只叫咗三樣嘢:魚蛋粉、炸三寶同埋凍檸茶。講真,魚蛋粉嘅湯真係令人失望,簡直就好似水加咗鹽,完全冇任何層次感,飲落去就好似飲緊淡淡嘅鹽水,甚至仲帶有一陣怪怪嘅鹼水味,真係唔知佢哋究竟用咩材料嚟煮嘅。魚蛋嘅質素亦都唔係太好,完全冇咩彈性,食落去就好似冇乜味道,實在令我感到好失望。至於炸三寶,情況更糟。魚皮根本冇味,食落去完全冇口感可言,簡直就係一片無味嘅膠狀物。炸雲吞入面嘅餡料更是糟糕,裡面充滿咗各種奇怪嘅味道,食落去令人感到不知所措,彷彿冇經過任何調味,實在無法接受。魚角嘅情況亦唔好,炸咗之後感覺好似冇炸過,咬落去冇任何脆口嘅感覺,簡直就係一種失敗。雖然凍檸茶仲算可以,清新嘅檸檬味帶來少少慰藉,但整體而言,其他嘅食物真係好唔掂,根本唔會再嚟呢間餐廳。我對食物嘅質素要求其實唔算高,但今日嘅經驗令我感到非常失望,特別係對於一間餐廳嚟講,食物嘅味道同埋質素真係好重要。希望下次可以搵到更好嘅地方享受美食,唔好再遇到咁差嘅餐廳。希望店家可以反思,改善佢哋嘅菜式,唔好令其他食客有咁差嘅體驗。對於我來講,享受美食係一種生活享受,唔想再重複今日咁嘅失敗。只叫咗三樣嘢:魚蛋粉、炸三寶同埋凍檸茶。講真,魚蛋
至於炸三寶,情況更糟。魚皮根本冇味,食落去完全冇口感可言,簡直就係一片無味嘅膠狀物。炸雲吞入面嘅餡料更是糟糕,裡面充滿咗各種奇怪嘅味道,食落去令人感到不知所措,彷彿冇經過任何調味,實在無法接受。魚角嘅情況亦唔好,炸咗之後感覺好似冇炸過,咬落去冇任何脆口嘅感覺,簡直就係一種失敗。雖然凍檸茶仲算可以,清新嘅檸檬味帶來少少慰藉,但整體而言,其他嘅食物真係好唔掂,根本唔會再嚟呢間餐廳。我對食物嘅質素要求其實唔算高,但今日嘅經驗令我感到非常失望,特別係對於一間餐廳嚟講,食物嘅味道同埋質素真係好重要。希望下次可以搵到更好嘅地方享受美食,唔好再遇到咁差嘅餐廳。希望店家可以反思,改善佢哋嘅菜式,唔好令其他食客有咁差嘅體驗。對於我來講,享受美食係一種生活享受,唔想再重複今日咁嘅失敗。只叫咗三樣嘢:魚蛋粉、炸三寶同埋凍檸茶。講真,魚蛋粉嘅湯真係令人失望,簡直就好似水加咗鹽,冇任何層次感,甚至仲有一陣怪怪嘅鹼水味,真係唔知佢哋點樣做到嘅。至於炸三寶,魚皮根本冇味,完全冇口感可言,炸雲吞入面更糟糕,裡面嘅餡料充滿咗各種奇怪嘅味道,食落去真係令人不知所措。魚角嘅情況更加唔好,炸咗之後感覺好似冇炸過,完全冇咩脆口嘅感覺。雖然凍檸茶仲算可以,但整體而言,其他嘅食物真係好唔掂,根本唔會再嚟呢間餐廳。對於一個食客嚟講,食物嘅質素真係好重要,今日嘅經驗令我感到非常失望。希望下次可以搵到更好嘅地方享受美食。
2025-07-03 576 views
朋友外國回來想食海鮮🦞🦞覺得澳洲海鮮全部都係凍食唔好食特別去到鴨脷洲大街熟食市場,先喺樓下街市買自己鍾意食嘅海鮮,然後拎上去加工有人推介黎呢間加工好有風味,都算抵食,除咗海鮮小菜仲有每人加杯嘢飲,每人都唔使270同埋澳洲食通菜好貴,特別加咗碟通菜老闆娘好好👍🏻知道有朋友生日,喺西多士上面加咗生日快樂牌同裝飾唯獨環境較迫,但喺熟食市場食都預計之內可以咁大班人gathering 食好野真係好難得!
朋友外國回來想食海鮮🦞🦞
覺得澳洲海鮮全部都係凍食唔好食

