1 day(s) ago 0 views
「西樹泡芙」每隔一段時間就會推出特別口味嘅泡芙,繼早兩個月嘅流心奶黃肉鬆泡芙後,今日經過見到新推出嘅櫻花布丁泡芙,鍾意食泡芙嘅我又點可以唔試呢?櫻花布丁泡芙 :粉紅色嘅櫻花布丁,面頭鋪上忌廉及白朱古力造成嘅櫻花,賣相相當吸引。布丁口感軟滑,食落味道微甜,有淡淡嘅櫻花香氣,感覺好清新。榛子意大利芝士泡芙 :朱古力味嘅泡芙,夾住咖啡芝士忌廉,入口有香濃咖啡味,忌廉口感幼滑,再配埋意大利手指餅,整體感覺滿足。白桃乳酪泡芙 :白桃大大粒,味道鮮甜,配上微酸嘅乳酪,酸酸甜甜好好味,作為下午茶一流。

櫻花布丁泡芙 :

榛子意大利芝士泡芙 :

白桃乳酪泡芙 :
4 day(s) ago
2024-04-15 0 views
Chez Chouc 西樹泡芙 是間泡芙專門店,經過地鐵站常常見到,現在幾乎是附近總有一間!新鮮泡芙,體積頗大,看來吸引。買了幾款試吓,包身非常輕,空氣咁重,口感非常鬆化,餡料豐富👍🌸櫻花布丁泡芙 $33期間限定,粉紅漂亮,餡料有超滑的櫻花布甸、忌廉及朱古力粒粒。🍫朱古力泡芙 $29我最喜歡的口味,朱古力及忌廉是黃金組合,可可濃郁味香。🥭芒果乳酪泡芙 $32芒果新鮮,乳酪香滑,如果喜歡充滿水果酸甜味道的組合會很合意。

🌸櫻花布丁泡芙 $33

🍫朱古力泡芙 $29
朱古力泡芙

我最喜歡的口味,朱古力及忌廉是黃金組合,可可濃郁味香。

🥭芒果乳酪泡芙 $32

2024-04-14 0 views
午飯過後,尖沙咀唔算太多人,我哋喺附近行咗一陣,係時候要過去朋友仔屋企食飯🏡 #小秘書 正惆悵買咩手信嘅時候,醒起地鐵站有間專賣 #泡芙 嘅 #西樹泡芙 店,佢哋嘅泡芙都係用 #新鮮水果 夾雜 #鮮忌廉 / #乳酪 做餡料,啱晒天生兩個胃嘅女士們… 一個用嚟裝正餐,另一個就梗係用嚟食 #甜品 啦🤭新出嘅 #櫻花布丁泡芙 屬期間限定,泡芙以粉色做主調,加上花花做裝飾,單係外貌已經夠吸睛👀 咬落微脆嘅泡芙,味道甜甜地,夾埋凍凍地又Creamy嘅布丁一齊入口簡直透心涼🫧🫧 另外我仲揀咗朋友仔至愛嘅 #士多啤梨乳酪泡芙 同 #朱古力三重奏泡芙 同大家分享,外貌同樣吸引♥️ 新鮮嘅 #士多啤梨肉 同 #乳酪 嘅味道相當配合🤤 濃濃嘅 #朱古力口味,一啖一口,口感大滿足😚 店員仲話呢排公司做緊promotion,買夠三件或者五件仲有唔同嘅優惠。eEee… 我咪又可以多個藉口,試埋其他口味囉🤭🤭📍 西樹泡芙 (尖沙咀) 港鐵尖沙咀站TST 2號舖

📍 西樹泡芙 (尖沙咀) 港鐵尖沙咀站TST 2號舖
2024-04-14
Type of Meal
Other
2024-04-13 0 views
泡芙每日新鮮出爐, 口味選擇夠多, 喺地鐵站經過俾佢個香氣吸引咗, 買咗幾個返屋企同家人開心share~ 🍓士多啤梨乳酪Puff泡芙外層微酥脆, 裏面有新鮮嘅士多啤梨同cream, 草莓微酸甜, 又有乳酪香味🥭芒果乳酪Puff大大粒芒果真係好正🤩!泡芙入口鬆脆, 芒果果肉好清甜, 充滿果香, 啲乳酪cream好香好軟滑!🍵抹茶紅豆Puff抹茶忌廉好香醇, 茶味甘香, 配搭香甜紅豆🫘, 呢個組合真係好夾, 好滋味呢~

