2020-12-31 74 views
又是年尾清假日子,走進長洲北眺亭一遊,上亭前,先來一個午餐,沿碼頭左邊一檔檔坐戶外海鮮小炒,今日天氣頗熱,疫情亦未有緩和趨勢,謹慎起見,都係搵間室內餐廳!經過呢間泰菜餐廳,外望入去人唔多,一於入去一試,兩人點了一個泰式細拼盤,一碗冬蔭湯底粉絲、冬蔭公炒飯同兩杯咸檸七份量絕不欺場,炒飯同粉絲都大大碗大大碟,細拼每款都有三至四件。冬蔭公炒飯,未食已聞到好重冬蔭味,佢o既炒飯唔係一般乾身,係帶點濕潤,但亦未至冷燴飯狀態。味道我覺得很有驚喜,配料多海鮮,亦有菇菌加入一起,材料豐富,味道夠辣冬蔭湯底粉絲反而冇咁辣,粉絲屬於粗身,配上豬頸肉同炸鳳尾蝦,不失一個好配搭。細拼有炸蝦餅、魚餅、雞翼、春卷,不過不失,有點點乾身,有改進空間。天氣熱飲上一杯咸檸七,舒暢!所以,去長洲除了海鮮亦可以有第二選擇

天氣熱飲上一杯咸檸七,舒暢!
所以,去長洲除了海鮮亦可以有第二選擇
冬蔭炒飯
冬蔭湯底粉絲配豬頸肉及炸鳳尾蝦
泰式拼盤(細)
咸檸七
2020-12-29
$100 (Lunch)
冬蔭炒飯
咸檸七
2020-08-25 567 views
暑假同小朋友一齊去長洲玩,因為限聚令,唔想吃海鮮套餐,所以就試下呢間嘅lunch set :主食:蝦膏肉鬆炒飯,值得推薦 泰式炒金邊粉,值得推薦 海南雞飯,小小伏 飲品:椰汁冰,青檸蘇打 咸檸七,一般般 …

主食:
蝦膏肉鬆炒飯,值得推薦

泰式炒金邊粉,值得推薦

海南雞飯,小小伏

飲品:
椰汁冰,青檸蘇打

咸檸七,一般般 …
蝦膏肉鬆炒飯
蝦膏肉鬆炒飯
2020-06-05 573 views
今日假期,就去長洲享受陽光海灘,中午有D餓啦,就係度搵食!長洲出名多街邊小食,但我地想係室內慢慢享受一餐,至於海鮮,今晚先食,於是搵下搵下見呢間泰國食店好似幾吸引,就揀佢啦!食泰國野指定要食金邊粉啦!呢碟泰式金邊粉幾特別,有好重既蝦膏味,D料又足夠,好有鑊氣!然後我地又叫左碟青咖哩豬肉片,個咖哩好香,味道濃郁,豬肉片份量又夠,用黎撈飯真係一流!食完正餐就試下D小食,因為都幾飽啦,所以只係叫左一碟芋頭春卷,炸得幾香脆,芋頭蓉好香甜!最後要介紹飲品,又一指定動作就係叫椰青啦!好甜,而且又有椰肉食!另外叫左杯青檸梳打,大熱天時解渴之選!
今日假期,就去長洲享受陽光海灘,中午有D餓啦,就係度搵食!

2020-02-26 742 views
今日和家人特意來長洲呼吸新鮮空氣,順道看到這家泰式餐廳,阿仔話想食海南雞飯所以就入去。海南雞飯,蝦膏炒飯和小食拼盤都很有水準,蠔仔粥更是令人驚喜,外加的沙爹雞肉串也很香口。我第一次吃蠔仔粥有那麼多肥美的蠔仔! 其他餐牌上的套餐和食物都很吸引和抵食,下次要再回來試吓!
蠔仔粥
2020-02-26
蠔仔粥
  • 小食拼盤
  • 雞肉沙爹
2020-01-30 496 views
由於屋企人話想食...見好似幾吸引岩岩坐低服務態度又差啲野食麻麻個冬陰公得個辣字蝦醬通菜又腥唔值呢個價錢如果唔系屋企人話想食真系即刻起身走冇下次........
由於屋企人話想食...
見好似幾吸引
岩岩坐低服務態度又差
啲野食麻麻
個冬陰公得個辣字
蝦醬通菜又腥
唔值呢個價錢
如果唔系屋企人話想食真系即刻起身走
冇下次........
2020-01-01 417 views
新一年新開始,筆者喺度祝大家新年快樂,踏入2020年嘅第一日,當然要食啲好嘢嚟迎接新嘅一年啦,呢間餐廳係長洲上邊少數嘅泰國菜餐廳,餐廳佈置十分有泰國特色,味道亦都拍得上係泰國食到既滋味,分量很大,如果兩個人黎食叫一碟炒野一碟菜已經很足夠了。
泰式金邊粉
蝦醬炒通菜
小食拼盤
2019-09-08 734 views
午餐來吃的,食物味道挺不錯。海南雞飯,雞的肉質嫩滑,油飯也很香。豬頸肉加雞翼的湯金邊粉。豬頸肉燒的很香,有肉汁不會乾。湯金邊粉的湯底味道剛好,不會太重味精味。飲品的選擇太多食客都會飲咸檸七或者椰子冰。
午餐來吃的,食物味道挺不錯。

