2025-06-14 1013 views
⁂⁎◝#尖沙咀🇭🇰 主打木炭燒烤海景餐廳🍴⁎◜⁂.今年生日想簡單食餐飯就黎左海港城呢間有海景 主打木炭燒烤既餐廳其實呢間餐廳都bookmark左好耐佢地個海膽和牛多士好吸引🤩.✧Uni toast $𝟏𝟐𝟖/𝐩𝐜𝐬絕對係為左呢個海膽和牛多士而黎😬超嫩既和牛+creamy海膽+脆炸多士 成個口感好夾👍🏻係全晚最好食既一樣野😂 為左個多士而黎食既一餐飯 好彩都無失望😗但望返個價錢都有啲肉赤⋯⋯.✧Spring chicken $𝟐𝟖𝟖燒春雞做到皮脆肉嫩 雞肉都keep到多汁 好易切開配埋香草烹調令到雞肉更香.✧Potato churro $𝟖𝟖通常churros都係甜既呢個potato churro幾特別 口感煙煙韌韌就係唔甜既薯仔churro本身都鍾意食churros既我就覺得幾好食😗點埋蛋黃醬基本上無得輸.✧Charred pineapple $𝟏𝟒𝟖呢個甜品完全唔岩我地口味🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♂️Rum酒太多 成個菠蘿都重rum味 似消毒酒精味面頭個層cream都超厚 又太甜基本上成個甜品 淨係食左兩啖🥲而且慶祝影相好唔靚 因為要淋啲酒係上面做個火焰效果所以另外俾左一個大碟我地寫上happy
⁂⁎◝#尖沙咀🇭🇰 主打木炭燒烤海景餐廳🍴⁎◜⁂

Rum酒太多 成個菠蘿都重rum味 似消毒酒精味
面頭個層cream都超厚 又太甜
基本上成個甜品 淨係食左兩啖🥲
而且慶祝影相好唔靚 因為要淋啲酒係上面做個火焰效果
所以另外俾左一個大碟我地寫上happy birthday影相
但唔好睇☹️

✧Mango Squash $𝟔𝟖
✧Violet Delight $𝟔𝟖
叫左兩杯mocktail 覺得mango squash好飲啲
係mango + orange 好fresh既味道
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
🗺️尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈OTG62號舖
#mytaste_尖沙咀
2025-02-19 3103 views
約左閨蜜在尖沙咀食中午,今次是她訂檯,就在海港城,好方便👍 餐廳開12點,我們是第一檯客人呢😅我們被安排坐窗邊,侍應見我們兩位女士,問我們怕不怕曬到陽光,要不要換位,好貼心呢😍 座位寬敞開揚,環境好優美,望住大海進餐,真寫意🤩 有多款lunch set 選擇 先來個前菜沙律 香濃有粒粒蘑菇碎的磨菇湯 啤酒燉牛頰肉 牛面頰肉經慢煮後如絲絨般化開,膠質與肉香完美交融。肌理間浸潤啤酒的醇厚,入口有濃郁牛香。配菜係香滑嘅薯蓉,還有青豆跟煙肉,既美味又果腹😋😋😋 烤魚配低溫手指薯、龍蒿香檳醬魚皮烤得香脆,最要讚的是醬汁,一向都知道法國廚師最喜歡用龍蒿醬做醬汁,餐廳廚師餐自制龍蒿香檳醬,味道真的很特別,既濃且香,手指薯醮上醬汁更好👍 蘋果金寶配雲呢拿雪糕上層酥脆的碎粒與下層軟熱的蘋果在口中交織—雲呢拿的奶香緩緩融化在包裹住肉桂的蘋果,絕配😍 檸檬撻-辣味蛋白霜檸檬蛋白撻的底層是濃郁的 牛油皮,上面塗滿了美味的檸檬奶油,檸檬味香濃無比。頂部是層層的意大利蛋白霜,上面的甜美與下面的酸味形成了完美的對比。吃罷這個甜品好滿足😋😋😋 差點漏了這兩杯特飲,味道清新👍Violet Delight Calajit

