閨蜜👭約會好地方之另類港女下午茶~~~放假相約好閨蜜吃下午茶 我地兩個都係奇怪嘅女仔 唔中意去酒店食靚靚high tea 反而中意食d食得爽嘅野 唔使斯文 最緊要好食 例如酸菜魚咁~~~呢間出名食酸菜魚水煮魚嘅鋪頭 一直都係閨蜜嘅最愛 今次佢生日由佢發辦 最後佢叫咗金牌水晶粉同酸菜魚🐟~~~金牌水晶粉:條條都煙韌彈牙 望落好晶瑩 辣度可以自選 我地就揀咗bb辣 bb辣食落酸度會較高 如果鍾意冇咁酸就可以叫辣d 另外裏面仲有好多配料 例如有 肉碎 榨菜 香蔥 花生等等 超級惹味 尤其係花生🥜 真心香到不得了 為整個粉變得更為出色 完全令人食唔停口~~~酸菜魚:佢哋有幾種魚可以揀 我哋就揀咗最平嘅個種 之前食過曬咁多種 感覺上味道分別唔大不過最貴嘅桂花魚確實會在滑少少 酸菜魚嘅魚份量非常多 而且完全唔會好薄切 非常足料 裡面嘅芽菜 酸菜 魔芋 亦非常美味 我哋兩個人食 食唔到太多 如果大家多啲人食嘅話 可以加埋佢哋嘅其他配料 款款都係廿零三十蚊左右 好抵食~~~除咗食物質素之外 整體餐廳嘅環境都幾舒服 暗暗地 但係好多彩色嘅燈光 好特別 而且服務員嘅服務態度亦都好好 仲有綠豆沙糖水送
閨蜜👭約會好地方之另類港女下午茶
~~~
除咗食物質素之外 整體餐廳嘅環境都幾舒服 暗暗地 但係好多彩色嘅燈光 好特別 而且服務員嘅服務態度亦都好好 仲有綠豆沙糖水送 唯一要挑剔 真係次次黎都好多人好旺場 哈哈 大家如果想make sure唔使等 最好book定位😁
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
麻辣派對 (金百利廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場4樓R1號舖
2020-07-16 2182 views
今天吃完午餐便到了銅鑼灣崇光百貨買東西。買完已近二時,又要趕回家收網購貨品,於是便決定在附近的麻辣派對帶些外賣回家作晚餐。抵達食店,量過體溫點過菜後,便坐下欣賞一下這店的裝修陳設,既別緻又現代化。十五分鐘後,我便帶著外賣踏上歸途。~川香豬軟骨炆娃娃菜 (BB辣)這個菜的汁是滿滿的,娃娃菜炆得腍腍的,豬軟骨既腍又入味。川香汁微辣惹味,用沾上汁的菜和肉來配白飯,是最好不過,令人不期然也吃多了飯。~回鍋肉 (小辣)一打開這著名的四川傳統菜式,香溢四射。賣相不俗,椰菜爽口清甜。五花肉肥瘦分明,非常惹味。整體來說,回鍋肉豆瓣醬味突出,再配醬油、花椒和辣油,味道豐富,肥而不膩。~紅油火雞腎 (小辣)切片的火雞腎吃起來十分有嚼頭,紅油味突出,微辣。火雞腎下的青瓜絲非常爽口,絕不能放過,吸收了汁的精華,清新惹味。我覺得此店特色之一就是食物的配菜都十分豐富,讓食物更惹味和口感更豐富。此外不可不提的是這食店的外賣自取是免加一和再七折的,十分化算。

~川香豬軟骨炆娃娃菜 (BB辣)

~回鍋肉 (小辣)

~紅油火雞腎 (小辣)

2020-07-12
15 Minutes (TakeAway)
2020-06-09 2077 views
