2024-02-01 121 views
上山頂咀嚼風味,我喺峰景餐廳遇到咗幾分驚喜好滋味!想同大家講吓我食嘅嗰啲美嘢:生蠔就絕對係揭開味蕾序幕嘅焦點。Irish Rock咖喱味嘅海鮮鮮,嗌到我想唱歌🎵;Claire 003相比之下就嚟得大氣啲,俾人一種滿足感。但Tasea小小一口,啱啱好畀捧著輕食嘅朋友。牛柳方面,佢哋話係New Zealand Prime Grade,吃落去是嘅嚟軟滑嘅,但係唔夠嫩,稍微老咗啲,令人有少少「咦?」嘅感覺。不過新鮮嘅蕃茄嘅炒真係令主菜分色唔少,又甜又多汁,攞嚟過癮。Fish and Chips就真係頂級選擇,炸得唔油膩,外皮脆卜卜,魚肉入面保持鮮嫩滑口。啲汁嘅味道純正,無任何調味粉強加,真材實料冇得輸👍。食物有得讚,但個服務就真係五十步笑百步。等水等到想生根,叫服勡親口點菜又等到半拉鬍鬚白。咁上下收碟嘅效率,有待提升!總結,呢度睇日落食晚飯,悠閒自得,招呼朋友去,都算係一個唔錯選擇。不過,若果係要請重要客人或者做紀念日,就嗌多個心眼,可能要斟酌下。哦,最後記得要訂埋個好位,睇住維港夜景食飯,增色不少!

2016-07-15 10146 views
Since we knew Cafe Deco at the Peak would be moving to a new location, I had this once a month visit simply because I knew I would miss it. This is the best place with a view for chilling with great food, reasonable price and spacious seating in grand old Art Deco furnishings.On my probably last July visit, the two of us were greeted with a Welcome drink and we each ordered a glass of Rose Wine. We had Tandoori Corn-fed Chicken and then Cafe Deco Tapas Selection to savor for the rest of the afte
On my probably last July visit, the two of us were greeted with a Welcome drink and we each ordered a glass of Rose Wine. We had Tandoori Corn-fed Chicken and then Cafe Deco Tapas Selection to savor for the rest of the afternoon.
Welcome drink & Rose Wine
Tandoori Corn-fed Chicken
Cafe Deco Tapas Selection
The Chicken was juicy but the grilled vegetables were a bit oily. The Tapas was savory. There were foie gras, blt crostini, salami on lemon-rye, feta, and olives. We liked the mini Caesar in Parmesan cup the most.

To sweeten the memory, we had desserts. Instead of ordering their festive ice-cream, we opted for Fauchon desserts--Éclair Religieuse and Carré Citron-- which can never go wrong.
Fauchon's Éclair Religeuse and Carré Citron
We actually spent a full three-hour there. I will miss this location and the hike around Lugard Road before and after meals but look forward to visiting their new location at The One in Fall.
2016-07-02
2016-07-11 6472 views
 山頂峰景餐廳可以話係當年雙親一個重要既約會地點,所以小時候我地每年都會搵原因黎一次,仲記得細個小朋友會有一份填色簿派黎玩。由於峰景就黎要搬走,所以我地一家人點都要黎再食一次,重溫一下昔日既感覺。每次黎我地都會點半打生蠔,今次都係,款式都係咁多,新鮮、鮮味,其實亦好抵食。而Caesar Salad加雞串燒亦好好食,汁既分量剛好,串燒亦好香,雞好嫩。漢堡包都算OK,餐廳好有心思幫我地分左四份,牛肉生熟程度岩岩好,但包既質感普通。但今晚既pizza真係好難食,好乾,應該係烘得太耐,而料亦完全唔夠。應該係我呢兩年來食過最無心思既pizza。但爸媽喜歡既印度烤餅就仍然十分唔錯,尤其加上佢自己既咖哩汁同乳酪醬,好香、好軟熟!餐廳送左一份生日士多啤梨雪糕新地俾我地。其實有半杯都係whipping cream,所以好肥滯,其實就算係送都可以唔駛咁求其吧?我地另外仲點左兩份甜品,心太軟同雜莓撻,兩個都只能講係過得去。可能就咁點movenpick雪糕食會比較穩陣。雖然食物都算勉強過得去,加上十幾年來好似無乜加過價,而且又有信用卡優惠,三百幾蚊咁既風景都算抵食既,但講真峰景集團化之後食物同服務質素真係差左

