2021-01-01 691 views
Fresh Sugarcane Green Tea.用清新嘅甘蔗青茶,為你喚醒一整天吧!原始清甜嘅甘蔗,配上自選少甜嘅茶底,健康低負擔,已是解渴清熱之選。成日奶茶,不妨轉個口味嘗鮮啦。
Fresh Sugarcane Green Tea.

用清新嘅甘蔗青茶,為你喚醒一整天吧!
原始清甜嘅甘蔗,配上自選少甜嘅茶底,
健康低負擔,已是解渴清熱之選。

成日奶茶,不妨轉個口味嘗鮮啦。
2020-01-10 1253 views
一直沒有很喜歡喝奶茶。昨日路過,隨手買了一杯藍莓士多啤梨奶蓋,一試之下,還蠻驚喜。不喜歡喝太甜所以叫了微糖,果味突出,配上茶的淡淡苦,有回甘,個人覺得勝過喜茶的果茶。奶蓋微鹹,偏甜,個人覺得可以再淡一點。雖然略貴,但是感覺值得再喝。

雖然略貴,但是感覺值得再喝。
2020-01-09
10 Minutes (Dine In)
$42 (Other)
鮮甘蔗奶蓋青茶平時成日見到呢間手調茶排晒長龍。。。想買但唔想排隊買。。。好在今次阿姐請飲下午茶揀咗呢間。。。終於有機會一試 一見到張 menu 真係心花怒放。。繼而花多眼亂見到有奶蓋嘅就即刻心心眼揀咗好耐都揀唔到。。諗住睇吓 op 食評。。點知睇唔到 d 咩特別。。。唯有撞手神啦首先,一定要奶蓋。。。第二,我見到唔係係日有嘅甘蔗好似都唔錯。。。咁就揀咗呢杯喇甘蔗 ~甜 + 青茶 ~淡 = 唔太甜唔太淡。。甜度岩岩好 ~岩晒我口味
鮮甘蔗奶蓋青茶

一見到張 menu 真係心花怒放
。。繼而花多眼亂
見到有奶蓋嘅就即刻心心眼

。。。唯有撞手神啦

首先,一定要奶蓋
。。。第二,我見到唔係係日有嘅甘蔗好似都唔錯
。。。咁就揀咗呢杯喇

2019-11-26
Type of Meal
Tea
2019-10-23 607 views
又在某APP用優惠價$10買了茶狼的指定飲品可到任何一間分店兌換,十分方便公司附近利東街正好有一間剛才看到圍了木板,還以為結業了原來不是,是因為是美心集團一段時間沒有光顧茶狼這些牌是新產品及推廣的產品除了萬聖節系列,也有牛油果和巨峰提子等健康水果系列想不到連蛋糕及布丁也有出售,介乎$26-$30南瓜鮮奶芝士奶蓋紅茶(凍)(少冰少糖) - $35已經看到三層分明、厚厚的奶蓋及南瓜瓜肉片我習慣把底部攪拌,但不影響上面的奶蓋整杯飲料充滿淡淡的奶味,帶點微甜南瓜瓜肉有些較大片,有點難吸吮而奶蓋比較水狀,味道亦較為淡但正正合我口味,偏重奶味又不濃烈
又在某APP用優惠價$10買了茶狼的指定飲品
可到任何一間分店兌換,十分方便
公司附近利東街正好有一間
剛才看到圍了木板,還以為結業了
原來不是,是因為是美心集團

