2025-02-13 1291 views
燒雞好食! 見倒食評有人話咸到苦, 但我食係覺得岩岩好! 好正!可能當時師父廚師唔留神既姐! 下次一定會再去食燒雞!d魚就一般, 可能下次淨係會入去食雞!燒雞勁大隻 夠食兩個人份量!老闆個仔超好人! 服務態度高質!你要轉味既話可以要求佢轉其他味比你!又可以煮林d比你! 真心正呢間野!
可能當時師父廚師唔留神既姐!
下次一定會再去食燒雞!
d魚就一般, 可能下次淨係會入去食雞!
燒雞勁大隻 夠食兩個人份量!

老闆個仔超好人! 服務態度高質!
你要轉味既話可以要求佢轉其他味比你!
又可以煮林d比你! 真心正呢間野!
Other Info. : 最可惜真係d魚,, 養魚都係有果陣味.. 可惜可惜..
2025-02-10
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2024-09-05 5143 views
男朋友又唔知邊度睇到 話要帶我去叫雞🙄🙄🙄餐廳鋪位細細 得十零個位好彩岩岩好一班人走 咁我地就有位坐😎🔥明爐燒雞開初諗住一人一隻雞 但原來要$208/隻😱所以改變左策略 變左一隻雞+菜+小食欣賞餐廳真係即叫即燒 火喉岩岩好 成隻都金黃色💛🐓皮脆內嫩 肉汁豐富 用手撕開 啲雞汁精華就流到周圍都係差啲辣親個嘴呢🤪❌可惜調味出左事❌成隻雞本身都偏咸仲要啲鹽未搽勻 有啲位係咸到苦🤢大大影響左隻🐓嘅水準🫤🥒涼拌青瓜個汁好好味 真係好好味 好香😋但青瓜味還青瓜味 個汁還個汁....有啲浪費左個汁🙂🍲香腩炒藕片 $80少啲油會開心啲🙂可能希望越大 失望越大🙃同期望係有啲落差👉🏿👈🏿價錢都比較進取試左一次就夠了
男朋友又唔知邊度睇到 話要帶我去叫雞🙄🙄🙄

仲要啲鹽未搽勻 有啲位係咸到苦🤢
大大影響左隻🐓嘅水準🫤

🥒涼拌青瓜
個汁好好味 真係好好味 好香😋
但青瓜味還青瓜味 個汁還個汁....
有啲浪費左個汁🙂

試左一次就夠了
Type of Meal
Dinner
2024-05-24 5821 views
而家先得閒出返個食評,上次幫襯完家常便飯食隻鷄炒幾個餸,同老闆傾開計先知原來可以預訂海鮮,咁啱老母節就一家人嚟食下海鮮啦,叫老闆幫我預訂下,有蝦有魚有蟹有聖子滿足到老人家就得了。海鮮處理有別於其他大排檔,即使蒜蓉蒸咖喱炒甚至鼓汁蒸,仍能保持海鮮鮮味,份量都足唔會得返啲殼。食左都好多海鮮燒埋乳鴿同鷄,埋單竟然比出面酒樓啲咩套餐抵。

