2014-04-25 4244 views
之前我說過,荃灣是素食館子的集中地,這一說,只代表新界區,而九龍區的素食集中地,就是令我們又愛又恨的旺角了。旺角同太子,可以說是同一區,在荔枝角道這一個邊緣地帶,租金當然比旺角的核心地帶便宜,這樣,也做就了不少的素食館子,選擇落戶此地,而我是次要推介的,就是位於荔枝角道的《慈航素食》。這《慈航素食》,並非一般的傳統齋舖,菜式亦同其他的新派素食有所區別。來這兒飲食,你會吃到中式,也會吃到西式,也有酸齋之類的東東,也有平時去佛堂,道友煮出的大盤齋菜,總之,半自助形式的晚餐,自助形式的午餐,種類不多但味道美,的確是可以吃個飽的。是晚的自助食品,有咕嚕素肉,酸筋、豉油筋、茄子、素叉燒、當然也有不同的蔬菜。自助選餐的地方不大,但種類的確是不少。味道上,算是不錯,這些東西,作為送飯的餸菜,作為頭盤的小食,的確是不錯,當中的炸雲吞,的確是值得一試。自助的選擇,當然也有湯羹類,不過,好不好味,因各人口味而異。主餐,也有一個湯,這次是美味的南瓜湯,西式的南瓜忌廉湯配椒鹽秀珍菇。椒鹽秀珍菇很讚,輕輕的椒鹽,令平凡的菇倍添香味,而南瓜湯,味道極湯,而且是沒有奶油的純素純南瓜湯,入口十分之香甜。另外的,就是是

另外的,就是是日的私房西式素食精選,當中有紫薯、素鮑魚、椰菜花,等等的食品,是100%純蔬食,只是有素鮑魚、素蟹柳兩個仿葷食品而已。造一個是茄汁味,熱辣辣即焗起,香味十足,尤其是紫薯,輕輕地帶甜,口感似蕃薯,但味道卻是普通的薯仔。
另一個是咖喱汁的,材料是一樣的,只是配送的汁不同。同樣的蔬菜,加了咖哩汁,味道更香,更惹味,更加之吸引。
甜品,是一個薏米糖水,微暖的糖水,入口清甜。這甜品,令我們感覺到,中國的傳統糖水,是有益的,以滋潤為主。這一種糖水,有時候,的確令人想多吃一碗。
《慈航素食》的素食半自助餐,簡單,但勝在夠豐富。選擇雖然來來去去都是那幾樣,但店方說是天天不同,而且每一樣,每一種,都非常美味。這一家小餐廳,雖然是提供自助餐,但做法是的確是有點像私房菜的,因為,每天提供最新鮮的食材,客人吃到的,全是店方當天的拿手好菜。

晚上$138一位 (半自助),平日午市$68一位(全自助),平日午市另有兩餸飯套餐。六、日午市$88一位(半自助),的確是非常實惠。
2014-04-24 2112 views
已經唔只一次去慈航食素, 今次菜色都好岩食~主菜係意粉,素食好少可有意粉,岩晒我意粉狂,我仲特登預早訂左盆菜拎走返去同屋企人食,食過返尋味,好想再訂盆菜呀~~屋企人都好鐘意食呢!! 得閒食下素清下腸胃都唔錯架! 今次唔記得影自助BAR TIM~唔好以為自助BAR任食質素就會差呀,佢同主菜一樣都係落足心機整,而且仲KEEP住REFILL架,唔怕唔夠食,食到勁飽咁走呀~~
天婦羅

羅宋湯+炸曼頭
素乳豬
素盆菜~~
2014-04-06 920 views
第一次吃素食自助餐,感覺新鮮,東西很好吃,服務態度很好,環境不差,食物味道岩晒我口味,原本以為素食會沒什麼味道,可是吃上去很入味而不油膩~~讚,可以吃很飽都感覺好像不會變胖XDD, 而且又健康又美味,值得再嘗試\(^o^)/\(^o^)/自助吧枱上有齊各種不同的素菜,涼拌,炸物,魚肉湯<-----特別推介,味道一流,忘記左相機食先,我飲左2碗,飽到差啲食唔落其他美食。海南雞飯,買相相當似,非常喜歡海南雞飯既飯,好似有小小豬油,食落去非常香口,果款“雞“平時我真的雞我永遠都食唔晒,素雞我一件都不留,可能真的無預計到美食加新奇,而且不怕油,真的不錯吃。頭盤+主菜+甜品======飽x1000000000最後老闆好熱心,不停介紹餐單上冇既素菜,應該怕煮多左會造成浪費,真的環保+愛心的老闆!!!!!!!讚

