2022-06-05 3341 views
因為想吃自助餐就順道來一次 staycation,價錢位置主導了我揀了這間酒店。很多年很多年前來過一次吃自助午餐,之後就再沒有來了。今次再來,可能是晚餐,感覺食物款式比上一次多樣化。晚餐的主角之一是凍海鮮,龍蝦不錯,但略嫌鮮味不足。麵包蟹則完全沒有鮮味,反而長腳蟹算是合格了。刺身選擇是一般該有的都有,沒有甚麼驚喜,跟龍蝦一樣,就是鮮味不足。其他食物,很多都是不差但又不至於滋味無窮,吃過會念念不忘。所以吃著吃著,覺得幸好是staycation package,感覺沒大虧。 個人覺得餐廳不能如此中規中矩,在鮮味和味道要有所改善,才能令人覺得物有所值甚至超值。由於晚餐是平平無奇,我們自然不對早餐有甚麼大寄望;原來這樣反而來了一個驚喜。我們都說對比昨晚,早餐非常豐富美味,食物款式一樣很多,但每一味就像吃一次不足夠,當中包括了各式各樣麵包和點心。早上更是有果汁任飲。如此美滿的早餐,令假期生色不少。就整體而言,配合價錢及酒店品牌來說,該可以再好一點點才能令消費者覺得這兒是。

很多年很多年前來過一次吃自助午餐,之後就再沒有來了。
今次再來,可能是晚餐,感覺食物款式比上一次多樣化。

Other Info. : 餐廳的服務員非常有禮貌 座位亦不算擠迫
平日去到金鐘諗緊午餐食乜乜都想食所以去咗食自助餐$498/人,加一服務費自助餐來講價錢算中上/餐廳都算多客熱鬧第一輪去拎野食食咗一啲點心同燒味點心都好食,但蝦餃皮略嫌太厚燒鵝好搶手,職員一放出嚟好快俾人拎晒可以自己配搭酸梅醬同燒鵝汁/泰式食物有驚喜無骨雞腳沙律夠惹味味道都夠泰式泰式糖水係芋頭西米露/日式食物新鮮有唔同刺身、壽司同卷物冇帆立貝有少少失望但三文魚壽司都算新鮮/定時有燉湯出爐一人會比兩盅唔太咸,好飲,應該冇落味精/甜品多款式有粒粒生果杯撻類出色,餅底都係脆身雪糕有六款口味夏威夷果仁可以一試其他都係普通口味雲呢拿,士多啤梨,朱古力,抹茶,曲奇/總結:適合想一次過食唔同國家食物嘅朋友但午餐始終食唔得多睇返大家當日嘅口味同心情😋

平日去到金鐘諗緊午餐食乜
乜都想食所以去咗食自助餐
$498/人,加一服務費
自助餐來講價錢算中上
餐廳都算多客熱鬧
第一輪去拎野食食咗一啲點心同燒味
點心都好食,但蝦餃皮略嫌太厚
燒鵝好搶手,職員一放出嚟好快俾人拎晒
可以自己配搭酸梅醬同燒鵝汁
冇帆立貝有少少失望
但三文魚壽司都算新鮮
定時有燉湯出爐
一人會比兩盅
唔太咸,好飲,應該冇落味精
甜品多款式
有粒粒生果杯
撻類出色,餅底都係脆身
雪糕有六款口味
夏威夷果仁可以一試
其他都係普通口味
雲呢拿,士多啤梨,朱古力,抹茶,曲奇
總結:
適合想一次過食唔同國家食物嘅朋友
但午餐始終食唔得多
睇返大家當日嘅口味同心情😋

