CHEF STAGE de Eddy Chu

5 day(s) ago 110 views
每年老公生日月都俾藉口自己整月都要不停吃吃吃,今晚決定跟老公去西餐㕔好好浪漫一下。餐廳位置在亞士厘道大廈高層,而且窗邊位有大玻璃窗,所以視野廣闊開掦。海鮮拼盤擺盤精緻吸引,店員先介紹中間2款醬汁,青綠色那款有用檸檬汁香草整成的,味道酸酸地,非常清新而且充滿香草芳香,適合配生蠔,青口等海鮮,而另一款是日式味噌醬,味噌醬甘香鮮甜,適合配大蝦、鮑魚,生蠔新鮮creamy ,加少少青醬已經非常好食,磯煮鮑魚鮮甜美味,肉質爽彈,青口肥美厚肉,加上味噌醬更添滋味,大蝦蝦味香濃,而且蝦頭充滿蝦膏,味道甘香鮮甜,最後有我最愛的帶子刺身,入口嫩滑甘甜,鮮甜可口。忌廉鮑魚冬陰海鮮湯冬陰湯的香味撲鼻,入口香濃creamy ,辛辣味順喉惹味,湯內材料豐富,有鮑魚、大蝦、珍寶帶子,各款食材都非常新鮮,完美演繹了一個豪華版的fusion冬陰海鮮湯。海鮮肉骨茶湯底清徹但味道香濃,藥材香味俱全,今次放棄了肉排換上更吸引的海鮮做配料,更加突顯海鮮鮮味,鮑魚爽口鮮甜,而魚肉嫩滑多汁,大蝦有淡淡藥材清香,帶子吸收了湯汁更添滋味,整體非常豐富。燒牛舌配芥辣蜜糖牛舌煎到外層有少少金黃色,入口咸香鮮味,肉質鮮嫩軟淋,沾上芥辣蜜糖

海鮮拼盤

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯

海鮮肉骨茶

燒牛舌配芥辣蜜糖
牛舌煎到外層有少少金黃色,入口咸香鮮味,肉質鮮嫩軟淋,沾上芥辣蜜糖醬,甜甜辣辣更加惹味。

法式明爐原條鮮魚
用上大大個圓盤盛著新鮮海鮮加原條鮮魚,所有食材已經煮熟,店員提醒先吃海鮮,免得煮得過熟,一邊食一邊慢慢等蕃茄海鮮湯底煮滾,青口吸收了蕃茄湯底特別鮮甜多汁,鮑魚爽口彈牙,其他海鮮都非常新鮮,之後再飲碗蕃茄海鮮魚湯,湯頭濃郁鮮甜,充滿海鮮鮮味,主角原條鮮魚魚肉嫩滑鮮甜,入口軟嫩滑溜,非常滋味。

法國心太軟
最後當然要食返個甜味作結尾,心太軟朱古力味香濃,切開呈半流心狀態,味道堅正,為今晚劃上完美句號!

6 day(s) ago
Dinner
  • 海鮮拼盤
  • 燒牛脷配日本蜜糖芥辣
  • 忌廉鮑魚冬陰海鮮湯
2020-10-08 648 views
把握休疫期去享受人生, 今日同為食友黎尖沙咀的CHEF STAGE de Eddy  Chu 食好西, 上網睇呢間餐廳嘅食物相片超吸引, 想嚟食好耐。Surprise, 原來個景咁靚咁開揚, 面向及側向也是維港景VIEW, 食食下飯仲可以欣賞埋維港的詠彩幻香江燈光表演, 頓然覺得自己 升左 lev 5-course 及2人餐好多野食打開menu真係有選擇困難症, 佢哋嘅廚師都幾創新, 有好多未食過既crossover食品都想試, 例如海鮮肉骨茶, 但又好想食海鮮喎.......... 散叫吧。海鮮拼盤 ($288)嘩! 使唔使咁豪呀, 巧吸引! 海鮮拼盤內有生蠔x2、磯燒鮑魚x2、帶子刺身x2、鮮凍蝦x4及青口x2, 配備三種由廚師精心調配的自家醬汁; 冬陰功醬汁、麵豉醬汁及泰式青檸辣椒汁。西非生蠔 ~ 先嘆咗隻生蠔先, 第一次食西非生蠔, 蠔肉色澤亮麗, 很新鮮, 一啲腥味都冇, 西非蠔肉清新爽脆, 海水味唔太重, 蠔既鮮甜度颇高帶子刺身配麵豉醬汁 ~ 帶子肉很爽甜, 拈少帶點麵豉醬提鮮, 很特別而又味美的配搭。凍蝦 ~  蝦肉彈牙甜美, 配酸酸甜甜又辣辣地既泰式青檸辣椒汁, 好正!

