2023-09-12 91 views
一個人係觀塘,想聽下歌,享受下午餐,平平地,我就會返來呢度。通常我都會避開rush hour,人地小店, 靠rush hour做生意,想坐耐d又唔會內疚,就會1:30之後去,慢慢坐,慢慢嘆。重有wifi上網添。 野食好ok, $88蝦球🍤炒扁意粉set linch,香辣煙韌,超正,我加咗錢top up特飲🍹。好悠然自得,好relax。 間餐廳好細,希望佢堅持到落去。 有時夜晚會約朋友仔來食飯,自帶紅酒🍷😝

蝦球炒扁意粉set  lunch
蝦球炒扁意粉set  lunch
2023-09-02 25 views
✨ Chill I (ू•‧̫•ू⑅)⁡🎀 <炸南乳豬扒芫荽醬燉飯>Rating: 7/10⁡芫荽醬燉飯這菜式幾特別友人是芫荽控大讚芫荽味濃郁飯粒沾滿了芫荽味的獨特鮮味小編嘗了炸豬扒炸得酥脆但肉質略為粗糙可能有一點過熟南乳味淡淡的⁡🎀 <雞軟骨>Rating: 7/10點了一則小食雞軟骨雞軟骨炸得外皮香脆和朋友share 很不錯⁡🎀 <韓辣醬芝士汁雞扒泡菜鮮菇長通粉>Rating: 7.5/10⁡韓辣醬的辣味與芝士汁的濃郁相互融合泡菜辣味不太辣 每條長通粉都沾滿了醬汁很滿足通粉煮得剛好口感彈牙雞肉煎得嫩滑整體味道幾滋味⁡整體評分:😋味道: 7/10💰價錢: 二人人均約$90*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*⁡⁡⁡⁡ ⁡
✨ Chill I (ू•‧̫•ू⑅)

🎀 <炸南乳豬扒芫荽醬燉飯>

整體評分:
😋味道: 7/10
💰價錢: 二人人均約$90
*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*

CHiLL-i @chill_i_hk 📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓B號舖🚗:觀塘地鐵B1出口 步行5分鐘📞:+852 6030-9077💲:~HKD68-178/head for lunchFood quality✔️:蘑菇湯、豪華套餐👌🏼:唐楊軟殼蟹蟹醬扁意粉、香煎盲曹魚柳伴意大利茄醬燴菜及薯仔沙律、凍港式奶茶❌:熱情仲夏總結:😋說實話係間好睇多過好食嘅餐廳 但我都會推薦畀啲著重儀式感嘅朋友 呢間上碟嗰下wow factor都值回票價👍🏼😋食物質素就普通偏中下 我就少失望但唔會不滿 始終擺盤拉咗唔少分 同埋都係正常水準 唔好有期望就得🥹😋擺盤靚 建議要打卡一定要+$30轉豪華套餐 呢30蚊先係精華 影相靚咗成幾個lv 🤔️食物質素就軟殼蟹意粉🍝好食過魚柳 但兩個都麻麻哋 反而餐湯嗰蘑菇湯好好飲 唔係罐頭湯而係新鮮食到顆粒狀嘅湯 全餐救星👏🏼🤔️可惜除左蘑菇湯以外嘅後繼無力 主菜失準過小食 所以更加建議各位+$30 以本人肉眼統計 9成人都有轉set✔️🤔️比較多人 座位又有限 繁忙時段入唔到第一round要等是常識吧 利申等咗半個鐘 所以食物麻麻哋就有點失望 但如果唔駛排都值得一
CHiLL-i @chill_i_hk
📍:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座11樓B號舖
🚗:觀塘地鐵B1出口 步行5分鐘
📞:+852 6030-9077
💲:~HKD68-178/head for lunch

Food quality
✔️:蘑菇湯、豪華套餐
❌:熱情仲夏

總結:

🤔️比較多人 座位又有限 繁忙時段入唔到第一round要等是常識吧 利申等咗半個鐘 所以食物麻麻哋就有點失望 但如果唔駛排都值得一試嘅

😨環境好逼 多人上嚟好嘈雜 同埋除左擺盤以外本身冇咩裝修 打唔太到卡🥲

😨飲品都普普通通 同埋另外要加錢又唔是特別好飲 唔建議叫熱情仲夏 奶茶好飲啲

2023-08-06 55 views
觀塘駱駝漆大廈第3座美食林立就不用多說,但今天朋友帶我來這間餐廳絕對是給我帶來驚喜。扒紐西蘭原條檸檬龍脷魚 $198非常特別,而且很大條,從未吃過原條上的龍脷魚,魚皮香脆,肉質鮮嫩,而且啖啖肉,雖然有骨,但平常容易進食,放點檸檬汁,更會令味道昇華,喜歡🐟的朋友絕不能錯過西班牙黑毛有骨豬扒(200克) $168厚厚的黑毛豬扒肉味濃郁,而且煎得恰到好處,不會太韌。以上主食均可選擇跟炸得很香脆的薯條🍟或軟硬適中的扁意粉🍝 套餐亦包括:🥬柚子醋汁沙律:蔬菜新鮮,柚子汁酸甜開胃🥣是日餐湯配欖油多士:濃郁粟米湯,自家製鬆軟麵包👍☕️熱飲:咖啡或檸檬茶而我地選擇了加$28轉配特飲棉花糖可可 - 濃厚的朱古力味,但又不會太甜👍熱情仲夏 - 熱情果梳打,味道清新,解渴一流😌

扒紐西蘭原條檸檬龍脷魚 $198

西班牙黑毛有骨豬扒(200克) $168
厚厚的黑毛豬扒肉味濃郁,而且煎得恰到好處,不會太韌。

以上主食均可選擇跟炸得很香脆的薯條🍟或軟硬適中的扁意粉🍝

套餐亦包括:
🥬柚子醋汁沙律:
蔬菜新鮮,柚子汁酸甜開胃
🥣是日餐湯配欖油多士:
濃郁粟米湯,自家製鬆軟麵包👍
☕️熱飲:咖啡或檸檬茶

而我地選擇了加$28轉配特飲
棉花糖可可 - 濃厚的朱古力味,但又不會太甜👍
熱情仲夏 - 熱情果梳打,味道清新,解渴一流😌
2023-03-30
Type of Meal
Dinner
  • 扒紐西蘭原條檸檬龍脷魚
2023-08-05 40 views
今日同家人去駱駝漆行街,未行之前搵地方醫肚。喺門口睇餐牌果陣,餐廳員工立刻出嚟介紹,咁就入去試試。入到去覺得環境唔錯,感覺舒服。一坐低剛才果位員工即刻攞籃俾我哋放袋相當貼心。食物方面,我哋分別叫咗牛排同兩份意粉。配套餐跟兩份小食同甜品,咖啡面嘅crema相當加分,整體嚟講非常唔錯。下次一定會再來。😊

2023-07-13 56 views
落單姐姐好好禮貌,前菜好快上到,麵包好好食,湯既濃淡都掌握得好好。主菜好有驚喜,意粉軟硬適中,燒春雞同豬鞍爆哂汁。甜品用加配價加左個蛋白撻。物超所值,會再黎幫襯!

• 燒春雞同豬鞍
2023-07-06 62 views
嗌左dinner set,都包好多野,上菜唔會一次過上,先沙律,食完再上餐湯配面包,特別mention個面包勁好食,沾湯食一流!之後飲完個湯佢就岩岩上main course, 份量都夠食,加上芝士,會膩啲,但好食嘅😆朋友嗌左黑松露野菌意大利粉,賣相都幾好!隔離枱食牛,好香,下次都要試下先!