自第五波疫情放寬後,第一件事就係想見吓朋友,所以預先Book 位同幾位好友食 Buffet 。食Buffet 優點系吾使就黎就去,而港島香格里拉 cafe TOO 一向是我的首選,因為它有三大優點。一:環境超寬躺,餐廳內有十個「美食劇院」均配備美食烹調櫃檯,各具特色。每個 section 分得非常清楚,讓客人好容易搵到自己的喜好。二:服務貼心客人對洒店級服務基本上都一定有要求,我覺得Cafe TOO 職員每個細節上啱啱好,Buffet 最緊要執枱快,佢地好快幫我清枱,適當時間詢問客人需要,不 Over 也重要。三:它們不久就會推出不同主題,今期是「港式 • 港食」自助餐, 精心挑選香港具代表性的著名食府以輪流進駐的方式,呈獻港式地道美食巡禮。首輪登場共五家人氣食府,包括米芝蓮星級餐廳「夏宮」中菜廳與「一樂燒鵝」,以及幾代以家庭式 經營的餐館「安利魚蛋粉麵」,「妹記生滾粥品」和「檀島咖啡餅店」等,梗有一間大家品嚐過,而且仍然回味中。中午自助餐時間由11:30 - 2:00我習慣先在餐廳內巡一次,最吸引眼球絕對是五間主題餐廳,而每家餐廳的攤位設計別具心裁, 以通花玻璃門窗、仿古招牌、復古花

二:服務貼心
適當時間詢問客人需要,不 Over 也重要。

三:它們不久就會推出不同主題,

中午自助餐時間由11:30 - 2:00
我習慣先在餐廳內巡一次,最吸引眼球絕對是五間主題餐廳,而每家餐廳的攤位設計別具心裁, 以通花玻璃門窗、仿古招牌、復古花磚等裝飾重現,讓食客感受一股濃厚的「老香港」情懷。

重中之重,當然要試吓「夏宮中菜廰」
蜜汁叉燒和玫瑰豉油鷄。厚切蜜汁叉燒肥瘦均勻,甜度恰好,有嚼勁但不靭。
「玫瑰豉油鷄」口感油潤,但並非肥嗰隻,又香又嫩,不會死咸,雞肉微微滲出花椒八角芳香,調味得宜,果然水準超班。
「一樂」鵝皮又脆又薄,鵝肉香嫩,油香澎湃,加埋自製酸梅醬,超正!
之後返回冷盤區,刺身壽司當然不缺,海鮮有約4-5 款選擇,最吸引首選爆膏「麵包蟹」,蟹膏超濃郁,超正!
吃過冷盤後要吃點熱嘢暖胃
先整返串地道小食

「龍蝦汁港式魚蛋」
估唔到鱼蛋同龍蝦汁又幾match ,大家都係鮮味,不過魚蛋吾算十分彈牙,魚肉感較強,大大粒好飽肚吓。

既然Turbo開着左我就要開始食廣東點心,蝦餃燒賣在所難免,而且還有我至愛嘅麻蓉包,唔係有多地方可以食得到所以我即刻食咗兩個,太正啦!
之後還有泰式串燒,烤雞、燒牛肉、蒸魚、忌廉汁意大利雲吞 👍🏼👍🏼👍🏼

妹記「魚腩粥」、安利「魚蛋、牛丸、牛根撈麵」
都要食㗎,美食簡直多不勝數,但幾飽我都要食埋甜品先至滿足到,一口甜品有成十幾款,食多兩球
 Häagen-Dazs 雪糕就可以收工了,超滿足梅子醬咸檸七
比個價錢大家參考一下,我就梗係平日去食,慳返一截 🤩

$498 Monday to Friday
$558 Sat
$708 Sunday and Public Holiday
2022-05-18
$550 (Lunch)
  • 海鮮
2022-05-21 2256 views
數數手指原來對上一次吃自助餐已經係上年八月的事情時間果然不等人!可幸近來疫情終於輕鬆了一點點,係時候跟好友見見面吃一頓豐富的自助午餐,地點選了Island Shangri-La的cafe TOO,皆因餐廳驗證推出了*港式 • 港食*自助餐,特別之處是匯集了多間本地人氣食府,供應系列充滿香港風情的美食,這一點絕對是吸引我去的地方。甫踏進餐廳便看到最健康的自助沙律吧!內裡有各式新鮮的沙律菜、車厘茄、粟米芯及菇菇等食材,可以隨便選擇自己心水配襯成獨一無二的自家沙律,如果不想作選擇也可揀現成的沙律品嚐,這天有甘筍沙律、大蝦沙律、烤南瓜沙律及經典的凱撒沙律,全部配搭也十分出色絕對是美味之選。自助沙律吧後面正是日式專區的位置,喜歡吃日本美食的朋友就要來這朝聖了,自助午餐來說這兒的刺身選擇也算挺豐富,包括有八爪魚、金槍魚、三文魚及甜蝦刺身,看上去全部都非常有光澤質素應該很不俗,除了刺身外還有煙熏三文魚和漬紅菜頭三文魚,當然少不了壽司和卷物的選擇。至於海鮮區當然亦不會缺少!驚喜地發現自助午餐竟然有我喜歡吃的麵包蟹,另外還有鮮蝦、青口及黃金螺,而且供應不絕海鮮迷可以瘋狂任吃。說到這兒的自助午餐特色必定要