5-course 及2人餐好多野食

海鮮拼盤 ($288)
海鮮拼盤 ($288)

凍蝦 ~  蝦肉彈牙甜美, 配酸酸甜甜又辣辣地既泰式青檸辣椒汁, 好正! 拈冬陰功醬汁又有另一番風味, 茶實凍蝦好爽甜, 就咁食都正。
青口 ~ 就咁食已夠鹹鮮
磯燒鮑魚 ~  上檯前已經用昆布味醂汁浸熟,  夠大隻, 切開鮑魚有番咁厚度, 鮑魚肉爽口彈牙, 味道香香甜甜地, 好味。
呢個值位, 海鮮有咁既質素, 非常抵食, 最重要係一次個有5款海鮮比我食。

爽甜的西非生蠔

蟹肉濃湯配鮮蠔杯 ($128)
我的選擇
蟹肉濃湯配鮮蠔杯 ($128)

師父教落, 將杯底厚厚的蟹肉跟濃湯撈勻, 先喝一半, 再把鮮蠔杯乾掉, 最後先飲埋另一半蟹肉濃湯, 跟足指示飲

呷一口濃湯, 濃杰, 鮮到不得了, 來自海洋的無添加鹹鮮, 還有啖啖的爽甜蟹肉食,  濃湯鮮成咁, 以為加了蝦殼及龍蝦頭等淆製, 好奇跟服務員八下湯底是怎樣煲的, 原來只係用新鮮的蟹煲制而成, 心諗.....煲到咁鬼濃鮮咪要用好多隻蟹?

生蠔己配上泰式青檸辣椒汁, 很新鮮的配搭, 生蠔都係用西非蠔。

海鮮肉骨茶 ($98)
蟹痴想飲蟹湯, 但又好想試用海鮮配搭肉骨茶喎, 唯有逼人叫呢個肉骨茶, 咁我咪可以試到囉。
海鮮肉骨茶 ($98)

真系升級版肉骨茶, 竟然有磯燒鮑魚一大隻, 仲有魚件, 蝦肉及大過湯匙羹嘅厚帶子, 我只係衰衰格格飲咗人家嘅幾口湯肉骨茶及分了人家的半隻大帶子, 肉骨茶嘅味道跟平時飲既豬骨肉骨茶湯底沒有兩樣, Chef Stage 既海鮮肉骨茶藥味唔太濃, 好似飲緊輕可嘅藥材湯般, 滋補養身, 仲有大量海鮮食。

厚帶子

慢燒美國牛肉眼 ($338/300g)
肉色如少女的粉紅臉龐般, 見者很想親親它。餐牌指定四成熟, 有牛魔王之稱嘅我, 真係面對唔到血淋淋嘅場面, 同餐廳溝通後, 謝謝餐廳貼心為我地特別做了這個五成熟的慢煮美國牛肉眼。
慢燒美國牛肉眼 ($338/300g)

放上刀作比例便可知牛肉眼300g有幾大塊, 我地見到都好興奮, 今晚可以化身為一隻食肉獸了

慢煮烹調最大嘅優點就係可以保存肉類的肉汁, 觀其外表, 肉色嫩紅及濕潤, 切開這塊肉眼扒即有爆汁的感覺, 先來一件原汁原味, 什麼醬汁也不拈, 牛扒入口鮮嫩, 肉汁豐富, 牛肉味香濃。

