2022-07-19 542 views
⛄️今晚同細細粒朋友😀去荔枝角食飯,上網揾到呢間新開嘅Cafe「潮食地」。👯‍♀️🍴💕❤️地點方便:荔枝角B1出口行一分鐘就到👍🏻🧡環境:餐廳以橙、藍、綠為主色調,比人嘅感覺好有活力,適合打卡📸,地方闊落,坐得舒服👍🏻兩個人點咗兩個主食同兩杯飲品。。。🍝🍚🍹💛食物方面:1️⃣焗鮮茄豬扒意粉🍝🐷$62連飲品有兩大塊豬扒,煎到金黃色,肉質嫩滑,蕃茄新鮮、清甜,鋪上滿滿嘅芝士,意粉煮到軟硬適中,好好味😋2️⃣黑椒蜜汁薯仔牛柳🍯🥔🐮$88連白飯、飲品、例湯牛柳肉質腍滑,炸過嘅薯仔,配上惹味黑椒汁同蜜汁,超好味😋💚是日例湯🍲花生眉豆花生煲雞腳,十分足料,無味精,口感清甜,有家嘅感覺💕🤵🏻🤵🏻‍♂️服務方面:侍應殷勤、親切、友善,上菜同收碟快。👍🏻🍹飲品方面,我叫咗凍檸茶另加$3,朋友仔叫咗杯熱柚子蜜另加$6。呢餐食咗$159。🤓呢餐食得好滿足,CP值高,值得推介,下次想試下佢嘅西餐!😍

❤️地點方便:荔枝角B1出口行一分鐘就到👍🏻

兩個人點咗兩個主食同兩杯飲品。。。🍝🍚🍹

💛食物方面:

1️⃣焗鮮茄豬扒意粉🍝🐷$62連飲品

2️⃣黑椒蜜汁薯仔牛柳🍯🥔🐮$88連白飯、飲品、例湯
牛柳肉質腍滑,炸過嘅薯仔,配上惹味黑椒汁同蜜汁,超好味😋

💚是日例湯🍲

呢餐食得好滿足,CP值高,值得推介,下次想試下佢嘅西餐!😍
2022-07-19
  • 黑椒蜜汁薯仔牛柳
  • 焗蕃茄豬扒意粉
2022-06-02 1202 views
戲院開返哂,放工約左男友睇戲,先係附近搵餐廳醫肚,呢間平時成日經過,裝潢新潮又色彩繽紛,乾淨又夠新坐得舒服,係潮版茶餐廳,落單上菜都好快手。Chill 正滑蛋蝦仁飯 $64顏色鮮艷賣相吸引,個蛋好重蛋味,而且好嫩滑,加埋蔥花好香,用大size蝦有口感又好睇,而且蝦肉都好爽彈,個醬油係甜甜地好夾個滑蛋飯,份量十足,性價比高。咖哩芝士牛肋條焗飯 $66即叫即焗夠熱辣辣,芝士勁香又拉絲,牛肋條有4件又係好足料,牛味都重好有咬勁,咖哩味好香且不太辣,港式味道最岩我口味,焗飯係有誠意的炒飯底,讚。雪糕紅豆冰 (冰特飲 +$12)好耐無嘆紅豆冰,仲要加雪糕,超正,紅豆大豆飽滿又軟綿,唔會好甜,雪糕係雲尼拿味,配紅豆食好夾,仲有點懷舊feel。白雪公主 (冰特飲 +$12)係好立克味,上面加左大量cream,好邪惡但又好正,也中和好立克的甜度,好岩女仔飲。送例湯,中湯好好飲,唔會過咸, 味道又溫和,飲完暖哂。西湯係忌廉湯,唔會好杰,飲落順喉同埋有奶香,係咸左少少。

Chill 正滑蛋蝦仁飯 $64

咖哩芝士牛肋條焗飯 $66

雪糕紅豆冰 (冰特飲 +$12)

白雪公主 (冰特飲 +$12)

