2K
2021-07-04 369 views
位於灣仔駱克道「李家」主打家庭式韓國料理,一入到餐廳見到黑媽媽,以為落場,原來是營業中。內裏格局有點似迷宮,每一個卡位都間得好高,同時可讓客人保留多一點私隱度。我們二話不說點了這裡最出名的炸雞去骨半半炸雞$178「原味、甜辣」奉上枱這一碟炸雞時,我們個心離一離,因為真係超大碟,兩款味道炸雞各有七八件,完全係挑戰我哋食炸雞嘅極限。先是一口原味炸雞,粉漿超級香脆,五香粉嘅味充斥着味蕾、雞肉翼嫩滑可口,拎上手亦唔太感覺有油膩感,吾錯。至於甜辣味那款炸雞,外層索滿甜辣味醬汁,不過以甜為主導,唔太感覺到有辣味,反而更啱我哋口味。但要兩者比較我較喜歡原味炸雞多一點。海鮮蔥餅$158份量十足,我們豪氣點將它切開四件,如果話佢係蔥餅我覺得佢更加似蛋餅,材料都不弱,有大蝦、蜆肉、大葱、洋蔥絲等等,食落去都好香口,但味道略淡。因為朋友怕唔夠飽點多窩烏東$68我成日都講:「嗌嘢食唔好眼闊肚窄」因為這裏嘅出品真係好夠份量,下次諗清楚先至點,雖然只係一個好普通嘅烏東,並附上泡菜,湯底都係冇乜味,不過朋友都可以努力咁將佢吞晒落肚。我建議下次嚟要嗌多幾個朋友,兩個人選擇不多。
位於灣仔駱克道「李家」

免費小食

我們二話不說點了這裡最出名的炸雞
去骨半半炸雞$178
「原味、甜辣」

奉上枱這一碟炸雞時,我們個心離一離,

海鮮蔥餅$158

份量十足,我們豪氣點將它切開四件,

因為朋友怕唔夠飽點多窩
烏東$68

我成日都講:「嗌嘢食唔好眼闊肚窄」

我建議下次嚟要嗌多幾個朋友,兩個人選擇不多。
2021-07-01 148 views
李家 (灣仔)灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖韓式拌飯$68拌飯份量很多,泡菜甜甜酸酸,加上韓式紫菜,和煎蛋,跟在韓國吃到的差不多味道,很香麻油味。蜂蜜蒜蓉炸雞半隻$98蜂蜜甜甜的,蒜蓉鹹香味濃,炸得雞肉外層香脆,內裡雞肉嫩滑!份量多,一大碟夠三個人吃,跟在韓國吃到的味道差不多。這個時候最好來一杯啤酒。我自己曾經在屋企試過炸這個雞,但絕對沒有這裏做得好吃。芝士辣海鮮炒年糕$158非常多芝士鋪在面頭,年糕的份量也多,海鮮鋪滿在底層,滿滿的蝦和鮮魷魚,加上少少辣辣的泡菜,吃的時候幾香口又開胃。最緊要是芝士拉絲的!裏面除了有炒年糕,還有炒烏冬,所以一個炒年糕的份量已經可以食飽一個人,這個海鮮炒年糕基本上是兩三個人一起吃也可以。芝士雞蛋卷$128芝士非常香口,夾在蛋卷中間,熱騰騰的時候吃還是拉絲的,蛋捲非常飽滿,應該用了很多蛋去卷成,用料充足!Somersby Apple Cider$88來一杯酒精類飲品,一邊吃炸雞一邊飲酒,就好想韓劇裏面的主角。

