2020-07-16 49 views
今天吃完午餐便到了銅鑼灣崇光百貨買東西。買完已近二時,又要趕回家收網購貨品,於是便決定在附近的麻辣派對帶些外賣回家作晚餐。抵達食店,量過體溫點過菜後,便坐下欣賞一下這店的裝修陳設,既別緻又現代化。十五分鐘後,我便帶著外賣踏上歸途。~川香豬軟骨炆娃娃菜 (BB辣)這個菜的汁是滿滿的,娃娃菜炆得腍腍的,豬軟骨既腍又入味。川香汁微辣惹味,用沾上汁的菜和肉來配白飯,是最好不過,令人不期然也吃多了飯。~回鍋肉 (小辣)一打開這著名的四川傳統菜式,香溢四射。賣相不俗,椰菜爽口清甜。五花肉肥瘦分明,非常惹味。整體來說,回鍋肉豆瓣醬味突出,再配醬油、花椒和辣油,味道豐富,肥而不膩。~紅油火雞腎 (小辣)切片的火雞腎吃起來十分有嚼頭,紅油味突出,微辣。火雞腎下的青瓜絲非常爽口,絕不能放過,吸收了汁的精華,清新惹味。我覺得此店特色之一就是食物的配菜都十分豐富,讓食物更惹味和口感更豐富。此外不可不提的是這食店的外賣自取是免加一和再七折的,十分化算。

~川香豬軟骨炆娃娃菜 (BB辣)

~回鍋肉 (小辣)

~紅油火雞腎 (小辣)

2020-07-12
15 Minutes (TakeAway)
2020-06-09 831 views
好有禮貌的餐廳今日銅鑼灣輪班返工,收工後都已好疲倦,所以不想煮飯,我指晚餐。於是就走了附近的金佰利買外賣。我入了一間門面特別,滿佈花花投影的餐廳,麻辣派對。對的,我之前已經食過,正覺得食物可以,所以再來光顧。而今次特別想講職員先生好有禮物,所以忍不住來打食後感。餐廳佈置好特別,地方好寬躺,枱櫈餐具都好乾淨,有好多花花,投影燈投下都是花圖案,裡面燈光偏暗,我覺得私下拍拖都幾好,哈哈,黑黑的,看住對方有幾分真,幾分蒙。我覺得這個狀態的自己皮膚特別好,嘿嘿。等待時間都合理,大概十分鐘左右,就已經整好外賣,可以取走。忘了說埋單大概$352。平均$176一位,我連媽媽兩人。老爸加班,不用買他的。乾煸四季豆$70這盒份量都幾多,有麵豉醬的味道,有一些肉碎粒,而四季豆泡油過,顏色翠綠。咬口有微爽脆感。口水雞 $70這盒份量一樣都幾多,雞肉嫩,口感好,加上一點辣感,好開胃。雞皮夾住雞肉,連一點點辣油,還有一些蔥花花生作伴,媽媽都覺得幾好味。川北涼粉 $50涼粉口感非彈牙,開頭還以為類似紅薯粉,食後覺得有點像河粉,檬粉似的,因為一咬就斷。應該是川北風味吧。主要靠醬汁令涼粉有味道。黑醋伴秋葵$50微酸,微
好有禮貌的餐廳