2022-05-31
Dinner
2022-04-19 1190 views
朋友帶我行香工,第一次去,一逛已經一個下午,臨走行過潮食地,佢係一間靚版茶記,見佢啲小炒都幾吸引,就外賣返去試下。店面好大,地方都好乾淨企理,落單後唔洗等好耐就可以拎外賣。椒鹽脆鮮魷($98) - 所有小菜本身都跟左白飯、中湯同熱飲,可以另外加錢轉凍飲或其他特飲。中湯入味得黎唔會好味精,飲完都唔會口渴。鮮魷外賣返到黎雖然有少少腍左,不過椒鹽好夠,非常惹味,炸漿亦唔會太厚,蘸埋個醋汁食,酸酸地唔會好油咁。泰式香茅咖哩雞($88) - 咖哩雞一樣有跟白飯中湯同熱飲,咖哩唔會太杰亦唔會水汪汪,雖然唔辣但都好惹味,餸飯一流,入面有好多件雞,另外仲有青紅椒同蘿白,都幾足料。奶茶紅豆冰 & 荔枝梳打(跟餐加$10) - 奶茶紅豆冰入面有超多紅豆,粒粒紅豆都煲到好腍,奶茶味亦夠香,正!荔枝梳打本身杯入面只有荔枝糖漿,荔枝味香甜,梳打係罐裝要自己加落去,所以建議每飲少少就要加梳打水入去,同埋要攪勻,否則最後只得返梳打味。總結,野食唔差,外賣乾淨靚仔,定價雖然講唔上係平,不過亦交足功課。

店面好大,地方都好乾淨企理,落單後唔洗等好耐就可以拎外賣。

奶茶紅豆冰 & 荔枝梳打

Other Info. : 外賣每個餐加$2
奶茶紅豆冰 & 荔枝梳打
2022-04-16 772 views
潮食地 Chill Cafe (荔枝角)荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖今日去D2 Place行街嘢。行到有少少肚餓,諗住揾個舒舒服服既地方食下午茶☕️途徑呢間Chill Cafe,裝修睇落去都幾colorful, 就入去chill下😁入面環境乾淨舒適,坐得舒服☺️下午茶時段我哋叫左公司三文治🥪& chill級沙律三重奏,再叫左兩杯飲品: 雪糕紅豆冰🍧和阿華田雪山🍨公司三文治既麵包烘得香脆,層層疊疊既材料帶來豐富既口感。大大啖咬落去好滿足☺️呢個都係我喜歡食公司三文治既原因之一,好味又飽肚👍🏻沙律三重奏分別有鴨胸肉配紫椰菜、煙三文魚配水果沙律和泰式蛋配薯仔蘿蔔。我第一次食炸過既蛋,佢加上甜甜地醬汁,原來都幾好食😄而且擺盤好有心思👍🏻呢個三重奏一次過可以食到唔同種類既食物,適合眼闊肚窄既我🤣今日天氣都幾熱,所以忍唔住餐飲加$10叫雪糕紅豆冰☺️杯身造型都幾特別,啲紅豆🫘又腍又化,正👍🏻 阿華田雪山既雪山係香甜既cream😳阿華田味濃郁,仲有朱古力餅俾你點cream食。正!

潮食地 Chill Cafe (荔枝角)
荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖

2022-04-13
$50 (Tea)
  • 雪糕紅豆冰
2022-03-21 994 views
潮食地以中西美食無應的餐廳,堂食地方都幾大,但疫情就無晚巿可言,但都供應外賣,方便一班打工仔下班,不用自己煮都有得食。******************************潮食地位於工商區眾多的荔枝角站附近,絕對有力吸引附近上班人仕前來享用膳稿。以潮為名,就是想有別於一般茶餐廳的分別,以新潮想法,供應除了一般茶餐廳所提供的美食之外,還有不少西式或套餐之選,還有會員儲分制,確實有其吸引力。疫情期間常在家煮食,都覺得有點厭倦,所以星期五放工就不想自己煮,選了2個小菜套餐外賣,小菜套餐包熱飲及白飯,現在還有湯送,外賣只需加HKD2外賣盒,選其他飲品只需加錢就可以享用,等了十分鐘便已準備好所有外賣,簡單又快捷方便。咖喱牛筋坑腩 HKD88,從來都喜歡食辣,還要有牛筋的牛坑腩,確實好多餐廳都只有牛腩而沒有牛筋,所以二話不說先點選這個小菜。整個咖喱汁不辣,反而帶點香甜味,合適香港人不太吃辣的口味,送飯也是不錯。而小菜所跟的白飯又煮得軟硬適中,飯份量一點都不少,配上咖喱汁而吃都幾滿足。原隻蝦仁炒滑蛋 HKD88,單看原隻蝦仁和滑蛋賣相都幾吸引。蝦仁都不少,吃上口彈口,滑蛋滑溜又香蛋味,在滑蛋之

