2016-04-20 424 views
行完街好肚餓就緊係要搵好野食啦⋯⋯見到原來李家已經開佐咁多間就決定再試因為幾年前係尖沙咀食過真係好好味! 食韓國菜又點少得炸雞呢揀雙拼就實無死啦⋯⋯ 甜辣炸雞真係甜😂😂😂又辣得好惹味😂😂好食;相反原味炸雞就無乜特別啦⋯ 年糕都係不可缺少既菜色⋯今次就揀佐芝士海鮮年糕⋯ 真係超級芝士⋯⋯⋯個人覺得一般般,因為太多青椒同菜。芝士迷應該會鍾意 野飲都好多款⋯有埋韓國酒 但驚伏所以都係揀佐Apple cider😂😂 有埋小食喎🍤🍤總結:好似無之前咁好食喎🙈
因為幾年前係尖沙咀食過真係好好味!
食韓國菜又點少得炸雞
揀雙拼就實無死啦⋯⋯
年糕都係不可缺少既菜色⋯今次就揀佐芝士海鮮年糕⋯
有埋小食喎🍤🍤

總結:好似無之前咁好食喎🙈
2016-04-06 525 views
8點幾入座,冇乜人一坐底就有前菜食 醃蘿蔔幾正,夠酸我地眼大睇過龍😅😅,睇唔到有其他吸引d既炸雞所以就咁叫左個豉油炸雞望落色水都幾好第一舊食左雞翼,還算入味,仲脆口但之後食雞脾、雞胸就見到入面既雞肉冇乜豉油味 炸雞越食越辣🔥🔥🔥 再叫多左叫芝士雞蛋卷好大舊蛋卷😛切開就見到中間有好多芝士😋仲拉絲架!就算涼左d切都仲有拉絲👍🏻👍🏻上面既茄汁同芥末醬幫助去除芝士好膩既感覺係呢次晚餐最好食既一樣!
8點幾入座,冇乜人

一坐底就有前菜食
醃蘿蔔幾正,夠酸

我地眼大睇過龍😅😅,睇唔到有其他吸引d既炸雞

所以就咁叫左個豉油炸雞
豉油炸雞
望落色水都幾好

第一舊食左雞翼,還算入味,仲脆口

但之後食雞脾、雞胸就見到入面既雞肉冇乜豉油味

炸雞越食越辣🔥🔥🔥

再叫多左叫芝士雞蛋卷
好大舊蛋卷😛

切開就見到中間有好多芝士😋
仲拉絲架!就算涼左d切都仲有拉絲👍🏻👍🏻

上面既茄汁同芥末醬幫助去除芝士好膩既感覺

係呢次晚餐最好食既一樣!
2016-03-08
2016-03-12 569 views
今日黎到旺角啲嘢整,收完工整完野都已經差唔多九點,諗緊附近有咩啱食嘅時候,突然諗起李家,所以就決定去食個炸雞啤一啤。呢間位於煙廠街樓上嘅李家其實我都唔係第一次試,雖然價錢比普通餐廳貴少少,但係勝在唔使等位就有得食。差唔多每次你都好都係可以即入,唔會好似尖沙咀嗰間咁要排長龍。我哋去到間餐廳,已經可以即刻坐低。雖然之後你嘅人有時要等一等先可以入座,但都係十分鐘左右就坐得低。餐廳嘅座位比較疏落,多數枱都係坐四人卡位,由於今日唔係好覺有大枱,所以我都唔知其實佢啲枱拍唔拍得埋做大枱。但係如果3,4知己黎食飯,就唔使驚因為同隔離枱太近,佢把聲仲大過你搞到傾唔到計。不過可能由於現場既燈光太暗,每張枱主要用黎照明既只係得頭頂果盞燈,所以食食下飯對眼就會好辛苦,成個人都好似好眼訓咁。每張枱都會有2款前菜,包括係酸白蘿蔔同埋菜絲沙律(沙律醬好似試到有少少梅味,不過唔肯定)。食完仲可以無限refill。我次次黎呢到食,都由於主菜要等太耐 (15-20mins左右),都會fill多過1,2次。不過呢,你唔好expect呢到有好好既service,由我地入黎坐底開始,員工既態度都麻麻地,多數時間都係自顧自咁傾計