說到這兒的自助午餐特色必定要數充滿香港味道的特色美食檔,首輪登場的人氣食府包括米芝蓮星級餐廳夏宮中菜廳與一樂燒鵝,以及幾代以家庭式經營的餐館安利魚蛋粉麵、妹記生滾粥品等等。
首先一定要介紹當然正是酒店主場星級中菜廳夏宮的出品,在自助餐享用到星級的蜜汁叉燒及玫瑰豉油雞絕對不是夢。

然後還有城中名店一樂燒鵝的招牌燒鵝任食這天我們真的口福不淺!

來到香港人至愛的親民美食魚蛋粉,筲箕灣安利這麼聞名相信大家也有聽過,在這兒大家可以無限量品嚐自己喜歡的組合好幸福,當中選擇包括有牛丸、墨魚丸、魚片及雲吞,加上大地魚湯的加持這碗雲吞麵相信必定能夠俘虜我的嘴巴。

如果大家不喜歡吃粉麵可轉妹記生滾粥的懷抱,靚粥底以外有多款食材選擇如豬肉、牛肉、魚腩及肉丸,另外還貼心的準備了不少配菜、油條等可以加入粥內一同享用。

介紹完本土特色美食後我們一起到熱葷區看看還有什麼美食吧!首先大家會看見一個超級睛的大蒸籠,不用估也知道這兒放的是香港人最愛吃的點心!這天選擇非常之多包括有素餃、蝦餃、燒賣、豉汁蒸鳳爪、珍珠雞、蓮蓉包、麻蓉包、馬拉糕、冬菇蒸雞飯及臘味飯,愛吃蝦餃的我即時雙眼發光。

接下來還有多款中式美食當中包括有雪菜肉絲炆米、油雞縱菌蒸盲曹、雜菌扒芥菜膽、避風塘炒蝦、台式三杯雞及滋潤的中式蓮藕章魚唐排湯。

來到西式熱食美打頭陣是湯品濃郁洋蔥湯、燒牛肉、羊髀、意大利雲吞、烤檸檬胡椒雞、香煎魚配龍蝦汁及焗意大利青瓜。

除了中、西美食之外當然還有豐富的東南亞菜式,首先介紹的是印度美食選擇亦非常豐富,當中包括有天多利鯧魚、天多利烤雞、扁豆咖喱、牛肉咖喱當然還有雞咖喱,說到咖喱怎少得它的好朋友香脆烤薄餅和印度三色飯,待會真的要好好忍口否則必定會勁吃,另外還有勁好味的雞肉牛肉沙嗲串燒,很有街頭風味看見串燒好掛念泰國呢!!

說到掛念泰國我們即刻飛去看看泰國美食,經典的冬陰功及椰子雞湯這兒也有得品嚐,另外還有很多地道的泰國美食,有泰式炸雞翼、泰式豬肉碎沙律、泰式海鮮沙律、泰式牛肉沙律、菠蘿沙律給青木瓜沙律,每款也令我很心動真的要精挑細選才行啊。

來到甜魔們最期待的甜品專區!這個櫻花樹下的甜品Counter真的非常吸睛盛放著各式各樣的精緻甜品,大家的甜牙齒準備好開動了嗎!甜品櫃亦放置了麵包及芝士,如意大利香草芝士麵包、軟牛奶包及迷你法包,芝士也有三款選擇當中有我最愛吃的Camembert另外還有Comte Aop以及我還未懂欣賞的Blue Cheese。