頭盤+主菜+甜品======飽x1000000000

2014-03-12 2049 views
估唔到因為食到痾...呢篇成為我第一篇食評...話說放假行街...路經太子...唔熟呢頭有咩食即管openrice下...搵到呢間食店係食素...呢排應酬多食得滯...諗住食素咪好囉...加上評語又唔差...點知一食就中伏...2個人一入到去唔使等位...招呼都唔錯既...好有禮...心諗無死...可惜一入到去坐低就見到隻昆蟲強哥...手指公咁大...正想同waiter講時又已經消失了...算啦...好喇點嘢食...我2個俾強哥搞到冇晒胃口...點個唔知乜嘢焗紫薯同雞飯...一放入口...焗紫薯d味好怪...似栗栗地又腥腥地既味..食2啖放棄唔食...可能食唔慣啦...個雞既texture又淋又梅梅地咁...淡而無味....好啦...當揀錯嘢食.......咁咪食自助bar既野啦...魚肉同翅唔錯...炸物一般...好lum...唔係好新鮮...可能炸左一段時間...最過份係d齋老味...又係有陣栗味......食完返屋企大家痾嘔2日...睇醫生係腸胃炎...到底係咪關食左呢d野我唔100%肯定...但除左呢餐...我地每餐都同其他人食既...其他人都無事...認真睇返d食評.....
估唔到因為食到痾...呢篇成為我第一篇食評...
個雞既texture又淋又梅梅地咁...淡而無味....
最過份係d齋老味...又係有陣栗味......
認真睇返d食評.....俾過好評呢間店既人...好似都有同一時間讚同一間食店...
Other Info. : 價錢的確係平...但值唔值自已諗
2014-03-05
同朋友臨時想食素食, 好彩WALKIN唔駛等~第一次食半自助餐形式的素食, 感覺良好, 又特別$138+10%自助BAR有齋鹵味, 涼拌, 炸物, 不同的素菜, 碗仔翅, "魚肉"湯已經可以食到半飽那個涼拌粉皮少少辣, 粉皮爽, 正! ENCORE左兩次~炸雲吞熱辣辣, 脆脆的 ! 炸芋頭片有點像拔絲的~自己弄了個兩溝:碗仔"魚肉"翅 ! 味道如真的碗仔魚肉翅 ! 差點忘了它是齋 !再來頭盤炸菇+南瓜湯炸菇好香, 好有西餐廳的FEEL, 南瓜湯也十分香濃"鮑魚"時蔬就沒有太特別主菜的焗"海鮮"有茄汁和黑椒汁選我選的是黑椒汁, 好香, 不太辣有好多不同的蔬菜茄子和南瓜最配 !"海鮮"是假的蝦,蟹肉等~ 可能因為黑椒汁的關係, 不會太假的味道不時的小食如炸豆沙薯仔波, 炸饅頭, 炒蘿蔔糕一吃那炸豆沙薯仔波, 立即喜歡上 ! 入面做得如年糕般, 軟軟的, 豆沙不太甜, 好好味~~可惜一人得一粒....最後甜品芝麻糊, 算做得幾滑~小小的店但味道不錯食得很滿足~~~
同朋友臨時想食素食, 好彩WALKIN唔駛等~

第一次食半自助餐形式的素食, 感覺良好, 又特別
$138+10%

已經可以食到半飽
那個涼拌粉皮少少辣, 粉皮爽, 正! ENCORE左兩次~
炸雲吞熱辣辣, 脆脆的 !
炸芋頭片有點像拔絲的~

再來
頭盤炸菇+南瓜湯
炸菇好香, 好有西餐廳的FEEL, 南瓜湯也十分香濃

"鮑魚"時蔬就沒有太特別
主菜的焗"海鮮"
有茄汁和黑椒汁選
我選的是黑椒汁, 好香, 不太辣
有好多不同的蔬菜
茄子和南瓜最配 !
不時的小食如炸豆沙薯仔波, 炸饅頭, 炒蘿蔔糕