李家 (灣仔)
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖

韓式拌飯$68

蜂蜜蒜蓉炸雞半隻$98

芝士辣海鮮炒年糕$158

芝士雞蛋卷$128

Somersby Apple Cider$88
2021-07-01
$200 (Lunch)
2021-06-04 871 views
又係由中學開始認識既炸雞店,對佢既印象本身仲停留係外賣炸雞杯,但係發現原來係有得堂食呢日再去回味一下🙈初初係門口望入去仲以為休息,入到去原來係餐廳燈光偏昏暗者🤣坐低無耐就會送上前菜,有酸蘿蔔同埋沙律菜🤫▪️ 半半炸雞 (原味 + 甜辣味)(7/10)💲178有分有骨炸雞$168同無骨版本 $178 ,懶人一定揀後者🤪炸粉粉漿份量適中,原味外皮比較乾脆,內裡啖啖肉都暖身同埋唔會太嚡,而甜辣味既就淋上超多醬汁,個皮無原味咁脆,以甜味為重,尾段會有少少膩🤭整體份量都幾多好飽肚▪️ 酥炸魷魚鬚 + 年糕湯套餐(7/10)💲158熱辣辣既酥炸魷魚鬚,炸粉比炸雞薄身,食落香脆可口,魷魚質感爽口彈牙,可以蘸上沙律醬🦑個年糕湯加上左辣醬,入口帶點辣度但可接受,有韓式魚糕片同埋軟糯年糕,仲有一碟仔泡菜,如果多返一點湯無咁稠身更好😛▪️ 辛辣麵(7/10)💲68叫左個辛拉麵,硬係覺得出街係韓國餐廳度食既同自己係屋企煮會唔同☺️辛辣麵比起年糕入味些少,食落會微辣,加上蔥花同蛋花,但同樣地湯底略淺,麵條比較快索曬啲湯▪️ Asahi 💲45▪️ 梨汁(7.5/10)💲35本身想飲桃汁,可惜已經賣曬,唯有轉做梨汁,估唔到有

▪️ 半半炸雞 (原味 + 甜辣味)(7/10)💲178

半半炸雞 (原味 + 甜辣味)

▪️ 酥炸魷魚鬚 + 年糕湯套餐(7/10)💲158
酥炸魷魚鬚 + 年糕湯套餐

▪️ 辛辣麵(7/10)💲68
辛辣麵

▪️ Asahi 💲45

▪️ 梨汁(7.5/10)💲35

Asahi  +  梨汁

本身想飲桃汁,可惜已經賣曬,唯有轉做梨汁,估唔到有驚喜🍐感覺係自家製,飲到好天然清新既梨味,同埋有梨肉蓉,解渴度一流😍

🔎 整體評分(7/10)
酥炸魷魚鬚 + 年糕湯套餐
辛辣麵
Asahi  +  梨汁
2021-02-28 2342 views
唔知點解突然間好想食韓國嘢但同一時間又想試新野, 於是就揀咗呢間李家, 同朋友一齊食晚餐<芝士雞蛋卷>大食妹覺得每一間餐廳都有佢嘅特色菜式, 而李家嘅必食就一定係呢個芝士雞蛋卷啲芝士塞滿晒成個雞蛋卷, 非常有誠意而且雞蛋仲有蛋汁, 同普遍乾爭爭嘅雞蛋卷好唔同上高淋上咗好多茄汁同蜜糖芥末大家嚟到一定要食<魚餅湯>但大食妹要特別推介嘅係比較冷門嘅魚餅湯李家嘅魚餅湯湯底非常清甜, 用咗白蘿蔔熬製, 裏面仲有白菜、菇菌同好多唔同種類嘅魚餅仲要用石鍋上, 飲落熱辣辣, 而且非常足料<半半炸雞>黎到食韓國嘢又點可以唔食炸雞呢半半炸雞可以俾你隨意挑選兩隻口味, 咁就唔怕食膩啦大食妹就揀咗一鹹一甜嘅口味<醬油炸雞>鹹嘅方面揀咗醬油炸雞醬油炸雞非常入味, 油炸感相對較低, 味道唔錯<蜂蜜蒜蓉炸雞>而蜂蜜蒜蓉炸雞就比較deep fry, 脆卜卜嘅外皮比蜂蜜包裹住, 天然甜蜜但係前菜就相對冇乜誠意
唔知點解突然間好想食韓國嘢
<芝士雞蛋卷>
啲芝士塞滿晒成個雞蛋卷, 非常有誠意
而且雞蛋仲有蛋汁, 同普遍乾爭爭嘅雞蛋卷好唔同
上高淋上咗好多茄汁同蜜糖芥末
大家嚟到一定要食
<魚餅湯>
但大食妹要特別推介嘅係比較冷門嘅魚餅湯
仲要用石鍋上, 飲落熱辣辣, 而且非常足料