食左都好多海鮮燒埋乳鴿同鷄,埋單竟然比出面酒樓啲咩套餐抵。

蒜蓉開邊虎
燒乳鴿
盤龍鱔
咖喱炒蟹
2024-03-20 3995 views
同朋友食飯住大埔區既佢介紹左間小店,聽餐廳個名就知要食雞所以一黎就叫左隻明爐燒雞,熱辣辣,叫佢原隻上唔洗切,自己剪同埋撕黎食😋😋啲雞肉好嫩,好juicy😋香腩炒包菜,有小小辣脆香骨,好脆,味道剛好唔會好咸燒雞肉咸菜炒飯,好大碟,咸菜既份量剛剛好又唔會太多而勁咸太少又唔夠。最後仲有適量既雞肉👍🏻不過呢度既環境有啲細,座位有限
同朋友食飯住大埔區既佢介紹左間小店,聽餐廳個名就知要食雞
香腩炒包菜,有小小辣
脆香骨,好脆,味道剛好唔會好咸
不過呢度既環境有啲細,座位有限
  • 明爐燒雞
2019-04-18 6328 views
原計劃放工操泰拳,是關昨晚飲酒太多爬不到起床,都係休息下吧。大埔有雞食,那麼有緣撞到趙學兒黎食雞,黑色鬆身長裙加白色眼鏡框,應該無認錯掛,而且大廚親自招呼喎。到訪才知道舖面真係真係非常迷你細細,見到時使我呆一呆,四張窄身長檯,如果身形龐大就坐得十分辛苦,就算我地幾個中等身材大男人都覺坐得迫夾,尤其貼牆位置。妹妹侍應們都落力服務有衝勁,值得一讚啊。要限時 90 分鐘?時間正常都足夠有餘既。菜色被刪掉一部份,幸好主力佳餚仍然保留著。次次都大魚大肉,來個普通平民廣東菜賀賀生日吧。聽到全場已訂滿,有幾檯客不願坐露天門口位而雙雙離去,熱辣辣加多蚊蟲,我都不肯坐啦。電話訂位時已查詢有否啤酒供應,只有青島或藍妹,有啤酒飲已經好好喇,無所謂。本來不打算飲酒,但只得汽水及加多寶供應,茶都無支飲下,最怕甜的我最終都係啤酒。青島啤酒,比飲開的有點苦澀。生力啤,阿叔梗係飲土炮生力啦!應該有十年以上未飲過,夠冰凍時還可以,甘苦味強烈,放涼後直頭覺得嗅囉。蒜香雞翼尖,肥美滑嘟嘟,醃味清淡不辣,咸香蒜味可口啜得舒暢。人家都寫明蒜香,不是蒜辣,就算唔辣都正常不過既,有辣就更添風味啦。蒜辣雞腳,出色的烹調,最愛炆到雞皮

蒜香雞翼尖,肥美滑嘟嘟,醃味清淡不辣,咸香蒜味可口啜得舒暢。人家都寫明蒜香,不是蒜辣,就算唔辣都正常不過既,有辣就更添風味啦。蒜辣雞腳,出色的烹調,最愛炆到雞皮黏黏膠膠漿住我的櫻桃小嘴。蒜味完全滲入,辛中散發甜味,損得開心過足癮。越食越辣,一隻比一隻辣,美味刺激興奮出晒水。

涼拌豬耳,芫茜味濃,酸醋味弱,辣味幾乎感覺不到,室溫口感麻麻地不夠清涼。豬耳半爽半脆,即叫即撈那會夠入味呢。汁還汁、耳還耳,攤半個鐘後再食,味道才強烈一點點。

涼拌青瓜,溫度免強夠清涼,微酸不辣的,爽脆而偏淡。可以用鹽醃耐一點,醃過夜就更好。涼拌雲耳,彈彈索索聲,本身不索汁的雲耳比青瓜味道更加淡,要比多少醃料及陳醋的啊。

涼拌蓮藕,薄薄的片爽脆依舊,散發蓮藕獨特出於污泥而不染的清甜味道。涼拌皮蛋,四款前菜小食酸汁齊齊淡茂茂又沒半點辣味,單調貧乏,最濃郁只有皮蛋。蛋黃黏黏軟棉,甘香無比食得滋味,親托著勁彈外皮,較為滿意的一道。

明爐燒雞,不要斬不要讓肉汁流失,保持絕對的原汁原味。滾熱辣熱力迫人地送上,燒烤香氣強烈吸引,口水流!帶上手套自撕雞,熱到燙手要渾功使出鐵砂掌才能免強應付!自行扯下整隻雞髀給壽星女享用,剩下雞胸雞脊雞屁屁讓我處理掉。皮脆肉嫩,鳳肪油潤甘甜,髀彈胸綿。手撕不會破壞天然味道與肉質,原始粗礦舔舔脷。必須趁熱食,醃味稍濃,放涼會感到略咸。

新鮮出爐,熱力澎湃,忍住高溫手撕品嚐,一扭一扯雞髀飛脫,雞汁激射,香氣突襲攻擊,狠狠地咬落薄脆雞皮,索一聲十分悅耳,皮香肉嫩超多汁,雞甜味非凡,穩守招牌菜首位。手撕最高興,但同學們似乎不太習慣,想以刀叉對付,唯有讓我來啦!帶套即埋牙開波,勁燙手呀!

