Restaurant: Cafe Lagoon
Info:

6 day(s) ago 72 views
用餐日期:2024/04/16可用餐時段:12:00-14:30,2小時30分鐘用餐費用(每人):$233餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服服務:服務員服務有禮態度好 收碟及時 食物及時refill 謝謝甜品檔服務員耐心介紹甜品和推介適合客人的甜品沙律吧:有約4款混和了的沙律菜 5款配料 6款已調好味的沙律 1款巴馬火腿片 1款煙三文魚片 1款冷切牛肉片 沙律菜和配料新鮮味道好但配料選擇較少 調好的沙律味道不錯 巴馬火腿片和煙三文魚都不咸味道好 推薦 如沙律菜配料多些選擇 有芝士碎粒+黑醋醬更好 希望店方改善芝士:有3款常見芝士 味道好 如有羊奶芝士更好 推薦 冰鎮海鮮:有5款(青口 雪花蟹腳 海蝦 翡翠螺) 試了蟹腳+蝦 2款都新鮮味道鮮甜 推薦 刺身/壽司:有4款刺身(立魚 甜蝦 吞拿魚 三文魚)5款壽司 試了甜蝦+吞拿魚刺身 吞拿魚新鮮完全沒筋味道很好 甜蝦也新鮮味道好但尺寸偏細小 如甜蝦大隻些更好 推薦湯品:有1款中湯+1款番茄湯 試了番茄湯 番茄湯夠濃不咸味道好 推薦麵包:有約3款歐式麵包+1款法式布丁麵包 1款牛油 因歐式麵包沒烤烘機可烤熱麵包沒試
用餐日期:2024/04/16
可用餐時段:12:00-14:30,2小時30分鐘
用餐費用(每人):$233
餐廳環境:環境整潔乾淨 冷氣足 檯與檯之間闊落 坐得舒服
服務:服務員服務有禮態度好 收碟及時 食物及時refill 謝謝甜品服務員耐心介紹甜品和推介適合客人的甜品
芝士:有3款常見芝士 味道好 如有羊奶芝士更好 推薦

麵包:有約3款歐式麵包+1款法式布丁麵包 1款牛油 因歐式麵包沒烤烘機可烤熱麵包沒試 試了法式布丁麵包 這法式布丁包是熱的 烤熱的包內有大量的布丁醬 口感外香脆內軟滑味道超級好 配番茄湯一流 推薦 如歐式包可提供烤烘機更好 希望店方改善

熱食:有約19款東南亞熱食+3款烤物(西冷牛扒+豬肉腸+番茄)+4款點心+麵檔 試了烤西冷牛扒+幾款熟食 牛扒不肥烤得香口肉質潤滑味道好但有點筋 如沒筋更好 烤爐魚肉質彈牙 炸春卷夠香脆 印式羊肉咖喱味道香濃羊肉夠稔 幾款蔬菜味道正常 小龍包味道不錯但皮偏厚 金沙骨+三文魚頭腩已變冷變硬味道一般 希望店方改善 推薦牛扒+印式羊肉咖喱+烤爐魚+炸春卷

甜品:有約1款龍鬚糖+3款曲奇+約13款西式甜品+朱古力噴泉+雜綿糖果+1款焦糖爆谷+1窩夫餅 因近來食太多自助餐想食些沒那麼甜的甜品 甜品檔的服務員態度很好 有耐性地介紹各項甜品 及推介了3款檸檬味為主的清爽甜品 這3款檸檬味的甜品都味道清爽不過甜 推薦

雪糕:有3款Movenpick獨立包裝選擇(士多啤梨 雲呢拿 朱古力) 這品牌雪糕味道不錯 如有Häagen-Dazs雪糕選擇更好 希望店方增加雪糕選擇

水果:有4款 味道正常鮮甜 其中一款橙有皮沒試 如水果都是去皮的更好 希望店方改善

飲品:沒果汁類飲品/熱茶提供 只有冰咖啡/茶/水 熱水 配有檸檬片 2部可出奶類的熱加啡機 試了Latte 這家的Latte出的份量剛好 奶泡夠厚實咖啡不苦味道好 推薦 希望店方增加飲品選擇

總結:這家環境舒適 服務員服務態度好 這天客人雖較多但拿取食物時也不用怎排隊 用餐體驗好 現在kxday有買一送一優惠+減$12折扣劵後自助午餐價錢吸引 沙律菜烤肉熟食麵包甜品都選擇多味道好 希望店家增加沙律菜配料雪糕飲品選擇 提供麵包烤烘機 整體是值得推薦的自助午餐餐廳