一口配搭一小件肥肉, 味道更豐富, 甘香有層次, 特別一提佢哋個自家調配牛肉燒汁也好出色, 唔係坊間好濃鹹嗰種, 清香更能帶出牛肉嘅肉鮮, 不會喧賓奪主

無添加紫薯蓉都好出色, 純粹將紫薯蓉壓成薯蓉, 原始的棉棉香甜, 還有那件腍甜多汁厚切羅白都好好味!

今晚餐飯太完美了, 美景+美食, 從食材配搭,  配菜及醬汁上,  也能從每道食物一一感受到廚師真係好有心機煮野食,  還有貼心的服務, 食左幾十年野,  第一次比一間餐滿分,  要快快計劃食多轉先入冬, 反正今年都冇得飛去外地吃喝玩樂, 食多轉又何妨
  • 慢燒美國牛肉眼
  • 海鮮拼盤
  • 蟹肉濃湯配鮮蠔杯
2020-10-01 1089 views
限聚令解除後難得的聚餐,為滿足嘴饞又嘴刁的朋友,挑選了一家滿具人氣的西餐廳。地點位於尖東亞士厘道,以大幅玻璃設計增加空間感,更把整個尖沙咀夜景納入眼中。餐廳由老闆及總廚Eddy主理,有三十多年經驗,揉合多國料理特色打造菜單。推薦5 Course Set Dinner,包含沙津、前菜、餐湯、主菜及甜品,亦可加配海鮮盤及飲品,價錢更優惠。乳酪鮮蝦芒果沙律大大顆芒果配上原粒凍蝦仁,再以乳酪配搭。蝦仁爽口彈牙,芒果軟腍甜度高。清酒蟹肉日本年糕年糕口感煙韌富彈性卻不黏牙,清酒蟹肉汁味道較輕盈清新,忌廉更添幼滑,四件下肚亦不見膩口。蕃茄蟹肉湯濃厚蕃茄配搭絲絲入扣蟹肉碎,湯入口絲滑柔順,蟹肉鮮甜。精選雜扒配紅酒 (主食)除了包括最常見的牛扒、豬扒及雞扒,還有較少納入雜扒的的燒牛脷及羊鞍肉。極推薦這套餐,每款扒類份量媲美一份主食,每款火喉及時間控制得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,油潤而香口。羊鞍肉肉質鮮嫩可口,刀刃切下鬆軟,滲出肉汁,味道濃香惹味。牛脷差不多手掌大小極厚身,烹煮至柔軟細膩,醬汁均勻滲透整件牛脷,肉汁豐富香氣撲鼻,化在嘴間。焗比目魚配蟹肉汁 (主食)三大片厚肉比目魚再以蕃薯泥伴碟,餐廳份量極豪氣

乳酪鮮蝦芒果沙律

清酒蟹肉日本年糕

蕃茄蟹肉湯

濃厚蕃茄配搭絲絲入扣蟹肉碎,湯入口絲滑柔順,蟹肉鮮甜。

精選雜扒配紅酒 (主食)

羊鞍肉肉質鮮嫩可口,刀刃切下鬆軟,滲出肉汁,味道濃香惹味。

焗比目魚配蟹肉汁 (主食)

