2019-01-17 645 views
宇治抹茶心太軟 $48記得第一次食嘅時候 覺得好好食對上一次再黎食 等左半個鐘點知一切開 個心唔軟 唔識流同店員講 佢應該放入微波爐再叮即刻覺得唔同左feel 雖然佢個抹茶都係好濃 但係感覺總係覺得差啲 加埋個雪糕係好食佢中間個個黑芝麻 勁奇怪 完全同個抹茶唔夾 畫蛇添足

宇治抹茶心太軟 $48
即刻覺得唔同左feel
佢中間個個黑芝麻 勁奇怪
完全同個抹茶唔夾 畫蛇添足
2018-10-17 646 views
食完品香樓,想要係石硤尾搵間靜靜地嘅餐廳,再續下場,真係幾難下。好彩有當地朋友話我知,有間新開嘅甜品鋪,質素唔錯,咁就一於試下。餐廳離品香樓極近,位置都頗為隱蔽,係一堆大排擋形式餐廳嘅中間,唔識路嘅可能需要搵一陣。餐廳裝修行自然民宿風,以木頭做主調,好岩情侶朋友黎食。甜品選擇多而特別,好多都好吸引,定價唔算貴。芒果冰芋圓黑白涼粉,睇得出餐廳係擺盤上都落足心思,配合餐廳裝潢,以木碗同木匙做器皿,加分!味道係出乎預料地好,芒果冰打得好細,而且味道濃郁,食得出唔係加左好多水。黑涼粉原來係用左黑糖整,而白涼粉就加左椰汁,好少係出面食到。唯一美中不足嘅係,芋圓或者因為太凍嘅關係,略嫌咬感太硬。清甜蜂蜜鮮果冰,冰量裝得好滿,本身冰入面都加左奶,就咁食已經好正,即刻消熱。食左幾啖之後,可以加餐廳provide嘅蜂蜜,但因為啲冰太凍嘅關係,蜂蜜係會結塊,而唔係融入啲冰到,不過口感因為咁都幾得意。水果新鮮唔特別。

餐廳裝修行自然民宿風,以木頭做主調,好岩情侶朋友黎食。

甜品選擇多而特別,好多都好吸引,定價唔算貴。

2018-09-23 440 views
同朋友係深水埗食完晚飯,諗住消下濟特登行到石硤尾再食糖水🙊。行到身水身身下,緊係叫翻個冰黎食下啦。價錢對比起其他糖水鋪頭真係便好多,一個冰先唔洗四十蚊。咁既價錢都無expect有幾高質🙈,我地叫左個宇治抹茶冰,果然個冰真麻麻地。雖然睇落份量都唔細,但食落就硬刮刮,可能係自己用手打碎既冰,所以無咁幼細,要咬碎d冰先食得落。而且d冰無咩奶味,再加上本身抹茶味比較苦澀,完全無哂甜味。好彩個冰入邊隱藏住個雀巢雲呢拿味雪糕,同個冰一齊食先勉強食得落肚😢。
2018-09-15 356 views
呢日落大雨黎到,無咩人,只有一台客。後來愈來愈人,其中班人仲話留左台,但當時入面滿曬,叫佢地坐出面又唔肯,因為出面實在太大雨,最後佢地等左好耐嬲嬲地走左,因為訂台都無用 ,班90後侍應又唔會特別理你。感覺呢到服務真係麻麻。我地叫左宇治抹茶冰,一黎到有d失望因為同食評相差太遠吧啦,變左縮水版,底部有一小球雲呢拿雪糕同d紅豆。另外亦叫左個可能製作需時同人多,等左半個鐘以上,兩個人食真係好甜流同好飽,最後都唔係好食得曬。
呢日落大雨黎到,無咩人,只有一台客。
感覺呢到服務真係麻麻。