,其實亦好抵食。
漢堡包都算OK,餐廳好有心思幫我地分左四份
,牛肉生熟程度岩岩好,但包既質感普通。
但今晚既pizza真係好難食
但爸媽喜歡既印度烤餅就仍然十分唔錯
,尤其加上佢自己既咖哩汁同乳酪醬,好香、好軟熟!
我地另外仲點左兩份甜品心太軟雜莓撻,兩個都只能講係過得去。可能就咁點movenpick雪糕食會比較穩陣。

。如果價錢相若,有好多西餐廳比呢度食物質素都好。爸爸就覺得:唔係丫,呢度好好食,就算係都無咁好既風景。我地就開始討論希望呢度開一間咩新餐廳,爸爸就嘆息每論開乜野都無呢間咁有風味,即使係同一個夜景,都無可能再有呢種經典既風味。哦,【風味】!個刻我明白了,呢一個【風味】係回憶之中屹立不搖既。情意結既野真係無需要爭論

雖然而家食餐飯雙親都不自控地影相分享去群組,同小時候專心照顧我地百厭星既畫面截然不同,但見到面前既佢地兩杯雞尾酒交換飲,又不斷強調呢種【風味】仍在,我都感覺今晚係溫馨既一夜
Other Info. : 山頂店快結業了
2016-07-02
Birthday
Dining Offer
Credit Card Offers
  • 生蠔
  • 印度薄餅
之前見openrice評價唔錯,於是決定同屋企人朋友黎試下。book咗上層諗住可以睇夜景,點知果日大雨,山頂大霧到咩都睇唔到,已經好失望。 於是和家人朋友點餐,大概有4個都係哎 肉眼扒,medium,點知越食越奇怪,最後埋單時忍唔住問waiter阿叔'點解會有咁多水?係咪未解凍曬啊?' waiter阿叔嘅回答真係好有創意,佢話'係咁架,呢個係特色黎架,好多客就係黎食d 水'我從來都唔會寫食評,呢篇係第一篇,之前就算幾差嘅餐廳,最多下次唔再去,但我聽見呢個阿叔嘅解釋真係認唔住要影低張相post上黎。我覺得整得唔好,客人反應意見最起碼應該尊重同反應返俾餐廳,而亂up個理由敷衍了事。對呢間餐廳好失望,都唔會推薦or建議身邊朋友去。

Rib  Eye  Steak
Type of Meal
Dinner
Anniversary
2016-05-12 4691 views
是夜,帶著一絲疲倦,還要應約到山頂晚膳,望是好的一餐。品嚐生蠔,小人就愛不加任何醬汁,直接啜入口中,欣賞那蠔的鮮香,口感之綿滑,在嘴裡融化的感覺,還帶著陣陣海洋的氣息,簡直是舌尖上的享受!忌廉湯,奶香豐盈,滑是夠滑的,惟較烯,水準一般,無甚特別。蟹籽元貝就是在焗好的元貝上鋪上蟹籽,帶子肉嫩,連汁吃已很滋味,配上蟹籽又未能增加甚麼味道,又不覺得有何特別效果,總之兩者就是不大合襯,有點畫蛇添足之感。上有蕃紅花,純粹裝飾用,香味並不顯著。這碟surf & turf是由大蝦及牛扒組成,大蝦燒得頗香,蝦肉爽彈,牛扒亦做到外層微焦而肉質細嫩,一起吃,味蕾爆炸。在餐廳看著夜景,不失怡人之處,但食物質素只屬普通,性價比較低。
是夜,帶著一絲疲倦,還要應約到山頂晚膳,望是好的一餐。