好有禮貌的餐廳今日銅鑼灣輪班返工,收工後都已好疲倦,所以不想煮飯,我指晚餐。於是就走了附近的金佰利買外賣。我入了一間門面特別,滿佈花花投影的餐廳,麻辣派對。對的,我之前已經食過,正覺得食物可以,所以再來光顧。而今次特別想講職員先生好有禮物,所以忍不住來打食後感。餐廳佈置好特別,地方好寬躺,枱櫈餐具都好乾淨,有好多花花,投影燈投下都是花圖案,裡面燈光偏暗,我覺得私下拍拖都幾好,哈哈,黑黑的,看住對方有幾分真,幾分蒙。我覺得這個狀態的自己皮膚特別好,嘿嘿。等待時間都合理,大概十分鐘左右,就已經整好外賣,可以取走。忘了說埋單大概$352。平均$176一位,我連媽媽兩人。老爸加班,不用買他的。乾煸四季豆$70這盒份量都幾多,有麵豉醬的味道,有一些肉碎粒,而四季豆泡油過,顏色翠綠。咬口有微爽脆感。口水雞 $70這盒份量一樣都幾多,雞肉嫩,口感好,加上一點辣感,好開胃。雞皮夾住雞肉,連一點點辣油,還有一些蔥花花生作伴,媽媽都覺得幾好味。川北涼粉 $50涼粉口感非彈牙,開頭還以為類似紅薯粉,食後覺得有點像河粉,檬粉似的,因為一咬就斷。應該是川北風味吧。主要靠醬汁令涼粉有味道。黑醋伴秋葵$50微酸,微
好有禮貌的餐廳

乾煸四季豆$70

口水雞 $70

川北涼粉 $50

黑醋伴秋葵$50
微酸,微鹹的感覺。咬口清脆,煮得不老,秋葵爽身。配上少許蒜蓉粒,增添蒜香感。

手拍青瓜$40
這盒我喜歡,哈哈,因為青瓜我最愛。怎樣食都好食。這盒青瓜爽身,清脆口感。略鹹,但我接受到。

涼拌黑木耳 $40
叫黑木耳是因為聽講黑木耳可以通血管,哈哈,所以就叫了一盒回家和媽媽分享。黑木耳好爽口,鹹鹹辣辣的味道 ,作前菜好醒胃。
2020-06-08
6 day(s) ago 0 views
連續放幾日假當然要去行街食飯,今日出左銅鑼灣去食川菜選咗麻辣派對呢間餐廳。餐廳裝修好特別,座位舒適。選左兩個套餐水煮鮮牛肉套餐,酸菜江團魚套餐和單點乾扁四季豆。水煮鮮牛肉(BB辣)呢個辣度剛剛好又唔會太辣,呢個午市套餐都好大份,鮮牛肉好嫩滑又超多牛肉全部系下面,仲有一些芽菜都唔會太淋好好味。酸菜江團魚啖啖魚肉,魚片又大大塊魚片又嫩滑又無骨超美味可口。乾扁四季豆仲有肉碎一起炒炒到好香濃又入味又不油膩,又好夠味道綠豆沙甜品好軟綿綿又唔會太甜。凍蜜語水果茶有西瓜大大塊又甜,飲品又好好飲。
餐廳裝修好特別,座位舒適。
乾扁四季豆
綠豆沙
綠豆沙甜品好軟綿綿又唔會太甜。
凍蜜語水果茶
凍蜜語水果茶有西瓜大大塊又甜,飲品又好好飲。

2020-11-15
Tea
乾扁四季豆
綠豆沙
凍蜜語水果茶
2020-11-19 0 views
妹妹生日便邀請她一起晚飯為她慶祝,知道他喜歡食魚及辣,便想起麻辣派對了,一想起麻辣派對胃口也大增,食過的食客一定回味無窮,我本人就是了,所以推介妹妹一嘗。雖說限聚人數,6點左右已坐滿滿,可知香港人口味多喜愛吃辣,餐廳每張枱都有膠板相隔及消毒潔手酒精,做足預防措施。妹妹第一次在這餐廳食,不知是否接受辣度﹐所以她保守一點,選了BB 辣,而魚方面這次我選了黑魚,另再加了清炒萵筍及麻辣仙掌,還推介妹妹這店的水果茶是解辣的不錯飲料,她選了冰雪鮮檸C ,我因健康關係要禁茶類飲品。水煮魚上枱,我們急不及待起筷,雖然不知黑魚是怎樣的樣子,入口魚肉口感也很滑,並不是多骨魚,如果喜歡食魚但不喜歡挑骨,黑魚也是不錯的選擇。而麻辣仙掌不是鵝掌是去骨鳳爪﹐辣度不及水煮魚的BB辣的辣度﹐味道有點遜色﹐我最喜歡清炒萵筍﹐清甜爽口。雖然我們沒有主食﹐但也食不下整盤的水煮魚﹐估不都一份的分量也很多。這店的服務員每一個都很好禮貌及招呼﹐結帳後還送我們桂花冰粉。

2020-10-18
Celebration
Birthday
  • 水煮魚﹐
  • 清炒萵筍
一如既往的好味!lunch超抵食!yummy!水煮魚夠辣 好多舊魚 超級飽我地兩個人呢左三個餐👍🏻酸菜魚亦好夠麻 皮蛋個汁都好好味,服務都好好,好岩傾😆lunch都幾多人架
一如既往的好味!lunch超抵食!yummy!