有人推介黎呢間加工

同埋澳洲食通菜好貴,特別加咗碟通菜

唯獨環境較迫,但喺熟食市場食都預計之內

可以咁大班人gathering 食好野真係好難得!
2025-06-05 1115 views
男朋友諗住同我去探店,食下岀名名物一口西多士,一上到去,係街市入面,都知道唔會乾淨得去邊,心裏都有個數,但最重要都係食物好食平時都有去開上環街市到食飯,都無hard feeling, 去到,店員禮貌一般,唔想理你,飯枱周圍都放滿雜物,佢帶咗我哋去坐低,一踩,成地下都係食物殘渣叫咗個一口西多士,味道一般叫埋杯奶茶 見到我哋對面枱嗰個飲剩成大杯 都心知不妙,我第一啖落口,完全飲唔落 啲茶太濃縮

叫咗個一口西多士,味道一般

五一假期特登去幫襯本地食肆。但係真係好灰心。未座低已經比阿姐當人肉球叫座呢度又話要座個度。點知另外一個阿姐掉返轉頭問我地揀完坐邊度未。我哋話唔係我哋要揀,係你地叫我哋轉枱。最後好似我哋阻住佢,話咁你地揀好未呀!無奈,唯有離開。

2025-04-20 1310 views
睇過好多YouTuber 推介今日決定前來一試一口多士炸得鬆脆,花生醬及煉奶做得香滑唔會好甜,但其實都幾heavy,不過間唔中一次冇所謂。炸三寶有雲吞、魚片頭、魚皮。雲吞皮炸得好鬆脆,雲吞餡用了新鮮,魚片頭軟熟彈牙,最好食係炸魚皮,做得好薄身,同樣做得鬆脆。雲吞麵,雲吞size適中,雲吞餡加了一小粒冬菇,提升了雲吞味道層次,湯底及麵底就比較一般。另外太太點了魚蛋粉加兩杯凍飲total$110雖然是街市熟食中心,環境算乾淨,起碼個地下唔會濕漉漉。
睇過好多YouTuber 推介
今日決定前來一試

另外太太點了魚蛋粉
加兩杯凍飲total$110

雖然是街市熟食中心,環境算乾淨,起碼個地下唔會濕漉漉。
招牌一口西多士
雲吞麵
2025-04-20
招牌一口西多士
2025-04-05 1334 views
我同事話呢間嘢嘅炒麵等等啲嘢冇鑊氣,偏淡,我哋諗住畀個機會佢,試下佢嘅海鮮加工。我們今次6人上星期平日晏晝自攜8款海鮮去加工(每款海鮮收$60-$110不等,現加工費共$690),除咗白芍赤米蝦屬正常(唔知係咪第一味上嘅菜,又加上肚餓),其餘真係唔掂,唔知佢唔捨得用料定唔識用料,啲味道全部唔到位,多偏淡,除咗辣酒煮花螺味係夠濃,但都整得唔好食。另叫小食招牌三寶($80),魚皮係薄、脆,但偏淡,其餘雲吞、魚蛋一般; 一口多士($37)係偏乾,唔掂(我個人認為巡味-荃灣店超正,不過我一年多冇去,唔知仲keep唔keep到水準,佢全間嘢除咗一口多士好味,其餘冇樣好食,如果淨係食多士,性價比就低)。 赤米蝦~白芍(正常)扇貝~蒜蓉蒸(出唔到生熟蒜味,淡茂茂)蟶子~豉椒炒(完全冇落豆豉,所以冇咗嗰種鹹香味)花螺~辣酒煮(煮到酒還酒味,螺還螺味,食到唔係酒香味,係酒嘅苦味)鮮魷~椒鹽(唔夠惹味,偏淡)海中蝦~豉油王(唔夠惹味,偏淡)南非鮑魚~豉油陳皮蒸(豉油/陳皮冇味)沙白~鹽水煮(有D過熟) 自攜海鮮加工:赤米蝦=$80/份扇貝140/3只x2份=$280/6只蟶子@200斤=$240/10只花