生蠔
忌廉湯,奶香豐盈,滑是夠滑的,惟較烯,水準一般,無甚特別。
忌廉湯
蟹籽元貝
大蝦牛扒
Type of Meal
Dinner
大蝦牛扒
2016-04-05 7900 views
復活節上山頂, 真的人多車多.....見到D 自由神, 真的驚到好快搵餐廳坐底怕跟他們去翠華迫....想了一陣去 Wildfire 定 Cafe Deco, 最後還是去了cafe deco看看有沒有下午茶好了 坐下有少少後悔了, 下午茶 $248 好似好少野食不夠我飽呢.....而且都是甜食為主 , 很不吸引本人今日真的極肚餓, 最後決定來個"特級紐西蘭漢堡包"!! 但其實都等了很久....而且上枱時我就明白這間餐廳是做 buffet 為主的, 我不應該在這裡叫偏門的菜色....這個包....明顯不太新鮮, 都皺了....薯條可能因為炸爐不是成日炸, 油溫不能控制得很好 唯一可取是牛漢堡夠 juicy 及有好多 cheese, 彌補已乾了的包的不足Summer Love$70 一杯 mango smoothies , 算正常好飲 這裡真的是食環境, 飽覽這個景真的冇得輸 室內環境都很美式設計, 只是應該開業多年, 傢俱都折舊都差不多....

而且都是甜食為主 , 很不吸引

本人今日真的極肚餓, 最後決定來個"特級紐西蘭漢堡包"!!
但其實都等了很久....
這個包....明顯不太新鮮, 都皺了....

薯條可能因為炸爐不是成日炸, 油溫不能控制得很好

特級紐西蘭漢堡包
特級紐西蘭漢堡包
Summer Love
這裡真的是食環境, 飽覽這個景真的冇得輸
2016-03-28
$270 (Tea)
2016-01-21 5763 views
行山行到咁鬼死攰,肯定要搵啲好野嚟填下個肚仔啦。霖下附近有咩唔單只可以睇風景噶地方,仲有好多好野食,於是就決定嚟峰景啦,啲風景真係唔錯先點咗一份烤雞,味道唔錯,不過覺得烤噶時間仲唔喺好夠,雖然色澤均勻,不過啲烤雞有些少硬。不過烤雞配噶餅就幾好食牛扒都幾大塊,而且牛扒噶軟熟度啱啱好,唔會太熟好難咬,而且可以配住啲醬汁一齊食pizza俾噶料好多,我最鐘意食佢上面啲cheese,而且啱啱出爐,好香。鴨肝手卷,鴨肝煎得未夠時間,不過配噶芒果好新鮮,好甜
鴨肝手卷,鴨肝煎得未夠時間,不過配噶芒果好新鮮,好甜
2016-01-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-01-16 4338 views
今天星期一,山頂人不太多,和朋友行山後選擇在這𥚃吃午餐。我們點了asparagus salad,caesar salad, cod fish, salmon及cream brulêe。朋友點的caesar salad portion很大,味道好像不錯。我的asparagus除了有沙律菜,還有grilled過的veggies及cheese,醬汁酸酸甜甜很開胃(8/10)主菜的portion也很大份,我的cod fish還要伴了很多白豆在底,可惜煮豆的茄汁跟白豆味道不大配合,cod fish魚質不算滑但也可以(7/10)朋友說他的salmon有點腥而且over cooked(6/10)甜品cream brulêe,侍應先把一小杯的酒倒在cream brulêe的焦糖面上然後點火,火焰熄滅後的cream brulêe微喛有酒香,入口十分滑和creamy(8/10)

