2020-10-13 0 views
收工細妹order要飲仙茶凍奶茶,咁啱經過呢間茶匠又未試過就幫襯下,700cc大杯都只係$22蚊真係好抵。細妹飲之前我試左少少,茶味唔算濃,半糖少冰我覺得岩岩好,其實重點我係想讚下佢既仙草,入口即溶好似空氣咁👍🏻,細妹都話佢既仙草好正,不過就少左啲,仙草好快無曬但仲有大半杯奶茶剩,希望仙草可以加多啲就好喇😊
2020-10-13 0 views
回家途中成日經過呢間小店都排好多人, 今次決定試下! 不過等候時間耐左少少, 差唔多半個鐘😩, 果下開始覺得整杯野飲使唔使咁耐, 本來諗住係街試下但點知係飲唔到口都覺有d怪, 明明係叫鮮奶水狀點解會飲唔到口黑糖厚鮮奶一反到屋企打開蓋, 嘩! 原來係我最愛既芝士奶蓋, 我估唔到係燒出泥, 唔知係本身定因為我叫常温既加熱效果, 面層唔係普通既奶蓋而係感覺似焦糖味既梳乎里 , 開蓋連鮮奶飲好似有三重體驗🤩🤩不過可能d cream比較結身印以要一邊飲一邊撈下雖然等得耐不過感覺係慢工長細貨呢🤪
回家途中成日經過呢間小店都排好多人, 今次決定試下!

黑糖厚鮮奶
黑糖厚鮮奶

不過可能d cream比較結身印以要一邊飲一邊撈下
雖然等得耐不過感覺係慢工長細貨呢🤪
2020-10-11 0 views
咁岩行經荃灣,又好想飲台式飲品,上網Search 完之後,有好多選擇但就係咁岩,一落天橋就係佢,就係咁岩令我選擇佢,就係咁岩,令我愛上佢我諗我以後行經荃灣都會專登去買一杯飲一落天橋就見到呢一間Ga la, 真係好方便見到咁既面門,唔係唔過去幫襯掛加上佢隻柴犬Logo, 真係好可愛叫左本芝士奶蓋烏龍加珍珠估唔到原來可以咁好飲*奶蓋好濃厚、咸咸地、芝士味都好重、仲要好滑💯*烏龍茶就好香濃,珍珠煙韌度適中!好食過其他大型連鎖店大家行經真係要試下,誠意推介

我諗我以後行經荃灣都會專登去買一杯飲

一落天橋就見到呢一間Ga la, 真係好方便
見到咁既面門,唔係唔過去幫襯掛
加上佢隻柴犬Logo, 真係好可愛

叫左本芝士奶蓋烏龍加珍珠
估唔到原來可以咁好飲

*奶蓋好濃厚、咸咸地、芝士味都好重、仲要好滑
💯
*烏龍茶就好香濃,珍珠煙韌度適中!好食過其他大型連鎖店

大家行經真係要試下,誠意推介
2020-10-06
2020-10-07 0 views
在荃灣經開這間小店,咁岩口渴都要買杯野飲下,上網睇又平又好飲,今次又叫左杯大路既芝士奶蓋抹茶,收銀妹妹已提我奶不是用鮮奶,我Ok,$28。芝士奶蓋濃稠,飲落仲有粒粒芝士未融哂,頭幾啖都係奶蓋,最理想奶蓋係第一啖奶蓋而緊隨第二啖就應該是奶蓋加液體同時流入口中 #個人愚見 #勿插 但作為奶蓋愛好者我都接受到😂 最好比多啲奶蓋添,呢杯奶蓋絕對對得起價錢,對於抹茶方面,有較多沉澱物。不是一杯完美的奶蓋,只是我對黃店的期望,特別是小店(非連鎖式)是合格就可以了,所以一試無妨。📍 茶匠 (荃灣)荃灣大河道12號地舖