朋友嗌左黑松露野菌意大利粉,賣相都幾好!
隔離枱食牛,好香,下次都要試下先!
2023-07-02 76 views
套餐包左沙律 餐湯 主食同飲品🥗沙律菜配柚子醋汁 🥣是日餐湯 跟欖油多士蘑菇雞湯有粒粒蘑菇碎飲落有口感但又唔會死咸唔係重忌廉嗰隻 所以唔會好飽多士都做得好唔錯 口感鬆軟就咁食仲食到有啲脆口🥩紐西蘭一級肉眼牛扒200 g跟薯條/扁意粉 $198呢款跟咗薯條 表面有啲調味料肉眼要咗七成熟 咬落冇筋位肥瘦適中 煎到鎖住啲肉汁原本有簡單黑椒調味 單食都好夠牛味 🐟紐西蘭原條檸檬龍脷魚跟薯條/扁意粉 $198 龍脷魚冇其他魚咁多細骨所以驚食骨嘅朋友都可以嗌魚身都幾嫩滑 唔會係好霉個種有簡單檸檬汁調鮮 另跟咗Benedict egg 嘅個種sauce 即係牛油蛋黃醬 令成條魚更Creammy呢條魚夠兩個人食 扁意粉都有驚喜生熟程度啱啱好 而且用咗油鹽簡單調味🍵抹茶蜂蜜拿鐵🍊蜂蜜柚子梳打抹茶嗰款咖啡 蜂蜜味會比較突出柚子就好清新開胃☕️熱咖啡或熱檸茶加$28轉特飲/甜品 只限堂食❣️而家做緊follow 社交平台優惠只要惠顧午市或晚市時段會贈送是日小食一款 當日小食 燒玉子另可加購港式奶茶🎉呢間餐廳提供包場服務 詳情可查詢店舖
套餐包左沙律 餐湯 主食同飲品

抹茶嗰款咖啡 蜂蜜味會比較突出
柚子就好清新開胃

☕️熱咖啡或熱檸茶
加$28轉特飲/甜品 只限堂食

❣️而家做緊follow
社交平台優惠

只要惠顧午市或晚市時段
會贈送是日小食一款
當日小食 燒玉子

另可加購港式奶茶
🎉呢間餐廳提供包場服務
詳情可查詢店舖
2023-06-27 61 views
今日honey生日又是假期前夕,專誠來官塘工業區著名outlet樓上舖 Chill-i 食晚飯。預先訂了位雖然枱細細但勝在靠牆較清靜(去過的朋友應該知乜事)。我們叫了紐西蘭一級肉眼牛排200g配薯條套餐,纽西蘭原條檸檬龍脷魚配薯條套餐,另加錢轉熱情仲夏特飲及加了甜品檸檬蛋白批。牛排不要叫太熟5成就夠,多汁軟嫩。龍脷魚大大條還可以,略嫌個點魚醬無乜味,看似甜酸沙拉醬但不是。反而點脆薯的茄汁醬來食仲好味。主菜以外反而周邊食物更吸引。湯、沙拉和麵包檸檬蛋白批酸得過癮,特別是食飽後refresh下。好想試埋佢個朱古力心太軟呢。侍應姐姐知道是生日飯還細心地在甜品上點了蠟燭。
。主菜以外反而周邊食物更吸引。湯、沙拉和麵包
檸檬蛋白批酸得過癮,特別是食飽後refresh下
  • 熱情仲夏
  • 蘑菇湯
2023-06-25 42 views
多次用餐的經驗是食物算是中上,性價比甚高。本來服務也沒有太大期望,畢竟小店就只要真誠有禮便是了。但昨天到訪,預訂了6時,入座後到7時剛過不久,當還有兩、三張枱未有人入座時,竟然問我們既然用餐完畢,可否結帳離開 😡問他們是否有限時又說沒有,只是因為有散客在等候。難得和朋友聚首食飯,剛坐下食完便被叫買單,實在掃興至極。
2023-06-24
觀塘工廈抵食晚市套餐 — CHiLL-i今次嚟咗觀塘工廈呢間CHiLL-i,晚市套餐包左沙律,餐湯,熱咖啡/熱檸茶。沙律黑醋份量岩岩好,好開胃。餐湯係粟米忌廉湯,幾鍾意佢哋嘅麵包😍麵包烘一定會好鍾意食,因為係好外脆內煙靭,仲沾上橄欖油,如果有得賣都好想買返去😂😍西班牙黑毛有骨豬扒200g($168)可以配薯條或扁意粉🍝豬鞍肉入口好爽,煮得啱啱好,唔會好韌,意粉配咗黑椒汁扒紐西蘭原條檸檬龍脷魚($198)配左薯條🍟龍脷柳好大條份量好多,而且配上檸檬忌廉汁,同龍脷柳都幾夾!配菜有埋蘆筍,紅蘿蔔同椰菜花🥦點埋檸檬汁食都幾好味整體來講真係幾抵食,包咗咁多嘢,因為一個人淨係食半個餐都已經飽!棉花糖可可(+$28)朱古力咖啡(+$15)
觀塘工廈抵食晚市套餐 — CHiLL-i

