2015-04-04 324 views
午餐選擇非常多 沒細數但目測有二十款以上午餐配有湯、麵包及飲料羅宋湯偏水狀 咸就一個字不是說吃不出其他味道但咸味已經蓋過所有麵包以微波爐輕輕加熱軟軟帶着微暖的麵包塗上牛油雖然貨色普通 但也是不錯鐵板雞扒拼珍寶腸 選上黑椒汁可以配飯、意粉或薯菜 下單的時候感覺不餓要了薯菜要是知道實物份量如此 必然選擇意粉珍寶腸就跟平常吃到的大小一样但把它一開二 視覺上份量挺大雞扒則比珍寶腸的體積小多了感覺不是來据扒 而是來据腸= =珍寶腸本來就是偏咸食物 配上只有咸味沒有黑椒味的汁已經不是咸上加咸 正確來說是咸上乘咸.........雞扒沒幾口吃完 除了太咸不能有其他感想薯菜就是薯條及粟米粒 還以為會有一些蘿蔔或瓜菜就怪我自己當初一廂情願粟米粒味道正常 份量只到點綴效果而已薯條又乾又硬 飯後感是來吃了一盤死咸香腸配硬薯條...........朋友點的漢堡扒拼豬扒配薯菜上來卻是牛扒為豬扒頂包犧牲 真是可歌可泣的愛情故事= =牛x牛的配搭膩人 肉質也不討好這個價錢水平不會要求太高但感覺比一般茶餐廳及連鎖快餐店要差朋友怕黑椒汁可能太辣選了燒汁逃過一劫先不論好吃與否 至少沒黑椒汁那麼咸兩個午餐均是份量偏少 不把
羅宋湯
午餐選擇非常多 沒細數但目測有二十款以上
午餐配有湯、麵包及飲料
羅宋湯偏水狀 咸就一個字
軟軟帶着微暖的麵包塗上牛油
雖然貨色普通 但也是不錯
鐵板雞扒拼珍寶腸配薯菜
鐵板雞扒拼珍寶腸 選上黑椒汁
可以配飯、意粉或薯菜 下單的時候感覺不餓要了薯菜
要是知道實物份量如此 必然選擇意粉
珍寶腸就跟平常吃到的大小一样
但把它一開二 視覺上份量挺大
雞扒則比珍寶腸的體積小多了
感覺不是來据扒 而是來据腸= =
珍寶腸本來就是偏咸食物 配上只有咸味沒有黑椒味的汁
已經不是咸上加咸 正確來說是咸上乘咸.........
雞扒沒幾口吃完 除了太咸不能有其他感想

但感覺比一般茶餐廳及連鎖快餐店要差
朋友怕黑椒汁可能太辣選了燒汁逃過一劫
先不論好吃與否 至少沒黑椒汁那麼咸
凍檸茶
兩個午餐均是份量偏少 不把湯和麵包吃完不夠飽 否則必須配飯或意粉
價錢跟茶餐廳或連鎖快餐店差不多 食材質素相比差一些
味道上則是差很多 致命點在於太!咸!了!
整頓飯最好的是凍檸茶 不太甜有茶味
不過也許是食物太咸才產生飲料好喝的錯覺.......
Anyway, 肯定沒有下次
2015-04-02
$60 (Lunch)
2013-10-11 112 views
接完姨生女放學,阿姨打黎話我家姐話出去食lunch, 因為原本諗住壽司食,但因為好想食壽司,所以都照買左壽司做下午茶。我地去到餐廳門口,只開左一半閘,跟住見到d職員逐個番,原來開十二點,我地早左十分鐘到,所以我地問可否入去坐,職員都示意可以,坐下即遞上餐牌。我地點左二個套餐,另外散叫左一個意粉, 套餐跟一碗忌廉湯,而飲品就可以用半價價錢order忌廉湯 (味道較淡,是開粉的,因為湯中有好多粒狀的粉粒仲未完全溶晒,但湯上加左少少蒜蓉粒又幾好食,好香)龍蝦汁鮮蝦天使麵 (偏咸,麵質都不錯,味道麻麻)美國牛扒拼薯蓉 (牛扒醃得好味,又淋,薯蓉亦不錯) 炸魚柳薯角 (魚柳炸得好脆身,但食落味道都偏咸,薯角就普通)另外叫左三柸飲品,西瓜汁,凍檸茶,熱胚芽好立克) , 凍飲好快到,但熱飲就等左十分鐘都未到,女侍應話因為水煲未煲熱,胚芽好立克到,胚芽少得很,不過算啦半價,飲落口,果然唔夠熱,再叫侍應換另一柸,佢再拎一柸黎話因為佢地既熱水煲最熱就係咁,叫我再試,如果真係唔得就叫過另一柸,再試仍然唔夠熱,所以再order另一杯凍柚子蜜,味道好淡)餐廳好快滿晒人,套餐由32-45到,因為價格便宜,亦招來一

