2016-02-21 15259 views
今日有屋企人生日,所以就同屋企人去咗銅鑼灣嘅Cafe one 食buffet。因爲好早就book咗位,所以有窗口位坐。今次我同屋企人食tea buffet,  $268/位,幾抵。個泡菜牛肉漢堡好有質感,重牛味,但係吃唔出泡菜味。章魚小丸子好軟,但係入面個餡有啲少。芝士青口味道一般,肉有啲老。雖然三文魚刺身冇專業日式料理店嘅質素,但係我都食得出鮮味,幾好味。蛋壽司甜味啱啱好,而且唔會一夾就散,不錯。其他壽司都係above average.成餐最好食就係froyo. Cafe one 嘅雪糕同froyo都係任添嘅,可以自選配料,有草莓醬、朱古力醬、oreo脆脆、棉花糖等配料,非常專業。我杯froyo乳酪味重得黎又唔會太酸,而且仲有雪糕同草莓醬嘅甜味,再加上凍冰冰嘅感覺,真係絕配享受。總括黎講,唔使270蚊就食到咁多野,都算抵。下次同屋企人食飯會再黎。
因爲好早就book咗位,所以有窗口位坐。
個泡菜牛肉漢堡好有質感,重牛味,但係吃唔出泡菜味。
章魚小丸子好軟,但係入面個餡有啲少。
芝士青口味道一般,肉有啲老。
壽司甜味啱啱好,而且唔會一夾就散,不錯。
其他壽司都係above average.
oreo脆脆、棉花糖等配料,非常專業。

總括黎講,唔使270蚊就食到咁多野,都算抵。
下次同屋企人食飯會再黎。

2016-02-20
$268 (Tea)
2015-12-11 12414 views
Tea Buffet由15:30-17:30~以前15:00就開始架~依家少左半個鐘(價錢$268/位)Tea Buffet黎講..食物款式都係咁上下~不過好多想食都有牛肉變相食物選擇仲少d添~漢堡包/熱狗好吸引..不過有牛食唔到有人食過個漢堡話唔好食~熱狗無人食過..唔知lu漢堡&熱狗旁..有西餅類/多士/蛋糕仔熱葷類..有春卷,星洲炒米,京都骨,雞翼等中式蒸籠點心..乾蒸牛肉,燒賣,蒸餃,馬拉糕,糯米雞等對面有沙律類,冷盤火腿等除左冷盤火腿/牛肉外~仲有壽司剌身counter另一邊仲有中式粉麵~近門口就係甜品,HD雪糕,軟雪糕飲品有3款..蘋果汁,橙汁,豆漿~我覺得幾甜..飲1杯無encore lu春卷&蝦多士好味..不過食1件夠(唔想食太多熱氣野)~小丸子都ok星洲炒米足料+夠咖哩味~京都骨&芝士焗青口ma ma地掛住傾..仲有個"金牌碗仔翅"無影~我唔算好鐘意食碗仔翅不過聽聞推介..所以試少少~料足+馬碲粉完全煮溶晒無一舊舊漿粉~幼滑好味~串燒既沙嗲醬都唔錯沙律/刺身/冷盤火腿...全部無食~壽司食左3件握得好夠實~食材都新鮮唔錯pizza都整得好靚~不過係泡菜牛肉pizza.