Asparagus  Salad
Cod  Fish
Salmon
Cream Brulêe
$600 (Lunch)
Asparagus  Salad
Cream Brulêe
2016-01-06 4190 views
峰景餐廳是人家介紹我過來的,但是地點真的不是很方便,如果不是我有時間,我都會在中途放棄喇。點了一個印尼炒飯,味道不算很好,口感還是不錯的,比較重口味喇,但系覺得不正宗,反而覺得一般的餐廳都做的更好味道。鴨肝手卷都好吃的,鴨肝不會有太大的腥味,煎的夠火候,搭配水果就更加的口感清新特別喇,推薦!馬卡龍就真係感覺是我吃過最好吃的一家餐廳,入口很滑,不會太甜膩,但是分量就比較少。紅酒我是真的不怎麼會品嘗,但系就覺得都幾好飲下,但系價錢就真係好貴,服務都算用錢買嘅,很周到,景色好正。
2016-01-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2015-12-26 4484 views
為了慶祝聖誕節,全家一起來這用餐~這裡的食物雖然不算非常驚艷的美味,但不過不失,還ok!這裡很適合用來慶祝節日用餐,這裡的氣氛真的很好,視野也很棒!因為早早就訂了位,安排在靠窗邊,落地窗看過去的夜景,使得用餐氣氛更加美好 店內的環境也不會吵雜~最先送上的是生蠔及刺身拼盤生蠔盆裡的生蠔各有3-4顆不同品種的生蠔!都幾大幾新鮮(家人說的)刺身也都算新鮮美味 放在盤子裏更能看出生蠔真的很大顆! 冬陰公海鮮湯(上圖):其實用料都算足,一碗湯裡有干貝和3、4隻蝦,蝦肉也很彈!湯的味道就一般般,不及泰式餐廳裏的味道!龍蝦濃湯(下圖):家人都一致認為這裡的龍蝦濃湯不好喝,龍蝦味不夠濃郁,裏頭的龍蝦肉也小小小小1、2塊。 牛柳(上圖):是今晚點的扒裡最軟的,但是也是最沒牛肉味的)美國西冷(下圖):點了4分熟,牛肉算軟嫩也有濃郁的牛肉香~幾好吃的! 燒春雞:剛送上來,表層的雞皮脆脆的,雞肉也不柴,搭配擺盤的醬非常對味好吃 薄餅:忘記菜名了,當時我已經飽了所以沒吃,但家人都說非常美味! 套餐的前菜(上圖):沒吃,不曉得味道炸魚柳薯條(下圖):熱熱時魚柳很綿很好吃,冷掉後就變得很膩!要趁熱吃! 舒芙
為了慶祝聖誕節,全家一起來這用餐~

店內的環境也不會吵雜~

最先送上的是生蠔及刺身拼盤

刺身也都算新鮮美味
生蠔盆及刺身拼盤

放在盤子裏更能看出生蠔真的很大顆!
生蠔

冬陰公海鮮湯、龍蝦濃湯
牛柳(上圖):是今晚點的扒裡最軟的,但是也是最沒牛肉味的)