水煮魚夠辣 好多舊魚 超級飽
我地兩個人呢左三個餐👍🏻
酸菜魚亦好夠麻 皮蛋個汁都好好味,服務都好好,好岩傾😆
lunch都幾多人架
2020-11-07 45 views
已經光臨過好幾次,但每次都係因為個咕嚕肉再番去食😆個咕嚕肉真係好好味👍炸到脆卜卜,亦都夠酸,甜甜酸酸真係好開胃😋四季豆都係每次必點😋雞軟骨都好味,但如果可以鹹d就好lu哩個覺得一般,蛙有d老,娃娃菜都硬,成道菜亦都唔入味😔之後哩3樣不過不失,無乜特別🙈總括黎講我都係好鍾意嫁!但真係每次去都會比蚊🦟咬🥴😫
已經光臨過好幾次,但每次都係因為個咕嚕肉再番去食😆

四季豆都係每次必點😋

雞軟骨都好味,但如果可以鹹d就好lu

哩個覺得一般,蛙有d老,娃娃菜都硬,成道菜亦都唔入味😔

之後哩3樣不過不失,無乜特別🙈

總括黎講我都係好鍾意嫁!但真係每次去都會比蚊🦟咬🥴😫
2020-11-07 18 views
同事約我放工食晚飯,佢話知道我同佢一樣鍾意食辣嘢所以帶我嚟銅鑼灣食!原來係麻辣派對,我之前都喺尖沙咀食過,今次就試埋銅鑼灣分店啦!本身想嗌酸菜魚但同事唔太鍾意食魚所以我哋揀咗單點輔菜組合(酸菜味/小辣),鍾意佢夠酸好開胃,份量仲好多!秀珍菇:味道鮮美,口感嫩滑!剝皮魚:因為同事怕魚腥味,所以決定點輔菜份量少啲又可以試下,侍應推介我哋食剝皮魚,果然好似侍應所講冇魚腥味而且骨少肉多啖啖肉!高山娃娃菜:口感爽脆同酸菜湯好夾!土豆:口感軟糯,食落薯仔味好濃!萵荀:新鮮爽脆又清甜,差唔多全部都係我食曬!涼拌黑木耳(中辣):夠酸又夠辣,重口味必食!金牌酸辣水晶粉(小辣):配料豐富,肉碎惹味,水晶粉彈牙有嚼勁!凍檸茶(少甜少冰):同事話茶味不夠濃😆加多寶:食辣嘢必備,既解辣又可以解熱氣😚

秀珍菇:味道鮮美,口感嫩滑!
高山娃娃菜:口感爽脆同酸菜湯好夾!
土豆:口感軟糯,食落薯仔味好濃!
萵荀:新鮮爽脆又清甜,差唔多全部都係我食曬!

涼拌黑木耳(中辣):夠酸又夠辣,重口味必食!

凍檸茶(少甜少冰):同事話茶味不夠濃😆

加多寶:食辣嘢必備,既解辣又可以解熱氣😚

2020-11-06 25 views
今次朋友聚餐,點了水煮牛肉,酸菜魚,辣炒田雞,家常豆腐,四季豆,口水雞!整體來說味道都是一如既往的好吃,推薦!唯一感覺家常豆腐水平不在線!上次點番茄牛肉也是味道一般,太甜了!疫情期間,餐台之間都有隔離,卡座做的還是比較舒服的,四個人去最好了,可以點多幾個菜,畢竟每個菜的份量都算多!人太多的話,長桌有點不方便說話和夾菜,希望店家可以考慮到8-12人聚餐的座位舒適度,安排的更好一些!如果有包房就更好啦!