變相食物選擇仲少d添~漢堡包/熱狗好吸引..不過有牛食唔到
有人食過個漢堡話唔好食~熱狗無人食過..唔知lu
漢堡&熱狗旁..有西餅類/多士/蛋糕仔
熱葷類..有春卷,星洲炒米,京都骨,雞翼等
中式蒸籠點心..乾蒸牛肉,燒賣,蒸餃,馬拉糕,糯米雞等
對面有沙律類,冷盤火腿等
除左冷盤火腿/牛肉外~仲有壽司剌身counter
另一邊仲有中式粉麵~近門口就係甜品,HD雪糕,軟雪糕
星洲炒米足料+夠咖哩味~京都骨&芝士焗青口ma ma地
掛住傾..仲有個"金牌碗仔翅"無影~我唔算好鐘意食碗仔翅
不過聽聞推介..所以試少少~料足+馬碲粉完全煮溶晒
無一舊舊漿粉~幼滑好味~串燒既沙嗲醬都唔錯
沙律/刺身/冷盤火腿...全部無食~壽司食左3件
握得好夠實~食材都新鮮唔錯
pizza都整得好靚~不過係泡菜牛肉pizza..所以又食唔到
西餅類..泡菜芝士多士, 朱古力蛋糕, 鬆餅(仲有酥皮餅..無食)
本身芝士夠鹹..加埋泡菜又鹹(=都幾鹹)~朱古力蛋糕好味
蛋糕層質感軟綿綿~栗子甜筒唔好味..甜筒唔脆+味道好甜
甜品類仲有朱古力噴泉..最正有爆谷~有部細爆谷機即場整
整體食物不過不失~餐飲杯咖啡好香好味~座位環境舒適
服務都ok~問朋友借左2張club member card
唔知member點計優惠~總之5個人約6折(另+10%)
2015-12-06
$188 (Tea)
2015-12-06 9008 views
在星期六,去左柏寧酒店食自助餐,都係第一次尼! 去到見到食物選擇都唔少,各式都有,甜品類都算多,海鮮類的食落都很鮮甜,壽司的款式都很多,那些魚的刺身都很鮮甜,無乜醒味! 熱食類選擇都很多,像都差不多十樣! 記得那粟米炸龍利柳很好吃,又有些中式點心,d餃子好食,甜品類的朱古力榕樹頭蛋糕最好食,而我覺得全場最好食的是乳酪雪糕,是真很好吃! 我覺得港島區的自助餐好食過尖咀旺角個d,而港島區的價錢係較貴,但d食物質數是真好好多,甜品都好食d! 今日都有試食過差不多全部,食完都覺滿足,食到好飽了!
2015-12-05
  • 乳酪雪糕
這間 Cafe One 開業多年,一直都和它無緣,直至最近無意之中去了一次,可以在兩個星期內再去一次,可想而知它有多吸引我。現時吃自助餐價錢已貴,五百元以上是等閒事;但這間 Cafe One 如果有中銀白金卡可以有七八折,折實只是 HKD460 左右,我覺得物值超高。第一,它位置便利,就在皇室堡對面;第二,它的食物種類豐富,而且翻本的食物甚多;第三,食物的水準甚高,能夠吃出愉悅感覺。要知道,能夠吃出愉悅感覺是很不容易的,這間 Cafe One 能夠做到,我覺得很難得。難得的地方,在於它百多款的食物之中,全部一致都會讓人有愉悅感覺,我覺得總廚的功力很厲害。這麼多食物,不會是一個人做的,最少也會有十多位廚師一起做,能夠一致做到高水準食物,很不容易。食物選擇很多很多,我也沒有可能一一介紹;坦白說,我在這個兩個星期連續去兩次,儘管「要吃遍所有食物」是我主觀而感性的願望,而我也計謀地每樣東西「只吃很少很少」,我也沒有吃完所有種類的食物。而讓我很感動的,是每樣東西都有上上水準,我很難告訴你那種感覺是多麼愉悅,你來吃過就知道。它們厲害之處,是一些很普通的食物,可以讓你吃了留有深刻印象,而且是吃過最好

它們厲害之處,是一些很普通的食物,可以讓你吃了留有深刻印象,而且是吃過最好味的。

我的推介儘管很奇怪,但請你相信我,你來到這裏,務必要吃完我所提議的東西(我還未介紹翻本食物)。

它們有:

- 蝦餃
- 豬腳薑
- 燒鵝
- 湯圓
- 津白
- 蜜瓜,西瓜,哈蜜瓜
- 炒飯

以上的東西,你可以只吃一點,品嘗了,才決定是否再吃;我强烈建議你不要再吃,因為還有很多其它的東西等著你去吃,但你吃完,你會明白我為何會推介以上的東西。

一間自助餐餐廳,能夠做到有生蠔,刺身,甚至乎龍蝦,不為奇,這些東西只要新鮮就好;但將一些我們平日都會吃的東西,做得如此美味,我真心佩服這間餐廳的大廚。

好了,該品嘗的東西吃完,我再推介其它你必定要吃的東西:

- 龍蝦
- 翡翠螺
- 刺身(包括三文魚,油甘魚,八爪魚,甚為新鮮,超出了自助餐的水準)
- 鵝肝(只是友人吃了覺得好好味,我怕膽固醇就沒有吃了)
- 牛扒
- 燉湯