餐廳門面:
2024-04-16
$233 (Lunch)
天寒地凍,除左想食打邊爐、爐端燒、韓燒,我還想到去黃金海岸聆渢咖啡廳食澳遊自助晚餐。除了可以細嚐一系列澳洲特色佳餚,還可以享用戶外區的即製燒烤食物(雞翼、羊排、大蝦等等…),那股燒烤的香氣是令人無法拒的啊﹗尤其是炭燒雞翼,香口肉嫩,必定要食幾隻以上﹗室內自助餐區位置的豐富美食,有慢烤澳洲穀飼牛鞍扒、脆皮燒腩仔、烤駝鳥肉配牛肝菌蘑菇汁、焗澳洲鱸魚、蒜香紅花白酒煮澳洲藍青口、慢煮紅酒澳洲和牛臉頰等等,多款食材由澳洲空運到港,絕不能錯過﹗ 當然少不了冰鎮海鮮啦﹗ 多款特色預拌沙律、頭盤、芝士拼盤、即切魚生等等… 中式熱盤有清蒸原條石斑、薑蔥霸王雞、黃金蝦等等,更有蒸燒賣、小籠包、奶皇包麵檔更有滋味喇沙供應。印度美食區有驚喜啊﹗瑪撒拉捲餅、酥油餅、各款咖喱都是必食的﹗甜品則有澳洲路易斯蛋糕、澳洲特濃朱古力蛋糕、可麗餅、窩夫、多款精緻糕甜、可麗露、雪山蛋糕、Mövenpick 杯裝雪糕、新鮮水果。 飲料方面,有養顏杏仁露、中式老火湯、南瓜忌廉湯、無限添飲咖啡及茶、汽水、啤酒等等,旁邊有Kids' corner。