🍓士多啤梨乳酪Puff

🥭芒果乳酪Puff

🍵抹茶紅豆Puff
2024-04-13
$30 (Tea)
甜品使我快樂💗 西樹泡芙 @chezchoux係我每月必食甜品🤩最愛佢地每天鮮製泡芙口味眾多🙌更不時推出新口味今次又出左期間限定款式🌸櫻花布丁泡芙同埋聯乘俏比特🍠白玉紫薯😋即刻要試試👏🏻🌸櫻花布丁泡芙淡香的櫻花布丁入口細滑配上櫻花造型白朱古力~賣相一流聯乘俏比特🍠白玉紫薯泡芙白玉就係口感Q彈麻糬配上濃郁紫薯~以及忌廉吉士醬~口感豐富🍫濃朱古力布丁濃郁朱古力忌廉~配上朱古力布丁雙重朱古力🍫雙重快樂❗️微甜而不膩以上三個外賣🤩買多一個🥭芒果乳酪 即買即食~口感外脆內軟😁甜忌廉配上酸甜乳酪 + 新鮮芒果~好味📍 西樹泡芙 (尖沙咀)尖沙咀港鐵尖沙咀站TST 2號舖#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #相機食先 #手機食先 #美食博主 #香港美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #香港旅遊好去處 #香港美食推薦 #西樹泡芙
甜品使我快樂💗 西樹泡芙 @chezchoux

雙重朱古力🍫雙重快樂❗️微甜而不膩

以上三個外賣🤩買多一個🥭芒果乳酪

即買即食~口感外脆內軟😁
甜忌廉配上酸甜乳酪 + 新鮮芒果~好味

📍 西樹泡芙 (尖沙咀)

2024-04-10 0 views
午後途經地鐵站的泡芙店子,頓時被那玻璃櫥櫃上的樱之季節廣告牌所吸引。~櫻花布丁泡芙這季節限定的樱花布丁泡芙賣相美絕,淡粉紅色的布丁入口綿滑、味道清香;與粉紅樱花做型的香甜朱古力和酥脆泡芙配合得宜,入口滋味無窮。這嚐樱之旅果然不讓人失望。~白玉紫薯泡芙紫薯顏色奪目,與粒粒方型白玉形成對比;估不到綿滑紫薯遇上白色糯軟煙韌Q彈的白玉,是如此配合,一滑一糯,口感極佳。泡芙質感同樣鬆軟,夾著口感豐富的白玉紫薯,味道討人。~芒果乳酪泡芙皇牌芒果乳酪泡芙保持一貫高水平,鮮甜香滑芒果肉配滑而不膩的乳酪,味道不會過甜卻又帶著濃濃的芒果清香。泡芙吃起來外脆內軟,啖啖滿足。我每次行過這連鎖店都會被它那些五花十色精緻美麗的泡芙賣相吸引,店裡除有大家喜愛的皇牌系列外,還不時泡製一些季節限定的款式供食客嚐新,十分值得捧場。

~櫻花布丁泡芙

~白玉紫薯泡芙

~芒果乳酪泡芙

西樹泡芙最新推出的櫻花布丁泡芙引起了小編的興趣,色彩鮮豔充滿少女心,讓小編也忍不住買了幾個回家與家人分享。櫻花布丁 $33泡芙是季節限定商品,泡芙內部除了有布丁外還有一塊櫻花朱古力,櫻花朱古力呈粉色和白色相間,粉嫩精緻。整個泡芙外表以櫻花粉色為主題,散發出春日的氣息。一咬下去,泡芙酥脆,加上柔軟的布丁和奶油,口感層次豐富。淡淡的櫻花香氣在口中瀰漫,甜度適中,濕潤的布丁使得整個泡芙更加滑順易入口,吃完讓人意猶未盡,讓人忍不住想再多買幾個來享用呢。

櫻花布丁 $33
2024-03-08 40 views
西樹泡芙 (尖沙咀)尖沙咀港鐵尖沙咀站TST 2號舖白桃吉士(White Peach Custard):這款白桃吉士甜點展現了對白桃的精湛運用和吉士的柔滑口感。白桃的天然甜味和清新果香與柔滑的吉士相結合,呈現出一種濃郁且平衡的口感。甜點的質地細膩,入口即化,讓人感受到甜蜜和滑順的享受。這款甜點帶來了一種清新而不失豐富的味覺體驗,絕對是甜品愛好者不能錯過的選擇。榛子TIRAMISU(Hazelnut Tiramisu):這款榛子TIRAMISU以榛子為主角,展現了一種豐潤和濃郁的口感。榛子的香氣和堅果的鮮味與TIRAMISU的咖啡和朱古力的風味相結合,形成了一種令人著迷的滋味。甜點層次豐富,榛子的香濃與咖啡的苦甜相互襯托,令人回味無窮。這款甜點展現了對榛子的獨特運用和TIRAMISU的經典風味,絕對是甜品愛好者必試的佳餚。朱古力三重奏(Triple Chocolate):這款朱古力三重奏甜點是朱古力愛好者的夢幻之選。甜點結合了三種不同口感的朱古力:濃郁的黑朱古力、香醇的牛奶朱古力和滑順的白朱古力。每一口都能品味到朱古力的濃厚和豐富,展現出一種令人陶醉的甜蜜滋味。甜點的質地細膩,口感豐富,
西樹泡芙 (尖沙咀)