最後甜品芝麻糊, 算做得幾滑~

小小的店但味道不錯
食得很滿足~~~
  • 炸豆沙薯仔波
  • 涼拌粉皮
2014-02-27 1521 views
響團購網站發現$39/$68素食歐式套餐, 好抵食, 之前已經有聽過朋友講呢間素食餐廳, 新潮西餐+傳統款式自助餐, 服務OK味道都OK, 咁啱今晚無約人, 立即買黎今晚去試下!訂左檯7:00, 去到唔使等位,不過好Full, 客量好多, 我一個人要搭檯...頭盤有三款, 先來了南瓜湯拼炸小麥饅頭, 南瓜湯清甜濃郁, 有口感,炸饅頭外脆內軟, 好吃...頭盤2 炸蕃薯, 茄子及炸錦鹵雲吞, 很脆口而不油膩頭盤3 涼拌麻辣粉皮如果嗜辣的朋友應該會不滿足, 不過我覺得辣度剛好,粉皮爽口而不韌主菜未黎, 店員已問要唔要小炒;麵醬油麥菜,油麥菜好新鮮好甜!配合甜麵醬來炒原來係好好的配搭!今天主菜是海鮮焗飯, 我改了意粉及黑椒汁(掛住食影唔倒張相都唔知添...)海鮮係素蝦同素帶子, 配菜有紫薯粒, 椰菜花, 意粉份量不算多, 黑椒汁味道調校得好好味, 不過一樣嗜辣的朋友應該不太滿足!食到一半主菜我已經飽左, 不過我一向唔算大食, 如果食量比較大o既男士可能只係份量剛剛好。食完成個主菜之後我已經食唔落糖水, 無食到>.<$68蚊真係超值, 到場加埋服務費$20, 一個套餐有咁多款式
頭盤-南瓜湯, 炸小麥饅頭
頭盤-粉皮, 炸蕃薯、茄子、錦鹵雲吞
主菜-焗海鮮意粉
麵醬油麥菜
響團購網站發現$39/$68素食歐式套餐,
好抵食, 之前已經有聽過朋友講呢間素食餐廳,
新潮西餐+傳統款式自助餐, 服務OK味道都OK,
咁啱今晚無約人, 立即買黎今晚去試下!

訂左檯7:00, 去到唔使等位,
不過好Full, 客量好多, 我一個人要搭檯...

頭盤有三款, 先來了南瓜湯拼炸小麥饅頭,
南瓜湯清甜濃郁, 有口感,
炸饅頭外脆內軟, 好吃...

頭盤2 炸蕃薯, 茄子及炸錦鹵雲吞,
很脆口而不油膩

頭盤3 涼拌麻辣粉皮
如果嗜辣的朋友應該會不滿足, 不過我覺得辣度剛好,
粉皮爽口而不韌

主菜未黎, 店員已問要唔要小炒;麵醬油麥菜,
油麥菜好新鮮好甜!配合甜麵醬來炒原來係好好的配搭!

今天主菜是海鮮焗飯, 我改了意粉及黑椒汁
(掛住食影唔倒張相都唔知添...)
海鮮係素蝦同素帶子, 配菜有紫薯粒, 椰菜花,

食到一半主菜我已經飽左, 不過我一向唔算大食,
如果食量比較大o既男士可能只係份量剛剛好。
食完成個主菜之後我已經食唔落糖水, 無食到>.<
$68蚊真係超值,
到場加埋服務費$20,
一個套餐有咁多款式, 平時去其他齋舖邊度有得咁食?

正!下次再黎!
2014-02-26
Group-buy
頭盤-南瓜湯, 炸小麥饅頭
頭盤-粉皮, 炸蕃薯、茄子、錦鹵雲吞
主菜-焗海鮮意粉
麵醬油麥菜
  • 頭盤-南瓜湯 炸小麥饅頭
  • 頭盤-粉皮 炸蕃薯、茄子、錦鹵雲吞
2014-01-13 1623 views
試過兩次都係朋友生日去慈航食素慶祝, 第一次係非素食者,第二次生日主角係素食者,因為係慈航食過又覺得幾好食幾抵食,所以就去多次~~今次分享第二次經驗, 預先BOOK左位,去到唔駛再另外等VERRY GOOD! 裝修環境舒服自然,牆上今次比上次多左好多簽名呀!! 每日唔同:1)頭盤2)主菜3)甜品( 今次無影,係紅豆沙)4)自助BAR任食

每日唔同:

1)頭盤
2)主菜
3)甜品( 今次無影,係紅豆沙)
4)自助BAR任食

羅送湯+素腸脆卷
海鮮串燒
頭盤-椒鹽豆腐+忌廉湯
自助BAR
不得不讚的素食店, 一家好的食店, 除了食物水準要高之外, 服務也是一項非常重要的元素。當天訂了兩個位跟好友來試試, 好友是素食者, 平日她會遷就朋友到非素食的店吃飯,這家店一直在facebook看到宣傳, 也在團購中看過, 這次就讓我來帶她吃個特式素餐 訂了檯不用等位,坐下來店員親切的解釋每人有一份頭盤主菜及甜品, 由於焗品需時10分鐘, 所以請我們選定了汁, 落了order再出去拿自助的食物吃。自助吧的選擇很多, 云云中我最愛的是酸甜的咕嚕肉及生菜魚肉湯。生菜魚肉湯是要自己先夾生菜, 再加魚肉湯的, 想不到配合起來這樣好吃。像真度很高。頭盤很快便來了, 日式豆腐+忌廉湯, 日式豆腐一吃便知道是百福豆腐, 炸的很好, 滑漏不散, 外層脆而不硬。忌廉湯濃甜度適中, 吃得出不是罐頭湯, 也不會像某些餐廳弄出一碗超多麵粉球的忌廉湯。主菜... 嘩~! 好大碟=.=朋友選了葡汁, 我選了黑椒汁, 好好吃, 大蝦及蟹柳超級像>0<在吃主菜的途中... 原來店主及店員會續檯問客人要不要小吃、小炒@@店主細心的講解小炒是按人客需求即時炒的, 新鮮美味,真心的感到這種服務一流喔!
不得不讚的素食店, 一家好的食店, 除了食物水準要高之外,
服務也是一項非常重要的元素。

所以請我們選定了汁, 落了order再出去拿自助的食物吃。

頭盤很快便來了,
頭盤-日式豆腐+忌廉湯
主菜... 嘩~! 好大碟=.=
主菜焗海鮮紫薯

真心的感到這種服務一流喔! 那有一家放題自助餐的店主或店員會不停走過來介紹你吃不同的食物, 而且是不另收費用的?
而且自助吧已經有不少的選擇, 每人亦有一份套餐, 竟然還有新鮮的小吃、小炒, 在這裡吃飯太開心了!

炸曼頭, 朋友不愛吃包, 所以我點了一個。
好好吃呢!即點即炸果然新鮮好吃, 炸得剛剛好, 脆口不硬身, 咬開的時候有驚喜, 是麥包來的!超香!
炸麥曼頭
美極煎壤青椒, 這個是店員拿著剛新鮮出爐的青椒問我們要不要的, 貪心的我們叫店員放下來拍照, 更夾了5件>v< 太香了~
美極煎壤椒
炸豆沙薯球, 以為是普通的薯蓉波, 怎料原來是薯蓉+糍米的口感, 這個我們當甜品了~~
吃完這個我們沒辦法再吃糖水了, 很飽啊~!
炸豆沙薯球
即時上facebook打咭讚好, 送了九折咭還即時有九折了, $138元吃到飽飽飽, 選擇何其多...
最欣賞的是店主及店員的用心, 全程笑臉迎人, 真的吃得好開心。
2014-01-03
頭盤-日式豆腐+忌廉湯
炸麥曼頭
美極煎壤椒
炸豆沙薯球
我們一家都比較喜歡素食, 難得搵到一間新開的半自助的齋鋪, 所以點都去試一試。首先介紹一下是好似西式的晚餐,有前菜,餐湯, 主菜和甜品, 每天一款, 一定夠飽。半自助是一些涼菜, 齋老味, 炸物,  素翅湯, 3款配料來打火鍋,炒面, 還有3款汽水任飲。我們訂了的時間比較晏了,所以半自助的食物已大部份已無哂, 但老闆好照顧我們遲來的客人,他不停問我們要唔要D小菜, 立即吩咐廚房煮小菜給我們,例如生菜素鮑片,蓮偶素肉,炸曼頭, 炸雲吞,都好新鮮。食完老闆安排的小菜, 就上西式的晚餐, 羅宋湯和炸素蝦係前菜, 主菜是葡汁或茄汁魚扒,甜品是日本紅豆麻糬,日本紅豆麻糬是炸咖, 好好味, 熱而且軟綿綿。這間素食店真是很好, 無論食物, 服務都好好。侍應好有心咁接待。埋單時老闆都給了我一個會員價。

2013-11-29
Celebration
Birthday
  • 生菜素鮑片
  • 炸曼頭
  • 日本紅豆麻糬
2013-10-16 781 views
     在家附近开了没多久的素食店,路过很多次,接过它的宣传单,看着还不错,以西式做主菜的素食,还有多种中式素菜的自助吧。这天从外面回家正好是午餐时间,就决定试试。店铺很小,但是店家很热情的招待。坐下后就先问主菜要咖喱汁还是茄汁,选择甜品,然后就介绍可以去自助吧选择食物,也有汽水和茶任饮。在等西餐上来的时间,就先去自助吧拿了一些中式素食吃,还有炒饭,味道都很不错,只是不敢吃多,因为西餐才是重点吃完之后很惊喜,素食做成西餐也这么好吃。既然素食有益健康,那又好吃又健康的为什么不多吃呢?所以一定会再来试其它菜,晚餐时段应该更丰富