約左閨蜜在尖沙咀食中午,今次是她訂檯,就在海港城,好方便👍

餐廳開12點,我們是第一檯客人呢😅

座位寬敞開揚,環境好優美,望住大海進餐,真寫意🤩

有多款lunch set 選擇

先來個前菜沙律

香濃有粒粒蘑菇碎的磨菇湯

啤酒燉牛頰肉

烤魚配低溫手指薯、龍蒿香檳醬

蘋果金寶配雲呢拿雪糕

檸檬撻-辣味蛋白霜

點漏了這兩杯特飲,味道清新👍
Violet Delight

Calajito

這裏環境舒適,招呼週到,下次會再來試晚餐,相信夜景會更迷人,氣氛會更好。

2025-02-18
$450 (Lunch)
  • 蘋果金寶
  • 檸檬撻
  • 烤魚配龍蒿香檳醬
  • 啤酒燉牛頰肉
尖沙咀扒房 #charcoalbar 落地玻璃對住個海,幾有feel,個景好浪漫🌹,裝修有格調,幾岩約會‼️主打幾款扒類同意粉/飯,餐牌簡單,味道不錯,牛扒會想再encore👅,店員會主動介紹菜式/甜品,服務都親切,提示呢間定價較高🫡~-1️⃣「安格斯牛柳🥩($688)」叫左三成熟,煮得好淋,好juicy!! 而牛柳表面有足夠封煎,有牛肉香氣,同時都有香草同牛油香,係定價較高~Filet Mignon, Angus👍🏻-2️⃣「香脆飯焦配芝士及臘腸🧀($188)」表面有芝士金寶脆脆🧀,底下有飯焦嘅咬口,比較乾身,食落重有臘腸油香~Crispy rice cake-3️⃣「法國香草薯仔🥔🌿🇫🇷(+$88)」第一次試呢款薯仔🥔(仲俾某foodie話佢似舊屎/jer jer!! 太壞了你地)佢好好食🤤,有保留到皮,中間好淋好綿,有重焦化牛油🧈(brown butter)嘅香味,幾飽肚,一定要加~Ratte potato 👍🏻
1️⃣「安格斯牛柳🥩($688)」
2️⃣「香脆飯焦配芝士及臘腸🧀($188)」
3️⃣「法國香草薯仔🥔🌿🇫🇷(+$88)」
啱啱澳洲返嚟,朋友介紹咗我去尖沙咀呢間Charcoal bar,果然冇令我失望😍我哋3個人叫咗2個主菜加幾個小食。小食想健康啲,食少啲肉,所以揀咗燒粟米🌽、燒茄子、西蘭花苗🥦同青椒。燒茄子🍆好味好香口,點埋汁仲好食好多,平時唔係特別食茄子都覺得好食,個人覺得茄子同青椒🫑最出色😋主菜一個叫咗牛扒,我同另外個friend就share燒雞🍗。燒雞入面放咗辣肉腸,辣辣地幾惹味,雞皮燒得好脆唔油。雖然我唔食牛,但牛扒一上枱,就聞到超香嘅炭燒味,朋友話牛肉質好juicy 好嫩~最後點少得甜品:Apple crumble🥧 加vanilla ice-cream,份量好大,crumble 好香好脆,好好食😋Chocolate cake 中間有流心朱古力,又唔係好甜,啱晒香港人口味😙呢度嘅 service都好好,所有 staff 都好 nice,特別係Leo(希望冇記錯)好有耐性咁介紹嘢食比我哋。下次返香港一定再嚟👍
啱啱澳洲返嚟,朋友介紹咗我去尖沙咀呢間
Charcoal bar,果然冇令我失望😍

