2020-12-27 138 views
由於限聚令要求,只可以2位一齊食飯但咁難得黎到聖誕節,點都要約朋友短聚。搵到花墟有間cafe喺花店入面,價格又比同區其他cafe稍為相宜,就決定一試。本身expect假日會多人到爆,但好彩都搵到個位坐下。凍櫃既蛋糕得番唔多,不過就有我一早諗定想試既,就係basque burnt cheesecake!一個$48,size唔太大,味道黎講普普通通啦,單講味道就唔係完全值呢個價,但包埋成個環境,咁多裝飾同花草,relaxing之餘又無昆蟲嬲來嬲去(原本怕有),計埋其實過還得去。
由於限聚令要求,只可以2位一齊食飯
$50 (Tea)
等接未婚妻放工,於是去咗花墟揀🌹睇下睇下行到差唔多盡頭,見到面門比較突出嘅花店,好多精緻盆栽同少量鮮花就入咗去睇,花其實唔多,但係特別啲,價錢亦相對高少少。揀下揀下,聞到好香嘅咖啡🧐 行入去竟然喺Cafe☕️🤩 愛飲咖啡嘅我睇到Menu就即刻搵位,Cafe有兩層,樓下位置以bar枱為主,Cashier 對出原來有樓梯上二樓,多啲table,於是就買咗杯Iced Mocha ($45)坐低等😋週日有啲多人,不過花木嘅設計好舒適,下次要同未婚妻一齊飲一齊揀花🥰題外話:好適合男朋友/丈夫嚟買支花嘆杯咖啡😌亦適合女朋友/太太嚟揀花/盆栽買杯咖啡比另一半😆
等接未婚妻放工,於是去咗花墟揀🌹

Iced  Mocha

題外話:
好適合男朋友/丈夫嚟買支花嘆杯咖啡😌
亦適合女朋友/太太嚟揀花/盆栽買杯咖啡比另一半😆
Iced  Mocha
2020-12-15 186 views
每次去花墟都會嚟呢度坐一坐每次去到都會食日式草莓餡餅每次都會選擇坐二樓原來有啲嘢真係會成為習慣自從知道呢間花店兼營咖啡室之後,每次去花墟都會比佢哋既花香同咖啡香既記憶牽引,自自然然就會嚟呢度歇一歇。可能因為佢哋呢度嘅氣氛環境都令人置身於日式花店之中,有種悠閑放鬆既感覺。試過呢度嘅日式草莓餡餅同松露朱古力蛋糕,松露蛋糕朱古力味濃郁,但我都係較喜歡佢嘅草莓餡餅多啲。鍾意佢既吉士唔係太甜,餅底又鬆化,可能自己嘅口味都係比較喜歡清新一啲。佢哋嘅蛋糕水準屬中上,但價錢一啲都唔算平,草莓餡餅要$78不過每次忙碌工作之後,嚟到呢度買下花唞吓氣,動力好快又恢復。聖誕將至,又係時候去花墟買下應節嘅聖誕花同埋探下呢位老朋友了。
每次去花墟都會嚟呢度坐一坐
每次去到都會食日式草莓餡餅
每次都會選擇坐二樓
原來有啲嘢真係會成為習慣

2020-11-16
$110 (Tea)
  • 日式草莓餡餅
2020-11-17 286 views
今日同朋友出街,食完點心去行花墟,花墟入面有間叫花粉熱嘅cafe,又係花店,朋友想試,所以陪佢試下間野有樓上位,但朋友話焗所以都係坐返下面如果樓下加埋樓上都算多位嘅,閒日去會少啲人,星期六日實多人蛋糕都好好多選擇,應該每日都會唔同款,食到咩蛋糕西餅就睇嗰日大家有咩口福喇除左茶佢都有咖啡,仲好多款,但我冇影,大家去到可睇下我地叫左熱伯爵茶、杏桃開心果餡餅、梳乎厘芝士蛋糕加埋都係$150左右芝士蛋糕好濃味,又軟滑餡餅啲桃都好味,餅底都好香杯茶夠熱,飲完壺茶可叫佢再加熱水兩個人坐下幾休閑,係休息嘅好地方