龍蝦汁鮮蝦天使麵 (偏咸,麵質都不錯,味道麻麻)

美國牛扒拼薯蓉 (牛扒醃得好味,又淋,薯蓉亦不錯)

餐廳好快滿晒人,套餐由32-45到,因為價格便宜,亦招來一批學生客。
2013-10-11
  • 美國牛扒拼薯蓉
2013-01-04 79 views
明明是跟「扒王之王」一樣的格局及食物,這間長沙灣店卻改了個名 叫「查餐廳一號」,就當它是茶餐廳來對待,但點解餐牌唔改一改,以分辨品牌呢?算了,今天除夕,見很久沒有來,就來吃個午餐。「扒王」的服務質素,一向不敢恭維,這間又算不錯,至少叫人有人,點菜上菜也快而準,合符茶餐廳標準。點了Set Lunch, 先來餐湯,白湯,很鹹,落鹽落得太重手了。午餐主菜是「雜菌魚柳」$37魚柳煮得算脆,但醬汁落得太多太濃,令整碟變得太甜。最後,餐飲的熱奶茶,反而不錯, 很香滑,勝過主菜很多倍。,「查餐廳一號」跟「扒王」一樣,只適宜來飲下午茶,要吃大餐就過主啦。

算了,今天除夕,見很久沒有來,就來吃個午餐。

午餐主菜是「雜菌魚柳」$37

魚柳煮得算脆,但醬汁落得太多太濃,令整碟變得太甜。

最後,餐飲的熱奶茶,反而不錯, 很香滑,勝過主菜很多倍。,

• 奶茶
2012-10-28 55 views
小時候睇《唐老鴨俱樂部》(DuckTales)都有諗過如果似史高治叔叔(Scrooge McDuck)咁可以喺夾萬入面嘅「$海」游泳, 真係會好開心嗎?今日與家人掃完墓, 一反常態沒有上酒樓飲茶, 反而走去鋸扒。 招牌閃閃寫住查餐廳1號, 亦同時有「扒王之王」嘅牌頭, 應該屬「扒王之王」旗下。鋪頭沒有任何特別裝飾, 簡約裝潢, 反而令前方的一樣物件更顯眼, 那是什麽呢?問問侍應生, 才得知原來此店前身是一所銀行, 咁......現在即是望住「銀行夾萬」吃午餐, 「銀行夾萬」亦即是銀行的靈魂...wow la la 不過侍應生立刻解釋: 而家已經作廢啦! (我唔係咁賊型賊相嗎!? )午餐餐牌與「扒王之王」所賣的無異同樣有餐湯、牛油餐包午餐A 洋葱牛扒 $44 ... 賣相不錯, 粟米粒粒飽滿, 牛扒煎得表面香, 肉質有點兒鬆明明睇到餐牌是珍寶腸拼西冷, 怎知道送來是珍寶腸拼豬西冷, 難道各人都眼大睇過龍??珍寶腸原條切花去炸, 普通製作;豬西冷有鬆肉粉過, 肉質有少許泡泡化學口感;薯條沒炸透午餐包括冷、熱咖啡奶茶、檸茶檸水 (罐裝汽水加$4, 阿華田、菜蜜加$3)銀紙回來吧~

午餐餐牌與「扒王之王」所賣的無異
同樣有餐湯、牛油餐包
明明睇到餐牌是珍寶腸拼西冷, 怎知道送來是珍寶腸拼西冷, 難道各人都眼大睇過龍??
珍寶腸原條切花去炸, 普通製作;西冷有鬆肉粉過, 肉質有少許泡泡化學口感;薯條沒炸透

銀紙回來吧~
Other Info. : 唯一可取就是冰水任飲 :)
2012-10-28
$56.50 (Lunch)
2012-09-13 41 views
今日午餐唔想行遠就一個人就走去公司附近既茶餐廳就算.叫左個肉醬意粉+凍檸茶($32), 價錢方面都算同區較相宜.可惜味道真係麻麻, D意粉好似未完全煮熟有D偏硬, 宜家先發現有時煮意粉都令願煮得過淋身都唔好煮唔熟.肉醬既醬汁亦偏甜, 幸好肉醬份量都算多.至於杯檸檬茶都算OK, 雖則沒有茶香但起碼都無苦澀.另一提係唔明點解這間茶餐廳又無服務都要收加一服務費這一點有D令人難以接受.
今日午餐唔想行遠就一個人就走去公司附近既茶餐廳就算.

