2019-11-27 28 views
今晚同咗屋企人去食四川菜。 揀咗很受歡迎的[麻辣派對]😋網上資料 收到風間餐廳裝修格調非常高級,有氣氛, 真係有別於一般食四川辣嘢嘅小店。 雖則如此,發現佢餐牌嘅食物價錢中等又唔算昂貴。見到餐牌圖文並茂嘅各款水煮系列,辣乾鍋, 銅盤烤魚,各種四川,涼拌小食,辣子雞。。。 辣癮又發作, 口水直流。。酸菜魚系列(江庫豚)$168大大盤,份量足夠三至四人享用。 冇加其他嘅輔菜,已經非常豐富。 份量極多嘅薯粉,牙菜,酸菜和蒟蒻塊。 酸菜魚湯底 咸度酸度調配得剛剛好, bb辣辣度 亦不至於太刺激, 反而嘗到酸菜味道。 魚肉嫩滑, 手工唔錯起肉之後冇細骨, 魚皮部分更有啲似白鱔, 咬落有魚油香, 比起桂花魚多一點肥美!孜然蔥爆蒙古羊肉甚有鑊氣, 大蔥和孜然粉令羊肉更香更惹味。 選了走辣是沒有錯, 蒙古羊肉帶點酥香, 風味十足!再來個白飯也要照顧一下唔太食辣嘅朋友, [大刀牛肉小麵] 幼身嘅麵條, 有口感唔會太淋。 湯底勁香麻油味, 用上牛展, 也有大量榨菜, 炸花生作配菜, 份量十足!這瓶辣椒粉在暗角處發現, 本人唔敢試 留待勇者挑戰!最後還送上桂花冰粉作甜品, 有濃郁嘅桂花味, 既冰涼又有解辣嘅

今晚同咗屋企人去食四川菜。 揀咗很受歡迎的[麻辣派對]😋

酸菜魚系列(江庫豚)

酸菜魚系列(江庫豚)$168
比起桂花魚多一點肥美!

孜然蔥爆蒙古羊肉
甚有鑊氣, 大蔥和孜然粉

大刀牛肉小麵

這瓶辣椒粉在暗角處發現, 本人唔敢試
留待勇者挑戰!

最後還送上桂花冰粉作甜品, 有濃郁嘅桂花味, 既冰涼又有解辣嘅效果,
令這頓四川晚飯更添滿意!!

酸菜魚系列(江庫豚)
大刀牛肉小麵
2019-09-13 1285 views
今日同一位熱愛食辣的朋友食飯,一向很喜觀吃川菜,看到麻辣便倍感興奮,所以我地就相約來一場麻辣Party 😍餐廳主要是暗色調,裝飾則是以復古玫瑰為主,連碟子都是花花形狀呢,女仔一定好中意。佢menu好多選擇,大致分為水煮系列,香鍋辣子系列,重慶烤魚,麻辣雞鍋,香辣系列。這次點了2道菜,點的全是小辣,飲品則叫了招牌水果茶~乾煸四季豆($68)軟彈煙韌的豬肉碎,爽口新鮮的四季豆,賣相不錯,份量十分多,十分扺食,叫呢個菜一定要送飯。自選麻辣鍋(5款起)$268因為每一個鍋都好吸引,唔知揀邊款,我們決定自選鍋。我們揀左:茄子,豬手,午餐肉,炒老蛋,包菜,水魷魚🦑。鍋有好多洋蔥,大蔥,芫荽同紅辣椒賣相真正,一攪就聞到好香。好香而且煱底還keep著加熱來食,愈食愈辣,所以小辣真係好perfect !呢6款中,發現茄子係no.1,佢好淋同好入味。第二,一定要揀午餐肉同豬手。午餐肉留到最後食,就會好入味。豬手本身配麻辣汁已經好正。你一定唔會後悔揀呢3款菜。凍蜜語水果茶$38吃了不少辣的菜式,當然要點冷的飲料解辣!味道酸中帶點微甜的檸檬,十分清甜的西瓜,酸酸的青檸,黏口的奇異果,爽口的橙,水果的份量十分多

這次點了2道菜,點的全是小辣,飲品則叫了招牌水果茶~

乾煸四季豆($68)