不過呢,你唔好expect呢到有好好既service,由我地入黎坐底開始,員工既態度都麻麻地,多數時間都係自顧自咁傾計,有時仲要企係我地隔離枱同自己員工吹水,聲量仲要大過我地。呢個價錢但咁既服務質素,好似有D唔值。

芝士辣雞炒年糕
呢個芝士辣雞炒年糕一上枱,已經超吸引我,因為佢勁多芝士舖係面,又多辣汁,如果係芝士迷一定超鐘意。
 不過可惜,佢雞同埋年糕唔係多好,D雞肉係一粒粒細細地,呢個菜式應該係sell緊芝士,而唔係辣雞同埋炒年糕, 哈哈!!
豉油炸雞
上次食完原味炸雞,所以今次就試下豉油炸雞。等左一陣,終於黎到炸雞,但係唔知點解望落好似細份過上次黎食。同埋呢個雞食落有少少咸,食完要飲返啖啤酒爽一爽先得。
500cc生啤油
炸雞又點可以少得杯啤酒呢,佢有分日式生啤同埋韓式生啤。今次我地就點左日式,個啤酒仲會送一小杯蝦條。成晚呢餐飯,原來最吸引我個蝦條
2016-03-08
2016-03-11 568 views
尖沙咀的李家開業至今,仍然門庭若市,每次經過都定必大排長龍,當知道李家在旺角開了分店後,便馬上到場一試,因為…旺角店沒人排隊嘛~入門時已被告知用餐限時1.5小時,我們一行四人點了芝士雞蛋卷,芝士味炸雞,鐵板燒五花腩,海鮮煎餅和泡菜海鮮湯(少辣)。芝士雞蛋卷芝士迷必試!蛋皮夠薄,內裏芝士份量超多!切的時候每個位置都可以拉出超長芝士!香濃美味一試難忘~芝士味炸雞朋友極力推介,這是炸雞配上芝士粉調味,一份的份量也很足,有雞胸,有雞上髀,有雞下髀連雞翼尖,芝士味非常香濃,而且雞塊炸得很香脆,一口咬下,外皮脆卜卜,沒有油膩的感覺,肉質雖不致嫩滑,但也沒有老掉,皮脆肉厚啖啖肉!鐵板燒五花腩這個五花腩肥肉瘦肉層次分明,不得不試!烤得非常出色,五花腩處理得宜,咬下去並未有油脂溢出,反而皮層有爽脆彈牙的口感,而且瘦肉部份肉質細嫩而多汁,相信這是上好的五花肉!海鮮煎餅這個菜上的時候已經涼了,蛋有點老,味道比較淡。泡菜海鮮湯我們點了少辣,來的時候味道也頗為辛辣,除了辣味,並未有嘗出海鮮的甜味,辣粉已經蓋過了所有味道。

芝士迷必試!
香濃美味一試難忘~

芝士味炸雞
朋友極力推介,
這是炸雞配上芝士粉調味,
一份的份量也很足,有雞胸,有雞上髀,有雞下髀連雞翼尖,

鐵板燒五花腩
這個五花腩肥肉瘦肉層次分明,不得不試!
而且瘦肉部份肉質細嫩而多汁,相信這是上好的五花肉!