麦皮豆腐
马来咖喱素烧鸡
红豆凉粉
Other Info. : 现在消费还送九折VIP卡,而且当次消费就可以用,又多个理由下次再来
2013-10-13
$68 (Lunch)
麦皮豆腐
马来咖喱素烧鸡
收到幾位佛堂的道親介紹來此餐廳,聽說開業不久經常收到推介,有九折優惠,幾個齋友齊齊試新菜。 這裡寫著是自助私房菜,原來是有自助餐加私房菜。即是又是沒得選,廚房煮什麼吃什麼。頭盤:海參刺生不錯,加添了香油涼拌素海參,下面的青瓜絲新鮮但略嫌淡口。 主菜:海鮮雜扒? 好足料的主菜,這些素肉材料平日買也不便宜。素鱈魚扒-不錯素蟹柳,素帶子,素蝦,全炸漿炸的,雖然炸漿調得不錯,很乾爽不油膩也脆口,不過個人口味認為如果沒炸漿應該更好素鰻魚-這款沒吃過,應該是廚師自制? 好吃主菜還有雜菜薯蓉,很香滑。老細說招牌的紫薯,我不愛吃蕃薯沒試甜品:日式流沙丸子非常之好吃,熱辣辣,內裡有流沙麻蓉(我朋友有人吃到花生味),口感好 今天自助餐有8-9款熱盤,涼拌的2款,小食3-4款,水果1款,素壽司(這個沒份吃)。齋鹵味好味,咖喱齋略為辣了一點(我不太吃辣)素翅亞囡說真的像街邊碗仔翅, 還有炒米粉, 涼拌粉皮,涼拌紫薯,錦鹵雲吞,叉燒,炸芋頭,牛扒, 西瓜...,款式不算特別, 勝在味道煮得不錯。生菜魚肉湯我吃了三碗, 很像小時候風味。老細又解釋上湯是廚師每天用大荳芽熬製的, 不是用素味粉開的。阿囡說太像了。最後
收到幾位佛堂的道親介紹來此餐廳,
聽說開業不久經常收到推介,有九折優惠,
幾個齋友齊齊試新菜。

素海參刺生
頭盤:海參刺生
不錯,加添了香油涼拌素海參,
下面的青瓜絲新鮮但略嫌淡口。

海鮮雜扒
主菜:海鮮雜扒?
好足料的主菜,這些素肉材料平日買也不便宜。
素鱈魚扒-不錯
素鰻魚-這款沒吃過,應該是廚師自制? 好吃
日式流沙麻薯
甜品:日式流沙丸子

齋鹵味好味,咖喱齋略為辣了一點(我不太吃辣)
素翅亞囡說真的像街邊碗仔翅,
自助吧熱盤
生菜魚肉湯
生菜魚肉湯我吃了三碗, 很像小時候風味。
阿囡說太像了。最後還要買多一碗$20魚肉外賣回家給爸爸試。

要讚有一盆蕃茄醬的,問了老細說是意式肉丸雜菜,好好吃,未試過。

吃到非常之飽,怎料出了素壽司,好特別。
但太飽了吃不下,要下次再試。
素壽司
Other Info. : 我們檯後有一班約十人的大學生,他們貎似第一次來吃素,感到很新奇,聽到他們說︰"好飽,算好多野食,叉燒真的好像叉燒" 吵吵鬧鬧的! 店面細小,坐位不算太過舒適,不過服務及食物水準搭救,『麻雀雖小五臟俱全。』
2013-09-21
素海參刺生
海鮮雜扒
日式流沙麻薯
自助吧熱盤
素壽司
今次係小弟第二次食齋, 其實一向都唔多接觸素食, 亦唔算好大興趣,呢間新派素食店未開張之前已經收到朋友推介, 話係朋友開, 係半自助形式私房菜~ 其實開頭聽到都唔知係點, 又半自助又私房菜@@31號開張日, 陪朋友來捧場, 8:00時段有個半小時任食, 第一日已經座無虛席, 好多人~去到唔需要等位, 即刻可以坐入去。店面好細, 只有30多個座位, 而且每張檯都係4人檯, 我地6個人去食, 店主幫我地拍埋左一張檯, 可以6個人一齊坐, 後面有檯人好似成8-9人, 都拍埋左幾張檯, 但睇落佢地有少少迫, 如果人多又唔介意分開少少坐隔離檯, 會舒服少少。(其實好近可以照傾計, 唔使一定要痴到實)檯面有張餐牌, 寫住今日精選嘅套餐, 西式嘅... 好新奇, 齋都有得据扒店主解釋每人有一份set, 另外出面嘅自助食物任飲任食頭盤黎喇,今日係大蝦天婦羅(賣相本來靚d, 我想食嘅時候先記得影相整亂左)嘩嘩... 好有驚喜! 個蝦好似, 好得意=] 天婦羅炸得好脆而且無乜油, Good!同檯嘅朋友仔都好鐘意食。之後係主菜, 燒春雞一上檯我笑左, 真係整到半隻雞咁樣XD 可以選汁, 我選左黑椒汁, 個汁
呢間新派素食店未開張之前已經收到朋友推介, 話係朋友開,

