去到茶痴試左棉芝白桃烏龍,依個係是一款極具特色的奶蓋茶飲,融合了綿滑厚實的芝士奶蓋與清新茶底,為喜歡層次豐富口感的茶飲愛好者帶來不一樣的體驗。這款飲品以茶痴標誌性的芝士奶蓋聞名,奶蓋質地柔滑綿密,鹹甜味道調配得恰到好處,不會過於甜膩,反而與茶底的清香茶韻形成完美平衡。茶底選用了烏龍茶,茶香清新且帶有淡淡的白桃香氣,使整體香氣更加突出。值得一提的是,這款白桃烏龍奶蓋茶實際上並不含真實的桃肉,而是利用白桃香氣和桃干風味營造出水果的鮮甜感,適合喜歡水果香氣但不想果肉影響茶味的人士。但我比較喜歡有桃肉的茶飲。茶底本身調配得宜,口味清爽不苦澀,能平衡濃郁的芝士奶蓋,令飲品喝起來層次分明。甜度方面,這款飲品甜度適中,不會過分甜膩,令奶蓋與茶底的鮮味均能發揮出來。芝士奶蓋香氣濃郁,口感豐厚,份量也足夠,當奶蓋與茶底在口中融合時,既有茶的清新,也有奶蓋的滑潤。
2025-07-13 14 views
綿芝青森縣蘋果手搖。又忍不住去買了茶痴手搖,像是買上了癮般,就當是放工對自己的一種獎勵吧。這次試了新品,一來看海報便很想喝,二來是因為朋友一直大力推介他們的水果茶,所以這次點了綿芝青森縣蘋果手搖,一試便心心眼馬上喝光,太好喝了,蘋果味清爽又清甜而不膩,蘋果味很突出,就是主角,而且十分稱職,跟奶蓋很搭,濃而清都嚐到,絕配。奶蓋很夠味,濃濃的芝士香,明知邪惡,仍忍不住一口一口喝光。四十八元是絕對值得買的,喝完對此店的出品充滿信心。而且店員還會細心而有耐性慢慢解說,服務態度一流,一點也不輸深圳的
2025-07-12
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
2025-07-07 47 views
上次點了開心果燕麥奶後覺得很好喝, 便對這間手搖店充滿期望, 所以明知不便宜都想再喝的心情下便點了朱古力, 心想朱古力中伏的機會比較低, 結果當然是驚嚇。一如以往的點了全糖少冰, 結果居然不夠甜, 竟然, 朱古力不夠甜的後果是不好喝, 而味道亦很普通, 我覺得茶餐廳的更好喝, 所以要喝朱古力的話在這裡我個人要加糖, 未試過有沒有這個選擇, 但不會再在這間店點朱古力, 因為味道確實沒有特別好, 但價值卻是特別的貴。再試的話我會點別的喝。
2025-06-10
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
  • 開心果燕麥奶
2025-07-07 36 views
茶痴: 開心果燕麥奶真的非常好喝, 雖然要大約四十五元一杯, 真心不便宜, 亦沒有很大杯, 但真的一試難忘, 好喝到一口也沒剩。開心果味很濃, 開心果迷一定滿足, 甜度亦足夠, 跟燕麥奶很搭, 其實喝不出是燕麥奶就是。服務不錯, 除現金外還提供多個支付方式, 可以用信用卡便方便市民大眾不少, 這條街的其他手搖店都不接受信用卡, 顯得這間特別好, 貼心。而且服務員挺禮貌的, 如果價錢可以實惠一點就更好了。明白開心果成本貴, 但此店的其他手搖都不便宜
2025-06-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 開心果燕麥奶