海南雞飯,雞的肉質嫩滑,油飯也很香。

豬頸肉加雞翼的湯金邊粉。
豬頸肉燒的很香,有肉汁不會乾。
湯金邊粉的湯底味道剛好,不會太重味精味。

飲品的選擇太多食客都會飲咸檸七或者椰子冰。
2019-07-15 674 views
呢間排賽意外地平靚正星期六去咗長洲玩,晚餐唔想食海鮮,所以就睇下有冇泰菜可以食。沿住碼頭嗰條路行,見到一間泰菜,就望下佢個餐牌,價錢都非常合理。 當時只係六點鐘已經有一兩枱客,我諗應該ok嘅,就畀個機會佢啦 !入到去過多陣,客人陸續入黎,都差唔多坐滿咗成間餐廳啦。幫襯嘅有三四台似乎都係當地人。當地人會返轉頭食嘅,應該唔差得去邊既! 我哋叫咗套餐。套餐有冬陰功湯、蝦醬炒飯 、生菜包、芒果卷。 都係二百七十蚊!我覺得都算抵食!咁多款送入面,令我印象最深刻既係冬陰功湯。 佢落咗好多好多嘅香料, 同埋好多嘅餸又蝦又青口。 成個湯飲落好甜但感覺又唔係落得太多味精。我非常之鍾意呢碗湯!第二要推介嘅係佢嘅蝦醬炒飯。 個蝦醬炒飯有蝦醬味之餘, 仲落咗好多菜粒去住。食落好味之餘又有豐富嘅口感。 係我第二鍾意生菜包其實都係好食嘅只不過對於本身唔食辣嘅我嚟講有啲辣 呢個二人套餐其實夠三個人食,人少就唔好叫呢個餐啦下次如果再去,我會想試下散叫嘅嘢食。例如串燒呀、芝士焗扇貝呀等等,我見隔離枱都食得津津有味!
呢間排賽意外地平靚正

我哋叫咗套餐。套餐有冬陰功湯、蝦醬炒飯
、生菜包、芒果卷。 都係二百七十蚊!我覺得都算抵食!

生菜包其實都係好食嘅只不過對於本身唔食辣嘅我嚟講有啲辣

呢個二人套餐其實夠三個人食,人少就唔好叫呢個餐啦

• 冬陰公湯
2019-05-13 618 views
係繁華既市區生活得太耐,就算得兩日假期,都想遠離下城市既喧囂,享受短暫既寧靜,我地一致認同,不遠既長州島是最好既去處。因為喜歡泰國菜,就算黎到長州,都要食。哈哈😄食泰國菜點可以少左肉碎生菜包。正常好食。生菜一睇就知好新鮮。D肉碎炒得夠香。個炒飯一上臺就知中伏,因為唔明點解個海鮮炒飯會有番茄🍅,而且口感偏濕。無鑊氣。雖然有八爪魚,蝦仁,蝦米等海鮮但卻無咩鮮味。個豬頸肉份量好多,雖然燒得偏干。但有個汁點下都ok。薄餅都幾香口,配上咖哩一定好正。不過不失既一餐,不會影響快樂度假既心情。

因為喜歡泰國菜,就算黎到長州,都要食。哈哈😄

個豬頸肉份量好多,雖然燒得偏干。但有個汁點下都ok。

薄餅都幾香口,配上咖哩一定好正。

不過不失既一餐,不會影響快樂度假既心情。
2019-04-12 619 views
長洲有幾間泰國嘢,今次就幫襯咗呢間清邁. Lunch有set餐, 48蚊免加一,送埋嘢飲,好抵食. 海南雞,係好食嘅,雖然無三隻醬汁揀,但雞夠嫩夠滑,但量就唔算多,要慳住食🤣!飯係雞油飯,好香,配埋d雞係一流. 炒金邊粉,好大份量,味道ok,甜甜的,但食到最尾有d油. 餐飲都多選擇,有椰汁冰,珍多冰,龍眼水,鹹檸七等等,全部跟餐免費,唔洗計住計住. 價錢適中,嘢食ok,位置都算方便,去長洲諗唔到食咩可以試吓黎間.

2018-12-21 724 views
趁長假期未開始,和朋友入來長洲住兩天。在小島走了兩個圈,見這間泰菜的 menu 有蝦醬炒飯,我們就決定今晚來吃晚飯。-晚巿 5:30PM 開始,我們準時來到門口,但侍應說未開始;然後問我們有沒有訂位,她說已訂滿了。如果我們沒有預訂,要 8:00PM 才有枱。-我心想:「這麼受歡迎?今天才星期五!」-唯有下次才試,結果我們去了另一間泰菜。18:48PM 吃飽飽,沿途回去經過這間「清邁」,我們目定口呆了,全間餐廳..... 只有一張枱!-說好的 「8:00PM 才有枱」是什麼一回事?-如果因為 5:30 太早,廚房未準備好,老實說就好了,不用吹牛來推客的,不好看。
我心想:「這麼受歡迎?今天才星期五!」
說好的 「8:00PM 才有枱」是什麼一回事?