最後點少得甜品

Dinner
父親節揀咗海港城呢間餐廳慶祝🎉分別叫咗4個lunch set~Australian Black Angus Sirloin🥩最鍾意呢道菜🫶🏻西冷牛排煮得恰到好處,有好香炭燒味😍肉汁豐富,味道濃郁!Beer Braised Beef Cheek🐮牛頰肉煮得非常嫩滑,而且好入味,值得一試~Wild Mushroom Rigatoni 🍄‍🟫香濃奶油味🧈粗管通粉可以完全包住醬汁,味道非常濃郁,不過略嫌鹹咗少少🤏🏻蘑菇用炸嘅方式呈現🍄‍🟫比較特別🤭但唔係我鍾意嘅質感Crab claw Linguine🍝本身係阿根廷紅蝦闊麵,不過果日無紅蝦,改咗蟹鉗🦀味道正常唔特別Apple Crumble🍎蘋果金寶味道不錯👍🏻上菜時焗盤是熱的🔥帶香料味嘅蘋果,配上香脆crumble,外脆內軟,好味😋*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*😋#kellydiscovery_food 🫶🏻#kd_food_tst🫶🏻#kd_food_尖沙咀#尖沙咀美食 #尖沙咀打卡 #尖沙咀餐廳#海港城 #harbourcity #尖沙咀西餐 #charcoalbar

Beer Braised Beef Cheek🐮
牛頰肉煮得非常嫩滑,而且好入味,值得一試~

Wild Mushroom Rigatoni 🍄‍🟫

Crab claw Linguine🍝

Apple Crumble🍎

😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_tst
🫶🏻#kd_food_尖沙咀
#尖沙咀美食 #尖沙咀打卡 #尖沙咀餐廳
2025-06-20 466 views
𝙲𝙷𝙰𝚁𝙲𝙾𝙰𝙻 𝙱𝙰𝚁🥂𝙷𝚊𝚛𝚋𝚘𝚞𝚛𝙲𝚒𝚝𝚢 𝚃𝚂𝚃📍行行下街見到佢地個𝙷𝚊𝚙𝚙𝚢 𝙷𝚘𝚞𝚛 幾抵所以走左入去,環境幾闊落同埋應該係新開,所以感覺好新淨,裝修都幾靚!廚房嘅裝修係採用在開放式廚房🧑‍🍳🧑‍🍳有室外嘅位置,但係當日我就坐咗喺室內飲杯嘢,吹吓水,食少少小食都幾𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕,飲完繼續行街🥹🥹𝙷𝚊𝚙𝚙𝚢 𝙷𝚘𝚞𝚛 $𝟷𝟹𝟾 𝚙𝚎𝚛 𝚙𝚎𝚛𝚜𝚘𝚗𝙼𝚘𝚗𝚍𝚊𝚢 𝚝𝚘 𝙵𝚛𝚒𝚍𝚊𝚢 𝟷𝟻:𝟶𝟶-𝟷𝟾:𝟶𝟶𝙱𝚞𝚢 𝚘𝚗𝚎 𝚐𝚎𝚝 𝚘𝚗𝚎 𝚏𝚛𝚎𝚎 𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔 𝚊𝚗𝚍 𝚌𝚘𝚖𝚎 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚘𝚗𝚎 𝚜𝚗𝚊𝚌𝚔𝚆𝚒𝚗𝚎 𝚂𝚎𝚕𝚎𝚌𝚝𝚒𝚘𝚗: 🥂𝚂𝚙𝚊𝚛𝚔𝚕𝚒𝚗𝚐 𝚆𝚒𝚗𝚎𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚆𝚒𝚗𝚎 𝙲𝚑𝚊𝚛𝚍𝚘𝚗𝚗𝚊𝚢𝚁𝚎𝚍 𝚆𝚒𝚗𝚎 𝙲𝚊𝚋𝚎𝚛𝚗𝚎𝚝 𝚂𝚊𝚞𝚟𝚒𝚐𝚗𝚘𝚗𝙲𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕 𝚂𝚎𝚕𝚎𝚌𝚛𝚒𝚘𝚗: 🍹𝙰𝚙𝚎𝚛𝚘𝚕 𝚂𝚙𝚛𝚒𝚝𝚣 / 𝙷𝚒𝚐𝚑𝚋𝚊𝚕𝚕 / 𝙽𝚎𝚐𝚛𝚘𝚗𝚒𝚂𝚗𝚊𝚌𝚔 𝚂𝚎𝚕𝚎𝚌𝚝𝚒𝚘𝚗: 🍟🧀🍔🍗𝙲 𝙱 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝙲𝚑𝚒𝚌𝚔𝚎𝚗 🐔𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝙼𝚊𝚒𝚝𝚊𝚔𝚒 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 🍄‍🟫𝙲𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌 𝙼𝚒𝚗𝚒 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 🍔𝚂𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 𝙼𝚒𝚗𝚒 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 🍔
𝙲𝙷𝙰𝚁𝙲𝙾𝙰𝙻 𝙱𝙰𝚁🥂𝙷𝚊𝚛𝚋𝚘𝚞𝚛𝙲𝚒𝚝𝚢 𝚃𝚂𝚃📍