海鮮煎餅
這個菜上的時候已經涼了,
蛋有點老,味道比較淡。

泡菜海鮮湯
我們點了少辣,來的時候味道也頗為辛辣,
除了辣味,並未有嘗出海鮮的甜味,辣粉已經蓋過了所有味道。
2016-03-01
  • 燒五花腩肉
  • 芝士炸雞
2016-01-05 1062 views
香港食韓式炸雞以李家最為馳名,除了尖沙咀的分店,前陣子在旺角都開了一間。午市時間經過,因為是樓上食店,相對少人,不用等位,當然要一試。一進餐廳看到一排排的卡位,店子不算大,應該可以容納十多枱食客。午時套餐很實惠,點了烤牛肉套餐,餐飲有汽水或茶可選,牛肉是以韓式BBQ醬醃好再炒的,味道不過不失,至於韓式的前菜很到位,有菜絲沙律、蛋餅(有點過「實」呢)等,單是kimchi已吃得AW津津樂道。因為很想一試李家的炸雞,冒著眼闊肚窄的風險,硬著頭皮,二人還是點了一盤原味炸雞(只有單點啊) 。炸雞的肉質很嫩滑,而且香脆的外皮不會很油膩,跟連鎖快餐店的不能相提並論。雖然餐牌上原味炸雞只有「一個辣」的拍數,朋友都「頂不順」連番喝水! 一整盤十多件炸雞,對兩個人來說份量還是太多了吧!午市套餐還有AW很喜歡吃的豆腐湯呢?!餐廳不斷播放K pop MTV,很有韓國風味呢~牛肉套餐已包括前菜、白飯、湯和飲料雞肉很嫩滑,炸粉不會太厚,不過辣味似乎有點重手

午市套餐還有AW很喜歡吃的豆腐湯呢?!
餐廳不斷播放K pop MTV,很有韓國風味呢~
牛肉套餐已包括前菜、白飯、湯和飲料
雞肉很嫩滑,炸粉不會太厚,不過辣味似乎有點重手

Other Info. : 店子在二樓, 有點難找囉~
2015-08-28
$120 (Lunch)
  • 韓式炸雞
  • XMAS15
  • #Promotion
  • Promotion
  • #XMAS15
拖肥姐話李家好,約多二對腳去食,拖肥姐仲話一定要叫呢三度菜,蔥炸雞 / 芝士辣雞炒年糕 / 燒五花腩肉之後再追加二款韓食,芝士蛋卷/芝士豬手🔥芝士辣雞炒年糕 及 芝士豬手,真係好辣呀🔥個個係咁飲水🔥飲飽服務總結:服務非常好,不停清垃圾桶,又服侍個芝士豬手, 分比我地食 食物好味指數排序:1. 燒五花腩肉 咸香厚切煙肉,個個都話好味道,再去李家,都只會係為佢2. 芝士豬手 越食越辣,越追食3. 芝士蛋卷 都係煎蛋卷夾芝士啫,平平穩穩啦,好難會難食4.芝士辣雞炒年糕 好多韓式辣醬,年糕又少,雞肉又碎濕濕咁,唔底食5. 蔥炸雞 啲蔥最好味,雞件又乾又鞋,皮又淋,大家各食一件後,就冇食雞,反而搶蔥食,啲雞真係好唔得,好睇唔好食
拖肥姐話李家好,
約多二對腳去食,
拖肥姐仲話一定要叫呢三度菜,
炸雞 / 芝士辣雞炒年糕 / 燒五花腩肉
之後再追加二款韓食,
芝士蛋卷/芝士豬手