-🪄 粒粒西瓜蘆薈 ($39) .行過新蒲崗嘅時候準備落大雨,天氣超級超級熱🥵然後見到「新鮮到乜咁嘅西瓜🍉」就即刻揀好!.❥ 粒粒西瓜蘆薈🍉🧊飲落係沙冰口感,超清爽超消暑!🧊西瓜好清甜 比較重水果香甜嘅果茶🍹西瓜唔算太碎 會咬到西瓜果肉 同埋底下有蘆薈 滿足到我飲嘢想咬嘢嘅心願😋.一句總結⚡️好清爽!夏天想飲啲甜嘢,清甜得嚟都會好解渴!🧊🍉 行過可以試吓🤣.🚙 泊車指數: 🤏🏼附近超多大貨車,繁忙嘅車路,byebye 錶位~ 最近係五芳街19號wilson parking 🅿️ ($26/ hr),偏貴而都算難泊(車都坐𨋢上去🙂‍↕️
🪄 粒粒西瓜蘆薈 ($39)

❥ 粒粒西瓜蘆薈🍉🧊
飲落係沙冰口感,超清爽超消暑!🧊
西瓜好清甜 比較重水果香甜嘅果茶🍹
一句總結⚡️
🚙 泊車指數: 🤏🏼
2025-06-18 97 views
#茶痴 #Chicha之前公司樓下有一間,上年執咗。無得飲好好味嘅 #牛油果鮮奶沙冰 🥑今日,有緣遇到另一分店,就想要 #牛油果🥑可惜,剛剛售罄。。。貪新鮮的我,見有新品:#綿芝蘆薈粉紅芭樂 🥤就試一試!好味道喎!😋芭樂汁的香味,只要微甜,正合我心意。🥰
#茶痴 #Chicha
之前公司樓下有一間,上年執咗。
無得飲好好味嘅 #牛油果鮮奶沙冰 🥑
今日,有緣遇到另一分店,
就想要 #牛油果🥑
可惜,剛剛售罄。。。
貪新鮮的我,見有新品:#綿芝蘆薈粉紅芭樂 🥤
就試一試!
好味道喎!😋
芭樂汁的香味,只要微甜,正合我心意。🥰
2025-05-29 155 views
$48杯開心果奶 價錢都幾貴 但味道係唔錯 咁開心果產品較貴都明 落單叫微冰話只可小冰 但真係好多冰 啲冰佔左至小一半 飲過幾次 有次熱天啲冰溶晒杯野冇咩味 個杯茶飲店黎講又偏細 性價比低
TakeAway
2025-05-06 151 views
滿心歡喜,諗住買杯抹茶飲飲,價錢$46仲貴過Starbucks,應該唔會難飲到去邊啦,點知到手最後俾咗杯青汁我,好難飲仲要好稀,完全唔似加咗鮮奶,係一杯抹茶加啲水落去,淨係得個苦味,有少少失望,見到隔離手作功夫茶抹茶賣緊$36,下次都係幫襯另一間,對杯抹茶好失望,滿心歡喜$46會得到一杯好飲嘅抹茶奶,仲要佢個名超級長,唔知乜嘢小山元宇治抹茶鮮奶,但係店員態度好好,有禮貌嘅呢樣加分,但產品真係要改善🥲
2025-05-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2025-01-02 293 views
話說最近終於去試咗茶痴嗰杯 熱綿芝加珍珠,一試之後真係心服口服,唔寫篇食評真係對唔住自己個胃!首先要講,呢杯熱綿芝嘅 芝士奶蓋,真係絲滑到一個唔得,入口嗰陣帶住少少鹹香,再夾埋下面熱辣辣嘅紅茶,一啖飲落去,層次分明到不得了!嗰種綿密嘅口感,簡直係一場味蕾嘅盛宴,無得輸!至於 珍珠,真係要俾個Like!佢啲珍珠啱啱煮好,彈牙得嚟又唔會太硬,甜度剛剛好,同個熱芝士奶蓋融合得無懈可擊。食到尾嗰陣,珍珠仲有陣陣嘅蜜糖香,唔會覺得膩,反而愈飲愈上癮。

2024-12-16
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • 熱飲
2025-01-02 206 views
話說我係一個鍾意飲嘢嘅人,平時試咗唔少新款,但茶痴呢杯 真係令我眼前一亮!一啖飲落去嗰種滋味,真係夠晒驚喜!未飲之前已經聞到陣陣桂花香,細膩得嚟仲好自然,配埋檸檬嘅清新酸香,成杯飲品香氣十足,好似仲未飲已經先開心咗一半。飲第一啖,桂花蜜嘅香甜即刻係舌頭散開,甜但唔膩,仲有啲天然嘅花香;跟住檸檬嗰陣酸味嚟得啱啱好,幫你「切」咗甜味,成杯感覺就係清爽得嚟好平衡。加埋杯入面啲粒粒檸檬肉,每飲一啖都有啲咬口,好似多咗層口感,又滿足又有趣。老實講,呢杯粒粒桂花檸蜜真係CP值超高,味道正,用料靚,仲可以解渴又清新。無論你係想下午偷懶,定係工作忙完之後「透一透氣」,呢杯都係絕佳嘅拍檔。