麵檔更有滋味喇沙供應。

2023-12-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-12-22 1663 views
過兩天便是普世歡騰的聖誕節去吃自助餐絕對是慶祝的佳節目,今天就為大家介紹豐富自助餐的好選擇啦。這一晚再次來到香港黃金海岸酒店內的Cafe Lagoon ,品嚐Buffet Line超長的精彩自助餐美食。甫踏進自助餐區就看見非常有氣氛的聖誕佈置,伴隨著頭盤區的雜果沙律配紐西蘭金奇異果、紐西蘭田園沙律、薯仔沙律、紐西蘭奇異果海鮮沙律及茄子沙律作自助餐開端。接下來是我非常喜歡的冰鎮海鮮區!這夜有青口、海蝦、紐西蘭青口、雪花蟹腳、翡翠螺及半殼扇貝,一家大小齊齊整整的等待我們去品嚐。緊接著有芝士拼盤、新鮮沙律菜、香辣烤澳洲西冷牛肉、煙三文魚及巴馬火腿,頭盤前菜區已經這麼豐富接下來應該更加精彩。日式美食當然有大家也非常喜歡的刺身,當中包括有三文魚、吞拿魚、八爪魚、鯛魚、希靈魚及北寄貝,另外還有壽司和卷物選擇也挺多。繼續往前走行到熱食區打頭陣有四款點心!奶黃水晶餃、牛肉燒賣、糯米雞及上海小籠包任取任吃好滿足。中式熱葷有雜菌鮑片扒時蔬、薑米帶子叉燒炒飯、松露珍菌炆伊麵、古法蒸多寶魚、萵筍小耳朵炒蝦仁及薑蔥霸王雞可選,而我就看中了賣相吸引的薑蔥霸王雞。天寒地凍看見這一大煲老火靚湯真的身心溫暖,再凍的天氣
天寒地凍看見這一大煲老火靚湯真的身心溫暖,再凍的天氣有了它也不用怕了。
想繼續暖笠笠那便要點碗即煮粉麵來品嚐!餐廳的喇沙湯底味道挺不錯是我必吃之物,不喜歡吃喇沙不打緊還有豬骨湯和雲吞湯可以選擇。
西式熱食選擇也非常多包括有焗海鱸魚、紅酒炆牛肋條、德國鹹豬手、烤鴕鳥肉、意式莧菜雲吞及蒜香紅花白酒煮澳洲藍青口。
另外自助餐的美式燴海鮮味道也相當不錯,在這冷冷的天氣喝一碗確實會暖在心頭。
喜歡吃牛肉的朋友當然不要錯過燒澳洲肉眼吧!另外還有聖誕節必吃的蜜汁烤火腿。
印式美食選擇非常之多很適合喜歡重口味的朋友!當中包括有印式酥油餅、印式薄脆、印式芝士咖喱、印式奶油雞、咖喱雜菜及印式孜然飯,還有非常特別由印度師傅即叫即制的馬薩拉捲餅。
飲品區陣容非常龐大除了有任飲果汁、罐裝汽水之外,更有自助咖啡機、冷熱紅茶、檸檬及任飲藍妹啤酒。
甜品櫃內放滿各式各樣的精緻甜點,當中包括有泡芙、杯子蛋糕、彩虹啫喱糖、日式和菓子及彩虹忌廉蛋糕,還有超級受小朋友歡迎的朱古力噴泉及糖果。
這邊廂的甜品櫃內側有西瓜草莓啫喱蛋糕、黑森林蛋糕、焦糖芒果、血橙士多啤梨慕絲蛋糕、澳洲路易斯蛋糕、澳洲特濃朱古力蛋糕、Tiramisu及奇異果芝士蛋糕款式多到不得了,但最為吸引的是由甜品師傅即場炮製的法式薄餅及比利時窩夫,可以品嚐到熱辣辣的甜點超正耶。
雪糕方面有三款口味的Movenpick雪糕,喜歡吃的朋友相信會非常滿意這個安排。
最後還有蛋白杏仁茶照顧喜歡中式甜品的客人真的好貼心喔。
生果部有非常新鮮香橙、西瓜、哈密瓜及火龍果,這夜我吃了超多香甜又多汁的靚橙呢。
來到這兒最吸引我的絕對是坊間少見的戶外燒烤美食區!
第一樣必食推介肯定是燒雞翼!另外還有燒豬頸肉也是不能錯過的美食。
接下來還有豬肉串燒、雜錦烤腸、烤粟米、炭燒菠蘿、烤番薯、烤羊架及香噴噴的烤大蝦。
這個位置還會有清爽的灼蔬菜、夏威夷薄餅、荷蘭汁芝士焗帆立貝、炸蝦天婦羅及炸薯條任吃。
自助餐食物選擇真的超級多!來到這一刻終於到我們開動的時候了。
照舊先來一碟前菜打開胃口!大量生果配襯風乾火腿便足夠填滿愛吃前菜的心思。
第二碟要品嚐的是冰鎮海鮮和刺身刺身中油潤香滑的三文魚成了我的寵兒,而冰鎮海鮮那充滿海水鮮味的雪花蟹腳自然成為我的目標海鮮。
吃罷凍冰冰的前菜和海鮮及刺身之後,來一碗熱辣辣的美式燴海鮮暖胃就最適合不過,充滿海洋鮮味的暖笠笠海鮮湯和各式海產確令人回味。
印式酥餅沾上香濃咖喱汁來品嚐永遠是絕配,另外那個即叫即制的馬薩拉捲餅內裏包裹著咖喱薯仔吃下口感香脆好滋味。
這個蒜香紅花白酒煮澳洲藍青口用料好新鮮,飽滿的青口充斥海水鮮味加上那香氣四溢的汁醬真的挺吸引。
終於來到這夜我最期待的重頭戲燒烤美食!先來一隻燒到香噴噴的大蝦嘆嘆,肉質爽口彈牙吃下又鮮味加上炭燒的香氣這蝦實在太誘人了。
繼續享用這個炭燒豬頸肉醃味恰到好處肉質彈牙爽口,真是令人非常難以抗拒的美味。
另外燒雞全翼也是不能不吃的燒烤美食,雞皮燒得非常焦香內裏肉質仍然嫩滑,這雞翼真的吃三隻也不夠喉啊。
最後還有豬肉串燒也是非常吸引尤其是配合餐廳的沙嗲醬真是無敵!另外燒番薯和菠蘿也是我的最愛當然不能錯過吧。
甜品時間好友取了大碟回來一起分享!超多不同口味的小蛋糕甜蜜醉人,但我更喜歡熱辣辣的即製窩夫配雪糕這天仙配,吃過豐盛甜品後這頓豐富的自助晚餐便完美結束。

豐富的自助餐收費為$698/位起,於酒店網上預訂系統訂座及繳付全數即可享星期一至五8折、星期六、日、公眾假期及前夕85折優惠,聖誕節、除夕及元旦的自助餐也非常豐富想詳情按此。
2023-12-15
Celebration
Christmas
朋友請吃飯,第一次來到黃金海岸吃自助餐,想不到那麼有質素,食物也多元化。📍位置:可以坐K51巴士到咖啡灣站下車,沿黃金海岸方向直走約十分鐘,在酒店大堂的地面一層。🏠環境:佔地全層,設室外和室內座位,室外設有露天雅座,面對綠草如茵的大花園,天氣好時坐在戶外也是極其享受的,但當日就關閉了。而室內座位分佈左右兩邊,一邊是近噴水池的,另一邊是用玻璃外牆,所以坐在室內有冷氣涼但又可以看到室外風景,一舉兩得,中庭就是自助區,這個安排是方便了左右兩邊的客人,整體是雅致舒適。🤵🏻服務:當日不是太多客人,食物供應非常充足,完全不需要排隊取食物。不過補充食物和收走碟較慢,收取加一。🍽️自助午餐:由中午12:00至下午2:30,可以在2.5小時內盡情吃呀,超值!🥗頭盤區:通常是火腿、沙律菜、芝士拼盤、煙三文魚等,😆想不到有黎麥沙律和羽衣甘藍提供,不錯。🦐冰鎮海鮮區:重點是雪花🦀蟹腳🤩,份量多,十分清甜可口,朋友最少吃了三十隻,另外有青口、🦐海蝦、🐚翡翠螺,算新鮮。🍣刺身和壽司區:有幾款刺身,希靈魚、吞拿魚、三文魚等,😍三文魚十分新鮮鮮甜,質素高,自己都吃了幾回🤤,另外還有多款壽司、卷物,相當好吃😚。🇨🇳中式熱