吃完了以上東西,你應該會超飽的,而且比平日飽了至少 30%;因為東西好味,你也沒有底,就不停的吃,而東西要二十分鐘才去到胃,待你覺得很飽時,二十分鐘後會超級飽。

我和友人今天正是如此。

而我們今天適逢其會,有大閘蟹供應;除了大閘蟹之外,還有蟹粉小籠飽,蟹粉津白,食得很開心。

順帶一提,到這裏泊車有三個鐘頭免費,而今天這裏泊車時鐘是 HKD44.00,三個鐘頭是 HKD132.00,所以更覺超值。

服務態度也甚好,未去到五星級貼心噓寒問暖程度,但也教人很滿意。

環境未到一流,但也是很舒適;我 benchmark 的有香格里拉,級數差不多。

值得我真心推介,尤其是蝦餃,炒飯,湯圓有如此高水準,其大廚的細緻程度可想而知。

(P.S. 抵食及好食,我真係想比十粒星。)
Other Info. : 有泊車三個鐘免費,記得問他們拿泊車票;地點就在宜家樓上,皇室堡對面,非常方便。
2015-10-16
  • 三文魚
  • 油甘魚
  • 西瓜
2015-08-11 10694 views
之前打算夜晚行完書展後, 就BOOK宵夜buffet食, 見未黎過呢間, 而且時間都就到, 就黎試食下.未夠10:45PM都可以安排入座, 坐到夠鐘, 有職員會示意可以出去拎食物.簡單巡左個圈, 宵夜buffet黎講, 食物種類都算多喇.有自助水吧 (橙汁, 蘋果汁, 豆漿任添)冷盤食品~東南亞小食車仔麵檔熱薰類點心類乳酪tops有兩種味選擇甜品部生果檔嘩, 都算多相卦~~~好, 開始介紹!先簡單取了沙律黎開開胃, 蔬菜類好新鮮, 仲有幾款沙律醬任均選擇! 魚生系列: 師傅完成冇就住切, 件件都大大件, 所以食落勁有口感!雪梨燉雪耳湯, 正! 好清甜~ 毫無味精, 真係燉湯, 落足料! (我飲左兩盅)呢件釀青椒, 好辣呀~~不過幾好食既隨便夾左一些熱食, 味道不錯~甜品喇! 比我想像既好味! 不過唔知點解出面有好多款甜品都係芒果做~右邊既奶凍好香滑, 值得推介!乳酪拉出黎都算夠硬身! 有D唧出黎就融晒~~ 食乳酪感覺健康過食雪糕~
之前打算夜晚行完書展後, 就BOOK宵夜buffet食,
見未黎過呢間, 而且時間都就到, 就黎試食下.
簡單巡左個圈, 宵夜buffet黎講, 食物種類都算多喇.

有自助水吧 (橙汁, 蘋果汁, 豆漿任添)
冷盤食品~
乳酪tops
有兩種味選擇
甜品
生果檔
嘩, 都算多相卦~~~

好, 開始介紹!
呢件釀青椒, 好辣呀~~不過幾好食既
隨便夾左一些熱食, 味道不錯~
右邊既奶凍好香滑, 值得推介!
乳酪拉出黎都算夠硬身! 有D唧出黎就融晒~~
食乳酪感覺健康過食雪糕~
2015-07-17
$230 (Last Night Supper)
2015-08-10 7826 views
第一次黎食,都ok雖然食物種類不多,但容易飽😊環境都幾好,同屋企人坐窗邊只係當週圍都坐滿客人既時候,出去攞完野食返埋位有點要小心😥食物方面湯-一大煲既老火湯-羅漢果西洋菜豬骨湯,👍👍👍👍👍點心-蝦餃,👍👍👍👍👍,幾隻大蝦,蝦餃皮不厚不薄扶林甜品方面粟子蛋糕唔太甜,值得推薦芒果類既甜品都唔錯,天氣炎熱下食芒果甜品,心情都好d,仲要有幾款揀😍
第一次黎食,都ok