原隻蝦仁炒滑蛋 HKD88,單看原隻蝦仁和滑蛋賣相都幾吸引。蝦仁都不少,吃上口彈口,滑蛋滑溜又香蛋味,在滑蛋之中還加了韭黃,增加了不少香味,配白飯而吃也不錯。

跟餐的中湯都夠入味清甜,最怕喝到餐湯似水或會好口渴,這個中湯完全沒有口渴問題。最後還跟餐的熱飲,增強抵抗力,首選當然是熱檸蜜水,自己加糖調上甜度,不錯之選。

10 Minutes (TakeAway)
  • 原隻蝦仁炒滑蛋
  • 咖喱牛筋坑腩
4 day(s) ago 0 views
行完D2place就搵野食醫肚,不時都想食下啲港式食物,但係又驚茶餐廳質素差,今次試咗潮食地感覺唔錯,新式茶餐廳乾淨企理,食物有夠港味!黑椒蜜汁薯仔牛柳醬汁好惹味,蜜汁甜甜地,配上辣辣地嘅黑椒,送飯一流!另外薯仔輕輕炸過,所以外脆內軟!牛柳就一啲都唔韌,牛味亦都好足!咖喱牛筋坑腩牛筋坑腩量份量唔少,都有五至六舊!咖喱亦都好港式,但係唔會過辣,啱啱好,又係送飯一流!另外叫咗一杯紅豆冰,花奶非常之足,啱晒我好奶之人!

黑椒蜜汁薯仔牛柳

咖喱牛筋坑腩

另外叫咗一杯紅豆冰,花奶非常之足,啱晒我好奶之人!
2022-08-05 0 views
午餐時段好多人排隊等外賣同埋堂食,好彩好快就入座。呢度環境夠光猛企理,感覺乾淨👍🏻🐟 香脆吉列魚柳伴烤焗芝士煙肉蘑菇洋蔥配飯 $62塊吉列魚柳仲長過我嘅手掌😂 外層非常香口酥脆,內裡嘅魚肉軟腍鮮嫩。飯嘅份量同樣好多,有好多芝士舖面,做到拉絲效果,加埋煙肉同蘑菇真係幾豐富。🥣 餐湯有中湯或者西湯,我要咗中湯。湯料份量十足,而且飲完之後唔會口渴👍🏻☕️ 熱奶茶我覺得一間茶餐廳/冰室最重要就係做好奶茶,呢度嘅奶茶茶地夠香濃,口感順滑唔會澀,達標👏🏻就算餐廳好忙碌,但職員態度都好好,而且上餐速度快,食完之後超級飽肚💯

🐟 香脆吉列魚柳伴烤焗芝士煙肉蘑菇洋蔥配飯 $62

🥣 餐湯

☕️ 熱奶茶

當日因為到明愛醫院複診所以經過荔枝角。發覺了這間充滿港式懷舊風味的茶餐廳。😊港式雜扒餐 (我選黑椒汁燒汁或洋蔥汁)這款午餐分量是我見過最大份的。尤其是他們的牛扒及雞扒,足足有手掌咁大,就算是一個男人吃不下這麼多,份量其實足夠兩人用。再加上泰國絲苗白飯,充滿口感。我覺得加上佢哋嘅黑椒汁簡直係冇得彈。當然亦想試一試佢哋馳名嘅洋蔥汁。另一個驚喜嘅就係佢哋竟然有 中式例湯。例如有蓮藕湯或西洋菜湯。這兩款湯水也是現在夏天的時令佳品。這餐廳凍飲亦選擇多我自己比較喜歡凍奶茶。服務我覺得都perfect, 😊😊而且位置唔錯。

港式雜扒餐 (我選黑椒汁燒汁或洋蔥汁)
當然亦想試一試佢哋馳名嘅洋蔥汁。

另一個驚喜嘅就係佢哋竟然有 中式例湯。
例如有蓮藕湯或西洋菜湯。這兩款湯水也是現在夏天的時令佳品。

這餐廳凍飲亦選擇多我自己比較喜歡凍奶茶。
服務我覺得都perfect, 😊😊而且位置唔錯。
2022-07-20 24 views
睇戲前去呢間食咗啲野😋雖然係茶餐廳類型嘅嘢食,餐廳嘅裝修就一啲都唔似茶餐廳,卡色設計有心思,同埋裝修嘅顏色好繽紛😍😍餐牌叫左一個焗飯同一個小菜五香椒鹽豬扒($88)有大概7、8舊,份量都幾合理,豬扒唔算好肥,都叫啖啖肉,同埋椒鹽味好香,外皮咬落去都幾香脆,食到好有鑊氣!🤩🤩😛😛明太子白汁芝士海鮮($65)平時芝士焗飯食得多,有明太子嘅焗飯真係第一次見,除咗明太子,都有其他好多唔同嘅海鮮,例如蝦、蟹柳、魷魚等,都幾足料!
睇戲前去呢間食咗啲野😋