📍 茶匠 (荃灣)
荃灣大河道12號地舖
芝士奶蓋抹茶
2020-09-25
$28 (Other)
👧🏻 ate...仙草奶茶+芋圓(+4)👧🏻 wants to say...一杯咁大杯嘅仙草奶茶+芋圓(700cc) 哩間舖居然賣26蚊😨你話佢地唔係CLS係咩😋味道方面 我嗌左少甜少冰 覺得甜度啱啱好🙌🏻 值得一讚嘅係雖然我去到嗰日佢哋忙到踢晒腳 但呢個茶都沖得好香唔會太濃 個仙草好正😻不過最有驚喜都係個芋圓 個size同普通珍珠差唔多 淡淡茶、仙草同芋圓仔🥰 佢地有兩間分店 所以荃灣同藍田嘅街坊可以去支持下喔💛
👧🏻 ate...
仙草奶茶+芋圓(+4)

👧🏻 wants to say...

佢地有兩間分店 所以荃灣同藍田嘅街坊可以去支持下喔💛
仙草奶茶
仙草奶茶
2020-10-02 78 views
屋企人行過茶匠幫手買嘢飲,真開心!今日試咗呢個芒果沙冰奶蓋,好有驚喜!啲沙冰有濃郁嘅芒果味唔會好淡,鹹鹹地嘅奶蓋配搭甜嘅芒果沙冰一流~夏天飲即刻清涼晒!睇咗佢嘅Menu仲有好多嘢飲,之後要再試下!
睇咗佢嘅Menu仲有好多嘢飲,之後要再試下!

芒果沙冰奶蓋
芒果沙冰奶蓋
咁講番個奶茶先,茶底有鳥龍茶香,奶蓋係有淡淡芝士味既,飲落就有少少咸味!你見杯野我都擺左一陣,所以都會有少部份芝士奶蓋沉澱左落去。估吾到個奶蓋同鳥龍茶係咁match,因為平時我只會飲芝士奶蓋四季春居多!同埋茶類我吾太喜歡飲鳥龍茶個苦澀味,都係純粹今次試一試芝士奶蓋同鳥龍茶呢個組合!咁就飲到一半果陣就飲到一塊塑膠仔,個size都有我指甲一半咁大既。(其實係飲到兩塊既,仲有一塊比較細。因為另一塊太細,影得吾清晰,就吾放上黎)我當時飲到,以為係昆蟲類,係塑膠都算係咁。我就check過既,塊塑膠吾屬於飲管或飲管包裝(專登由垃圾筒攞上黎睇清楚)、亦吾屬於裝飲品既膠袋。同時,我番到屋企係第一時間對杯蓋進行酒精消毒,消毒完後係無見到任何東西響插飲管位既上方!咁我估應該係裝芝士奶蓋包裝用既塑膠!?可能開芝士奶蓋既包裝果陣吾小心整到落去咁。吾完美既,需要改善!🙏🏻  相信只係單一事件,或者沖飲品過於心急,或者可能店員有機會係新人,所以今次就會吾小心左!但如果比小朋友誤吞,咁就可大可少嫁啦!🙈比好評係因為良心小店必須支持,而且飲品味道吾差,多款式而且價錢公道!
芝士奶蓋烏龍茶

我當時飲到,以為係昆蟲類,係塑膠都算係咁。

但如果比小朋友誤吞,咁就可大可少嫁啦!🙈
2020-09-19
10 Minutes (TakeAway)
2020-08-15 809 views
近排天氣咁熱,出街真係會想買杯冰凍既飲品飲下。提提大家,因疫情關係 最好搵個少人d既地方先好除口罩飲野啦~今次嗌左芝士奶蓋綠茶 ($22)芝士奶蓋好濃厚,鹹味偏重,個人黎講都幾鍾意鹹味重既芝士奶蓋。綠茶亦都唔會因為加太多糖水而過甜,整體味道融合。茶匠既飲品大杯得黎,價錢又唔貴,有機會既話會想試埋其他飲品。平日等候時間大約5−10分鐘,但係星期六、日就要等15-20分鐘。

今次嗌左芝士奶蓋綠茶 ($22)