2018-09-01
Type of Meal
Dinner
2018-09-10 255 views
同朋友食左三個冰一個楊枝甘露,個楊枝甘露同街邊個啲糖水鋪差唔多既不過就無碌柚,完全無左個種酸酸甜甜既味道,早知係咁不如叫芒果西米露,仲有好細碗俾朋友寮左幾啖就無曬我地叫左荔枝冰 芒果冰同宇治抹茶冰,味道就普普通通啦,最特別係冰入面就有雪糕,如果唔係其實食曬啲醬之後就變到真係好似齋食冰咁,呢樣設計都幾特別既,所以唔變食到入去變左啖某某最後環境都算唔錯既不過係深水埗行過去食就真係慘過deedee,如果交通方便啲就好

2018-08-29 234 views
係又一城食完晚餐,又想食埋糖水,結果就由又一城行去南山村搵糖水食。行行下,就見到呢間糖室,係出面見到佢個價位都OK,咁我地就去咗試啦!其實岩岩食完野都好飽,但係呢間野有最低消費,所以我哋都各自點了一款甜品。我點既係桂花桂圓燉原個雪梨,個雪梨係好琳,但你咬落去時又唔會好似一pat野咁,飲埋佢個雪梨水,你會覺得更加滋潤。當我食到一半既時候,友人所點的豆腐花都仲未到,追單嘅時候個店員先話原來已經賣晒冇貨,都有點失望,明明滿心歡喜想食個樣甜品但係有冇得食,唔追問都唔通知我地。

Type of Meal
Last Night Supper
2018-08-26 199 views
今次必須要寫食評首先,男侍應態度極級差,語氣極不友善,他像被迫返工,而我們感覺像得罪了他。食物方面:抹茶冰完全沒有味,本身顏色已經很淡,像齋食冰,不知點解食評可以咁高,最後剩下一大半沒有吃。另外吃了芒果沙冰涼粉,感覺還好,但涼粉根本不是平常吃的涼粉,芋圓好硬。餐具方面:食糖水但只俾鐵湯羹,不到根本用唔到,還有餐具很不乾淨。這間餐廳一直我都想試很久,今次順路來到便一試,但完全中伏,絕不會介紹朋友來試。
今次必須要寫食評

2018-08-26
$42 (Tea)
2018-08-20 228 views
南山唯一甜品店(?)同冬菇亭實左格格不入,別有一番風味鐵鍋棉花糖吐司創意之作!棉花糖配雪糕 無得輸配搭!不過超甜x100000有少少水果酸酸地都中和唔到... 少食多滋味,同一班人share 就最岩喇玫瑰荔枝冰甜甜地,不過又幾清新挖入面居然有白桃同荔枝雪米糍成件事昇華左好豐富呀!!!唔係淨係冰得個凍字,又唔會食冰食到厭!Good!!!芒果冰有驚喜喎!!開胃又唔會過甜之選👍🏻入面都係有雪糕架後記:夏天最好入室內食,有冷氣舒服d
南山唯一甜品店(?)
同冬菇亭實左格格不入,別有一番風味

創意之作!棉花糖配雪糕 無得輸配搭!不過超甜x100000

玫瑰荔枝冰
甜甜地,不過又幾清新
挖入面居然有白桃同荔枝雪米糍
成件事昇華左

芒果冰

有驚喜喎!!開胃又唔會過甜之選👍🏻
入面都係有雪糕架

後記:夏天最好入室內食,有冷氣舒服d
2018-05-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Last Night Supper)
2018-08-16 124 views
去南山邨影相嘅朋友,順道黎食個下午茶就岩晒啦!呢個甜品賣相真係非常吸睛,影相都影咗幾分鐘每一粒嘅棉花糖都烤到岩岩好金黃色,外脆內軟(係BBQ好想做到但永遠都做唔到嘅效果)下面嘅吐司底沾滿朱古力醬,連埋上面半溶嘅棉花糖一齊食,嗰種罪惡感真係......不過真係太sweet,食食下都幾膩,而且放得耐咗凍咗就更甜雖然有雪糕同幾粒酸酸地嘅士多啤梨中和一下,但係都係少食多滋味,獨食易肥,最好同人share啦~
去南山邨影相嘅朋友,順道黎食個下午茶就岩晒啦!