雖然食物種類不多,但容易飽😊

環境都幾好,同屋企人坐窗邊

只係當週圍都坐滿客人既時候,出去攞完野食返埋位有點要小心😥

食物方面

湯-一大煲既老火湯-羅漢果西洋菜豬骨湯,👍👍👍👍👍

點心-蝦餃,👍👍👍👍👍,幾隻大蝦,蝦餃皮不厚不薄扶林

甜品方面

粟子蛋糕唔太甜,值得推薦

粟子蛋糕
  • 甜品
  • 燉湯
  • 蝦餃
2015-06-14 10064 views
對上一次食下午茶自助餐已經喺上年年尾嘅事,唔算隔得好耐,不過,記得曾有段時間都幾迷上食下午茶自助餐,差唔多個個月梗有一次。今日趁過港島區掃墓,順道同老婆嚟銅鑼灣柏寧酒店嘅Café One撐枱腳,嘆番次下午茶自助餐。自助餐時間由15:00-17:30,兩個半鐘喺相當充裕,不過,我哋掃完墓之後再要辦點事,遲咗十多分鐘。到場所見,算唔上好多人,大概6乘左右滿,大部客人都被安排坐晌入面近食物區,所以,近門口嘅一排排枱櫈都喺「吉位」。環境方面,其實都幾鍾意,雖然裝修唔算有咩特別,就像一般酒店內嘅自助餐餐廳,不過,座位嘅間隔比較闊落,唔會有太擠逼嘅感覺,木櫈有把手,讓人坐得舒服多一點;面向記利佐治街及告士打道一邊,全部都喺落地大玻璃窗,可以睇睇街景,可惜事前未有特別要求坐晌近窗位!同樣,食物區嘅空間亦好寬闊,寬闊到好似行商場咁,遇上爆場都唔怕被人逼嚟逼去,搞到水洩不通。自助果汁行到身水身汗,今次唔喺相機先食,喺果汁先飲,有橙汁、豆漿及西柚汁,先貫杯橙汁解吓渴,之後再飲吓西柚汁。沙律吧陣勢好弱,得翡翠苗、紫椰菜、火箭菜及雜沙律菜,另一邊晌冷盤旁再多幾款預製好嘅沙律,不過,款式唔多特別,名牌亦欠奉,只
同樣,食物區嘅空間亦好寬闊,寬闊到好似行商場咁
,遇上爆場都唔怕被人逼嚟逼去,搞到水洩不通。
自助果汁

自助果汁
沙律吧

陣勢好弱,得翡翠苗、紫椰菜、火箭菜及雜沙律菜,另一邊晌冷盤旁再多幾款預製好嘅沙律,不過,款式唔多特別,名牌亦欠奉,只喺睇喺咩食材估估吓;反而喺醬汁中有兩款較有特色:蜜糖芥末油醋汁及芝士汁
沙律醬汁
冷盤

主要都喺啲冷切肉腸,如沙樂美、火雞肉腸……等等,另一盤就喺燒牛肉,所以,款色同樣唔多。將幾款冷盤料加埋落啲沙律度,就成為小弟嘅開胃頭盤,個蜜糖芥末油醋汁又真喺幾好食
沙律拼冷盤嘅開胃前菜
壽司刺身

雖然好大個食物櫃位提供壽司刺身,不過,個師傅好似好迤咁,幾次經過見到壽司擺出嚟嘅款式及數量都唔多。平時,我都夠少晌自助餐度食壽司,不過,眼見整體都唔多嘢食,所以,極之難得拎咗一碟壽司,質素?普普通通咁啦!
壽司
熱盤類(一)

另一邊嘅熱盤類,有啲中式點心、牛油栗米、蜜糖雞翼、XO醬魷魚鬚、乾燒伊麵、咖喱角、煎釀蓮藕餅……等等,最好味喺啲魷魚鬚同蓮藕餅,前者好惹味,而後者爽脆,仲加多碗足料嘅碗仔翅,味道唔錯喎
熱盤
足料碗仔翅
Café One Bao

此外,熱盤仲有一樣值得要試嘅喺「Café One Bao」,即喺台式嘅刈包,有好幾款口味:越式扎肉、韓式泡菜牛肉、避風塘蝦肉及黑松露雜菌;同師傅講蝦肉拼雜菌,結果就只喺俾咗個黑松露雜菌,其實味道認真唔錯,包身幾軟熟,微微暖,雜菌滿有黑松露香
黑松露雜菌刈包
西式包點類