西班牙黑毛有骨豬扒200g($168)

扒紐西蘭原條檸檬龍脷魚($198)

棉花糖可可(+$28)

朱古力咖啡(+$15)
2023-06-15 1551 views
平日嘅日頭觀塘人滿為患,不過放工時間人流得到排解,反而係搵食嘅好時機嚟到駱駝漆大廈,有間西餐都好唔錯晚市set頭盤有沙律、麵包同餐湯,沙律都幾大兜幾新鮮麵包似係手工製,大大嚿似法包,但又好軟熟餐湯係忌廉蘑菇湯,blend到極香菇味麻辣嘅risotto真係第一次食到,顏色冇紅噹噹,反而睇唔出,食落每啖都暗藏麻香。topping嘅餅塊係由一條條小魚乾壓成,營養豐富又香口。仲有大量海鮮如青口、蜆、蝦、帶子、蟹鉗等等,鮮味十足,性價比無敵紐西蘭肉眼扒煎得好靚仔,200g都幾大塊,五成熟啱啱好肉嫩微微帶點筋,啱晒鍾意有啲口感嘅大胃食。伴碟菜蔬煎得好爽口,薯條都炸得幾脆身跟餐加配有甜品,呢個檸檬撻係進化版,非一般,上面有好綿嘅蛋白,加上點點炸杏仁片點綴,襯返酸瞇瞇嘅檸檬味,甜蜜的刺激跟set再加錢可以有特飲,佢地啲飲品都幾靚幾正熱情仲夏好襯呢個季節飲,襯西餐而言,仲可以開胃消膩

嚟到駱駝漆大廈,有間西餐都好唔錯

晚市套餐頭盤-沙律及餐湯

晚市set頭盤有沙律、麵包同餐湯,沙律都幾大兜幾新鮮

麵包似係手工製,大大嚿似法包,但又好軟熟

餐湯係忌廉蘑菇湯,blend到極香菇味

麻辣海龍王海鮮意大利飯

扒紐西蘭一級肉眼牛扒200克

紐西蘭肉眼扒煎得好靚仔,200g都幾大塊,五成熟啱啱好

檸檬蛋白撻

棉花糖可可

跟set再加錢可以有特飲,佢地啲飲品都幾靚幾正

熱情仲夏

熱情仲夏好襯呢個季節飲,襯西餐而言,仲可以開胃消膩
2023-06-14
晚市套餐頭盤-沙律及餐湯
麻辣海龍王海鮮意大利飯
扒紐西蘭一級肉眼牛扒200克
檸檬蛋白撻
熱情仲夏
  • 棉花糖可可
  • 蘑菇湯
【駱駝漆CHiLL-I |終於有可推薦嘅餐廳🍴】【駱駝漆CHiLL-I |終於有可推薦嘅餐廳🍴】怕等𨋢嘅我好少行駱駝漆,係裡面搵食就更加具挑戰性!中伏指數奇高。不過今次上到去CHiLL-i 確有意外驚喜!我哋過咗最繁忙嘅中午時段,靜靜地去食個Late Lunch!價錢親民,剛出糧可以放心食扒,糧尾又可以揀返沙律。😺沙律餐湯🐱杏仁炸蝦、黑松露蛋沙律、法式酸種吐司伴香脆薯條炸蝦同擺盤都非常心思,酸種吐司喜出望外,如果有磅裝麵包我我想帶一袋走。🐱香煎盲曹魚柳扒意瓜薯仔沙律擺盤繼續靚靚,一塊炸蓮藕顯盡心機,魚肉鮮味多汁,肉質唔會太實,口感剛剛好合我心意。🐱蜂蜜柚子梳打柚子味汽水味道清新,不過不失,甜甜酸酸。🐱棉花糖可可雙層玻璃杯好精美,隔熱功課好好,完全唔怕燙手。可可味唔算好濃,但與兩份份食物都幾夾。🐱 Cappuccino加埋餅乾完全有甜品感覺。📍ChiLL-i觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期11樓B室

不過今次上到去CHiLL-i 確有意外驚喜!