自選麻辣鍋(5款起)$268
因為每一個鍋都好吸引,唔知揀邊款,我們決定自選鍋。

我們揀左:茄子,豬手,午餐肉,炒老蛋,包菜,水魷魚🦑。

鍋有好多洋蔥,大蔥,芫荽同紅辣椒賣相真正,一攪就聞到好香。

呢6款中,
發現茄子係no.1,佢好淋同好入味。
第二,一定要揀午餐肉同豬手。

午餐肉留到最後食,就會好入味。
豬手本身配麻辣汁已經好正。
你一定唔會後悔揀呢3款菜。

凍蜜語水果茶$38
吃了不少辣的菜式,當然要點冷的飲料解辣!味道酸中帶點微甜的檸檬,十分清甜的西瓜,酸酸的青檸,黏口的奇異果,爽口的橙,水果的份量十分多,水果和茶的配合,飲起上來十分鮮甜,十分消署解渴解辣又解渴!

整體來說,食物的質素非常高,不用北上食川菜。香港都有好好好出色的川菜,而且食物的選擇和份量非常多,一定有一款岩你。
食物的用料很新鮮,上菜的速度很快,店員亦有良好的服務態度和勤力,一定成日去,因為我下次要去食水煮魚。
2019-09-10
  • 凍蜜語水果茶
  • 乾煸四季豆
  • 甜品
2019-11-20 0 views
嗜辣的我們想試麻辣派對這間餐廳很久的了!終於這天下班到來銅鑼灣分店一試!店內裝修舒適,雖然有點昏暗,但坐得舒服!餐牌上有十分多不同的主菜可選,本身想吃酸菜魚,但看到鄰坐客人正在吃的雞鍋十分吸引,便決定要吃雞鍋,下次再來要試魚哦!店內除了不同的鍋類外,還有不同小菜類可選!我們同時選擇了黑醋伴秋葵及川北涼粉!這是我們的麻辣雞鍋(半隻),本身在下單時我們選中辣的,但服務員說他們家比較辣,怕我們吃不了會浪費,好細心哦!結果我們最終選擇了小辣,他們的辣道還好啦,因為我們都比較吃得辣的,我想下次我們還是要挑戰一下中辣😁。雞件味道剛好,肉身軟滑,醬汁香濃!嗜辣的我們還嘗試這魔鬼辣椒粉🤣不過我們也沒有下太多!添加了一點點換醒味覺😂黑醋伴秋葵-秋葵新鮮爽口,伴黑醋好開胃!第一次嘗這種吃法,好夾呀!川北涼粉,伴有麻辣汁,吸收醬汁精華的涼粉滑溜好吃!滿足了我們吃辣的一餐呀!

店內裝修舒適,雖然有點昏暗,但坐得舒服!

店內除了不同的鍋類外,還有不同小菜類可選!
我們同時選擇了黑醋伴秋葵及川北涼粉!

嗜辣的我們還嘗試這魔鬼辣椒粉🤣
不過我們也沒有下太多!添加了一點點換醒味覺😂

川北涼粉,伴有麻辣汁,吸收醬汁精華的涼粉滑溜好吃!

滿足了我們吃辣的一餐呀!
2019-11-18 36 views
收左工好想食辣,就同朋友去左麻辣派對食晚飯,未到7:00,已經人頭湧湧,店內氣氛還不錯呢! 銅盤烤桂花魚($298) 選了麻辣味型,可以選擇辣度,我點了中辣,店員更窩心提醒辣度比其他店舖的辣。  桂花魚用銅盤呈上,還有爐子加熱,一邊滾住一邊食,好正! 桂花魚先炸過,所以外層金黃香脆,肉質鮮嫩美味,吸收左麻辣汁味道,越滾越入味。最特別的是桂花魚久煮肉質也不會變老,可以慢慢享用。底下還有大豆芽、蒟蒻片、金菇、萵荀、豆腐蔥等配料,兩個人share吃剛剛好。 除了魚外,還可自由加配多款配料在銅盤鍋內,有超過30款配料自由加配。我和朋友加了水晶粉($28),因為不想煮太久可以保持其煙韌度,所以將另上水晶粉另上,吸收了麻辣汁味道,非常好吃! 吃辣當然要喝杯凍飲,凍檸檬茶($18) 每位客人還送上桂花冰粉,冰涼解渴,清香美味!