乾煸四季豆$70

口水雞 $70

川北涼粉 $50

黑醋伴秋葵$50
微酸,微鹹的感覺。咬口清脆,煮得不老,秋葵爽身。配上少許蒜蓉粒,增添蒜香感。

手拍青瓜$40
這盒我喜歡,哈哈,因為青瓜我最愛。怎樣食都好食。這盒青瓜爽身,清脆口感。略鹹,但我接受到。

涼拌黑木耳 $40
叫黑木耳是因為聽講黑木耳可以通血管,哈哈,所以就叫了一盒回家和媽媽分享。黑木耳好爽口,鹹鹹辣辣的味道 ,作前菜好醒胃。
2020-06-08
2020-05-21 970 views
上次食過尖沙咀麻辣派對覺得性價比幾高,今次又黎左銅鑼灣食下  黄燜豬手鍋 今次見到豬手鍋好似幾吸引就試下,點知佢整得仲好食過水煮魚 $168有好大鍋,好多件豬手,性價比已經值得一讚先 個湯底好濃郁,因為驚辣,所以叫左 bb辣,所以味道偏甜少少,好啱我口味,其實呢個鍋送飯都真係幾唔錯 豬手處理得都好好,平時出面食好驚見到成隻都係毛,但呢個食咁多隻都係得少量係見到有少許毛,算係幾唔錯 再講佢煲得好夠淋同入味,咬落去啖啖膠原蛋白☺️女人真係要食黎補充下  川香豬軟骨酸辣水晶粉 呢個其實上次都有叫,但冇配豬軟骨,今次配埋又層次升華左$48係銅鑼灣都食到咁大一碗麵,我都真係佩服,豬軟骨都比得唔手軟,大大件,三四舊,啖啖肉,唔會柴👍🏻除左豬軟骨仲有肉燥,肉燥係調左味,配埋水晶粉食好正,水晶粉都做得好煙煙靭靭又入味,如果係呢頭翻工,放lunch叫個黎食都幾好☺️  口水雞 呢個我都好中意,但性價比就同上面兩個淨少少,佢係好食但份量唔係好多 雞肉真係好嫩滑,因為口水雞係川菜,佢口味都真係偏重同辣少少,調味加左芝麻香蔥,十分惹味  奶茶 呢個黎到有少少嚇親,勁大個杯,仲有做到d層次,有d意料之外,佢口味係有
上次食過尖沙咀麻辣派對覺得性價比幾高,今次又黎左銅鑼灣食下

黄燜豬手鍋

今次見到豬手鍋好似幾吸引就試下,點知佢整得仲好食過水煮魚

$168有好大鍋,好多件豬手,性價比已經值得一讚先

川香豬軟骨酸辣水晶粉

呢個其實上次都有叫,但冇配豬軟骨,今次配埋又層次升華左

奶茶

呢個黎到有少少嚇親,勁大個杯,仲有做到d層次,有d意料之外,佢口味係有少少似泰式奶茶既味道,偏甜一點又係啱哂我口味😊

甜品

我幾中意呢度會送甜品比我地食,今次係桂花冰粉,本身以為係桂花糕,但食落口感好彈牙,好得意,又幾好食,細細份用黎清清喉嚨都唔錯👍🏻

食咁多野都係人均166,我會話呢間餐廳都係性價比取勝
質量都好高,環境又好特別好令,總結黎講會再Encore 🖐

2020-05-20 729 views
自從疫情後都少外出用餐,更不用說到大陸食水煮魚。之前有試過尖沙咀的麻辣派對,覺得味道正宗,而且價錢合理,份量亦多。之後亦試過其他餐廳的川菜,但始終覺得普通,也懶得寫食評了。今次到銅鑼灣的分店進餐,水準仍然保持,沒有令人失望!我跟朋友兩人點了兩大鍋菜:水煮魚-江團(小辣)另加水晶粉及豬紅、香辣豬手鍋(BB辣)另加豬大腸。水煮魚的小辣是辣而不燙口,對於我這般吃不得太辣的人來說也很容易入口,而且有一種越辣越香,越香越想吃的感覺。江團魚十分滑口,而且啖啖肉,完全沒有骨。鍋裏的魚肉亦十分多,而且裏邊的蒟蒻彈牙,配上湯汁更滋味,豬紅亦很香口,沒有豬臊味,很不錯!至於豬手鍋亦同樣出色,本來想點麻辣雞鍋,但是店員推介豬手更馳名,很受客人愛戴,果然不負眾望!豬手肉本來就炆得腍口,一點都不嚡口,豬皮則爽口彈牙,吃下後充滿骨膠原的感覺。豬手鍋香料很多,味道的層次亦多,配合豬大腸的煙韌口感,兩者很匹配。不過豬大腸的分量不少,只有我跟朋友二人完成全碟後,十分有罪惡感(笑)。用餐後店員更送上兩杯桂花冰粉。在吃完兩大鍋辣辣的食物後,這甜品為我們帶來一股清涼,十分舒服。此餐後甜品十分體貼,值得一讚!總括而言,餐廳因為