白桃吉士(White Peach Custard):

朱古力三重奏(Triple Chocolate):
這款朱古力三重奏甜點是朱古力愛好者的夢幻之選。甜點結合了三種不同口感的朱古力:濃郁的黑朱古力、香醇的牛奶朱古力和滑順的白朱古力。每一口都能品味到朱古力的濃厚和豐富,展現出一種令人陶醉的甜蜜滋味。甜點的質地細膩,口感豐富,帶來了一種啜飲朱古力的奢華享受。這款甜點絕對能滿足朱古力愛好者的味覺渴望。
2024-03-07 23 views
今日返屯門,記得上次老爸行經屯門港鐵站見到這間泡芙店雙眼發光,還說每個都好靚,但當時因吃飽了,所以無買。今日我行過尖沙咀港鐵站又見到這店,正正要返屯門,剛好了!看見甜品櫃一個個精美啲泡芙,的確很吸引。泡芙有經典口味、皇牌系列和曲奇系列,我選了三個一起共享。******************************三個泡芙都都外酥內軟,中間配搭不同的饀料,大大個。濃朱古力布丁泡芙 Chocolate Pudding ($29)夾着滑溜的朱古力布丁和朱古力忌廉,加上朱古力味泡芙,結合三重朱古力,朱古力味香濃甜美,好滿足!荔枝紅莓忌廉泡芙 Lychee Rasberry($32)夾着幼滑的紅莓忌廉和一大粒荔枝,整體酸酸甜甜,甜而不膩,喜歡!白桃乳酪泡芙 White Peach Yogurt ($29)就有三件爽甜的白桃,配上酸咪咪的乳酪,同樣甜而不膩,配搭吸引。------------------------------現在兩老必定有下午茶時間,一向吃餅乾和喝咖啡,今日有又精美又美味的泡芙做下午茶,開心到不得了。好吧!下次再吃啦!
個個金黃
荔枝紅莓忌廉泡芙
白桃乳酪泡芙
2024-03-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
濃朱古力布丁泡芙
荔枝紅莓忌廉泡芙
白桃乳酪泡芙
2024-03-04 17 views
嚟咗呢度買咗啲泡芙返屋企食, 之前試過一次, 呢度啲泡芙新鮮又好味, 而且款式口味超多的!佢哋有多間分店, 所以想食都唔難搵~🍓士多啤梨乳酪Puff泡芙外層微脆, 裏面有新鮮香甜嘅士多啤梨。酥皮嘅酥脆、酸甜嘅士多啤梨、濃郁嘅乳酪香味, 係完美結合~🥭芒果乳酪Puff大大粒芒果真係好正🤩!泡芙入口鬆化, 啖啖清甜嘅芒果果肉, 啲乳酪cream好香好絲滑🍵抹茶紅豆Puff抹茶忌廉配搭香甜紅豆🫘, 呢個永遠都係最佳組合!

🍓士多啤梨乳酪Puff

🥭芒果乳酪Puff

🍵抹茶紅豆Puff
抹茶忌廉配搭香甜紅豆🫘, 呢個永遠都係最佳組合!
2024-03-04
1K
每月2號都是西樹泡芙的限定感謝日,這天跟bff 經過尖沙咀地鐵站的分店見到門外宣傳,就買了點泡芙回家。 每次看著各式各樣的泡芙,確實令我口水直流,可惜玻我想吃的泡芙這次沒有做限定優惠(哭),只能乖乖以原價購買。 白桃乳酪白桃肉大大塊,多汁香甜,奶油乳酪細滑,味道甜中帶酸,每一口都充滿果香。 搽茶紅豆搽茶紅豆絕對是perfect match,泡芙入口不但外層酥脆,最重要是內裏放滿了抹茶忌廉,甜度適中,不會過甜,配上軟綿的紅豆,必食推介。 朱古力三重奏泡芙帶有濃醇的朱古力香味,內層除了有朱古力慕絲、忌廉,還放了不少果仁,口感豐富,層次感重。