有室外嘅位置,但係當日我就坐咗喺室內

飲杯嘢,吹吓水,食少少小食都幾𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕,飲完繼續行街🥹🥹

𝙷𝚊𝚙𝚙𝚢 𝙷𝚘𝚞𝚛 $𝟷𝟹𝟾 𝚙𝚎𝚛 𝚙𝚎𝚛𝚜𝚘𝚗

𝙲𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝙼𝚊𝚒𝚝𝚊𝚔𝚒 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 🍄‍🟫
𝙲𝚕𝚊𝚜𝚜𝚒𝚌 𝙼𝚒𝚗𝚒 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 🍔
𝚂𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚊𝚕 𝙼𝚒𝚗𝚒 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 🍔
𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜 🍟
𝙿𝚎𝚙𝚙𝚎𝚛 𝙰𝚗𝚍 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝚂𝚚𝚞𝚒𝚍 𝚃𝚎𝚗𝚝𝚊𝚌𝚕𝚎𝚜 🦑
𝚂𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 𝚃𝚊𝚛𝚝𝚊𝚛𝚎, 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚃𝚊𝚙𝚊𝚜 🐟
𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘 🥔

小食既選擇都算多,我就揀咗薯條同埋炸雞,正正常常,幾鐘意薯條係落𝙲𝚊𝚓𝚞𝚗 粉,辣辣地😋😋

留意返,每人最少要𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛一個套餐( ˘ ³˘)♥︎
2025-01-09
$140 (Other)
2025-05-27 993 views
平日5點happy hour ,海旁路過想飲野,附近冇太多選擇,所以見到有128 happy hour package就入左黎。一請侍應過黎點餐,就出問題。態度好寸好差好負氣,兩款mocktail,一杯叫violet 什麼,一杯叫pink fizz,問佢分別咩味。一句好負氣:“甜嘅酸嘅”,四隻字,真係精簡。點完餐,收餐牌係搶嘅。我叫左pink fizz,係raspberry soda,和薯條。朋友叫左white wine and churros。然後個侍應都可以兩分鐘後番黎,又飛一句過黎:“紅定白話?”真係有趣嘅服務。飲品食品係ok的,合格以上啦。起碼薯條係熱住上嘅。

真係有趣嘅服務。

飲品食品係ok的,合格以上啦。起碼薯條係熱住上嘅。

Tea
想食個靚少少嘅便飯😂於是喺OpenRice$201-$400入面揾LUBUDS某啲餐廳都唔錯 又望到海景 所以最後決定試呢間有米芝蓮星級廚師嘅加持 主打用木炭燒烤肉類同海鮮🤍海膽多士($128/件) | Rating: 8.8/10冇諗過成餐飯最好食就係我嘅第一啖😂其實佢好細件 望翻個價錢係有少少肉赤超級軟嫩嘅和牛片同埋creamy嘅海膽 放喺香脆多士上面入口第一下係炙燒過嘅和牛脂香 之後先到海膽海膽唔係超級鮮甜但都足夠 成個口感都好夾🤍炭燒西班牙八爪魚($268) | Rating: 7/10呢個係Half嘅價錢 兩個人食已經相當足夠外面會有少少焦脆 但可能呢種size嘅八爪魚口感上會冇咁彈牙所以覺得差咁啲 正常唔一定要嗌嘅一碟🤍荔枝木煙燻阿根廷安格斯菲力牛扒($388)| Rating: 8/10呢個係200g嘅價錢 應該只係夠兩個女仔食菲力牛扒嘅油香唔會多 不過牛味ok 肉質都尚算軟腍未到話超級重煙燻木嘅味 不過都食到比較加分嘅係個醬!嗌咗焦糖牛油醬 超級香但都超邪惡同牛扒會好夾 重蒜味 不過搽太多會膩🤍炭烤菠蘿($148) | Rating: 7/10Menu寫係兩人份 我覺得