總括而言,餐廳因為疫情關係都做最清潔及隔離措施,加上餐廳環境佈置精緻,坐得亦舒適,店員殷勤,食物質素亦高,值得支持,下次會再光顧!
2020-05-18
2020-05-16 497 views
疫情轉好了,超想吃麻辣川菜,今晚來銅鑼灣,即刻想起麻辣派對,地點又方便。我們來的時間大約8:30pm,入到去發現也很多人的。裝修好新派。我都忘記了上次來是不是都這樣的。我們只有2人,看看隔離的人,沒記錯:份量超大。所以只叫了2款食物,都叫了中辣。辣子雞好大一碟啊,我們是看到隔離枱的人叫,才叫這個辣子雞的。另外加了四季豆,果然沒失望,中辣都幾辣,雞肉有骨的,切到細細粒才和其他配料一起炸,好香好脆,花椒好惹味,啱啱炸好,忍唔住食左好多粒。四季豆幾飽滿,爽脆,好新鮮。另外叫了一個水煮系列加自選材料。自選材料最少叫5款,我叫了牛肉,椰菜花,木耳,金菇,水晶粉。我計算過,170元,比較抵食,而且又多菜。鮮牛肉,牛肉味較淡,但口感爽滑。配菜方面水煮系列入邊亦有芽菜和蒟蒻。 除了蒟蒻嘅口味一般,其他全部都好好食尤其是木耳,最入味!因為叫了中辣,愈食麻辣味愈強勁,味道好正宗。水晶粉吸晒味,雖然好辣但越食越爽。雖然兩個人唔可以叫太多道菜,但都可以享受至少一兩款大份嘅菜式,非常推薦。

辣子雞

另外叫了一個水煮系列加自選材料。

2020-05-07
2020-07-28 5 views
朋友推介的麻辣菜甚少吃辣的小編,不停問係咪會好麻辣?但其實有得選擇辣度唔太吃辣的人都可以試下手拍青瓜(小辣)青瓜好爽口同清甜但有一點辣味小辣會比微辣合適因為青瓜本身是冷盤辣味不會太強手撕包菜(BB辣)菜加入小許辣會比較香口同埋開胃所以BB辣會好夾但如果平時比較會食辣嘅可以加大辣度麻辣雞鍋(半隻雞)加肥牛肉蓮藕土豆麻辣雞鍋好似食緊雞煲但係係好食嘅比起雞煲入味同好食雞鍋入邊加肥牛,完全係Perfect match蓮藕就比硬少少,土豆方面就過於林,同啲薑好似好難搵到送嘅甜品好清甜完全可以融化晒你口入邊嘅麻辣。。最後覺得麻辣派對適合各口味人士食值得推介的餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
朋友推介的麻辣菜
甚少吃辣的小編,
不停問係咪會好麻辣?

但其實有得選擇辣度
唔太吃辣的人都可以試下

手拍青瓜(小辣)
青瓜好爽口同清甜但有一點辣味
小辣會比微辣合適
因為青瓜本身是冷盤辣味不會太強

手撕包菜(BB辣)
菜加入小許辣會比較香口同埋開胃
所以BB辣會好夾
但如果平時比較會食辣嘅可以加大辣度

麻辣雞鍋(半隻雞)加肥牛肉蓮藕土豆
麻辣雞鍋好似食緊雞煲
但係係好食嘅比起雞煲入味同好食
雞鍋入邊加肥牛,完全係Perfect match
蓮藕就比硬少少,
土豆方面就過於林,同啲薑好似好難搵到