🏠環境:佔地全層,設室外和室內座位,
室外設有露天雅座,面對綠草如茵的大花園,
天氣好時坐在戶外也是極其享受的,但當日就關閉了。
而室內座位分佈左右兩邊,
一邊是近噴水池的,

🥗頭盤區:通常是火腿、沙律菜、芝士拼盤、煙三文魚等,
😆想不到有黎麥沙律和羽衣甘藍提供,不錯。
🍣刺身壽司區:有幾款刺身,希靈魚、吞拿魚、三文魚等,😍三文魚十分新鮮鮮甜,質素高,自己都吃了幾回🤤,另外還有多款壽司、卷物,相當好吃😚。
🇨🇳中式熱食:提供4款點心,有迷你蓮蓉包、奶黃水晶餃🥟、牛肉燒賣及糯米雞,👍🏻奶黃水晶餃最好吃,另外是粉麵檔和和數款葷菜,
只吃了雞槌、燒魚和雜菜,
味道也相當好。
值得一提是🥣南瓜湯非常綿滑,足料炮製,每人都喝了一碗以上。
🇮🇳印度區:印式酥油餅🫓、印式薄脆🫓、印式牛肉咖喱🍛、印式奶油雞、咖喱雜菜及印式孜然飯,咖哩能媲美外間的印度餐廳。
🍰甜品區:有小朋友至愛的朱古力🍫噴泉,配搭美味的糖果及香脆爆谷🍿;提供三款MÖVENPICK雪糕🍦,🍫朱古力、雲呢拿及🍓士多啤梨,可以無限任食;可即制熱辣辣的🧇格仔餅和班戟🥞,自行加雪糕和各款醬;
甜品櫃內擺滿角色切餅🍰,份外誘人;
新鮮水果有西瓜、🍈蜜瓜、🍈哈密瓜及🍊甜橙等,可以解少少滯。

🥤飲品區:選擇不多,基本只有☕咖啡和🍵紅茶,這比其他區就較失色了。

🎈總而言之,整體食物質素高☺️,種類多元化😍,環境相當有渡假感,值得推薦👍🏻。
2023-11-06
$400 (Lunch)
  • 甜品
  • 三文魚
  • 刺身
  • 窩夫
  • 長腳蟹
  • 南瓜湯
2024-01-21 598 views
大家好!我又來啦~ 今次,我去咗黃金海岸酒店嘅聆渢咖啡廳食午餐Buffet啦。入到去,環境靚緻到不得了,一望出去,就見到泳池水光瀲滟,真係賞心悅目到不得了👀。坐定定,我就搶先衝去試嗰燒海鮮🦐,大蝦又大又鮮,咬落去嘅質感啱晒口味!燒蔬菜焦香得嚟又唔會太乾,真係靚仔得滯。然後,天婦羅同焗帆立貝更加係香脆同軟滑嘅完美結合!唔少得我最期待嘅抹茶疏乎厘班戟同可麗餅啦!😋 紅豆腍而唔膩,班戟軟綿綿嘅;而可麗餅加上奶油同糖漿,話咁易就成功攻陷我啲甜品胃!話說,西班牙海鮮湯真係好有誠意,鮮味喺口腔裡滴溜溜轉,非常搶鏡!而且飲品選擇多又唔錯,藍妹啤酒冰涼過癮,真心解渴💦。總結嚟講,聆渢咖啡廳嘅食物質素同環境係絕配嘅。從餐廳到酒店嘅BB友善設施,到食物嘅推介點個個就係我回味無窮嘅原因😊。 下次有機會,我一定會再嚟試試室外嘅feel,想必喺咁優美嘅環境度享受美食,會係一個怡心嘅體驗!記得留意我嘅美食旅程update喇~

2024-01-18 541 views
🧨炭火BBQ 🦀 冰鎮海鮮🥘一次過品嚐日韓泰越印美食~ 食buffet咩都有得食個個都開心Yummy:)冰鎮海鮮雪花蟹腳、紐西蘭青口、海蝦、翡翠螺同半殼扇貝任食😍😍,最重要蟹肉鮮甜大滿足!戶外區炭火燒烤最好feel!燒烤香噴噴香味胃口大開~大蝦、羊排、 雞翼燒得Juicy好好味~中式熱盤有驚喜! 婆婆最愛薑蔥霸王雞、清蒸原條石斑~仲有多款沙律、頭盤、芝士拼盤、即切魚生等等…私心大愛泰式冬蔭海鮮湯、芒果糯米飯去香港黃金海岸👉🏻黃金海岸海灘走走👉🏻隱藏版酒店公園遊樂設施爬石、爬山好好玩👉🏻酒店海洋主題PlayHouse 也不要錯過👉🏻再走到黃金海岸商場感受歐陸風情👉🏻大推酒店豐富BBQ晚餐buffet玩完跳完,食埋自助餐最完美!Yeah!