一段時間沒有光顧茶狼
這些牌是新產品及推廣的產品
除了萬聖節系列,也有牛油果和巨峰提子等健康水果系列

想不到連蛋糕及布丁也有出售,介乎$26-$30

南瓜鮮奶芝士奶蓋紅茶(凍)(少冰少糖) - $35
已經看到三層分明、厚厚的奶蓋及南瓜瓜肉片
南瓜鮮奶芝士奶蓋紅茶

我習慣把底部攪拌,但不影響上面的奶蓋
南瓜鮮奶芝士奶蓋紅茶

整杯飲料充滿淡淡的奶味,帶點微甜
南瓜瓜肉有些較大片,有點難吸吮
而奶蓋比較水狀,味道亦較為淡
但正正合我口味,偏重奶味又不濃烈
2019-10-23
10 Minutes (Dine In)
$35 (Lunch)
南瓜鮮奶芝士奶蓋紅茶
呢間茶狼,經常好多人,要排長龍,但系大家都仍然爭著去飲,就算排隊排得耐都等,好嘢真系唔怕耐。杯身都統一有個狼,體落去簡單又有型。今日排左好耐隊,終於買到杯藍莓士多茉莉奶蓋茶。茉莉噶清香,酸酸甜甜噶藍莓,系一杯茶入邊融合,絕對令人驚喜又滿足。
2019-09-26
2019-09-03 583 views
散水餅來來去去唔係高級cake shop 就係平價連鎖西餅。 今次個同事超有心安排某APP送貨,叫咗奶蓋茶+蛋撻,為返budget都唔洗$60位,雖然比平時貴咗少少,但係個個超開心😋 我點咗茶狼既日本山梨縣鮮桃奶蓋四季春,奶蓋幼滑,唔會噠喉,飲完個口唔會有膻味。 桃味同茶味剛剛好,飲落去唔似用糖漿好假既水果味,而且食到粒粒桃蓉。 我叫咗30%甜50%冰,完全符合我又怕太甜又怕太凍既中女口味😝 飲完一D都唔內疚而且覺得好fresh🍑
  • 日本山梨縣鮮桃奶蓋四季春
2019-08-14 407 views
利東街茶狼開左之後,sorry...天仁,Starbucks真係無哂吸引力茶狼一大重點係個杯,D茶嘅顏色同D水果都係設計過嘅!加埋利東街咁靚,裝修又靚,平時唔係點影相嘅隱藏版港女都忍唔住手影返幾張另外,茶狼非常聰明,最個月都有季節限定。岡山水蜜桃又有,夕張哈密瓜又有,keep住你個新鮮感。不過野飲40幾蚊一杯真係唔平,都係間唔中飲下好啦。人流方面,Lunch time (尤其1點左右)真係好多人。放工時間買就好好多。

茶狼一大重點係個杯,D茶嘅顏色同D水果都係設計過嘅!

不過野飲40幾蚊一杯真係唔平,都係間唔中飲下好啦。

2019-08-10 255 views
香港這個夏天實在太熱了!!食完午飯想在公司附近行下,已經熱到出曬煙!經過茶狼,入面格局不錯,門口見今日唔太多人排隊,雖然覺得貴貴地,但都想試下!當獎勵下自己~夏日特飲有幾款冰,本身都幾鐘意菠蘿,就試下啦!等左都唔算耐,就有,飲落唔會太甜,又真係有菠蘿肉係入面,最緊要好夠凍!$ 38都洗得過!間唔中飲絕對OK!鮮菠蘿白露茉莉茶
夏日特飲有幾款冰,本身都幾鐘意菠蘿,就試下啦!

$ 38都洗得過!間唔中飲絕對OK!

鮮菠蘿白露茉莉茶
2019-07-09
2019-08-08 221 views
去完動漫節 本來打算去利東街食飯點知好多鋪頭都已經準備關門經過見到茶狼新出左桃系列天氣甘熱又口渴就買左杯黎試下佢有兩款一款係冇芝士係上面一款係有但我覺得桃同上面層芝士係perfect 所以我揀左芝芝桃桃飲一啖有驚喜 入面竟然仲有桃肉 超正 好有口感如果上面個一層奶蓋多反D 就更加正不過整體來說都係好飲值得推介
去完動漫節 本來打算去利東街食飯
如果上面個一層奶蓋多反D 就更加正
不過整體來說都係好飲
值得推介
芝芝桃桃
$50 (Other)
芝芝桃桃
2019-07-31 204 views
夏日新出嘅芝士桃桃四季春桃味好出 食到有桃肉👍🏼👍🏼👍🏼☺️ 有少少碎冰係面 芝士奶蓋分量反而比較少,飲得唔係好夠喉伯爵茶earl grey 蛋糕🍰,係幾夠伯爵茶味嘅,不過個蛋糕嘅質感比較鞋,如果蛋糕嘅texture軟綿綿啲就好啦

夏日新出嘅芝士桃桃四季春

2019-07-23 186 views
今日行書展經過灣仔 因為天口太熱啦 所以係茶狼買左杯 四季春奶蓋飲($30)門面黎講做得幾靚唔錯 岩曬女仔打卡睇返menu其實都幾多選擇 但我對四季春幾好奇 因為無飲過 講返杯野先 個奶蓋幾creamy 幾滑 入口唔錯唔會太(漏) 咁我就叫左少糖少冰 turn out出黎個苦澀度係唔錯 唔會太苦唔會太甜 種茶味幾易入口 但要形容就難d啦 自己黎試返次就知啦