銅盤烤桂花魚($298)

桂花魚用銅盤呈上,還有爐子加熱,一邊滾住一邊食,好正!

吃辣當然要喝杯凍飲,凍檸檬茶($18)

每位客人還送上桂花冰粉,冰涼解渴,清香美味!
2019-11-07
2019-11-14 50 views
午餐時間就係諗食咩嘅時候,同事話想食辣嘢,就試下呢間啦!我叫咗口水雞餐,碗薯粉好好味,麻辣嘅麻剛剛好,而且啲配料都好足,好大碗,食到後期都覺得好飽,但果種味會令人想繼續食落去,口水雞都好食,主要係個汁夠麻又夠香,午市套餐真係好抵,仲配上一杯大大杯嘅餐飲,好正!
午餐時間就係諗食咩嘅時候,同事話想食辣嘢,就試下呢間啦!

2019-10-26
Lunch
2019-11-13 54 views
呢排入秋開始轉涼最啱就係食返啲辣辣地嘅嘢暖下個身,所以喺銅鑼灣食飯就不自然咁揀咗呢間嚟食,因為之前都嚟食過而今次就想試吓其他菜式。水煮系列酸菜味烏魚,條魚本身應該都幾大條,因為魚肉都非常之多,適合三至四個人食,入面嘅酸菜個人就認為可以再滾耐少少因為有啲真係太酸係食唔到嗰種,不過咁樣就會令到個湯底更加酸味味唔會淡而無味所以都還好嘅,而入面仲有其他配料例如小小嘅花椒香菜同埋辣椒等等,所以食落都會算麻和辣集於一身嘅菜式,而且都幾入到味,食酸菜魚就一定要叫一碗返嚟食非常之送飯,臨走之前都忍唔住叫多咗一碗嚟食!土豆絲,唔好見佢入邊有好多辣椒以為好辣,其實佢嘅辣到只不過係非常之輕微,土豆炒得非常之軟身,不過又唔會碎晒熟度啱啱,好而且份量都幾多。味道方面就唔會話太濃郁太辣或者太鹹,適合中和返酸菜魚本身嘅味道。最後職員嘅服務態度都非常好,上茶乙嘅時間亦都唔會太耐。

最後職員嘅服務態度都非常好,上茶乙嘅時間亦都唔會太耐。
2019-11-05
2019-11-11 31 views
麻辣派對收工想同朋友聚下,又唔想食來食去都係打邊爐、放題,想食麻辣野,但又唔想北上咁遠,麻辣派對係一個幾好嘅選擇。係港島收工,約朋友食飯出銅鑼灣食飯,大家都方便,誤打誤撞就搵到麻辣派對。見到餐牌都係食麻辣小食、酸菜魚、水果茶,價錢適中,賣相好吸引,同朋友兩個人,所以就入咗去食。酸菜味型江團酸菜魚嘅味道一流,就像在大陸吃的口味一樣,不過不失,唯一就係會有少少骨,如果不介意的話,絕對可以一試。黑醋伴秋葵秋葵小食,一向都係健康之選,咬落爽脆鮮甜,中間流出與黑醋絕配的秋葵汁液,口感一流,十分滿足,所以還多點了一次。千煸杭州花菜鹹肉花菜炒得好香口,鹹肉係五花腩,但係一啲都唔油膩,越食越上癮!戀味毛肚毛肚爽滑有口感,而且與麻辣汁配合得宜!而且份量一啲都唔細!性價比極高!凍蜜語水果茶好足料嘅水果茶,食住水果可以消除油膩感,感覺更清新!而且配有唔同種類嘅水果,味道更佳!
麻辣派對