送嘅甜品
好清甜完全可以融化晒你口入邊嘅麻辣

最後覺得麻辣派對適合各口味人士食
值得推介的餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
2020-05-21
2020-07-23 14 views
疫情似乎沒有減退的跡象, 因為真的不想中招, 返工又沒時間自己煮食, 唯有不斷外賣自取抗疫不是第一次在這間食店買外賣, 今次真的是因為他們令人安心的服務和食物質素而給讚!除了必吃的酸菜魚外, 今次還因為外賣優惠點了其他食物給家人"加料"!涼拌黑木耳這個完全不會可以在家煮到的涼菜在夏天吃真的別有一番風味~黑木耳口感好清爽, 酸和辣調控得過適中好吃!另外一份好想點讚的是小蔥餐肉炒蛋雖然雞蛋可以再炒得嫩滑一點, 但餐肉和青蔥真的炒得好香, 可以吃得出餐肉有先煎香過!有時候最平凡的菜式做得好反而令人更驚喜!

涼拌黑木耳
這個完全不會可以在家煮到的涼菜在夏天吃真的別有一番風味~
黑木耳口感好清爽, 酸和辣調控得過適中好吃!

另外一份好想點讚的是小蔥餐肉炒蛋
有時候最平凡的菜式做得好反而令人更驚喜!
TakeAway
2020-07-22 13 views
到依家都未試過尖沙咀嗰間lol成日都幫襯銅鑼灣既麻辣派對一來位置方便 又岩一班人食就算兩個人撐枱腳都唔錯之前食過麻辣雞鍋都好唔錯今次想濕下個嘴 所以叫咗麻辣水煮魚我鐘意食最貴個隻魚 桂花魚因為無骨 大大舊肉 肉質又軟腍 好入口夠辣 分量多 過癮!唔同價錢既魚都有 但平d既魚都多少少骨最鐘意加配菜金針菇同水晶粉水晶粉就似薯粉既口感 好吸辣!仲叫埋羊肉 唔羶 又叫咗口水雞 但太多食唔哂~基本上諗唔到食咩就會揀佢因為辣野好吸引 魚又得雞又得價錢相對合理
到依家都未試過尖沙咀嗰間lol
成日都幫襯銅鑼灣既麻辣派對
一來位置方便 又岩一班人食
就算兩個人撐枱腳都唔錯
之前食過麻辣雞鍋都好唔錯
今次想濕下個嘴 所以叫咗麻辣水煮魚

我鐘意食最貴個隻魚 桂花魚
因為無骨 大大舊肉 肉質又軟腍 好入口
夠辣 分量多 過癮!
唔同價錢既魚都有 但平d既魚都多少少骨
最鐘意加配菜金針菇同水晶粉
水晶粉就似薯粉既口感 好吸辣!
仲叫埋羊肉 唔羶

又叫咗口水雞 但太多食唔哂~
基本上諗唔到食咩就會揀佢
因為辣野好吸引 魚又得雞又得
價錢相對合理
2020-07-19 17 views
疫情再度爆發,中午開餐選擇外賣自取,可先打電話下單,抵達時說出號碼取餐及即時付款,非常方便。進入店內,先量體溫消毒雙手,已看見枱上一袋袋準備好的外賣待取,店員服務快捷,過程順暢。今天點了兩個套餐及一個健康小炒,食物一個小時內仍能保持熱度。🥩古法咕嚕肉套餐打開盒蓋即傳出陣陣開胃的酸香味,咕嚕肉爽脆有嚼口肉質不會過實,最合年青人胃口。古法的特色是配料加有原個酸蕎頭及薄薄的酸子薑,炎炎夏日吃開胃消滯。🍆農家魚香茄套餐要了BB辣,紅乾椒份量也很多,入口茄子香棘好滋味。🥣套餐包一碗六小時燉湯,今日是雞腳廋肉,椰香味濃而且是落足料的燉湯,非常美味。另跟白飯,🍚米飯粒粒分明軟硬適中。🍲家常豆腐,豆腐有軟硬兩款,秀珍菇爽滑,亦加有青紅椒,芡汁做得很惹味,吃得舔舔脷。