現在就由色彩繽紛的糖果介紹起,小朋友見到這5大筒糖果必定開心到飛起,餅櫃則分別放上多款精緻的迷你甜品,當中包括有茉莉花茶梨撻、水果芭芭、綠茶檸檬蛋糕、草莓橘子蛋糕、櫻花紅桑子蛋糕、素朱古力蛋糕、芝士餅、伯爵茶橙花慕絲及純素牛奶朱古力椰子慕絲,而且還有不少新鮮的水果杯輪流供應,這天我看見有西瓜、火龍果及大愛的菠蘿。

轉個彎還有更精緻的花卉小盆栽甜品等著大家品嚐,如迷你檸檬撻、麵包布甸、棉花糖、朱古力布朗尼以及紅絲絨杯子蛋糕等。

喜歡中式甜品的朋友更有芝麻糊可選擇,想要靚麗黑髮就靠晒佢啦。

雪糕迷是否等了很久呢!放心自助午餐亦供應六款口味的雪糕,有朱古力、紅桑子雪菓、雲呢拿、士多啤梨、曲奇雲呢拿及抹茶口味,相信總有一款合您心意的。

真係估不到到自助午餐也豐富到這樣!跟大家行完一轉之後我已經好肚餓了係時候到我開餐,天氣開始熱凍飲常伴我左右,自助餐有一些特飲的選擇我選了Apple Lime Tea喜歡可以選擇少甜,喝下去帶香香的蘋果味加上酸酸的清新青檸十分解渴。

雖然很久沒有吃自助餐但我的習慣不會改,第一碟必定是沙律及冷盤,新鮮的沙律菜不用太重調味只加了油醋已經吃得我非常開心,冰鎮海鮮中的海蝦及黃金螺非常新鮮但我更喜歡爆羔的麵包蟹,我不用客氣了要擦蟹喇!

然後到品嚐我喜歡的刺身環節,我選了軟糯的甜蝦及肥美三文魚,兩款都非常新鮮好味道加埋酸薑成件事更加完美。

吃過頭盤後我已經急不及待要去地道港式美食首先去篤返串大魚蛋先!在這兒吃魚蛋又怎會配咖喱汁那麼平凡,我們吃的是龍蝦汁魚蛋喔!魚蛋吃下口感頗彈牙配上濃郁的龍蝦汁這個味道感覺挺有新鮮感。

然後當然要品嚐宮和一樂燒鵝的星級燒味,半肥瘦叉燒最為吸引這個當然合格,油雞雞皮索盡豉油香氣雞肉亦很嬌嫩好吃喔!而在這兒能夠吃到一樂的脆皮燒鵝絕對是一件幸福的事情。

然後到品嚐安利魚蛋粉的出品,貪心的我每樣餸料也點上來伴以頭抽撈麵,喜歡吃辣的我配搭那刺激的辣椒油很吸引。

終於輪到吃妹記的生滾靚粥,我們選了店子最耍家的魚腩粥來品嚐,粥底棉滑香濃加上魚味濃郁不腥的魚腩確實令人吃到心滿意足。

再來一碟精選的熱葷當然有至愛的蝦餃,那個泰式豬肉碎生菜包絕對是必吃之選,芥菜膽香滑不苦澀健康又美味。

生果必吃我心頭好菠蘿香甜好吃,甜品沒多吃只試了好友一件迷你檸檬撻味道酸甜有緻果然沒選錯。

cafe TOO咖啡廳港式•港食自助餐午餐,於上午11時半至下2時供應,星期一至五成人$498/位、兒童$298/位,星期六成人$558/位、兒童$338/位,星期日及公衆假期成人$708/位、兒童$388 /位。
2022-05-13
Lunch
2022-05-08 2296 views
2022年5月5日在Cafe TOO享用 lunch buffet,餐廳環境及服務好好,但食物選擇比較少,第一次在酒店的lunch buffet提供生滾粥,一盅盅蒸飯,中式叉燒包,麻蓉包,豆蓉包和撈麵,食物選擇和品質普通到在外面的大排檔和茶餐廳都有,毫無特色,好失望!請改善喇!
2022-05-05
$400 (Lunch)
2022-01-14 4512 views
近排想食buffet, 過左聖誕新年既旺季, d buffet易book番少少,咁岩cafe too又有信用卡優惠,匯豐白金卡以上有85折就試一試凍海鮮有蝦,龍蝦,翡翠螺,麵包蟹西湯洋蔥湯,呢個有驚喜另外特別d係個燉湯,出爐既時候會敲鐘通知全場有燉湯拎熱食推介燒牛肉,粉麵檔當晚有上海酸辣湯刀削麵大蒸籠既海鮮就可以不試,花甲肉勁細冬蔭公比較酸甜品選擇多,樣樣細細件,可以試多幾款信用卡優惠折完大概$650一位