2018-12-03 492 views
去長洲玩唔想食海鮮,見到哩間泰菜,裝修幾有小島風情又企理,就想試下。吉列芝士魚肉卷哩個卷幾好食,外皮都ok脆,咬開中心係軟軟熱熱。香辣肉碎生菜包我覺D肉碎有少少咸左,用生菜包同配飯都ok。泰式炒金邊粉哩個粉幾有泰國地道既味道,有少少甜甜地,我幾鐘意,但食多d就覺得有少少油左。海蝦冬蔭功湯冬蔭功湯酸酸辣辣,又唔會太辣,幾惹味,不過餸就比較少,得一隻蝦咋,不過肉都爽口同新鮮既。點左個set,兩百五有四款餸,價錢中規中矩。如果去到長洲,唔想次次都係食海鮮,又想坐得舒服d,可以試下哩間泰國菜~

吉列芝士魚肉卷

哩個卷幾好食,外皮都ok脆,咬開中心係軟軟熱熱。

香辣肉碎生菜包

我覺D肉碎有少少咸左,用生菜包同配飯都ok。

泰式炒金邊粉

海蝦冬蔭功湯

2018-10-24 466 views
星期六無咩野做,走左入去長洲行下,隨便食埋夜晚,行過間泰國野。見餐廳同餐牌都唔錯就行左入去食野,叫左個海鮮炒金邊炒同小食併盤,嘢飲就叫左班蘭香茅茶同椰青飲。先講下個海鮮炒金邊粉,黎到個賣相都相當吸引,配料同海鮮都真係好多,對我嚟講成碟嘅份量都一般啦,味道真係唔錯,雖然少左份泰國風味,但係就真係好啱香港人口味,味道無咁辣、偏向甜甜地,我自己就覺得非常好味👍👍推介俾香港人另外,個小食併盤就真係好一般般,無咩特別。都講下嘢飲方面,個椰青都唔錯,至於個班蘭香茅茶就真係失望。因為自己預期香茅茶係啡色好入味的,但嚟到好似凍檸茶感覺無咩味😅😅
海鮮炒金邊粉
另外,個小食併盤就真係好一般般,無咩特別。
小食併盤
都講下嘢飲方面,個椰青都唔錯,至於
椰青
班蘭香茅茶
海鮮炒金邊粉
椰青
2018-08-18 489 views
好耐無黎長洲,今日難得一齊入到黎!先找間餐廳食下野,找了這間食泰菜的環境唔錯,算乾淨簡單!都有客人來食,就試一試幾樣食物!1. 青咖啡雞雞肉滑,唔算太辣!咖哩汁點麵包或飯一定好正!下次一定要試下蒜蓉飽,好似好吸引2. 馬拉戔椰菜苗好翠綠,好野味!上面在馬拉戔是微微辣的,香口又健康!3. 炒金邊粉(走蛋)因為朋友蛋敏感,所以走蛋!酸酸辣辣好野味,材料有:魷魚、菜、花生等等,都算唔錯!服務員態度一般,不算欣勤(特別是紋身矮一點的),如果改善了,會更好
好耐無黎長洲,今日難得一齊入到黎!
先找間餐廳食下野,找了這間食泰菜的

環境唔錯,算乾淨簡單!都有客人來食,就試一試幾樣食物!

1. 青咖啡雞
青咖哩雞肉

雞肉滑,唔算太辣!咖哩汁點麵包或飯一定好正!
下次一定要試下蒜蓉飽,好似好吸引
2. 馬拉戔椰菜苗
馬拉戔椰菜苗

好翠綠,好野味!上面在馬拉戔是微微辣的,香口又健康!

3. 炒金邊粉(走蛋)
炒金邊粉(走蛋)

2018-08-18
$65 (Tea)
馬拉戔椰菜苗
2018-06-24 505 views
本身入黎諗住食午餐,見48蚊仲有野飲送,點知原來星期日冇,變左58蚊冇野飲。開頭冇太大期望,見到朋友碟飯普通size,點知我碟金邊粉黎到勁大碟,真係嚇親我,可能因為粉平過碟豬頸肉飯啦。個汁酸酸甜甜幾開胃,火候適中,都幾好食,雖然我份人唔係話特別大食,但係最後都有堅持食曬成碟粉,唔好浪費人地一番心機。題外話,d女店員都幾靚女,女人仔打理間餐廳,應該都幾辛苦,但裝修都有設計過,絕對比得上出面d餐廳。大家入長洲都可以試下系度lunch呀,最好星期一至五黎啦!
2018-06-24
$60 (Lunch)
  • 泰式金邊粉