整體來說味道都是一如既往的好吃,推薦!

2020-10-27
2020-11-01 39 views
呢間野我之前喺尖沙咀用外買平台叫過,覺得非常之好食,於是就約姊妹去到佢哋銅鑼灣嘅分店食。我哋係食之前用OpenRice訂枱嘅服務唔單止可以九折仲送50miles,雖然冇特別多但都好似抵左咁。對上一次食嘅時候我哋嗌左魚香茄子,肥腸鍋,口水雞同埋雲南米線。全部都好好食所以我哋今次決定試啲新嘢。我哋揀咗一個水煮桂花魚,呢個水煮魚佢會跟埋魔芋片同埋薯粉。魚嘅份量非常之多,而且唔會話剩係得魚片啲魚腩魚棋嗰啲位都有齊。我哋今次揀咗小辣,大食嘅你如果覺得個魚唔夠喉嘅話仲可以叫啲配菜愛嚟打邊爐。另外我哋仲叫咗個涼拌生腸,呢個非常之好食佢個底仲擺咗一啲青瓜絲,嗰啲青瓜絲非常之辣,食完會噴火㗎呢。最後我都係忍唔住再嗌左個酸菜雲南米線,果然冇令我失望。佢最好食嘅嘢依然係雲南米線。呢間麻辣派對的確係好好食我一定會一食再食呢。

呢間麻辣派對的確係好好食我一定會一食再食呢。
2020-10-31
2020-10-29 46 views
餐廳佈置很有酒吧風格,位子寬鬆,服務很周到。擦手紙的包裝很搞笑點辣鍋的話 可以挑辣/辣度/不辣 和加配菜。我們點了:香辣田雞鍋.小辣($168) + 茄子 ($28)很大一鍋肉和辣椒,份量驚人。鐵鍋放在煤氣爐上加熱,不斷釋出香味, 很讓人滿足。田雞肉帶骨頭,肉很嫩很滑,吃的時候很容易就能把肉從骨頭上啃下。醬汁味道香濃,沾滿醬的肉配白飯吃就能享受那香辣味厚的肉,不會太油膩。再配上茄子就不怕菜式單調。茄子蓋滿醬汁,很軟入味,特別好吃。我們還要了冰啤酒,一口啤酒 一口辣肉,超爽!鍋外也可以加配菜。我們點的清炒萵筍 ($78)非常爽口,味道清甜, 很開胃。最後餐廳還送我們清甜的桂花果凍 完美的一頓飯 關鍵在於菜色的搭配。我們吃的很飽,很滿意。

點辣鍋的話 可以挑辣/辣度/不辣 和加配菜。

我們還要了冰啤酒,一口啤酒 一口辣肉,超爽!

最後餐廳還送我們清甜的桂花果凍

完美的一頓飯 關鍵在於菜色的搭配。我們吃的很飽,很滿意。

Dinner
  • 清炒萵筍
  • 香辣田雞鍋
2020-10-29 39 views
今次來了銅鑼灣的麻辣派對聽到個名就興奮了麻辣迷 哈哈必點的麻辣雞煲!份量比想像中多,辣度適中,醬汁也很香雞肉新鮮,肉質鮮嫩我們加了蓮藕!超入味!爽口!我們把洋蔥也吃清了哈哈麻辣麻婆豆腐!送飯一流!豆腐嫩滑枱上還有一樽魔鬼辣椒粉!給愛挑戰辣的朋友仔吃不到辣的朋友不要亂試喔我也試了一點點香味不重,但真的辣最後點了回鍋肉 菜非常好吃,不油膩肥瘦肉平均 值得一試整體來說,食物,環境,服務也滿意下次來試試他們的酸菜魚
今次來了銅鑼灣的麻辣派對
聽到個名就興奮了
麻辣迷 哈哈

必點的麻辣雞煲
份量比想像中多,辣度適中,醬汁也很香
雞肉新鮮,肉質鮮嫩

我們加了蓮藕!超入味!爽口!