呢個甜品賣相真係非常吸睛,影相都影咗幾分鐘

每一粒嘅棉花糖都烤到岩岩好金黃色,外脆內軟
(係BBQ好想做到但永遠都做唔到嘅效果

不過真係太sweet,食食下都幾膩,而且放得耐咗凍咗就更甜

• 鐵鍋棉花糖吐司
2018-08-11 142 views
之前食過一次覺得係舊式屋村入面有間似樣既甜品鋪都幾唔錯。今次去開附近,就決定再度食下,不過店員服務態度真係有待提升,明明舉左手話想落order,而店員亦都見到,但係依然遲遲未來🤦🏻‍♀️我同朋友分別點左蜂蜜藍莓吐司條同原味梳乎厘。梳乎厘我覺得都ok,有空氣感,蛋香味都有,上面仲鋪左啲玫瑰花瓣。但係個蜂蜜藍莓吐司條就覺得好一般。得4條吐司條而且有一條仲要烘得好燶。點完個藍妹將就會蓋過吐司條上的蜂蜜味,味道亦唔係好match。

2018-07-02 309 views
位於石硤尾南山邨內的平台,大多數都係舊式大排檔,但仔細一看,這裏有一間別樹一格的甜品舖,裝潢簡單舒服。同朋友點左梳乎厘,份量都幾大個,空氣感好強,但係又唔會好似食緊空氣咁,最重要係唔會過份甜,味道剛剛好亦夠香。 上面舖左d玫瑰花瓣增添左一份浪漫既感覺但係店鋪service真係有待改善,示意想落order但係好耐都唔黎,重點係當時根本唔忙,店員們自己傾計但係都唔serve 左客人先,希望呢方面可以有所改善。

2018-06-19 375 views
夜晚九點左右,一班人一早上Openrice 睇到這間個評價不錯,所以到舖食。但舖內沒有位,只好坐到舖外加的枱。醒起Openrice 有食評話茉莉陳皮燉蛋不錯,但發現menu 沒有,只好問一下年輕女侍應。她出到嚟,我問問她有沒有茉莉陳皮燉蛋,佢表現得不耐煩,話講個號碼出嚟,但我哋都係睇食評,那知道個個食物號碼,同埋我哋都係想知到仲有無個款食物。之後那女侍應走返入舖頭內。後來我哋只好叫menu有食物。當示意想落單,那女侍應扮成睇唔到,不願意出嚟落單,擾攘咗一段時間,那女侍應推另一個女侍應出嚟落單,此舉動令人十分反感,好似我哋得罪咗佢咁,我哋都係想睇完Openrice ,想食食評最多人讚食品。怎會知道得到那侍應如此對待。就算餐廳🍴有更好食品,沒有好服務,作為消費者也不想光顧。梳乎厘- 有少少失望,因為一咬落去仲有好多砂糖,但味道都可以。鐵鍋綿花糖吐司🍞- 味道有層次,但略嫌個吐司太硬。但棉花糖、朱古力醬、士多啤梨(唔會太酸)都好夾。玫瑰🌹荔枝冰- 最有驚喜,外面沙冰,食到中間有蒟蒻、雪糕糯米糍、脆米⋯