三大片厚肉比目魚再以蕃薯泥伴碟,餐廳份量極豪氣。魚皮金黃色,再淋上秘製蟹肉汁,魚皮香脆魚肉柔嫩幼滑,肉質緊緻不鬆散。夾一口魚肉沾上蟹汁,味道更豐富更具層次。

甜品

總括來說,服務態度親切有禮、食物份量極多質素高,絕對的高性價比之選。
看到隔壁枱客人與店員分享飲食心得 實在心癢,可惜本人較害羞也沒多細談,建議朋友們可以嘗試與店員交流。
  • 精選雜扒配紅酒
2020-09-23 1461 views
疫情終於有所向好☺️☺️同老公 忍唔住又要去食好西 🔥🍗🔥🍗身邊好多朋友都介紹 位於亞士厘道嘅chef stage.今晚一於book定枱!!😂😂西餐一向比我感覺都係大同小異,見評價價咁好,就一於試真D😝😝餐廳地方唔算太大,view就好靚拉😄超大落地玻璃窗 ,睇到街景,感覺好開揚 😃店員服務 好nice、好專業 為我哋略略介紹 菜式👍👍佢哋做緊promote 每人消費 滿450蚊就會送新鮮生蠔兩隻同埋餐酒一杯 😉😉仲有五度菜course😎😎不過我哋 就想試下自己鍾意嘅菜式,所以散叫 😄😄先來海鮮拼盤 二人份量 有生蠔 🦪大蜆、海蝦 🦞磯燒鮑魚和帶子,配佢哋嘅自家製醬汁、微辣、胃口大開 😋😋聽店員講海鮮係每日新鮮運到的,所以特別鮮甜 生蠔非常creamy 帶子超級大隻 鮑魚好入味🥳🥳餐湯揀咗 蟹肉龍湯 配鮮蠔杯 非常濃沃嘅蟹味 🤪🤪而且蟹肉分量超級多呢 😍😍應該加咗少少酒配合一起 更加突出蟹的鮮味 忌廉鮑魚冬陰海鮮湯 呢個非常喜歡很有驚喜 🤩🤩🤩帶孑鮑魚 大大隻 ,最緊要個冬陰功 非常正!食到香茅 感覺泰式西式fusion 一定要試👍👍美國燒肉眼300 g火侯拿捏啱啱好 🥰🥰粉紅粉紅嘅顏色面頭

店員服務 好nice、好專業 為我哋略略介紹 菜式👍👍

不過我哋 就想試下自己鍾意嘅菜式,所以散叫 😄😄

生蠔非常creamy 帶子超級大隻 鮑魚好入味🥳🥳

美國燒肉眼300 g火侯拿捏啱啱好 🥰🥰粉紅粉紅嘅顏色面頭焦香 大廚級嘅手勢,牛肉當然靚啦!濃郁非常有口感 ,連side dish都特別講究,用上紫薯蓉 非常match

試過整板加拿大海膽配意粉未呢 ?🤭🤭一上臺真係哇一聲 價錢$228整版大海膽 混 合聖子意粉一齊食 真係 有奢侈又滿足😋😋😬😬

呢度菜式份量超級大 食到呢度已經好飽 !但係忍唔住試埋佢嘅甜品

歌劇院蛋糕配精選慕絲
檸檬蛋白批配芝士杯
各有特色,我就比較喜歡前者 ,特別一讚去嘅mos真係好好味 唔會太甜💕💕

好耐未試過一間 咁高質嘅西餐呀 😃😃真係會令你一試難忘 👍👍急不及待 諗定下次幾時再嚟😆😆
2020-08-12 4050 views
今日去左尖咀拎文件,同事推介我去Eddy Chu,在疫情環境底下,唔想坐在餐廳食飯,只好快快趣買外賣回公司食餐廳在19樓,搭lift上去果陣,感覺有種居高臨下,到達餐廳,望下餐牌,點完餐之後,侍應哥哥有禮地請我坐一陣,雖然我唔係坐去入面,不過遠望環境不錯,等疫情好番之後,一定要坐係度慢慢嘆,同埋欣賞下風景Lunch menu都幾多選擇,因為我係一個食肉獸😜所以最後決定揀馳名西班牙黑毛豬,lunch set有湯,有伴菜,有主菜, 仲有甜品。開頭我有d擔心唔夠飽,點知眼闊肚窄的我,食到最後係飽到反艇🤪🤪外賣一啲都唔馬虎,而且外賣盒分左幾格,包裝得好靚仔首先講個湯: 係蕃茄湯,呢個湯好蓉,最緊要又唔酸,仲有牛肉粒,好正呀另外仲有伴菜的薯蓉,開頭以為係薯蓉,點知原來係我至愛既芋泥做成,好香芋頭味,亦都好軟綿綿,一流之作至於個主菜: 有兩塊大黑毛豬扒,厚度適中,煎到剛剛好的熟度,入口唔會靭,黑毛豬的肉味香濃,而且有咸香味,而且肉汁超多,夠晒juicy,果然係招牌菜甜品係朱古力蛋糕,甜度岩岩好,疫境下都食到一餐咁高質外賣午餐,非常之滿足

