佔了三個樓層,13樓主要接待處及餐廳, 其他樓層都有私人包廂,頂層有露台可欣賞中環景色及飲酒聊天。職員都穿專有制服,餐廳的設計有少許像當年上海盛勢是的舞廳,不竟老闆是已故上海灘鄧永鏘所建的私人會所, 格調及設計中西混合 特別給引外籍人士到訪,當日坐在正廳的多是外國人士。 晚上提供表演,包括有唱歌和拉麵表演, 歌唱表演以懷舊歌曲為主,拉麵表演令客人都非常興奮。我們被安排坐在13樓的一個偏廳,I較寧靜但未能全程感受大廳的熱鬧氣氛,有點可惜。整個會所都佈滿了各式各樣的油畫、水彩、 藝術品等等。可惜的是連部長都不熟悉鄧先生的收藏品。菜色方面我們點迷你冬瓜盅,可以不選。我們點了三蔥乾煎開邊龍蝦,可惜太熟甚至乾身,立即失色。另外,桂花鮮蟹肉炒花膠絲,沒有特色, 沒有桂花的清香味 ,亦難找蟹肉,鑊氣一般。待應介紹我們川椒脆皮雞, 棘度適中是當晚最佳的菜式。因

菜色方面我們點迷你冬瓜盅,可以不選。

我們點了三蔥乾煎開邊龍蝦,可惜太熟甚至乾身,立即失色。

待應介紹我們川椒脆皮雞, 棘度適中是當晚最佳的菜式。

因為我見他們用了一整頁介紹拉麵,所以選了2碗拉麵,分別是麻棘宽條湯麵-麵質彈牙, 牛肉湯味濃郁但幾棘及山西打鹵麵-陣陣清香的芫茜味配合蕃茄湯,味道清新,非常美味的。

甜品選了煎堆,甜品是可以接受的。

總括來說環境比菜色為佳,他們的裝飾在香港是絕少找到的,非常有自己的特色。如果選廣東菜的話,廚師的廚藝一般, 因為龍蝦是他們其中一碟招牌菜,但竟然煮老了就什麼都不用說。如果選外省的菜式是不錯的。
Type of Meal
Dinner
2021-07-17 7351 views
So privileged to be asked to join a dinner there. Grand. This word describes it all. Entrance, service, decor and vibe.Food presentation and quality were exceptional. Average per head is $1000 buy worth every cent !Members only girls and boys !Love this place
Members only girls and boys !
Love this place
2021-07-11 6129 views
西式自助餐就食得多,乖女帶我去中國會食中式自助餐,中式食物品種都算多,仲有生滾粥,懷舊自選沙冰吧,而且有D食物一款夾完就出另一款,不過中式食物始終变化比較小,最驚喜係見到燒鷄肝,不過食落有D失望,因為口感唔夠鬆軟香,蜜味亦唔夠,有D失望,仲有多款懷舊点心,又會忽然出隻手剪乳豬,不過人太多,排隊都未必攞到,沙冰吧可以自選紅豆,綠豆,蓮子,而且企沙冰吧個員工非常好禮貌值得俾個讚,總括嚟講呢個中式自助餐都係值得一試嘅