<半半炸雞>
黎到食韓國嘢又點可以唔食炸雞
半半炸雞可以俾你隨意挑選兩隻口味, 咁就唔怕食膩啦
大食妹就揀咗一鹹一甜嘅口味

<醬油炸雞>
鹹嘅方面揀咗醬油炸雞
醬油炸雞非常入味, 油炸感相對較低, 味道唔錯

<蜂蜜蒜蓉炸雞>

但係前菜就相對冇乜誠意
  • 芝士蛋卷
  • 蜜糖蒜蓉炸雞
  • 魚餅湯
2021-07-24 13 views
放工同朋友去咗灣仔食依間韓國餐廳 聽聞佢嘅炸雞係超級好食🤣入到去舖頭嘅感覺真係麻麻地 好暗 好迫 環境真係好一般 不過嘢食又真係幾好食喎🤣主菜嚟之前先嚟咗兩個前菜 一個係酸蘿蔔 另一個係高麗菜配沙律醬 兩款都係麻麻地我哋嗌左兩樣嘢食 第一樣係魚餅湯($158) 佢有三種辣度選擇 我哋就揀咗小辣 睇相就知佢份量真係超多 好啱一大班朋友一齊分享 好多好多魚糕 咁耐冇去過韓國 一次過食到咁多魚糕真係好幸福 個湯微微辣 唔會話食到好辛苦 非常濃味 不過湯底整體偏鹹 我哋就叫咗侍應俾咗一杯熱水我哋加落去 加番啲熱水個味道就會好好多 我哋都覺得呢一個係幾好食嘅嚟到依度一定要嗌炸雞 我哋就叫咗醬油炸雞($168) 我哋加咗$10將佢變成無骨雞 好大份 每一舊雞都係好嫩滑同juicy 炸雞嘅炸皮唔係話好厚 都幾脆 所以唔會話食到好膩 而炸雞嘅皮充滿着醬油汁 好入味 略為少少鹹 但係整體水準都係幾高我覺得餐廳食物嘅份量好多 真係好適合同一大班朋友嚟食 環境確實一般 但食物質素幾好

2021-07-18 12 views
突然想食炸雞,我第一時間諗起<李家>,李家的炸雞真係無得輸😋!一坐低先送上前菜白蘿蔔和椰菜絲🔥Best choice🔥半半炸雞(原味+甜辣)$168一個價錢,可以試晒兩種味道,絕對係最佳選擇!而且只要+$10就可以轉埋無骨炸雞,啖啖肉好滋味😌。原味炸雞跟尖沙咀店食過一樣,外脆內嫩,肉質鮮美🥰。第一次嘗甜辣味炸雞,醬汁調配得合度好處,又不影響雞肉鮮味,無得頂👍🏻。全鰒蔘雞湯$198平時成日捱夜,係時候補一補,叫咗補氣養生的人蔘雞湯🍲。熱騰騰♨️滾住上枱效果非常澎湃,還有陣陣人蔘香味,忍不住連續吃了三碗。除了整隻雞、紅棗、糯米等等基本食材,還有兩大隻鮮鮑魚,非常足料,食完真係好滿足😌。Fruit Soju 青葡萄味$70食炸雞點少得Soju,青葡萄味甜甜的,幾啱女士飲,不過略為唔夠凍。

一坐低先送上前菜白蘿蔔和椰菜絲

🔥Best choice🔥

半半炸雞(原味+甜辣)$168

全鰒蔘雞湯$198

Fruit Soju 青葡萄味$70

2021-07-12
  • 甜辣炸雞
2021-07-15 20 views
前排係尖沙咀食過一次李家,嘢食都好有質素,今次經過灣仔嘅分店,忍唔住要再食😆芝士辣海鮮炒年糕 ($158)- 芝士份量超級多,多到每舊年糕都覆蓋到,鹹香惹味,而且年糕Q彈,咬落煙煙韌韌,口感十足,仲有海鮮配搭都好多元,有青口、蜆肉、大蝦,鮮味滿滿,仲有份量十足嘅烏冬,好正啊😋海鮮蔥餅 ($158)- 蔥餅煎得幾好食,材料十足,海鮮有蝦、魷魚、蜆肉,啖啖都鮮味十足,連埋滿滿嘅大蔥,新鮮脆身,成個海鮮蔥餅口感十分豐富,每啖都格外滿足😆餃子拉麵 ($68)- 拉麵係韓國嘅辛辣麵,果然唔會令人失望,麵質彈牙滑身,湯底辛辣十足,惹味無比,每啖都好爽口,辣得過癮🤩- 餃子大件厚身,菜同肉嘅比例均衡,咬落去每啖都爆汁,好好味啊🤤- 可樂(+$6)冰凍透心涼,解熱一流,配搭辣麵一個字—「爽」😋青提子啤酒 ($88/PINT)- 第一次試呢隻青提子啤酒,一上檯visual就好有衝擊,大大枝,入口格外酸甜,清新爽口,唔單單淨係得啤酒嘅甘味,鍾意refreshing嘅啤酒嘅人一定要叫啊😋餐廳員工都好好人,服務態度好,而且上菜速度好快☺️

芝士辣海鮮炒年糕 ($158)
芝士辣海鮮炒年糕

海鮮蔥餅 ($158)
海鮮蔥餅

餃子拉麵 ($68)