凍海鮮有蝦,龍蝦,翡翠螺,麵包蟹
西湯洋蔥湯,呢個有驚喜
另外特別d係個燉湯,出爐既時候會敲鐘通知全場有燉湯拎

熱食推介燒牛肉,粉麵檔當晚有上海酸辣湯刀削麵

大蒸籠既海鮮就可以不試,花甲肉勁細

冬蔭公比較酸
甜品選擇多,樣樣細細件,可以試多幾款

信用卡優惠折完大概$650一位
2022-01-11 4433 views
今次是第一次到港島香格里拉享用自助午餐。因之前試過九龍香格里拉,所以今次想試下港島香格里格。首先,進入餐廳時,我第一感覺是甜品區太吸引,他們的擺設十分漂亮,令人沈醉。熱食推介 : 燒牛肉、薯仔、叉燒、串燒廚師用一雙巧手,令薯仔外脆內軟👍🏻意想不到,下午竟然有龍蝦吃,避風塘炒龍蝦鉗🦞,味道較為野味,但肉質較為硬。第二個驚奇,有時令燉湯,當日是「准山杞子瘦肉燉雞」,無味精!清甜😋甜品推介 : 紅桑子朱古力撻相比九龍香格里格的甜品較少,可能今次在港島是吃午餐。因太飽,試不到冬蔭功湯,希望疫情過後,再次去吃。

熱食推介 : 燒牛肉、薯仔、叉燒、串燒
廚師用一雙巧手,令薯仔外脆內軟👍🏻

甜品推介 : 紅桑子朱古力撻
相比九龍香格里格的甜品較少,可能今次在港島是吃午餐。

因太飽,試不到冬蔭功湯,希望疫情過後,再次去吃。
2022-01-11
$400 (Lunch)
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 燉湯
2022-01-09 3177 views
疫情下一聽到話晚上禁堂食,即刻book枱,因為唔知等到幾時再有得食晚buffet,即刻約了一位朋友就去咗食自助餐,這間酒店,我裝修前都食過好多次,裝修後未去過,今次覺得少了好熱盤,裝修後再食 關於味道就真係就麻麻哋,例如敲鐘有燉湯 ,燉湯的味道好似水一樣,燉湯料就多,但可惜啲料靚,但可惜燉出嚟好似水味道,還有即叫即扒大蝦 不是突出 ,因為到到都有這種,唔係一定即扒大蝦好味,有好多已經 扒好後出嚟啲大蝦都好味,發覺最好飲就係冬陰功,同西米露,熱盤就少了好多,反而甜品就多,甜品就可以,其實好唔好味真係 見仁見智,我就覺得冇以前那麼好 真係冇乜嘢好講 當然依啲係個人意見

當然依啲係個人意見
2022-01-05
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Credit Card Offers
2022-01-04 2369 views
今天是聖誕節,我和姨姨一家人晚上來到港島香格里拉酒店吃自助餐,她在 11月已提前預訂以及付全數,可惜今次的食物質素卻比起以往的水準差得多了No.1【凍海鮮】凍海鮮分別有龍蝦、長腳蟹和大蝦等等,可惜全部都沒有任何味道,淡而無味的,而且它們口感亦非常一般,感覺上就好像是四星級酒店的凍海鮮質素No.2【龍蝦湯麵】既然凍龍蝦的味道不行,所以我便「轉戰」吃煮熟了的龍蝦,雖然龍蝦肉滲透了喇沙湯的精華,但是仍然缺乏脆嫩彈牙的質感,口感同樣只是一般而已No.3【熟食】雖然今次自助餐有頗多的熟食,但是大部分都只是中規中矩,不過不失而已,羊架的膻味不算濃郁,焗蠔和鮑魚則沒有什麼鮮味,點心和燒味的味道亦相當普通No.4【鵝肝和牛肉粒】唯一兩款比較出色的熟食,便只有牛肉粒和鵝肝,可惜兩款都是需要出去排隊,以及每次都是大排長龍,幸好牛肉粒到進餐較後時段便不用排隊,但是由於它比較油膩的關係,我們吃了幾粒便已經足夠了可是鵝肝到了自助餐的尾聲依然大排長龍,我只是「有幸」吃到一次而已,其實大排長龍的問題多數只是在四星/普通五星酒店中出現,這間港島香格里拉都算是中上的五星酒店,不明白為什麼仍然有這個問題,可能是聖誕節太多