晌食物枱嘅一角擺放幾款西式包點,包括手指三文治、美式鬆餅、菠菜酥及士乾,小弟較有興趣喺兩者。個菠菜酥內藏幾多菠菜蓉,酥底做得不俗,充滿牛油香;而士乾塗點忌廉及士多啤梨果醬,已相當唔錯。
菠菜酥及士乾
熱盤類(二)

再行去另一邊熱盤區,依邊就多數喺啲煎炸或濃味嘢居多,樣樣拎啲就已經一整碟,有煎日式餃子、蔗蝦、炸甜蕃薯 / 芋頭、印度香草烤雞薄餅、天多尼煎魚、醬燒豬肋骨、金菇牛肉卷。以上多幾樣嘢都好好食,尤其啲炸甜蕃薯 / 芋頭、薄餅、煎魚及豬肋骨,香口惹味
熱盤
原來仲有個檔口有即煎嘅XO醬蘿蔔糕,啱晒老婆,佢要咗一小碟,小弟就黐一粒試試,雖然即整,但唔夠熱辣,但XO醬夠重手,十分鮮辣惹味。
XO醬蘿蔔糕
甜品

都喺時候最後出擊攻甜品甜品櫃位其實擺晌入門口左邊,特別自成一角,數數埋埋都有十多款,不外乎啫喱、奶凍、慕絲、切餅、軟雪糕……等等,兼有新鮮即做嘅比利時窩夫。款式就唔逐一細數,唯可惜喺到我食甜品嘅時候(將近完場),有部份想試嘅款式無咗
甜品類
甜品類
即做比利時窩夫
先嚟一客甜品拼盤,栗子忌廉蛋糕、芒果慕絲蛋糕、德國芝士蛋糕、意式奶凍(已經無咗芒果及雜莓味)、熱情果慕絲蛋糕、碎朱古力味比利時窩夫配生果伴糖漿,雖然款式比較大路,但整體質素算甚具水準
。因為剩返而想食嘅款式唔太多,所以,都順手攞多兩件迷你美式鬆餅過過口癮
甜品拼盤
見仲有位食得落,就加多一小碗朱古力鴛鴦軟雪糕伴新鮮生果,旁邊仲有唔同味道嘅糖漿俾客人隨意添加。
朱古力鴛鴦軟雪糕伴新鮮生果
最搞笑喺去唧軟雪糕時,見隔離有個Haggen-Dazs雪糕櫃,仲以為有咁筍,哈哈,只喺放咗牛油
鮮奶咖啡

甜品時,餐飲落單一杯鮮奶咖啡嚟伴甜品,一送上枱,就睇出喺咖啡機出品,雖然無均勻嘅奶泡,更唔會有拉花,不過,依家啲酒店所用嘅咖啡豆都唔會太低質素,故此,咖啡嘅味道都唔會太差。
鮮奶咖啡
依家食下午茶自助餐一啲都唔平,要突圍唔喺包羅萬有,款式多多,就喺具吸引嘅主題特色。Cafe One折後要二百鬆啲,不過,食物嘅款式唔太多,亮點亦欠奉,質素只屬中等。雖然話喺食下午茶啫,但話晒都俾成二百幾蚊嘛,故再食下午茶自助餐,應該不會晌度重溫!
$226 (Tea)
黑松露雜菌刈包
2015-06-01 8099 views
因為有酒店Buffet club卡買一送一, 所以今日我地又成家人去食自助餐啦! Cafe1 最正係佢既煎鵝肝, 廚師即場煎, 一人每次只可拎一塊, 夠熱唔太”聲”, 小小入口即溶既感覺啦, 係香港食都算係咁.龍蝦湯, 好"聲"另一個重點就係食長腳蟹, 今次唔係幾好食, 好咸好重海水味, 平時係唔會咁架, 可惜.魚生壽司都整得不過不失, 最緊要夠新鮮, 食落無根, 同埋食完番到屋企唔會肚痛!(你知啦依家30幾度食物好易變壞!)芝士焗青口, 薯容太多, 如果芝士重d就好了當然最後要食下dessert同ice cream啦, haagen dazs有3個味: vanilla, strawberry同choc chips. 另外仲有frozen yogurt食~夠多款如果呢間可以加埋生壕就好啦~~~~~~~~~