去香港黃金海岸

👉🏻黃金海岸海灘走走
👉🏻隱藏版酒店公園遊樂設施
爬石、爬山好好玩
👉🏻酒店海洋主題PlayHouse 也不要錯過
👉🏻再走到黃金海岸商場感受歐陸風情
👉🏻大推酒店豐富BBQ晚餐buffet

玩完跳完,食埋自助餐最完美!Yeah!
2024-01-10 372 views
海鮮區:海鮮區方面,有紐西蘭青口,海蝦,雪花蟹腳,翡翠螺同半殼扇貝任食😍😍,冰鎮海鮮可以食返本身蟹肉嘅鮮甜味,啖啖肉真係大滿足啊。另外海蝦,超紅又大隻,肉質爽甜彈牙!忍唔住食左幾round! 實在太正!💕 甜品:甜品方面超級有驚喜!!🙆🏻‍♀‍超過10款甜品任選,泡芙外表鬆軟,血橙士多啤梨慕絲蛋糕清新得嚟甜度適中,澳洲路易斯蛋蛋糕濃郁綿密,必試之選🎂🍰🍬🍦。除此之外,自家製的法式薄餅及比利時窩夫的香味充斥住成個甜品區,窩夫一黎到個賣相已經好靚,外脆內軟,絕對滿足到甜品控嘅我!除左各式各樣嘅蛋糕種類外,朱古力噴泉和糖果都值得一試,相信小朋友大人都會中意。💓💓至於環境方面,地方都算闊落,食得好舒服。 侍應服務態度良好,收碟快。設有室外和室內座位選擇,最近天氣凍,推薦坐翻室內位置,所以坐在室內又唔怕都凍親又可以透過玻璃外窗睇到室外風景,正!🎉
海鮮區:

甜品

2024-01-06
呢個月頭,去咗屯門黃金海岸嘅咖啡廳食自助餐,其實我常常去,不過發覺佢啲水準都係下跌咗,以前有好多甜品,而家都變成少量咗,常常去少量咗,雖然係欣賞佢個size細咗,因為冇咁飽肚,可以試多幾款,但係整體嘅款式係少咗,同埋賣相冇咁精緻,味道依然都唔錯,但係如果可以多啲造型獨特嘅款式,就會更加吸引。主菜個豬腩肉真係好好食,雖然有啲邪惡,不過個皮基本上都係脆嘅,最緊要即刻叫即刻食,唔好等佢「淋」咗,咁就嘥晒啦;燒烤虎蝦亦都好值得一讚,因為啲蝦新鮮,燒出嚟嘅味道,真係唔同啲,重有燒菠蘿、燒雞翼、燒羊架、粟米等等款式,都算多,燒菠蘿尤其值得一讚,因為啲菠蘿好甜,燒出嚟真係好好食,同埋佢有芝士焗帶子,熱食一流,魚生方面雖然有污水危險,不過我都照食,味道都OK嘅,我最喜歡北寄貝,食多幾份都可以回本多啲;Movenpick雪糕款式就唔夠多,唔知係咪我遲去攞,得返朱古力同埋雲呢拿,如果有多啲選擇就好啦。總括嚟講,上個月因為有買一送一優惠,咁嘅價錢係抵去嘅,唔知道嚟緊仲有冇咁好嘅折扣'如果冇嘅話,性價比就唔算高:可以再考慮吓去唔去。
  • 刺身
  • 燒大蝦
2023-10-10 2285 views
甫踏進房間看見書檯上有張告示!原來在我們入住期間可享Cafe Lagoon自助午餐或晚餐買一送一優惠!這麼划算當然第一時間訂座於當晚去吃自助晚餐!數數手指原來已經多年冇來Cafe Lagoon吃自助餐!再次光顧感覺依然是那麼休閒舒適好Chill呢。這晚的主題是美食「澳」遊自助晚餐,有多款由澳洲空運到港精心炮製的特色佳餚,自助餐收費$688/位房客有買一送一優惠真係超抵食,街客早兩日喺酒店網預訂同繳付全費也有高達八折優惠㗎。首先跟大家看看有什麼精彩澳洲美食!打頭陣當然是大家也喜歡的冰鎮海鮮,陣容非常鼎盛當中包括有青口、紐西蘭青口、扇貝、雪花蟹腳、翡翠螺及海蝦,我這個不折不扣的海鮮迷發達了。頭盤區亦不輸蝕有我喜歡的帕爾馬火腿,另外還有香辣烤澳洲西冷牛肉、挪威三文魚、新鮮沙律菜、芝士拼盤及現成沙律,大家可以動手砌一碟自己喜歡的頭盤前菜。新鮮水果選擇也非常多包括有西瓜、蜜瓜、哈密瓜及甜橙等,愛吃生果的我見到真係好開心啊。而日式美食中當然少不了新鮮的刺身,這夜的選擇也挺多包括有希靈魚、𩶘魚、北寄貝、三文魚、吞拿魚及八爪魚,另外還有多款壽司、卷物可供選擇相信大家總會找到合心水的美食。來到熱葷區打頭
來到熱葷區打頭陣有鳳尾蝦、泰式魚餅及黑椒牛肉酥,三款也是香口的美食作為前菜很不錯。
中式熱食4款點心當中有迷你蓮蓉包、奶黃水晶餃、牛肉燒賣及糯米雞,喜歡吃點心的朋友可以大快朵頤了。
接下來這個粉麵檔有勁多自選材料可選更有喇沙或清湯底可揀!細細聲話俾大家知這兒的喇沙絕對是必吃之物啊!然後還有豐料老火湯喜歡喝湯的朋友多飲兩碗啦。
繼續往前走有荷香雞粒鮑魚炒飯、松露珍菌炆伊麵、椒鹽三文魚腩、蝦乾鮑魚絲上湯娃娃菜、蜜桃甜酸咕嚕雞球及萵筍小耳朵炒蝦仁等中式美食。
來到外國勢力則有焗澳洲鱸魚伴時令蔬菜、慢煮紅酒澳洲和牛牛面頰、燒豬肋骨、烤鴕鳥肉配牛肝菌蘑菇汁、意式莧菜雲吞配番茄忌廉汁、蒜香紅花白酒煮澳洲藍青口、美式燴海鮮、烤豬腩肉配玉桂及燒澳洲肉眼伴香草紅酒肉汁。
另外還有超多選擇的印式美食選擇!包括有印式酥油餅、印式薄脆、印式牛肉咖喱、印式奶油雞、咖喱雜菜及印式孜然飯,還有非常特別由印度師傅即叫即制的馬薩拉捲餅。
終於來到介紹甜品相信甜迷已經等了很久吧!先有中式糖水木瓜燉雪耳天氣乾燥就最合嘆這個糖水即制的格仔餅和班戟熱辣辣整起即刻品嚐份外誘人,甜品櫃內擺滿角色切餅!當中包括有Tiramisu、奇異果芝士蛋糕、血橙士多啤梨慕絲蛋糕、澳洲路易絲蛋糕、澳洲特濃朱古力蛋糕、西瓜草莓啫喱蛋糕配玫瑰忌廉、焦糖芒果及黑森林蛋糕,多款到眼花撩亂選擇困難症的我有點困擾呢哈哈,雪糕供應大家也很喜歡的MÖVENPICK,還有朱古力、雲呢拿及士多啤梨三款口味可以無限任食好幸福耶,另一邊廂有小朋友最愛的朱古力噴泉,另外還有很多美味的糖果及香脆爆谷,相信大人小朋友也會同樣開心。最後這個甜品櫃內還有朱古力冬甩、彩虹忌廉蛋糕、泡芙、日式紅豆和果子及椰絲彩虹啫喱糖,甜品款式多得厲害相信甜牙齒會好滿足。
自助餐還會無限量供應各式飲品!當中包括有冷、熱茶及水、新鮮檸檬、盒裝果汁、罐裝汽水及咖啡機也是無限量供應,最開心的還有藍妹生啤可以無限暢飲車爸爸心心眼了。
室內美食介紹完畢現在輪到介紹戶外的燒烤美食!這兒的池畔燒烤質素非常之高不吃絕對是損失啊!
打頭陣是我非常推介的炭燒雞翼和炭燒豬頸肉,即場燒製那份香氣真的令人難以抗拒!而且真的很少酒店自助餐能夠供應得到喔。
往前走還有炭燒羊架、炭燒雜錦香腸、炭燒菠蘿、炭燒粟米、烤番薯、串燒牛肉沙嗲及炭燒大蝦,除了我不吃的羊架之外全部也很合我心水啊,戶外美食區還有白汁芝士焗扇貝、夏威夷薄餅、天婦羅蝦及時令蔬菜等供應。
終於也為大家介紹完全場所有美食!肚仔已經不停地召喚我是時候要開餐喇!
看見這麼多美食我連沙律菜也跳過了!先用新鮮水果及少許前菜打底迎接跟著來的豐富美食。
冰鎮海鮮每樣取了少許回來跟車爸爸一起分享,當中海蝦和雪花蟹腳非常鮮甜好味道啊。
熱食先品嚐中式美食碟很久沒有吃過珍珠雞忍不住取了一件跟車爸爸分享!另外我吃了超多爽甜萵筍呢。
這個是自選的美式燴海鮮湯頭充滿濃濃的海鮮滋味,另外可以隨意選擇自己喜歡的配料,熱辣辣的喝下非常舒服而且超好味道。
繼續品嚐這一碟非常吸引的環球美食碟,香辣惹味的印式咖喱配襯酥油餅真的非常匹配,燒排骨和烤豬腩肉味道亦很吸引。
不過最特別的是這個印式馬薩拉捲餅!香脆薄餅包裹著咖喱薯仔吃下外脆內粉淋,口感和味道也非常不俗有位真的要多吃幾件。
接下來是這夜的重頭戲燒烤美食,燒雞翼皮香肉嫩油Juicy而且調味恰到好處美味得要Encore多一隻!另外豬頸肉肉質彈牙同樣超級香口味道超讚,燒大蝦口感爽彈鮮味十足,羊架車爸爸說非常嫩口好吃,最後當然要品嚐我至愛的燒菠蘿!經過燒製的菠蘿非常多汁而且甜度更高吃上三件也未夠喉。
太好味的關係要Encore多一碟燒烤美食!今次還取了烤番薯和串燒同樣美味吸引,落筆的時候仍然非常回味喔!!