食物好味指數排序:
1. 燒五花腩肉
咸香厚切煙肉,個個都話好味道,再去李家,都只會係為佢
2. 芝士豬手
越食越辣,越追食
3. 芝士蛋卷
都係煎蛋卷夾芝士啫,平平穩穩啦,好難會難食
4.芝士辣雞炒年糕
好多韓式辣醬,年糕又少,雞肉又碎濕濕咁,唔底食
5. 蔥炸雞
2015-10-03
  • 燒五花腩肉
2015-11-14 1104 views
從未試過食炸雞,諗住穩穩陣陣搵間頗出名嘅店試下。入到去服務員態度唔係咁好,粗聲聲氣咁叫我地去角落位嘅二人枱,見到其他枱都係4-6人枱,只有角落位係二人枱,無得揀唯有坐角落位。點了蜜糖蒜炸雞 同埋 蒸蛋湯,原來唔係湯,只係好普通嘅蒸蛋,一啲都唔特別。一碟炸雞應該係3人份量,2個人食唔晒,只得甜字,有啲漏,無乜蒜味,微辣,一心想試下韓國炸雞,其實同kfc嘅雞真係無乜分別。其他服務員態度麻麻,都係粗聲粗氣再三提醒用餐時間90分鐘,只得一個韓國叔叔嘅服務員態度好。我諗我都唔會幫襯呢間,係都去翻尖沙咀個間試。
2015-10-21 1327 views
試炸雞當然搵間最多人排既試啦,不過非常失望,叫芝士炸雞只係幾種芝士粉係面又冇撈均,雞又鞋又唔係想像中脆又乾淨淨,海鮮煎餅熱辣辣好正不過唔可以同媽媽唻食,百幾蚊食塊煎薄撐實俾人閙死,豬腩肉唔肥夠林不過好乾,試完晒覺得好DRY
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
前菜-酸蘿白&菜絲沙律
海鮮蔥餅
ok
2015-10-08 1095 views
朋友同我補祝生日~我病緊都要食炸雞~!XD旺角呢間李家新開~唔洗等位~一坐低先黎一D前菜~個蘿蔔好好食呀~主角炸雞~!新鮮炸起但唔油膩~而且雞既水份仲有係度~不過係原味辣左少少...病左飲唔到酒真係唔得~下之一定要送酒~燒五花腩肉 : 比想像中無咁肥膩~而且個配菜好好食~泡菜清曬~~~睇其他食評話無服務...都唔係呀~侍應記得我個杯係暖水~仲不停REFILL 家喎~下次會再同多D朋友黎試多D野~!
朋友同我補祝生日~我病緊都要食炸雞~!XD

旺角呢間李家新開~唔洗等位~

一坐低先黎一D前菜~個蘿蔔好好食呀~
下次會再同多D朋友黎試多D野~!

好彩朋友一早book定枱,如果唔係一定要等好耐,因為我地去到門口已經坐左好多人。不過呢,依度唔似其他韓食餐廳,唔係話佢裝修同口味,而係個餐牌。唔係好多食物可以揀,大路既石鍋飯,鐵板,壽司都無。如果唔食得辣既朋友,真係無野好食,仲有餐廳唔俾減辣。雖然係咁,佢既炸雞係整得幾好,甜甜辣辣。肉餅,幾好食,不過好油芝士烏冬幾好味,微辣,不過一定要熱食,凍左D芝士好硬燒五花腩,好油膩腸仔併盤,好普通由於全部都係肉,食完成口都係油,好肥膩,最好飲啤酒化左D肥,不過我地無叫,因為D酒都幾貴。題外話,餐廳地方唔大,如果人多就手㬹撞手㬹,好逼。記得係限時90分鐘,食得要快~

雖然係咁,佢既炸雞係整得幾好,甜甜辣辣。
甜辣炸雞
肉餅,幾好食,不過好油
肉餅
芝士烏冬幾好味,微辣,不過一定要熱食,凍左D芝士好硬
芝士烏冬
燒五花腩,好油膩
燒五花腩
腸仔併盤,好普通
腸仔併盤

題外話,餐廳地方唔大,如果人多就手㬹撞手㬹,好逼。
記得係限時90分鐘,食得要快~
2015-09-30
甜辣炸雞
芝士烏冬
2015-09-15 843 views
二人來到這裡想食炸雞, 但炸雞無得叫半份, 一份嘅份量對兩個人來說太多了, 退而求其次叫午市套餐.老公食牛肉定食 ($58), 佢用嘅牛肉似係打邊爐嘅肥牛, 醃得幾野味, 配菜亦多種類, 有椰菜沙津, Kimchi, 波菜, 芽菜, 著仔, 小形蛋卷, 半條腸及湯等, 都算均衡營飬, 味道不過不失.我叫嘅係雜錦石頭碢飯 ($68) 好大碗, 裡面有肥牛, 紫菜, 波菜, 芽菜, 蘿蔔絲及紅蘿蔔絲等, 撈埋韓式辣醤, 好好味.呢度午市套餐包一款汽水飲品, 任添.  除非係度打躉吹水, 否則對我呢D老人家黎講, 一杯就夠.午市套餐抵食, 無加一! 之不過服務員就有點奇怪!  有位女待應都幾欣勤, 又不時留意我哋叫左嘅餐黎左未, 又幫我哋追單, 但佢講野超大聲, 不停罵其他待應落錯order (係non-stop 地講), 佢帶埋個仔返工(我贊成僱主比僱員帶小朋友返工的!) 但罵佢個仔係度打機, 唔做工課勁大聲, 唔理其他食客感受.  好嘈.   成個感覺唔似係韓國餐廳用膳.