扯甩兩隻髀兩隻翼已經要停低,讓手指們降降溫,不能一氣呵成呢。扯開雙腿,大量雞汁雞油噴射,燒雞氣味芳香輕飄!朋友們就算無刀叉都堅持要用絞剪,大叔們無啦啦變得怕醜加斯文,我就頭都痕!我就最愛手撕原汁原味,間中燒味店買隻雞或鵝都要免切,原隻直接咬,不知幾鬼狂野美味!

靚雞身材適中,皮光肉滑不肥膩無肥膏,雞皮燒得薄薄脆脆,裂的一聲撕開,非常悅耳,聽得興奮開胃,全力殺呀﹗雞肉滑溜溜水潤無比,髀彈胸綿,肉汁不停流出,啖啖 juicy 極和味。雖然某些部位有點咸,不過整體都高質美味,食得過舔舔嘴。雞籮友肥美油香皮脆充滿彈性,只甜不羶,愛不釋手。

鮮魷炒芥蘭,重咸魷魚只咸不鮮,多汁爽爽的。高質芥蘭爽甜無比,翠綠嫩嫩沒半點渣,不苦澀不生水。隔離檯班大叔大嬸還在討論芥蘭不是時令不是季節味道不會好,您地唔食就笨喇,真係懶醒。韮菜花炒豬頸肉,翠綠爽甜,而墨綠有點渣。豬頸肉彈爽滑香口不油膩,大注大注韮菜花夾住豬頸肉,油香美極齊齊食就最正喇。

酸菜炒大腸,酸菜大大塊,要切絲架麻?成塊咸菜咬,淡口爽脆,甜酸都不夠濃。腍腍微彈大腸皮,一試無妨,好悶的小炒。茄角雙燴,乾乾豆角,爽脆茄子,腍腍百合,油淋淋清淡的味道。

薑汁倉魚煲,噴住煙吱吱聲出場,開呀!二四六切件倉魚芳香無比香噴噴口水流,菜牌張相係原條架喎。薑味微弱不太感受到,反而咸味十分突出。魚肉嫩滑多汁,魚味濃郁,最愛啜魚頭肉,膠黏彈彈,色香味兼備。

奇味雞煲 1 隻,取消左半隻。黃昏的早餐,終於有朋友陪我食雞煲。甜醬油味濃濃,油油甜甜的微辣無麻,整體味道單調,連雞都沒什麼味道。除雞髀外,其他都偏乾鞋。

家鄉炆鴨煲細,好采訂位時要求預留,否則就無得食喇。米鴨仔都尚算肥美有肉食,有髀有胸也有翼,真材實料無欺場。噴煙起泡吱吱聲上檯,香氣撲面而來,口水分秘異常,我唔客氣喇﹗濃稠可口的醃汁,緊緊包著鴨肉,髀肉滑滑,胸肉實實,鴨皮彈彈,味道得宜。不過只有薑蔥作伴有點單調,加入菇菌及鮮筍會更開心美妙。

至尊燒排骨,最怕肉質霉鞋鬆散,這排至尊不會呢,太興奮咯﹗製作需時 20 分鐘,慢燒請耐心等候,溫柔地暖暖的到來。肉彈滴汁,輕輕的調味非常恰當,食得到豬肉原始香甜味道,啜得暢快舒服啖啖肉,不錯的選擇。脆香骨,至尊燒排骨的進化版。炸得非常乾爽完全不油不膩,外層香脆無比包著嬌嫩豬肉,帶汁嚥韌有趙口,食得過。

豉椒炒花蛤,轉眼到尾聲。花蛤被烚到乾乾淨淨,無泥無沙亦無晒味,肉汁完全流失變得乾瘦韌韌。豆豉蒜蓉辣椒落味平凡單調,青椒低水平不爽甜,紅椒直程起渣即吐。

豉汁蒸倉魚,沒有半點煙的,暖暖不燙嘴,油浸一樣,感覺肥膩。魚肉有點霉,新鮮度強差人意,鮮味欠奉,還配上單調乏味的豉醬。免強下嚥,不想浪費。我自家調配有蒜蓉、豆豉、辣椒、青椒、洋蔥、砂糖、蠔油,味道豐富吊出鮮魚氣質。