2012-08-28
$32 (Lunch)
2011-08-16 14 views
前排陪媽媽去食扒...見到呢間冇乜人,諗住唔洗等位...入到去...D野食好似幾好喎,又唔貴點知......嘩!我叫左個 美國豬肉眼扒真係好差...食左第一啖都好似冇乜問題食食下發現有怪味...嘩!臭臭地又苦苦地咁唉....中間有D怪怪地ge色(唔知咩黎)味道苦苦地,唔知咩味媽媽都即刻叫我唔好食唉....成碟咁樣...我靜係覺得左邊D薯仔係可以吞得落肚個扒真係有問題!去過一次...應該都唔會再去了
前排陪媽媽去食扒...
見到呢間冇乜人,諗住唔洗等位...
入到去...D野食好似幾好喎,又唔貴
點知......

嘩!我叫左個 美國豬肉眼扒
真係好差...
食左第一啖都好似冇乜問題
食食下發現有怪味...
嘩!臭臭地又苦苦地咁
唉....
中間有D怪怪地ge色(唔知咩黎)
味道苦苦地,唔知咩味
媽媽都即刻叫我唔好食

唉....
成碟咁樣...我靜係覺得左邊D薯仔係可以吞得落肚
個扒真係有問題!
去過一次...應該都唔會再去了
2011-08-07
2011-01-16 7 views
從未試過如此差的服務, 不知是否老板未出糧?在午飯時間, 入去見到只有一個四人的卡位, 就坐下,兩個人吃了兩個午餐, 傾了一陣偈, 有一個女侍應, 40來歲, 行過來, 很不禮貌地向我們說:「你們都食完, 不如走啦! 如果不是, 就到那邊的兩人位坐!」我望一望門口, 見到真是有四個人在等位, 而且另一個侍應已急不及待叫他們行去我們的座位.於是, 我們二人只好拿東西離去, 也不和他計較. 可是, 這時那個女侍應繼續說:「傾偈, 阻著我們做生意!」幸好我們EQ高, 所以不再理論, 就離去, 不過, 我們已決定以後不再入去.註: 我是荃灣那間的常客, 那間無論服務及食物質素也較這間好得.
從未試過如此差的服務, 不知是否老板未出糧?

2011-01-16
$26 (Lunch)
Celebration
Valentine's Day
2010-12-09 6 views
累得要命,吃什麼東西也不再講究,總之快手搵個地方,填飽肚子便算。在茶餐廳找個卡位坐下,閱畢餐牌,苛打了一客豉椒排骨飯。白飯又硬又實,毫不軟熟;青椒雖爽脆,卻欠缺鮮甜味;排骨則明顯的一陣雪味。唯一可取的地方,是白飯熱辣辣的。傷風未癒,倒不如飲杯薑檸樂。可是,薑既辣味不夠重,沒有喝下去很舒服的感覺。埋單要四十三蚊,不便宜哦,下次咪搞!

埋單要四十三蚊,不便宜哦,下次咪搞!

2010-11-22 8 views
晚餐時間, 試了這間新開的茶記.7點入座, 坐低唔夠一陣, 侍應就推介羊腩煲.在下乃嗜羊一族, 就試下啦.落完單唔夠一陣, 就走返轉頭同我講冇羊腩煲...7點就已經冇, 其實係咪一開始今日就冇羊呢?最後點了兩個菜...1) 啫啫雞煲2) 椒鹽豆腐 啫啫雞煲好油, 雞又未去雪味...雖然冇明文規定啫啫雞煲一定要落豬潤, 不過冇豬潤又覺得怪怪地...取而代之, 係一D肥到不能再肥的豬頸肉, 唔怪得咁油啦. 椒鹽豆腐個表面炸到柴皮咁...個師父似乎未學滿師, 無言.個湯就味精幾重, 飲完都幾口乾.呢間茶記價錢唔平, 但質素就...應該唔會再光顧啦.
晚餐時間, 試了這間新開的茶記.
7點入座, 坐低唔夠一陣, 侍應就推介羊腩煲.
在下乃嗜羊一族, 就試下啦.
落完單唔夠一陣, 就走返轉頭同我講冇羊腩煲...
7點就已經冇, 其實係咪一開始今日就冇羊呢?
最後點了兩個菜...
1) 啫啫雞煲
2) 椒鹽豆腐
啫啫雞煲
好油, 雞又未去雪味...
取而代之, 係一D肥到不能再肥的豬頸肉, 唔怪得咁油啦.
椒鹽豆腐
個表面炸到柴皮咁...個師父似乎未學滿師, 無言.

個湯就味精幾重, 飲完都幾口乾.

呢間茶記價錢唔平, 但質素就...應該唔會再光顧啦.
2010-11-18