牛柳、美國西冷
燒春雞

薄餅

套餐的前菜(上圖):沒吃,不曉得味道

舒芙蕾:非常軟綿的舒芙蕾,但是偏甜,不過配上旁邊酸酸甜甜的雪糕中和一下味蕾就還好!
舒芙蕾

紅莓朱古力流心蛋糕:好美味的一道甜品,裏頭的流心朱古力很香濃!搭配紅莓的酸吃完也不會覺得很甜膩!
紅莓朱古力流心蛋糕

還有酒單上的酒類很多選擇也算齊全吧~

服務也都挺好的!
聖誕套餐裡的甜品
舒芙蕾
紅莓朱古力流心蛋糕
聖誕套餐裡的甜品
忘記菜名
今日同左男朋友上山頂玩, 佢話要食好D, 去左應該環境好境既蜂境餐廳, 因為好飽, 所以無食BUFFET. 點知出事啦. 男朋友叫左兩個SET, 成7XX一位, 仲要無AE CARD, 好貴, 叫左就唯有好好享受一開始黎既生蠔真係好新鮮, 係4隻唔同品種既生蠔, 一D沙都無, 同出面食既差好遠, 唔錯,不過之後既菜就好唔得帶子係好大粒, 但味道無咩特別, 配埋個唔好食既包, 好怪 南瓜湯配鵝肝餃子, 個湯好咸 鮑魚感覺係普通罐頭飽, 蘆筍整得太冧, 曬左, D 魚肉煮過火呢個炸蝦牛肉加個餡餅, 個餡餅都係太咸, 又唔好食, 食左一啖就唔想要, 又落左胡椒粉, 其實有好多調味料可以揀甜品係芝士….好似頭盤既感覺, 雖然鍾意食但都覺得好奇怪,男朋友叫左個朱古力蛋糕同雪糕. 都OK, 但個蛋糕同東記既五重朱古力蛋糕一樣….蜂境餐廳…真係睇風景
不過之後既菜就好唔得
帶子係好大粒, 但味道無咩特別, 配埋個唔好食既包, 好怪
南瓜湯配鵝肝餃子, 個湯好咸
甜品係芝士….好似頭盤既感覺, 雖然鍾意食但都覺得好奇怪,
蜂境餐廳…真係睇風景
2015-12-08
2015-10-25 7035 views
我平時好懶,真係打食評係第一次每次去旅行睇左咁多台灣人無私的分享之後, 覺得自己都要作出分享給大家~講返正題, 今次我第一次用了OPEN RICE的手機訂位,因為今次唔係我同老公2人世界,而主角係老爺奶奶! 佢地慶祝結婚30週年紀念!香港地自助餐咁多, 想搵間特別小小, 冇咁迫咁多人既地方, 有時都好煩~因為老人家唔鐘意咁迫,佢地鐘意人唔好太多, 靜靜地enjoy夜景就good!我地今次book左7點,早左入去,佢地安排左我地坐window—seat!入到去氣氛幾好,個場暗暗地,個落地玻璃最令我地留意,真係好鬼正~個時個天已經黑曬,遠望D大廈D夜燈好正~未食真係已經淋左一半~之後坐低左就出去拎野食呀~野食選擇就真係有小小失望,款式唔太多。不過,冷盤有"生蠔"!我的最愛! 生蠔幾新鮮!每次一出,就有人圍住!不過有野唔錯既係,佢地refill幾快,今次拎唔到,轉個頭又出,又可以拎,點都會拎到!而家出面有D酒店,唔記得之前食邊間,只係見到其他人D碟有蠔,自已又拎唔到,感覺好鬼差!另外,依度D青口可以食得下,我平時唔食青口,因為冇味又多雪味,竟然依度的青口又OK!最後,食左D甜品,一般般啦~不
我平時好懶,真係打食評係第一次

而主角係老爺奶奶! 佢地慶祝結婚30週年紀念!

生蠔幾新鮮!
每次一出,就有人圍住!
冷盤幾正,生蠔青口幾新鮮
最後,食左D甜品,一般般啦~
甜品一般般
甜品一般般
不過留意依間餐廳係逢星期2晚先有自助餐的,如果鐘意食生蠔+睇靚景的朋友就OK!價錢我地4個人去,埋單連加1好似19XX,抵過出面個D出名又冇野食的自助餐
~我覺得so far可以的!