間野有樓上位,但朋友話焗所以都係坐返下面
如果樓下加埋樓上都算多位嘅,閒日去會少啲人,星期六日實多人

除左茶佢都有咖啡,仲好多款,但我冇影,大家去到可睇下

我地叫左熱伯爵茶、杏桃開心果餡餅、梳乎厘芝士蛋糕
加埋都係$150左右

芝士蛋糕好濃味,又軟滑

餡餅啲桃都好味,餅底都好香

杯茶夠熱,飲完壺茶可叫佢再加熱水

兩個人坐下幾休閑,係休息嘅好地方
2020-11-17
$80 (Tea)
2020-11-13 310 views
今日花墟買花,經過呢間2層高既花店,竟然有cafe 在內,咁啱行到攰攰地入嚟坐下嘆杯啡先。地下有少許座位,上一層有更多座位,我地揀咗上一層坐感覺寬敞闊落一些。不過發現都要落番地下counter order,自助取餐及自行收拾枱面。門面好吸引本身想叫waffle,可惜今日無貨。得蛋糕及包類.....自助取餐位有部專業咖啡機Flat white 相比Latte 好細杯,奇怪份量既差別....Flat white 啡味重啲,Latte 奶味太重反而無咩啡味,感覺無得同出面coffee shop 比較.....梳乎里蛋糕:較甜,鬆軟但無咩特別。焙茶卷蛋:有驚喜, 卷蛋好重焙茶嘅味道,而個cream都整得好軟滑,非常推介!下次叫兩個卷蛋好了,不過性價比低,用紙杯紙碟serve 嚟講頗貴,份量亦較少....

門面好吸引

本身想叫waffle,可惜今日無貨。
得蛋糕及包類.....

自助取餐位

有部專業咖啡機

梳乎里蛋糕:較甜,鬆軟但無咩特別。

2020-11-13
$90 (Tea)
”風光人不覺,已著後園梅"🙆秋去冬來,時間一直在不可抵擋中流逝🙄。。。。既然甘珍貴,當然要挑選那些可以精彩我餘下光陰的摯友相敘。。。😜在花墟這滿是花草🌻🌺🌷☘️🌵🌷🌹的地方逛呀逛,看了又看,確是花多眼亂,但又令我編織了美好的圖畫,憧憬着的將來😌😉治癒了我的心靈🤭,也是時候去治癒我的胃。。。很喜歡這裡的怖置,滿室花花🎉💐🏵️🌹絢麗燦爛, 配合木製家具,和各式精緻擺設,顯得非常搭配和優雅👍💯喝了 Iced Blood Orange Pineapple Soda 和 Yogurt Pineapple Soda 🥤🥤此時此刻的秋天,仍需要1杯凍涼的飲品降降温! 好 fresh, 不是太甜😋😛Belgium Waffle 🧇窩夫🧇🧇烤得脆脆,也有蛋香🥚,加上幼滑cream 和士多啤梨醬,溢滿口中香氣,滿足也有飽肚感😍🥰
”風光人不覺,已著後園梅"🙆

Belgium Waffle 🧇

2020-10-30 218 views
✨Cappuccino hk$40咖啡好正 首先聞到好香 再入口好順 係nutty口味 嗰樣都好靚 拉花係洋蔥心❤️✨Burnt Basque Cheesecake hk$48好香cheese 又creamy!雖然細件 但依個最好食!✨Strawberry pie 真係好普通 嗰餅底好散又唔crunchy🤔可取的是大大粒士多啤梨放上面 好好打卡✨Chocolate mousse cake 最唔好食依個 😰一層朱古力脆皮包住海綿蛋糕咁依到係自助形式 食完記住要清垃圾同拎返嗰盆俾staff

✨Cappuccino hk$40

好香cheese 又creamy!雖然細件 但依個最好食!