No.1【凍海鮮】

No.3【熟食】

No.4【鵝肝和牛肉粒】
焗蠔和牛肉粒

鵝肝和牛肉粒
可是鵝肝到了自助餐的尾聲依然大排長龍,我只是「有幸」吃到一次而已,其實大排長龍的問題多數只是在四星/普通五星酒店中出現,這間港島香格里拉都算是中上的五星酒店,不明白為什麼仍然有這個問題,可能是聖誕節太多人的關係吧...

No.5甜品
甜品
個人認為每份甜品的 size太大了,我們吃了2-3款便感到很甜膩,如果甜品改為一口 size會更好一些,至於雪糕應該是自家制,質感都算幼滑柔滑,入口即化,味道則算正正常常,如果大家肚子有位置可以淺嚐一下

甜品
價錢方面,由於今次是姨姨請客,所以並不知道實際價錢,但自己在飲食網站看見 25/12的晚市自助餐一位需要 $1,188

芝士意大利粉
總結來說,以前這間酒店的自助餐質素是非常出色的,可以算是全香港數一數二頂尖的自助餐,但是今次的食物味道卻退步不少,特別是凍海鮮十分讓人失望頂透,同時亦沒有什麼「貴價」和「回本」的食材,感覺上就好像來到一間四星/普通五星的酒店,並沒有以往的水準和質素了
2021-12-25
Christmas
鵝肝和牛肉粒
芝士意大利粉
2021-12-26 1474 views
今日聖誕節,一家人去食Christmas buffet,今次去有nutcracker 做主題既cafe too一入到去職聖誕氣氛既佈置,每枱都有開party嗰d帽 ,吹bb俾大家,每枱都有一隻胡桃夾子係度,第一時間影下甜品個位,因為好靚呢!拎野食緊係火雞🦃️同牛扒火雞都好食唔會太硬,牛扒整得味道剛剛好到刺身,吞拿魚三文魚都好鮮,仲有壽司同手卷選擇,炒牛柳粒半生熟一啖入口,好有肉汁同鬆軟冇咩根,鴨肝配多士一人都有幾粒拿唔似其他酒店咁逐粒逐粒拿,蒸氣海鮮好多款選擇,同平時buffet真係好少見到卡幫尼意粉必須要食,佢地用手打既意大利粉 炒熱晒意粉再放落成舊巨芝士內,客人取時再刨芝士碎落意粉度,好好味有個for 小朋友拿野食既bar 一杯杯通粉好colourful ,仲有西班牙的豬肶,人參小籠包子,一咬落去有人參既湯汁同肉,又有桃膠豬展湯,廚師臨出湯前會有響鈴通知人客出湯,實在太貼心,大部分buffet 拎野食通常每人一件,依度湯一碟兩碗唔使幾個人排隊拎湯甜品好精美,聖誕節款式好多選擇真心靚到唔太捨得食,不過聖誕節形狀既甜品最好盡早取,因晚些再取時已發現冇晒了!這酒店我覺得好窩心拎野食時候考慮
火雞都好食唔會太硬,牛扒整得味道剛剛好