LUBUDS某啲餐廳都唔錯 又望到海景 所以最後決定試呢間

位置喺海港城嚟講又唔算係靚嘅海景 枱同枱之間會有啲近
見網上啲人話服務態度好差 不過我就冇呢個感覺
但整體而言食物雖然唔算差 但呢個價錢有更好嘅選擇
2025-04-20 1039 views
食晚餐,嗌完嘢食幫手落單嘅香港男侍應問:「想飲有氣水定冇氣水?」我:「冇氣水。」佢攞咗一樽水過嚟,斟咗兩杯,之後擺低咗樽水。食食下樽水飲曬,外藉女經理見狀就問:「Do you need more water?」我:「yes」飲飽食醉埋單,張單上寫咗兩項「Acqua Panna」,每項收費$68問外藉女經理係咩嚟,佢話係頭先嘅兩支樽裝水,於是用英文同佢理論:我:「頭先男侍應冇講水要收錢,更何況你餐牌上冇『樽裝水』,亦冇寫價錢」佢:「我最多只能幫你取消一支樽裝水嘅價錢」叫咗個香港男經理嚟,佢同我講:「去餐廳食飯樽裝水要收錢係common sense,唔會喺餐牌上寫明,如果你唔想比錢嘅話一開始應該話要tap water。」收錢唔係問題,但啲員工由始至終都冇講過樽裝水要收錢,甚至連餐牌都冇寫有「樽裝水」呢個項目,亦冇寫明「水」嘅收費,呢個先係問題。更何況當刻香港男侍應只係問我飲有氣水定冇氣水,我唔會知道自己有第三個選擇叫tap water。同香港男經理理論嘅時候feel到佢好唔想處理件事,淨係識「最多我兩支都free比你」,諗住快快手趕個客走就算,但問題不在你,亦不在樽裝水,係在於你餐牌冇寫明
食晚餐,嗌完嘢食
幫手落單嘅香港男侍應問:「想飲有氣水定冇氣水?」
我:「冇氣水。」
佢攞咗一樽水過嚟,斟咗兩杯,之後擺低咗樽水。

我:「yes」

佢:「我最多只能幫你取消一支樽裝水嘅價錢」

同香港男經理理論嘅時候feel到佢好唔想處理件事,淨係識「最多我兩支都free比你」,諗住快快手趕個客走就算,但問題不在你,亦不在樽裝水,係在於你餐牌冇寫明樽裝水要收錢同收幾多錢,同埋一開始埋嚟落單嘅員工完全冇提及過樽水要收錢。