最後還點上一碗大蝦魚蛋滲滲喇沙,喇沙湯底超級濃香跟油麵拼米粉的滲滲非常匹配。
吃得太飽的關係甜品完全吃不下!只取了一杯士多啤梨味的MÖVENPICK雪糕跟車爸爸分享,然後捧著大肚子超滿足地回房間休息。
晨早起床清新開朗天氣太捧了!不吃早餐的我倆也起床去嘆個早餐然後再去做Gym同游水喔!
吃早餐的餐廳同樣是Cafe Lagoon美食同樣應有盡有中式西式任君選擇,因為中午還約了朋友吃午餐所以就意思意思吃少少。

很喜歡餐廳這個收碗碟的「同事」穿上夏老威制服的它們好有朝氣呢哈哈。
2023-09-20
Celebration
Birthday
2023-10-08 1282 views
經常去黃金海岸玩,有時會去光顧酒店的自助餐廳。疫情之後,餐廳的出品一些變化。但食物質數並未打折。吃過很多家酒店的自助餐,這家的環境相對不錯,無敵海景,綠草如茵的大花園,天氣好時坐在戶外也是極其享受的。
【⭐️ 屯門渡假酒店·抵食自助餐🐷 ⭐️】餐廳位於📍屯門黃金海岸酒店😛有户外座位♥️ 坐出面幾有Feel嫁~不過依家天氣天熱,都係坐返室內好啲💖⭐️ 整體黎講,呢個價錢值得去食呀🥰 包埋加一先三百幾蚊,又有蟹腳♥️♥️最鍾意食蟹腳、咖喱、翡翠螺🤭其他食物質素都好唔錯,水果又甜又新鮮🤩絕對會再返轉頭食呀😛😛😛 過多排天氣冇咁熱,真係可以嘗試坐室外🥰Lunch buffet都算食得幾滿足,好過食放題🤣
【⭐️ 屯門渡假酒店·抵食自助餐🐷 ⭐️】

餐廳位於📍屯門黃金海岸酒店😛
有户外座位♥️ 坐出面幾有Feel嫁~
不過依家天氣天熱,都係坐返室內好啲💖

⭐️ 整體黎講,呢個價錢值得去食呀🥰
包埋加一先三百幾蚊,又有蟹腳♥️♥️
最鍾意食蟹腳、咖喱、翡翠螺🤭
其他食物質素都好唔錯,水果又甜又新鮮🤩

絕對會再返轉頭食呀😛😛😛
過多排天氣冇咁熱,真係可以嘗試坐室外🥰
Lunch buffet都算食得幾滿足,好過食放題🤣

2023-09-01 1319 views
這裏環境很好,帶BB嚟住酒店非常好,酒店房有BB床,酒店早餐又有BB凳提供,仲有BB餐具進餐環境亦非常唔錯,枱大,乾淨,落地玻璃望住泳池,環境好靚早餐煮嗰個喇沙湯底麵好好食有現場炒蛋,奄列,太陽蛋等等,炒得唔錯其他嘢食全部質素都可以,無伏特別讚一讚啲甜品,即場整嘅格仔窩夫,同埋班戟,外脆內軟,仲有唔同嘅醬揀,堅好食士多啤梨酥好食整體來講,早餐選擇唔算太多,但係每樣都好食,都有質素,仲有即磨咖啡機,不過生果嘅選擇少咗啲,如果有煙三文魚就好啦