可樂

青提子啤酒 ($88/PINT)
青提子啤酒

餐廳員工都好好人,服務態度好,而且上菜速度好快☺️
2021-07-01
$263 (Lunch)
可樂
青提子啤酒
2021-07-14 14 views
去開灣仔d餓,經過李家決定同朋友去食炸雞。間店都幾暗,暗到差d以為冇開門😅坐低之後首先會送上個前菜,睇下menu跟住就落單。我地2個人叫左個海鮮薄餅,半半炸雞 同 乾明太魚湯。半半炸雞有齊原味同甜辣味,加10蚊可以選擇去骨,食落啖啖肉,岩哂懶人。原味既皮炸到金黃色好香脆,甜辣味既就淋滿哂甜辣醬。炸雞食落唔會油膩,入面既肉仲好嫩滑。乾明太魚湯明時韓國餐廳都好少機會食到,成鍋滾住咁上枱。熱辣辣既魚湯好香好清甜。入面有蜆,明太魚乾,豆腐,豆芽等等好多材料,十分特別。海鮮薄餅估唔到咁大個🙈用左蝦等等既海鮮,比較飽肚。。。李家灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖。。

坐低之後首先會送上個前菜,睇下menu跟住就落單。

我地2個人叫左個海鮮薄餅,半半炸雞 同 乾明太魚湯。

半半炸雞

海鮮薄餅

估唔到咁大個🙈用左蝦等等既海鮮,比較飽肚。

李家
灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖

2021-07-12 14 views
今日去左食韓國野呢間餐廳係銅鑼灣,地鐵站行5分鐘就到,好就腳餐廳播住kpop勁有韓國氣氛食物方面,基本上平時韓國餐廳叫到既野呢度都有,仲見到有好多款特色炸雞,但因為朋友喉嚨痛,唯有下次嚟先至再叫我同朋友叫咗人蔘雞湯同泡菜煎餅泡菜煎餅:呢個泡菜煎餅同樣分量十足,一上枱已經聞到好香嘅泡菜味,佢個餅皮煎得幾香脆,咬落去超級香口,真係冇得頂人蔘雞湯:呢個人蔘雞湯好大煲,入面仲要好足料,仲有兩隻鮑魚,蔘雞湯熱辣辣,人蔘味好香,啲雞肉好嫩,冇煮過龍,真係抵讚我諗入面足足有成隻雞食極都仲有雞肉,淨係食呢個都夠飽最後要讚下佢哋嘅店員,超有禮貌!
今日去左食韓國野

呢間餐廳係銅鑼灣,地鐵站行5分鐘就到,好就腳
餐廳播住kpop勁有韓國氣氛

我同朋友叫咗人蔘雞湯同泡菜煎餅

我諗入面足足有成隻雞食極都仲有雞肉,淨係食呢個都夠飽

最後要讚下佢哋嘅店員,超有禮貌!

2021-07-12
Dinner
2021-07-12 13 views
讀書時期曾經有一排好興食炸雞🍗,當年第一間試嘅韓式炸雞就係李家,自此之後一直念念不忘,估唔到隔左咁多年再食,水準依然保持得到,放工後同好友/另一半去食炸雞🍗飲啤酒🍻暢所欲言嘅感覺真好!🍗半半炸雞(原味加甜辣)$168無雞骨另加$10超推介原味,外皮酥脆,雞肉嫩滑多汁甜辣好多醬,對我嚟講辣左少少🍳芝士雞蛋卷 $128好多層蛋槳捲成一大舊,芝士拉絲好厲害🍊濟洲橙汁 $35酸酸甜甜,好岩食完炸雞飲話啖🧉蘆薈爽 $35味道清甜,好多蘆薈粒粒有咬口環境唔會話好舒適,但食到好味嘅炸雞都值得嘅!

🍗半半炸雞(原味加甜辣)$168
無雞骨另加$10
超推介原味,外皮酥脆,雞肉嫩滑多汁
甜辣好多醬,對我嚟講辣左少少
去骨半半炸雞(原味加甜辣)

🍳芝士雞蛋卷 $128
好多層蛋槳捲成一大舊,芝士拉絲好厲害
芝士雞蛋卷

🍊濟洲橙汁 $35
酸酸甜甜,好岩食完炸雞飲話啖

🧉蘆薈爽 $35
味道清甜,好多蘆薈粒粒有咬口

環境唔會話好舒適,但食到好味嘅炸雞都值得嘅!