餐牌

叫左一個焗飯同一個小菜
五香椒鹽豬扒($88)

明太子白汁芝士海鮮($65)
2022-07-14 19 views
收工食左間餐廳抵食又好食,環境唔錯,坐cafe多過茶記。裝修好新淨,粉紅色做主打,好光猛,唔錯。仲唔洗加一,算幾抵,有機會一定會再食😛芥末牛柳粒 $88好正,芥末醬好香,唔太甜岩岩好,食落少少刺鼻😇我就係要呢啲,好惹味送飯一流。小菜包白飯、餐湯、飲品。焗咖哩芝士雞扒意粉 $62意粉係即落單即焗,雞扒勁大塊好正,仲有2塊,好抵食✨芝士鋪滿成個意粉🍝,與咖哩混合後勁香口,咖哩唔會太咸所以整體感覺唔太肥。

芥末牛柳粒 $88

焗咖哩芝士雞扒意粉 $62
  • 芥末牛柳粒好正
2022-07-08 41 views
今日喺荔枝角買完嘢,喺附近搵咗間餐廳求其食,又估唔到質素幾好價錢又唔貴,位置仲喺正長沙灣道好方便。。我哋啱啱過咗下午茶時間,六點幾食晚餐,叫咗一個焗飯餐同埋小菜。「咖哩芝士魚柳焗飯 $62」咖喱味香濃,有別於一般嘅港式咖喱,芝士份量幾多,淡淡都食到芝士,仲有少少拉絲咁,飯底係炒飯底,就算炒得乾身👍🏼「椒鹽豬排$88」小菜 會跟配白飯一碗同例湯,椒鹽豬扒真心值得讚,炸得啱啱好,椒鹽豬扒個精粹就係辣椒蔥蒜,無返咁上下火候都整唔到咁好食👍🏼。。跟餐特飲 +$12,揀咗雪糕紅豆冰 同 龍鳳檸樂。特飲加得抵,平時轉凍飲都要加$3,尤其係個雪糕紅豆冰🤣 士多啤梨雪糕勁好食,仲有紅豆好淋。

2022-07-07 40 views
經過荔枝角就試下依間chill cafe有幾chill先😂入面都幾闊落,座位佈置幾colourful幾得意,坐得舒服👍食lunch都幾多人,可能因為附近多打工仔。✦ 蔥油豬扒蛋飯 💰62算係招牌菜之一,睇相就知chill足料啦!塊豬扒比例超過半隻碟,岩晒食肉獸😂豬扒煎到金黃色岩岩好,配埋蔥油好香口👍蛋可以跟個人喜好要全熟都得。✦ 鮮茄燴豬扒意粉 💰60茶餐廳必有既食物!都係大大塊豬扒但口感完全唔同,唔中意脆口既人可選擇依個。因為係用燴既方式所以會淋淋地既,如果蕃茄味可以濃少少就好啦!✦ 凍檸茶+凍奶茶 💰3跟餐熱飲唔洗加錢既,就算凍飲都只係加$3就有一大杯,非常貼地!總括而言,chill cafe上餐有效率,而且非常抵食!

✦ 蔥油豬扒蛋飯 💰62

✦ 鮮茄燴豬扒意粉 💰60

✦ 凍檸茶+凍奶茶 💰3
Lunch
2022-07-05 40 views
黎開荔枝角呢邊,晚餐想試下新意思😆,就搵咗呢間潮食地。餐廳好近荔枝角地鐵站,B出口行幾分鐘就到👍🏻一入門口,環境就有驚喜👻,唔似係港式茶餐廳果種復古風裝修,反而係比較新潮嘅café裝修,顏色配搭好sharp醒,幾啱打卡📷菜式方面秉持香港茶記特色,中式、港式、西式都任君選擇,我地今次就揀咗Chill正滑蛋蝦仁飯同埋常餐嘅瑞士汁雞髀撈公仔麵🤓⭐Chill正滑蛋蝦仁飯⭐呢個真係唔係講笑,食完之後一直念念不忘🤣。賣相已經冇得輸,滿滿嘅滑蛋加埋超大隻蝦仁,滑蛋上面仲有櫻花蝦同蔥花添,令到整體味道勁加分😋。一啖飯加滑蛋加蔥花再加豉油,雖然只係好簡單嘅配搭,但係就帶俾人好滿足嘅感覺😍。我會因為呢個飯而再encore呢間餐廳😂😂⭐常餐-瑞士汁雞髀撈公仔麵⭐呢個就係不過不失嘅組合,雞髀好大隻,上菜果下有嚇親🤪,有成半個碟咁大,食完隻雞髀都差唔多飽😂。同埋不得不提佢常餐嘅多士竟然係丹麥多士!唔係普通茶餐廳果啲普通方包多士,呢下加咗好多分。驚喜位仲未完,呢度還有唔係咁多地方見到有嘅黑牛😍😍以前細個去茶餐廳最中意叫嘅嘢飲,飲一啖就feel到啲童年回憶返曬黎~最後埋單先$133,性價比係今時今日嘅香港黎講都算好