最後想提醒各位會去幫襯嘅,要小心呢間餐廳甚至同集團所有餐廳嘅不良營銷手法,如果我唔check單,我就呢一世都唔會知道自己枱面飲緊嗰支水被收咗錢。

2025-04-20
$700 (Dinner)
2025-04-18 761 views
📍Charcoal Bar 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈OTG62號舖Charcoal Bar主打木炭燒烤的熟成肉食🍖和海鮮🦑,並由米芝蓮二星行政總廚Bjoern Alexander主理,今次終於有機會一試~🍽首先試咗必食嘅✨「海膽多士」✨,海膽鮮甜,配埋嫩生牛肉片同黑松露沙律醬,份量少少但味道值!😋 另外「炭烤白鱔」都十分驚喜,肉厚兼彈牙鮮嫩,充滿炭燒味,燒得啱啱好!😍💯 「炭烤魷魚筒」都爽口彈牙,香料調味一流🦑「美國Brandt Beef 西冷牛扒」🥩,有少少乾🤏🏻肉質都幾鞋🙅🏻‍♀唔推薦;「香濃龍蝦意粉」「青口」同「炭烤西班牙伊比利亞豬鞍架」表現正常 甜品「炭烤菠蘿」🍍上枱時會用Rum喺蛋白霜上輕輕一燒,可以打卡🤣椰子雲呢拿雪糕唔會太甜,菠蘿粒多汁有咬口,味道好清新❤ 整體嚟講,食物質素唔錯,炭燒風味出色,價錢稍貴配埋海景物有所值!😋 另外要讚一讚服務態度,waiter有一直睇住上菜進度,有甩漏都即時補返comped dish,好細心👍🏻 💰人均~$500😋總評分: 7/10  #foodlab尖沙咀 #foodlab節日慶祝
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈OTG62號舖

💰人均~$500

😋總評分: 7/10

#foodlab尖沙咀 #foodlab節日慶祝
🍴Dinner Menu $398 / 4 Course是日餐湯忌廉椰菜花,幾重椰菜花味!紅菜頭腌制三文魚煙燻乳酪、蒔蘿、醃製茴香、香脆酸豆紅菜頭意外酸酸地勁開胃,三文魚 味煙燻味道好香焗西班牙蒜蝦飯 阿根廷紅蝦、頂級意大利陳年米、紅椒冇諗過咁好食,個飯非常之香脆有香蒜味同埋蝦餃味道,個龍蝦就比較熟少少,但係食落去都鮮甜嗰蝦膏好好食好香濃。美國極級西冷牛排 薯條 +$158牛扒都係冇諗過咁好食食落去軟腍腍又有肉味。提拉米蘇咖啡、巧克力、馬斯卡彭芝士好香濃嘅酒味好Creamy,個餅係脆嘅都幾好食!檸檬塔柚子、蛋白霜個撻好香牛油味,唔會太厚都幾香脆,入邊係好多cream,酸酸甜甜非常之解膩凍檸茶正常推薦指數: 8.5/10記得mark坐窗口位,望到海景靚好多!

🍴Dinner Menu $398 / 4 Course

是日餐湯
忌廉椰菜花,幾重椰菜花味!

紅菜頭腌制三文魚
煙燻乳酪、蒔蘿、醃製茴香、香脆酸豆
紅菜頭意外酸酸地勁開胃,三文魚 味煙燻味道好香

焗西班牙蒜蝦飯 阿根廷紅蝦、頂級意大利陳年米、紅椒

美國極級西冷牛排 薯條 +$158
牛扒都係冇諗過咁好食食落去軟腍腍又有肉味。

提拉米蘇
咖啡、巧克力、馬斯卡彭芝士
好香濃嘅酒味好Creamy,個餅係脆嘅都幾好食!

檸檬塔
柚子、蛋白霜

凍檸茶
正常

推薦指數: 8.5/10
記得mark坐窗口位,望到海景靚好多!
2025-03-06 1259 views
放假想放鬆一下,想望下海景又可以影靚相!今日中午嚟到依間西餐廳,店員既服務細心有禮貌,值得一讚!食物質素及味道亦很美味,環境舒適,適合約會或多人聚會,仲有戶外座位,望住維港海景食下飲下,真的好 relax 呀!餐牌內午市套餐嘅 Main Course 有多款選擇,午餐包括:沙律 + 是日餐湯 + 主菜 + 餐飲。先奉上既餐湯 - 南瓜湯。一上枱陣陣南瓜味散發出來,南瓜味濃厚,口感creamy。沙律非常新鮮,混合多款蔬菜及芝士,沙律爽脆,沙律汁酸甜開胃,好fresh。澳洲黑安格斯西冷牛排 - 烤白甘筍、胡椒忌廉汁        $348餐廳好貼心將牛排切成一小塊,方便食用。牛排味特別濃厚,食起來有嚼勁,充滿牛香味,肉質鮮嫩,調味啱啱好,點上自家製胡椒忌廉汁,味道層次提升,好美味。配合烤好多汁嘅白甘筍,清新爽脆。招牌漢堡 配厚切薯條 - 自家製茄醬、松露蛋黃醬、芝士      $208就試吓依個咁邪惡嘅漢堡,係餐廳signature 之一。漢堡口感超豐富,厚厚嘅牛肉,帶濃郁香味,煎得好脆口,內裡充滿肉汁,而且非常嫩滑,加埋紫椰菜、生菜、洋蔥,翠綠鮮爽,漢堡足料,越食越滋味。薯條炸到香脆口感