酸菜味型江團

黑醋伴秋葵

千煸杭州花菜鹹肉

凍蜜語水果茶
2019-11-11 36 views
對於一個無辣不歡嘅人嚟講,每個星期點都要食一兩次辣架啦!今次就嚟呢間麻辣派對試一下,呢間店嘅菜可以揀辣度,都算幾貼心架,我就試咗一個魚香茄子,好香嘅鹹魚味,而且茄子煮得夠曬腍夠入味送飯一流,總體嚟講每一道菜都煮得好有水準,下次會再嚟試下其他!
2019-11-10 22 views
今日去左銅鑼灣食lunch!星期日中午時間,銅鑼灣有好多餐廳都要排隊,我幫女朋友去sogo掃左一大堆衫褲,已經餓到求其搵間餐廳食飯啦!記得好耐之前去過麻辣派對食個晚餐,食物質素高,味道夠哂惹味!今日再去食個午餐。我叫左水煮江團魚套餐,配白飯和燉湯。燉湯先上枱,好足料好濃郁,湯面無咩油唔會膩。水煮江團魚,紅噹噹夠勁,麻辣味好濃好滋味,辣勁唔會太嗆口,後勁夠甘。魚肉好滑溜,肉質好新鮮。水煮魚配白飯超正!
2019-11-06 30 views
好耐無食過探魚同飲水果茶 今晚有朋友推介呢間麻辣派對既酸菜魚一入到店內個種佈置同氣氛都好好個服務員係咁同我地傾計 好nice👍🏻酸菜魚好得 值得再黎水果茶就有點太淡 整體來說 很值得愛辣人士一試👍🏻👍🏻😍
好耐無食過探魚同飲水果茶
今晚有朋友推介呢間麻辣派對既酸菜魚
一入到店內個種佈置同氣氛都好好
服務員係咁同我地傾計 好nice👍🏻
酸菜魚好得 值得再黎
水果茶就有點太淡
整體來說 很值得愛辣人士一試👍🏻👍🏻😍
2019-11-05 28 views
上一次食過酸菜魚 這一次就試試其他菜式吧這家位於銅鑼灣金百利廣場4樓 環境挻涼快🤭裝修也是很少女心的風格 打卡拍照片是不錯·霹靂嬌蛙鍋 HKD$188 來到也呆了一頓 面頭有很多干扁辣椒 但不太辣裡面蛙肉的份量有很多 還有不少配菜在裡面呢~有芽菜/粉絲/魔芋/酸菜等等 當然不少得其他香料·鮮椒爽脆生腸 HKD$78 這個食到很刺激 起初食不太辣 攤放一陣子發現很辣辣椒的籽令到愈浸愈辣 但生腸很爽脆挻惹味🤤🤤這兩個菜式用來伴飯食是不錯 食到很飽飽的一餐🤭份量算是多 性價比不錯 味道比較貼近我們港人口味