赤米蝦~白芍(正常)
扇貝~蒜蓉蒸(出唔到生熟蒜味,淡茂茂)
蟶子~豉椒炒(完全冇落豆豉,所以冇咗嗰種鹹香味)
鮮魷~椒鹽(唔夠惹味,偏淡)
海中蝦~豉油王(唔夠惹味,偏淡)
南非鮑魚~豉油陳皮蒸(豉油/陳皮冇味)
沙白~鹽水煮(有D過熟)

自攜海鮮加工:
赤米蝦=$80/份
扇貝140/3只x2份=$280/6只
蟶子@200斤=$240/10只
花螺=$60/份
鮮魷=$90
海中蝦=$60/份
南非鮑魚@220斤=$230/6只
沙白@50份x2=$90(收平$10)

$1,130 (海鮮) + $690 (加工費) = $1,820
再加兩個小食 $117

佢嘅廚藝唔適合我口味,應該唔會再幫襯。
2025-04-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2025-03-25 1232 views
睇咗YouTube有人介紹,特登過嚟食西多士+奶茶紅豆冰。嚟到係下午茶時間,見下午茶餐牌有一口西多士餐, $45 一口西多士下午茶餐,加杯奶茶紅豆冰加$12 ,加埋$57 。一口西多士,冇餡👎🏻淋面嘅花生醬同奶都好少👎🏻成個西多士都好淡味👎🏻又冇料👎🏻唔知想點😵‍💫奶茶紅豆冰正常Anyway,性價比極低,冇下次
睇咗YouTube有人介紹,特登過嚟食西多士+奶茶紅豆冰。

奶茶紅豆冰正常

Anyway,性價比極低,冇下次
2025-03-20 813 views
時間:上午約11:30可能期望有啲高,或者我個人口味啦!一口西多外皮係脆但偏乾及硬,無蛋味,未必有下次。不過見好多食客,自帶海鮮料加工煮,同埋每枱都有叫豉油王炒麵,或者下次可以試吓。
時間:上午約11:30
可能期望有啲高,或者我個人口味啦!
一口西多外皮係脆但偏乾及硬,無蛋味,未必有下次。
一口西多
2025-03-20
2025-01-21 1794 views
陳新記環境雖唔算豪華,但勝在夠地道,有種親切嘅街坊味。先講講佢哋嘅招牌西多士啦,望住嗰碟綠色嘅碟上面疊住嘅西多士,真係好似一座座小金磚咁。西多士炸得金黃酥脆,外層好似披咗件閃亮嘅盔甲,咬落去“咔嚓”一聲,酥脆到爆!裡面嘅麵包軟綿綿,浸滿咗蛋漿嘅香味,再配上濃郁嘅花生醬,甜而不膩,齒頰留香,真係食到停唔落嚟。不過呢,可能因為炸嘅時間有少少長,邊位有啲偏硬,唔夠鬆軟。同其他餐廳嘅西多士相比,陳新記嘅西多士花生醬嘅味道更加醇厚,唔會好似有啲地方咁,花生醬淡到好似冇落咁。而且佢哋嘅價錢都幾實惠,咁大碟先廿幾蚊,性價比唔錯。再嚟睇下呢個蛋治啦,兩片烤到金黃嘅吐司,夾住香噴噴嘅炒蛋同香脆嘅肉碎,簡直係絕配。炒蛋炒得嫩滑無比,好似雲朵一樣輕盈,肉碎增添咗口感嘅層次,每一口都係滿滿嘅幸福感。同外國嘅三明治相比,呢個蛋治更加符合我哋香港人嘅口味,外國嘅三明治有時會加好多生菜、番茄,感覺有點生冷,而陳新記嘅蛋治熱辣辣,食落肚暖笠笠,真係好正。講真,食呢啲港式美食,有種好特別嘅情懷。細細個嘅時候,阿媽會喺屋企煎蛋治畀我哋做早餐,嗰種簡單嘅味道,一直留喺心裡。而家喺陳新記食到呢個蛋治,好似返番去童年嘅時光,好
陳新記環境雖唔算豪華,但勝在夠地道,有種親切嘅街坊味。