澳洲黑安格斯西冷牛排 - 烤白甘筍、胡椒忌廉汁

就試吓依個咁邪惡嘅漢堡,係餐廳signature 之一。漢堡口感超豐富,厚厚嘅牛肉,帶濃郁香味,煎得好脆口,內裡充滿肉汁,而且非常嫩滑,加埋紫椰菜、生菜、洋蔥,翠綠鮮爽,漢堡足料,越食越滋味。薯條炸到香脆口感,薯味濃郁,面層加有調味粉,香味獨特,咁好味,太快已經俾我食完啦。
招牌漢堡 配厚切薯條 - 自家製茄醬、松露蛋黃醬、芝士

蘋果汁,特飲就係香甜既蘋果汁,果香滿飛,微甜剛剛好。
蘋果汁

菠蘿汁,另一款特飲既菠蘿汁好鮮甜,連果汁都咁有質素,鮮味十足。
菠蘿汁
2025-02-27
澳洲黑安格斯西冷牛排 - 烤白甘筍、胡椒忌廉汁
招牌漢堡 配厚切薯條 - 自家製茄醬、松露蛋黃醬、芝士
蘋果汁
菠蘿汁
  • 沙律
  • 南瓜湯
  • 招牌漢堡配厚切薯條-自家製茄醬、松露蛋黃醬、芝士
  • 澳洲黑安格斯西冷牛排-烤白甘筍、胡椒忌廉汁
2025-03-05 1008 views
同大家開箱位於香港尖沙咀海港城,由lubuds集團以及米芝蓮升級廚師打造嘅西餐廳,Charcoal Bar。Set Lunch 首先由蘑菇湯開始,有濃厚的蘑菇味,又非常creamy。再送上粟米沙律, 清新又開胃。我們額外點了兩杯白酒配魚。餐廳每日選取最新鮮的海鮮,這次這條魚肉質鮮嫩,配特備醬汁好好味。另一款主菜嘗試了野菌意大利大通粉,好香又濃郁,又非常適合素食者, 好食到舔盤。姊妹還預備了生日驚喜給我,是著火的炭烤菠蘿,打卡一流!裏面有椰子雪糕,椰子雲呢拿忌廉和霖酒。這個生日蛋糕真的夠特別!一定要告訴大家這裏還有露台區,直接對著維多利亞港,很適合Happy Hour,提供多款酒類及調酒,惹味可口的小食。特別推介這款迷你漢堡包,焦香爆汁,非常juicy。可以對著那麼漂亮的海景下午茶,與姊妹聊天傾心事,一邊享受美酒美食,這裏是非常好的選擇。星期一至星期五還有特別優惠,切勿錯過。再告訴大家一個秘密,在煙花匯演這些特別日子,這個區域只限餐廳顧客,可以私有化海景第一排!
Lunch
Celebration
Birthday
Dining Offer
Tasting Event
📍Charcoal Bar 🔍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈OTG62號舖-----一直都好想試下海港城嗰排望住海邊嘅餐廳。上個週末就揀咗呢一間西餐廳過嚟食個晏晝。早早book定位要求坐窗邊嘅位置,好在陽光普照亦都冇郵輪亭泊,可以飽覽中環景色,好chill。其實餐廳亦都設有室外嘅位置,不過最近天氣都仲係凍,下次先出去感受下海風輕拂嘅感覺。另外服務員好親切,幾好笑容,令到用餐嘅整體體驗不錯。首先上的蘑菇湯味道非常濃郁,帶有一點黑椒香氣。另外,粟米青瓜沙律裏面加入了紫洋蔥、車厘茄及芝士,味道清爽得黎,幾有層次。🍄Mushroom Rigatoni 管狀意大利粉煮得恰到好處,口感帶有少許嚼勁。搭配的蘑菇醬,濃郁香滑,帶有一絲奶香和菌菇的自然鮮甜香氣。最上面的七味粉炸菇外脆內多汁,亦有新意。🐟Catch Of The Day 魚肉細嫩多汁,烹調方式簡單但不失精緻,魚鮮味突出。甜品:🍎Apple Crumble & Lemon Tart 蘋果餡酸甜適中,搭配酥脆的餅碎,口感層次豐富,配上雲呢拿雪糕,每啖入口酸甜冰凍,冇咩好挑剔,係整餐最高質嘅食物,必點之選。而Lemon Tart則以
🔍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈OTG62號舖
-----