🥩古法咕嚕肉套餐

🍆農家魚香茄套餐
要了BB辣,紅乾椒份量也很多,入口茄子香棘好滋味。

TakeAway
2020-07-11 8 views
其實已經來過幾次。今次離港多月後再回來,感覺很正。終於,我試了這店的招牌酸菜魚,無骨,而且都大大件,幾滑的。不過叫一條只夠2個人食。如果多人要叫多條,唔係得好少分。另外我同朋友仲叫左米線同麻婆豆腐,我自己覺得其實質素一般,最好食都係酸菜魚。店的辣粉皮,就因為口感同平時食的差好遠,我不太喜歡。一咬就化開,而且一條條甘似米線。以價錢來說,我覺得性價比比較低的。如果不是因為那味酸菜魚,我應該唔會再來食。
其實已經來過幾次。今次離港多月後再回來,感覺很正。
  • 酸菜江團魚
2020-07-10 6 views
這家餐廳靜靜吃過幾次,覺得食物素質不錯又夠惹味🤤🤤,挻喜歡吃這家餐廳♥️。知道麻辣派對首次推出月餅,還要是麻辣口味的餅所以就來吃吃看吧🤭。💥全素麻辣五仁月餅 HKD$168,靜靜是初次吃這個口味,五仁月餅從未試過。對於我們年青一輩來說,五仁月餅是老派食品又肥膩,所以不會想吃的🤔。但這個月餅加麻辣元素,還經過改良所以會好好多🤤,純素月餅的材料相對健康一點。食後感🤤:頭兩口吃覺得口感不太油膩,而且口感挻酥脆。食多幾口麻辣味的後勁慢慢散發出來,開始感覺到麻辣🥵。感覺像麻辣的小辣口感,雖然辣辣的但很香挻惹味,很快就吃完半個🤣🤣。這個月餅令靜靜對五仁月餅改觀,經過改良之後口感不錯挻喜歡🥰。

2020-07-08
$168 (Other)
2020-07-10 11 views
麻辣派對,岩食辣既朋友來呢到開派對就最岩啦❤️入門級: 鮮椒味江團魚(小辣)又麻又辣,非常適合辣妹BB班既人選!如果得辣既就可以揀大辣,不過我呢d BB班就當然選返BB辣我地揀左江團魚,貪佢少骨多肉魚肉非常鮮嫩而且幼滑,加上豐富既配菜 (芽菜、鮮綠椒等)鐘意加料既可以加d 薯粉/蒟蒻就主食,吸哂d魚味,總之你想加咩都可以。❤️七味雞脆骨雞脆骨香口又脆卜卜但係入要又可保持住嫩滑,食既時候記住面點七味粉,將呢個美食帶上另一層次❤️乾煸四季豆每次去呢到會叫既四季豆,佢火候無敵十足,而且豆咁鮮甜四季豆又炒得好脆口

麻辣派對,岩食辣既朋友來呢到開派對就最岩啦

❤️入門級: 鮮椒味江團魚(小辣)
又麻又辣,非常適合辣妹BB班既人選!
如果得辣既就可以揀大辣,不過我呢d BB班就當然選返BB辣

我地揀左江團魚,貪佢少骨多肉
魚肉非常鮮嫩而且幼滑,加上豐富既配菜 (芽菜、鮮綠椒等)