龍蝦湯, 好"聲"
芝士焗青口, 薯容太多, 如果芝士重d就好了
如果呢間可以加埋生壕就好啦~~~~~~~~~
2015-05-29
  • 鵝肝
2015-03-13 10317 views
我們book 左6:30-9:30pm 的dinner buffet, 早10 分鐘入座,環境很舒適,不窄。夠鐘,便開餐。熟食bar 有幾位大廚即席為你烹調,煎rib eye ,7:10pm 開始有鵝肝,北京填鴨,連意大利寬條面同印度咖哩都出奇有水準!非常適合喜歡食熟食或年長的家人,真是很好的選擇。喔!對!燉湯也很不錯、有烏雞蟲草湯、雪耳蘋果湯,一補一潤。nice~而魚生bar,三文魚都挺肥美。不過不失。海鮮類,有翡翠螺、長腿蟹、面包蟹蓋、龍蝦、熟蝦等。但感覺長腳蟹不太新鮮,肉質有點爛 甜品部,真的是最遜色,即使有5-6款蛋糕但都是一般,甚至可以pass 。幸好,有hagadazan 補數。總的來說,熟食bar 最正!其他一般。環境氣氛ok,適合傾計。

熟食bar 有幾位大廚即席為你烹調,煎rib eye

而魚生bar,三文魚都挺肥美。不過不失。

。幸好,有hagadazan 補數。

2015-03-12
  • 北京填鴨
2014-08-30 17453 views
 今晚老細請食 dinner buffet, 一到步就去睇有咩食喇,有中式野食,西式野食,仲有日本野,其實種類唔算多,d魚生都冇咩特別dinner buffet同宵夜buffet既最大分別係多左長腳蟹,龍蝦同haagen dazs雪糕!而且分左2段特別時間,我果晚就有鵝肝食!不過龍蝦係入面最失敗既一樣食物,好難食,反而長腳蟹我就食左好多不過法式焗龍蝦就正得多 ! 超級好食但就有少少滯,建議share黎食然後再食多d野至於甜品,認真麻麻,我拎左6樣甜品番黎,唯一好食既食oreo cheese cake,其他一D特別都冇

2014-08-29
Type of Meal
Dinner
2014-08-19 14217 views
朋友提議到Café One去吃晚餐,環境輕鬆寫意得來食物亦有不少選擇因為Café One 可以飽覽維多利亞公園景色,加上食品品質有保證、服務殷勤細心,是銅鑼灣區不可多得的咖啡廳我地一行5人,餐廳雖然有200個坐位,但坐位之間唔迫,佈置都好得體,所以選擇左呢到 三文魚沙律三文魚夠新鮮,d菜唔會苦,加上適量的沙律醬,清新好味!  生蠔非常鮮甜,肉厚又大隻,有淡淡海水的咸味,加少少檸檬汁就已經超好食  鮮茄海鮮意粉個意粉一黎到就聞到好香蕃茄味!海鮮有青口,硯肉,全部都好新鮮!食落無沙,唔係間間餐廳都做到 加上面既芝士....食到我好停唔到口呀絕對係超水準之作  燒牛柳呢個係我叩既main dish,賣相好靚,牛柳切成一片片容易放入口,旁邊有d正方形既炸薯粒,牛柳下面就有D菜,燒牛柳整體好豐富,好想快d試呀食落牛肉燒得啱啱好!唔會over cooked,始終牛肉唔洗全熟好食d而且好有牛味,肉質唔會有難咀嚼的筋,我絕對推介呢個菜!燒三文魚伴帶子朋友A叫左個海鮮main dish,因為佢好鍾意食三文魚個三文魚非常厚切!!!好大份,真材實料朋友話個雖然個三文魚扒燒過,但肉質仍然好嫩!魚味重但唔腥,
三文魚沙律
三文魚夠新鮮,d菜唔會苦,加上適量的沙律醬,清新好味!
生蠔

加上面既芝士....食到我好停唔到口呀
絕對係超水準之作

燒牛柳

而且好有牛味,肉質唔會有難咀嚼的筋,我絕對推介呢個菜!
燒三文魚伴帶子
朋友A叫左個海鮮main dish,因為佢好鍾意食三文魚
個三文魚非常厚切!!!好大份,真材實料
朋友話個雖然個三文魚扒燒過,但肉質仍然好嫩!
魚味重但唔腥,加上香草忌廉汁的調味,好正
個帶子肉質厚身大粒,食落好鮮甜,只係輕輕煎到個面有少少金黃色就上碟,所以仍然好鮮味
黑松露雜菌意大利粉
朋友C就點左個黑松露雜菌意大利粉
黑松露好香好吸引,加上豐富的雜菌,一向都係受歡迎既好味之選
意粉唔會煮到淋哂,好有咬口

甜品時間到啦!!!!