講真,食呢啲港式美食,有種好特別嘅情懷。細細個嘅時候,阿媽會喺屋企煎蛋治畀我哋做早餐,嗰種簡單嘅味道,一直留喺心裡。而家喺陳新記食到呢個蛋治,好似返番去童年嘅時光,好溫馨。西多士亦都係香港茶餐廳嘅經典美食,無論係同朋友一齊下午茶,定係趕時間做個簡單嘅午餐,都係唔錯嘅選擇。呢間餐廳嘅美食,真係值得一試再試,畢竟佢哋用嘅食材新鮮,味道又咁正,難怪咁受街坊歡迎啦!
2024-12-26 2624 views
走到鴨脷洲尋味,隨緣來到陳新記果然有食神,通常魚蛋麵牛雜麵雲吞麵都係同一個湯底,這間魚旦粉嚐了一口湯底好有意外驚喜,係用魚熬成湯底味鮮清甜可口,魚蛋爽口彈牙這個一口西多士,我甘願為佢跑多幾個圈,麵包鬆軟外層炸得香脆,實在值得打破我多年不食西多士戒條。
走到鴨脷洲尋味,隨緣來到陳新記果然有食神,

2024-12-26
$82 (Lunch)
2024-12-02 3132 views
又嚟買海鮮加工啦大尿蝦,青衣12兩,油鹽水墨魚,扇貝仔,左口,獅頭魚我坐低後陳太問我要點整,我話你話事🤣大尿蝦既焦鹽出面無得食,好出色陳新記既蒸魚永遠時間岩岩好,剛剛到位就上台,真係從來無失準,完全係好放心將最好既食材交俾陳生獅頭魚我本身諗住清蒸妹妹下食下魚味,上台原來係蘇炸,阿又幾香口wo香港最近好多餐廳結業尼樣戈樣,其實好多餐廳執笠都有共通點就係無誠意兼難食我每年都會大老遠將軍澳入去鴨脷洲,就係食佢既鑊氣,功夫
又嚟買海鮮加工啦
大尿蝦,青衣12兩,油鹽水墨魚,扇貝仔,左口,獅頭魚