後來我哋只好叫menu有食物。
就算餐廳🍴有更好食品,沒有好服務
,作為消費者也不想光顧。

玫瑰🌹荔枝冰- 最有驚喜
,外面沙冰,食到中間有蒟蒻、雪糕糯米糍、脆米⋯

梳乎厘
鐵鍋棉花糖吐司
記得當初來到這區上班時,有次無意發現糖室這家甜點,下午壓力大的時候自己跑過來吃了個甜點,卻一直沒有再訪。事隔多年,終於快準備要離職了,下班的時候想吃點甜的,剛好想起了糖室,決定過來重溫當初的味道。週三的傍晚時分,店裡沒有客人卻正合心意,可以安安靜靜地聊天吃個甜點,為忙碌的一日畫上句號。糖室豆花伴蜜紅豆芋圓 $32賣相絕對拿分的一碗糖水,味道卻有點教人失望。豆花配上淡奶有點現成貨的感覺,沒有特別深刻的印象,但絕不是我心目中想要的豆花。芋圓口感滿Q的,味道不錯,而蜜紅豆也微甜好吃,感覺吃得主要是這些配料。玫瑰荔枝冰 $46玫瑰荔枝冰根本就少女心滿滿的呢!整個紅粉菲菲的。冰上灑了一些玫瑰花瓣,挖了幾口便嘗到了裡面的白桃乳酪雪糕。白桃乳酪雪糕味道不算很濃郁,卻非常討好,大概是冰上的糖漿味道有點重,也有點人工味道的感覺,雪糕剛好將其中和,變得比較好吃。吃到一半會挖到白桃蒟蒻,另一邊則埋有荔枝雪米糍,吃到底還有些玉米片,口感算是挺豐富的。記得當初第一次來的時候是有被糖室驚艷到的。然而,這次兩道甜點都只在我心中輕輕帶過,沒留下什麼深刻的印象。是糖室變了,還是過去幾年在社會上的歷練把當初那赤子之心也給

糖室豆花伴蜜紅豆芋圓 $32

糖室豆花伴蜜紅豆芋圓

玫瑰荔枝冰 $46

玫瑰荔枝冰

記得當初第一次來的時候是有被糖室驚艷到的。然而,這次兩道甜點都只在我心中輕輕帶過,沒留下什麼深刻的印象。是糖室變了,還是過去幾年在社會上的歷練把當初那赤子之心也給慢慢磨蝕去了?不管怎樣,這個價錢配上這環境和食物質素,還是值得跟好友在chill一下的。
2018-05-24 265 views
本身係附近食野行過,點知一見到依間野就好想入,因為裝修真係好特別,入面d傢俬好多都木造,望落好舒服!重點係,冷氣好夠,哈哈,因為出面好熱所以依樣好重要!依個牌超靚,忍唔住影低左!仲有依個光管牌都好cyber!我同朋友叫左兩樣野,都係40蚊一樣倒,exactly幾多錢唔記得左,不過真心唔貴以依個質素同環境。依個真係要必試!豆腐花!我第一次食咁滑咁香既豆花!佢得熱,本身仲怕太熱,但好彩叫熱炸,因為我肯定凍一定唔會咁滑。佢係擺入口唔會有一粒粒唔會有渣個隻,似係布甸個隻咁 仲要成個小木桶俾我地食,超多,好抵食!重點係佢係配焦糖醬同黃糖,真係超夾,由其個焦糖醬,我估佢入面有黑糖?唔太肯定,但加入豆花真係好香好滑!仲有個梳芙里,又係估唔到咁好食,因為本身諗住去d山卡啦地方食西式甜品都唔會太有期望。但又係好好食,佢空氣感好強,但擺入口又唔會係冇野入口個隻,都仲有好多cream咁,個蛋味好重,唔會太甜,超鍾意。我絕對會為左個豆腐花再去多次!

依個牌超靚,忍唔住影低左!

仲有依個光管牌都好cyber!

仲要成個小木桶俾我地食,超多,好抵食!
豆腐花

梳芙里

我絕對會為左個豆腐花再去多次!
2018-05-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
豆腐花
梳芙里
2018-05-06 281 views
這間店開在一個舊屋邨平台上,因就近家附近,一直都有打算去試佢一試,今晚終於有機會,同老公食完飯去上試下佢D甜品,老公就叫咗個蒟蒻奶凍,食3好快就到,但我叫咗一個朱古力心太軟,佢餐牌上寫話要等15分鐘,但我足足等咗半個鐘個甜先到。而兩個甜品都比較偏甜。
2018-05-05
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)