第一日已經座無虛席, 好多人~
去到唔需要等位, 即刻可以坐入去。

店面好細, 只有30多個座位, 而且每張檯都係4人檯,
後面有檯人好似成8-9人, 都拍埋左幾張檯,
(其實好近可以照傾計, 唔使一定要痴到實)

店主解釋每人有一份set, 另外出面嘅自助食物任飲任食

頭盤黎喇,今日係大蝦天婦羅
大蝦天婦羅
(賣相本來靚d, 我想食嘅時候先記得影相整亂左)
同檯嘅朋友仔都好鐘意食。

之後係主菜, 燒春雞
雞春雞配甜紫薯
一上檯我笑左, 真係整到半隻雞咁樣XD
可以選汁, 我選左黑椒汁, 個汁都幾香, 不過唔辣。
隻雞口感好得意, 唔似齋~ 好味!
又一大驚喜︰配菜甜紫薯!外層脆口嘅, 而且甜甜地, 入面淋淋地嘅粉質蕃薯, 好好食!
平時好似好少食倒咁紫嘅蕃薯, 原來咁好食!

甜品叫心心相印
心心相印
係桂花大菜糕&普通大菜糕, 個汁士多啤梨味~
平日桂花糕好似有魚膠, 食素人士唔食得,
我諗因為咁所以佢地用大菜代替魚膠,
質地一定唔同平時桂花糕, 但都幾香, 我就覺得可以再甜返少少, 話曬係甜品

出去睇左一轉, 出面有o既食物有素翅, 炒飯, 齋鹵味, 咖哩薯仔唔知咩, 羅漢齋, 涼拌粉皮, 炸蕃薯、炸芋頭、炸乜乜...

飲品有幾款汽水同埋日本玄米茶~

店主話自助食物次次出o既唔同無特定菜單~廚師見乜野新鮮就煮乜@@
食完頭盤主菜, 每樣攞左少少返黎食

素翅--我唔太鐘意食碗仔翅, 所以呢個我無食. 不過朋友們話好正
素翅
炸物--好多款一盤過, 夾左一堆返來大家大抽獎XD
我食倒嘅有炸蕃薯、炸芋頭, 好食,
眼見朋友抽獎咁抽倒炸蘿蔔, 炸薯仔, 炸蕃茄... 乜菜都炸得?

同天婦羅蝦頭盤一樣, 炸得夠脆唔厚粉, 而且唔油膩。
(張相係一見佢新鮮出爐即影, 之後已經比我攞左半盤XD)
炸物
齋鹵味--好味, 個人最愛係酸齋, 唔肥膩, 個味整得好好

炒飯--好似咖喱炒飯?幾香夠乾身, 如果可以加少少提子乾落去炒仲正!

咖喱--我去攞嘅時候已經比人攞曬, 得返薯仔>.< 咖喱味校得好, 薯仔炆得好淋, 好味!

仲飲左2罐可樂......好飽好飽, 食完個套餐已經飽左一半, 食埋出面嘅食物真係飽到上心口~
8:00PM時段$128一位, 新開張有9折, 仲有張永久9折咭送比客人,
新開張優惠上Facebook讚好專頁仲有8折, 我地當然照做埋,
埋單$103一位, 好抵!

無諗過食齋都咁特別同咁飽, 而且味道真係唔錯,
唯一無咁滿意嘅係地方比較迫, 太多人行出行入有少少唔方便,
另外就係個人認為自助食物可以再多少少特別款式, 希望有埋水果同素魚生!