白桃乳酪

搽茶紅豆

朱古力三重奏

2024-02-25 20 views
又到三點三下午茶時間🤭啱啱同同事見完客,買啲小食返公司食就啱晒勒搭地鐵經過《西樹泡芙》買咗幾個返去食,本身見到佢有一款新出味道想買嚟試吓,點知賣晒,不過唔緊要,仲有大把口味選擇😋心大心細👉🏻👈🏻最後揀咗3款都係水果乳酪口味😍 泡芙每日新鮮焗起,外層酥脆內軟,夾上香甜新鮮水果加上乳酪忌廉,口感輕盈好清新➰➰➰➰白桃乳酪 $29芒果乳酪 $32士多啤梨乳酪 $31➰➰➰➰✨西樹泡芙 @chezchoux 尖沙咀港鐵尖沙咀站TST 2號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
又到三點三下午茶時間🤭
啱啱同同事見完客,買啲小食返公司食就啱晒勒

➰➰➰➰
白桃乳酪 $29
芒果乳酪 $32
士多啤梨乳酪 $31
➰➰➰➰

✨西樹泡芙 @chezchoux
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
2024-02-23 11 views
呢間泡芙店好多地鐵站都有分店,我好鍾意食呢度嘅泡芙😋款式味道有好多選擇👍🏻內餡超多,每次食完都超滿足!最近新年出左新口味,本身想買黎試吓,可惜已賣光~不過都無阻我食泡芙嘅食慾😂買返幾個返屋企享受😋芒果乳酪 $32脹卜卜嘅泡芙 外層好酥脆內𥚃鬆軟內餡充滿了乳酪忌廉同芒果肉 芒果清甜 酸酸甜甜不會膩白桃乳酪 $29白桃乳酪相對比較清香 桃肉香甜 味道清新榛子意大利芝士 $28朱古力曲奇皮 焗得酥脆口感輕盈內餡夾住軟綿綿咖啡忌廉同花生碎 充滿咖啡香氣 口感豐富

芒果乳酪 $32

2024-02-21
Type of Meal
Last Night Supper
2024-02-17 24 views
喺尖沙咀食晚飯後~臨番屋企前經過地鐵站被一排排精美泡芙吸引住視線😍見到都流哂口水😍乖乖掏出銀包買番幾個泡芙做飯後甜點先🫰🏻🫰🏻.✨黃金滿屋呢款係農曆春節期間新推出嘅新品❤️個名咁好意頭梗要試番個~整個飽滿金黃造型非常誘人~滿到瀉嘅幼滑流心奶黃上灑有咸香肉鬆&紫菜碎☺️入口咸甜交織好合拍~咁樣組合嘅泡芙又幾有新鮮感!!.✨士多啤梨乳酪人氣款式🍓賣相勁吸引🍓尤其係當造嘅紅卜卜士多啤梨勁吸睛~外層酥脆且鬆軟嘅泡芙~內層為微酸奶滑嘅乳酪+清甜士多啤梨~完美結合嘅酸甜滋味令人由心湧上幸福感😘😘.✨芒果乳酪另一款大熱款式😋亮澤感十足嘅新鮮芒果令人眼前一亮🥭芒果肉厚味甜配上濃郁滑溜嘅乳酪~夾埋酥脆泡芙嘅豐富口感~又成就了另一種滋味享受👍🏻👍🏻
✨黃金滿屋
✨士多啤梨乳酪
✨芒果乳酪
臨近新年,西樹泡芙推出咗新口味🌟黃金滿屋,聽個名已經非常好意頭又應節,其實餡料係流心奶黃而泡芙面鋪滿肉鬆,肉鬆的鹹香之中又帶奶黃的香甜,非常有特色。😋接下來是我哋一直食開的招牌口味,芒果和士多啤梨。😍🥭芒果乳酪泡芙這款泡芙以新鮮芒果和柔軟的乳酪為主要材料。泡芙外皮依然保持著酥脆的口感,內部則填滿了香甜芒果和軟滑乳酪。芒果的甜味和乳酪的酸度完美結合。🍓士多啤梨乳酪泡芙這款泡芙以新鮮士多啤梨和濃郁的乳酪為主要材料。泡芙的外皮仍然保持著酥脆的質感,內部則填滿了豐富的士多啤梨和乳酪。士多啤梨的酸甜味道與乳酪的濃郁口感相得益彰,士多啤梨香氣四溢,絕對是士多啤梨的愛好者最愛。😍

接下來是我哋一直食開的招牌口味,芒果和士多啤梨。😍

🥭芒果乳酪泡芙

🍓士多啤梨乳酪泡芙