甜品好精美,聖誕節款式好多選擇
這酒店我覺得好窩心拎野食時候考慮到唔限一人一件而一次過俾夠兩份你,唔使多人同時等
食物種類都多
開心的聖誕buffet不過兩小時唔夠時間試晒所有野就真
2021-12-24 8436 views
由我同媽咪最鍾意嘅🇹🇭泰式corner開始個泰式海鮮沙律調味酸酸辣辣粉絲好吸味 撈埋大量鮮蝦同埋魷魚圈鮮味十足!我哋都翻兜咗幾次🤤🐟凍海鮮+刺身🍣創意日式卷物壽司刺身都幾多選擇包括平時嘅創意卷物 牛油果鮮蝦都有味道鮮甜正正常常🦐蒸海鮮餐廳右邊有個超巨型蒸籠 外型吸睛入面有細兜海鮮 包括蝦 瀨尿蝦 花甲…點心區以普通大細嘅蒸籠裝著有蝦餃 燒賣 素餃 叉燒包…保溫一流 味道中規中矩隔離一排係熟食其中最好味係龍利魚配牛油汁同埋三杯雞旁邊仲有啲西式嘢 一大驚喜位係🇮🇹意大利糰子配菠菜汁竟然有我想試已久嘅義大利糰子 配菠菜汁口感煙煙韌韌 最緊要係全部都熱辣辣而且refill得好快🇮🇳印度咖哩區到咗印度角落 有薄餅同埋唔同嘅肉咖哩牛同埋雞都好惹味 牛腩燜得腍另外天多利烤雞亦好唔錯 焦邊位特別香脆🎄節日火雞+燒牛肉牛肉已經燒好 行過去廚師會即刻切俾你因為見到肉頗紅 廚師都好好幫我煎咗陣熟度啱啱好唔會過熟又唔會紅卜卜燒牛肉有牛味亦有口感但唔會太韌🧀芝士區🍈水果水果切成一粒粒 好貼心啱啱好係一口嘅size選擇都幾多 有火龍果 西瓜 哈密瓜 菠蘿...新鮮不過就唔算好甜 比較可惜係因為無雪著所以係常溫個人
由我同媽咪最鍾意嘅🇹🇭泰式corner開始
味道鮮甜正正常常

蒸海鮮
🦐蒸海鮮
餐廳右邊有個超巨型蒸籠 外型吸睛
入面有細兜海鮮 包括蝦 瀨尿蝦 花甲…
點心區以普通大細嘅蒸籠裝著
有蝦餃 燒賣 素餃 叉燒包…
保溫一流 味道中規中矩

🧀芝士區
水果
🍈水果
水果切成一粒粒 好貼心啱啱好係一口嘅size
選擇都幾多 有火龍果 西瓜 哈密瓜 菠蘿...
新鮮不過就唔算好甜 比較可惜係因為無雪著所以係常溫
個人偏向鍾意凍冰冰嘅水果。

🧁甜品
意大利糰子配菠菜汁
印度咖哩區
節日火雞+燒牛肉
2021-12-19 1657 views
好耐都冇試過一家人食 Buffet,一直都比較喜歡 Cafe Too 嘅,所以又再嚟...先嚟一份沙律加少量嘅海鮮。沙律冇咩好講啦 海鮮就一般,蝦鮮甜嘅,但蟹冇咩味道... 反而泰式海鮮沙律就有 D 驚喜,熱盤嘅龍蝦鉗都唔錯。刺身新鮮,特別係甜蝦,而三文魚都係肥美嘅。扒類就的確爭少少,不過熱盤入面嘅芝士煎雞就真係好好味... 甜品,一般啦... 整體嚟講有少少退步嘅,不過咁樣價錢,算做收貨... 另外侍應嘅服務非常貼心及周到,值得讚賞嘅。

反而泰式海鮮沙律就有 D 驚喜,熱盤嘅龍蝦鉗都唔錯。

刺身新鮮,特別係甜蝦,而三文魚都係肥美嘅。

扒類就的確爭少少,不過熱盤入面嘅芝士煎雞就真係好好味...

甜品,一般啦...