心太軟
外皮食落軟熟唔會硬,裏朱古力醬唔會太甜,仲會流出黎,就知道唔係擺左成日既貨色,讚!!!

整體而言,食物水準都幾好,賣相都好靚,增加食慾
而食物選擇都算幾多
質素在預期之上,而且環境坐得又舒服,我們幾個好朋友都十分享受這一次用餐
生蠔
黑松露雜菌意大利粉
2014-05-12 18270 views
母親節又來了, 每逢這種大時大節就總會為"今次帶爸媽去吃什麼"而感覺頭痛... 爸爸是食物黑洞沒節制的, 媽媽愛多選擇但其實吃得不多, 而且近期只愛吃甜的, 於是, 今年我提議到Cafe One去吃Tea Buffet... 貪其輕型得來亦有不少選擇, 爸媽亦樂於一試...Tea Buffet於15:30開始, 幾乎一半客人都首攻刺身及壽司, 刺身有三文, 鯛及八爪魚, 尚算新鮮味美, 媽媽吃了不少三文魚剌身呢... 而壽司中我試了北寄貝及馬刀貝, 壽司料的鮮味一般,但醋飯鬆軟又不易散開, 值得一讚!冷盆類有數款cold cut及沙律, 爸爸大讚燒牛肉好味, 我跟媽媽不吃牛, 所以只淺嘗了些凍火腿腸及沙律罷了...熱盆以點心小吃為主, 中式蒸點中最愛素粉果, 應該是用上冬菇及筍作餡料吧, 加點辣椒油, 味道絕對不素... 煎釀虎皮尖椒是媽媽至愛, 尖椒爽脆微辣, 非常醒胃; 話梅汁豬排酸甜可口; 星洲炒蘿蔔糕香口非常; 碗仔翅用料十足, 絕不是一窩打濃茨的湯; 還有久違了的錦鹵雲吞, 炸得鬆脆而不油膩, 配上混有有蕃茄肉絲等材料的錦鹵汁, 我一個人就吃了半打!!  其他如即煮粉麵, 三

Tea Buffet於15:30開始, 幾乎一半客人都首攻刺身壽司, 刺身有三文, 鯛及八爪魚, 尚算新鮮味美, 媽媽吃了不少三文魚剌身呢... 而壽司中我試了北寄貝及馬刀貝, 壽司料的鮮味一般,但醋飯鬆軟又不易散開, 值得一讚!

熱盆以點心小吃為主, 中式蒸點中最愛素粉果, 應該是用上冬菇及筍作餡料吧, 加點辣椒油, 味道絕對不素... 煎釀虎皮尖椒是媽媽至愛, 尖椒爽脆微辣, 非常醒胃; 話梅汁豬排酸甜可口; 星洲炒蘿蔔糕香口非常; 碗仔翅用料十足, 絕不是一窩打濃茨的湯; 還有久違了的錦鹵雲吞, 炸得鬆脆而不油膩, 配上混有有蕃茄肉絲等材料的錦鹵汁, 我一個人就吃了半打!!  其他如即煮粉麵, 三文治, 燒雞件, Pizza, 焗釀薯皮等的... 留待下一次再試吧...

甜品時間... 其實我不太好甜, 所以試得不多... 迷你椰撻香甜好味; 栗子蛋糕非常鬆軟; 即煎Pancake牛油味香; 只是白果腐竹糖水味道跟平常喝的有點不一樣... 似乎中式糖水還是糖水店的合味道一點... 其他甜品爸媽也都試了些, 卻沒有太突出的... 還看到有雪糕供應, 亦是留待下一次吧...

Tea Buffet有果汁及豆漿任飲供應, 亦包餐荼一杯...$218+10%一位, 在母親節的下午能與雙親享受兩小時酒店級的開懷暢食, 抵!!