2015-09-22
Anniversary
冷盤幾正,生蠔青口幾新鮮
  • 生蠔,
  • 青口,
  • 雪糕
2015-09-15 8268 views
今日BABY生日, 第一次同佢慶祝生日 緊係比個驚喜佢 帶佢去特別少少既地方之前同佢傾計其間知佢未上過山頂睇過夜景 所以就揀左呢到黎呢到食野 記得一定要BOOK定位, 好彩我有BOOK到 如果唔係 黎到空歡喜 就瘀爆扣哂分了坐低後 發現原來今晚係逢例4既自助餐夜...   同BABY商量後 決定食自助餐 再次先再單點佢既菜式每一期既自助餐主題都唔同 呢排做緊既係 吞拿魚BABY最關心既係冷盤有咩食   基本沙律野外 仲有生蠔 藍青口 蝦 同 少量刺身款式揀另外熟食 中 西 泰 都有 主要黎講 味道唔錯刺身 係立即切 而生蠔就預先開定 有個師父企係到 見到要補貨 就即刻再開 所以都唔怕唔新鮮湯 就 龍蝦湯  BABY話好好味 夠濃龍蝦味 仲飲左兩碗我就試下佢個水餃湯 個水餃好好食 咬落係有肉汁 而唔係齋湯味 而個湯底係清湯 但冇乜味精味....仲有D 巴拿馬火腰 配埋蜜瓜 真係好正太多野食 不能盡錄 但總括黎講 BABY都食得好開心食飽飽仲可以行出去餐廳露台外睇下夜景
之前同佢傾計其間知佢未上過山頂睇過夜景 所以就揀左呢到
食飽飽仲可以行出去餐廳露台外睇下夜景
2015-06-25
Birthday
2015-08-31 8340 views
喺明德國際醫院覆完診老公講不如上山頂看日落兼吃晚餐所以就去峰景餐廳。餐廳環境很好侍應也很有禮貌。我們初時只點了飲品看日落然後到差不多看不見太陽就開始點晚餐。食物我們要了冷盤海鮮凍蝦、青口、蠔…每樣東西都十分新鮮入口很鮮甜。主菜都不錯我們一家人叫了多樣食物:puzza、牛扒、龍蝦、意粉…味道不過不失!談不上很好。來這裡真的是為了看風景食物的偏高但耐不耐一次絕對值得。

主菜都不錯我們一家人叫了多樣食物:
puzza、牛扒、龍蝦、意粉…味道不過不失!談不上很好。

來這裡真的是為了看風景食物的偏高但耐不耐一次絕對值得。
日落美景
氣氛浪漫
海鮮冷盤
牛扒
Pizza
海鮮冷盤
2015-08-27 7463 views
2個人 $1230 . 餐廳安排我地ge枱 , 望夜景只係一般加上露台裝修緊出唔到去,有點失望特飲麻麻 ,唔多好飲又細杯龍蝦湯味道岩岩好,唔會咸得制有幾粒龍蝦肉⋯如果多啲仲好!但咬落唔夠爽口Tandoori Chicken (送烤餅)好味! 超香! 啲雞件完全無骨 肉質唔嚡蜆肉意粉味道一般,算足料多蜆肉個汁調得適中, 成碟粉唔會太乾安格斯牛柳8安士 (medium )雖然唔係入口即溶 但成舊扒好林 幾嫩下!!唔錯 都算juicy!! 而且好有牛味我爬晒文先去呢間餐廳,知道生日有一杯甜品送。餐廳收左我切餅費切生日蛋糕,即係知呢枱有人生日啦,但始終無送到甜品俾我地囉(切餅費2位加埋$70)

2個人 $1230 .
餐廳安排我地ge枱 , 望夜景只係一般
加上露台裝修緊出唔到去,有點失望

特飲麻麻 ,唔多好飲又細杯

龍蝦湯
味道岩岩好,唔會咸得制
有幾粒龍蝦肉⋯如果多啲仲好!但咬落唔夠爽口

Tandoori Chicken (送烤餅)
好味! 超香! 啲雞件完全無骨 肉質唔嚡

蜆肉意粉
味道一般,算足料多蜆肉
個汁調得適中, 成碟粉唔會太乾

安格斯牛柳8安士 (medium )
雖然唔係入口即溶 但成舊扒好林 幾嫩下!!
唔錯 都算juicy!! 而且好有牛味

我爬晒文先去呢間餐廳,知道生日有一杯甜品送。

(切餅費2位加埋$70)