⭐Chill正滑蛋蝦仁飯⭐

⭐常餐-瑞士汁雞髀撈公仔麵⭐

最後埋單先$133,性價比係今時今日嘅香港黎講都算好高,仲要食物同環境都唔錯,經過附近嘅都好值得黎試一試~
很久沒有回來荔枝角區工作了,在繁忙的午膳時間,當然要找個較舒適又抵食的餐廳用膳。所以向朋友推介了,我久不久就來幫襯的潮食地。裝修新淨又有格調,環境衛生,價錢合理。明太子白汁芝士海鮮焗意粉 $62調味得很到位相當滋味,驚喜的一意粉並沒有像一般茶餐廳的焗意粉過腍發脹,海鮮不過不失,以這個價錢海鮮就是正常的雪藏海鮮啦。煙三文魚凱撒沙律 $60 非常驚喜有coffee shop的水準,但價錢是茶餐廳價錢,十分親民,煙三文魚還卷成玫瑰花形,份量也頗多。紅柚梳打一般茶餐廳很少真的會用梳打水,通常都是以七喜代替,這杯當然不是一般啦,是原罐梳打水上,讓客人自己倒進杯,每次來一點的飲品。鴛鴦紅豆冰 一杯飲品滿足三個願望,不會過甜。

明太子白汁芝士海鮮焗意粉 $62
海鮮不過不失,以這個價錢海鮮就是正常的雪藏海鮮啦。

煙三文魚凱撒沙律 $60
,份量也頗多。

紅柚梳打

鴛鴦紅豆冰
一杯飲品滿足三個願望,不會過甜。

2022-07-03 35 views
2022復活節 long weekend day two,天晴。COVID--19 第5波疫情稍有緩和,適合出去走走。但,看電影新聞,大嶼山和長洲都擠滿遊人,程度達陸沉級別!還是奉政府籲,減少到人多的地方,今天唯一活動,就是到家附近的 Chill Cafe吃午餐,點了以下的:#叉燒併鹹雞飯:上菜時,店員小姐姐跣手,叉燒併鹹雞飯在我身後打了個空翻落地,補上1份是雞翼 (打翻的那份是雞胸肉),一直認為雞翼不能餸飯,叉燒放涼了,有凝固的肥膏,不推薦。#炸雞肶飯配粟米汁:炸雞肶夠熱,卜卜脆,好吃!#生炒牛肉飯配椒鹽豬扒:好大1份,不只能吃飽,是吃撐。#葱油厚切豬扒煎蛋飯:厚切豬扒 juicy,本餐最好吃的。#冬瓜排骨湯:排骨有點肥。#南瓜忌廉湯:點了2份,太甜,不喜歡。#凍檸檬茶:點了2杯,茶味夠濃,配檸檬,好喝!#熱檸檬茶:也好喝!#熱阿華田:媽媽說味道一般。
COVID--19 第5波疫情稍有緩和,適合出去走走。
#炸雞肶飯配粟米汁:炸雞肶夠熱,卜卜脆,好吃!
#生炒牛肉飯配椒鹽豬扒:好大1份,不只能吃飽,是吃撐。
#葱油厚切豬扒煎蛋飯:厚切豬扒 juicy,本餐最好吃的。
#冬瓜排骨湯:排骨有點肥。
#南瓜忌廉湯:點了2份,太甜,不喜歡。
#凍檸檬茶:點了2杯,茶味夠濃,配檸檬,好喝!
#熱檸檬茶:也好喝!
#熱阿華田:媽媽說味道一般。
2022-04-16
$65 (Lunch)