2013-08-31
雞春雞配甜紫薯
素翅
炸物
2013-09-11 291 views
以西式為題,新派,賣相吸引,唔食過都唔知係素菜,比人感覺好新鮮、好吸引食物好得!!是日套餐~☆頭盤-天婦羅素蝦☆主菜-素燒春雞拼甜紫蕃薯(可選香草忌廉汁、黑椒汁、茄汁)☆甜品-心心相印 另外十多款熱食供自助任食素翅同齋鹵味 正!!!價錢相宜呢個素翅,好正,仔女超鍾意食,人仔細細,每人食左3大碗,真係好誇張!!!!值得去試。****新張期內全日免收加一,VlP即場顯示手機已讚好Facebook專頁更可獲8折優待!所以更抵食!!!!
食物好得!!

是日套餐~

☆頭盤-天婦羅素蝦
頭盤: 天婦羅素蝦
☆主菜-素燒春雞拼甜紫蕃薯(可選香草忌廉汁、黑椒汁、茄汁)
甜品-心心相印
甜品:心心相印

另外十多款熱食供自助任食
素翅同齋鹵味 正!!!
價錢相宜
素翅~~超正

值得去試。

所以更抵食!!!!
Other Info. : 預早一點訂位。因為星期六日的訂位比較爆 唔係無位要等下一轉
2013-08-31
$68 (Lunch)
甜品:心心相印
素翅~~超正
2013-09-11 166 views
我本身唔係一個成日接觸素食嘅人,接觸開的只有酸齋,感覺上都幾肥同味道單一。喺慈航度我都幾有驚喜的,第一樣係有好西式或者叫新潮嘅菜色啦,個天婦羅蝦好好好好好味!雖然係炸,但係唔係好油膩,主菜係雞扒,有得簡汁我覺得可以更加接近自己心水,後生仔簡惹味啲黑椒汁,爸爸唔想太刺激簡茄汁,個口感又真係好似肉,啲翠玉瓜好新鮮好甜,紫薯就俾哂我媽咪,我唔係好鐘意食薯仔,不過聽佢講,好甜好好味(佢仲食埋阿哥嗰啲😑),甜品都好好味,仲好有心思叫心心相印😊。到自助的傳統素食,個粉皮超正!!其他齋唔肥膩易入口,特別係個咖喱齋,當然仲有明明好飽,好好味嘅原故,我仲食左碗素翅!真係未試過食齋食到飽肚,會想試多次!

真係未試過食齋食到飽肚,會想試多次!
Type of Meal
Tea
  • 素翅,粉皮,天婦羅蝦
2013-09-09 192 views
這間素食餐廳是屯門一間售賣素食製成品店的店主夫婦經營的。媽媽與店主夫婦相識多年。上星期六特別去光顧這間新餐廳支持一下。起初看到「自助私房菜」……甚麼意思?不是來吃私房菜嗎?為甚麼變成自助餐?原來是店主夫婦的心思。主要還是私房菜,而且是西式的。我好像是第一次嘗試。店主陳生向我們介紹,廚師是善於做西式食物的。讓我們滿心期待。先說私房菜。這是那天的餐牌。天天不同。頭盤是生菜鎮江骨。是我們常吃到的素排骨。媽媽通常是用煎的。將表面煎得微焦,口感比蒸或炆好。然而,將之浸泡鎮江醋來煮,沒有煎的香口感,卻被那種香醇、濃酸帶微甜的味道深深吸引。不用再理會是煎或蒸,那味道已豐富了口感。我可否以芳香濃郁的酒來比喻呢?(不過,我是不喝酒的……)這素排骨其實是豆製品。外面的「肉」包裹著一條仿骨的東西。那東西應該是蒟蒻做的,口感爽滑。無論是表面裝飾用的温室豆苗或盛著素排骨的生菜,也很新鮮。所以,我全部都吃掉。主菜有香草忌廉汁素什扒配甜紫薯。醬汁可換成黑椒汁或茄汁。我要「原汁原味」,而媽媽選了黑椒汁。忌廉汁的奶味不太重,又有較濃的香草味點綴,所以不會有太重的飽膩感。黑椒汁我也嚐了一口,可以說是不辣的,只是有微微的黑
這間素食餐廳是屯門一間售賣素食製成品店的店主夫婦經營的。
媽媽與店主夫婦相識多年。
上星期六特別去光顧這間新餐廳支持一下。