進餐環境亦非常唔錯,枱大,乾淨,落地玻璃望住泳池,環境好靚
早餐

早餐煮嗰個喇沙湯底麵好好食

有現場炒蛋,奄列,太陽蛋等等,炒得唔錯

其他嘢食全部質素都可以,無伏

士多啤梨酥好食

早餐
  • 窩夫
2023-08-21 1380 views
襯仲係假期,同小朋友黎黃金海岸玩,順便食埋個自助餐🍴😍😍😍 剛入座都比較舒適,唔會太多人。餐廳都多種類嘅食物。咁多食物入邊長腳蟹係我嘅最愛,蟹肉鮮甜好味,我自己都食咗好多轉。之後呢就係食甜品,甜品都好多種類嘅樣樣都好精緻。蛋糕又唔會話太甜唯一一個唔好嘅地方,可能假期就嚟完,好多家長都帶小朋友嚟食,食到中場小朋友已經開始走來走去,令到個餐廳比較嘈吵。同埋小朋友會啲到啲食物周圍度,都明白唔係酒店嘅問題,但如果有多啲人手可以順便清潔地下就會令到食嘢嘅環境更加好👍
襯仲係假期,同小朋友黎黃金海岸玩,順便食埋個自助餐🍴😍😍😍
剛入座都比較舒適,唔會太多人。餐廳都多種類嘅食物。
之後呢就係食甜品甜品都好多種類嘅樣樣都好精緻。蛋糕又唔會話太甜

同男朋友去咗黃金海岸staycation兩日一夜,朝早就嚟咗呢一間餐廳度食自助早餐。環境一入到嚟已經非常舒服,隔離係一大個落地玻璃窗,啲光射入嚟打卡一流。我哋好早大概8:30已經落到嚟,落到嚟印唔算好多,可以自己揀位坐。自助餐揀食物嘅位置非常之大,亦都好多唔同嘅選擇有中式嘅點心,亦都有西式嘅薯餅漢堡扒等等。其中我最欣賞嘅係佢有一個廚師,會即刻幫客人根據佢哋想食嘅食材,整一個客製化嘅炒蛋。因為啱啱整好上嚟,所以非常熱辣辣超好食!

來黃金海岸酒店Staycation千萬唔好錯過佢哋嘅咖啡廳酒店!一必到去我哋坐窗邊圓枱,就睇見除了室內的食物區仲有戶外bbq和串燒bar!大家千祈唔好miss咗!先吃冷盤和壽司有長腳蟹腳🦀青口、扇貝、蝦、翡翠螺等不佔refill風乾火腿、3款芝士、自助沙律bar🥗意式海鮮沙律、土耳其牧羊人沙律等+各款水果🍇🍈🍉壽司刺身就有三文魚、油甘魚、希靈魚刺身等🍣驚喜位是有火焰壽司和卷物,小朋友好喜歡熱盤最吸引人的是好大好多款的戶外燒烤區有牛仔骨、羊架、泰式串燒、海蝦等等好豐富!而且好好風味,醬料站有齊汁、黑椒汁、清蔥汁等中式有清蒸鱸魚🐟星洲麥皮蝦🦐楊洲炒飯、伊麵、中式蒸點心等,仲有即煮湯麵station🍜西盤有燒牛肉🍖印度咖喱薄餅、法式田螺薯蓉、意大利雲吞、煎鱸魚等等甜品區有分大人孩子區大人有一整個櫃的甜品~3款Movenpick雪糕🍨小朋友款色好多仲有朱古力噴泉🍫,睇見到開心飲品區可以任添茶水咖啡真係好滿足🤩
來黃金海岸酒店Staycation
千萬唔好錯過佢哋嘅咖啡廳酒店!

一必到去我哋坐窗邊圓枱,就睇見
除了室內的食物區
仲有戶外bbq和串燒bar!
大家千祈唔好miss咗!

先吃冷盤和壽司
有長腳蟹腳🦀青口、扇貝、蝦、翡翠螺等不佔refill

壽司刺身就有三文魚、油甘魚、希靈魚刺身等🍣
驚喜位是有火焰壽司和卷物,小朋友好喜歡

熱盤最吸引人的是好大好多款的戶外燒烤區
有牛仔骨、羊架、泰式串燒、海蝦等等好豐富!
而且好好風味,醬料站有齊汁、
黑椒汁、清蔥汁等

甜品區有分大人孩子區
大人有一整個櫃的甜品
3款Movenpick雪糕🍨
小朋友款色好多
仲有朱古力噴泉🍫,睇見到開心
飲品區可以任添茶水咖啡
真係好滿足🤩
2023-06-10
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)