🍄Mushroom Rigatoni

🐟Catch Of The Day
魚肉細嫩多汁,烹調方式簡單但不失精緻,魚鮮味突出。

甜品
🍎Apple Crumble & Lemon Tart
蘋果餡酸甜適中,搭配酥脆的餅碎,口感層次豐富,配上雲呢拿雪糕,每啖入口酸甜冰凍,冇咩好挑剔,係整餐最高質嘅食物,必點之選。而Lemon Tart則以清新的檸檬酸香作為主調,表面加上順滑蛋白泡,餅底亦酥脆,味道不錯,但個人更愛Apple Crumble 。

🍸Cocktail:Season of Kyoto
融合了日本茶、伯爵茶、酸橙、接骨木花等元素,有種係度品味京都四季變幻嘅感覺。茶香柔和咗酒精嘅刺激感,好容易入口,女仔一定中意。
2025-02-23 1197 views
位於尖沙咀海運大廈的「Charcoal Bar」,係一間由LUBUDS®️集團及米芝蓮星級廚師Bjoern Alexander打造,以西式木炭燒烤的概念餐廳🍴店內裝修型格,窗邊設有落地大玻璃位置,景觀開揚,寬敞舒適✨店員貼心地提供熱水,服務一流中午時段設有午市套餐,套餐均包括沙律、是日餐湯、主菜及餐飲粟米沙律及蘑菇湯是日餐湯係蘑菇湯,勁濃郁,能夠細味到粒粒蘑菇蓉碎,正呀!粟米沙律當中加入咗青瓜粒及紫洋蔥粒,口感爽脆,清新開胃啤酒燉牛頰肉牛面頰肉以黑啤酒炆燉,口感軟腍,牛味好香濃!配上青豆、大蔥及薯蓉,健康美味阿根廷紅蝦意大利闊條麵闊條麵口感軟硬適中,當中加左海鮮高湯及蕃茄一同烹調,滿載鮮味!阿根廷紅蝦有兩隻,輕輕煎至大約七成熟,保留咗紅蝦嘅鮮甜及棉密口感,好好食哦鮮奶咖啡咖啡入口滑溜,香濃醇厚西班牙果酒紅酒配上蘋果粒,味道清新怡人蘋果金寶熱騰騰即叫即烤的蘋果金寶,香噴噴!整體甜而不膩,蘋果粒清甜爽脆,金寶粒充滿牛油香,邪惡滋味

中午時段設有午市套餐,套餐均包括沙律、是日餐湯、主菜及餐飲

粟米沙律及蘑菇湯

啤酒燉牛頰肉

阿根廷紅蝦意大利闊條麵

鮮奶咖啡

咖啡入口滑溜,香濃醇厚

西班牙果酒

紅酒配上蘋果粒,味道清新怡人

蘋果金寶

$350 (Lunch)