2020-07-30 618 views
«722»芝士奶蓋抹茶L=港女組合=me🧀🥛🍵﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷芝士奶蓋抹茶 $28▶多多椰果雪沙 $28荃灣呢一帶都幾多黃店茶飲,次次試下新野都抱住想分散投資,但又好驚中伏嘅心態去買。兜咗一個圈,專登揀間最多人排緊隊但我又未試過嘅😂睇睇下menu先發覺唔怪之得咁多人排啦!最平$20就有一杯珍珠奶茶,芝士奶蓋大杯都唔使$30就飲到,即刻狗衝芝士奶蓋抹茶先~因為人多都等咗3個字先有野飲,一拎上手好鬼大杯,第一啖啜下個芝士奶蓋,香濃度我畀7分啦,唔算話超濃特濃,但又唔係冇味,都飲到芝士味嘅,不過可以再鹹啲就好。抹茶都飲到應有嘅苦味,而且唔會成口粉,都沖得好滑~ 我覺得整體性價比都高!抵飲之選!🤗椰果沙冰個杯影到長到好似一條野咁,我見水果沙冰系列都好多人嗌好受歡迎,熱辣辣整返杯即時降溫❄️ (頭盔:都係個句近排咁危險就唔好除口罩係街飲啦!買返屋企慢慢飲啦!😬)﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣茶匠荃灣大河道12號地舖
«722»

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
茶匠
荃灣大河道12號地舖
2020-07-29 459 views
Oreo奶茶💰 HKD $18-大家去荃灣掃街時,相信大家都會去路德圍尋覓美食。其實大家可以走多兩步到大河道(紅十字會旁)支持良心小店,今次介紹的「茶匠」絕對是一間值得光顧的茶飲店。-🤑價錢方面,真的很相宜﹗現在普遍的一杯台式飲料都要$20以上,$18就有一杯奶茶就真的是「買少見少」。😋味道方面,有明顯的oreo味但未算濃郁,但個人略嫌oreo的數量有點少,如果可以再多些的話會更好。奶茶甜度尚可、茶的苦澀味較突出,但勝在口感順滑。-個人覺得$18就有一杯中上質素,還可以支持良心小店的話,都「收貨」啦~-►好食指數:7/10中上質素,價錢相宜,味道屬正常表現。-✎想看更多的請到IG @wd.smallworld
Oreo奶茶
💰 HKD $18
►好食指數:7/10
中上質素,價錢相宜,味道屬正常表現。
✎想看更多的請到IG @wd.smallworld
2020-05-10
2020-05-18 736 views
好飲個日去到茶匠,原先仲驚會唔好飲你知啦,好多黃店,雖然黃,但d食物既味道可能食過一次就唔會再返轉頭不過呢間,我飲過2次,2次都好滿意!!!!今次叫左杯紅豆奶茶,店員問我要唔要試下轉烏龍奶茶底,我諗下都覺得可以試下結果就叫左一杯黎試下,因為飲個日落雨,所以我返到屋企先開黎飲味道好好,好有茶香,仲要價錢只要22蚊,真係仲抵過其他飲品店,大大杯,我以後經過荃灣都要飲啊下次打算試下白桃烏龍奶茶,感覺好似好得意咁
好飲

個日去到茶匠,原先仲驚會唔好飲
不過呢間,我飲過2次,2次都好滿意!!!!

下次打算試下白桃烏龍奶茶,感覺好似好得意咁
2020-05-15 496 views
好味指數😋😋😋😋回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗🤗當然要嚟支持下黃店,呢間仲要黃到發金!🙌🏼店面真係超有型,尤其係幅畫,真係好正!🍴芝士奶蓋烏龍茶加珍珠(700cc)微糖、少冰個芝士奶蓋勁厚,整得好好味,鹹香又夠滑,因為勁多奶蓋,就算700cc 咁大杯,飲到尾都仲有芝士奶蓋,勁正!烏龍茶都好香,一D都唔「鞋」,仲要珍珠好煙韌,飲完勁開心🥰店外有好多唔同種類嘅文宣,自由訂價!好多人都貼上支持筆跡🤩
好味指數😋😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗🤗
當然要嚟支持下黃店,呢間仲要黃到發金!🙌🏼
店面真係超有型,尤其係幅畫,真係好正!