門面黎講做得幾靚唔錯 岩曬女仔打卡

睇返menu其實都幾多選擇 但我對四季春幾好奇 因為無飲過

2019-07-16 175 views
🥤手剝鮮荔枝白露茉莉茶 $40 趁last day再飲多次❤️之前已經飲過菠蘿同荔枝,同剛推出既桃,至於西瓜⋯⋯人地飲過話一般所以我就冇試到。但係呢三款當中我都係最鍾意荔枝💕💕有好多細細粒嘅荔枝肉,荔枝味好出,茉莉茶味道又好清新好香😚我今次揀左少甜,甜度剛好👏🏻.🥤日本山梨縣鮮桃四季春 $43桃係唯一一款用四季春做茶底嘅,其餘個三款都係用白露茉莉茶。桃味幾出幾清新,桃味散發完之後就開始飲到四季春既味道。至於甜度就揀咗正常,我覺得飲落可以接受,唔會話太甜。.🥤鮮菠蘿白露茉莉茶 $36鍾意菠蘿嘅朋友應該會覺得呢個好飲,因為用咗鮮菠蘿,所以味道唔會好假,仲好fresh,最後仲會飲到少少菠蘿渣🤣.❣️茶狼成日出咁多我鐘意既生果系列飲品,飲茶都飲到窮,可唔推出下啲咩印花卡做下優惠🤣🤣
🥤手剝鮮荔枝白露茉莉茶 $40

🥤日本山梨縣鮮桃四季春 $43

🥤鮮菠蘿白露茉莉茶 $36
TakeAway
2019-07-11 95 views
成日見到有茶狼呢間店舖,今次終於有機會入去買返杯試下了!一見個餐牌,咦點解啲飲品又係主打水果茶、奶蓋茶、同珍珠奶茶嘅。同好多其他同類型嘅飲料店都係賣非常相類同嘅飲品。既然之前試過喜茶,咁不如今次都叫返隻水果沙冰X芝士奶蓋做個比較先!今次點咗隻叫藍莓士多茉莉奶蓋茶,即係藍莓混士多啤梨再用茉莉花茶做個底打成沙冰,然後係面加層芝士奶蓋。一飲都有好多果肉,個芝士奶蓋都幾香,雖然啲味唔及喜茶嘅濃,但都唔錯,感覺好似無咁滯!建議下次飲時有得揀都揀少啲冰。少啲冰感覺飲嘅時候可以飲到多啲果汁同果肉,岩返我個人口味!
藍莓士多茉莉奶蓋茶
10 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
藍莓士多茉莉奶蓋茶
2019-07-07 159 views
今日過開灣仔做野,大熱天時行到身水身汗,平時好少飲凍野既我都頂唔住,但係間間都排長龍,結果搵到間比較少人d既,呢間叫茶狼,初頭以為係老虎果間😅,最後買左杯芒果百露苿莉奶蓋茶(Mango Jasmine Milk C)。人唔多,等左5分鐘左右就有喇!天時暑熱,飲杯凍野,成個人醒哂,仲要勁多芒果,啖啖芒果...超正,甜度又適中,配埋奶香味!一流呀!即時成個人夾哂!下次要試下果個鮮檸檬🍋冬瓜四季春,睇個名就應該係袪濕果d東西。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2019-06-27 132 views
灣仔區夏天去真係好熱好辛苦,行街的話行去囍貼街新式商場都係一個唔錯嘅選擇貪佢店舖多,多野食多野飲,可以醫下肚又可以涼下冷氣平時見到茶狼都係中環個一間,都係同一般台式飲料店一樣,主要係外賣拎走飲。但呢間嘅舖面大好多,仲有約十個嘅坐位見到唔少女仔都坐底一路飲野一路傾下計今次試咗杯鮮甘蔗青茶,本身都無再落糖。甘蔗汁都好落無去飲,仲記得佢種特別嘅甜味,都好濃下。呢杯鮮甘蔗青茶保留返以前係老店飲嘅甘蔗汁嘅甜味,但加上茶就將茶嘅甘味同甘蔗嘅甜味作個平衡,因此飲落較清甜易入口夏天消暑岩晒
貪佢店舖多,多野食多野飲,可以醫下肚又可以涼下冷氣

見到唔少女仔都坐底一路飲野一路傾下計

夏天消暑岩晒