起初看到「自助私房菜」……甚麼意思?
不是來吃私房菜嗎?
為甚麼變成自助餐

原來是店主夫婦的心思。
主要還是私房菜,而且是西式的。
我好像是第一次嘗試。

店主陳生向我們介紹,廚師是善於做西式食物的。
讓我們滿心期待。

先說私房菜。
這是那天的餐牌。
天天不同。
生菜鎮江骨
頭盤是生菜鎮江骨。

是我們常吃到的素排骨。
媽媽通常是用煎的。
將表面煎得微焦,口感比蒸或炆好。

不用再理會是煎或蒸,那味道已豐富了口感。
我可否以芳香濃郁的酒來比喻呢?
(不過,我是不喝酒的……)

這素排骨其實是豆製品。
外面的「肉」包裹著一條仿骨的東西。
那東西應該是蒟蒻做的,口感爽滑。

無論是表面裝飾用的温室豆苗或盛著素排骨的生菜,也很新鮮。
所以,我全部都吃掉。
素什扒配甜紫薯
主菜有香草忌廉汁素什扒配甜紫薯。
醬汁可換成黑椒汁或茄汁。

我要「原汁原味」,而媽媽選了黑椒汁。
黑椒汁我也嚐了一口,可以說是不辣的,只是有微微的黑椒香味。
如果嗜辣的食客可能會失望。

這個什扒餐真的是非常豐富!
看圖也知了。
有素雞扒(大)、素牛扒(小)、素腸、素鮑魚等。
前三者都是豆製品,口感和味道都很像真。
也是經常吃得到的。
素鮑魚是用蒟蒻做的,又爽又滑。

還有一些切小了的配菜,包括西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔、青瓜、小黃瓜。
我很欣賞廚師的細心。
配菜切得細小,不用自己動手切,免得被我這些低技巧的食客將切菜變成遊戲 — 像彈怪獸般飛來飛去!

若一口吃進體積大的菜,即要勞煩我們的門牙將之切割才能擠進口中。
到時候,難免會有尷尬事情發生 — 剩菜可能遺留在牙縫中!

主菜中還有一款食物沒有介紹的 — 甜紫薯。
因為我將最好的留到最後。
那甜紫薯真的很美味!
甜紫薯
起初看到像黑色的東西,樣貌一點也不吸引。
豈知……

甜甜的,像蜜糖。
軟滑的,像溶化了般。

陳生向我們解說其製法。
他說這是用了潮洲反沙芋的做法。
所以,外皮被沙糖包裹著,但不會太甜。
外皮除了甜,還帶微微的脆。
陳生說,番薯不能像芋頭炒得太久,怕番薯皮會變得難以咀嚼。
最後是甜品
名字是心心相印。

右面的是桂花大菜糕。
甜味比較輕。
而左面的應該是梅子味的大菜糕。
可以嚐到甜中帶果子酸的味道。
兩款都是比較清新的甜品

介紹了私房菜的菜式,那麼自助餐又是怎麼一回事?

其實店主夫婦對食客很照顧。
考慮到有些食客不是習慣吃素的。
只有頭盤、主菜和甜品,恐怕他們還是覺得肚子不夠滿。
於是,再以自助形式提供一些食物給大家選擇。
當然是任吃任喝。
(不過,大家請珍惜食物,拿足夠便好了。)
自助餐區有飲品和冷、熱食物。
我因為吃了主菜已覺得飽了,所以,只拿了少許來嚐嚐。
素翅湯羮
這是素翅湯羮。
其實我沒有看到素翅。
可能我太晚來盛載,已剩下不多的份量,連素翅也沒有了。

不過,材料很豐富。
只有木耳、金菇、冬菇也不錯。
湯羮的稠度亦尚算適中。
自助餐食物
我還拿了些冷、熱食物。

冷的有辣白瓜。
比主菜的黑椒汁辣。
白瓜新鮮且爽滑。

熱的有炒椰菜、炒米粉和白蘿蔔炆枝竹。
其中,白蘿蔔炆枝竹太鹹了。
媽媽則說米粉很好吃,炒得很乾爽。

還有多款食物包括炆薯仔、炸番薯、炸茄子、齋鹵味等。
要吃得飽,一點也不難!
而我,對於以上食物,要投降了。

好了,這頓一次有兩種體驗的晚餐,價錢是多少呢?
是$138一位。
每天有4個時段,不同收費,請參考下圖。
最後,要提醒想到此進食的朋友。
店子很小,如果一大伙人到此享用餐點的話,只能安排4人一桌。
談話似乎不太方便。

要光顧的朋友,請也務必訂座。
否則,可能會讓你白走一趙了。

2013-09-07
生菜鎮江骨