上一次食過酸菜魚 這一次就試試其他菜式吧
這家位於銅鑼灣金百利廣場4樓 環境挻涼快🤭
裝修也是很少女心的風格 打卡拍照片是不錯

·霹靂嬌蛙鍋 HKD$188

來到也呆了一頓 面頭有很多干扁辣椒 但不太辣
裡面蛙肉的份量有很多 還有不少配菜在裡面呢~
有芽菜/粉絲/魔芋/酸菜等等 當然不少得其他香料

·鮮椒爽脆生腸 HKD$78

這個食到很刺激 起初食不太辣 攤放一陣子發現很辣
辣椒的籽令到愈浸愈辣 但生腸很爽脆挻惹味🤤🤤

這兩個菜式用來伴飯食是不錯 食到很飽飽的一餐🤭
份量算是多 性價比不錯 味道比較貼近我們港人口味

2019-10-31
2019-11-05 28 views
踏入初秋, 天氣有點涼, 想食個熱熱地又辣辣地的午餐, 行到銅鑼灣, 金百利廣場, 人氣好旺, 看看水牌, 我們揀了 "麻辣派對"乘電梯上 4樓,  餐廳門外佈置好搶眼, 感覺像參加舞會.  餐廳面積大, 內裡天花, 掛滿彩色繽紛的紙花球, 燈光幽暗,  有份神祕感. 地面上有滾動燈光花.   環境給人帶些夢幻感覺.座位設計有情調, 有心思.  牆上壁畫,配以柔和燈光及射燈. 店員招呼好, 迅速安排座位, 用彩色水杯及花形碗碟, 很美 !!午餐很多選擇,有小菜套餐, 或米線, 麵.....套餐,  價錢合理.我們喜歡吃魚.   銅盤烤魚, 水煮魚, 選擇也有多種...可以選加辣/減辣/原辣/走辣......細心照顧客人口味.我們點了 江團魚蕃茄味型, 小辣.上檯熱騰騰,  用了花型大碗,  份量很夠.   江團魚, 肉質鮮嫩, 少骨,    點了小辣, 辟腥又惹味.  魚 肉多,  切得幾厚, 又大 塊. 碗內有鮮蕃茄, 芽菜,  魔芋, 水晶粉, 芫茜等.  芽菜爽口, 魔芋/水晶粉煮得入味, 配合小辣蕃茄湯香濃好味.好仲意水晶粉細滑可口,  煙韌彈牙.蕃茄湯好好味, 茄紅素, 健康
乘電梯上 4樓,  餐廳門外佈置好搶眼, 感覺像參加舞會.
 地面上有滾動燈光花.   環境給人帶些夢幻感覺.
座位設計有情調, 有心思.
牆上壁畫,配以柔和燈光及射燈.
上檯熱騰騰,  用了花型大碗,  份量很夠.
 魚 肉多,  切得幾厚, 又大 塊.
好仲意水晶粉細滑可口,  煙韌彈牙.
蕃茄湯好好味, 茄紅素, 健康有益, 我們各飲一碗.
接著來了, 五香牛腩小麵,  大大碗,  五香牛腩 份量都夠多.
配料有脆花生, 酸菜, 肉碎.   配搭不錯.
五香牛腩味濃,   肉質優, 炆得稔, 勁好食.
 小麵煮得啱啱好,  口感超軟滑.
餐廳好氣氛, 食材非常足料!環境及食物卻都令人滿足.
$120 (Lunch)
  • 江團魚蕃茄味型
  • 五香牛腩小麵
2019-11-04 29 views
麻辣派對是銅鑼灣裡我最喜歡的一家川菜, 尤其是這裡的水煮魚是吸引我來的主要動力. 裝修格局是以"派對"為主題, 與市面上的中式川菜相比較新穎. 魔鬼辣椒粉之前有朋友試過, 辣度驚人.今晚點的菜式已是中辣, 在我已十分足夠.每枱送上的這個濕紙巾, 包裝容易引人誤會, 建議別帶回家使用. 口水雞作為前菜經常是最好的選擇, 口水雞一般不會用上新鮮雞亦不需要. 作為調味的辣油才是主角. 毛肚是朋友指定想點的食物, 這味毛肚用上的調味不錯, 只是毛肚稍嫌不夠淋滑. 田雞是較特別的食材, 我自己是愛吃, 但難得同座的朋友都愛吃. 只是煮法上大家在乾式或濕式有一番爭議. 最後是點了乾身的霸王辣子田雞. 煮法上與辣子雞並無分別. 只是換上田雞的肉質更彈牙更加對我口味. 這裡的水煮魚有幾種不同吃法: 先選魚, 江團較肥美軟滑, 黑魚較實肉有咬口, 桂花魚淋滑, 剥皮魚則未吃過. 水煮方面, 最多人知道的基本型麻辣水煮, 酸酸辣辣的酸菜, 帶花椒香味的鮮椒, 可以不辣的蕃茄. 另外可以自加配菜, 選擇十分豐富種類多. 最後點了鮮椒黑魚加豬紅及牛柏葉. 上桌的陣容永遠很壯觀, 面頭浮著大堆的青蔥, 藤椒花椒
魔鬼辣椒粉之前有朋友試過, 辣度驚人.
今晚點的菜式已是中辣, 在我已十分足夠.
派對口水雞
霸王辣子田雞
這裡的水煮魚有幾種不同吃法:
另外可以自加配菜, 選擇十分豐富種類多.
最後點了鮮椒黑魚加豬紅及牛柏葉.
鮮椒水煮黑魚
上桌的陣容永遠很壯觀, 面頭浮著大堆的青蔥, 藤椒花椒, 看到已胃口大開.
鮮椒型的水煮魚會突顯麻辣中的麻, 特別香而美味.
另加的配菜豬紅尤其配合水煮魚, 川菜中的毛血旺亦有此味.
水晶冰粉
這裡最後會送上一份水晶冰粉作甜品, 吃過一大堆麻辣後的一絲甜, 特別清涼.
滑溜而帶桂花香, 味道十分清甜美味, 是一餐麻辣晚宴的最好結尾.