外賣一啲都唔馬虎,而且外賣盒分左幾格,包裝得好靚仔

2020-08-10
TakeAway
$168 (Lunch)
3 day(s) ago 0 views
今日約了很久不見的朋友dinner, 當然要食好少少啦。上網見呢間不錯,就一於試下。餐廳在19樓,景觀都幾靚,望住個景食晚餐都幾開心。海鮮拼盤 $288有青口,蠔,帶子,蝦,鮑魚配有自家製醬汁,香草醬,冬陰公醬鮑魚已醃至入味,爽口彈牙。蠔🦪爽口滑溜,完全沒有腥味,配上酸甜香草汁,醒胃。軟腍帶子配蜜糖麵豉醬,更能帶岀帶子鮮味。青口和鮮蝦可按喜好配搭香草醬或冬陰公醬,冬陰帶點微辣,刺激一下味蕾。蟹肉濃湯配鮮蠔杯$128這個真的不得了,熱辣辣,味道濃郁,濃濃的鮮蟹味,湯中可見一絲絲的蟹肉,份量還真不少,真材實料。把湯喝一半,再把整隻鮮蠔shooter倒入口中,再喝掉餘下的蟹湯,蠔肉的鮮味加上蟹湯,味道口感岀奇地夾,將食物本身嘅味道帶上另一層次😱。黑松露磨菇湯 $68濃稠度適中,粒粒磨菇蓉,口感味道都很不錯!慢燒美國牛肉眼 五成 $338個pan 好大,賣相都幾吸引,份量十足。火候控制得好好,沒有過熟,牛扒切開粉嫩濕潤,牛味重,令人垂涎三尺🤤配菜亦絕不遜色,有蘆荀和紫薯,紫薯蓉軟滑帶甜,正!黑毛豬 梅頭肉 $168肉質軟腍,完全不嚡口,配菜除了紫薯蓉和蘆筍外,還有菠蘿,食得太多肉,再加一口菠蘿
今日約了很久不見的朋友dinner,
當然要食好少少啦。

上網見呢間不錯,就一於試下。

餐廳在19樓,景觀都幾靚,望住個景食晚餐都幾開心。

海鮮拼盤 $288
有青口,蠔,帶子,蝦,鮑魚
配有自家製醬汁,香草醬,冬陰公醬

鮑魚已醃至入味,爽口彈牙。
蠔🦪爽口滑溜,完全沒有腥味,
配上酸甜香草汁,醒胃。
軟腍帶子配蜜糖麵豉醬,更能帶岀帶子鮮味。
青口和鮮蝦可按喜好配搭香草醬或冬陰公醬,
冬陰帶點微辣,刺激一下味蕾。

蟹肉濃湯配鮮蠔杯$128
這個真的不得了,熱辣辣,味道濃郁,
濃濃的鮮蟹味,
湯中可見一絲絲的蟹肉,
份量還真不少,真材實料。
把湯喝一半,再把整隻鮮蠔shooter倒入口中,
再喝掉餘下的蟹湯,蠔肉的鮮味加上蟹湯,
味道口感岀奇地夾,將食物本身嘅味道帶上
另一層次😱。

黑松露磨菇湯 $68
濃稠度適中,粒粒磨菇蓉,口感味道都很不錯!

慢燒美國牛肉眼 五成 $338
個pan 好大,賣相都幾吸引,份量十足。
火候控制得好好,沒有過熟,
牛扒切開粉嫩濕潤,牛味重,
令人垂涎三尺🤤
配菜亦絕不遜色,有蘆荀和紫薯,
紫薯蓉軟滑帶甜,正!