2021-12-11
$550 (Lunch)
聖誕月份食個自助餐開心下~一入到黎酒店,到處都係聖誕裝飾,超有氣氛。首先見到的係一個超巨型蒸篦,裡面有花甲、蜆等等的貝類海鮮,但伸手去夾都幾熱,裡面的肉又跌哂出黎。三杯雞幾惹味,唔錯。凍海鮮種類唔多,只有麵包蟹、蝦、螺等等,唔算特別吸引。包的種類都算多,preztel、foccaccia、法包等等,都有果醬同牛油任搽。最令人賞心悅目都係甜品,午餐buffet黎講算係好多選擇,好多朱古力的甜品。全部精緻高質。印度naan冇咩人掂,但其實幾好食喎,除左原味,仲有garlic naan。
三杯雞幾惹味,唔錯。
凍海鮮種類唔多,只有麵包蟹、蝦、螺等等,唔算特別吸引。

全部精緻高質。

2021-12-03
2021-11-26 2978 views
今次輪到港島香格里拉staycation啦之前硬係覺得香格里拉好舊話晒都幾十年歷史😅喺kkday見到香格里拉嘅 staycation offer包dinner&breakfast buffet 仲有海景房$$4140又好似唔錯喎,一於試吓先因為想搵有dinner buffet嘅staycation 但其實好多都唔包或者果間酒店出名buffet唔好食😅因為生日月入住打去問佢有啲咩安排佢答我係神秘驚喜😂check-in之後一路都諗緊係咩神秘驚喜呢🤔一打開房門見到有三個氣球癡喺窗上面我真係幾驚喜喎😂Btw,其實佢仲送咗一支紅酒同埋一個大約半磅嘅生日蛋糕嘅,都幾好啦😌check-in之後一路有個工作人員跟我哋上房一路行一路介紹酒店,特別要講吓嘅係由41樓至56樓有幅勁高嘅壁畫,聽工作人員講話幅畫入咗世界紀錄大全🤭搭酒店中間嗰架透明電梯就可以睇晒成幅畫好壯觀入到房之後佢仲好仔細咁介紹酒店房入面嘅設施,話間房係新裝修嘅,好多設備都係比較新,例如有個水喉撳個掣直接可以出凍水同熱水,唔使再一支支礦泉水咁飲,工作人員全程好Nice好親切,又係咁話幫我哋影相,呢個服務都唔錯嘅👍🏻夜晚個dinner buf
今次輪到港島香格里拉staycation啦
之前硬係覺得香格里拉好舊
話晒都幾十年歷史😅

因為生日月入住打去問佢有啲咩安排佢答我係神秘驚喜😂

check-in之後一路都諗緊係咩神秘驚喜呢🤔
一打開房門見到有三個氣球癡喺窗上面
我真係幾驚喜喎😂

check-in之後一路有個工作人員跟我哋上房

夜晚個dinner buffet 喺KKday訂嗰陣已經要揀定時間,去到直接俾返房號佢就可以入去食嘢㗎喇
嘢食選擇都多嘅,都係一貫食buffet食嘅野唔係太特別,冷盤差少少囉,選擇少而且唔係好好食,值得一讚嘅係甜品選擇好多,平時我每款可以食一件,但係今次真係做唔到每款食一件啊🙈

佢個早餐buffet都唔錯,食材新鮮選擇都幾多,服務員嘅笑容同態度都好好👍🏻
成件事唯一美中不足嘅係間房唔係對正成個海,要靠近個窗望出去先會見到海景囉
2021-11-14 2684 views
staycation 套餐包了早餐buffet。星期六日要預先訂一小時用餐時間。8時入座人不多,先取點心,有蝦蛟燒賣,每次供應不多,夾起來甩皮,亦有蒸獵味飯,芋頭,番薯,粟米,味道一般。之後用紙仔訂奄列,再送到每枱,料選擇幾多。之後生滾粥有牛肉,蝦和魚片;而麵檔有魚片魚蛋龍蝦丸,但無叻沙湯底。格仔餅和pancake人手即制,但口感似預制,乾身不軟。有肉骨茶幾特別。菓汁自助,亦有煙三文魚和火腿,muffin幾好味但不多,有些炒麵9時許清曬就無refill。總括一般,無特別驚喜。早餐來説光線太暗,而且送來咖啡奶茶不夠熱,很快涼了。

早餐來説光線太暗,而且送來咖啡奶茶不夠熱,很快涼了。
2021-11-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Breakfast