2021-07-07
去骨半半炸雞(原味加甜辣)
芝士雞蛋卷
2021-07-12 9 views
韓式炸雞風潮尚未完結適逢星期六就來放肆一下人在銅鑼灣就來試試這家李家菜單有多款韓國菜和飲料先點蘋果氣酒和濟洲橙汁我們二人點了半份原味半份甜辣炸雞即叫即炸沒有不好吃的理由咬下去出煙雞肉相當嫩滑甜辣醬汁令味道更上一個層次我比較喜歡原味因為雞肉香味較突出另外點了乾明太魚湯此湯是韓國傳統家常湯品料理韓國人經常用來解酒和解宿醉明太魚是鱈魚的一種含豐富蛋白質和氨基酸此湯品清甜入口清爽明太魚乾份量頗多湯料有豆芽菜豆腐和蜆肉等吃過熱氣炸物後最好喝這款湯
韓式炸雞風潮尚未完結
蘋果氣酒和濟洲橙汁
2021-07-10
蘋果氣酒和濟洲橙汁
2021-07-11 13 views
🍴係餐廳邊食住野邊睇電視播Kpop感覺好正~芝士辣雞炒年糕$168超拉絲超多芝士🤤係佢半溶化個陣連埋炒雞同年糕一齊食好享受😎餐牌有兩條辣椒🌶️我地叫少辣都接受到呢個辣度~辣炒雞同年糕用上韓式辣醬好惹味😚個人好鍾意原味無骨炸雞$168岩岩炸燒上枱超超超熱而且好香,無骨要加十蚊都抵比,食起黎方便好多黃桃$128咁熱的天氣食冰鎮水果就岩哂,有厚肉又甜的黃桃、奇異果、蕃茄仔同提子乾,超降溫整體覺得唔錯~
🍴係餐廳邊食住野邊睇電視播Kpop感覺好正~

芝士辣雞炒年糕$168

原味無骨炸雞$168
原味炸雞

黃桃$128

整體覺得唔錯~
原味炸雞
芝士辣雞炒年糕
餐廳:李家 (灣仔)地址:灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖好耐之前食過李家嘅尖沙咀分店,已經深深比佢哋嘅炸雞吸引住🍗,今次去到灣仔駱克道嘅呢間分店,決定試多啲佢哋唔同嘅韓式食物🇰🇷格局同尖沙咀店無異,以幽暗浪漫嘅燈光配搭住K-pop歌曲🎵,成間餐廳都喺卡位,是但坐任何一個位都係咁舒服😌✝️無骨原味炸雞 $168佢哋嘅炸雞真係世界級😍,所有炸雞都喺即叫即炸🍗,一碟有接近20舊😂,多到傻。無骨炸雞嘅好處就喺每食一啖都係啖啖肉,上到枱仲喺熱辣辣,炸到超香脆嘅外皮,包住非常多汁惹味嘅雞肉,不過有幾舊就比較皮厚咗少少🤏✝️韓式燒肉餅 $188呢個燒肉餅就好似我哋平時食嘅漢堡扒咁,一份有3大塊,唔好睇佢好似有啲貴,其實所用嘅肉料都幾高級同新鮮👍。肉餅掂到鐵板仲喺「滋滋」聲,香煙四散聞到都覺得好味😋。肉餅唔嚡,肉香味濃,蘸埋燒汁食就更加吸引,另外仲有唔少煎年糕同埋洋蔥🧅✝️年糕餃子湯 $88一鍋有六至七隻菜肉餃子🥟,餃子皮薄,湯年糕都唔少,煙韌嘅年糕片增加咗飽肚感,加入咗紫菜嘅清湯,食完都忍唔住飲多幾啖😆西灣河仲有一間分店,唔知之後有冇機會去埋果間分店食嘢呢🤪
餐廳:李家 (灣仔)
地址:灣仔駱克道405-419華發大廈地下C舖

✝️無骨原味炸雞 $168
佢哋嘅炸雞真係世界級😍,所有炸雞都喺即叫即炸🍗,
一碟有接近20舊😂,多到傻。

✝️韓式燒肉餅 $188
肉餅掂到鐵板仲喺「滋滋」聲,香煙四散聞到都覺得好味😋。

✝️年糕餃子湯 $88
一鍋有六至七隻菜肉餃子🥟,
餃子皮薄,湯年糕都唔少,煙韌嘅年糕片增加咗飽肚感,
加入咗紫菜嘅清湯,食完都忍唔住飲多幾啖😆

西灣河仲有一間分店,唔知之後有冇機會去埋果間分店食嘢呢🤪
2021-07-10