黑毛豬 梅頭肉 $168
肉質軟腍,完全不嚡口,
配菜除了紫薯蓉和蘆筍外,
還有菠蘿,食得太多肉,
再加一口菠蘿,清新又清甜,
油膩感全消,

呢餐飯真的很滿足!
2020-10-15 0 views
隆重介紹呢間餐廳ge Lunch set有沙律餐湯 蒜蓉包 主菜甜品 咖啡/茶另外仲可以加$55海鮮拼盤或者$35紅白餐酒西班牙火腿哈密瓜沙律 (會定期轉款)火腿同哈密瓜 呢個配搭一定係最夾南瓜湯配蒜蓉包 (天天新款)南瓜湯真係blend出黎 飲落又濃又香滑海鮮拼盤 ($55) 生蠔好新鮮 食落仲少少海水味醬漬鮑魚大隻入味肉厚得黎唔會韌日本帶子鮮甜 配埋特制麵豉醬汁更加提鲜鮮蝦同八爪魚都高質食得出唔係雪藏野西班牙橡果級別黑毛豬 ($168)黑毛豬扒有三大塊切開仲見倒少少粉紅肉汁鎖哂喺裡面 肉質爽彈juicy 完全唔覺得自己食緊豬扒燒美國牛肉眼 ($198)外面燒到少少焦香切開色澤粉嫩肉質好好 啖啖肉 肉汁亦好多牛味香濃特別值得一讚 呢度連配菜都好有誠意蕃薯蓉 雨衣甘藍同白蘿蔔 健康得黎 仲好好味CHEF STAGE de Eddy Chu尖沙咀亞士厘道17-19號19樓
隆重介紹呢間餐廳ge Lunch set
有沙律餐湯 蒜蓉包 主菜
甜品 咖啡/茶
另外仲可以加$55海鮮拼盤或者$35紅白餐酒

西班牙火腿哈密瓜沙律 (會定期轉款)
火腿同哈密瓜 呢個配搭一定係最夾

南瓜湯配蒜蓉包 (天天新款)
南瓜湯真係blend出黎 飲落又濃又香滑

海鮮拼盤 ($55)

生蠔好新鮮 食落仲少少海水味
醬漬鮑魚大隻入味
肉厚得黎唔會韌
日本帶子鮮甜 配埋特制麵豉醬汁更加提鲜
鮮蝦同八爪魚都高質
食得出唔係雪藏野

西班牙橡果級別黑毛豬 ($168)

黑毛豬扒有三大塊
切開仲見倒少少粉紅
肉汁鎖哂喺裡面
肉質爽彈juicy 完全唔覺得自己食緊豬扒

燒美國牛肉眼 ($198)

外面燒到少少焦香

蕃薯蓉 雨衣甘藍同白蘿蔔 健康得黎 仲好好味

CHEF STAGE de Eddy Chu
尖沙咀亞士厘道17-19號19樓
2020-10-05
$200 (Lunch)
2020-10-13 0 views
今晚去的餐廳在尖沙咀内街,享有無敵大海景。鮮蝦凱撒沙律除了有新鮮沙律菜,還有爽口蝦肉,清新開胃。忌廉蘑菇湯很滑溜,還有細細的蘑菇粒,增加口感。海鮮肉骨茶有鮑魚、帶子、蝦、魚和蘑菇,用料十足,還有香濃的肉骨茶味,很有新鮮感。米酒薑味爐魚柳除了有無骨的香滑魚柳肉,還有洋蔥、羽衣甘藍和蘑菇等,味道較濃。黑毛豬肋條肉份量十足,肉質稔而不韌,菠蘿和香草令人食後不會很膩,更配有紫薯蓉、粟米、羽衣甘藍和蕃茄這些健康配菜。紅桑子提拉米蘇與想像的有點不同,賣相美觀,而且層次分明,酸酸甜甜。
今晚去的餐廳在尖沙咀内街,享有無敵大海景。