✨Strawberry pie

✨Chocolate mousse cake
最唔好食依個 😰一層朱古力脆皮包住海綿蛋糕咁

依到係自助形式 食完記住要清垃圾同拎返嗰盆俾staff

2020-10-13 331 views
平時去花墟,一定係揀植物。今次因為等緊Call 車,所以就發掘左一間隱於花海中geh cafe,如果唔係友人介紹,都唔知呢度有cafe (門面都唔係好睇得出入面係cafe)。由於佢都係賣植物,所以Cafe都早開,朝早10點鐘入到去,有咖啡、包同Yogurt賣。價錢相對係偏高,飲品水準就係一般cafe水準啦,都算唔錯geh。嗌杯咖啡,坐係店入面,享受住大自然geh環境,環境係花花草草,配合一張張木臺,真係好relax!
平時去花墟,一定係揀植物。
今次因為等緊Call 車,
所以就發掘左一間隱於花海中geh cafe,

由於佢都係賣植物,所以Cafe都早開,
朝早10點鐘入到去,有咖啡、包同Yogurt賣。

嗌杯咖啡,坐係店入面,享受住大自然geh環境,
環境係花花草草,配合一張張木臺,
真係好relax!
2020-09-29
$40 (Breakfast)
2020-10-08 291 views
之前聽朋友講花墟入面有間好靚嘅Cafe,一直都好想去試,今日終於有機會比我去到😌一入門口同一般花店冇乜分別,原來之前都經過好多次,但冇留意原來入面係一間Cafe。入到去第一時間比佢哋個蛋糕櫃吸引住。我哋揀咗培茶卷蛋同草莓餡餅,另外仲叫咗兩杯Flat White,咖啡好好飲但係就細杯咗少少,蛋糕嘅質素就真係唔錯,有機會真係要再嚟試其他蛋糕🥰唯一有少少唔方便就係店入面冇洗手間😅 如果有埋呢就會方便好多啦

2020-09-05 632 views
放緊nopay留係屋企太耐個人好易blue,所以就去太子花墟行吸收下新鮮空氣望下還是一如既往盛放著嘅花朵🌻,遠離繁囂抽離一下現實世界🦋環境: 8/10呢間Cafe前鋪就係賣花後鋪同2樓都係Cafe,係度飲杯啡食件cake真係好治癒😌食物: 7.5/101️⃣Burnt Basque Cheesecake $48呢排好紅嘅芝士蛋糕,個面焦焦地好食芝士味好濃夠硬身鍾意❤️2️⃣ Choclate Mousse Cake $52(好似係)外面係用朱古力包住朱古力慕絲同海棉蛋糕,幾特別不過略嫌甜咗啲😋🥰3️⃣Iced Latte $42 佢呢度啲咖啡都幾專業有精品有d係自己烘焙,非專家嘅我都覺得幾好飲好香濃👍🏻,詞窮sor🤣💰性價比 :7.5/10 ($50-100人),旺角嘅後花園,週末好多人㗎大家有時間就過嚟放鬆吓飲杯啡啦❤️

環境: 8/10

食物: 7.5/10
呢排好紅嘅芝士蛋糕,個面焦焦地好食芝士味好濃夠硬身鍾意❤️

3️⃣Iced Latte $42

Burnt Basque Chessecake , Chocolate Mousse Cake , Iced Latte
2020-07-20
  • Burnt Basque Chessecake
  • Chocolate Mousse Cake
  • Iced Latte
2020-07-24 1002 views
响花墟,除了買花和盆栽,還可以响花叢中坐下來,飲杯咖啡、食件餅。天氣炎熱,就快溶嘅時候,走入Cafe Hay Fever,先見到花店植物花卉嘅悉心擺設,已感覺涼快得多。Cafe隱世在花店之內,有咖啡(包括手沖和冰滴咖啡)、花茶、砂冰及多款西餅蛋糕。因太熱,不常飲凍飲嘅我都點咗一杯冰咖啡。我唔喜愛帶酸味嘅咖啡,這裡咖啡的酸味很輕微,而且夠香濃,啱我!亦試了兩款蛋糕,Brownie 有濃郁嘅朱古力味,卷蛋糕鬆軟幼滑,兩件蛋糕都好味!Cafe除了地下的counter 及十幾個坐位外,還有上一層的坐位,花店都悉心裝飾過,有花、有動物擺件、有各式花盆花樽,在這裡慢慢嘆杯咖啡或花茶,食件蛋糕,好享受!