2015-09-12
$63 (Lunch)
☆★。☆★☆★。☆★☆★。☆★☆☆★。☆★☆★。☆★★。☆★☆★。☆★☆★。☆★☆★。☆★本來約左姐妹晚飯,變成-->3美女-->加咪我男人-->再加另一位大叔朋友=2男3女的突約晚飯~~又呢間又講間~(由於我晚點才到的關係~都係等佢地拎左位坐定定先)一黎佢地而家叫左個炸雞食下先~ half original half spicy~由於食左得返一兩舊就無影相LU~i like spicy~ 所以是ok der~~然後趕得及分配到一舊蛋~~本身老娘對日本卷蛋甜蛋之類的東東是沒有什麼大興趣的~但呢個仲有cheese~真的十分surprise 到我~(4粒星)我知ketchup 是傳統~但老娘就是覺得唔夾嘛~齊人再追加order~呢個真係正~ (5粒星)但又黎喇~你以為佢係燒五花腩咩?﹗其實佢係一舊Bacon~!!仲要係肥既!!!!!老娘鐘意配合旁邊的sidedish一齊食~~如果叫咪生菜包仲正~可是好野唔等人~幾個狂風掃落葉咁~差D0係我舉手想叫生菜時就清哂喇~!海鮮泡菜餅~~(2粒星)同我以前個韓國Roommate整既係全く違いますよ!!又濕又一掂就散哂~~有待改

i like spicy~ 所以是ok der~~

我知ketchup 是傳統~但老娘就是覺得唔夾嘛~
齊人再追加order~呢個真係正~ (5粒星)
但又黎喇~
燒五花腩肉
海鮮泡菜餅~~(2粒星)
同我以前個韓國Roommate整既係全く違いますよ!!
又濕又一掂就散哂~~有待改善
我地都order左個辛辣麵~(次次都覺得唔抵,但次次都會叫…)水餃同芝士年糕~分別都有3粒半星~但掛住食~無影相~~

到了這個見到都飽既超級芝士X3雞~~(4粒星)
其實雞是十分入味~可是芝士真的太多了~食到攬住個肚既我地真係食唔落~
但我地都無做大晒鬼架﹗ take away帶走~~

題外: 因為menu真係無我地想食既野…同咪最緊要係~~~仲未有酒牌,所以無酒飲~~~~~本來就是想要gals talk~來一個摸杯底~好失望呀~!!

簡單分享,希望大家鐘2~
2015-07-29
2015-08-09 1334 views
尖沙咀分店weekend幾乎大排長龍,揾食姐,要等不如食另1間~所以Lizzy 遲遲都未有機會試呢間朋友間口碑甚好 ge 韓國炸雞店!不過今日機會終於嚟嘞~事關佢暗地喺旺角開分店la!>>雙拼:甜醬炸雞mix 原味炸雞Yummyyummy! 個炸雞冇得輸,表皮鬆脆但又唔會太厚粉,裏頭肉質保持到細嫩ge 口感!甜醬款好惹味,愈辣愈食唔停口,亦比較有特色! 而原味炸雞就冇乜太大睇頭,炸得唔錯,但味道方面真係平平無奇,偏淡,感覺係喺冇醬汁點綴下,同連鎖炸雞店d 炸雞一樣,仲反而冇人哋 ge 原味咁香口!>> 魚片鍋配炸雞除咗beer, 一個清淡ge鍋都係唔錯ge 選擇,好似呢個魚片鍋,唔好睇佢手掌咁大個鍋,分量超多超足料! 魚腐,魚片,獅子狗同蔬菜滿滿1鍋,個湯好清甜,味精感覺唔算太重,大推!