❤️七味雞脆骨

雞脆骨香口又脆卜卜
但係入要又可保持住嫩滑,
食既時候記住面點七味粉,將呢個美食帶上另一層次

❤️乾煸四季豆
每次去呢到會叫既四季豆,
佢火候無敵十足,而且豆咁鮮甜
四季豆又炒得好脆口

2020-06-23
  • 凍蜜語水果茶
  • 乾煸四季豆
  • 酸菜江團魚
2020-07-08 17 views
每次想起酸菜魚都會馬上想起這一間餐廳,上星期剛好魚癮發作,下班後便和朋友過來最喜歡的是即使最便宜的魚種江團,肉質仍然彈牙少骨,而且份量不少,絕對足夠三至四人食用,而且配料的份量亦多,心知連坊間餐廳少見的蒟蒻也有,還有薯粉質地的麵條,十分適合配搭這種酸酸辣辣的湯底魚香茄子,非常開胃,同樣香香辣辣的口感,而且份量亦都不少,和酸菜魚一樣都是配上白飯的良品窩心的是每一次過來餐廳都在飯後免費奉送一份小甜品,這是附送的桂花糕清甜芳香,即使需要付費購買也樂意

2020-07-06 18 views
今日同男朋友屋企人食飯,佢地都好鐘意食四川菜,今晚我地特登塊左銅鑼灣食麻辣派對我地四人行,叫左小菜和白飯口水雞我好怕辣,所以叫左小辣口水雞麻香重,辣度適中,入口另有一番風味雞肉非常滑溜無雪味,雞肉鮮甜無比麻香蓋過花生好好味豆豉鯪魚炒油麥菜豆豉鯪魚咸香,醬汁濃厚香甜,油麥菜爽甜翠綠。男朋友好鐘意食豆豉鯪魚,因為好岩送飯香辣豬手鍋有機花椰菜台式貢丸我地叫左BB辣辣椒望落好多,我都食得到豬手好香嫩,外層膠感豐富,貢丸好彈牙紅燒牛腩炆津白牛腩好軟腍,炆到好入味!醬汁濃香出色。津白吸哂醬汁味道好惹味我地最後叫左冰凍飲品!
我地四人行,叫左小菜和白飯

口水雞
我好怕辣,所以叫左小辣

口水雞麻香重,辣度適中,入口另有一番風味
雞肉非常滑溜無雪味,雞肉鮮甜無比麻香蓋過
花生好好味

豆豉鯪魚炒油麥菜

香辣豬手鍋有機花椰菜台式貢丸

我地叫左BB辣
辣椒望落好多,我都食得到
豬手好香嫩,外層膠感豐富,貢丸好彈牙

紅燒牛腩炆津白

我地最後叫左冰凍飲品!
2020-07-06 22 views
由於疫情的關係, 將近大半年時間都少有同班朋友聚會, 最近難得朋友們再聚埋一齊, 去了銅鑼灣一間叫”麻辣派對”的餐廳, 一入門口就聞到非常香的辣椒及花椒香味,頓時感覺味蕾在口腔中彈跳, 胃口大開. 餐牌有川菜, 亦有廣東菜, 有辣有唔辣, 任君選擇, 我們是選了個香辣豬手鍋另加有機花菜及台式貢丸,仲叫了個涼菜口水雞, 仲有古法咕嚕肉及豆豉鯪魚炒油麥菜. 口水雞上枱就聞到濃郁的花椒香, 雞件食落又香又滑, 一D都唔辣, 仲配有香脆的花生, 令人食不停口. 豆豉鯪魚炒油麥菜可以將青菜都炒到咁惹味, 淨係呢碟菜都可以令人送下兩碗飯, 好好味! 香辣豬手鍋真的是份量十足,好大一煲, 煲底仲有微火韾住,大煲內紅通通的辣椒, 青色的香芹及大蒜, 醬色的豬手, 仲有好多蒜頭及姜片,仲有配菜有機花菜及台式貢丸, 成煲紅紅綠綠, 見到都垂涎欲滴,  豬手入晒味,淋得來又有少少咬口, 這道菜的火候控制得相當好, 而且不太辣,又香口又啖啖肉, 好食! 連煲裡而的配菜都一樣咁好食, 成煲嘢樣樣都好食, 就連香芹及大蒜都是好好味的! 樣樣菜式都好食, 下次會帶埋屋企人來再食過!

樣樣菜式都好食, 下次會帶埋屋企人來再食過!