價錢親民,剛出糧可以放心食扒,糧尾又可以揀返沙律。

😺沙律餐湯

🐱杏仁炸蝦、黑松露蛋沙律、法式酸種吐司伴香脆薯條

🐱香煎盲曹魚柳扒意瓜薯仔沙律

🐱蜂蜜柚子梳打
柚子味汽水味道清新,不過不失,甜甜酸酸。

🐱棉花糖可可

🐱 Cappuccino
加埋餅乾完全有甜品感覺。

📍ChiLL-i
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三期11樓B室
2023-05-06
$150 (Lunch)
2023-06-07 716 views
之前都介紹過觀塘,有好多唔少嘅美食,今次再去介紹吓喺駱駝漆工業大廈嘅隱世西餐,一直都知道呢幢大廈收埋咗好多隱世奇珍嘅食物一出Lift見到呢間西餐廳,全部都係貓貓嘅主題,愛貓控既我簡直係想四圍打卡😍牆上有掛住唔少關於貓嘅畫作,四圍都有唔同嘅貓嘅裝飾,感覺好舒適😍🎈香草蒙古羊架我哋叫咗薯菜,薯條勁好食,香脆可口!重點講下個羊架先,肉質鮮嫩多汁,好淋好好味,而且唔會好羶,又唔會煮得過熟👍🏻🎈原條檸檬龍脷魚由於啱啱羊架,我哋配左薯菜,今次呢款我哋揀咗意粉,開頭都有啲驚食成條嘅龍脷魚,但一上枱就發現一啲都唔驚啦😆魚肉好輕鬆咁樣起到出嚟食,食晒成條都冇食到骨,而條骨好完整咁樣拆到出嚟!十分推介!而且有檸檬,令成條魚嘅味道更fresh,完全唔會腥!好有驚喜!兩款都係有得跟餐嘅,餐前有沙律菜,同埋餐湯,餐包,所以呢個價錢嚟講真係好抵食!沙律菜有少少驚喜,平時嘅沙律菜都係會配胡麻醬,今次識落有少少鹹鹹地,又帶點甜嘅味道,感覺好清新好好食!另外餐湯係好香濃嘅蘑菇湯,再配埋餐包,成個配搭係好正㗎!我哋點左兩款特飲🎈星辰大海呢款飲品係以荔枝為中心,再配以七喜,檸檬汁等,唔會太甜,調配得好好味🎈熱情仲夏有少少驚

🎈香草蒙古羊架

🎈原條檸檬龍脷魚

我哋點左兩款特飲

🎈星辰大海

🎈熱情仲夏
有少少驚喜,淡淡都飲到有熱情果嘅果籽,好有咬口,而且加咗梳打水,菠蘿等材料,好適合夏天飲!

🎈檸檬蛋白批
批既底部係好好味既餅底,加上檸檬味重,令成個甜品都好fresh😍

基本上餐廳服務得好好,食物超高質,真係一間好值得要俾人認識嘅隱世西餐😍
2023-06-06
Type of Meal
Dinner
  • 熱情仲夏
  • 原條檸檬龍脷魚
位於觀塘駱駝漆大廈一間樓上西餐廳——CHiLL-i,餐廳主要以各種充滿個性既貓咪海報及佈置為主題,配上淺色水泥牆,令整體感覺增添左幾分時尚感🩶 而食物方面,餐牌主要以各類型特色西式菜式為主,慢煮牛扒、黑毛豬等,今次試到兩款肉類都煮得時間岩岩好,牛扒五成熟,肉質香嫩多汁,口感軟彈又唔會過分煙靭,配上秘製醬汁,味道相當唔錯~ 特飲方面,絕對唔會只得賣相好睇,味道非常清新爽朗,好適合炎炎夏日同朋友一齊到訪🌞