🍴芝士奶蓋烏龍茶加珍珠(700cc)微糖、少冰
烏龍茶都好香,一D都唔「鞋」,仲要珍珠好煙韌,飲完勁開心🥰

芝士奶蓋烏龍茶加珍珠

店外有好多唔同種類嘅文宣,自由訂價!好多人都貼上支持筆跡🤩

2020-05-02 381 views
話說,荃灣台飲店很多,但本人獨愛就是這間了。點解咁講?作為台飲店,香港大把。但能夠創新同追隨潮流既,又有幾多間。400次咖啡盛行,此間立馬推出400次抹茶同咖啡系列。當然,我都沒叫到400次系列,因為……我更愛其他系列。所以本人叫左盆栽奶茶同布丁奶茶加珍珠。盆栽奶茶上層用左oreo碎,還加上薄荷葉裝飾。每一口都是oreo碎,感覺特別。布丁奶茶每一口都是滑嘟嘟既布丁同珍珠。對於仍未食晚餐既人來說,飲完兩杯都幾飽
話說,荃灣台飲店很多,但本人獨愛就是這間了。

點解咁講?

作為台飲店,香港大把。但能夠創新同追隨潮流既,又有幾多間。

400次咖啡盛行,此間立馬推出400次抹茶同咖啡系列。

當然,我都沒叫到400次系列,因為……我更愛其他系列。

所以本人叫左盆栽奶茶同布丁奶茶加珍珠。

盆栽奶茶上層用左oreo碎,還加上薄荷葉裝飾。

每一口都是oreo碎,感覺特別。

布丁奶茶每一口都是滑嘟嘟既布丁同珍珠。
對於仍未食晚餐既人來說,飲完兩杯都幾飽

2020-05-01
Dinner
2020-04-02 558 views
好少可去荃灣去路得圍附近食街就梗咖啦!😋😋😋😋😋😋😋店面咁七彩繽粉就梗係吸引啲Cashier大大張日本草莓poster對於草莓奶控既我簡直係不能抗拒🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓先唔講味道淨係賣相已經一流草莓醬掛杯邊倒入香滑既鮮奶再加邪惡既cream中間仲要放原粒草莓飲緊既時候亦都不時飲到果肉不枉我由港島長征入荃灣下次要試其他PS:我見到除咗一般野飲,仲有而家好興既400 coffee同400抹茶!去荃灣又多個理由了😍
好少可去荃灣
去路得圍附近食街就梗咖啦!
😋😋😋😋😋😋😋
不枉我由港島長征入荃灣
下次要試其他
淡雪草莓鮮奶
淡雪草莓鮮奶
路德圍極黃茶飲店「茶匠」,今日下午經過,被大大個自由女神海報吸引,就決定懲罰下佢先。唔知點解冇乜人幫趁,可能因為好多公司Home office,大家都傾向叫外賣掛茶匠D野飲好抵,有好多選擇,最尾我揀左寒天冬瓜茶,有常溫揀~讚冬瓜茶甜而不膩(其實係微甜),好大杯,700ml都只是24蚊,寒天好足料,佔左成杯1/3,咬落好煙韌,又夠飽肚,但比較低卡路里,係減肥佳品店內有免費漂白水派,響呢個艱難時期,要更加支持黃店呢!
路德圍極黃茶飲店「茶匠」,
今日下午經過,被大大個自由女神海報吸引,
就決定懲罰下佢先。

唔知點解冇乜人幫趁,
可能因為好多公司Home office,
大家都傾向叫外賣掛

茶匠D野飲好抵,有好多選擇,
最尾我揀左寒天冬瓜茶,
有常溫揀~讚

冬瓜茶甜而不膩(其實係微甜),
好大杯,700ml都只是24蚊,
寒天好足料,佔左成杯1/3,
咬落好煙韌,又夠飽肚,
但比較低卡路里,係減肥佳品

店內有免費漂白水派,
響呢個艱難時期,要更加支持黃店呢!