燒雞肉咸菜炒飯,大大碟重份量,足夠完全餵飽兩位食家。鑊氣非凡,索一索舒筋活骼,聞一聞精神爽利。炒功了得,燒雞味芬芳,趙落蛋味出眾。蛋香肉香環繞四周,乾爽嚥韌的飯粒配上咸菜燒雞肉,十分可口醒神。溫柔的動人咸香,咸菜味夠醒胃。其實已經好飽,都要食返碗先肯收手呢﹗食完一啖又一啖,不經意連食兩三碗呢!罪過罪過,無可挑剔得滿分。
青島啤酒
脆香骨
豉椒炒花蛤
豉汁蒸倉魚
2019-04-07
$300 (Dinner)
蒜辣雞腳
至尊燒排骨
脆香骨
2018-12-22 3809 views
如果吳係朋友介紹有一間甘正既鋪頭,一定吳會入去食,吳好諗住一入去一定有位,你吳卜枱可能比人包左場就摸門釘😂真係估吳到大埔有間甘出色既燒🐔,嘩,好味到吳識講,你吳試過係吳知原來好食到甘🔥🐔—-熱辣辣,熱到辣咀,皮脆玉嫩,真係好食到一個人都食得曬一隻,已經叫左兩隻,不過同一班朋友一齊食,吳可以甘失禮😬😬😬😬😬佢吳單只係燒🐔好食,係每様都甘好食😂🐷頸肉——肉嫩,味道適中皮蛋——-糖❤️皮蛋,又係必食炸大腸——皮脆吳會硬,咬落口感一流,仲———-吳會好似出面D染左橙色,全天然,———食得健康,廚師又做得出色🦐——-炒得夠曬惹味👍👍😋😋😋😋火腩豆付干炒菜—-吳使講就更係一樣甘好味樣樣都煮得甘出色👍👍👍👍👍服務又係一流,老闆超好人👍👍👍✌️✌️✌️
佢吳單只係燒🐔好食,係每様都甘好食😂
🐷頸肉——肉嫩,味道適中
皮蛋——-糖❤️皮蛋,又係必食
炸大腸——皮脆吳會硬,咬落口感一流,仲
———-吳會好似出面D染左橙色,全天然,
———食得健康,廚師又做得出色
🦐——-炒得夠曬惹味👍👍😋😋😋😋
火腩豆付干炒菜—-吳使講就更係一樣甘好味
樣樣都煮得甘出色👍👍👍👍👍
服務又係一流,老闆超好人👍👍👍✌️✌️✌️
2018-11-10 2354 views
全部野都好有水準😋😋 最緊要試吓隻要自己撕又食過返尋味嘅燒雞!皮好趣肉好滑😋😋啱啱出爐嘅燒排骨都好香!再可以嗌多幾個小菜🥢 例如香腩炒包菜 都可以試試😋一家大細食餐飯正 獨獨黎食宵夜都咁掂唔講咁多 你地都試下就知🤤!!❤️
唔講咁多 你地都試下就知🤤!!❤️
2018-04-23 2541 views
老闆很好人,因為即叫即整太熱,剛剛出爐,佢幫我地手撕兩隻雞脾,雞好滑,皮好脆,連平時食開D雞胸都好滑,因為我們兩人去食一隻雞已經好飽,好想試埋其他小食,但好飽了
手撕雞
手撕雞
2018-01-23 2604 views
講到呢間雞屋,已經第二次幫襯~佢店如其名,係一間只有屋咁大嘅店,主角就緊係雞啦😄上次幫襯一行5人叫左1隻雞,每人只係試到少少,所以今次同老公2人撐枱腳🤭2個人KO成隻雞~主角燒雞原隻上~呢個係店員推介嘅,但唔想整污糟手嘅朋友都可選擇切件上。我地2次都原隻上,由於店員會提供手套,所有用自己手撕開好似原汁原味d😄不過隻燒雞熱辣辣咁上,都幾難撕㗎~好在店員又有提供胶剪😀結果老公好輕鬆就將隻雞解左體,我再用手拎泥食~隻燒雞果然外趣內嫩!咬落去d皮仲趣卜卜,d雞油同汁好自然向下滴🙊d雞肉一d都唔”鞋”!而且好入味,夠哂咸!但個人覺得有d汁點會更吸引~不過2個人食一隻雞真係幾多🤣攪到隔離枱嗰一家七口竊竊私語🤨唔知係咪笑我地大食呢~除左食隻雞,我地仲叫左碟大腸炒芥蘭~賣相同份量都值8分,大腸算洗得乾淨,芥蘭夠鑊氣,唔會過淋或過硬~除左拼大腸,仲可以簡咸肉嗰d~食到飽飽,叫左罐出面好少有嘅加多寶!其實我未飲過🤭原來超級甜!中和翻餸菜d咸都唔錯👍🏻燒雞~~~~我會再泥的!🤪