2020-07-09
2020-07-21 525 views
🔺鬧市裏的清泉,名仔叫「花粉熱 Cafe Hay Fever」的咖啡店,隱身在花店的最裡面,位置喺花墟裏面,店舖以木桌木椅,配以大量既花朵🌺鬧市裡的綠洲❤️🔺咖啡店有兩層,地下位置不多,二樓位置好闊落🤟🏻🤟🏻好喜歡二樓的重嗰角落,用心佈置,全是打咭位置⭐️⭐️ 坐得舒適,感覺好relax除左咖啡☕️花茶、仲有蛋糕🍰鬆餅,三文治🥪今次嗌咗洋甘菊薰衣草花茶😚果然有提神靜心嘅效果❤️🔺疫情下不錯的咖啡店☕️可以稍作休息,渡過美好的下午,希望疫情快啲過去吧🙏花粉熱 CAFE HAY FEVER地址:太子花墟道62-64號地下營業時間:星期一至日 9am – 7pm

花粉熱 CAFE HAY FEVER
地址:太子花墟道62-64號地下
營業時間:星期一至日 9am – 7pm
2020-07-21
Tea
2020-06-08 828 views
太子出咗名買花就係人都知, 嗰度亦都出名好多小型嘅咖啡店, 但一間係花店入面嘅咖啡店就真係好少見。 個環境係一流, 清新自然, 有花香草味作伴, 有煥然一新之感。 我叫咗壺茉莉花茶飲, 好清香, 同一般茶樓飲嘅茉莉花茶有少少唔同, 同埋佢嘅茶具亦都好有特色, 等你可以按自己嘅需要自己添加份量。
2020-04-16 1128 views
呢間其實bookmark咗好耐 一間花店入面嘅cafe 見人影相都好靚 可惜我去嗰日 2樓無開 而且杯碟都轉為即棄的 不過疫情之下 大家都要將就 無因為咁而影響心情呢。◽松露朱古力蛋糕Mousse質感 偏甜◾特濃檸檬蛋糕我比較喜歡呢個 較fresh◽Flat White◾Dirty呢度咖啡都好對味 我自己好怕咖啡酸 呢度無👍🏻
◽松露朱古力蛋糕
Mousse質感 偏甜
◾特濃檸檬蛋糕
我比較喜歡呢個 較fresh
◽Flat White
◾Dirty
呢度咖啡都好對味 我自己好怕咖啡酸 呢度無👍🏻
🍰☕️環境舒適放鬆心情嘅Cafe———————————黎間係花店入面嘅Cafe環境好靚都好Chill 不過都幾多人去要搭檯嘅機會好高 不過周圍嘅食客都幾靜嘅🤞🏻💕🍰🍋特濃檸檬蛋糕 ($38)黎個甜品嘅質素呢就比較普通檸檬味係有嘅 不過輕輕帶過而蛋糕質地實在係太結實乾食同鬆散可能我唔係特別鍾意黎重質感嘅蛋糕啦🙈🙈而咖啡都係叫咗Flatwhite 咖啡味唔太出 比較淡 總括而言 環境係可以坐底舒服咁傾計不過呢對甜品嘅期望就唔好太高啦🙈😭———————————花粉熱太子花墟道62-64號地下#igfoodtaste西式#igfoodtastecafe#igfoodtaste太子
🍰☕️環境舒適放鬆心情嘅Cafe
———————————
黎間係花店入面嘅Cafe環境好靚
都好Chill 不過都幾多人去
要搭檯嘅機會好高 不過周圍嘅食客都幾靜嘅🤞🏻💕
🍰🍋特濃檸檬蛋糕 ($38)
黎個甜品嘅質素呢就比較普通
檸檬味係有嘅 不過輕輕帶過