鮮蝦凱撒沙律除了有新鮮沙律菜,還有爽口蝦肉,清新開胃。

忌廉蘑菇湯很滑溜,還有細細的蘑菇粒,增加口感。

Dinner
2020-10-12 0 views
今日有客人過嚟開會,開咗一個上晝都未搞掂,冇得出去食午餐,唯有落去買外賣返嚟食,估唔到又食咗一個好美味嘅午餐盒喎!Chef Stage by Eddy Chu - 之前同事食過已經話要推介我㗎啦,但係一直都未有機會試到呢間,餐廳都幾靚個喎,2:00都重有幾多人食緊午餐首先餐湯係忌廉薯蓉湯,返到公司都仲係熱嘅所以值得稱讚,入口香醇唔會做得過甜今日試佢個黑毛豬,估唔到肉質鮮美而且一啲都唔鞋,而且好爽口!值得一讚連配菜都好好味,薯蓉並唔係一般薯仔做,係用番薯🍠嗰種棉密嘅口感一試難忘發邊豆爽脆,連我平時唔鍾意食嘅紅蘿蔔都好清甜,應該係品種問題唔好理下次有機會買外賣我一定會再搵佢,跟住我同事話我哋應該落去餐廳食,又係喎死蠢左添

2020-09-09
$100 (Lunch)
  • 西班牙黑毛豬
2020-10-09 0 views
有時午餐都想食好啲,尖沙嘴區就有好選擇!午市餐牌,店員仲話有新推出海鮮拼盤,午餐包沙律、麵包及餐湯、甜品及餐飲。主菜揀咗香燒完條鮮魚$188及燒美國牛肉眼$198,叫咗一份海鮮拼盤$88及餐酒一杯$38。先上沙律🥗沙律菜新鮮,有車厘茄、蔬菜等。之後就有蒜蓉多士,好香蒜蓉及牛油味,新鮮熱辣辣,又夠脆。湯係南瓜栗子湯,覺得好特別。呢個配搭多以中式湯,但係佢係西式做法,好飲。海鮮拼盤有生蠔、鮑魚、帶子、蝦及青口。生蠔夠新鮮及甜;鮑魚幾大隻,肉質唔錯。鍾意帶子有個日式麵豉汁,估唔到幾夾,帶子又大隻又厚肉。蝦又爽口,青口亦都唔錯,配埋白酒真係好享受!主菜嘅燒魚份量相當大,賣相夠靚;魚非常金黃,入邊肉質結實,味道唔錯。美國牛肉眼亦都幾好,揀咗五成熟。牛味香,肉質又唔錯,大大塊。甜品係Mandarin cake,呢個幾特別,有啲似中式千層糕;但係味道唔會太甜,賣相又整得精緻。午餐仲包餐飲,呢度嘅環境唔錯,食物質素高,服務又好。

有時午餐都想食好啲,尖沙嘴區就有好選擇!

先上沙律🥗沙律菜新鮮,有車厘茄、蔬菜等。
之後就有蒜蓉多士,好香蒜蓉及牛油味,新鮮熱辣辣,又夠脆。

海鮮拼盤有生蠔、鮑魚、帶子、蝦及青口。

午餐仲包餐飲,呢度嘅環境唔錯,食物質素高,服務又好。
2020-10-08 0 views
平時返工lunch匆匆忙忙,今日返半日可以和朋友食好啲,慢慢享受下。早啲上嚟搵個靚位坐,如果唔係落雨風景應該幾正。這裏環境算是寬躺,可以心情很好的享受午餐。叫咗兩個set lunch。沙律餐湯同埋麵包都有。餐湯味道濃淡適中,正正合我口味。心大心細唔知食咩好,沒想到這裏有雜扒,所以下單雜扒海鮮,這個餐一望便知分量十足。最愛它的大蝦夠鮮甜,魚柳煎香了,表面微脆,肉質嫩滑。肉眼扒小筋,黑毛豬也嫩口,配合他的醬汁吃肉味更加提升了。朋友這個米酒薑味鮮魚柳,賣相很好。米酒味道很濃郁,薑味可再多一點,味道配搭很特別。原條鮮魚,煎香了再入湯,鮮味足,入口嫩滑。加上很多的配菜,連白飯一碗。抵!最後這個甜品,芝士檸檬蛋糕,檸檬味配芝士味很夾,真想多吃一件,整個套餐性價比很高