埋單的價格並不貴, 只是$700左右, 但每道菜的份量十足, 每人均吃得滿足而回.
2019-10-30
派對口水雞
霸王辣子田雞
鮮椒水煮黑魚
水晶冰粉
2019-11-02 30 views
朋友喜歡食辣,特登帶佢嚟呢到試下。麻辣派對,聽個名都覺得夠哂辣燈光暗暗地,幾好氣氛。店員帶位,沿途見到每道菜都勁多紅辣椒,嚇一跳,但原來可以自選辣度,好貼心<3口水雞,揀咗BB麻辣,食完個嘴會有少少痺痺地,自己唔太食得辣都入到口,幾過癮份量兩個人食剛剛好,雞肉好嫩滑〜古法咕嚕肉,甜甜酸酸,可以中和一下其他菜咕嚕肉醬汁較少,比較乾身,但幾香口。手撕包菜,一樣是揀咗BB辣,新鮮爽口手拍青瓜,醃得好入味,而且keep到爽脆,好滿意!店舖送嘅桂花糕甜品清清地,過下口要讚一讚,呢到服務超好,店員個個都好有禮貌,勁親切!

份量兩個人食剛剛好,雞肉好嫩滑〜

古法咕嚕肉,甜甜酸酸,可以中和一下其他菜
咕嚕肉醬汁較少,比較乾身,但幾香口。

手撕包菜,一樣是揀咗BB辣,新鮮爽口

手拍青瓜,醃得好入味,而且keep到爽脆,好滿意!

店舖送嘅桂花糕甜品
清清地,過下口

要讚一讚,呢到服務超好,店員個個都好有禮貌,勁親切!
2019-10-31 21 views
銅鑼灣餐廳夠晒多今次就跟同事黎到金百利食麻辣派對,聽到名都已經慶合合🔥🔥🔥我都幾鍾意食辣野,加上而家天氣涼,食辣野令個人暖下都好😁😁第一次嚟同我想像中好唔同!環境真係好似開party咁!都幾舒適,座位寬敞午市都有幾多選擇同優惠我同同事每人要咗碗面另外再叫多咗兩個小食share😁😁豬軟骨酸辣水晶粉:真係唔講得笑👍🏼份量非常之多好欣賞佢嘅水晶粉唔會話太林或者好易斷又唔會話太難咬得斷彈牙得黎 仲非常滑~ 食極都有,真心抵🤤🤤豬軟骨非常入味滿滿骨膠原👍🏼小辣湯底 唔會太過辣可以一路食麵,飲少少湯酸酸地辣辣地,正小食方面,極力推薦尖椒小皮蛋!佢個樣已經好得意食落去細細粒,方便!中間有啲青瓜絲、尖椒碎,配埋啲辣汁,真係好好味!唔會太寡,口感同味道層次豐富! 至於口水雞都值得一試份量都OK,叫咗小辣,最鍾意都係雞髀位😁😁
銅鑼灣餐廳夠晒多
今次就跟同事黎到金百利食麻辣派對,
聽到名都已經慶合合🔥🔥🔥
我都幾鍾意食辣野,加上而家天氣涼,食辣野令個人暖下都好😁😁

第一次嚟同我想像中好唔同!
環境真係好似開party咁!
都幾舒適,座位寬敞

份量非常之多
好欣賞佢嘅水晶粉
唔會話太林或者好易斷
又唔會話太難咬得斷
彈牙得黎 仲非常滑~
食極都有,真心抵🤤🤤

豬軟骨非常入味
滿滿骨膠原👍🏼

小辣湯底 唔會太過辣
可以一路食麵,飲少少湯
酸酸地辣辣地,正

小食方面,極力推薦尖椒小皮蛋!
佢個樣已經好得意
食落去細細粒,方便!

至於口水雞都值得一試
份量都OK,叫咗小辣,
最鍾意都係雞髀位😁😁