我們把洋蔥也吃清了
哈哈

麻辣麻婆豆腐!送飯一流!
豆腐嫩滑

枱上還有一樽魔鬼辣椒粉!
給愛挑戰辣的朋友仔

吃不到辣的朋友不要亂試喔
我也試了一點點
香味不重,但真的辣

最後點了回鍋肉
菜非常好吃,不油膩
肥瘦肉平均 值得一試

整體來說,食物,環境,服務也滿意
下次來試試他們的酸菜魚
食過喺尖沙咀嘅分店,幾好味,留有好印象,今日喺銅鑼灣,就決定去佢銅鑼灣分店試吓其他嘢。今次就叫咗$188嘅「鮮椒味型江團BB辣」,江團嘅正名係長吻鮠魚。「鮮椒魚」放喺一個有六片花瓣形狀嘅巨碗之中,一嚟嘅時候上面鋪滿蔥、花椒、白芝麻,賣相靚兼好有氣勢😍。撈勻之後就見到有好多魚肉😋。湯底味帶麻辣,一啲都唔酸,味道非常濃郁。江團魚沾滿湯汁非常惹味,魚肉新鮮結實,好正;湯裏邊有芽菜、蒟蒻、薑片、水晶粉、紅辣椒,仲有新鮮綠色嘅花椒同埋曬乾咗淺啡色嘅花椒兩種,所以味道可以咁濃郁。還有$78嘅「薑糖酒炒芥蘭」,芥蘭新鮮嫩綠味美😋同埋$48嘅「川香豬軟骨水晶粉」,味道微酸微辣,都好好食😁呢餐係味道濃郁嘅一餐,同朋友食得好開心😁

還有$78嘅「薑糖酒炒芥蘭」,芥蘭新鮮嫩綠味美😋

同埋$48嘅「川香豬軟骨水晶粉」,味道微酸微辣,都好好食😁

呢餐係味道濃郁嘅一餐,同朋友食得好開心😁
2020-10-20
2020-10-15 85 views
我同我朋友都好鍾意食辣,喺夏天嘅尾聲我哋嚟一個麻辣派對,今日就嚟咗銅鑼灣金百利商場嗰度食我哋嘅麻辣派對享受一下熱辣辣嘅午餐巴蜀毛血旺 (小辣) $185啲辣味晒落去啲豬紅度,辣得好過癮辣子肥腸(小辣)$158我平時唔係好食內臟,但係今日嘅辣子肥腸俾我有意外驚喜真係好好食肥膏裏面嘅有心出嚟令我冇辦法停落嚟係咁食金牌酸辣水晶粉(小辣)$39酸酸辣辣嘅水晶粉好煙銀好咬口,冰雪鮮檸C飲 $39食咁多辣野梗係要飲返杯凍飲爽下同埋清下熱氣啦!今日真係辣得好爽呀我好開心呀

巴蜀毛血旺 (小辣) $185
啲辣味晒落去啲豬紅度,辣得好過癮

辣子肥腸(小辣)$158

金牌酸辣水晶粉(小辣)$39
酸酸辣辣嘅水晶粉好煙銀好咬口,

冰雪鮮檸C飲 $39
食咁多辣野梗係要飲返杯凍飲爽下同埋清下熱氣啦!

今日真係辣得好爽呀我好開心呀
2020-10-10 68 views
未見過可以咁差。我經折扣app訂檯,一早到左等佢開門。帶位呀嬋一知道我係折扣app訂檯態度變曬,第一句就話我地要折實最低消費$80架你食唔食到啊?! App係完全一個字都無提過最低消費。呀嬋狂叫我cancel左佢,食正價。然後一手掉左兩分menu喺檯面。係掉。嗰陣我坐都未坐低。痴孖筋。咁唔鍾意人地app就唔好擺自己餐廳上去。我都唔係期望五星級服務,但係基本禮貌都有掛?平嗰dd就狗眼看人低。我唔係黎乞食。我係黎洗錢。最後我講左句 「唔使啦」走左。去左上一層間台灣野「易牙」度食。職員態度好,價錢平,環境光猛乾淨,d野都唔知幾好食。

嗰陣我坐都未坐低。