2024-12-29
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
在茶的世界中,焙茶如同一位低調的哲人,總是在細膩與濃烈之間,找到一個完美的平衡點。最近,我有幸品嚐了一款由「茶痴」製作的焙茶,瞬間被它特有的香氣和豐富的口感深深吸引。首先,僅僅是打開茶包的一瞬間,那撲鼻而來的烘焙香已經讓人感受到時間的沉澱。焙茶與生茶不同,經過炭火的細緻焙製,茶葉中的甜味與苦澀被柔和地融合,香氣更加集中。輕輕將茶葉注入熱水,整個房間瞬間彌漫著一種烘焙後的堅果香與淡淡的焦糖氣息,讓人迫不及待地想要一嘗究竟。
焙茶
2024-12-27
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
焙茶
2024-12-15 217 views
昨日路過新蒲崗茶痴,發現出咗熱嘅開心果燕麥奶茶,見行到餓餓哋,即刻買返杯試吓。近日天寒地凍,飲完好滿足🥰,熱版嘅開心果味更加豐厚濃郁,對於開心果烘絕對唔可以錯過
茶痴位於新蒲崗大有街嘅分店,有款飲品一定要試——綿芝杧果。呢杯嘢以香甜嘅熟杧果做主角,配埋綿滑嘅芝士奶蓋,真係夠哂有層次感。芝士奶蓋鹹香味濃郁,啱啱好同杧果嘅果香撞埋一齊,飲落去超級有驚喜。輕輕攪勻後,奶蓋嘅鹹香同杧果嘅甜味完美融合,每一口都好順滑,唔會太甜膩,反而係啱啱好嘅平衡。入面用嘅芒果肉,鮮甜得嚟又帶少少自然果酸,食落好juicy,完全唔假甜;新鮮杧果肉口感非常豐富,帶出更加清新的果香,飲完真係好爽快又解渴。夏天咁熱,嚟杯綿芝杧果,絕對係解暑神器。如果你經過新蒲崗大有街,千祈唔好錯過呢杯飲品,飲完保證你返轉頭再飲多次!
2024-09-22
  • 綿芝芒果
2024-10-11 686 views
近年來,開心果風味突然大熱,不僅出現在各類食品中,連飲品店也紛紛推出開心果相關產品。最近港式茶飲店「痴茶」喺新蒲崗大有街開咗分店,我早排經過即刻試吓開心果燕麥奶茶,因為呢排太多人講。這款飲品主打以日本開心果製作果醬,雖然成品的花紋可能不像社交平台上的照片那麼精緻,但味道確實出乎意料地香濃。開心果醬與茶底的搭配相得益彰,飲品表面還點綴了香脆的開心果碎,增添了豐富的口感。而店內的芝士奶蓋更是加分項,其質地輕盈,鹹香味濃郁,當攪勻後與奶茶混合飲用,奶香更為突出,口感順滑但不顯得油膩,難怪這款飲品已成為香港奶蓋排行榜前五名的常客。雖然價錢唔平,不過飲完都飽飽地,適合少少肚餓嗰陣飲。
2024-09-17
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2024-10-11 581 views
今日行街熱到爆,喺新蒲崗呢間飲品店今次試下啲健康啲嘅選擇,點咗杯「開心果燕麥奶」。一入口,哇,開心果嘅香味即刻爆發出嚟!配埋燕麥奶,口感滑溜之餘又帶少少堅果嘅獨特口感,飲落去真係好有層次。最驚喜嘅係呢杯完全冇平時食嗰啲開心果甜品咁粉狀,即係無咁開粉Feel,食到細細粒嘅果仁,咁證明用料堅,感覺健康得嚟仲充滿營養,我6歲嘅囝囝都好鍾意今飲,燕麥奶仲有淡淡嘅香氣,完美搭配!呢杯飲品真係啱哂想飲得健康又唔想犧牲味道嘅朋友🍵!下次一定會再試其他堅果系列!
2024-09-24