>>雙拼:甜醬炸雞mix 原味炸雞
>> 魚片鍋
2015-08-05 1172 views
話說之前經常幫襯李家尖沙咀分店, 旺角開分店, 當然會離試試~一行6人7點幾左加去到, 因為有預約, 完全唔洗等我地叫左幾樣野食:芝士BB豬軟骨芝士超多, 豬軟骨好辣好辣, 不過好惹味仲有薯角比你配芝士食~芝士雞蛋餅不過不失~ 口感幾滑韓國醬汁炸鷄幾正宗, 夠辣, 肉質都算唔錯芝士炸雞其實即係原味炸雞加上大量芝士粉, 如果你鍾意芝士, 會覺得幾好味的總括來說, OK^^

一行6人7點幾左加去到, 因為有預約, 完全唔洗等

我地叫左幾樣野食:

芝士BB豬軟骨
芝士超多, 豬軟骨好辣好辣, 不過好惹味
仲有薯角比你配芝士食~

芝士雞蛋餅
不過不失~ 口感幾滑

韓國醬汁炸鷄
幾正宗, 夠辣, 肉質都算唔錯

芝士炸雞

總括來說, OK^^
2015-07-04
  • 芝士BB豬軟骨
  • 韓國醬汁炸鷄
  • 芝士炸雞
2015-08-05 1056 views
早排睇完電視既介紹,先知原來香港都有個食韓國炸雞既地方! 即刻上網睇食評,但係大家竟然覺得佢其他食物都唔好食! 咁我諗住炸雞都應該好食掛……晚上6點幾到達,店舖環境裝修幾簡陋! 成個餐廳得一張枱有人,個女侍應竟然安排我地2個人坐最角落角落既一張小枱。有水同有2個小食提供:菜絲沙律: 椰菜絲上面有pat千島醬,完。酸蘿蔔: 酸的蘿蔔,可以幫助refresh一下。炸雞可能要即炸既關係,等左15分鐘,終於有食物了。<原味+甜辣炸雞 $160 >餐廳其實有幾款炸雞,但可以兩溝的只有原味及甜辣味。首先講講原味: 雞唔脆,但唔油膩,當我滿心歡喜一口咬落去既時候就發現……咁大陣雪藏味既??? 我唔係話比雪藏雞我食有問題,(依家出面食野有幾可比新鮮雞你食丫~),而係冇整走D雪藏味就比人食! 唔係啵,睇節目仲話D雞係有特登醃過,仲會好味D,咁佢醃野既方法真係失敗! 味道唔好食,D雞幾滑都冇用!再講講甜辣味: 就係平時紅色盒個隻韓式辣醬撈埋頭先果D原味雪藏炸雞!! 淨係就咁用隻辣醬冇再加其他野去調味,毫無層次感! 仲有就係雞還雞,醬還醬既味道!! <芝士辣海鮮炒年糕 $160>一上枱,我地2個就嘩嘩聲

有水同有2個小食提供:
菜絲沙律: 椰菜絲上面有pat千島醬,完。
酸蘿蔔: 酸的蘿蔔,可以幫助refresh一下。

炸雞可能要即炸既關係,等左15分鐘,終於有食物了。

<原味+甜辣炸雞 $160

餐廳其實有幾款炸雞,但可以兩溝的只有原味及甜辣味。

<芝士辣海鮮炒年糕 $160>
一上枱,我地2個就嘩嘩聲! 成個面都係芝士! 芝士迷必愛呀!! 一夾……就夾左一大塊,成磅重既芝士出黎, 完全唔係溶落去, 淨係一大餅芝士,咁樣食都幾濟!
再講講個炒年糕,等等,我係叫炒年糕,唔係叫炒鳥冬! 但係我發現烏冬多過年糕,年糕數埋得10條左右!
個味道其實都幾似鑊仔pizza味,有大量既青椒同紅蘿蔔! 仲有海鮮。

值得一提既就係佢加水既速度幾快,一個鐘內,個女侍應加左3次水,但係佢竟然冇留意,我食到成碟都係骨,佢都冇比個鐵筒我放骨!

是日晚餐,2樣食物再加一,總共$352。

再值得一提既係,出門口有個男侍應好有禮貌歡送我地同按埋lift。

最後,我終於知道點解<李家>差評多過好評!
原味+甜辣味炸雞
芝士辣海鮮炒年糕