2020-09-21
Lunch
男朋友生日見佢咁多好評就試下,黃昏時間上嚟,因為疫情關係其實得我地幾個,環境ok啦唔好expect見到好靚景唔係落地玻璃。前菜叫咗個海鮮拼盤,質素就呃.....中規中矩......啲醬汁係自製,但唔係話特別好味。啲海鮮就真係唔值呢個價錢,事實上大把buffet都做得好過佢、分量大過佢、便過佢。。。。另外叫咗兩支sangria,問個waitress可唔可以畀幾隻酒杯被拒絕,話要開紅酒先可以。其實呢...你成間餐廳得我地幾個客人,靜到蚊飛都聽到,畀兩酒杯都要咁計較咩(???) 然後喺我地強烈要求下好唔情願地畀咗叫咗個慢煮牛扒medium rare,但turn out得兩三成熟。塊牛又韌,切極都切唔開,手斷先食到。連個staff都話呢隻牛唔係幾靚。個羊架還好啦,唔係特別出色,食完冇咩記憶。佢個set包埋買個年糕,但真係一星*都嫌多,攞隻大啲嘅碟裝就好似好高級咁......個水準同韓國便利店即食年糕冇咩分別個甜品又係平平無奇講唔出有咩特別優勝,總括而言就係唔明點會有800幾likes。其實去得扒房都係想食到靚牛其他已經唔係咁計較,但齋講牛扒呢點已經fail咗,加上其他菜式都一般般,應該唔會再光

甜品又係平平無奇講唔出有咩特別優勝,總括而言就係唔明點會有800幾likes。其實去得扒房都係想食到靚牛其他已經唔係咁計較,但齋講牛扒呢點已經fail咗,加上其他菜式都一般般,應該唔會再光顧。
2020-05-17
Celebration
Birthday
2020-10-05 0 views
今晚同朋友去到尖沙咀嘅CHEF STAGE de Eddy Chu 食晚餐敘舊。 我哋一人叫咗一個五道菜套餐,每人都有一個乳酪鮮蝦芒果沙律,鮮蝦鮮甜,芒果加乳酪令到成個沙律一啲都唔膩,估唔到前菜就已經咁高水準。我同朋友各人要咗一個湯,我要黑松露蘑菇湯,質感好豐富,每一啖都有蘑菇肉,亦有黑松露嘅香味。朋友要咗個南瓜蟹肉忌廉湯,佢對個湯讚口不絕,一飲就飲得出南瓜係自己磨,同蟹肉配合得好好。前菜仲有清酒蟹肉日本年糕,每一次都會點好多芝士海鮮汁襯托個年糕,而每一件年糕都好有咬口。我叫咗精選雜扒作為我嘅主菜,因為可以一次過食到晒美國肉眼扒,黑毛豬,大蝦同埋雞扒,全部肉類都好可口美味。但我亦都好鍾意佢嘅紫薯同埋蘆筍。我朋友就叫咗一個海鮮餐,有日本帶子,大蝦,鮑魚,鮮蜆,而佢最鍾意就係鮮魚柳,煎得啱啱好。而且佢哋仲有加咗白蘭地嘅燒汁,用心得來有創意。最後係甜品,一人一件芝士蛋糕。餐廳地方唔算大,但係個景好靚。服務態度好好,值得一提嘅係佢哋煮食份外用心,例如每一次上菜,碗碟都係熱嘅,令到食物溫度可以保持,係好細心嘅表現。今晚真係好難忘。