2014-05-11
$240 (Tea)
Celebration
Mother's Day
  • 煎釀虎皮尖椒
  • 素粉果
  • 錦鹵雲吞
2014-03-17 18217 views
因為join左Parklane prestige club,2位嚟cafe one 有半價,每人3百都唔洗,好抵!男朋友一坐低已經攞左3隻龍蝦!都幾大隻,幾多膏。不過無咩味,是雪得太耐了嗎?其他海鮮反而較為出色!蟹腳好甜好新鮮!翡翠螺同蝦亦好鮮甜其他已經唔記得影相沙律興趣不大無食。中菜都係啲普通小炒唯獨有個藥膳石班幾好食!仲有豬腳薑個汁都好正。煎鵝肝一開始係鐵板上給客人的,不過中段已經係係後面一個兜夾俾你,仲要係好燶架添,浪費了食物。甜品蛋糕味道一般。不過葡撻好好味同H雪糕已經夠了。服務方面,收碟收得快,食物亦refill得快。不過佢地搬椅子撞到我張椅幾次都唔say sorry,又無refill 水。有半價食就好扺,無半價的話同一價錢有很多更好的選擇。

其他海鮮反而較為出色!蟹腳好甜好新鮮!翡翠螺同蝦亦好鮮甜

其他已經唔記得影相
甜品蛋糕味道一般。不過葡撻好好味同H雪糕已經夠了。
有半價食就好扺,無半價的話同一價錢有很多更好的選擇。
2014-03-14
Dining Offer
Others
2014-03-12 14463 views
出發前發現網上評價,與同事的口評,這兒都不獲好評,惟家人訂座了,就來嚐嚐吧。開邊龍蝦,肉黏著,但以刀叉還是可以鬆開;肉質較硬、實,雪味不太重,但鮮味欠奉;始終與其他海鮮比較,還是較多肉、較方便。由於小龍蝦體積太少,即使開了也不太有肉,結果嚐都懶得嚐。蟹腳長而幼,肉質一般,未能如其他酒店般,整條撕出來慢嚐。熱食,不管咖哩、羊肉、牛肉;羊肉不羶、咖哩不香不辣,只能果腹。只好排排隊吃較貴價的鵝肝,師傅的模樣就像得罪了他般,完全沒有禮待客人的精神;即使你在他面前排隊,他也說「冇咁快架,過多陣再黎啦」。須知,就是因為貴餐廳食物選擇不好,吾等只好早早排隊吃吃這種較名貴的食物,難道安靜排隊也不行?心太軟,大排長龍,幸好,我排長龍的中後,拿到最後一個。還好味道不錯;外皮剛軟,內裏朱古力醬不太多,不太甜,buffet質素而言算不錯。其他甜品都不太美味,沒甚麼特別吸引。咖啡,就像大快活那種咖啡,味欠濃,差勁。以這個三百多四百塊的buffet而言,可說是近年來吃過最差的。
Cafe One-龍蝦
Cafe One-冷盤

由於小龍蝦體積太少,即使開了也不太有肉,結果嚐都懶得嚐。

蟹腳長而幼,肉質一般,未能如其他酒店般
,整條撕出來慢嚐。

熱食,不管咖哩、羊肉、牛肉;
羊肉不羶咖哩不香不辣,只能果腹。

Cafe One-鵝肝
Cafe One-心太軟
Cafe One-甜品
其他甜品都不太美味,沒甚麼特別吸引。
Cafe One-咖啡
咖啡,就像大快活那種咖啡,味欠濃,差勁。

Cafe One-心太軟
是日來到這裡食個LUNCH,內裡很多客全人類都係度BUFFET,就只有我係度A LA CARTE問服務員有咩心水,佢推介馬來炒貴刁$158等了差不多5個字以上先來,但服務員有提點我因為廚師太忙做BUFFET食物,這點加分味道帶少少甜,富醬油香,夠乾身,又唔油,加上辣醬同食更惹味,蝦泡過油,很爽口,又大隻好耐無食過咁有水準既炒河,真的估不到有這種水準
是日來到這裡食個LUNCH,內裡很多客

全人類都係度BUFFET,就只有我係度A LA CARTE
服務員有咩心水,佢推介馬來炒貴刁$158
馬來炒貴刁

好耐無食過咁有水準既炒河,真的估不到有這種水準

2013-10-07
$220 (Lunch)
馬來炒貴刁