2018-01-15 1661 views
難得周日,中午與家人預約了大埔體育館打羽毛球。運動之先要醫飽個肚才有力氣😂😂經過雞屋,見到宣傳海布寫著下午5點營業,本想轉身離去,留意到餐廳內有一台客人,一家大細正在吃飯,便膽粗粗進內詢問,原來那台是熟客,特地致電預約老闆回來做午市生意,所以當天中午都有營業。今次真係有食神必食燒雞,外脆內juicy!原本我們吃剩雞頸部分,老闆見到,特意提醒我們,每隻雞他們都已仔細把淋巴挑出,挑到手都有職業性酸痛,所以是十分乾淨的,可以安心食用!當下我就覺得很窩心,怎麼會有這麼細心的餐廳總結是,家庭式餐廳,感覺像是私房菜般的~東西好吃,燒雞有特色!吃過這一次,下次我變成熟客再去幫襯
難得周日,中午與家人預約了大埔體育館打羽毛球。
運動之先要醫飽個肚才有力氣😂😂
經過雞屋,見到宣傳海布寫著下午5點營業,本想轉身離去,
留意到餐廳內有一台客人,一家大細正在吃飯,
今次真係有食神

必食燒雞,外脆內juicy!

吃過這一次,下次我變成熟客再去幫襯
2018-01-14
$106 (Lunch)
2017-03-30 2362 views
諗住求其食餐飯,點知搵到好野!!😋我地5個人去食叫左1隻燒雞,3碟小炒同3碟小食燒雞🐓🐓皮脆肉嫩多汁,但我建議都係用手撕最好食,因為我覺得切左啲皮冇咁脆😌😌跟住小炒王送飯一流,有蝦米白飯魚乾,真心推介,我地仲叫2個自由配搭-香腩炒包菜-鮮魷炒芥蘭 ,都幾大碟下價錢都ok.小食我地就叫左涼拌皮蛋,炸蓮藕蒜,香雞翼尖,本人就覺得個炸蓮藕真係好好食,而且佢呢度啲餸送啤酒一流👍🏼同埋佢晏晝係唔係開嘅主要做晚市*門口就有位泊車價錢合理可以一試:D
諗住求其食餐飯,點知搵到好野!!😋
我地5個人去食叫左1隻燒雞,3碟小炒同3碟小食
燒雞
燒雞
  • 特色燒雞
  • 炸蓮藕
  • 小炒王
偶然發現翠怡的轉角開左間新餐廳 - 雞屋, 是間簡單裝潢的小店, 一向甚少到那邊食飯, 和2個朋友看著餐牌金黃色的燒雞, 膽粗粗決定一試,等左一陣, 店員安排我地坐低, 第一次去當然係睇相黎點,  我地點左:明爐燒雞: 金黃色,皮脆肉嫩, 一搣隻雞脾就流哂啲肉汁出黎,  而且調味啱啱好, 好食到真係停唔到! 店主建議客人自己手撕黎食既, 有手套比我地,唔洗驚整到對手油淋淋, 貼心既!臘味炒芥蘭: 臘肉真係好香, 平時會嫌油, 但呢度我真係會直接食, 用黎炒芥蘭一流,好有屋企既味道!涼拌皮蛋: 皮蛋好好食, 一食就知係靚皮蛋黎, 可再辣一點。炸蓮藕: 必點的小食, 很少地方有在賣, 香料味道恰到好處。總結: 燒雞堅正! 住大埔咁多年, 食過唔少餐廳, 呢間既雞真係數一數二好食, 店舖好乾淨,坐得都舒服, 食得出係有心機煮而唔係hea野, 會再幫襯~

2017-01-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 明爐燒雞
  • 臘味炒芥蘭
  • 涼拌皮蛋
  • 炸蓮藕
2017-01-22 1429 views
咁啱今年係度食團年飯,啲燒雞好脆又好多汁,以前食親啲雞都係外面脆,入面乾到死,但係尼間嘅燒雞唔同,啲汁鎖晒係啲肉入面,一搣開啲雞,肉汁流晒出嚟,夠晒味,唔洗加其他汁,正!
2017-01-22