我坐低後陳太問我要點整,我話你話事🤣
大尿蝦既焦鹽出面無得食,好出色

我每年都會大老遠將軍澳入去鴨脷洲,就係食佢既鑊氣,功夫

2024-11-29
$250 (Lunch)
  • 自帶海鮮加工
2024-10-04 3978 views
今日來到鴨脷洲,一心一意想試海鮮加工,一班朋友過來,之前沒有預先book位,諗住中午時間唔會太多人,點知場面十分墟冚、人頭湧湧!全場熟食攤檔只有佢座位滿晒,令我哋更加期待!之後馬上到樓下海鮮檔買海鮮,結果買了幾樣馬上上去,好彩之前上去攞咗位,買埋海鮮啱啱好!首先,叫咗兩個前菜,分別係招牌炸三寶,同埋個炒麵!炸三寶真係名不虛傳,即叫即炸,而且都幾好食!之後個炒麵就正常,都算乾身唔會油膩!終於嚟到海鮮環節,第一味係豉油王大蝦,呢個確實好味,炒得都幾乾身,亦都保持大蝦的鮮味,裏面仲好濕潤!值得一讚!之後係椒鹽鮮魷,呢個我就覺得麻麻哋!啲椒鹽太鹹,蓋過晒所有味道!個個人都負評!之後就到蒜蓉粉絲蒸蟶子,呢個就中規中矩,比較淡身!食完再叫咗個一口多士,呢個係招牌菜,多士炸得好乾身,都唔錯!但係環境十分逼夾,人背人坐,我覺得呢個質素,其實好多大排檔都有,如果經過就可以試吓,特登我覺得就唔需要!
炒麵
豉油王大蝦
椒鹽鮮魷
蒜蓉粉絲蒸蟶子
一口西多士
豉油王大蝦
一口西多士
2024-09-09 3906 views
今日同朋友就嚟咗鴨脷洲呢一邊搵食,就去咗呢一個鴨脷洲市政大樓嘅街市買啲海鮮上去加工,聽講呢度有一間幾出名嘅海鮮加工餐廳,所以就特登過嚟試吓,我哋就買咗瀨尿蝦鮑魚同埋都赤米🙈🙈椒鹽瀨尿蝦真係非常出色,每一隻都做得非常挺身,而且我覺得瀨尿蝦最好就係椒鹽,佢呢一間餐廳嘅做功非常好,有鑊氣之餘,而且味道上嘅調味唔會話太辣,啱晒啲食唔到辣嘅朋友🙈🙈 鮑魚我哋就叫咗清蒸,加少少陳皮成個味道更加昇華!赤米就白灼,所以都冇乜太大功夫!最後加咗個西多士,加工費都唔算太貴,我覺得可以接受🙈

打風過後嘅星期六book檯食海鮮加工慶祝埋生日。最緊要留定餐牌無嘅招牌紅豆西多士。老闆仲提示可以下次whatsapp預留。係樓下最多人果間穩記買哂所有嘢上黎加工,好nice嘅老闆娘同我地一齊傾下點整。每樣餸都整得好好味,尤其老闆娘介紹嘅薑蔥炒龍蝦,感覺到龍蝦應該有先油泡再炒,好正又創新其他餸都好好食,椒鹽鮑魚食落依然好嫩。蟶子用左秘制醬皇去炒,有濃香嘅豉油味。招牌魚蛋夠爽脆。最正係menu上無嘅紅豆一口西多士,有滿滿紅豆粒,仲加左大量花生醬同練奶,極度邪惡賣相又好吸睛老闆娘送西多士過黎時仲同我地一齊好開心唱生日歌,難怪呢間鋪被稱為網紅大排檔,好識做生意。下晝兩點先到已經全場爆滿,走果時都係full house。最後食到飽哂好滿足咁捧住個肚走。

老闆娘送西多士過黎時仲同我地一齊好開心唱生日歌
,難怪呢間鋪被稱為網紅大排檔,好識做生意。

薑蔥炒龍蝦
蒜蓉蒸蝦
薑蔥桶蠔
招牌魚蛋
2024-08-06 2780 views
今次專誠來鴨脷洲是要試陳新記出名的“招牌秘制一口西多士” ,話明招牌,果然名不虛傳,即整即食,夠熱,夠脆口,夠蜜糖漿,很難唔好食豬扒通粉通粉湯底淡而無味,薄切豬扒細塊又無骨,不用試

豬扒通粉
通粉湯底淡而無味,薄切豬扒細塊又無骨,不用試